Dodaj do ulubionych

Która przeglądarka lepsza IE czy Firefox?

• Gość: a Firefox + adblock. internet moze byc bez reklam! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.07, 23:25
      wkurzają was reklamy w internecie?

proponuje FireFox +adblock,
      istnieje tez pod operę
      • dorsai68 Re: Firefox + adblock. internet moze byc bez rekl 02.12.07, 15:05
        > istnieje tez pod operę

i po co, skoro Opera ma własny, bardzo skuteczny, system blokowania reklam.
    • Gość: pingu bezpieczentwo IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.11.07, 05:19
      historycznie FF jest o wiele bezpieczniejszy
      (mam na mysli transakcje finansowe, prywatnosc danych etc)
    • Gość: adop Re: Która przeglądarka lepsza IE czy Firefox? IP: *.igloonet.pl 30.11.07, 05:38
      Moim zdaniem najlepsza jest Opera, najgorsza IE.
    • Gość: wwwlo.ovh.org IE - przekleństwo webmasterów IP: *.krak.tke.pl 30.11.07, 10:24
      Odpowiedź jest jedna: IE to jedne z najgorszych przegladarek - mówię to obiektywnie. Nie potrafi dobrze odczytać i zinterpretować poprawnego kodu HTML. Ponadto jest to straszna kobyła najezona błędami i "dziurami"...do tego ponoć zintegrowana na amen z Windowsem ("ponoć" bo nie badam tego tematu dokladnie jako że pracuje w Linuksie). Opera, czy Mozilla-Firefox to inny świat...radzę spróbować.
      • oranvag Re: IE - przekleństwo webmasterów 30.11.07, 12:48
        Jak skończysz podstawówkę może zmienisz zdanie, ekspercie.

Porsche to jeden z najgorszych samochodów - mówię to obiektywnie.
        Nie potrafi dobrze spalić benzyny i zinterpretować ruchów
        kierownicy. Ponadto jest to straszna kobyła najeżona śrubkami
        i "dizurami"... do tego ponoć zintegrowana na amen z drogą ("ponoć"
        bo nie badam tego tematu dokładnie jako że pracuję w FSO). Bentley,
        czy hulajnoga to zupełnie inny świat... radzę spróbować.
        • Gość: do oranavag Re: IE - przekleństwo webmasterów IP: *.krak.tke.pl 30.11.07, 15:21
          Myślisz że jak będziesz epatował nazwami drogich marek i wysilał się na sarkazm to uznam ciebie za eksperta. Staram sie nie oceniać innych...Ale wydaje mi się że jesteś kimś bardzo ograniczonym...a w sprawie w której zabraleś głos to jesteś nie w podstawówce ale w żłobku !!!
          Włącz sobie swojego IE i bądź dumny z siebie.
    • Gość: tasi Re: Która przeglądarka lepsza IE czy Firefox? IP: *.man.bydgoszcz.pl 30.11.07, 10:55
      Nigdy nie korzystałam z IE wiec nie mam porównania.
      Wydawało mi się, że to Firefox jest najlepszą przeglądarką, ma dużo przydatnych
      pluginów i ogólnie jest łatwy i intuicyjny w obsłudze, ale uruchamia się dużo
      wolniej od Opery. Może jest już za bardzo przeładowany dodatkami, nie wiem.
    • Gość: katoda Re: Która przeglądarka lepsza IE czy Firefox? IP: *.sds.uw.edu.pl 30.11.07, 10:56
      Nie ważne co, ważne że nie IE i nie na silniku IE (Slimbrowser, Avant, etc.).
      Jedni wolą FF, inni Operę, jeszcze inni Konquerora, jeszcze inni (...) - ważne
      by być szczęśliwym z tym co się ma ;)

www.browsehappy.pl
    • oranvag Re: Która przeglądarka lepsza IE czy Firefox? 30.11.07, 12:38
      Rok używałem Firefoksa. JEDYNĄ jego zaletą nad IE jest duża ilość
      naprawdę bardzo użytecznych wtyczek. Jego wady nie są duże, ale
      jednak zmusiły mnie do powrotu do IE.

- Firefox zużywa horrendalne ilości pamięci na cache (zobacz, jak
      wzrasta zużycie pamięci po uruchomieniu FF!)

- Otworzenie strony zawierającej dużą ilość zdjęć wysokiej
      rozdzielczości to praktycznie śmierć dla kompa (ta sama strona bez
      problemu otwiera sie w IE)

Jeśli chodzi o szybkość, to:

1) Opera
      2) IE
      3) Firefox - tragiczny

A co do wielkości fontów - to w IE jest banalne: ctrl+wałek myszy.
      • Gość: Luke Re: Która przeglądarka lepsza IE czy Firefox? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.07, 12:47
        Ja zdecydowanie stawiam na IE.
        Ostatnio ktoś mi wrzucił na komputer FF, myślałem, że nerwicy z tym
        dostane.
        Nawet po usunieciu FF miałem problemy, żeby spokojnie wrócić do IE.
        Jednakże, wszystko to rzecz gustu (prefercencji), wydaje mi się, że
        kobiety preferują FF, przynajmniej wśród moich znajomych :>
        mężczyźni (zwłaszcza Ci, którzy używają internetu dla
        relaksu/przyjemności, a nie wyłącznie zawodowo) preferuja IE.
        Ponadto IE wydaje się najbardziej intuicyjny i prosty, nie wymaga
        zbyt wiele myślenia nad tym co i jak, poprostu działa.
        • oranvag Re: Która przeglądarka lepsza IE czy Firefox? 30.11.07, 13:01
          Niestety - silników do przeglądarek jest mało. Gecko to może nie
          totalna porażka, ale raczej nigdy nie będę użwyał jakiejkolwiek
          przeglądarki na nim opartej. Możliwe że WebCore jest lepszy, ale
          tego się nie dowiemy, póki Apple nie dopieści Safari dla Windows.
          Jeśli dla kogoś test ACID, jest ważniejszy niż szybkość działania i
          ilość zużywanych zasobów, to cóż... Oczywiście szanujemy tego typu
          ludzi :-)
          • Gość: gość Re: Która przeglądarka lepsza IE czy Firefox? IP: *.ippt.gov.pl 30.11.07, 13:46
            Wszystko zależy zdaje się od odwiedzanych stron. Ale faktem jest, że firefox ma
            kłopoty z pamięcią (co może w skrajnych przypadkach zmulić cały system). Faktem
            jest, że przy bardziej, że przy bardziej skomplikowanych (o poprawnym kodzie)
            stronach IE mocno muli. Co do intuicjoniści to dla moim zdaniem IE trudno nazwać
            go intuicyjnym, chodzi raczej o przyzwyczajenie. Choć swoją drogą mało programów
            poza produktami Apple można nazwać intuicyjnymi (moje zdanie wynika z niedawnej
            obserwacji dorosłych osób, które zaczynały swoją przygodę z komputerem). Moja
            konkluzja jest taka, że jeśli ktoś przekłada przyzwyczajenia nad szybkość
            działania to jego wybór.
      • Gość: Misiek Re: Która przeglądarka lepsza IE czy Firefox? IP: *.chello.pl 01.12.07, 21:55
        Szukasz szybkiej przeglądarki która się nie wali gdy otworzysz parę dużych
        obrazków? Zobacz K-meleona. I nagle okaże się, że Gecko to bardzo dobry motor,
        wystarczy wywalić obsługę XUL i dostaje skrzydeł.
        Po kilkunastu spektakularnych wpadkach z bezpieczeństwem (pooglądaj sobie
        stronki o motocyklach, nawet ustawienie zabezpieczeń na max nic nie pomaga!)
        pożegnałem IE. Nawet IE7 mnie nie przekonuje, bo można zainstalować gostkom
        spyware tak, że IE7 nawet nie kwiknie. Skoro ja to potrafię, to potrafi to co
        drugi webmaster jak dobrze poszuka.
        Dla mnie IE nie istnieje. Nie ma adblocka i obsługi gestów. Nigdy nie wrócę do
        IE, bo żegnam Windowsy.
    • Gość: . firefox jest dla hobbystow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.07, 13:57
      explorer dla tych, ktorzy oczekuja prostego i sprawdzonego narzedzia
      na wszystko, czyli telewizora a nie ekranu z 5 przystawkami:)
      sam uzywam rownolegle zarowno ie5 jak i ff1:) - ff do zwyklego
      surfowania (z uwagi na panele), ie do pewnych zadan specjalnych, bo
      za chiny ludowe nie chce mi sie instalowac zadnych wtyczek:)
      z uwag praktycznych - ff na starcie sie laduje jak zolw, potem sie
      wyrownuje
      a z reklamami jakos zyje i od dawna nie placze bez adblockow:) niech
      sie site manager cieszy, ze mi sie czasem jakas wyswietli:))
      • Gość: Jim Moore Re: firefox jest dla hobbystow|a IE dla wirusów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.07, 14:39
        Dla mnie używanie IE to porażka, nic nie zrobiono z tą przeglądarką od lat, w
        każdym bądź razie na pewno nie odkrywczego. Poza tym chora polityka patentowa M$
        doprowadza człowieka do szaleństwa, jak można teraz napisać aplikacje z jakąś
        opcją (samemu od podstaw) i nagle wyskoczy koleś w gajerku z hasłem, że "jego
        firma to opatentował i nie mam prawa tego używać".
        Z resztą przeglądarka jak przeglądarka, cieszył bym się, gdyby wszystkie
        obsługiwały ten sam standard html/java script/css u-standaryzowany przez W3C.
        Jak na razie IE powinno się bardziej postarać bo: ani nie jest najszybszą
        przeglądarką, ani nie wspiera najnowszych standardów co więcej nadal posiada
        największą liczbę krytycznych błędów kompromitujących bezpieczeństwo systemu.
        • Gość: drakon Re: firefox jest dla hobbystow|a IE dla wirusów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.07, 14:56
          xxx: IE używasz? ;-)
          xxx: poważnie?
          xxx: a w publicznej toalecie też siadasz na desce bezpośrednio?;-)
        • Gość: . dla wirusow to ja mam avasta:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.07, 18:15
          i zyje bezpiecznie od lat..
    • markus.kembi Re: Która przeglądarka lepsza IE czy Firefox? 30.11.07, 16:51
      Internet Explorer nie zasłużył w ogóle na miano przeglądarki. Aktualnie tworzę
      własną stronę internetową i musiałem się nieźle namęczyć, żeby wszystko się
      poprawnie wyświetlało w IE<7 (siódemka podobno już jest lepsza pod niektórymi
      względami, ale nie wszyscy explorerowcy jej używają). Nie będę wszystkiego
      wymieniał, ale najważniejsze sprawy to tryb quirks i niewłaściwe interpretowanie
      niektórych deklaracji CSS. A już zupełnie absurdalne jest dodawanie plikom PNG
      zawierajacym przezroczystość różowego tła.
    • wojtek33 Re: Która przeglądarka lepsza IE czy Firefox? 30.11.07, 19:29
      Używam IE7 i FF2 i nie potrafię powiedzieć, która jest lepsza. Bez IE nie wejdę
      do swojego banku, na FF na kompie z 256 RAM nie mogę otwierać zbyt wiele
      zakładek albo używać wstecz, bo po chwili mam 8MB dostępnego RAMu (FF oszukuje w
      task managerze, po jego zabiciu często zwalnia się ponad 200 MB). Nikt wyżej nie
      wspomniał o IE7pro, czy jakoś podobnie, dzięki niemu nie mam reklam i
      niechcianych flashy również w IE. F5 czy kółko myszy + ctrl działa w obydwu, tak
      jak ctrl + t itp. Na Operę nie dam się namówić, próbowałem, do wyrzygu
      wytrzymałem 15 min.
      PS
      Jak ktoś dla bezpieczeństwa używa FF, a obok gg czy skypa niech sobie kiedyś
      sprawdzi w jakimś process explorerze jakie biblioteki one otwierają i się nie
      ośmiesza.
      • Gość: FF Re: Która przeglądarka lepsza IE czy Firefox? IP: *.rdm.vectranet.pl 30.11.07, 23:46
        Jaki to bank ,który nie akceptuje Firefoxa ???
    • Gość: Megarin Tylko Maxthon IP: 82.146.248.* 01.12.07, 13:13
      Obsluga jest 2x szybsza niz w wypadku firefoxa czy ie. Zakladki byly
      w maxthonie od poczatku lepiej przemyslane(niegdys myie2) zanim
      firefox to wprowadzil do standardu. Jest bezpieczny, nigdy nie
      mialem z nim problemu. Bywa ze sie zacina, zdazylo mi sie moze kilka
      razy na dziwnych stronach poprostu blokuje sie i po restarcie moge
      usunac z listy dane strony i wczyta wszytko od nowa.
      • Gość: ed Re: Tylko Maxthon IP: 80.50.255.* 01.12.07, 16:58
        Gość portalu: Megarin napisał(a):

> Obsluga jest 2x szybsza niz w wypadku firefoxa czy ie.

Obsługa czego ?

Poza tym maxthon to nie przegladarka ,tylko nakladka na IE.
      • Gość: Misiek Maxthon to jest proteza a nie nowa przeglądarka! IP: *.chello.pl 01.12.07, 21:47
        Jest to nakładka na internet explorera, zatem ma wszystkie jego błędy i wcale
        nie jest od niego bezpieczniejsza!
    • firmland Re: Która przeglądarka lepsza IE czy Firefox? 01.12.07, 17:44
      nie bardzo ale jak kto bubi z tych 2 wybrał bym 3 OPERE
      • Gość: mmmaja Re: Która przeglądarka lepsza IE czy Firefox? IP: *.elsnet.pl 02.12.07, 11:30
        oczywiście, że Firefox!!!
    • tj_net Re: Która przeglądarka lepsza IE czy Firefox? 02.12.07, 15:48
      Żadna z wymienionych. IE najgorsza, Fx lepsza choć wiadomo już o nowym błędzie w
      Firefox 2.0.0.10 (znany w dzień udostępnienia poprawki :) A najlepsza to Opera.
      Może być też Netscape.
      • jacek1400 Re: Która przeglądarka lepsza IE czy Firefox? 05.12.07, 22:03
        tj_net napisał:

> Żadna z wymienionych. IE najgorsza, Fx lepsza choć wiadomo już o nowym błędzie
        > w
        > Firefox 2.0.0.10 (znany w dzień udostępnienia poprawki :) A najlepsza to Opera.
        > Może być też Netscape.

Używałem opery ale denerwujące jest jej odświeżanie. Np. na forach oprócz, że
        klikniesz w link powrotny to jeszcze musisz odświeżyć aby zobaczyć aktualne
        informacje. Obecnie używam Firefox-a i nie narzekam
    • ziarnko.pieprzu Re: Która przeglądarka lepsza IE czy Firefox? 05.12.07, 23:32
      firefox na pewno bezpieczniejszy niż ie, a opera jeszcze bardziej bezpieczna:)))
      • ziarnko.pieprzu Re: Która przeglądarka lepsza IE czy Firefox? 05.12.07, 23:36
        pcarena.pl/page/75406/3/Test-przegldarek-internetowych/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka