Gość: astr2 bloatware????? IP: *.icpnet.pl 23.06.08, 03:27 Czy na prawde tak ciezko wymyslic cos po polsku? Np pozeracz zasobow, koneser RAMu, wyciskacz procesora czy powolniak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PATRYCJA 10 programów, których należy unikać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.08, 15:17 HAHA,rozsmieszacie mnie! ja mam windows VISTA i jest on duzo lepszy od np.XP ! jest napeno lepszy poniewaz miałam też W XP i mam porównanie.więc nie wypisujcie głupot tylko najpierw sprawdzcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PATRYCJA Re: 10 programów, których należy unikać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.08, 15:19 Masz rację!ja mam laptopa z już wgranym systemem WINDOWS VISTA i NIC jeszcze mi się nie zepsuło! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: golfiarz 10 programów, których należy unikać IP: *.centertel.pl 23.06.08, 16:04 do oglądania filmów i słuchania muzyki świetny jest vlc. Nie potrzeba instalować kodeków. Niestety nie odtwarza plików *.rmvb i czasem miewa problemy z napisami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred 10 programów, których należy unikać IP: 195.117.255.* 24.06.08, 10:21 Niestety sądzę że nazwa artykułu jest nieprawidłowa. Jeśli unikniemy np. AdBlocka to oglądanie portali internetowych staje się wręcz niemożliwe - bo ile można znosić przezroczyste, tępe i głupie reklamy przy każdym odświeżeniu strony? Alternatywy do Adblocka w sumie nie ma. Co do Javy to autor się nie popisał. Wystarczy wyłączyć jej obsługę w przeglądarce aby nie utrudniała korzystastania z internetu tym którzy jej nie chcą ale obecnie zaintalowana Java w systemie to PODSTAWA. Z resztą punktów raczej się zgadzam. Można dodać że zamiast wgrywać NERO można korzystać z narzędzi systemowych (w XP, Viście, Ubuntu itd) prawym myszy i wyślij na DVD/CD i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bsh 10 programów, których należy unikać IP: *.hstl5.put.poznan.pl 24.06.08, 17:17 Co to za lama to pisał. Widać artykuł pod zamówienie napisany przez garażowego pisarzynę. 10 najpopularniejszych produktów komercyjnych dużych korporacji (3 MSu, 1 Suna, 1 Adobe, 1 Symanteca) - to jest na zamówienie międzynarodówki komunistycznej (vel. "open-sourcowej") czy przejaw braku kompetencji? Odpowiedz Link Zgłoś
baba60 To pisal debil komputerowy, ale przodownik w 30.06.08, 23:48 szkoleniu bojowym... Vista - tak, ale nie na systemach z hardware dla XP...i od 4GB RAM... Java Script to nie Java... O konfigurowaniu programow to tez nie slyszal... Ma computer na korbke, i pisze takie glupoty, ze cos nie funkcjonuje... Bulbaaaaa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crag 10 programów, których należy unikać IP: *.akademiki.uni.torun.pl 25.06.08, 00:56 Opera nie ma wtyczek!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crag 10 programów, których należy unikać IP: *.akademiki.uni.torun.pl 25.06.08, 00:56 Opera nie ma wtyczek!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ./MaTriX'u 10 programów, których należy unikać IP: 62.29.169.* 26.06.08, 16:56 JAVA - ok - jest jakas alternatywa ? NIE, nie ma, wiec generalnie nie da sie Javy "uniknac" Vista - oczywiscie, zgadzam sie, mozna sobie preinstalowac jakiegos Linux'a, albo wyrwac gdzies jeszcze XP'ka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gshegosh 10 programów, których należy unikać IP: *.cable.smsnet.pl 26.06.08, 21:28 Java jest taka wolna, że serwery gazeta.pl używają właśnie jej ;) Nie ma to zniechęcanie użytkowników do porządnych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kocik 10 programów, których należy unikać IP: *.chello.pl 27.06.08, 14:24 1. Vista jest w porządku, chciałem przypomnieć, że jak wyszedł XP to też narzekano na duże wymagania sprzętowe.. a co do niekompatybilności to się nie zgodzę, mam Vistę od sierpnia zeszłego roku i nie miałem prawie żadnych problemów, najgorszym problemem było to, że biblioteka Graph w Turbo Pascalu działa tylko w trybie awaryjnym. Poza tym nie musiałem jeszcze instalować żadnych sterowników do sprzętu. Nie każdy Linux jest trudny w obsłudze. 2. Tu się zgodzę. Jeszcze chciałem dodać, że gg ma bardzo małe możliwości konfiguracji, w przeciwności do np. Mirandy (którą wszystkim gorąco polecam) która w standardzie ma wiele opcji i dodatkowo można je rozszerzać wtyczkami, których jest naprawdę mnóstwo, co daje praktycznie nieograniczone możliwości modyfikacji interfejsu, obsługę chyba wszystkich protokołów (sieci) i wiele więcej. -Co nie spowalnia komunikatora- (przynajmniej na mojej maszynie :P) 3.Fierefox 3 rulez :) o ile mam aktualne informacje to jest najszybszy, najlepiej odwzorowuje standardy i jest jedną z najbezpieczniejszych przeglądarek.. no i ładny interfejs oraz częste aktualizacje. 4. Ja co za dużo to nie zdrowo, to jasne, Że niektóre pluginy mają luki i pogarszają bezpieczeństwo, to też nie jest chyba nowość, ale nie skreślałbym od razu wszystkich, czego na szczęście pan Wojtek Wowra nie robi, ale nadwrażliwy i mało obeznany z komputerem czytelnik mógłby tak to zrozumieć. Polecam All-in-one sidebar i McAfee Site Advisor do Firefoxa. 5. WMP to qpa, QuickTime to zło, ale od RealPlayer'a się odczepcie.. chodzi ładnie i jest łatwy w użyciu, wygodna biblioteka i możliwość ściągania filmów z YouTube'a itp. na odtwarzacz muzyki, to wg mnie jest trochę za duży, ale jako odtwarzacz filmów sprawdza się świetnie. Co do AllPlayer'a to jest niestabilny, a Winamp ma podobną ilość opcji, co RealPlayer, a interfejs ma wybitnie wyszukany ale się go nie czepiacie. Osobiście do filmów używam Kantaris (zastanawiam się, czy nie przenieść się na Reala), a muzyki słucham z Winampa. 6. I tu też się nie zgodzę, bo u mnie ładowanie trwa najwyżej kilkanaście sekund za pierwszym razem, a następne aplikacje ładują się prawie natychmiast. 7. Mam właśnie Nero 7 Essentials OEM i nie ma z nim większych problemów, o 8-ce nie mam zdania, bo jej na oczy nie widziałem, ale opinie które słyszałem/czytałem były raczej pochlebne. 8. Z tego, co wiem, to najlepsze są produkty ESETA, a najwięcej narzekań słyszałem na pandę. A poza tym zawsze płatne antywirusy teoretycznie mają bardziej zaawansowane funkcje i aktualniejszą bazę wirusów. Korzystam z Avasta i nie narzekam. 9. Adobe Reader nie jest tak wolny jak go opisano w tym artykule, mógłby być ciut szybszy ale nie mam zamiaru zmieniać go na inny aby zwiększyć prędkość o parę procent, bo to naprawdę w tym wypadku nie robi różnicy. 10. Chciałem dodać, że WinZip wspiera wyjątkowo mało typów archiwów co stawia go w jeszcze gorszej sytuacji. Polecam Al Zipa-ładny, intuicyjny interfejs i duże możliwości. I tak się właśnie rodzą mity. Gdyby artykuł informował jak ustrzec się przed wirusami podszywającymi się pod przydatne aplikacje, to w moim mniemaniu czas redaktora byłby o wiele lepiej spożytkowany Odpowiedz Link Zgłoś
bron 10 programów, których należy unikać 27.06.08, 19:48 Lista jest oczywiście subiektywnym poglądem autora. Ja w niektórych punktach się zgadzam a w niektórych nie. Np. w kwestii Media Playera i jego alternatywy Winampa. Lata całe korzystałem z tego ostatniego. Niestety ostatnio też się rozpasł. Nowy WM-player jest szybszy. Szybciej się odpala i nadodatek jego biblioteka jest wysoce bardziej funkcjonalna od Winampowskiej. Moim subiektywnym zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: 10 programów, których należy unikać IP: *.centertel.pl 08.07.08, 17:29 Podzielam zdanie przedmówcy dotyczące Winamp'a i Media Player'a. Z Winamp'a korzystałem od czasów wersji 1.6 i wraz z nadejściem Media Player w wersji 10 a tymbardziej 11 zaprzestałem używać Winamp'a. Na swoim najnowszym komputerze już go w ogóle nie zainstalowałem a w jego miejscu obecny Media Player sprawdza się znakomicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzdyk Re: 10 programów, których należy unikać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 10:40 No i jakość odtwarzania muzyki w Winampie jest zauważalnie gorsza, pliki brzmią jakby wydobywały się ze studni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek 10 programów, których należy unikać IP: 194.0.113.* 28.06.08, 10:57 W zyciu nie czytalem "recenzji" aplikacji na tak zenujacym poziomie. Redakcja sciagnij.pl to delikatnie mowiac niewypal :-) slabiutko agoro, slabiutko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator 10 programów, których należy unikać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 10:06 A jesli ma sie aplikacje napisane w Javie, to jak uniknac instalowania Javy? A takich aplikacji jest sporo i sa na ogol darmowe. Autor chyba nie przemyslal sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc 10 programów, których należy unikać IP: 212.76.37.* 30.06.08, 10:24 no tak, bardzo madry artykul... co z tego ze avast czy avira nie wykrywaja wirusow i ogolnie daja kiepskie zapezpieczenie... wazne ze sa darmowe i nie spowalniaja systemu... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
lugner.bakayaro Re: 10 programów, których należy unikać 03.07.08, 20:13 kol napisał: > Porada - unikaj visty brzmi dosc smiesznie, jesli wiekszosc laptopow w tym > kraju viste juz ma. ja bym jej tak nie demonizowal, tylko nauczyl sie > obslugiwac komputer i zainstalowal linuxa :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mercor 10 programów, których należy unikać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 12:55 zalosny artykol - zero, powtarzam zero solidnych argumentow a jedynie personalne rady autora typu "nie uzywajcie tych bo one sa do dupy, ja uzywam tamtych i one sa lepsze" - a dlaczego ? bo tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pisar 10 programów, których należy unikać IP: 217.197.75.* 06.07.08, 00:19 idealnie trafione z wyjątkiem acrobata, ale do tego dodać trzeba (tzn wywalić) Microsoft office i Outlook. Windows chodzi super jak się odinstaluje: media player, outlook,gry, messenger, explorera... wystarczy potem zainstalować: Mozilla, Thunderbird, classic media player, miranda, ashampoo, open office i jest ok :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mileyski Unikać to można mało przemyślanych tekstów IP: *.toya.net.pl 07.07.08, 12:29 Nie rozumiem, w czym tkwi logika, by zastępować wszystko wszystkim, jeśli to nie ma fundamentalnego znaczenia dla działania komputera i rodzaju wykonywanych za jego pomocą czynności. I tak na przykład nie uznałem za słuszne, by dobrego w końcu WMP zastępować czym innym, tym bardziej, ze jest już w systemie i jakościowo się sprawdza. Alternatywą jest w moim przypadku player dostarczony wraz z kartą muzyczną Creative, ale wierzcie mi, że WMP jest nawet lepszy. Co do przeglądarki - tu raczej wyjścia nie ma i IE to nie jest to, czego uzywac nalezy. Dlatego Firefox 3 - mozillowych programów w zasadzie używałem "od zawsze". GG nie używam, bo po co mi jeszcze jeden śmieć. Ale co kto lubi i tu nie będę arogancki w stosunku do tych, którzy to coś uwielbiają. Wystarcza mi Skype. O Jawie juz tu napisano - moje słowo zbędne. Nero - dostałem razem z wypalarką i nie widzę w nim, ani z nim żadnych problemów. Robi to, do czego został stworzony. Żadnych "alternatyw" nie trzeba, bo po co. Antywirus - tu będę nieco ekscentryczny, bo żadnego nie mam. I to od jakichś dwóch lat. Typowy zamulacz, a większośc niewiele warta. Raz w tygodniu skanuję prawie wszystkim, co jest dostepne online, a wirusów jak nie było tak nie ma. Tyle tylko, że trzeba wiedzieć, co dla komputera jest "higieniczne", a co nie i kłopotów można unikać. Nie prowadzę biura, więc do pisania tekstów w zupełności wystarcza mi darmowy AbiWord. Jeśli ktoś nie jest biurwą, szczerze polecam. Małe to i w zupełności wystarcza. Co do PDF-ów: tu zaszalałem i po kupieniu adobowej Creative Suite mam superdrogiego i super pod kazdym innym względem Acrobata. Dlatego też patrząc z tych wysokości nie wypowiadam się na temat darmowych programów, bo mnie to nie dotyczy. Tylko słówko na marginesie - jeżeli podstawowym kryterium działania programów według niektórych użytkowników jest czas ich "inicjacji", to dla mnie tacy ludzie są trochę niepowazni. Dokąd się tak, ludziska, spieszycie? Czy ja mam Photoshopa zastapić jakimś "Maluj z nami", bo trzeba poczekać kilkanaście sekund, nim się otworzy? Toż to szaleństwo i paranoja. Nie patrzcie tylko na to, bo okaże sie, że nie ma dla was uzytecznych programów. Jeśli chodzi o zipy, rary i tym podobne: tu tez jestem dość oryginalny, bo uzywam programu o nazwie StuffIt - podoba mi się w nim szczególnie sposób (sposoby) rozpakowywania archiwów. Wcześniej zatrudniałem darmowego ZipGeniusa. Też dobry program, bardzo rozbudowany. Ale niech tam każdy ma, co mu pasuje. W końcu we wszystkich tego typu programach jest to, co najbardziej w powszechnym uzytkowaniu potrzebne. Co do Visty - nie mam jeszcze żadnych doświadczeń, więc trudno, bym sie wypowiadał."Chodzę" na XP Prof SP3 i nie zaprzatam sobie głowy oesem, bo wszystko działa jak nalezy. A z tymi "wtyczkami" to autor pojechał. Mniejsza, że chodzi o rozszerzenia. "Golizna" po prostu traci na walorach używalności. Plusem takich rozwiązań, jak w FF jest to, że kazdy może uczynić sobie program takim, jakim go potrzebuje, innymi słowy jest to ukłon w stronę indywidualizacji i niepowtarzalności, a nie urawniłowki. Coś będzie wolniejsze? Pisałem już powyżej o tym chorobliwym syndromie trzech sekund. Jeśli będzie cztery, to koniecznie trzeba wyrzucić program, bo jak tak można? Quick Tajma mam (a nawet iTunes), bo tak kazał zrobić mi Wielki Manitou z firmy Adobe dla możliwości pracy z Flashem. Tu nigdy się nie kłócę, bo autorytet Adobe Manitou jest tak wielki, że wypada mi tylko uczynić głęboki skłon i bez szemrania wszystko wykonać. I na koniec - artykuły artykułami, lecz przede wszystkim środowisko uzyszkodników komputerów powinna cechować podstawowa cecha, jaką jest umiejętnośc samodzielnego myslenia. Bo kazdy widzi różnicę w zakupie komputera i takiego dajmy na to telewizora. W tym ostatnim mamy tyle do gadania, że możemy go zakwalifikować do tej samej kategorii, co lodówka. No i nalezy pamiętać, że komputer nie jest wartością samą w sobie, nie jest też nią system, na podstawie którego działa. To po prostu narzędzie, coraz prostsze i powszechniejsze, jak łopata. No, powiedzmy, że jednak łopacie czegoś brakuje do tych porównań. Ale i tak wazne pozostaje jedynie to, co udaje się uczynić jako efekt działania narzędzia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomik23 10 programów, których należy unikać IP: 213.17.163.* 07.07.08, 13:43 Zamiast GG polecam pidgin.im/ Program naprawdę wart instalacji, wersję 2.4.2 nie najnowszą wersję 2.4.3 bo ma problemy z GG. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryan 10 programów, których należy unikać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.08, 21:26 Brednie... Jak ktoś wie jak obsługiwać system, nawet przy srednim kompie, to nic nie zamula... Sam mam komp Athlon XP 1,2GHZ, GeForceMX4 440, 256 MB RAM, 60 GB i jakoś nic nie zamula... 30 sekund Windows XP Pro się ładuję ze wszystkimi łatami/uaktualnieniami, IE7 + wtyki, WMP 11 + kodeki ALLinONE, (do tego GG, Norton, HP Soft, Neostrada TP w tray'u). Wyłaczyłem niepotrzebne funkcje sieciowe i pliki ładowania... WMP korzysta z kodekow ALLinONE i wyłaczyłem te od Microsoftu i jakos odtwarza wszystkie formaty i włacza sie szybko(~1sek. a nie tak jak Winamp 6 sek...). IE7 ma zmienione biblioteki i jakos szybko sie wlacza i laduje (do zanalezienia w google i na yahoo.com). Nie mowie juz o grach, co prawda nie pogram w jakies najnowsze wersje, ale grafika daje rade. W Wiec jak ktos jest ... i na nowym kompie instaluje multum rzeczy i mowi pozniej ze komp zamula chocaz nic nie wlaczal i w trayu tez nic nie ma no to ja gratuluje takim ludziom i pisania tego typu artukulów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GP 10 programów, których należy unikać IP: 80.55.98.* 09.07.08, 16:57 Może warto pomyśleć o zmianie profesji, miast wypisywać dyrdymały z palca wyssane, Panie Wowra?.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BK 10 programów, których należy unikać IP: *.tomaszow.mm.pl 11.07.08, 15:10 Z XP też prawie wszyscy marudzili, że do bani... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żenua 10 programów, których należy unikać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.08, 11:35 ślepa krytyka visty i zafascynowanie firefoxem pokazuje poziom artykułu.. autor bredzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geek..programista. 10 programów, których należy unikać IP: *.zeto-kielce.com.pl 14.07.08, 15:40 Widać, że osoba która pisała artykuł nie ma pojęcia o informatyce. Tekst czyta się jak opinie 10-latka. Szkoda oczu. Vista nie jest zła. To świeży produkt który dojrzewa jak każdy inny. Tak samo było z XP. Poza tym Vista wymaga aby aplikacja była "dobrze" napisana i nie toleruje syfu w systemie robią aplikacje stąd wiele niekompatybilności ze starym softem. Poczytaj troszkę autorze bo nie wiesz nic a jeszcze ktoś weźmie ten tekst na poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarys 10 programów, których należy unikać IP: 195.116.233.* 14.07.08, 21:18 Bzdety są tu napisane. Adobe Reader począwszy od wersji 8.0 być może pochłania trochę zasobów ale uruchamia się zdecydowanie szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś