obywatel_korowiow 16.12.07, 21:38 Czy jezeli mam nadany przez opoeratora adres IP to czy w sieci domowej taki sam adres bedzie przypisany drugiemu komputerowi czy moze drugi komp nie bedzie mial przypisanego adresu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: smutas Re: Zmienne IP a siec domowa IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.12.07, 21:47 A jak masz te komputery polaczone? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: Zmienne IP a siec domowa IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.12.07, 22:05 no kurna Odpowiedz Link Zgłoś
obywatel_korowiow Re: Zmienne IP a siec domowa 16.12.07, 22:21 pierwszy komp wisi jako bramka na nie wiem czym (chyba karta sieciowa) i tu siec dziala bez problemu. Drugi podlaczony do pierwszego bezposrednio i na pewno nie gaz rurka ;). Rzecz w tym, ze pewnego pieknego dnia siec na drugim padla i teraz nie wiem, czy powinien miec przypisany adres czy nie? Teraz jest tak, ze na drugim kompie w polaczeniu lokalnym wlasciwosci wyswietla adres IP 169xxxx itd. Na pierwszym gdy klikne stan polaczenia - obsluga, wyskakuje okno "brak polaczenia lub ograniczenie lacznosci poniewaz siec nie przypisala adresu sieciowego do tego komp. odnowinie adresu IP nie przynosi rezultatu" . Przedtem mialem staly IP i nie bylo problemow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: Zmienne IP a siec domowa IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.12.07, 22:58 no! to teraz gra muzyka :-) W wiekszosci przypadkow ISP nie-komercyjnemu klientowi przypisuja IP dynamicznie przez DHCP. Ja twoj problem widze tak: Z jakiegos powodu ten pierwszy komputer stracil dane o dzieleniu Internetu. Najprosciej by bylo odpalic "kreatora" i odtworzyc polaczenie na tym pierwszym PC. Drugi albo ustawic na pelny automat, albo przypisac pierwszemu IP 192.168.10.1 a drugiemu 192.168.10.2. Z tym, ze drugiemu nalezy zadeklarowac "default gateway, brama domyslna" na IP pierwszego PC. Oraz przekopiowac adresy DNS'ow z pierwszego. I tu pomocne bedzie polecenie ipconfig /all lub podglad do wlasciwosci aktywnej karty sieciowej odpowiadajacej polaczeniu do Internetu (pierwszy PC). Ale jak mysle Kreator bedzie lepszym rozwiazaniem dla ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1400 Re: Zmienne IP a siec domowa 17.12.07, 01:36 Ja łącze dzielę poprzez kartę (głupie ale tak muszę i tyle :)) Na pierwszym kompie na głównej karcie wszystko ustawione jak podał operator (IP, bramka, macha i dns). Druga karta pierwszego kompa (ta z która łącze drugiego kompa) dałem jej 192.168.0.1 z machą 255.255.255.0 bez bramki. Drugi komp (uzależniony od tego głównego) na DHCP. jeszcze coś? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: Zmienne IP a siec domowa IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.12.07, 02:42 wyglada na OK Odpowiedz Link Zgłoś
jap_1 Re: Zmienne IP a siec domowa 17.12.07, 09:36 A kabel się gdzieś nie wysunął? Lampki na obu kartach świecą? Pytanie pozornie głupie, ale to mi wygląda na fizyczny brak połączenia. Taki adres, jak podałeś, pojawia się przy braku połączenia. Odpowiedz Link Zgłoś
jap_1 Re: Zmienne IP a siec domowa 17.12.07, 09:39 Albo przypisz temu drugiemu kompowi na stałe: adres: 192.168.0.2 maska: 255.255.255.0 brama: 192.168.0.1 Może w tym pierwszym serwer DHCP nie działa Odpowiedz Link Zgłoś
obywatel_korowiow Re: Zmienne IP a siec domowa 17.12.07, 20:24 Dzieki, zaraz zaczynam dzialac. Poinformuje czy poszlo cz tez nie ;). Odpowiedz Link Zgłoś
obywatel_korowiow Re: Zmienne IP a siec domowa 22.12.07, 20:50 Słuchajta , dalem radę :). Dzięki za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
jap_1 Re: Zmienne IP a siec domowa 22.12.07, 23:48 obywatel_korowiow napisał: > Słuchajta , dalem radę :). Dzięki za pomoc. Świetnie! 6 dni i już działa. Niezły wynik ;-)) Wesołych Świąt! Odpowiedz Link Zgłoś