Dodaj do ulubionych

Przesiadka z Windowsa do Linuksa - jak przenieś...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 14:31
Tłumaczenie p. redaktora na temat powodów przesiadki na Linuksa jest cokolwiek
pokrętne. Windows nie jest taki niestabilny jak go malują podobnie nie jest
prawdą, że pod Windows nie można korzystać z otwartych standardów, bo przecież
można. Rzecz raczej w tym że Ubuntu dojrzało do momentu który pozwala przejść
na Lina i nie dostać natychmiastowego szoku. Przeglądanie netu jest, poczta
jest, multimedia są, pakietu biurowy też. Instalacja jakkolwiek mroczna i mało
mówiąca (instaler Ubuntu po prostu działa i nie zaśmieca ekranu szczegółowym
opisem tego co robi) kończy się sukcesem i można od razu pracować. Drugą
poważną zaletą jest to że system podobnie jak Winda pilnuje się sam by być na
czasie. Dzięki temu użytkownik nie musi o nic dbać wystarczy tylko, że zgodzi
się na automatyczny update a wszystko co do tego potrzebne zostanie ściągnięte
z sieci. Poziom wygody osiągnął długo oczekiwany poziom.
Reasumując Ubuntu być może nie ma jeszcze lekkości Windows, ale z pewnością
nikogo nie wkurzy w legendarne 20s po uruchomieniu. A to bardzo ważne.
Obserwuj wątek
    • Gość: myszek ja mam inną przyczynę IP: *.smgr.pl 01.03.08, 14:45
      Vista na moim kompie nie ruszy a XP juz niedługo nie bedzie...
    • Gość: phihp Autorze! Do szkoły! IP: 77.223.233.* 01.03.08, 15:00
      Może autor nauczyłby się odmieniać nazwy "Linux" czy "Firefox" przed publikowaniem tekstu w Internecie... Formy dopełniaczowe tych słów to "Linuksa" i "Firefoksa", a nie potworki typu "Linux'a" czy "Firefox'a"...
      • Gość: Nuwanda Re: Autorze! Do szkoły! IP: *.btsnet.pl 01.03.08, 15:40
        Zdaje mi się, że ktośtuejst przewrażliwiony. Podejżewam, że obie
        formy odmiany, zważywszy, że są to anglojęzyczne nazwy własne, są
        poprawne
        • damianbsc Re: Autorze! Do szkoły! 01.03.08, 16:04
          kto sie przesiada?? po co? mam viste i zyje...moze nie jestem programista, ale i
          w biosie pogrzebie jak trzeba, procka zmienie i takie tam, vista jest oK
        • Gość: Gekon Re: Autorze! Do szkoły! IP: *.telkonet.pl 01.03.08, 16:55
          Nie są poprawne. Jeśli nie wiesz, to się nie wtrącaj, trollu.
          • hatake Re: Autorze! Do szkoły! 02.03.08, 11:18
            Jeśli współczesny język polski nie jest w stanie dostarczyć zasad poprawnego
            wymawiania konkretnych nazw, to prędzej czy później się zmieni.

Dlaczego mamy być skazani na wieczną zamianę "x" na "ks"? Litera X występowała w
            dawnym polskim(np. w słowie Xiąże).

Jeśli zasady uniemożliwiają poprawne napisanie słowa Firefox(będącego nazwą
            własną), to czas na zmianę zasad. Język to bardzo plastyczne narzędzie ;P

Wg mnie bardzo wygodne jest używanie apostrofa do takich nazw. Spróbuj inaczej
            zapisać "Algebra Boole'a", "Kryterium Cauchy'ego" bez psucia komuś nazwiska.
            Jasne, najlepiej pisać "Algebra Bula" i "Kryterium Kosziego", ale po co wnosić
            tyle nowych słów do języka?
          • Gość: lump Re: Autorze! Do szkoły! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.03.08, 13:37
            Definicja słowa troll internetowy jest diametralnie różna od prezentowanej przez
            ciebie. Troll internetowy to osoba, która nie wnosi nic merytorycznego do
            prowadzonej dyskusji - mówiąc dosadnie nie ma nic do powiedzenia na temat
            prowadzonej dyskusji, a mimo to zabiera głos doprowadzając do tak zwanego "off
            topica" stosując bzdurną odmianę. Jakby na to nie patrzeć to ty najlepiej do tej
            definicji pasujesz
        • dr_schab Re: Podejżewam 06.03.08, 21:18
          No to kiepsko "podejżewasz" - i formalnie, i merytorycznie :->
      • alex-alexander Re: Autorze! Do szkoły! 01.03.08, 16:12
        Twoj post nie jest na temat i nic nie wnosi do tematu. Zwroc sie z
        Twojim problemem do prof. Miodka.
        • damianbsc Re: Autorze! Do szkoły! 01.03.08, 16:48
          co nie na temat- to , ze mam w D linuxa bo vista jest OK...polecam przeczytanie
          TEMATU artyk
          • Gość: lump Re: Autorze! Do szkoły! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.03.08, 13:43
            No to co z tego, że masz w "D" Linuxa. To nie znaczy, że Vista jest ok - to już
            twoje subiektywne odczucie, z którym nie wszyscy muszą się zgodzić. Ktoś inny
            może stwierdzić, że ma w "D" Vistę bo linuks jest ok i to do tego za darmo -
            będzie miał więcej argumentów ni z ty: 1 subiektywny (taki sam jak twój) i 1
            obiektywny więc jest 2:1.
            To oczywiście tylko żart ale powinien ci uzmysłowić, że jak nie masz na jakiś
            temat nic konkretnego do powiedzenia to staraj się przynajmniej nie być wulgarnym.
    • Gość: marcin Re: Przesiadka z Windowsa do Linuksa - jak przeni IP: *.limes.com.pl 17.08.08, 13:13
      czy windows czy linuks to jeden czort . jeden i drugi ma swoje plusy i minusy .
      Kwestia wiedzy sowich możliwości ,preferencji ja bym nie określał jaki system
      jest lepszy czy gorszy. Sam mam linuksa ubuntu już dośc długo i szanuje go za tę
      stabilność i brak u mnie wirusow. ALE ... jeden wielki minus to to ,że fora
      pomocnicze linuksa to tylko znazwy pomocnicze. Mało czytelne mało jasne i raczej
      nie dla laików jaki np. jestem ja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka