bajeczka35 21.12.06, 18:51 Poradziliście mi Aresa do ściągania plików /był super/, niestety mój dostawca internetu jutro go zablokuje, proszę o podanie może innego dobrego programu do ściągania /w język polskim/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ret Re: Stracę Aresa! IP: *.retsat1.com.pl 22.12.06, 23:55 A jaka była od niego wiadomość ? Że zablokuje ci określone porty w programie, czy jeszcze coś innego ? Bo jeżeli porty, to można je sobie zmienić w panelu sterowania w "transferze". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka35 Re: Stracę Aresa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.06, 08:54 wiadomość była od sąsiada /we troje w klatce schodowej korzystamy z tego programu/, że z dniem następnego zablokowany będzie program Ares, z uwagi na fakt, że spowalnia net innym użytkownikom /2 sąsiadów miało tego dnia wyłączony internet, ja nie, rózni mnie od nich to, że mam wolniejsze łącze/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ret Re: Stracę Aresa! IP: *.retsat1.com.pl 23.12.06, 11:26 Jeśli tak to jakiego byście programu nie używali, to jak będziecie mieli za duży transfer i tak was zablokują. Chyba jedyna rada: mniej ciągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p2p Re: Stracę Aresa! IP: *.acn.waw.pl 23.12.06, 13:07 O jakim dostawcy netu piszesz? Bo z tego co widze masz dsl z tpsa a oni raczej nie blokuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alta22 Re: Stracę Aresa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 13:17 Może mają sieć grzecznościową i sponsor się wkurzył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manhu Re: Stracę Aresa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 13:59 Pewnie ta sieć to internet dsl dzielona na 4 i "dostawca" się wkurza, że nie może korzystać z poczty, www, gier itp. mało obciążających łącze, bo inni zasysają na potęgę kradnąc (mniejsza z tym co kradną z p2p) jemu łącze w 100%. A więc nic zmiana programu nie da. Bo jak gość się zna to poblokuje wszystkie porty (i byle kto tego nie przeskoczy), a jak się nie zna to zablokuje tylko te używane przez Aresa, a wtedy zmienić porty (w opcjach na inne) i po problemie (no niezupełnie bo gość wyciągnie kabel:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka35 Re: Stracę Aresa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.06, 15:39 ściągałam pliki m.in.muzyczne, filmowe, tak sobie legalnie, na własny użytek i w celach niekomercyjnych, a tak poważnie, to Aresa już dzisiaj mam zablokowanego, wiem, że przy następnym programie, będzie następna blokada, ale zanim poblokuje mój dostawca, to trochę bym go sobie poużytkowała. Dostawcą nie jest TP, tylko prywatna firma. Mam od pół roku od nich net i nigdy nie wyskakiwali z blokowaniem, nie wiem czego faktycznie jest to przyczyna, pocieszam się jedynie tym, że dzięki nim będę mieć okazję poznania wielu programów, a nie są w stanie zablokować wszystkich, bo mam nadzieję, że przez ten okres powstawać będą nowe programy /optymizm w tej sytuacji/, dlatego Panowie proszę poradźcie jakiś dobry program, z góry dziękuję za rady:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ret Re: Stracę Aresa! IP: *.retsat1.com.pl 23.12.06, 15:55 Masz i szukaj: www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=1851 Ale tak długo nie pociągniesz, zmień sobie dostawcę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka35 Re: Stracę Aresa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.06, 16:49 Niestety w mojej miejscowości jest tylko jedna firma, która dostarcza internet, alternatywą jest neostrada, ale niestety trzeba mieć telefon stacjonarny TP, czekam na styczeń, gdzie TP zobowiązane jest dostarczać net bez telefonu, wtedy w zależności od cennika, pewnie się zdecyduję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka35 Re: Stracę Aresa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.06, 16:59 upsss, ale wybór, dziękuję BBBBBBBBBBAAAAAAAAAAAAAARRRRRRRRRRDDDDDDZZZZZZZZOOO Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Stracę Aresa! 23.12.06, 17:32 Znów te dzieci neostrady. Ręce opadają. Dostawcą nie jest tpsa. Widać to w twoim IP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka35 Re: Stracę Aresa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.06, 19:40 Janku, ty nie patrz na IP, tylko czytaj wypowiedzi, wyraźnie, jasno i sensownie /chyba/ napisałam, że mam teraz dostawcę z firmy prywatnej a do TP się przymierzam, bo nie wiem czy faktycznie będą dostarczać net bez telefonu stacjonarnego, bez względu na grzywnę /na biednych nie trafiło/ i kwestia jaka będzie u nich cena połączenia do netu. Nie lubię się powtarzać, ale dla Ciebie robię wyjątek /no cóż święta itd./. Tak z ciekawości co mówi Ci mój IP? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Stracę Aresa! IP: *.metronet.chelm.pl 23.12.06, 16:17 > ściągałam pliki m.in.muzyczne, filmowe, tak sobie legalnie, na własny użytek i > w celach niekomercyjnych, I to znaczy, że działałaś legalnie??? Bzdura - jeśli nie wierzysz, spytaj kogoś znającego się na prawie autorskim... Odpowiedz Link Zgłoś
era77 Re: Stracę Aresa! 23.12.06, 16:25 Kolego Greg. Umiecie wy odczytać ironię, zresztą napisała: "ściągałam pliki m.in.muzyczne, filmowe, tak sobie legalnie, na własny użytek i w celach niekomercyjnych, a tak poważnie..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka35 Re: Stracę Aresa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.06, 16:44 dyskucja na temat legalności ściągania z netu jest w innych wątkach, więc nie dyskutujmy w tym, proszę o namiary na dobre programy do ściągania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka35 Re: Stracę Aresa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.07, 13:32 Jednak mam jeszcze Aresa, jednak po porozumieniu z dostawcą internetu jego prędkość muszę ograniczyć do 30 Kb/sek, ograniczyłam ilość pobieranych plików filmowych, poprzestawiałam w panelu sterowania /ogólne-szybkość 28,8K, transfer-limit pobierania-8 kb/s, pobierane na raz-2/ dalej jednak potrafi mi się rozbujać do 70 Kb/sek przy jednym pliku filmowym. W jaki sposób ograniczyć go do 30 Kb/sek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka35 Re: Stracę Aresa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.07, 14:02 Dokładniej proszę Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Stracę Aresa! 01.01.07, 14:06 Jesóóóó, wpisz sobie "netlimiter" do tego twojego, zupełnie dla mnie niezrozumiałego, Aresa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka35 Re: Stracę Aresa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.07, 14:09 Skoro nie znasz programu, to po kiego silisz się na porady, które w tym momencie dla mnie są niezbyt zrozumiałe? Nie każdy dysponuje super wiedzą, żeby reagować na hasła, sorki, ale dopuszczaj do swojej świadomości, że na forum są też amatorzy, którzy dopiero się uczą. Pytałam konkretnie, gdzie? co? jak poprzestawiać?, a nie prosiłam o hasło, bo to nic mi nie daje! Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Stracę Aresa! 01.01.07, 14:13 Nic nie masz przestawiać! Masz sobie zassać NetLimitera, dzięki któremu możesz kontrolować parametry transferów każdego programu, który komunikuje się z siecią. Ja cię nie winię z powodu niewiedzy, ale twoja niechęć do wyguglania czegokolwiek jest irytująca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka35 Re: Stracę Aresa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.07, 14:14 No widzisz? Jak chcesz to potrafisz jasno odpowiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Stracę Aresa! 01.01.07, 14:14 PS. Ares nie jest mi nieznany - Ares jest dla mnie niezrozumiały, bo jest po prostu do d..., a ty się nim ekscytujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka35 Re: Stracę Aresa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.07, 14:18 Niekoniecznie, jest trzecim programem p2p, którego używam i jak najbardziej mi się podoba /emule muli, bearshare, za dużo świństw podrzuca/, wszystko jest kwestią gustu. Nie trafiłam jeszcze na lepszy, chyba, że konkretny program poradzisz /tym, którym Ty się ekcytujesz/. Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Stracę Aresa! 01.01.07, 14:23 Każdemu pasuje coś innego, ale ja używam Shareaza, który obsługuje sieci Gnutella, Gnutella2, torrenty i eDonkey - tu szukam filmów, DC++ do szukania wynalazków i SoulSeek,, który ma rzadkie zasoby muzyczne. Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka35 Re: Stracę Aresa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.07, 14:31 Shareazę zainstalował znajomy i pierwszego dnia dostał w prezencie trojana /pecha miał/, ale wszystko jest kwestią gustu. Ten SoulSeek może być ciekawy, będę mmusiała popróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k4 Re: Stracę Aresa! IP: *.acn.waw.pl 01.01.07, 20:27 > Niekoniecznie, jest trzecim programem p2p, którego używam i jak najbardziej mi > się podoba /emule muli, bearshare, za dużo świństw podrzuca/, Sam program nic z siebie nie podrzuca. To juz jest kwestia umiejetnosci korzystania z niego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka35 Re: Stracę Aresa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.07, 20:31 fakt, ale to trzeba się nauczyć, po ostatnich trojanach, nie mam chęci na podobną przygodę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka35 Re: Stracę Aresa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.07, 14:42 NetLimiter ma jedną wadę, jest z programów płatnych, czy jest podobny program z bezpłatnych? No + w j.polskim /więcej wymagań nie ośmielę się mieć :-)/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka35 Re: Stracę Aresa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.07, 14:45 szklanka zimnej wody Ci pomoże i powachluj się gazetką, trzymam kciuki za stan Twojego samopoczucia Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Stracę Aresa! 01.01.07, 15:00 Słuchaj laleczko - nie masz żadnych oporów w kwestii pirackich filmów i muzyki, a piszesz, że NetLimiter jest płatny, więc wolałabyś jakiś darmowy??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka35 Re: Stracę Aresa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.07, 15:10 nie mam oporów, bo wyrażałam tutaj swój pogląd, że moim zdaniem ściąganie filmów na własny, niekomercyjny użytek jest legalne /opinie prawnicze są tutaj wyjątkowo sprzeczne/, porównujac p2p do kopiowania na kasetach itp, bo jeżeli to wszystko jest nielegalne to począwszy od szczenięcego wieku /nagrywanie na kasetach magnetofonowych/ popełniałam i popełniam zbrodnię każdego dnia, tygodnia, miesiąca. Inną kwestią są programy, używam tylko bezpłatnych. Może to dla Ciebie jest dziwne, ale... Każdy na wiele rzeczy patrzy inaczej. A propos: ksywa laleczka nie pasuje do mnie /męski szowinizm pt. głupie baby?/ Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Stracę Aresa! 01.01.07, 15:16 Taaa, głupia baba byłaby bardziej adekwatna. Może daj sobie spokój i zacznij od czegoś prostszego - Total Commander, przeglądarka internetowa, protokół FTP, edytory tekstów itd. Na p2p przyjdzie czas... Odpowiedz Link Zgłoś
bajeczka35 Re: Stracę Aresa! 01.01.07, 15:18 ucz mnie !!!! W takim tempie życia mi nie starczy gdy dojdziemy do tematu p2p. Miast laleczka bardziej wolę zołza /tak na marginesie/, nerwowy jesteś /druga notka na marginesie/ Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Stracę Aresa! 01.01.07, 15:24 1. Wykazujesz tu zupełnie irracjonalną etyczną dwoistość w sprawie prawa/bezprawia w sieci - ukraść jabłko ok, ale ukraść gruszkę to już nie 2. Nie nerwowy, tylko skacowany 3. Zołza? - jeszcze nie, musiałabyś się bardziej postarać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bajeczka35 Re: Stracę Aresa! 01.01.07, 15:29 Wiem, wiem, każdy ma rację, pod warunkiem, że jest to Twoja racja! Pytanko proste, bo już pogubiliśmy się w bocznej tematyce przerywanej Twoimi zasłabnięciami i odznakami skacowania /nie tylko Ciebie dzisiaj to męczy, więc nie wyrażam współczucia/: czy istnieje bezpłatny program z podobnym zastosowaniem do Netlimitera? Pytanko proste, ciekawe czy udzielenie prostej odpowiedzi sprawi trudność, czy znowu wypowiedzi zawierać będą pozorne złośliwości? Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Stracę Aresa! 01.01.07, 15:36 Darmowe nie mają takich opcji regulowania prędkości transferu dla poszczególnych aplikacji, a nawet dla pojedynczych userów, którzy zasysają od ciebie. No, właściwie to źle napisałem - powinno być: nie znalazłem takiego programu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka35 Re: Stracę Aresa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.07, 15:39 Dziękuję za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka35 Re: Stracę Aresa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.07, 20:18 jednak pomęczę Cię 3promile z Twoim poczuciem praworządności, rzuć w google hasło: "legalność p2p" i spróbuj znaleźć cokolwiek nt nielegalności ściągania plików muzycznych lub filmowych, a przede wszystkim nt. ukarania "ściągaczy" tych plików. Tak sobie czytam i czytam i tylko widzę, że czepiają się i karzą za nielegalne oprogramowanie, a nie za kopiowanie na własny użytek. Jak coś sprzecznego znajdziesz to podrzuć link, będę wdzięczna za uświadomienie mi mojego przestępstwa! Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Stracę Aresa! 01.01.07, 20:31 Jeżeli chcesz skutecznie ściągać, powinnaś udostępniać pliki - nawet jeśli nie udostępniasz zasobów, to udostępniasz pliki, które pobrałaś częściowo. A udostępnianie jest karalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka35 Re: Stracę Aresa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.07, 20:42 cyfrowydom.idg.pl/artykuly/53365.html : 7. Wspomniana wyżej ustawa pozwala na udostępnienie materiałów chronionych prawem autorskim w gronie przyjaciół i znajomych. Czy osoby, z którymi relacje towarzyskie utrzymywane są wyłącznie przez Internet (na forach lub przez komunikatory), zaliczane są do tego grona? Niezwykle szybki rozwój społeczności internetowej spowodował, że z wieloma osobami utrzymujemy kontakt jedynie za pośrednictwem różnego rodzaju komunikatorów. Ustawa nie określa sposobu komunikowania się ze znajomymi, kładąc nacisk jedynie na więź osobistą, która między nimi powstała (art. 23). Wydaje się jednak, że okoliczność dostępu nieograniczonego kręgu osób do danego forum lub komunikatora odejmuje takim kontaktom charakter "więzi osobistej" no cóż użytkownicy p2p, są dla mnie niczym... bracia! Jak im nie udostępniąć w imię więzi osobistej? :-) Wyżej wyraziłeś swój pogląd, daj namiar na ukaranych w RP osób za korzystanie z p2p w celu skopiowania na własny, niekomercyjny użytek plików muzycznych czy filmowych, proszę o konkretny link! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka35 Re: Stracę Aresa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.07, 14:47 W związku z tendencjami 3promile do zasłabnięć, proszę inne zdrowe osoby do udzielenia porad Odpowiedz Link Zgłoś
jaki71 Re: Stracę Aresa! 01.01.07, 16:30 To ja zaproponuje taki programik: utorent - nawet sie nie instaluje :) Nie zajmuje pamieci, bardzo skuteczny i da sie ustawic transfer upload a takze downloda dla calego programu jak i kazdego pliku po kolei :) dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1844&t=46Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqq Re: Stracę Aresa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.07, 17:38 zainstaluj sobie bearshare i ustawieniach daj jakąś małą prędkość pobierania i wysyłania co prawda będzie długo pobierał jakiś plik ale nie będzie to nikomu przeszkadzać w używaniu internetu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka35 Re: Stracę Aresa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.07, 18:45 Miśka już miałam, spy-bot cały czas na niego wskazywał, więc dlatego z niego zrezygnowałam, spróbuję ten torrent /wcześniej proponowany/, dzięki bardzo za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkgajwer Re: Stracę Aresa! IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.01.07, 13:44 Bajeczko - co do "ściągaczy" - to tak jak rozmawialiśmy na GG. Te programy są LEGALNE, i dostawca internetu nie ma prawa zabronić z ich korzystania. To, co nimi ściągasz - to Twoja sprawa i Twoja odpowiedzialność. I nie moja ani innych w tym wątku. A jego sprawą i obowiązkiem jest zapewnić Tobie i innym nieprzekraczalny transfer. Dla Twoich respondentów: jeśli ktoś uważa, że jak w emule ustawi się port 4662 TCP i 4672 UDP i emule TYLKO tych portów używa - cóż, proponuję zainstalować węszyciela i popatrzeć jaki jest ruch na jakich portach. Podobnie jest z torrentami, tylko nieco gorzej. Tym bardziej że początkujące ssaki dają sobie, a tym samym innym, transfer na maxa i taki azureus rozpajęcza się na setki połączeń i każde cyklicznie sprawdza. Co do Aresa - tu jest problem z wielkością ściąganych pakietów, Ares ściąga naprawdę duże pakiety przestawiając MTU komputera, dostawca internetu przede wszystkim powinien ograniczyć na routerze wielkość przekierowywanych pakietów. A dostawcy netu w małych miejscowościach rzadko kupują routery Cisco czy konfigurują router linuksowy. Łatwiej i taniej kupić małego routerka na parę złotych :( Reasumując, na chwilę obecną zmiana klienta p2p chyba pomoże, za jakiś czas znajdzie się wędzidło dla Aresa. ;) Notabene - jak ktoś pisze "Ares jest dla mnie nieznany,niezrozumiały, bo jest do d..." to argument rzeczywiście powalający na kolana... To tak, jakbym powiedział: "nie znam autora tego postu, ale jest głupi..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka35 mkgajwer! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.07, 16:19 ale na gg też mamy sprzeczne poglądy nt. ściągania plików przez p2p, znajdźcie mi w necie dane, że osoba prywatna została ukarana za to, że ściągała na twardziela filmy lub muzykę, mając jednocześnie legalne oprogramowanie, to uwierzę w Wasze teorie. Wszędzie, gdzie wkracza Policja to jest to problem posiadania nielegalnego oprogramowania, w niektórych danych z netu wspomina się jednocześnie o nielegalnym przesyłaniu filmów czy muzyki, ale sprawa jest na etapie opracowania przez Prokuraturę aktu oskarżenia, na dzień dzisiejszy nie ma w Polsce wyroków na zwykłych zjadaczy chleba, którzy przez p2p kopiują sobie w/w pliki. Dlatego upieram się przy swoim zdaniu i zwątpię jak zobaczę wyrok sprzeczny z moim poglądem. Odpowiedz Link Zgłoś