Dodaj do ulubionych

Internet Sferia - USB AnyDATA

26.02.07, 10:55
Czy ktoś może się podzieli informacjami na temat tego internetu poprzez ten
terminal. Bo był u mnie znajomy handlowiec i bardzo zachwalał internet (bo
teraz mają nową technologię) cena chyba 39 netto miesięcznie prędkośc 512

pozdr.
Obserwuj wątek
    • adamex Re: Internet Sferia - USB AnyDATA 27.02.07, 11:18
      czy nikt nie może mi pomóc z tym internetem
      • dx7 Re: Internet Sferia - USB AnyDATA 02.03.07, 11:33
        Nie warto tego brac. Poczytaj cennik i regulamin na stronie sferii.
        • Gość: logon Re: Internet Sferia - USB AnyDATA IP: 213.77.35.* 15.03.07, 14:27
          no właśnie! ma ktoś net w sferii? chodzi o ten ostatnio tak dość mocno
          reaklamowany. Może się ktoś podzielić opinią. Słyszałem różne.
          p.s. Dx7 czemu twierdzisz że nie warto tego brać... wiesz coś na ten temat czy
          tak palnąłeś...?
          • jap_1 Re: Internet Sferia - USB AnyDATA 15.03.07, 16:55
            Powiem ci, dlaczego ja bym tego nie wziął, ale każdy może mieć inne zdanie.
            1. Są dość ostre limity transferu tygodniowego powodujące zmniejszenie
            przepustowości. Im wyższa cena, tym limity mniej dokuczliwe (to akurat
            normalne), ale dla mnie i tak kłopot.
            2. Brak możliwości dzielenia na większą ilość komputerów (mamy w domu 2 + laptop).
            3. Brak możliwości podłączenia bramki VoIP - konieczność korzystania wyłącznie z
            telefonu Sferii.
          • dx7 Re: Internet Sferia - USB AnyDATA 15.03.07, 17:18
            > p.s. Dx7 czemu twierdzisz że nie warto tego brać... wiesz coś na ten temat czy
            > tak palnąłeś...?

Instalowalem w pewnej firmie, ktora nie miala innej mozliwosci jak tylko to.
            Gdzies juz chyba pisalem na forum dlaczego nie warto tego brac ale tak w skrocie:
            - Predkosc 2,4 Mb/s tylko dla www, email, ftp i mediow strumieniowych (dla
            pozostalych uslug 40 kb/s)
            - Duze ograniczenia w postaci limitow,
            - Tylko prywatne IP,
            - Modem na USB,
            - Wysoka cena,
            - Wszelkie inne niedogodnosci wynikajace z dostepu bezprzewodowego (np zasieg i
            sila sygnalu).

Srednie transfery poza granicami duzych miast to okolo 40-70 kbps. Moze w
            centrum jest lepiej.
            Odnosnie tego co napisal Jap_1 - nie jest tak ze nie mozna rozdzielic sygnalu.
            Mozna - tylko, ze jeden z komputerow musi robic za router. Zrobilem w ten sposob
            i nie bylo problemow. Co oczywiscie nie zmienia mojego stosunku do tej marnej
            raczej oferty.
            • jap_1 Re: Internet Sferia - USB AnyDATA 16.03.07, 13:25
              dx7 napisał:
              > Odnosnie tego co napisal Jap_1 - nie jest tak ze nie mozna rozdzielic sygnalu.
              > Mozna - tylko, ze jeden z komputerow musi robic za router.

Ten sposób to i ja znam (to mój zawód), ale uważam to za najgorsze wyjście,
              jeśli korzysta się dużo z sieci. Wtedy ten komputer musi być włączony cały czas.
              Szumi i pobiera energię. Policz, ile jeszcze trzeba dopłacić za prąd. Do tego
              "taniego" internetu dojdzie ci ze 60 zł miesięcznie.
              Ja mam jeszcze bramkę VoIP, dzięki której zyskuję naprawdę sporo na telefonach.
              To jest mój główny telefon. I mam trzymać włączony komputer??? A nie ma routerów
              na USB. Jeszcze w neostradzie można dać router z modemem ADSL, a tu nie.
    • m.gregor Re: Internet Sferia - USB AnyDATA 15.03.07, 19:11
      Sferia nie potrafi spowodowac zeby na ich linii dzialal FAX. Wiec wyobraz sobie
      co jest z internetem...
    • Gość: mike Re: Internet Sferia - USB AnyDATA IP: *.devs.futuro.pl 16.03.07, 11:06
      Witam,
      Uzywam net'u ze sferii od kilku dni.Polaczenie zrywa bardzo czesto,lacze na
      poziomie neo 256 - tak mi pokazuje na testach przez www.Mieszkam prawie w
      centrum i dosc wysoko.Przez week bede jeszcze testowal jak sie nic nie polepszy
      to zrywam umowe.
      • Gość: prych Re: Internet Sferia - USB AnyDATA IP: *.subscribers.sferia.net 19.03.07, 20:47
        ponoć w parterowej szkole na przeciwko jest jakiś tam gwarantowany przekaz a u
        mnie 20 metrów na praktycznie otwartej przestrzeni (!) dalej już nie... mimo
        tego mam przekaz ~1MB/s beznadziejnie ze trzeba aktywacji płacić 61 zeta a tak
        to na razie nie mam jakichś większych zastrzeżeń oprócz tego ze nie mam highid
        na emulu :| wcześniej miałem neo i nie bylo problemu :[
        • Gość: Tomek Re: Internet Sferia - USB AnyDATA IP: *.subscribers.sferia.net 21.03.07, 22:08
          Korzysam od 2 tygodni i jestem w miare zadowolony.Nie zrywa polaczen,natomiast
          jak korzystalem z Windows-a 98 , non stop zrywalo polaczenie.Teraz dzialam na
          Xp i jest wszystko ok.eMule mi nie dziala, laczy i laczy i polaczyc , nie
          moze.Czuje , ze blokuja porty.Jutro skladam reklamacje.Niech Cos z tym
          zrobia.Oczywiscie na Infolini uslyszalem "Nic nie blokujemy".

Pozdrawiam
          • Gość: adamo Re: Internet Sferia - USB AnyDATA IP: *.subscribers.sferia.net 24.03.07, 14:03
            Hej mam neta sferi od 6 marca śmiga zajeeeee... a miałem umts z ery jeśli zrywam
            z era a zosteje ze sferia pisze dlaczego:1.szybko i łatwo otwierają się
            strony!!!!2.te ograniczenia limitowe nie wpływają na korzystanie z neta bom nie
            pirat!!!!!3.od momentu kiedy go mam działa net sprawnie nie zawiesza się zasięg
            mam pełny jest okey!!!!!Polecam go tym wszystkim co neta z tepsy mieć nie moga a
            komórkowe są za drogie tak więc net ze sferi jest okey!!!!!!!!!!!!!
            • Gość: Mona Re: Internet Sferia - USB AnyDATA IP: *.waw.cdp.pl 26.03.07, 15:13
              też się zastanawiam nad netem ze Sferii, jest taniej niż blueconnecty i inne
              tego typu historie, poza tym niewiele dobrego o tym słyszałam...Mieszkam na
              Mokotowie w Warszawie, nie chcę neostrady, bo trzeba zakładać telefon lub płacić
              za utrzymanie linii, z Aster nie założę, bo trzeba mieć dokumenty najmu czy
              własności lokalu, a ja takowychnie posiadam...tak więc zostaje chyba Sferia, cho
              widze sprzeczne opinie...To w końcu warto czy nie warto?
              • Gość: mike Re: Internet Sferia - USB AnyDATA IP: 195.205.221.* 28.03.07, 16:15
                W ciagu 10 dni od podpisania umowy mozesz ja zerwac bez kosztow.Przez te pare dni mozesz sobie przetestowac jak u Ciebie net dziala.To chyba najlepsze wyjscie.Ja tez mieszkam na mokotowie, dosyc wysoko i ten sygnal czesto tracilem,rozlaczalo mnie.Po 6 dniach zrezygnowalem.
                • vega123 Re: Internet Sferia - USB AnyDATA 29.03.07, 13:45
                  więc chyba się skusze na ten internet
                  nadajnik stoi w odleglości 1500 metrów więc powinno być chyba OK
                  • vega123 Re: Internet Sferia - USB AnyDATA 29.03.07, 14:14
                    a jaką prędkość uzyskiwaliście ?
                    • Gość: ja Re: Internet Sferia - USB AnyDATA IP: *.chello.pl 10.04.07, 18:19
                      Mam ich modem od 13 marca. Nic nie działa, nie byli uprzejmi aktywować usługi.
                      Facet, który podpisywał ze mną umowę zapomniał na 3 lata przedłużyć umowę
                      telefoniczną, a w wersji za 39 zł. jest to usługa łączona. Oczywiście nigdzie
                      tego nie napisali, po kilku awanturach dowiedziałam się o tym w BOK.
                      Namalowałam reklamację, bo moim zdaniem umowa podpisana przez obie strony jest
                      ważna, Sferia ma na ten temat inne zdanie. Zobaczymy jak się to zakończy.
                      Pewnie w sądzie. Tak więc nie polecam.
              • Gość: Sebastian Re: Internet Sferia - USB AnyDATA IP: 80.72.40.* 18.04.07, 00:52
                Rozmawiałem z kolegą na temat sferii. On akurat narzekał że cena jeszcze może
                być ale transfer danych nie najlepsza. Natomiast mam dobrą radę idź do sferii
                osobiście i zaproponuj że weźmiesz ich internet pod warunkiem że przetestujesz
                ich łącze przez np. 5 dni i wtedy jeżeli będzie wszystko w porządku to
                zostawisz internet natomiast jeżeli nie to go oddasz. Ogólnie z tego co wiem
                większość firm w umowie ma klauzulę rezygnacji usług w przeciągu 10 dni bez
                żadnych konsekwencji (proponuję jednak przeczytać dokładnie umowę ze sferią).
                • Gość: flakus Re: Internet Sferia - USB AnyDATA IP: *.aster.pl 21.05.07, 18:45
                  Możesz oddać po 10 dniach, ale wtedy, gdy zawrzesz umowę poza siedzibą firmy. To
                  wynika z prawa konsumenckiego. Czyli musisz zadzwonić po jakiegoś handlowca i
                  umówić się na wizytę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka