Dodaj do ulubionych

W proteście zablokował Firefoksa

• Gość: 1234 W proteście zablokował Firefoksa IP: 213.17.168.* 27.08.07, 10:06
      A czy niepatrzenie na reklamy, albo zaklejenie plastrem miejsca na ekranie w
      którym się one pojawiają uznawane jest za złamanie licencji?
      • Gość: wizkid Re: W proteście zablokował Firefoksa IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.07, 19:17
        ja korzystam z adblocka bo mam dość flashowych cudeniek typu wszystko tańczy i
        śpiewa, krzyżyka od zamknięcia nie ma (wymuszone kliknięcie, super, długo
        posiedzę na takiej stronce) krzyżyk ucieka (ano, spotkałem takie), wreszcie jest
        ich tyle, że odklikanie tego zajmuje mi troche czasu (zanim dojdę do treści i
        zobaczę jak wygląda strona główna)

reklamy kontekstowe, przy wyszukiwaniu, czy tematycznie związane ze stronami -
        czemu nie? no i z reguły są dyskretnie umiejscowione. przynajmniej k*rwicy przy
        nich nie dostaję, a i czasami kliknę. da się. i takie biadolenie mnie nie
        wzruszy. za IE nie tęsknie, nie korzystam z czegoś takiego jak IE Tab, bo i po co?
    • tees1 narzucanie mi reklam to kradziez! 27.08.07, 10:10
      Narzucanie mi reklam to kradziez mojego czasu, kradziez mojego pradu,
      zawlaszczanie mojego komputera oraz nachalne molestowanie niechcianymi tresciami
      ! Zlodziejom precz!
    • Gość: firefoxfan W proteście zablokował Firefoksa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.07, 10:27
      Ciekawe ile Microsoft płaci temu panu.
    • Gość: Tirinti Brawo! IP: 87.105.164.* 27.08.07, 10:45
      Mam nadzieję, że będzie więcej takich i całego tegi firebadziewia
      szlag trafi.
      • Gość: romulus_remulus Re: Brawo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 11:11
        niestety nie trafi :) bo FF ma również wtyczkę która umożliwia mu przedstawianie
        się jako dowolna przeglądarka :))
    • ylemai Co to są reklamy? 27.08.07, 10:47
      Nigdy czegoś takiego nie widziałem.
      A poważniej, co to blokowanie co opiera się na UserAgentString przeglądarki?
      Trzema kliknięciami mogę to zmienić. Żałosny lamer z tego JackLewisa.

• Gość: leszczyke sytary-nowy chwyt marketingowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 10:50
      to po prostu dobrze zaplanowana niskonakładowa akcja reklamowa, w której wy wszyscy bierzecie udział. cały ten szum wokół tej sprawy tylko przysparza jej popularności. przez artykuły w różnych portalach tamta strona ma już tyle odwiedzin, że za umieszczenie na niej banneru koleś chce krocie... drodzy internauci - dajecie sobą manipulować - to po prostu nowego rodzaju chwyt marketingowy w postaci mikroafery - bardzo mało kosztuje a jest skuteczny jak diabli. nie dajcie sobą manipulować i ochłońcie:D
      • Gość: jan A ty jelopie w tym nie uczestniczysz? IP: *.c5425.msk.pl 27.08.07, 13:17
        A twoj post tutaj co robi?
    • Gość: toom W proteście zablokował Firefoksa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 10:54
      FF + adblock to mało. Nawet z zestawem filtrów. Dlatego zawsze potrzebne jest 3
      dziecko do tego tandemu NOScript ktory blokuje m.in JavaScript ktory jest
      wykorzystywany do oszukiwania Adblocka.
      • Gość: tyo NoScript może 'zabić' sporą część funkcjonalności IP: *.bethere.co.uk 27.08.07, 13:19
        sklepów internetowych, radzę wyłączyć, gdy jesteś na e-zakupach:
        np. popupy informacyjne, picture popup window resize, często też obrywa sie np.
        Ajax-owi (krewny JavaScript - pozwala ci on np. na korzystanie z niektórych
        informacji informacji na stronie bez konieczności jej przeładowania itp.)
        Oczywiście kreatorzy takich stron mają JS-free wersje info-popupów itp., ale dla
        mnie to jak zamiana wygodnego auta na furmankę.
        • Gość: ? rozchodzi się o adblocka ... IP: *.crowley.pl 27.08.07, 15:50
    • Gość: adblock TAK! *adv.gazeta.pl/* IP: *.dialog.net.pl 27.08.07, 10:57
      polecam taki filtr!

wyciął mi ponad 12000 reklam z gazeta.pl,

przeraziłem sie ostatnio widząc jak wygląda internet bez adBlocka.
      • Gość: rayon Re: *adv.gazeta.pl/* IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.07, 11:18
        polecam dodać do ad blocka wtyczkę Element Hiding Helper :) baaaaaardzo
        przydatna rzecz. Można zablokować określoną cześć strony. Jakiegoś diva,
        tabelkę, ad konteksty itp. Dzięki temu praktycznie nie zauważam reklam na
        gazeta.pl czy innych serwisach.
        • xxxskinxxx Re: *adv.gazeta.pl/* 27.08.07, 14:38
          albo nuke anything, to chyba tak samo działa.
          jeszcze uzywam flashblock, który jak nazwa wskazuje, blokuje flasha (czesciowo,
          bo daje mozliwosc odtworzenia tegoz jesli ktos chce).
    • Gość: arturas W proteście zablokował Firefoksa IP: *.era.pl 27.08.07, 11:01
      a ja jako interauta jestem bombardowany reklamami. i mam ich dosc.
      tysiace wystakujacych okienek, filmow itp, ktore przewijaja sie
      przez moj ekran doprowadzaja mnie do wysokiego poziomu wq..wienia i
      zniechecania do sieci. uzywam i bede uzywal firefoxa, bo nie
      wyswietla mi niechcianych reklam - spamu - ktorego nie zamawialem.
      a swoja droga. pisza o bardzo popularnej witrynie: JackLewis.net -
      ja o takiej nie slyszalem. widac gowniana a nie popularna.
    • Gość: Stanczyk Polacy byli pierwsi IP: *.broker.com.pl 27.08.07, 11:04
      Polacy byli pierwsi z akcją www.noadblock.pl/
      • ignispl Re: Polacy byli pierwsi 27.08.07, 11:46
        kurczę to jest nienormalne! Co za baran wymyślił sobie "pasożyta
        internetowego"? Agencja reklamowa? Wniosek z tej strony i
        przedstawionych tam wypocin jest jeden: oglądaj reklamy bo musisz bo
        inaczej kradniesz cudzą pracę! Przecież to jest idiotyzm. Zamiast
        iść po rozum do głowy i sprawdzić co ludzi wkurza w reklamach jakiś
        palant umyślił sobie że najlepiej obrzucić ludzi błotem i apelować
        do ich sumienia. Chore! Niech dostęp do witryn będzie płatny.
        Pierwsza wizyta za darmo, następnie płać abonament np. 50 groszy za
        miesiąć. Jeżeli strona jest interesująca załóżmy że każdego dnia
        pozyskuje 50 nowych użytkowników którzy zapłacą za dostęp przez
        następny miesiąc. To daje przy tej masie nowych użytkowników 750 PLN
        miesięcznie. Starczy chyba na utrzymanie strony bez NACHALNYCH
        reklam?
        • scriptus Re: Polacy byli pierwsi 27.08.07, 16:46
          A może lepiej przyjąć inną strategię, ignorowania produktów
          nachalnie reklamowanych. Ja nie kupuję produktów , których reklamy
          mnie wkurzyły, wyłącznie za reklamy. Nie wchodzę na strony, które mi
          się reklamują przy pomocy wyskakującego okienka, a jeśli już sie
          otworzą, czym prędzej je zamykam. Nie piję cocacoli, czy danone, bo
          nazwa kojarzy mi się z reklamą, chociaż sam produkt nie jest zły,
          ale dostępne jest mnóstwo produktów o podobnych właściwościach,
          których reklam nie pamiętam (to właściwe słowo - nie pamiętam, a
          nie - nie ma). Po prostu stosuję karę za nachalną reklamę, gdyby
          taka postawa była powszechna, nie byłoby problemów z nachalnymi
          reklamami, bo przynosiłyby efekt przeciwny do zamierzonego.
      • blq Re: Polacy byli pierwsi 27.08.07, 13:20
        cytat z tej stronki (www.noadblock.pl):

"oczywiście reklama może i powinna irytować"

Z kontekstu wynika, że (chyba?) chodziło im o "intrygować"... jakie zamiary,
        taki i poziom :/
    • Gość: ~~~~ W proteście zablokował Firefoksa IP: 195.205.254.* 27.08.07, 11:11
      A mi to wyglada na autoreklame. Na stronie głownej jest tylko jednak reklama
      banerowa. Wcale nie natarczywa. Nie ma zadnych pop-upow itd itp. Moim zdaniem
      chodzilo o to, zeby mowili o witrynie, nie wazne jak. No i efekt osiagniety.
      Wiekszosc osob sprawdzi sobie czy faktycznie moze czy nie moze wejsc Firefoxem.
      Jak nie beda mogly to wejda IE. No i wiecej nie wroca - to jest konserwatywny
      serwis chrzesciajanski (jak to gdzie indziej pisza w internecie)
    • Gość: abhaod jakis udzialowiec Windowsa? IP: *.adsl.alicedsl.de 27.08.07, 11:14
      w Firefoxie mozna wylaczyc blokady, w windzie nie
      • armagon Re: jakis udzialowiec Windowsa? 27.08.07, 14:24
        JAk nie, sa rozne blockery niezalezne od przegladarki.
    • szarex Reklamy nie są złe, o ile... 27.08.07, 11:19
      - siedzą w jednym miejscu
      - nie rozwijają się do połowy ekranu po najechaniu na nie
      - nie wyskakują przy każdej odsłonie strony www

Reklam które spełniają powyższe warunki nie blokuję. Blokuję tylko te wyskakujące.
    • settembrini Re: W proteście zablokował Firefoksa 27.08.07, 11:26
      webmasterzy nie maja z ff szans, wiec predzej czy pozniej nalezy sie spodziewac
      tego, ze redakcje zrezygnuja z inwazyjnych flashowych reklam i przejda na
      miekkie typu adSense lub zapewnia sobie inne zrodla dochodow, ktore nikogo nie
      sklonia do korzystania z adblocka lub z podobnych rozwiazan chroniacych
      uzytkownika przed niechcianym kontentem.
      • Gość: xyz Re: W proteście zablokował Firefoksa IP: 193.91.13.* 27.08.07, 17:18
        Gazeta chyba JUŻ to zrobiła!!!
        Znaczy się poszła po rozum do głowy.
        Właśnie wszedłem ja sobie na portal, a tam ostro śmiga jakaś animacja. Jak to -
        nie zablokowana? Patrzę, a to zwykły gif... Siedzi grzecznie w miejscu i zużywa
        0% mocy procesora. Ślicznie. Dla pewności otworzyłem kilkanaście innych podstron
        i nie wyskoczył mi ŻADEN zablokowany flash. No, no... :-)
    • Gość: xyz W proteście zablokował Firefoksa IP: 193.91.13.* 27.08.07, 11:32
      Niech się najpierw nauczą robić reklamy!!!
      Reklamy we Flash-u robione są niestety na żenującym poziomie i przez osoby,
      które nie znają się na programowaniu... Niektóre animacje potrafią zeżreć nawet
      100% mocy procesora, chociaż nie dzieje się w nich nic specjalnie
      spektakularnego. AdBlocka nie mam, bo przeciętne reklamy mnie nie denerwują, za
      to mam FlashBlocka.
      • rmiechowicz Re: W proteście zablokował Firefoksa 27.08.07, 11:40
        szacun_ziom ma rację. Google miliardy zarabia na reklamach i jakoś nikt ich nie
        ma zamiaru blokować.
        Adblock powstał na konkretne zamówienie społeczne. A jego popularność świadczy o
        wielkości problemu niechcianych reklam. Z tego wniosek, że to nie internauci z
        ADP są źli, tylko twórcy reklam niekompetentni. A niekompetentnych twórców
        reklam i niekompetentnych użytkowników tych reklam z czasem rynek wytnie.
        Myślę, że jednym z powodów wzrastającej popularności FF jest właśnie możliwość
        blokowania reklam. Im więcej Firefoxów, tym mniejszy rynek do zagospodarowania
        dla reklamodawców.

Ktoś wcześniej zadeklarował, że wkleja swoje filtry, ale ich nie było.
        Moderatorzy wycięli?
        To wkleję swoje:
        /(advert|click|gemius|ban*er|view.atdmt.com)/
        /(/ad[\.sdv][^o])|(/ad/)/
        /\D(588|468|234|160|120)x(600|400|120|90|60)\D/
    • mark.brando W proteście zablokował Firefoksa 27.08.07, 11:36
      W 100% popieram. Adblock to przekleństwo. Wszyscy chcą mieć w internecie
      wszystko za darmo, a niby skąd? Dzięki reklamom można publikować i utrzymywać
      serwisy. Powinna powstać koalicja zmierzająca do wywalenia Adblocka z internetu
      oraz skrypt wykrywający to oprogramowanie. W momencie wykrycia Adblocka, witryna
      dla takiego użytkownika powinna być zablokowana.

Mozzilla powinna oficjalnie tępić takie oprogramowanie.

launching.blox.pl
      • blq Re: W proteście zablokował Firefoksa 27.08.07, 13:25
        > W 100% popieram. Adblock to przekleństwo.

Dla kogo przekleństwo, dla tego przekleństwo. Wystarczy wejść na Twojego bloga i
        wszystko jasne.

Widzisz chłopie. Ludzie to nie barany, na niektorych Twoja wiedza marketingowa
        ZAWSZE będzie za słaba i trzy kroki z tyłu ;) A teraz adblock pojdzie do mas, o
        jak mi przykro :)
    • peter W proteście zablokował Firefoksa 27.08.07, 11:37
      Tylko czy Pan Danny Carlton informuje odwiedzających przed wejściem na jego
      stronę, że dostęp do treści jest płatny poprzez oglądanie reklam?
      Na pewno nie. I to jest nie uczciwe!
    • Gość: e Re: W proteście zablokował Firefoksa IP: 62.87.244.* 27.08.07, 11:37
      Potrzeba matka wynalazkow, zaraz sie pojawi plugin ktory spowoduje ze FF bedzie
      sie przedstawial jako np IE dla wybranych stron (jesli juz takiego nie ma) i tak
      sie skonczy wojowanie z internautami.
      • rmiechowicz Re: W proteście zablokował Firefoksa 27.08.07, 11:43
        I jeszcze jedno.
        Powinien być wybór: albo oglądam serwis z reklamami, albo płacę abonament i
        wtedy ani jednej reklamy. Wtedy byłoby uczciwie. Płaciłbym za te z których
        korzystam.
      • Gość: tonyvegas Re: W proteście zablokował Firefoksa IP: *.crowley.pl 27.08.07, 14:20
        Jest, jest :)
        Zasysamy wtyczke "Modify Headers"
        (addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/967) do Firefoxa i tylko
        odpowiednio zmieniamy naglowek User-Agent na "Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0;
        Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 1.1.4322; .NET CLR 1.0.3705; InfoPath.1; .NET CLR
        2.0.50727)"

Adblock rzadzi.
        • Gość: BioBuster Re: W proteście zablokował Firefoksa IP: *.tpi.pl 27.08.07, 15:10
          Tyle tylko, że w tym blogu poza sprawdzaniem User-agent jest jeszcze sprawdzanie
          w JavaScript document.all, a tego już Fx nie spełnia. Ale oczywiście jest też
          extension NoScript.
          A do zmiany User-agenta nie trzeba aż "Modify Headers", wystarczy extension
          "User Agent Switcher" i łatwiej go używać.
    • Gość: romek kretyn - z adblockiem reklamy tez sie sciagaja. IP: 89.101.146.* 27.08.07, 11:43
      i reklamodawca nie widzi cyz sa zablokowane czy nie. a palanty klikajacy w
      reklamy nie maja adblockow wiec w czym problem?
    • Gość: lavinka z nielogu Re: W proteście zablokował Firefoksa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 11:56
      Eeee a jak nie klikam w te linki do reklam to też go okradam? Jakby nie można
      było założyć witryny darmowej.... biedactwa...
    • tepiciel_pismakow Przypomina mi się ostatni artykuł o reklamach, 27.08.07, 11:57
      w którym pismaki z GW próbowały przekonać wszystkich, że reklama w internecie
      jest dla internautów korzystna. Teraz próbują zniechęcić ludzi do Firefoxa i
      Adblock. Chyba gazeta.pl ma za mało zysków z reklam. Żałosne. :/
    • daflippi serwisy zamieniaja sie w smietnik (gazeta.pl tez) 27.08.07, 11:59
      Oczywiscie - kazdy ma prawo wyboru. Ja mam prawo wyboru, co ogladam, a
      wlasciciel strony ma prawo wyboru, komu te strone pokazuje.

Sam nie mam nic przeciwko reklamom, o ile tylko nie powoduja, ze serwis staje
      sie nieuzywalny. Tak jest niestety z gazeta.pl, dlatego musialem skorzystac z
      kilku wtyczek. Na kazdej stronie kilka animacji we flashu, do tego wielki flash
      na srodku, zaslaniajacy tekst z trudnym do odnalezienia "krzyzykiem". Pewnie to
      wina niezbyt szybkiego komputera - ale otwarcie kilku podstron w kilku
      zakladkach powoduje takie obciazenie procesora, ze nie da sie nawet myszka
      ruszyc. Coz...

A co do firefoksa - przeciez mozna spowodowac, by przedstawial sie jako IE.

A co do wlasciciela jacklewis.net - jak chce zarabiac pieniadze, to niech do
      pracy idzie ;D.
    • Gość: Jonek Taka sytuacja. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.07, 12:03
      Wyobraźmy sobie, że mam sklep z pieczywem w drzwiach do sklepu wywieszam plakat
      z reklamą telewizorów i zmuszam klientów aby sie przed tym plakatem zatrzymali i
      chociasz chwilkę go pooglądali a jeśli ktoś tego nie zrobi to wyganiam go
      sklepu. Wyganiam w ten sposób swoich klientów, którzy chcieli u mnie kupić bułki
      a ja zmuszam ich do oglądania reklamy TV. Jeśli ktoś idzie po pieczywo to nie
      jest zainteresowany telewizorem a skoro go wygonie ze sklepu to nie sprzedam mu
      ani bułki ani nic innego. Tzw. spece od reklam nie rozumieją, że reklama powinna
      zachęcać do zakupu jakiegoś produktu czy usługi i tak konstruują swoje reklamy i
      tak umieszczają, że te nie dość że nie zachęcają to jeszcze odstraszają
      potencjalnych klientów.
      • Gość: internauta Re: Taka sytuacja. IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.08.07, 12:53
        Jest drobna różnica, sklep z pieczywem zarabia na pieczywie i reklama mu do
        utrzymania się nie potrzebna, a serwis internetowy zarabia na reklamach, bo jego
        produkty, czyli treść jest za darmo.

Trochę ekonomii by się przydało!!!

Nie ma nic za darmo. A za bułki się płaci ciołku!!!

Microsoft powinien zaskarżyć Mozillę o to, że podszywa się pod IE, wtedy można
        by łatwo wytępić Adblocka.

Adblock to to samo co piractwo! Powinno być karalne!! Bardzo wysoką grzywną!!!
        Jak nie podobają ci się reklamy to oglądaj sobie TVP!!!
        • Gość: Jonek Re: Taka sytuacja. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.07, 13:24
          O widzę inteligencik spod budki z piwem, taki co to żadnych argumentów tylko
          wyzwiska.
          Jeśli szukam na stronie informacji np. o pantofelku to wyskakujące okienka z
          reklamami telewizorów nie są w stanie mnie zainteresować a jedynie zirytować.
          Mój poprzedni wywód miał na celu zwrócenie uwagi, że reklamy w 99% przypadków są
          źle dobrane i w złym miejscu upublicznione. Jakbyś odrobinkę pomyślał to byś to
          zrozumiał. Reklama rogali w sklepie z chlebem przyciągnie uwagę klientów ale
          reklama pralek w tym samym sklepie zostanie olana przez ludzi myślących w tej
          chwili o pieczywie. Codziennie w radiu słyszę ok 100 razy reklamę firmy danon a
          ja i tak kupie milko których jest bardzo mało w reklamach bo ich produkty lubię.
          Zatem wyjaśnij mi po co takie bombardowanie reklamami, które i tak są olewane.
          Zareklamować się trzeba potrafić anie bezmyślnie umieszczać swoje wypociny
          wszędzie gdzie popadnie.
          • Gość: tolo specjalista od reklamy sie znalazl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 15:27
            Nawet nie wiesz na jakiej podstawie dokonujesz wyboru. Reklama ma
            budowac swiadomosc marki przede wszystkim. I nie ma takiej osoby na
            ktora by nie dzialal jesli korzysta ona z jakichkolwiek mediow. A ta
            irytujaca tez dziala i to niejednokrotnie skuteczniej. Na poczatku
            kampanii ponad 40% ogladajacych reklamy plusa z Mumio nie potrafilo
            odpowiedziec jaka siec reklamuja, choc wszyscy byli nimi zachwyceni.
            Ciekawy nie zawsze znaczy skuteczny.
            • Gość: Jonek Mylisz się IP: *.e-wro.net.pl 27.08.07, 15:48
              Miałem o tym kilka wykładów z marketingu. Tam nam własnie mówiono,
              że reklama owszem musi zapadać w pamięci ale pozytywnie. Ludzie
              często nawet nie pamietają skąd wiedzą o jakimś produkcie ale wazne
              czy dobrze im sie ten produkt kojarzy czy nie. Chodzi o to, że nie
              pamietam skąd wiem o jakiejś firmie ale gdzies tam w głowie świeci
              mi sie zielona lampka na mysl o tej firmie. Nachalna reklama w złym
              guście powoduje, że owszem pamietasz tego producenta ale z boku
              świeci sie czerwona lampka i sam nie wiesz dlaczego, czy ktoś Ci xle
              mówił o nim czy sam sie kiedyś sparzyłeś na jego produktach czy co
              innego, ważne, że masz na jego temat złe zdanie bardzo często
              wynikające z niechęci do jego reklamy. Powtarzam za moja
              nauczycielką: zareklamować się trzeba potrafić. Popatrz na Coca-
              Colę, bardzo rzadko jest w mediach ale każdy o niej pamieta.
          • Gość: internauta Re: Taka sytuacja. IP: *.as.kn.pl 27.08.07, 18:18
            Dlaczego czytasz artykuły na gazeta.pl? Pewnie dlatego, że mają jakąś wartość,
            są takie które cię interesują, tak?

Jeśli tak to dlaczego wycinasz reklamy zawarte na tym portalu? Przecież, żeby
            przeczytać coś wartościowego to dziennikarz, który dostaje pensję, musi najpierw
            to przygotować; do tego potrzebny jest mu komp, prąd itd. Ktoś ponosi koszty,
            żebyś ty mógł to czytać. Ty masz treść za darmo i dzięki reklamom może być tak
            dalej. Więc jeśli to ci się nie podoba to powinieneś wchodzić na mało przyjazne
            i amatorskie strony.

Kurde płaciłbyś abonament za gazeta.pl? Wtedy treści byłyby bez reklam.

Reklama pralki w piekarni nie koniecznie musi być nieefektywna, to jest
            marketing, jeśli reklama pojawia się w jakimś miejscu tzn, że są zrobione
            badania, które potwierdzają, że taka reklama jest pozytywna.

A to że nie możesz kupić wszędzie Milko to tylko dlatego, że ta firma ma kiepski
            marketing lub po prostu jest mniejszą firmą niż Danone.

A jeśli szukasz informacji o pantofelku to kup sobie książkę. Przecież te
            informacje ktoś musiał zebrać, spisać, wydać , zrobić badania, to jest czyjaś
            praca, a ty po prostu to zerżniesz i wkleisz do swojej pracy domowej!!!Dlatego
            uszanuj reklamy!

• nikodem_73 Re: Taka sytuacja. 27.08.07, 17:28
          Urocze.

Drobna różnica leży w tym, że jeśli coś jest udostępniane nieodpłatnie (content
          strony) to mam prawo z tego dobra wziąć tylko to co mnie interesuje. Mnie nie
          interesuje z czego utrzymuje się rozdający. Jeśli zaś oglądanie reklam jest w
          danym serwisie obowiązkowe (bo do tego sprowadza się ten 'protest') to powinna
          być zawarta informacja o tym, że dostęp jest odpłatny - płacisz za to swoim
          czasem, łączem i czasem pracy procesora.
        • Gość: PTR Re: Taka sytuacja. IP: *.chello.pl 27.08.07, 23:54

> Adblock to to samo co piractwo! Powinno być karalne!! Bardzo wysoką
          > grzywną!!!
          > Jak nie podobają ci się reklamy to oglądaj sobie TVP!!!
          >
          Oj, nie to samo! Stawiam, że sam pracujesz w reklamie :-)
          Mój komputer i moja wola co mi się na procesorze oblicza. Reklamy, jak spam,
          wirusy, trojany itp., odpalają się bez pytania, więc mam prawo bronić moje
          zasoby komputera przed ich kodem.
          Jeśli zamieszczający reklamy tak akcentują potrzebę uczciwości, niech
          umieszczają informacje przed pokazaniem zasadniczej treści strony "nasza witryna
          zawiera 100 reklam, ich nie wyłączanie jest konieczne do uzyskania dostępu do
          witryny" (w TVP blok reklamowy jest jasno wydzielony od innych programów) i
          wtedy możemy pogadać, czy wyłączanie reklam jest fair czy nie... Orzechy przeciw
          dolarom, że wówczas witryny z hasłami "jesteśmy wolni od animowanych reklam!"
          będą chętniej odwiedzane niż te z reklamami.

Branża reklamowa próbuje rozpaczliwie bronić się przed zmianami jakie wymusza
          rynek. Podobnie jak rzemieślnicy w XIX w. bronili się przed maszynami parowymi...

PTR
    • Gość: (gość portalu) W proteście zablokował Firefoksa IP: *.icm.edu.pl 27.08.07, 12:15
      Przy okazji zaproponuję postawienie serwera gopher z atrakcyjnymi plikami.Może to zastąpić serwer ftp,z tym,że użytkownicy Internet Eksplorer 7 nie będą mieć do niego żadnego dostępu.Reklama czasami jest pożyteczna.powiedzmy,ktoś zainteresował się kamerą bezprzewodową(lub odzieżą)i pojawiają się reklamy kamer bezprzewodowych.Dla niezbyt biegłych i nie umiejących korzystać z google to może być nawet duże ułatwienie.
      -reklama,której nie chce się oglądać,to nie reklama,a przeszkadzanie(przestępstwo).Są "reklamy" bardzo agresywne i utrudniające.
      -to wszystko nieprawda,można zrobić reklamę,która wygeneruje ogromny ruch nawet u niezainteresowanych konkretnie tematem
    • s0ber Re: W proteście zablokował Firefoksa 27.08.07, 12:20
      Dzięki bardzo. I tak mam d***e te reklamy - to raz; a drugi raz - nie mam
      zamiaru przebijać się przez jakieś migające g*******a, aby dotrzeć do właściwej
      treści strony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka