Dodaj do ulubionych

Coraz więcej małych firm w internecie

IP: *.gprs.plus.pl 18.04.08, 12:01
Wszystko fajnie, więcej sklepów, większa konkurencja, lepsze ceny tylko co z bezpieczeństwem e-transakcji. Czy takim małym firmom wystarczy kasy i chęci do zainwestowania w odpowiednią ochronę? Nie myślę już tu nawet o płatnościach on-line tylko chociażby o zabezpieczeniu danych osobowych klientów takiego e-sklepu. Czarno to widzę.
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Coraz więcej małych firm w internecie IP: *.chello.pl 18.04.08, 21:46
      Jest wiele możliwości nawet i dla małych firm. Jak mała to nie znaczy zła. Znam
      duże, które nie potrafią ochronić danych osobowych.
      Nawet ostatnia sprawa z biletami na Euro2008, jeszcze zanim doszło do losowania
      i jakichkolwiek transakcji, a już dane wyciekły łącznie z nr kont i kart
      kredytowych. A przecież portal ten nie istnieje od wczoraj, cieszy się dużym
      powodzeniem, więc wydawałoby się, że jest bezpieczny.
      Grunt to świadomość i chęci, a nie tylko kasa. Dla małej firmy nie musi być to
      od razu barierą. Naprawdę jest wiele, wiele (mniej lub bardziej skutecznych)
      rozwiązań, które można dostosować do wymagań niemalże każdej firmy (małej czy
      dużej) Niektóre można wziąć nawet w leasing np. rozwiązania sprzętowe Panda
      Security.
      • Gość: janusz Panda dla e-commerce IP: *.ovh.net 18.04.08, 22:04
        Panda to ma coś lepszego - Panda Security for Internet Transaction - jest to
        usługa kierowana do banków i sklepów online.
        Polega ona na skanowaniu pecetów klientów w celu wykrycia u nich ewentualnych
        zagrożeń dla przeprowadzanej w danym momencie transakcji. Po wykryciu jakiegoś
        złośliwego kodu ośrodek e-commerce używający tej usługi może wysłać informację
        ostrzegającą o zagrożeniu lub nawet zatrzymać taką transakcję. Moim zdaniem jest
        to super usługa tylko nie wiem czy opłacalna dla małych firm.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka