Dodaj do ulubionych

Vista pociągnęła rynek komputerów

IP: 212.38.197.* 09.02.07, 23:14
Po co komu ten produkt uboczny programowania?
Masa niekompatybilności oraz problemów z DRM...

Tylko skończony idiota to zainstaluje.

Polecam Mac OS X 10.4
Obserwuj wątek
    • Gość: Varran Re: Vista pociągnęła rynek komputerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 23:25
      hoho kolega z renoma, wie co polecac, wie jak skomentowac, wie wszystko - tylko troszke pachnie bezmyslnym krakaniem.

PS. Tylko skonczony idiota nie widzi tego co zawdziecza Microsoftowi.
      • Gość: Gall Anonim no właśnie, co zawdzięcza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 00:39
        Może byś rozwinął myśl "czego skończony idiota nie widzi co zawdziecza Microsoftowi". Dzięki za naświetlenie sprawy.
        • Gość: to ja no właśnie, co zawdzięcza? Lzejszy portfel!!!! IP: 60.228.155.* 10.02.07, 13:50
          i duzo zabawy z usuwaniem problemow z osprzetem. Nic nie lata na Viscie,
          wszystko trzeba kupowac od nowa. A to kosztuje. O oprogramowaniu nie wspominam,
          bo jeszcze nie ma zbyt wielu.
          • Gość: zgrzyt UWAGA !!!!!!!!! Vista blokuje komputery IP: *.acn.waw.pl 11.02.07, 19:15
            W TVP podano, że coraz ludzi bojkotuje Vistę, bo system blokuje pliki (muzykę,
            filmy, itp.), które nie mają odpowiedniego certyfikatu

NIE dla visty
      • Gość: K Re: Vista pociągnęła rynek komputerów IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.07, 02:20
        Gość portalu: Varran napisał(a):

> hoho kolega z renoma, wie co polecac, wie jak skomentowac, wie wszystko - tylko
        > troszke pachnie bezmyslnym krakaniem.
        >
        > PS. Tylko skonczony idiota nie widzi tego co zawdziecza Microsoftowi.

Co zawdzięczam Microsoftowi? Poczytaj trochę na temat tej firmy to zmienisz zdanie.

Poza tym ostatnio porównywałem ceny komputerów i co się okazało?
        MACi z OSX wcale nie są drogie, a w porównaniu z firmowymi komputerami są nawet
        tańsze.
        Nawet składak nie jest tak bardzo tańszy, zakładając, iż do komputera trzeba
        dokupić jeszcze system operacyjny to różnica jest znikoma, a przy składaku
        dochodzą trudności z dopasowaniem komponentów, bo czasem niektóre się gryzą
        (nawet często się gryzą).
        Do tego trzeba doliczyć robociznę itd., a jak doliczyć do tej ceny
        specjalistyczne oprogramowanie jak Antywirusy, Firewalle i jeszcze jakiś
        antyshit to już MAC na pewno jest tańszy.
        Dodam, że nie każdy ma czas na takie dłubanie, a do tego trzeba instalować
        dodatkowe programy, by tylko można było używać komputer i dlatego najlepszą
        opcją jest wybór MACa.
        Nie porównywałem cen laptopów, a ceny urządzeń stacjonarnych.
        Więc poco komu kłopot z Microsoftem. Lepszy jest MAC i często tańszy.
        • maruda.r Re: Vista pociągnęła rynek komputerów 10.02.07, 07:03
          Gość portalu: K napisał(a):

> Co zawdzięczam Microsoftowi? Poczytaj trochę na temat tej firmy to zmienisz zda
          > nie.
          >
          > Poza tym ostatnio porównywałem ceny komputerów i co się okazało?
          > MACi z OSX wcale nie są drogie, a w porównaniu z firmowymi komputerami są nawet
          > tańsze.

Na pewno więcej, niż Apple. Gdyby ludzie mieli stawiać na Apple'a, to rozwój
          graficznego desktopu zatrzymałby się na poziomie lat 90. Pięć dobrych, ale
          drogich aplikacji i nic więcej. OSX powstał, bo makówki zaczęły przegrywać, i to
          sromotnie, z XP.

A co to za teoria z trudnościami z dopasowaniem elementów w składakach? Pewnie
          wysmażona przez lamerstwo, które chciało włożyć athlona w w gniazdo przeznaczone
          dla p4.

• Gość: Yaco Nie masz pojęcia o czym piszesz IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 10.02.07, 10:32
            Polecam stronę www.apple.pl

1. W kwestii grafiki desktopu to Vista ma wiele rozwiązań z Mac OSX - za kilka miesięcy ukaże sie
            następny OS z nowymi funkcjami jak np. Time Machine
            2. Programów jest tysiące tak tych komercyjnych jak i freeware i shareware
            3. Przyznaję, że z grami gorzej ale i tak gram tylko w gry od Blizzarda a one wszystkie są pod Maca
            4. Żadnych problemów z wirusami - nie mam programów antywirusowych
            5. Odinstalowanie programow polega na wrzuceniu ikony do kosza i tyle - nie pozostają żadne
            biblioteki i inne śmieci
            6. Wyszuwanie plików na dysku - w tym samym czasie co wpisujesz szukaną nazwę
            7. Ceny porównywalne z PC - możesz sobie kupić no. Imaca
            8. Jakość wykonania - nowy MacPro (cudeńko) - kosztuje swoje ale ... :)
            9. Żadnych problemów ze sterownikami - do większości urządzeń wcale nie istalowałem sterowników -
            podłączyłem i działa
            10. W nowych Macach można zaistalować MacOSX, Windows, Linuxa i co tam chcesz bez trybu emulacji
            (przełączanie klawiszem)
            11. Rozwiązania takie jak Dashboard, Widget i wiele innych - bezcenne
            12. Kupując Maca kupujesz sobie święty spokój - na tym świecie nie ma nic za darmo!
            13. Też miałem obawy czy przesiadać się na Maca- teraz już wiem że następny komp to też będzie Mac
            i prockiem Intela

Poczytaj strony www.apple.pl to nie boli !!!
            • maruda.r Re: Nie masz pojęcia o czym piszesz 10.02.07, 19:58
              Gość portalu: Yaco napisał(a):

> Polecam stronę www.apple.pl
              >
              > 1. W kwestii grafiki desktopu to Vista ma wiele rozwiązań z Mac OSX - za kilka
              > miesięcy ukaże sie
              > następny OS z nowymi funkcjami jak np. Time Machine

>
              > Poczytaj strony www.apple.pl to nie boli !!!

Maca używałem, kiedy jeszcze srałeś w pieluchy.

Przeczytaj jeszcze raz mój post i się zastanów, o czym był.

• Gość: Yaco Przekonałem się do Maca IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 10.02.07, 10:43
            Też miałem obawy czy przesiadać się na Maca- teraz już wiem że następny komp to też będzie Mac z
            prockiem Intela. Używam również PC z zegarem 2.8 GHz ale co dziwne Mac 1.25 GHz wydaje się
            szybszy. Mam go już dwa lata i nic nie stracił ze swojej żywotności. Posłuży jeszcze kilka lat spokojnie.
            Kiedyś zaporowa była cena jednak w tej chwili można już kupić Maca nawet taniej niż PC (Mac Mini). Nie
            porównujcie prędkości zegarów bo to nie ma sensu (z doświadczenia widze, że procesor Mac 1.25 GHz
            to około 2.5 GHz w PC. Mając mało kasy można kupić Maczka na Allegro (G4) a mając dużo np. Maca
            Pro Quad 3.0GHz (prawie jak 4x3 GHz w PC - POTĘGA)

Polecam stronę www.apple.pl

1. W kwestii grafiki desktopu to Vista ma wiele rozwiązań z Mac OSX - za kilka miesięcy ukaże sie
            następny OS z nowymi funkcjami jak np. Time Machine
            2. Programów jest tysiące tak tych komercyjnych jak i freeware i shareware
            3. Przyznaję, że z grami gorzej ale i tak gram tylko w gry od Blizzarda a one wszystkie są pod Maca
            4. Żadnych problemów z wirusami - nie mam programów antywirusowych i jest ok już 2 lata (bez
            przeinstalowania systemu)
            5. Odinstalowanie programow polega na wrzuceniu ikony do kosza i tyle - nie pozostają żadne
            biblioteki i inne śmieci
            6. Wyszuwanie plików na dysku - w tym samym czasie co wpisujesz szukaną nazwę
            7. Ceny porównywalne z PC - możesz sobie kupić no. Imaca
            8. Jakość wykonania - nowy MacPro (cudeńko) - kosztuje swoje ale ... :)
            9. Żadnych problemów ze sterownikami - do większości urządzeń wcale nie istalowałem sterowników -
            podłączyłem i działa
            10. W nowych Macach można zaistalować MacOSX, Windows, Linuxa i co tam chcesz bez trybu emulacji
            (przełączanie klawiszem)
            11. Rozwiązania takie jak Dashboard, Widget i wiele innych - bezcenne
            12. Kupując Maca kupujesz sobie święty spokój - na tym świecie nie ma nic za darmo!

Poczytaj strony www.apple.pl to nie boli !!!
            • pe1 Re: Przekonałem się do Maca 10.02.07, 13:01
              > 1. W kwestii grafiki desktopu to Vista ma wiele rozwiązań z Mac OSX - za kilka
              > miesięcy ukaże sie następny OS z nowymi funkcjami jak np. Time Machine

w kwestii grafiki to OSX i Vista są lata świetlne za Linuxem z jego nowym
              interfejsem Beryl

> 2. Programów jest tysiące tak tych komercyjnych jak i freeware i shareware

jednak rząd wielkości mniej niż na Win.

> 3. Przyznaję, że z grami gorzej ale i tak gram tylko w gry od Blizzarda a one
              w szystkie są pod Maca
              > 4. Żadnych problemów z wirusami - nie mam programów antywirusowych i jest ok
              ju ż 2 lata (bez przeinstalowania systemu)

wirusy i robale na OSX też są, tylko jest ich proporcjonalnie mniej w stosunku
              do stopnia popularności Apple

> 5. Odinstalowanie programow polega na wrzuceniu ikony do kosza i tyle - nie
              pozostają żadne biblioteki i inne śmieci

Akurat to nieprawda. Może z punktu nieświadomego użytkownika tak to wygląda, ale
              zapewniam Cię, że pozostają śmieci

> 6. Wyszuwanie plików na dysku - w tym samym czasie co wpisujesz szukaną nazwę

tak, to zaleta, ale istnieje taki sam programik pod Windows

> 7. Ceny porównywalne z PC - możesz sobie kupić no. Imaca

Niezłego PC na CoreDuo z monitorem można kupić za 3,5 tyś. IMac tej samej
              wielkości zaczyna się od 6 tyś. Tak naprawdę porównywalne są ceny Maców Mini
              (pod warunkiem, że godzisz się na zamkniętą konstrukcję, której nie sposób
              rozbudować) i MacBooki (a to dlatego, że małe laptopy PC są droższe niż
              tradycyjne 15")

> 8. Jakość wykonania - nowy MacPro (cudeńko) - kosztuje swoje ale ... :)

Sprzęt dla Apple fizycznie produkuje Asustek. Wystarczy więc złożyć PC na
              komponentach Asusa i masz dokładnie tę samą jakość

> 9. Żadnych problemów ze sterownikami - do większości urządzeń wcale nie istalow
              > ałem sterowników -
              > podłączyłem i działa

Niestety nie masz racji, masa urządzeń nie ma jeszcze sterowników do Maca w
              wersji Intel. Przykład - prawie żadna profesjonalna karta dźwiękowa nie ma
              sterowników.

> 10. W nowych Macach można zaistalować MacOSX, Windows, Linuxa i co tam chcesz b
              > ez trybu emulacji
              > (przełączanie klawiszem)

Tak samo jak na PC - patrz projekt OSX86

> 11. Rozwiązania takie jak Dashboard, Widget i wiele innych - bezcenne

istnieją identyczne funkcjonalnie rozwiązania pod Windows

> 12. Kupując Maca kupujesz sobie święty spokój - na tym świecie nie ma nic za
              darmo!

Kupując Maca w Polsce kupujesz go u złodziei z SAD-u. Walka z tymi palantami
              przy każdej awarii to stress nieporównywalny z obsługa w serwisach firmowych
              Asusa, Toshiby czy np. Fujitsu-Siemens

Nie jestem wrogiem Apple, uważam, że napisali świetny system. Ale dołączają go
              do przeciętnej jakości sprzętu, na dodatek na przestarzałych komponentach (lipne
              karty graficzne, a dźwięk poniżej wszelkiej krytyki). Gdyby obniżyli ceny o 1/3,
              to można by podyskutować.
            • maruda.r Re: Przekonałem się do Maca 10.02.07, 20:00
              Gość portalu: Yaco napisał(a):

Też miałem obawy czy przesiadać się na Maca- teraz już wiem że następny komp to
              też będzie Mac z
              prockiem Intela. Używam również PC z zegarem 2.8 GHz ale co dziwne Mac 1.25 GHz
              wydaje się
              szybszy. Mam go już dwa lata i nic nie stracił ze swojej żywotności. Posłuży
              jeszcze kilka lat spokojnie.

To czym się różni od XP? Procesor pod XP szybciej się starzeje?

• k_r_m Re: Vista pociągnęła rynek komputerów 09.02.07, 23:25
      niedługo większość go będzie miała, może za wyjątkiem tych co maja właśnie
      legalnego XP, choć i to tylko przez jakiś czas, nawet jeśli gry i ogólnie system
      pracować będzie wolniej

żeby nie być posądzonym o stronniczość, piszę to pod mandrivą :)
    • sojomail Re: Vista pociągnęła rynek komputerów 09.02.07, 23:29
      Gość portalu: Viśta Wio! napisał(a):

> Tylko skończony idiota to zainstaluje.
      > Polecam Mac OS X 10.4

tak, dziekujemy uprzejmie chamie jeden za obrazanie nas,
      i wyrazy wspolczucia sle ci z powodu maka.
      no ale tylko skonczony idiota by przeplacal tyle
      zeby miec cos co tylko inaczej sie nazywa, ma gorszy
      support i jest drozsze.
      lol.
      • Gość: Viśta Wio Ochłoń! IP: 212.38.197.* 09.02.07, 23:34

Masz "chamie" i zdejmij te klapki z oczu:
        video.on.nytimes.com/?fr_story=d14603c1e23e6ce37920a8134a2e27b1405a4991
        Mam nadzieję, że uważałeś na lekcjach angielskiego, bo patrząc na twoją
        wypowiedz pozbawioną jakiejkolwiek interpunkcji widać że przespałeś j. polski.

P.S. Nie mam Mac'a.
        P.S.2 Support Maca nie jest gorszy od MS.

Twój windows jest piracki, więc jak nie chcesz problemów to zamilcz.

Nie pozdrawiam.
        Życzliwy
        • sojomail Re: Ochłoń! 09.02.07, 23:38
          kto tu ma ochlonac?

primo - po prostu uszanuj czyjs wybor a nie wyzywaj od idiotow
          secondo - za pomowienie kogos o kradziez mozna w polsce beknac
        • Gość: ochłonięty Re: Ochłoń! IP: *.cisco4.sydney.nsw.goanna.net.au 09.02.07, 23:49
          Jednak Viśta nie jest zerżnięta z OS X-u, pokazuje w innych częściach ekranu i
          ma inne nazwy. Gadget to nie jest widget i można pisać i pisać...
          Kolorowych snów Wam życzę ;)
        • maruda.r Re: Ochłoń! 10.02.07, 20:11
          Gość portalu: Viśta Wio napisał(a):

>
          > Masz "chamie" i zdejmij te klapki z oczu:
          > video.on.nytimes.com/?fr_story=d14603c1e23e6ce37920a8134a2e27b1405a4991
          > Mam nadzieję, że uważałeś na lekcjach angielskiego, bo patrząc na twoją
          > wypowiedz pozbawioną jakiejkolwiek interpunkcji widać że przespałeś j. polski.

Podobieństwa rozwojowe interfejsu są nie do uniknięcia. Tak jak i wszelkich
          innych rzeczy.

• Gość: atx Re: Vista pociągnęła rynek komputerów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.07, 23:37
      "sprzedaż komputerów w USA była (...) prawie trzykrotnie wyższa niż tydzień wcześniej"

Owszem... z bardzo prostego powodu. Producenci natrzaskali sprzetu z preinstalowana vista, ale sklepy _nie_mogly_ go sprzedawac przed premiera. Dochodzilo nawet do brakow sprzetu w sklepach.

Dlatego tekst jest jak z kawalow o radiu Erewan - "tak, ale". Vista owszem pociagnela rynek, ale dlatego ze wczesniej go przyhamowala!
      • Gość: zgrzyt W TVP podano, że coraz ludzi bojkotuje Vistę, IP: *.acn.waw.pl 11.02.07, 19:17

NIE dla visty
    • Gość: atx Re: Vista pociągnęła rynek komputerów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.07, 23:39
      "Masa niekompatybilności oraz problemów z DRM..."

Polecam ciekawy artykul na ten temat:
      byte.livenet.pl/?page_id=819
      • Gość: K4 Re: Vista pociągnęła rynek komputerów IP: *.acn.waw.pl 10.02.07, 13:51
        > Polecam ciekawy artykul na ten temat:
        > byte.livenet.pl/?page_id=819

A ja polecam sprawdzic jak jest naprawde poniewaz juz na drugiej stronie, piszac
        o toslink itd autor mija sie z prawda. I to akurat mozna sprawdzic - chociazby
        na pl.rec.muzyka.bin
    • Gość: hx Re: Vista pociągnęła rynek komputerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 23:48
      > Po co komu ten produkt uboczny programowania?
      > Masa niekompatybilności oraz problemów z DRM...

Co racja to racja.

Nie pisz tak brzydko :). Niektórzy muszą pracować na sofcie który chodzi tylko
      pod windą albo lubią grać, więc chcąc nie chcąc muszą kupować u monopolisty
      bila. Life is brutal, monopoly is power.
      • Gość: Tomek Re: Vista pociągnęła rynek komputerów IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 10.02.07, 00:06
        > Niektórzy muszą pracować na sofcie który chodzi tylko
        > pod windą albo lubią grać, więc chcąc nie chcąc muszą kupować

Nikt nie *musi* pracować na sofcie który chodzi tylko pod Windą - to suwerenna
        decyzja firmy. Chyba że chodzi o ograniczenia wprowadzane przez urzędy - ale to
        nie świadczy o "monopoly is power", tylko o "polscy urzędnicy mają power".

Nikt też nie *musi* grać w gry windowsowe.

I jedni i drudzy *chcą* używać Windowsa, bo ten software przynosi im dochód bądź
        przyjemność z grania w gry.

Jak to według Ciebie jest, że niektórzy muszą a niektórzy nie muszą? Ludzie
        dzielą się genetycznie na dwie kategorie?
        • Gość: Tomek Re: Vista pociągnęła rynek komputerów IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 10.02.07, 00:13
          Uwaga: nie twierdzę przy tym, że błędem jest używanie softwaru Windowsowego. Dla
          wielu firm jest to *opłacalne*, bo jest to najefektywniejsze rozwiązanie. Bo
          inny software jest gorszy, droższy, albo w ogóle nie istnieje i trzeba byłoby go
          dopiero napisać, co byłoby dużo droższe.

Nie oznacza to wcale, że ktoś *musi* używać Windowsa, tylko że mu się opłaca.
          • furry Re: Vista pociągnęła rynek komputerów 13.02.07, 14:39

> Nie oznacza to wcale, że ktoś *musi* używać Windowsa, tylko że mu się opłaca.

Bardzo się mylisz. Żeby składać deklaracje ZUS pracodawca *musi* kupić komputer
            z zainstalowanym systemem Windows.

Ktoś nawet chce napisać software działający pod innymi OS-ami, ale niepozwalają:
            www.janosik.net/aktualnosci.html
            Oczywiście to nie wina Microsoftu, tylko naszego rządu.
        • Gość: Kic Re: Vista pociągnęła rynek komputerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 12:23
          >Nikt nie *musi* pracować na sofcie który chodzi tylko pod Windą

Niestety, mylisz sie...

Probowales kiedys starac sie o dotacje z UE? Obowiazkiem skladajacego wniosek jest napisanie go w
          'rzadowym' Generatorze Wnioskow. Niestety, windows only. Co maja zrobic firmy, korzystajace
          oszczednosciowo z linuxa, albo mac-userzy? Kupic xp :/
          • pe1 Re: Vista pociągnęła rynek komputerów 10.02.07, 12:49
            zawsze mogą odpalić go na OSX pod Crossover
            • Gość: Kic Re: Vista pociągnęła rynek komputerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 01:38
              > zawsze mogą odpalić go na OSX pod Crossover

Crossover kosztuje ztcp 60$ (nie duzo chyba drozej od najtanszego xp) i dziala tylko pod makami z
              procesorami intela (czyli np. na moim ibooku nie pojdzie...).

Mimo wszystko, nie powinno byc chyba tak, ze zeby uruchomic tak wazny program, trzeba bylo szukac
              emulatorow, czy innych czarow-marow (ktore i tak nie wiadomo, czy zadzialaja)? I pal juz licho Maki,
              bo sa jeszcze w Polsce baardzo niszowe
          • kozodoj Re: Vista pociągnęła rynek komputerów 10.02.07, 14:34
            Trzeba doniesc o tym do UE, bo pare lat temu Unia zalecila krajom czlonkowskim
            popieranie i stosowanie w administracji panstwowej Linuksa. Mogliby przywalic
            kaczemu rzadowi jakas kare za zmowe z dostawca dominujacym na rynku.
            • Gość: Kic Re: Vista pociągnęła rynek komputerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 01:57
              Tia, wszyscy to wiedza, ale nikt nic sobie z tego nie robi...

Art. 32. ustęp 2 KONSTYTUCJI RP mowi:

"Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z
              jakiejkolwiek przyczyny."

Mam nie-windowsa, chce uzyskac dotacje, a nie moge...

Zreszta nie jest to jedyny przypadek na popieranie przez Polskie rzady oprogramowania MS. Podobnie
              bylo z ZUSowskim Platnikiem(tylko win) - sprawa zakonczyla sie w sadzie, ktory nakazal odtajnienie
              specyfikacji technicznej niezbędnej do przesyłania danych.. Tutaj jednak problem byl duzo wiekszy, bo
              dotyczyl wszystkich firm zatrudniajacych >5 pracownikow...
    • sklis Vista - ale po co? 10.02.07, 00:55
      to jakaś bzdura...
      na kompie mam XP, tylko dlatego, że były fabrycznie zainstalowane - inaczej
      poprzestałbym na Windows 2000
      • Gość: arczi w2k ale po co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 01:24
        w czym xp jest gorsze od 2k bo nie wiem.
        • Gość: gazetowiec-krk Re: w2k ale po co? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.07, 01:28
          przecież on nie napisał że jest lepsze!! Proponuje przeczytaćraz jeszcze uważnie
          jego post.
    • jjjnjankowski Vista pociągnęła rynek komputerów 10.02.07, 01:56
      Ciemny lud kupi.
      • Gość: Ropuch Takie tam pitu pitu a nie system. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 02:16
        Trochę ładniejsze okienka, ale większe wymagania systemowe, kontrola tego co
        przechowujesz na komputerze, gorsza dostępność sterowników...

Generalnie nawet w XP zwykle wyłączam te ozdobne bzdety, bo głównie przeszkadzają.

Przerost formy nad treścią... XP jest zupełnie ok i długo się utrzyma. Vista nie
        wnosi żadnej rzeczy, która usprawiedliwiałaby jej zakup.

Jak ktoś lubi się pieścić z systemem to niech sobie załóży enlightement i będzie
        zadowolony.
    • alcoholique PRECZ Z VISTĄ!!! 10.02.07, 02:42
      Nie rozumiem jak ludzie mogą kupować ten nafaszerowany szpiegami system. Ehhh
      szkoda słów.
    • Gość: big t Re: Vista pociągnęła rynek komputerów IP: *.server.ntli.net 10.02.07, 02:58
      większość pseudoinformatyków będzie tu pewnie wypisywać jaka to vista jest be i fuj, że nie ma w niej nic nowego itd. itp. Ale nie dalej jak za rok wiekszośc z was będzie śmigać na tym systemie, nawet jeśli tego nie zrobicie z własnej woli, to zmuszą was producenci oprogramowania i sprzętu. No i marketingowcy swoją drogą. Z tego co pamiętam to o XP też podobnie mówili. Jak dla mnie to bajerki w Viście są do przyjęcia, nawet lepiej sie pracuje patrząc na kolorowe okienka i przeźroczystości.
      • piotr363 Chyba sie mylisz... wielu uzytkownikow powoli 10.02.07, 03:54
        odchodzi od windowsa. Ja nie jestem "komputerowcem" ale widze inne i lepsze rozwiazania innych programow. I do tego darmowych! Np. przegladarki od Bila juz daaawno nie uzywaelem - sa lepsze i duzo pewniejsze. To samo z innymi programami. Vista jest nie dla mnie, Dlaczego? Nie lubie kiedy ktos bez mojej wiezdy szpera mi w komputerze. Poza tym nie naleze do stada owieczek, ktore daja sie pasc i strzyc przez bace z WA. Nie mam ochoty na wymiane niekompatybilnych komponentow w moim sprzecie, tylko dlatego ze ktos chce zarobic.... Dla wszystkich entuzjastow nowego systemu mam jedno zdanie : Pozyjemy - zobaczymy... :)))
      • gibki Re: Vista pociągnęła rynek komputerów 10.02.07, 16:00
        co do xp - kupowałem nowy komp kupiłem z nim xp
        teraz będę wymieniał kolejny komp to i pewnie od razu z vistą
        ewolucja i tyle

co do tych wszystkich bzdur w temacie DRM
        w pół roku wyjdzie jakis antispy lub coś w tym stylu i wszystko bedie śmigać
        jak należy

zmienne klucze Blue Ray też są do obejścia i wiadomo o tym było w momencie
        wypuszczania tego rodzaju zabezpieczenia
        ma to tylko na celu utrudnić życie zwykłym szaraczkom
    • Gość: lokalny kacyk Coraz więcej programów i gier jest niedopracowa- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 10:33
      nych . To samo w samochodach . Co się dzieje z tym światem ? Ja nie chcę super
      nowości !! Ja chcę dopracowane produkty w najdrobniejszych szczegółach .
    • Gość: to ja musza kupic, ale beda plakac. IP: 60.228.155.* 10.02.07, 13:48
      i juz sobie nie popiratuja ;-{)
      • Gość: zgrzyt Vista szpieguje ciebie w internecie IP: *.acn.waw.pl 11.02.07, 19:22
        filmy, itp.), które nie mają odpowiedniego certyfikatu,

poza tym vista szpieguje ciebie w internecie i twój komputer

strzeżcie się visty !!!!!!
    • Gość: behem0t Re: Vista pociągnęła rynek komputerów IP: *.dialog.net.pl 10.02.07, 15:09
      Nikt mnie do niczego nie zmusi. Od kilku lat siedze na Win2k i jestem szczesliwy.
      XP nienawidze, gdyz jest to system dla idiotow, ze swoja tona kretorow,
      przypomnien i wkurzajacyh balonikow informacji i podpowiedzi. Po co mi system
      ktorego instalacje zaczne od wylaczenia polowy funkcji? Instaluje win 2k i mam
      fajny, lekki polatany system, ktory chodzi szybko, nie ma jakis gigantycznych
      wymagan sprzetowych.

Vista, heh, niektorzy maja tu chyba nieco inne wyobrazenie "szybkiego OS-a", co
      to za system dla ktorego musze upgradowac komputer? To jakies nieporozumienie.
      Moze i ma tone wodotryskow, moze i sliczne, ale komputer nie ma byc sliczny, ma
      byc wydajny, funkcjonalny i szybki. Jak bede chcial miec sliczny komputer to go
      sobie pomaluje heh.

Jedyne 2 systemy ktore uznaje to win2k i win2k3 server ten drugi wymaga nieco
      pracy aby ustwic go jako work station ale polecam.
    • Gość: Kali robi Kali wie To nie Vista pociągnęła rynek komputerów IP: *.gdynia.mm.pl 10.02.07, 15:47
      Viśta Wio! napisał(a):

> Po co komu ten produkt uboczny programowania?
      > Masa niekompatybilności oraz problemów z DRM...

BREDZISZ jak byś wyskoczył z CIEMNOGRODU!
      MAC nie są wydajne ani z IBM processorami ani z Intel in sLide!

A co bedziesz z MAC oglądał swoje firmowe LOGO?

Era MAC OS już się skończyla, nawet Leopard nie pomoże!

Jeżeli ktoś ma ochotę na MAC to może lepiej sobie radzic pod BSD czy
      LINUX na kompach z AMD Dual core Opteron 64 czy AMD Athlon 64 X2!

www.amd.com/us-en/Corporate/VirtualPressRoom/0,,51_104_543_13744~108561,00.html

> Polecam Mac OS X 10.4

Głupek zawsze powtarza i postepuje jak papuga zamiast zrobic zawodową
      analize rynkową!

Niestety MAC już sie nie liczy.

Zą tego 3 powody:

1. sa za drogie, przeplaca się za bardzo przeceniony sprzęt, z marginalna
      produktywnościa. Wiekszośc MAC mają szyjke od butelki, zwalniając i
      opózniając egzekucje nawet na zadyszanych i przereklamowanych monopolowych
      procesorach INTEL.

2. System MAC nie jest sprzedawany na najlepszych processorach AMD (Athlon
      64 x2, x4, Turion64 X2)

3. Po co kupować MAC jak można zbudować lepszy komputer z AMD Athlon 64
      X2( wkrotce X4) i puszczać wiekszośc programów pod najlepszym systemem
      operacyjnym: LINUX!

Obecna popularność MAC wiąże sie tylko z tym że w US Apple daje
      kredyty ... szkołom!

Obecnie tak jak dziadowskie processory INTEL sie przestały liczyć, tak
      przestał sie już liczyć MAC.... i to dzieki dwóm kretynom John Scully i
      Gil Amellio!

Jedynym zbawieniem dla Apple był iPOD i iPHONE (już toczą się sprawy
      sądowe o imie iPHONE) !!!

MAC stracił praktycznie walkę w 1987 roku kiedy MICROSOFT przejęło
      wszystkie "SPECYFIKACJE" rzadu amrykanskiego w zabójczym ataku na Wang
      Computer wówczas będacy królem rynku ze swoimi przestarzalymi "gablotami", i
      od tego czasu MAC po za wyzszością w grafice nie miał juz szns!

Obecnie z AMD Athlon 64 X2 (wkrótce X4) processorami pod LINUX praktycznie
      MAC juz sie przestał liczyć!

Stwierdzenia że początek roku to dla producentów pecetów zwykle martwy sezon
      a debiut Visty nowego systemu corupcyjnego Microsoftu, podźwignął sprzedaż
      komputerów też są bzdurą.

To nie VISTA a 64 bitowe komputery które sa skazane na VISTA po przez
      nielegalny kontrakt pomiędzy MICROSOFTEM a producentami komputerów ciagna
      sprzedaż i wymiane przestarzałych 32 bitowych komputerów na najnowsze 64
      bitowe z PCI express, które sa backward compatible z 32 bit. !!!!

Firma badawcza "Current Analysis" jest typowym przykładem agresywnego
      businesu gdzie pisze się raporty nie roxzumiejąc co ciągnie rynek!

Wiele osób czekało na zakup prawdziwych dwukorowych 64 bitowych komputerów z
      64 bitowym systemem operacyjnym, który zdarza sie jest rownież Microsoftowski
      Windows Vista.
      Processory INTEL pomimo fałszywych ogłoszen NIE sa naturalnymi dwu
      rdzeniowymi procesorami ponoeważ nie maja zintegrowanej (Memory - cache -
      integrated BUS!) pamieci na rdzeniu procesora!

W USA jest niemożliwe kupno komputerów BEZ systemu operacyjnego MICROSOFTU,
      nie zależnie od tego że prawo Amerykanskie zabrania tak zwanych "BUNDLED
      transactions" bez wyrażnej zgody kupującego.

Z windows Vista są trzy wersje ktore się lepiej sprzedają, ULTIMATE,
      Business, i Home Premium.

Home Basic to wykastrowana wersja Vista która kupują TYLKO ludzie którzy nic
      nie wiedzą o komputerach, a chcą zaoszczędzić dodatkowe 300 U$!. (z regóły
      instalowane na tańszym sprzęcie)

www.anandtech.com/systems/showdoc.aspx?i=2917&p=15

Sprzedaż była wyższa ale tylko wśród tych którzy wstrzymali kupno już pół
      roku temu czekając na 64 bit system operacyjny dla AMD Athlon 64 X2
      processorów z PCI Express.

Odbiła to się jednak na "padłej" sprzedaży komputerów i laptopów w USA
      juz od września 2006!

To że w pierwszym tygodniu po debiucie Visty (30 stycznia) sprzedaż komputerów
      w USA była o 67 proc. wyższa to tylko rezultat dłuzszego przetrzymywania
      (gówna w odbycie!) niż w takim samym okresie przed rokiem i prawie trzykrotnie
      wyższa niż tydzień wcześniej. Wiekszą a nie dużą popularnością cieszyły się
      laptopy z procesorami AMD TURION64 X2, z już zainstalowaną 64 bitową Vistą,
      wersją Home Premium - stanowiły one 76 proc. wszystkich sprzedanych komputerów
      przenośnych (Home Basic - okrojona, najbardziej podstawowa wersja Visty była
      zainstalowana na 16 proc. laptopów). Ożywienie - choć nie tak wyraźne - było
      też widać w komputerach stacjonarnych. Prawie 60 proc. sprzedaży stanowiły
      pecety z Vistą Premium, z Home Basic - 33 proc.

- Te liczby wcale nie są są imponujące, ponieważ od połowy roku wszystkie
      sklepy komputerowe miały puste półki i nie kupowały "zapasów" jak to zawsze
      robia.

Można sie jednak spodziewać ze od pażdziernika 2007 sprzedaż komputerów 64
      bitowych wzrosnie ponieważ firmy będa własnie wtedy wymieniały stare
      komputery w zwiazku z rokiem podatkowym!

W USA ludzie NIE kupują pierwszej fali systemów operacyjnych ponieważ
      licza sie z tym że te nowe systemy maja za duzo "owadów" (bugs) i czekaja
      na wypuszczenie systemu operacyjnego z wersja po pierwszej revizji (after
      service pack 1)!

Wiekszość sklepów koncentruje sie na sprzedaży telewizorów LCD / Plazma i
      rzutników i nie koniecznie zwiazanych z finałem SuperBowl.

A Samir Bhavnani szef badań" w Current Analysis nie rozumie różnicy pomiedzy
      szybko starzęjącymi się komputerami 32 bitowymi, a 64 bitowymi (AMD są 32
      backward compatible) i tylko "plecie jak zwykle głupstwa aby podbic wartość
      swoich opinii nie rozumiejac oczywiście o czym bredzi!

Windows Vista z wyjątkiem wersji 64 bitowej, nie jest niczym wiecej jak
      Windows XP Pro z nową forma graficzną.

Mam windows Vista Ultimate i po za tym ze jest to krowa dla pamioeci, i
      grafika jest o wiele "ładniejsza" nie jest to aż taka revolucja jak LINUX
      (czy Knoppix 5.1 na DVD czy CD)

DVD:

ftp://ftp.uni-kl.de/pub/linux/knoppix/DVD/KNOPPIX_V5.1.0DVD-2006-12-30-EN.iso
      CD:

ftp://ftp.uni-kl.de/pub/linux/knoppix/KNOPPIX_V5.1.0CD-2006-12-30-EN.iso

Tak że zamiast się podniecac i pisać dziennikarskie BZDURY watro aby
      wiedziec coś wiecej o rynku amerykanskim ...

Strona Macro$haftu:

www.microsoft.com/en/us/default.aspx

• bogdantadus Bzdura! Ludzie wstrzymywali sie z kupnem nowego... 10.02.07, 17:48
      kompa, bo nadejscie tego cudenka prorokowano juz od ponad roku. Dobre dla poczatkujacych i uwielbiajacych fajerwerki!

KDE mozna sobie ustawic wg. własnej fantazji - warunek: trzeba ja miec!

www.kde.org/screenshots/kde1shots.php
      • maruda.r Re: Bzdura! Ludzie wstrzymywali sie z kupnem nowe 10.02.07, 20:40
        bogdantadus napisał:

> kompa, bo nadejscie tego cudenka prorokowano juz od ponad roku. Dobre dla pocza
        > tkujacych i uwielbiajacych fajerwerki!
        >
        > KDE mozna sobie ustawic wg. własnej fantazji - warunek: trzeba ja miec!

A ja mam zawsze taki sam niebieski pulpit, bez względu na system. W Windowsach i
        wielu systemach linuksowych potrzeba tyle samo czasu na doprowadzenie pulpitu do
        porządku i wyczyszczenia fajerwerków. Aero vs. Beryl? Jeżeli ktoś się tym
        emocjonuje, to na pewno nie pracuje na komputerze, a tylko ozdabia pulpit.

• bogdantadus Re: Bzdura! Ludzie wstrzymywali sie z kupnem nowe 10.02.07, 21:39
          maruda.r napisał:

> Jeżeli ktoś się tym
          > emocjonuje, to na pewno nie pracuje na komputerze, a tylko ozdabia pulpit.

Z "prawdopodobnie" bym sie zgodził... ale znam kilku znakomitych zawodowcow, ktorzy w wolnych chwilach zajmują się estetyką - to kwestia indywidualnych duchowych potrzeb!
          • maruda.r Re: Bzdura! Ludzie wstrzymywali sie z kupnem nowe 12.02.07, 01:08
            bogdantadus napisał:

> maruda.r napisał:
            >
            > > Jeżeli ktoś się tym
            > > emocjonuje, to na pewno nie pracuje na komputerze, a tylko ozdabia pulpit
            > .
            >
            > Z "prawdopodobnie" bym sie zgodził... ale znam kilku znakomitych zawodowcow, kt
            > orzy w wolnych chwilach zajmują się estetyką - to kwestia indywidualnych duchow
            > ych potrzeb!

Ale nie ma nic za darmo, bo owe duchowe potrzeby są przeliczalne na pamięć i
            dostęp do procesora. Bywa, że stabilność.

• Gość: zgrzyt W TVP podano, że coraz ludzi bojkotuje Vistę, IP: *.acn.waw.pl 11.02.07, 19:18

NIE dla visty
    • Gość: Gal W USA... IP: *.gdynia.mm.pl 13.02.07, 12:10
      i to jest klucz do statystyk. Moze nie wiecie ale tam nie da sie juz kupic komputera z innym systemem niz Vista.
    • kuballa MAC OSX, Linux, Vista 23.05.07, 20:58
      Dzien dobry
      Widze ze tutaj jest troche burzliwie tzn bardzo. Co do waszych wypowiedzi wole
      maca. Mowcie co chcecie ale uzywam tego od pol roku i jeszcze nic sie nie stalo
      owszem balem sie przesiadac dopuki nie zobaczylem visty i nie chece tutaj nikogo
      obrazac to po prostu tylko moja i wylacznie moja opinia. Nie musze sie bawic w
      partycjonowanie dysku(na system i dane) antywirusy, firewalle. Czasem mam
      jeszcze jakies problemy z obsuga poniewaz nie jestem jeszcze w pelni
      przyzwyczajony ze cos da sie zrobic tak prosto. Dam wam przyklad jakis taki
      najprostszy czyli jak odinstalowac aplikacje XYZ z windowsa i z maca. ok zacznijmy.
      Windows:
      ide do start>panel sterowania>dodaj/usun programy -... czekam az lista sie
      zaladuje...... szukam aplikacji XYZ klikam na odinstaluj i klikam poszczegolne
      next>> next>> next>> finisch.
      (zakladam ze nie musze restartowac kompa)...

Mac:

Ide do GO>Aplikacje> znajduje ja chwytam i przenosze do kosza.
      (to wszystko)

Zgadzam sie z przedmowcami ze nie zagram w gry na mac... no fakt od tego mam ps2
      albo xboxa, zreszta jakos nigdy nie gralem za bardzo wiec dajcie na luz.

AHA WIRUSY A MAC? no ktos tam mowil ze jest ich mniej niz na pc... NO JANE ZE
      MNIEJ dokladnie jest ich 9 co do robakow ????? JAKICH ROBAKOW?
      nie uzywam antywirusa ani firewalla ale emule i lime owszem. Co do
      oprogramowania na mac i windows az sie zdziwilem ze nie potrzebuje tyle stuffu.

Co do linuxa, to nie jestem przeciwnikiem ani fanem ale instalowac toto i
      konfigurowac przez tydzien aby wszystko chodzilo na zwyklej stacji roboczej
      przynajmniej jak dla mnie to mija sie z celem. Jesli chodzi o servery to juz
      inna bajka.

Znacie powiedzenie ze szewc chodzi w dziurawych butach?
      Dlatego wybralem mac
      pozdrawiam

• maddox84 Re: MAC OSX, Linux, Vista 12.01.08, 01:33
        > Co do linuxa, to nie jestem przeciwnikiem ani fanem ale instalowac toto i
        > konfigurowac przez tydzien aby wszystko chodzilo na zwyklej stacji roboczej
        > przynajmniej jak dla mnie to mija sie z celem.

Chyba się zatrzymałeś w innej nieco epoce, nie wiesz to się nie wypowiadaj
        korzystając ze stereotypów... Linux potrafi obecnie być nawet bardziej przyjazny
        niż Windows czy MAC OS X. Dystrybucje typu Ubuntu są tak "bezobsługowe" jak
        wymienione systemy a instalacja nie zajmie Ci więcej niż dwie godziny.

Każdy kij ma dwa końce. Ja nie jestem przeciwnikiem żadnego systemu. Ale każdy
        ma wady, przykład:

> Ide do GO>Aplikacje> znajduje ja chwytam i przenosze do kosza.
        > (to wszystko)

A co jeśli zrobisz to przez przypadek ?
        Uwierz mi też że jeśli MAC OS X stanie się równie rozpowszechniony jak Windows
        to i wirusów będzie dużo. Jeśliby nawet w tej chwili istniał tylko jeden na MAC
        OS X to i tak znaczy że nie jest to system idealny i że da się napisać wirusa. A
        skoro da się napisać jednego to czemu by nie napisać kolejnego i dalej...

Windows wbrew powszechnej krytyce jest bardzo dobrym systemem operacyjnym
        zwłaszcza XP czy 2003 server.. Vista cierpi w tej chwili na choroby wieku
        dziecięcego. Ale po dopracowniu na pewno nie będzie to system zły. Oczywiście
        możliwy jest również scenariusz taki że Vista stanie się drugim Windows ME a
        prawdziwym następcą XP zostanie Windows Seven (zapowiada się ciekawie).

Osobiście pracuję na Windows XP, roboczo zdaża mi się na Slackware. Obecnie nie
        mam zamiaru przesiadać się na Vistę bo Windows XP doskonale mi się sprawdza.

Podsumowując nie ma systemu idealnego, jest tylko idealny do Twoich potrzeb...
        pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka