Dodaj do ulubionych

livebox na 2 laptopy - pilne pytanie

09.01.07, 10:31
witajcie
zdecydowałam sie na liveboxa tp, i mam takie pytanie co zrobić żeby działał
na 2 laptopy? muszę zainstalować płytę na obu komputerach? i co z adapterem
usb wi-fi? w zestawie jest tylko jeden, muszę więc zaopatrzyć się w drugi czy
wystaczy że mam kartę sieciową? proszę Was o szybką odp
Obserwuj wątek
    • Gość: janulodz Re: livebox na 2 laptopy - pilne pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 10:36
      Jeden laptop łaczysz z Liveboxem przez USB, a drugi za pomocą adaptera. Płytę musisz wgrać na obydwa i skonfigurować połaczenia
    • Gość: emplo Re: livebox na 2 laptopy - pilne pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 11:59
      Jesli chcesz polaczyc kablem to kazdy komp musi miec karte sieciowa. Jesli przez
      WiFi to karte WiFi, albo taki adapter WiFi jak dostalas z Liveboxem.
      Z tego co pamietam to nie musisz instalowac plyty na obu kompach. Ale nie mam
      <b>instrukcji</b> pod reka wiec glowy sobie nie dam uciac. Ty na pewno masz wiec
      <b>od jej przeczytania zacznij</b>.
      • Gość: bjanulodz Re: livebox na 2 laptopy - pilne pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 12:26
        Do połaczenia liveboxa z kompem i uzyskania łącza z internetem nie potrzeba wcale karty sieciowej . Za pomocą tego modemu i dołączonych do niego akcesoriow można skonfigurowac nast. sieć domową
        1. komputer stacjonarny( nie musi mieć karty sieciowej) połaczony z LB za pomocą kabla USB
        2. komputer stacjonarny, lub przenośny z karta sieciową połaczony skrętka
        3. komputer przenośny przez adapter wi fi.
        Na komputerze stacjonarnym w celu uzyskania połączenia nalezy wgrać płytkę za sterownikami do LB, a potem w zależnosci od posiadanego systemu operacyjnego konfigurować pozostałe polączenia. Najprościej poprzez instalacje z płyty, która prowadzi za raczkę.
    • kameliowa Re: livebox na 2 laptopy - pilne pytanie 10.01.07, 15:02
      dziękuje za odp. mam jeszcze takie pytanie czy jeśli nie mam komputera
      stacjonarnego,tylko 2 laptopy, to czy jeden z nich musi być połaczony kablem z
      liveboxem?
      • Gość: emplo Re: livebox na 2 laptopy - pilne pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 17:34
        Nie musi.
        • Gość: kameliowa Re: livebox na 2 laptopy - pilne pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 19:26
          wiec jeśli nie podłączam liveboxa kablem do żadnego komputera to jak mam to
          wszystko zrobić? musze miec 2 wtyczki wi-fi, czy wystarczy karta sieciowa, czy
          jak?
          • Gość: emplo Re: livebox na 2 laptopy - pilne pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 19:43
            Oba laptopy musza miec bezprzewodowe karty sieciowe. Jesli nie maja takowych
            wbudowanych to mozesz podpiac np. takie adaptery jak dostalas z liveboxem.

Sprawdz bo moze masz karty WiFi w laptopach a o tym nie wiesz:

Prawym na Moj Komputer / Hardware / Device Manager i tam na liscie karty sieciowe.

A w instrukcji Liveboxa masz rozpisane jak go skonfigurowac przez WiFi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka