28.02.07, 11:52
Cała sprawa wygląda następująco: zorientowałam się, że podłączyła się do
mojego komputera pewna osoba. Ostatnio doszło do tego, że pomimo wysłania
przez mojego znajomego pewnego konspektu, nie doszedł on na moją skrzynkę
mailową. Wiadomośc ta dla mnie ogromne znaczenie i może zaważyć na mojej
przyszłości.
Mam podstawy, by przypuszczać, iż jest to sprawka "hakera", a
raczej "hakerki", którą znam z imienia i nazwiska.
Jeśli sytuacja się powtórzy, zamierzam zgłosić to na policji. "Hakerka" ma
motywy, by utrudniać mi pracę i przeszkadzać w komunikacji mailowej z moim
znajomym.

W związku z tym mam pytanie: gdzie mogę znaleźć przepisy mówiące o włamianiu
na czyjąś skrzynkę elektroniczną z wyraźnym zamiarem działania na jego
szkodę ?
Obserwuj wątek
    • Gość: mkt Re: Hakerstwo IP: *.g.intelink.pl 28.02.07, 14:39
      w kodeksie karnym
      • Gość: agata Re: Hakerstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 15:01
        thanks
    • Gość: Chakier Re: Hakerstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 16:48

agata.piegowata napisała:

> Cała sprawa wygląda następująco: zorientowałam się...

Z tego co piszesz już wiadomo, że nie masz zielonego pojęcia o komputerach -
      poza jego użytkowniem i to w najmniej skomplikownych operacjach jak obsługa
      poczty emailowej. :)

Tym samym nie masz też pojęcia o czym piszesz nazywając sprawę hakerstwem. :)

Komputer z którego korzystasz jest to prawdopodobnie sprzęt w jakiejś firmie,
      gdzie jest sieć i korzystanie z niego jest na innych prawach niż prywatnego,
      domowego komputera a więc o przestępstwie nie ma mowy jeśli z jednego komputera
      korzysta kilka osób - to jak najbardziej normalne działanie w firmowej sieci.

W dodatku w fimrowym komputerze nie mozesz mieć niczego poza materialami
      slużbowymi, firmowymi.
      Prywatna korespondencja emailowa to wykroczenie i jest na to stosowny przepis w
      kodeksie karnym.
      Nie wiedziałaś pewnie o tym ? To teraz wiesz ! :)

Jak pójdziesz z tym na policję to tylko się ośmieszysz z powodu braku
      kompletnego pojęcia jak działa komputer a twój szef może cię ukarać (i zrobi to
      zgodnie z prawem !) za prowadzenie prywatnej korespondencji na służbowym
      komputerzea nie daj Boże jeszcze z wykorzystaniem służbowego adresu emailowego.

Tak to wygląda ! :)

• Gość: bajeczka35 Re: Hakerstwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 18:58
        skąd wnioski, że jest to komoputer z firmy, przecież równie dobrze może być to komputer prywatny autorki tego wątku. Nie mów, że jest dużym problemem włamanie się na pocztę mailową, bo nastolatki już to robią programikami, pytanie dziewczyny nie wiązało się z rzekomą niewiedzą nt komputera /swoją drogą jak ją objechałeś to podniosło Ci się samozadowolenie?/, bo nie ma tu znaczenia, kto ile wie na temat komputerów i internetu, tylko oczekiwała konkretnej odpowiedzi, szkoda, że tacy jak Ty ją udzielają...
        • Gość: Gluty Sikory Re: Hakerstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 19:13
          Gość portalu: bajeczka35 napisał(a):

> oczekiwała konkretnej odpowiedzi, szkoda, że tacy jak Ty ją udzielają...

TY za to nie udzieliłeś żadnej odpowiedzi na pytania ! :(
          • Gość: bajeczka35 Re: Hakerstwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 19:29
            nie udzieliłam odpowiedzi na zapytanie autorki, tylko na zaczepkę Chakiera, sama czekam na tym wątku na ciekawą odpowiedź..., poza tym nie pisz o mnie w rodzaju męskim cyt.:"TY za to nie udzieliłeś żadnej odpowiedzi na pytania ! :(", nie sztuka jest kogokolwiek za duperele łapać :-)
        • Gość: szalony pingwin Re: Hakerstwo IP: 216.32.94.* 01.03.07, 00:04
          Mam wrażenie, że za dużo "Faktu" czytujesz Słoneczko. Postaw sobie własny serwer
          pocztowy i popróbuj jak to łatwo jest się na niego włamać. Na ogół warto jest
          coś wiedzieć na temat o którym się wypowiada.

Chyba lepiej, że ją koleś anonimowo uświadomił niż miałaby wezwać policję i
          zrobić sobie obciach a może i narazić na większe nieprzyjemności z powodu
          nieuzasadnionego zgłoszenia. Prawda?

Tak na moje oko laska ma kupę wirusów i kiedy się ich pozbędzie zniknie też
          tajemnicza hakerka rządząca się w jej kompie i prześladująca ją. :D
    • Gość: ^_^ Re: Hakerstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 21:05
      agata.piegowata napisała:
      > Ostatnio doszło do tego, że pomimo wysłania
      > przez mojego znajomego pewnego konspektu, nie doszedł on na moją skrzynkę
      > mailową. Wiadomośc ta dla mnie ogromne znaczenie i może zaważyć na mojej
      > przyszłości.

Jak masz darmową pocztę, to nie ma się co dziwić (ja osobiście polecam pocztę na
      o2.pl - 0 problemów). I przede wszystkim zmień hasło !
      • Gość: bajeczka35 Re: Hakerstwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 21:25
        o2 - popieram, mam od roku i jestem zadowolona, nie miałam z nią żadnych problemów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka