Dodaj do ulubionych

Blueconnect czy i Plus

17.10.06, 13:31
Witam !
Planuje podłączenie sobie internetu i zastanawiam się nad wyborem dostawcy.
Czy ktoś mógłby mi doradzić który z ww byłby lepszy ( byłbym szczególnie
wdzięczny za wszelikie informacje o waszych doświadczeniach z tymi
dostawcami ), i jak wychodzi porównanie ich z Neostradą.
Z góry dziękuję. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: Blueconnect czy i Plus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 19:02
      Naoglądasz się dziecko reklam i myślisz naiwnie, że to tak działa jak na tych
      reklamach. :(
      • Gość: gringo Re: Blueconnect czy i Plus IP: *.orange.pl 18.10.06, 10:54
        Ja mam to cudo z oranga.
        Raz działa, raz nie działa.
        • Gość: Marek Re: Blueconnect czy i Plus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 11:24
          Gość portalu: gringo napisał(a):

> Ja mam to cudo z oranga.
          > Raz działa, raz nie działa.

A w reklamie działało cały czas ! ;D
          I takie szybkie było i takie cudowne ze wszechmiar - tylko korzystać i...płacić.

A płacić to coś sporo w porównaniu do normalnych dostawców internetu.
    • figrut Re: Blueconnect czy i Plus 18.10.06, 21:51
      Cały czas opłacam BlueConnect Ery. Opłacam, bo umowę mam podpisaną na dwa lata
      [od maja]. Teraz używa go moja córa, bo żal opłacać i nie korzystać. 122 złote
      miesięcznie za dziadostwo nie warte nawet połowy tej ceny. Ciągnie jak chce,
      często gubi zasięg, często pokazuje się komunikat "nie może wykryć modemu",
      "błąd 777 modemu", po czym po kilku godzinach sam się naprawia. Strach ściągać
      jakiekolwiek programy, bo przekroczysz limit 1,5 G i prędkość spada tak, że
      zanim strona się wczyta, to zdążysz zrobić kawę i ją wypić. Liczy się nie tylko
      to, co się ściąga, ale też wysyłanie listów, oglądanie krótkich filmików itp. Po
      trzech miesiącach korzystania, cudem postarałam się o Neostradę, której
      wcześniej nie było możliwości założyć. Teraz opłacam jedno i drugie, ale już
      wolę tak, bo neostrada z małymi niedociągnięciami działa niemal zawsze. Po
      zadzwonieniu na infolinię i zgłoszeniu problemu, kazali mi czekać trzy dni na
      ROZPATRZENIE, a nie rozwiązanie problemu. Nigdy więcej "ery", a w reklamie tak
      pięknie to wyglądało i tak szybko miało chodzić. Ehhh, szkoda dalszych komentarzy...
      • Gość: gringo Re: Blueconnect czy i Plus IP: *.orange.pl 20.10.06, 01:06
        Zostałam zmuszona do kupienia tego G***.
        Na neostradę kazali mi czekać 40dni (!). Rozwydrzone...
    • cobalt7x Re: Blueconnect czy i Plus 20.10.06, 22:44
      Jakośc netu od GSM-owców zależy od mocy sygnału. Proponuję przetestować usługi w
      miejscu używania bo później będziesz zawiedziony... Plus reklamuje już opcję
      darmowego przetestowania (nie znam szczegółów), o Erze nie słyszałem, ale sam
      przed zakupem (mam Blueconnecta) udałem się do salonu i za koszt dojazu (30 zł)
      przyjechał człowiek ze swoim sprzętem i przynajmniej wiedziałem w co się
      pcham... Na pewno taki dostęp do netu nie jest idealny i jeśli korzystasz z
      jakiegoś dobrego łącza od "tradycyjnych" dostawców to z pewnością różnica jaką
      odczujesz w jakości pracy będzie kolosalna.
    • figrut Dla zdesperowanych 21.10.06, 21:38
      Jak już napisałam wcześniej, kupiłam wielkie g... za ogromne pieniądze [patrząc
      na prędkość i częstotliwość zrywania połączenia]. Wcześniej miałam internet z
      jakiejś badziewiastej, małej firmy, która gdy pojawiły się problemy z
      internetem, umyła ręce. Teoretycznie nie miałam możliwości podłączenia
      neostrady, bo stare centrale i jeśli nie miałam wcześniej telefonu z
      telekomunikacji, to "nie było możliwości", żeby założyli u mnie kablowy. Radiowy
      odradzali - sygnał słaby. Jednak wzięcie tego dziadostwa o którym pisałam
      powyżej, zmobilizowało mnie do szukania wyjścia z sytuacji. Możliwe było to
      jedynie, gdy ktoś z sąsiadów blisko mieszkających używający tylko telefonu,
      zgodzi się na odstąpienie swojej linii i numeru telefonu. Sąsiadka się zgodziła
      na odstąpienie linii, ale nie chciała zrezygnować z numeru [oczywiście z
      odpowiedniej wysokości "podziękowaniem"]. Uratował nas faks. Wzięliśmy telefon
      radiowy z telekomunikacji, podpisaliśmy umowę i po próbie wysłania faksu okazało
      się, że sygnał jest tak słaby, że jedna strona dokumentu "idzie" przez prawie
      pół godziny i do tego jest cała czarna [słaby sygnał]. Dzwoniliśmy do
      telekomunikacji, że jest problem. Po kilku bezskutecznych próbach z ustawieniem
      anteny przez ekipę serwisową, faks nadal nie działał jak należy. W końcu
      zagroziliśmy sądem - umowa podpisana, miało działać a nie działa [nie chcieliśmy
      skorzystać z opcji "mogą państwo bez żadnych skutków ubocznych zrezygnować z
      naszych usług]. Efekt był taki, że po czterech dniach od zagrożenia sądem,
      przyjechała ekipa i założyła kabel. Numer dostaliśmy kogoś z drugiego końca
      miasteczka, kto zrezygnował z telefonu z telekomunikacji i neostrada jest :)))
    • user0001 Re: Blueconnect czy i Plus 22.10.06, 09:24
      Według mnie, łącze GPRS to propozycja uzupełniająca w stosunku do łącza
      "stacjonarnego" a nie zastępująca takie.

W firmie mamy dwie takie karty, używane są przez pracowników wyjeżdżających w
      (krajowe) delegacje. Można bez większych problemów odebrać pocztę, nawet jakieś
      rysunki (dwg) przesłać. Jeśli ktoś dostanie pocztę z dużym załącznikiem
      (kilkanaście zdjęć lub filmik z działania linii) to nie ma mowy o odebraniu
      przez POP3, konieczne jest tymczasowe wykasowanie maila przez interface www.

Niestety, aby korzystanie z GPRS było możliwe musiałem w każdym z tych laptopów
      tak skonfigurować firewalla, aby połączenia z WindowsUpdate oraz aktualizacje
      antywirusa były wykonywane tylko wtedy, gdy laptop jest podłączony do sieci
      przez kartę ethernetową.

Jak wygląda porównanie z Neostradą? Kiepsko.

Łącza oferowane przez operatorów komórkowych, to na znaczym obszarze karaju
      GPRS. Takie łącze nadaje się do IM, tekstowej poczty i www o ile ktoś ma
      cierpliwość. GPRS nie nadaje się do skype czy radia internetowego :(
      Dla porównania w Neostradzie 256/128 kbit, mogę bez żadnych problemów prowadzić
      dwie rozmowy po skype (na dwóch komputerach podłączonych do jednego łącza).

7GB limitu w najtańszej Neostradzie pozwala na włączenie automatycznych
      aktualizacji oprogramowania bez obaw o przekroczenie limitu (chyba, że pracujemy
      na "rozwojowej" dystrybucji linuxa :-) ). Limit w neostradzie dotyczy danych
      ściągnany z sieci, limit w GPRSach dotyczy transmisji w obie strony.

Uważam, że łącza udostępniane przez operatorów komórkowych mają tylko jedną
      zaletę w porównaniu do Neostrady. Gdy zabieramy gdzieś laptopa nie jesteśmy
      uzależnieni od hotspotów.
      • soulbaker Re: Blueconnect czy i Plus 22.10.06, 11:16
        Patrząc na to wszystko dochodzę do oczywistego wniosku, w jakim to bagnie zacofania internetowego siedzi nasza Polska w porównaniu,chociażby, z Czechami :( .
      • cobalt7x Re: Blueconnect czy i Plus 22.10.06, 21:29
        Niekoniecznie się z Tobą zgodzę 'user0001'... Ty piszesz tylko o GPRS, a w tej
        chwili karty sprzedawane przez operatorów obsługują już technologię UMTS (i
        EDGE). UMTS jest już osiągalny nawet w mniejszych miejscowościach, oczywiście
        pod warunkiem niezbyt dużego oddalenia od nadajnika. Ja mieszkam ok. 3km od
        nadajnika i w 95% czasu to UMTS (i nie mieszkam ani w W-wie ani w innym dużym
        mieście), reszta faktycznie GPRS i wtedy to mogę sobie faktycznie ściągać
        "puste" emaile albo otwierać proste WWW.

Więc dla tych co mają zamiar kupowa używaną kartę - rada: sprawdźcie czy
        obsługuje ona UMTS'a (w nowych, oferowanych przez operatorów to standard).
        • user0001 Re: Blueconnect czy i Plus 22.10.06, 22:13
          Mieszkam w małym mieście, około 500 metrów od nadajnika. W tym tygodniu
          konfigurowałem dla naszego handlowca z krakowa nowy komputer, z uwagi na
          konieczność podłączenia neostrady (modem sagem:( ) zabrałem sprzęt do domu.

Zainstalowałem także Blueconnect, teoretycznie karta powinna obługiwać EDGE,
          niestety gdy tylko oddaliłem się od okna sygnału wystarczyło jedynie na GPRS.
          Ktoś może powiedzieć, że to wina dachu pokrytego blachodachówką; ale podobne
          warunki występują w fabrycznych halach, tam gdzie na wyjazdach korzystamy z
          laptopów.

Mam zupełnie inne doświadczenia niż Ty. W większości miejsc gdzie korzystałem z
          dostępu oferowanego przez operatorów komórkowych, jedynie GPRS działał stabilnie.
          • Gość: michał Re: Blueconnect czy i Plus IP: *.tcompressor.com 22.11.06, 10:09
            mam iPlusa, tylko GPRS (promocja wakacyjna) 12 x 60 zł.
            Do tej pory działał badziewnie tzn. nie chcial sie laczyc, rozlaczal sie, ale
            rozejrzalem sie jak to usprawnic i jest ok:)
            zainstalowalem kompresor danych, optymalizer do lacza, skonfigorowalem
            przegladarke i nie czekam na otwarcie strony wiecej niz 15 sekund.
            A do tej pory bylo to nawet i 1 min.
            Fakt zalezy to od sygnaly ale tu tez mozna sie ratowac kupujac antene zew.
            Jest to net tylko dla os. ,ktore jak ja nia maja innej alternatywy.
            A i jeszcze wazna sprawa dotyczaca iPlusa, nalezy bron boze uzywac tego programu
            iPlus manager, bo to straszny syf, sa dla niego alternatywy.
            Pozdrawiam:)
    • Gość: sabi a może Orange? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 22:59
      modem kupowałem we wrześniu ubiegłego roku.
      Używam głównie w tych lokalizacjach: Inowrocław, Warszawa, Ciechocinek, Augustów,Poznań.

Zawsze mam EDGE i nigdy nie miałem problemów z funkcjonalnością.
      Ciekawostka: przy ściąganiu większych plików modem "się rozpędza" najwolniejszy jest przy ściąganiu drobnicy no i wysyłanie...
      jednak po ponadrocznym codziennym użytkowaniu, stwierdzam, że chodzi (prędkość) w miarę dobrze do zastosowań typu poczta, www, gg... (a multimedia - oglądam w pracy na łaczu DSL4000 :-) )
    • Gość: ygryy Re: Blueconnect czy i Plus IP: *.chello.pl 23.11.06, 23:44
      Zgadzam sie ze wszystkimi opiniami dotyczacymi internetu 'z komorki". Jednak
      po "dopaleniu" go satelita jest naprawde niezle. Szczegolnie osoby bez
      mozliwosci neostrady z takiego polaczenia powinni byc zadowoleni. Ja mam
      OnetKonekt z www.skykonekt.pl i jestem naprawde zadowolony.
      • djo4 Re: Blueconnect czy i Plus 24.11.06, 12:32
        ja nie wybralem orange bo ma male limity
        abonamet za 60 zl - 0,5 G
        a w iPlus za 60 - 1 G
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka