Dodaj do ulubionych

Linux a Windows

02.06.07, 16:07
Używam windowsa xp na dwóch kompach (do każdego kupiłem licencjonowany system operacyjny Bila G.) Nie chc używac programów pirackich ale nie chcę tez wydawac kolejnych 350 złociszy na oprogramowanie do trzeciego kompa, którego udało mi sie niedrogo kupić. Bawiłem się trochę linuksem dołączonym do pisma komputer świat (płytka ratunkowa). Bardzo mocno zastanawiam się nad zmianą systemu ale... czy ktoś może mi powiedzieć , jak zachowują się gry pod linuksem? ( o ile w ogóle się zachowują)
Obserwuj wątek
    • 39nick Re: Linux a Windows 02.06.07, 16:22
      co za rozpusta! 3 kom! ja mam jednego z trzema systemami. graj na dwóch a na jednym baw się linuksem
      • obywatel_korowiow Re: Linux a Windows 02.06.07, 16:49
        Nie prosiłem o ocenę tylko o pomoc. Jeśli w tym temacie nie masz nic do powiedzenia to poprostu wstrzymaj sie od głosu.
        • 39nick Re: Linux a Windows 02.06.07, 16:58
          bardzo proszę oto pomoc:
          wilk13.net/linux-gry/
          gry.linux.pl/
          www.linuxfan.pl/games/index.php3
          • obywatel_korowiow Re: Linux a Windows 02.06.07, 17:31
            Chcialem uniknąć tłumaczenia dlaczego 3 kompy itd. bo nie o to chodzi. Rzecz w tym, że korzystam z windowsa xp, kompa potrzebuję do : komunikacji, przeglądania stron i zabawy. Mam kilka fajnych gier, przy których chętnie spędzam czas, ale poniewaz szkoda mi kolejnych złotówek by zasilić konto Bila pomyślałem, że może alternatywą byłby Linux. Jestem laikiem, ale słyszałem, że ponoć gry, któte chodzą pod windowsem niekoniecznie muszą być kompatybilne z Linuxem. Stąd moje pytanie. Tombraider Legend i dodatkowe 350 zł, czy może gra pójdzie również pod Linuxem.
            • Gość: Greg Re: Linux a Windows IP: 212.76.40.* 02.06.07, 18:11
              Żaden program spod Windows nie "pójdzie" pod Linuxem bez emulatorów, a z tych
              do użytku z grami nadaje się AFAIK tylko Cedega (która jest płatna), inne nie
              zapewniają odpowiedniej obsługi i/lub wydajności sprzętu.
              • obywatel_korowiow Re: Linux a Windows 02.06.07, 19:21
                Dzięki
                • b00g13 Re: Linux a Windows 03.06.07, 11:52
                  To ja moze dodam. Cedega do wiekszosci gier + wine do pozostalych i do
                  programow. Raz mi sie jak dotad zdarzylo zeby gra mi nie chciala chodzic.

Do tego prosta dystrybucja, np. suse (kiedys polecalem debiana, ale po
                  przemysleniu sprawy i porownaniu obu systemow jednak uwazam ze suse jest lepsza
                  dla poczatkujacego) lub jej zamknieta platna wersja kupiona od novella (tym sie
                  rozni ze te wszystkie upierdliwe rzeczy jak instalacja karty graficznej 3d,
                  flasha, javy, sterownikow do zamiknietych formatow - to wszystko zrobi za
                  ciebie) i voila komputer gotowy.
                  • obywatel_korowiow Re: Linux a Windows 04.06.07, 14:28
                    Dzięki, ciągle się waham ale jestem bliżej niż dalej :).
              • Gość: MITEK Re: Linux a Windows IP: 217.153.161.* 18.08.07, 20:10
                NIE PRAWDA WIN 32 ZA INSTALÓJ I WSZYSTKO CHODZI
                • Gość: Miodek+ Re: Linux a Windows IP: *.acn.waw.pl 19.08.07, 02:02
                  A ty zainstaluj słownik.
    • new_machine Re: Linux a Windows 04.06.07, 15:24
      Czy ja dobrze zrozumialam? Chcesz na Linuxie grac a na Windowsie korzystac z
      Internetu? Bo akurat polecam odwrotnie :)), A gry to zalezy, ja gram glownie w
      sieciowe i pod linuxem sa problemy, wine to najbardziej szajsowaty program w
      linuxach. Zas jesli chodzi o korzystanie z www, komunikatorow, klientow irc etc.
      to linux jest naprawde ok, od kilku miesiecy korzystam z Debiana i polecam, jest
      stabilny i bardzo fajny, ale nie dla leni ;)))), sprawdz na forum (linuksowym
      odpowiednim dla wybranej dystrybucji) kompatiblnosc hardewaru zeby pozniej nie
      miec problemu ze sterownikami itp itd, znaczy trzeba sie troche napracowac
      naczytac faqow helpow itp (ewentualnie miec pod reka kogos kumatego) a potem to
      juz czysta radosc ;DDD.
      • obywatel_korowiow Re: Linux a Windows 05.06.07, 23:58
        Nieee :). Rzecz w tym, że:

Mieszkam daleko od domu, syn ma kompa a na nim xp-home, ja mam kompa (jak wspominałem daleko od domu)z win xp-home, żona ma teraz juz tez swojego kompa i na nim mój windows xp (z tym ,że muszę go co 30 dni przeinstalowac). Problem w tym, że na kompie żony często zasiada drugi syn i gra, skonczył mi się limit aktywacji z płytki i teraz muszę chcąc nie chcąc na coś się zdecydować (na kompie żony). Jeśli linuks nie pociągnie gier, to będę zmuszony zasilic konto Bila a wcale nie mam na to ochoty, i stąd moje pytanie.
        • new_machine Re: Linux a Windows 06.06.07, 09:12
          Moze nie widac :P ale jestem stary linuxowiec, obecne linuxy w porownaniu z tymi
          pierwszymi (pseudospolszczonymi) to rzeczywiscie kombajny, ale gier nie
          pociagna, a jak Ci ktos mowi, ze pociagna to sie go zapytaj czy on gra i w co,
          lepiej juz w bila zainwestowac.
          • obywatel_korowiow Re: Linux a Windows 06.06.07, 20:07
            Słowo stało się ciałem (a w kieszenie 315 złociszy mniej). Dzięki za pomoc :).
            • tobiasz.o Re: Linux a Windows 18.08.07, 23:20
              obywatel_korowiow napisał:

> Słowo stało się ciałem (a w kieszenie 315 złociszy mniej). Dzięki za pomoc :).

dobry wybór - gry na linuksa to nadal sfera marzeń i teoretyka - granie przez
              emulator mija sie z celem.

• Gość: com.com Re: Linux a Windows IP: *.238.219.104.Dial1.Philadelphia1.Level3.net 19.08.07, 17:58
      Moja odpowiedź nie jest precyzynie ustawiona pod pytanie, bo nie jestem
      zwolennikiem gier. Jednak pozwolę sobie na przedstawienie mojego poglądu. Po
      pierwsze. Napotykam na internecie darmowy system Vista. Po drugie. Nabyłem
      Xsandros 4, który współpracuje (można zainstalować go na tym camym dysku) z
      Windows. Dlatego wolałem zapłacić ~$40 i mieć wygodę posiadania Linuksa na tym
      samym kompie. Móim celem było użycie bezpieczniejszego systemu w plądrowaniu
      internetu. Jednak nie użyłem go , jak uprzednio planowałem, do plądrowania
      internetu. Okazało się, że w USA, chyba nie tak jak w chyba Polsce, tylko parę
      internetowych serwerów obsługuje linuksa ale czyni to za podwójną opłatę.
      Ostatnio nawet znalazłem takiego za stawkę pobieraną przy windows, ale dość
      dobrze antywirusowo zabezpieczyłem moje dwa kompy i sprawa narazie upadła.pzdr
      • jamisio Re: Linux a Windows 20.08.07, 10:01
        Spróuj jeszcze raz, bo kompletnie nie wiem, o co Ci chodzi.
    • www.nasznocnik.pl Sam już nie wiem, co tu jest większą perwersją:... 20.08.07, 11:53
      ...plan używania linuksa do gier, zakup dwóch (!) windowsów do domu
      (!) czy zamiar kupna trzeciego ;-)
      • Gość: Greg Re: Sam już nie wiem, co tu jest większą perwersj IP: *.acn.waw.pl 20.08.07, 16:11
        Czyli perwersją jest używanie legalnego oprogramowania? No to ja też
        jestem perwersem, bo moje komputery również działają na legalnym
        sofcie.
        • www.nasznocnik.pl Re: perwersją używanie legalnego oprogramowania ? 20.08.07, 19:58
          Masz problemy z czytaniem po polsku ? Gdzie coś takiego napisałem ?

Uważam, że prowadząc firmę trzeba starannie pilnować legalności
          softu na każdym stanowisku, ale jeśli chodzi o dom - niech Bill się
          cieszy jeśli (niezależnie od liczby posiadanych kompów) ktokolwiek
          wykłada kasę nawet na jeden oryginał.

Wiem, wiem - jestem bandytą, zbrodniarzem...itd.itp. ;->
          • Gość: Greg Re: perwersją używanie legalnego oprogramowania IP: *.acn.waw.pl 20.08.07, 21:35
            Nie nie mam problemów z czytaniem, natomiast dalej się dziwię
            twojemu stanowisku. Bo to, co napisałem (odnośnie legalności mojego
            softu) dotyczy wcale nie firmy, a domu - mam małe środowisko
            testowe: 2*XP+serwer na 2003, do tego SQL 2005 itp. Wszystko
            legalne, bo na licencjach studenckich (w tej chwili), po studiach
            zamierzam wykupić sobie subskrypcję Technet Direct - czy to
            perwersja?
    • Gość: micz Re: Linux a Windows IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 20.08.07, 15:10
      Witam Mam pytanko dla wtajemniczonych. Nie jest tajemnicą że można
      zarządzać routerami sprzętowymi z sieci lokalnej (co jest bardzo
      proste) nie mniej jednak istnieje możliwość administracji zdalnej-
      przez internet, i tu właśnie zaczynają sie MOJE schody. Znam adres
      IP (oczywiście nie sieci lokalnej:-), odblokowałem tę funkcje w
      routeże i nic nie mogę sie połączyć. Może przez internet jakoś
      inaczej sie łączy
      • Gość: Greg Re: Linux a Windows IP: *.acn.waw.pl 20.08.07, 16:10
        Raz, to właśnie włączyć taką funkcję w routerze, a dwa - odpowiednio
        się z nim łączyć. Zwykłe WWW działa na porcie 80, natomiast witryna
        administracyjna routera może po stronie zewnętrznej być widziana na
        porcie innym, np. w przypadku mojego SMC jest to 8080.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka