Dodaj do ulubionych

Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3

IP: *.chello.pl 11.06.08, 19:08
Tak dla Opery, Safari, Firefoksa, Konquerora i innych nowoczesnych
przeglądarek działających zgodnie ze standardami sieciowymi. NIE DLA ZAKAŁY
INTERNETU - INTERNET EXPLORERA (jak na razie z 7 włącznie).
Obserwuj wątek
    • damianbsc Re: Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 11.06.08, 19:18
      nie wazne czy IE/Opera/FF wazne by przegladarka byla bezpieczna.
      • Gość: wazny wazne IP: *.telprojekt.pl 11.06.08, 19:32
        ze sie strony wyswietlaja, a w czym to mi nie robi roznicy
        • Gość: s Re: wazne IP: *.chello.pl 11.06.08, 19:50
          mam nadzieje ze IE zniknie w otchlani historii.. a wmiedzyczasie, ze OPERA utrzyma swoja boska predksoc (pod tym wzgledem FF jest znacznie gorszy), mimo zapowiadanych w nowej wersji bajerow
          • Gość: V Re: wazne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 20:02
            Gość portalu: s napisał(a):
            > mam nadzieje ze IE zniknie w otchlani historii..

"Otchłań historii"? I tu chodzi o taki czy inny kawałek
            oprogramowania? Ludzie, zachowajmy proporcje. Toż to jakaś dziecinna
            histeria. I nic więcej.
            • Gość: lama Opera jest najlepsza !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 20:27
              może to trochę histeria, ale w dziejszych czasach przeglądarka internetowa to program używany najczęściej przez wielu użytkowników - w pewnym sensie może on więc być nawet ważniejszy niż system operacyjny;

a teraz trochę o Operze :-)
              Opera jest wspaniała,
              Opera najlepsza jest!
              Operę trzeba używać,
              inne przeglądarki nie!

ciekawe jak zaprezentuje się najnowsza wersja - podobno jej silnik pozostawia pozostałe przeglądarki daleko w tyle pod względem wydajności;
              funkcja synchronizowania zakładek (ciekawe czy również innych ustawień) zapowiada się wspaniale!
              • Gość: ZX User Re: Opera jest najlepsza !!! IP: *.acn.waw.pl 11.06.08, 21:09
                > a teraz trochę o Operze :-)

Zaraz za fanatykami religijnymi mamy fanatyków Linuxa i Opery. Na szczęście są
                niegroźni aczkolwiek upierdliwi. Nie wiedzieć czemu ich znak rozpoznawczy to
                0,5% ...
                • Gość: lama Re: Opera jest najlepsza !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 21:17
                  "ich znak rozpoznawczy to 0,5%" - ale to już nie jest nasz (fanatyków) problem :-))))

my tylko chcemy doradzić, ponieważ być może wiele osób nawet nie wie, że może korzystać z o wiele lepszego oprogramowania - a chodzi tu (w przypadku przeglądarki lub OSa) o programy, które decydują o obliczu naszego użytkowania komputera
                  • Gość: MM Re: Opera jest najlepsza !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.08, 21:25
                    Doradzić czy .."doradzić"..
                    • znajomy_jennifer_lopez Re: Opera jest najlepsza !!! Najlepsza!!!! 11.06.08, 23:22
                      0,5% to moze być margines, ale i elita. Zalezy jak kto patrzy.
                      Dla mnie użytkownicy Opery to świadomi użytkownicy netu którzy potrafili wybrac (odszukac) najlepszą na świecie przegladarkę internetową. najszybszą, najbardziej funkcjonalną i bardzo łatwą w obsłudze a jednoczensnie o wielkich mozliwosciach dostosowania do indywidualnych potrzeb.
                      Opera jest po prostu the best i to od wielu wielu lat.
                      Nie wiem co ludzie widzą w Firefoksie - to Firemule raczej
                      • ffamousffatman Re: Opera jest najlepsza !!! Najlepsza!!!! 11.06.08, 23:29
                        niezbyt masz aktualne informacje, moj ff3 z 40 wtyczkami uruchamia sie wolniej
                        od opery ale juz strony otwiera szybciej choc wiele brzydziej renderuje. No i
                        web 2.0 na nim dziala, czego o Operze 9.50 powiedziec sie nie da - wiec rzucilem
                        w diably Opere tydzien temu po pieciu latach.
                        • Gość: Marco A javascript poprawili? IP: *.magma-net.pl 11.06.08, 23:45
                          Bo jest najwolniejszy ze wszystkich...
                          (BTW: piszę to pod Operą, bo ją lubię, ale niestety ma też i wady)
                        • Gość: gfdvbc Re: Opera jest najlepsza !!! Najlepsza!!!! IP: 85.222.86.* 12.06.08, 00:00
                          ffamousffatman napisał:

> web 2.0 na nim dziala

Ahahaha, to się uśmiałem :P
                        • Gość: k Re: Opera jest najlepsza !!! Najlepsza!!!! IP: *.chello.pl 12.06.08, 03:15
                          ffamousffatman napisał:

Te twoje 40 wtyczek w Firefoxie to wciąż za mało, bo nie mogę się przesiąść z wersji 2 na 3 ze względu na utraconą funkcjonalność, może w przyszłości.
                          Opera może i ma swoje wady, ale za to jest bardziej funkcjonalna, można ją bardziej dostosować do swoich potrzeb (praktycznie każdy element da się przenieść), czego nie mogę powiedzieć o FF nawet ze wszelkimi wtyczkami.
                          Opera jest po prostu lepsza, jakby by Fajerfox był lepszy to bym go nie dostosowywał do wyglądu, możliwości do Opery.
                          • Gość: darck wlasnie bawie sie nowa opera IP: 81.26.0.* 13.06.08, 21:05
                            wlasnie bawie sie nowa opera. Zajebista :) Stablina, wszystko ladnie dziala, tylko na moim procku 2ghz flash ją dobija. Ale po skopiowaniu starego urlfilters.ini (taki adblock w firefoxie) reklamowe flashe juz nie zamulaja i mozna spokojnie pracowac z 20 otwartymi kartami jak lubie.

Ciekawe jak sie sprawuje na linuxie, bo ostatnio widzialem ze 9.2 miala lekkie problemu z Adobe i jej flashem, a ponoc 9.5 miala to zalatac.
                        • Gość: Krzyś Re: Opera jest najlepsza !!! Najlepsza!!!! IP: *.chello.pl 12.06.08, 04:08
                          ffamousffatman napisał:

Tak zachwalasz FF dodając, że Opera jest kiepska, twoja sprawa, jak dla mnie Opera ma to coś czego nie mają inne przeglądarki...
                          Nie narzekam na renderowanie stron, szybkość to rzecz względna czasem zależy od dostawcy internetu.
                          Powiększanie stron to jedna z ważniejszych funkcji i czy FF 3 (nie wspomnę o FF 2, bo powiększanie stron w tej wersji to jakaś makabra i rozjechana treść) na stałe da się powiększyć daną zakładkę np. 125% rozmiaru oryginalnego, a inną np. 135 %, drobna rzecz ale jak bardzo ułatwia pracę i w Operze działa od bardzo dawna.
                          Z możliwością dostosowania interfejsu, mogę praktycznie wszystko zrobić przenieść tam gdzie mi odpowiada np. zakładki, paski wyszukiwania, adresu, przyciski, itd., na boki na dół, górę, tak prosto dostosować FF się nie da, a bez wtyczek praktycznie nic się nie da zrobić, drobnostka. Takich drobnostek w Operze jest wiele więcej, których bardzo innym przeglądarką brakuje, nie będę opisywał wszystkich, bo jest tego za dużo...
                          Piszesz, że nie działa importowanie. W Operze nie importowałem nic od lat bez względu nawet na system operacyjny, bo wystarczy tylko katalog ustawień Opery skopiować (czasem zmienić nazwę, dla niektórych za trudne, ale oni używają IE) przy zmianie systemu (Windows, Linux, itd), albo nic nie robić, bo można wyłącznie aktualizować.
                          Każdej przeglądarce jaką znam zdarza się powiesić, można niechcący zresetować, wyłączyć komputer i w tym momencie FF nie zdaje egzaminu, bo przy użyciu rozszerzeń daje możliwość przywrócenia sesji to jednak nie daje to często zadowalającego efektu, Opera zawsze w 100% się sprawdza.
                          Opera ma swoje wady, bo kłopoty ze Flashem pod kontrolą Linuksa w wersji 64 bitowej nie należały do przyjemnych. Muszę przyznać, że ostatni build tej przeglądarki działa prawidłowo nawet z wersją testową Flasha 10.

Nie mówię, że FF jest zły, bo jest to bardzo dobra przeglądarka, ale jednak wolę Operę.
                          • Gość: rgkk Re: Opera jest najlepsza !!! Najlepsza!!!! IP: *.probit.wroc.pl 12.06.08, 09:20
                            Nic dodać, nic ująć - zarówno FF, jak i Opera to są przeglądarki o klasę wyższe
                            niż IE - a którą z nich się używa jest trochę kwestią gustu (ja używam obu :])
                            • Gość: malyflowers Re: Opera jest najlepsza !!! Najlepsza!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 11:52
                              podpisuje się. (jednak czesciej ff bo na nim mam no scripta).
                          • k_r_m Re: Opera jest najlepsza !!! Najlepsza!!!! 17.06.08, 00:09
                            > Każdej przeglądarce jaką znam zdarza się powiesić, można niechcący zresetować,
                            > wyłączyć komputer i w tym momencie FF nie zdaje egzaminu, bo przy użyciu rozsze
                            > rzeń daje możliwość przywrócenia sesji to jednak nie daje to często zadowalając
                            > ego efektu, Opera zawsze w 100% się sprawdza.

a wiesz, że piszesz bzdury? FF nie potrzebuje instalacji żadnych rozszerzeń aby
                            przywracać sesję po przypadkowym wyłączeniu!
                            co więcej nie ma z tym, żadnych problemów, od jakiegoś czasu nie korzystam z
                            funkcji hibernacji tylko po prostu wyłączam komputer, po włączeniu FF mam
                            wszystkie otwarte zakładki z powrotem, robię to codziennie i nie miałem jeszcze
                            problemów
                        • Gość: Jamjumetley Re: Opera jest najlepsza !!! Najlepsza!!!! IP: *.chello.pl 15.06.08, 15:35
                          Strony Ci nie chodzą na Operze, a na Firefox tak? O biedactwo - czyżby FF renderował błędnie napisane strony...?
                        • Gość: velandil Re: Opera jest najlepsza !!! Najlepsza!!!! IP: *.iteam.pl 17.06.08, 16:54
                          > No i web 2.0 na nim dziala, czego o Operze 9.50 powiedziec sie nie da

Większej głupoty już dawno nie słyszałem. Ty w ogóle wiesz co to jest web 2.0?
                      • Gość: Mario He, He, Opera jest najlepsza !!! Najlepsza!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 09:23
                        Jaka najlepsza? Czy strony widać na niej lepiej ? Nie! Czy wczytują
                        się szybciej? Nie! Wiec dokładnie w czym jest lepsza?
                        • Gość: darck Re: He, He, Opera jest najlepsza !!! Najlepsza!!! IP: 81.26.0.* 13.06.08, 21:09
                          ma to Coś :)
                      • Gość: men of valor Firefox to DNO!! IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.08, 15:56
                        TO nie jest prowokacja... Porównałem obie przeglądrki i Firefox (nie wiem jak ten nowy) jest o niebo gorszy i o niebo mniej funkcjonalny w użytkowaniu niz opera. Używam opery od dłużeszgo czasu a ciągle znajduje nowe funkcje...
                • kell99 Re: Opera jest najlepsza !!! 11.06.08, 22:09
                  Tylko ze Firefoks tez mial kiedys 0.5% i pewnie osoby ktore pierwsze dostrzegly
                  jego zalete tez byly uwazane za 'fanatykow'. A teraz dzieki tym fanatykom FF w
                  wielu krajach zdobyl ~40% rynku.

Opera jest dobra przegladarka i na pewno zasluguje na uwage.
                  • Gość: Zx User Re: Opera jest najlepsza !!! IP: *.acn.waw.pl 12.06.08, 01:00
                    > Opera jest dobra przegladarka i na pewno zasluguje na uwage.

Na uwagę owszem - ale na bezkrytyczny zachwyt, poparty marnymi argumentami już
                    raczej nie.
                    • megasceptyk Re: Opera jest najlepsza !!! 12.06.08, 09:20
                      Wskaż gdzie ten zachwyt i które argumenty są marne boe nie bardzo chyba cię rozumiem. Ty żadnych argumentów nie podałeś więc nie bardzo wiem o czym chcesz pomówić. Może ty chcesz się tylko pożalić ale też nie bardzo wiem na co? Mógłbyś rozwinąć swoją myśl?
                      • Gość: ZX User Re: Opera jest najlepsza !!! IP: *.acn.waw.pl 13.06.08, 00:53
                        > Wskaż gdzie ten zachwyt i które argumenty są marne boe nie bardzo
                        > chyba cię rozumiem.

Proszę bardzo, cytat z postu wyżej:

"a teraz trochę o Operze :-)
                        Opera jest wspaniała,
                        Opera najlepsza jest!
                        Operę trzeba używać,
                        inne przeglądarki nie!"

> Ty żadnych argumentów nie podałeś więc nie bardzo wiem o czym
                        > chcesz pomówić.

Chyba o niczym bo przecież nie podałeś żadnych argumentów.

• megasceptyk Re: Opera jest najlepsza !!! 14.06.08, 13:40
                          Stary :), to poezja, taki jest jej cel, traktuj to jako zabawę. Myślałem, że odnosisz się do artykułu, w nim nie widziałem jakiegos specjalnego zachwytu Operą. Program ma swoje plusy, posiada cechy dla niektórych bardzo ale to bardzo użyteczne a których nie posiadają inne przeglądarki. Inne przeglądarki mają coś co sie podoba innym użytkownikom. To jest chyba normalne. Na miękko to traktuj, ciśnieniujesz za bardzo. Co do argumentów to rzeczywiście nie porozmawiamy, pozostawię Cię bez komentarza.
                • babaqba Re: Opera jest najlepsza !!! 11.06.08, 23:47
                  Jak pod osłoną nocy powiesimy Ognistego Liska nad drzwiami w Sejmie,
                  jak przestępcy, wtedy będziesz mógł nas porównywać do katolików.
                  Wcześniej nie!
          • Gość: Marek Re: wazne IP: *.centertel.pl 12.06.08, 08:19
            Używam od samego początku Mozilli (obecnie Firefoksa)od 2 lat Opery.
            Równolegle, na tych samych komputerach. Szybkość Opery można jest tylko i
            wyłącznie efektem głębokiego cache'u! Opera najszybciej chodzi ... przy braku
            połączenia z siecią!!! Jest równie dobra jak FF i tyle.
            W porównaniu do IE6 i IE7 zarówno Opera jak i FF są po prostu super!
            Jeszcze raz podkreślam - legendarna szybkość Opery to tylko taka zmyłka
            programistów, natomiast jest to nawet wkurzające, kiedy po miesiącu nieużywania
            Opery włączam ją np. dzisiaj i widzę od razu pierwszy news -"JUŻ JUTRO DZIEŃ
            MATKI", a dopiero po dłuuuuższej chwili porównywalnej z reakcją FF mam
            informację o przegranym meczu Szwajcarów!
            • Gość: darck Re: wazne IP: 81.26.0.* 13.06.08, 21:11
              a ja papieru toaletowego
      • Gość: ? Re: Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: *.chello.pl 11.06.08, 21:09
        żadna przeglądarka nie jest bezpieczna

gdy przegląda się strony z gołymi paniami i panami w różnych układach...

nadto ma się piracki windows

:-)
        • Gość: lama Re: Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 21:33
          ciekawe w jaki sposób piracki windows ma być mniej bezpieczny od oryginalnego?

wiadomo że program nie da 100% pewności bezpieczeństwa, jednak Opera uchodzi za najbezpieczniejszą
          • manhu Re: Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 12.06.08, 15:41
            Masz super ksywkę:) Lama pasuje super.

> ciekawe w jaki sposób piracki windows ma być mniej bezpieczny od oryginalnego?
            W normalny! Oryginały jadą na automatycznych aktualizacjach, a piraty nie. Pirata trzeba wiedzieć jak zaktualizować, a oryginał robi to sam. W efekcie lamerzy z oryginałami są o wiele bardziej bezpieczni.

>jednak Opera uchodzi za najbezpieczniejszą
            Uchodzi, bo jest mało popularna i mało kto szuka w niej luk. Znaleźć lukę w IE to powód to chwały, choć tak z luką w Operze powinno być.

Ja Opery używam, bo jako jedyna wraca do poprzedniej strony bez idiotycznego dogrywania (a zwykle wchodzę do wątku i wychodzę w tył, nie mam ochoty czekać "godzinami" jak w FF czy IE)
            • Gość: PLANET Re: Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.08, 16:28
              Nie uchodzi za, a jest, a to powazna roznica.

Przegladarki testuje sie w rygorystycznych porownawczych testach - i to wlasnie z ich wynikow wiadomo o takich informacjach, jakie podalem wczesniej. Co do bezpieczenstwa... uwierz mi, po to zmienialy sie wersje 9.2x, zeby wlasnie zachowac bezpieczenstwo na najwyzszym stopniu. I info nie pochodzi tylko od userow, ale takze dzialow technicznych i specjalnie zatrudnionych hackerow - przynajmniej chlopaki dorobia (i to calkiem niezle) w slusznej sprawie.
        • ffamousffatman Re: Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 11.06.08, 23:24
          dobrze powiedziane: "nadto ma się piracki windows" - tylko nie piracki a
          jakikolwiek (bo nawet piracki ma dostep do lat bezpieczenstwa)
        • adziura Re: Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 12.06.08, 12:29
          adas.jogger.pl/2008/06/12/opera-9-5-final-zmiany-po-polsku/ - moze się przyda ten link użytkownikom, Opery, których przesiadka może przerażać. Opisane są tam nowe funkcje (więcej niż w artykule gazety) oraz sposoby zmiany nowych ustawień (przyzwyczajenie ludzka rzecz)

Przy okazji - właśnie dzisiaj została wydana wersja 9.5 Opery - finalna wersja.
      • cloclo80 Re: Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 11.06.08, 23:06
        A kiedy to dziecko doświadczyłeś ataku na komputer.
        Bo, to że ktoś ci zaatakował mózg bełkotem o włamie do kompa jest 100% pewne.
        • ffamousffatman Re: Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 11.06.08, 23:35
          wlacz dobrego firewalla i zacznij pobierac to sie dowiesz co ile sekund twoj
          komp jest macany z zewnatrz
          • megasceptyk A ty rozumiesz logi firewalla? 12.06.08, 09:24
            Może to UDP z otoczenia cię maca albo inne standardowe usługi? Pingowanie to też wg ciebie ataki? Pewnie każdą usługę której nie znasz traktujesz jako macanie. Używam firewalla tyle lat ile internetu i jeszcze nic mnie nie macało, no może w sieci akademickiej jak się ludzie uczyli o sieci ale to było wiadomo kto i co bo sieć pozwalała zidentyfikować macaczy.
    • Gość: wow Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: *.nat.student.pw.edu.pl 11.06.08, 19:44
      Yeah... Opera do boju!!:):)
      • Gość: MM Re: Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.08, 20:05
        I zabierze 0,5% rynku....... :))
        • Gość: Rafal.74 Re: Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: 167.127.24.* 11.06.08, 20:39
          W urzadzeniach mobilnych to troche wiecej niz 0.5%
          Jestem uzytkownikiem opery od wersji 7, mam porownanie z innymi browserami - IE,Mozz/Fire,Safari.
          Mam jeden wniosek, tam gdzie nie musze uzywac IE - ze wzgledow np formalnych tam uzywam Opery choc do wesji 9 preferowalem Foxa.
          Pod wzgledem predkosci, zgodnosci ze standardami W3T oraz bezpieczenstwa Opera po prostu dominuje. To jest fakt empiryczny a nie opinia na temat.
          Ze wzgledu na zmiane polityki licencjyjnej od v9 mozemy legalnie uzywac pelnej wersji Operki. Polecam i zycze milego surfowania.
        • Gość: operator 0.5% ale miesięcznie :) IP: *.chelmnet.pl 11.06.08, 21:53
          Pierwsza przeglądarka z obsługa gestów, teraz Opera ma już 6% rynku, szybka, bezpieczna, darmowa i ma widżety
          i super obsługuje grupy dyskusyjne :). I jest ładna.
          • matsuo Re: 0.5% ale miesięcznie :) 11.06.08, 22:11
            Bardzo wygodna. Chociaż czasami się sypie przy niektórych witrynach. Cóż, nie można mieć wszystkiego :)
    • Gość: grandduc Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: *.gorzow.mm.pl 11.06.08, 20:40
      No tak, ale z oficjalnej strony to można ściągnąć wersję 9.50 beta 2, natomiast link powyżej oferuje już RC (Release Candidate - wersję kandydującą), a więc „późniejszą”. Więc gdzie tu prawda?
      • Gość: autor Re: Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: 193.17.14.* 11.06.08, 21:44
        Za to nam płacą, żeby szybko było ;)
      • zat4ra Re: Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 11.06.08, 23:57
        Nie jest tak.

my.opera.com/desktopteam/blog/
        To oficjalna strona dla "bet", i jest RC.
    • Gość: dgb Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: 85.222.86.* 11.06.08, 20:44
      Autor mógł się trochę wysilić i sprawdzić kto pierwszy oferował jakie funkcje
      ehhh. Ale dobrze, że promuje normalne przeglądarki.
    • kedrok1 Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 11.06.08, 21:23
      jeśli nie będzie sprawdzania błędów to i tak z firefoxewm nie ma szans :(
      • Gość: :) Re: Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: 85.222.86.* 12.06.08, 00:02
        Przecież jest od dawna
        • Gość: darck Re: Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: 81.26.0.* 13.06.08, 21:15
          no wlasnie nie ma :( Jest jakas lipa o nazwie aspell. O podkreslaniu mowa. Tego trzeba. Ale jak mowil gosciu z Opery Wroclaw, maja wazniejsze sprawy na glowie niz uzytkownicy PC-tow, ktorzy niewielkie revenue im daja. Bo inaczje nie pojmuje czemu tego najpopularniejszego watku wish list nie zrealizyuja.
    • Gość: magic91 Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: 66.147.182.* 11.06.08, 21:37
      Buuahahaha... Najlepszy jest akcent tego kolesia z filmiku. Jezeli
      na tym klipie opra kampanie reklamowa to sukces murowany!
      • Gość: bonton Re: Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: *.chelmnet.pl 11.06.08, 21:54
        Jest nieziemski :). We r sinking hahaha!
    • Gość: geek Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: *.gdynia.mm.pl 11.06.08, 22:05
      Robert Ścisłowski a ty polski pisac?

" Przeglądarka Opera 9.5 w wersji prawie finalnej już jest do pobrania."

Nie finalnej a finałowej!

www.ummon.org/Others/Documents/SlownikPojecIT/SlownikPojecIT.html
      • ffamousffatman Re: Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 11.06.08, 23:39
        9.50 jest w wersji prawie kandydata na finalna - i nadal szmelc, zaczal
        poprawnie dzialac flasz 10 to przestala poprawnie wyswietlac strony. Sprawdzac
        synchro czy znowu dziala juz mi sie odechcialo i wylaczylem.
        Prawda jest ze w epoce web 1.0 BYLA opera niedoscigla.
        • Gość: darck Re: Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: 81.26.0.* 13.06.08, 21:17
          moze RC bylo niedorobione, bo mam Final i problemow takowych nie zauwazam. Web 2.0 dziala :D
      • Gość: JJ Re: Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 12:09
        Finałowa to może być walka.

Porównaj: sjp.pwn.pl/lista.php?co=finalny
    • Gość: Leopold Rzekoma innowacyjność Firefoksa IP: *.acn.waw.pl 11.06.08, 22:15
      Autor pisze:
      "Funkcje wprost z Firefoksa 3? (...) Wśród nowości znalazł się
      inteligentny pasek adresu."

Tak gwoli ścisłości, to "inteligentny" pasek adresu po raz pierwszy
      pojawił się Operze a dopiero niedawno został dodany do Firefoksa 3
      i niestety widać, że został skopiowany naprędce (przeszukuje tylko
      słowa z tytułów stron a Opera całą zawartość strony).

Być może synchronizacja była dostępna w firefoksie wcześniej, ale poprzez rozszerzenie, które póki co... nie działa z Firefoksem 3.
      Więc tutaj też trudno mówić o funkcji "wprost z Firefoksa 3".
      Bo ani wprost ani z Firefoksa 3.
      • ffamousffatman Re: Rzekoma innowacyjność Firefoksa 11.06.08, 23:32
        Synchronizacja:
        1. działa z Firefoksem 3,
        2. jest, dzialala ale nie dziala w Operze.
        • Gość: cwok Re: Rzekoma innowacyjność Firefoksa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.08, 00:12
          > Synchronizacja:
          > 1. działa z Firefoksem 3,
          > 2. jest, dzialala ale nie dziala w Operze.
          >

Synchronizacja:
          1. działa z Operą
          2. działa z Operą Mobile
          3. działa z Operą Mini
          4. działa z Operą na Linuksie
          5. działa z Operą na Maku
          6. działa z Operą na Nindendo
          7. działa z Operą na BSD
          8. działa z Operą na Symbianie
          9. działa z Operą na BREW
          10. działa z Operą na systemach natywnych 12 producentów telefonów kom.
          11. działa z Operą na każdym systemie na którym jest lub będzie Opera (na dzień dzisiejszy ok. 80 platform)

więc jeśli podliczyć wszystkich użytkowników Opery na wszystkich platformach, to FireFox i IE to pikuś, a Wy ciągle tylko o desktopie...
          PC jest za darmo, służy tylko i wyłącznie testowaniu i stabilizowaniu nowych rozwiązań. te 6% użytkowników codziennie testuje najnowsze pomysły ludzi z Opery, dopiero po dłuższym czasie zostają wrzucane do platform komercyjnych. firefox jeszcze wiele lat będzie się jarał statystykami desktopa za nim zrozumie gdzie jest prawdziwy biznes i jak się na prawde liczy statystyki
    • Gość: Destro Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 00:11
      Nowa szata ???? a czy pod spodem jest umyta i nie śmierdzi ?
    • Gość: s-wave firefox myths IP: 217.153.221.* 12.06.08, 00:23
      home.comcast.net/~SupportCD/FirefoxMyths.html
      rzecz jasna po angielsku.
    • Gość: kiczowstrzymywacz Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: 89.231.207.* 12.06.08, 00:43
      Do przejęcia użytkowników innej przeglądarki nie wystarczy tylko to co oferuje
      Opera. Chodzi o to, że trzeba uwzględnić przyzwyczajenia użytkowników. Ludzie
      przyzwyczajeni do danego rozwiązania niechętnie przeskakują na inne bo czują się
      zagubieni w początkowej fazie obcowania z innymi przeglądarkami i tak zwolennik
      Opery ma problem z Firefoxem i odwrotnie. tak więc same nowinki czy bajery nie
      wystarczą, żeby przekonać użytkownika innego rozwiązania na korzyć na przykład
      Opery.

Natomiast Microsoft został w tyle bo olewał standardy i płaci za swoją
      ignorancję choć masa ludzi i tak używa IE nie zdając sobie sprawy że IE jest
      problematyczny w czasach gdy coraz więcej witryn jednak budowana jest
      przestrzegając standardów W3C. Dodatkowo właściciele wszelkich stron które nie
      są zrealizowane zgodnie ze standardami powodują, że ich strony się sypią bo
      witryna była robiona wyłącznie pod IE który łyknie prawie wszystko niezależnie
      czy w kodzie występuje błąd czy nie.

Dodatkowo dochodzi kwestia rozszerzeń czy na przykład apetytu na zasoby (RAM).

I tak jak ktoś napisał jednym z ważniejszych elementów jest kwestia
      bezpieczeństwa, którą Microsoft również zawalił.

W przeglądarkach nie lubię gdy swoje pliki rozrzucają po całym systemie, gdy ich
      działanie jest nieprzewidywalne, gdy łączą się cichaczem z dziwnymi serwerami
      lub gromadzą w plikach ukrytych informację odnośnie odwiedzanych witryn (IE).

Ale maniakalnym zwolennikiem nie jestem żadnej z nich. Ma spełniać moje
      oczekiwania, ma być stabilna i w miarę szybka, nie zajmować zbyt dużo zasobów,
      ma być zgodna ze standardami i być bezpieczna.
      • Gość: velandil Re: Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: *.iteam.pl 17.06.08, 17:20
        > Do przejęcia użytkowników innej przeglądarki nie wystarczy tylko to co oferuje
        > Opera. Chodzi o to, że trzeba uwzględnić przyzwyczajenia użytkowników. Ludzie
        > przyzwyczajeni do danego rozwiązania niechętnie przeskakują na inne bo czują si
        > ę
        > zagubieni w początkowej fazie obcowania z innymi przeglądarkami i tak zwolennik
        > Opery ma problem z Firefoxem i odwrotnie.

Nie do końca jest to prawda. FireFox jest bardzo podobny w obsłudze do IE (kiedys on do IE, teraz juz IE upodabnia sie do FF), co pozwala łatwiej przesiadać się użytkownikom z IE na FF wraz z ich nie zawsze dobrymi przyzwyczajeniami. Opera od kiedy powstała bardzo różniła się od IE. Poza tym, niektóre programy pozostaną dostępne dla węższego grona użytkowników, ponieważ aby w pełni wykorzystać niektóre możliwośći oprogramowania użytkownik musi po prostu dojrzeć. I taka właśnie jest Opera, dla użytkowników, którzy potrafią wybrać dla siebie to co jest najlepsze na rynku i skonfigurować to odpowiednio dla swoich potrzeb. I tacy też użytkownicy nie będą mieli żadnego problemu ze zmianą przeglądarki na jakąkolwiek inną, co w przypadku zdecydowanej większośći użytkowników FF nie jest już tak oczywiste. Ilość użytkowników nie jest wyznacznikiem jakości przeglądarki, tak samo jak ilość użytkowników Windows nie czyni go najlepszym systemem operacyjnym.
    • Gość: seth Śmiechu warte IP: *.ntlworld.ie 12.06.08, 03:00
      Kolejny artykuł sponsorowany.
      Pionowy pasek narzędzi w przeglądarce? To ma być ta funkcjonalność?
      Przeca to nie Corel, a małolat to nie Beksiński.
      Ludzie, przestańcie, jak pragnę zdrowia.
      Firefox rulez - minimum ikon na pasku (jak ktoś koniecznie chce, może sobie
      dołożyć), szybkość, bezpieczeństwo i wolność od reklam.
      Dajcie spokój z tą operą. Słuchać się nawet nie da, a co dopiero oglądać.
      • Gość: PLANET Re: Śmiechu warte IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.08, 03:49
        Sam jestes smiechu warty, wacpan, ty zdaje sie prezentujesz czarny PR - bo tylko tak mozna odpowiedziec na twoj infantylny zarzut o art sponsorowany, widze kolejny za teoria spiskowa dziejow ;)
        Ten pasek byl dawno temu, to nie jest nowy feature - naucz sie czytac ze zrozumieniem.
        Dla kogo rulez, dla tego rulez - dla mnie akurat Opera rulez, a lisek juz nie tak bardzo - minimum ikon na pasku jest w Operze - porownaj bazowe instalki a takze mozliwosci konfiguracyjne na starcie obydwu programow ; bezpieczenstwo - od DAWNA najlepsze w Operze, poczytaj sobie testy dziecko (albo ignorancie - bo albo nie umiesz czytac ze zrozumieniem, albo w ogole... Opera ma 0 (slownie ZERO) problemow krytycznych, FireFox 1-2, IE - mnostwo, nie warto wspominac. Podobnie wyglada to z pomniejszymi bledami bezpieczenstwa - zwykle pare w przypadku Opery (mowie o porownaniu aktualnych wersji), parenascie badz wiecej w przypadku FF i naprawde, zbyt duzo zeby wymieniac w przypadku IE ; wolnosc od reklam - kiedys Opera byla platna, potem przez chwile miala reklamy - mam rozumiec, ze wtedy ja instalowales i twoja wiedza jest oparta na takim etapie ewolucji programu ? :) ; szybkosc - sprawa dyskusyjna, ale bez wtyczek Opera jest o niebo szybsza od Firefoxa, nie mowiac juz o najnowszej wersji (radze potestowac w wolnej chwili...) - w jej przypadku nawet najnowszy FF RC2 z Fasterfoxem i paroma innymi wtyczkami wysiada w porownaniu (lacze 4 Mbps).

A dlaczego dawac spokoj ? Zeby jeden malkontent jak ty mogl spokojnie gledzic dalej ? Keep dreaming, za dobrze bys mial :)

A sluchac to mozna radia, w twoim przypadku zapewne maryja. Przegladarek sie raczej uzywa, taki maly hint ;)

Co do samego programu i jego interfejsu - jest O WIELE szybszy w obsludze, zdecydowanie szybciej takze renderuje strony (ciekawe co bedzie, jak wejda Widgety nowej generacji, ingerujace tak daleko (jak nie dalej? choc to byloby watpliwe) jak wtyczki FF...). Natomiast interfejs - wystarczy pogrzebac w konfiguracji - mozna latwo odzyskac boczny pasek przelaczajacy panele oraz skroty klawiszowe z wersji 9.2x, stad tez stary user poczuje sie jak w domu.

Tak przy okazji - nie zauwazylem ZADNYCH problemow z renderowaniem stron, co wiecej, poprzednio zle dzialajace (nieliczne, stad latwo je spamietac, z pierwszej reki prosze bardzo - proatcooking.com ; ) dzialaja teraz prawidlowo. Jesli macie jakies REALNE problemy, a nie wymyslone, tak jak user ffamousffatman, to prosze - piszcie. Tylko prosze - przyklady!... a nie puste frazesy.

Pozdrawiam.
      • Gość: PLANET Re: Śmiechu warte IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.08, 03:52
        Jeszcze jedno. Jesli chodzi o blokowanie contentu, to z tym nie bylo juz najmniejszego problemu w 9.x Ale jak mozna to wiedziec, kiedy nawet nie sprawdza sie CHOC porownawczo produktow konkurencji :)
      • patman "Ekspert" się znalazł 12.06.08, 10:12
        Nie pisz o sprawach, o których nie masz pojęcia. Opera nie potrzebuje żadnych wtyczek, żeby pozbyć się reklam, z automatu można sobie tworzyć paski wyszukiwania z dowolnych stron, co do szybkości nawigowania, to żałośnie wygląda FF ze swoim przyciskiem Cofnij - jest całkiem podobny do IE, buahahahahaha. Nie wspominając o tym, że w FF nie zauważyłem możliwości serfowania za pomocą klawiatury - zupełnie jak IE.
        • Gość: RM Re: "Ekspert" się znalazł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.08, 21:46
          Wybacz, ale guzior cofnij jest jak najbardziej potrzebny, ale w FF osobiście go
          nie używam , ponieważ totalną większość komend (w tym conij) wydaję ...
          klawiaturą lub myszą.
      • Gość: velandil Re: Śmiechu warte IP: *.iteam.pl 17.06.08, 17:26
        A korzystaj sobie ze swojego 'najlepsiejszego' FF, a nawet z IE jesli tylko zapragniesz i żyj w nieświadomości, ze istnieją lepsze rozwiązania od tych, których Ty używasz :)
    • Gość: kasze Re: Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.08, 07:06
      Ścieżka po której wędrują innowatorskie pomysły twórców przeglądarek internetowych jest mniej więcej taka:
      1. Najpierw pojawiająsię w Operze
      2. W miarę szybko inplementują je w Firefoksie
      3. Po 2-3 latach wprowadza je Microsoft do IE

Tak było np. z kartami, bez których nie wyobrażam sobie już przeglądarki (no może poza linksem), a pojawiły się dawno temu w Operze.
    • Gość: LO Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: 149.156.57.* 12.06.08, 08:15
      Operę cenie za szybkość, kompaktowy rozmiar, możliwośc szybkiego wyłaczenia różnych rzeczy "z palca" (F12), no i dobrego klienta poczty.Czasem bywają problemy z współpracą z JS, ale i tak to moja "domyślna" przeglądarka.
      Byłbym za tym aby nie dodawano zbędnych wodotrysków, upiększaczy itp...któe mogą pomniejszyć znzne zalety.
      Narzędzia developerskie bardzo dobre ma FF i z tych korzystam jeśli potrzebuję. Tak ze dla mnie Opera i FF to przeglądrki które używam nie patrzę na nie jak na konkurencję.
      O MSIE nie będę pisał bo uważam że to długi temat...
    • Gość: myszek opera ma wady i zalety IP: *.ds.pg.gda.pl 12.06.08, 08:54
      zalety dla których zawsze używam opery to: gesty myszką i blokowanie reklam flashowych. Nie trzeba instalwoać żadnych wtyczek, pluginów - to po prostu juz jest. Do tego zawsze opera mi szybciej chodizła niż firefox. Może od FF 3.0 się to zmieni? :)

Wady? Część stron ma problem żeby chodzić pod operą w tym strona z ofertami mbanku :/ Do tego pod ubuntu baaaaardzo ciężko zainstalować flasha do opery, kto probował ten wie. W takim wypadku trzeba mieć w gotowości FF zainstalowanego ;)
      • megasceptyk Re: opera ma wady i zalety 12.06.08, 09:34
        Co ci nie działa na stronach mbanku, podeślij link bo nie zauważyłem a jestem szczerze mówiąc zainteresowany.
        • hollowcat zapodaje linka 12.06.08, 15:21
          www.mbank.pl/indywidualny/karty/kredytowe/Visa_Classic/index.html#tabs=0
          Skakanie po tych tabach rzadko kiedy udaje się pod operą - zawiesza się stronka. Chociaż z tego co widze pod operą 9.5 działa bez zarzutów.
          • Gość: biber Re: zapodaje linka IP: *.stat.gov.pl 12.06.08, 15:57
            Dziwne jest to, że w wersji RC (i kilku ostatnich wersjach "weekly") taby na tej stronie mbanku działały :(
          • megasceptyk Re: zapodaje linka 14.06.08, 13:46
            Hmm, ja używam flashnonIE i Opery 9.27 Kompilacja 8841 Win32, połaziłem po tych tabach z minutkę i jak na razie gra i buczy. Będę zwracał uwagę czy kiedyś coś się nie wysypie, korzystam z tego banku i co jakiś czas tam wchodzę.
            • megasceptyk Re: zapodaje linka 14.06.08, 13:49
              O, to nie jest flash ani Java? Ale działa.
      • patman Flash pod ubuntu? 12.06.08, 10:35
        Banał - ściągasz wtyczkę, w operze konfigurujesz w pluginach ścieżkę i wszystko gra.
    • Gość: ZiomisławPaliblant Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: *.e-wro.net.pl 12.06.08, 09:10
      Ja często instaluję użytkownikom Operę, po czym zmieniam jej wygląd tak, że wygląda niemalże jak IE.
      Jestem dzięki temu choć trochę spokojniejszy o kompy userów.
    • Gość: Mario Re: Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 09:19
      A ja używam IE 7 i szczycę się tym :-) Nie dla Ogniolisa, marnej
      opery i innych wynalazków!
      • megasceptyk Re: Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 12.06.08, 09:45
        W USA gloryfikuje się głupotę, może ty z Ameryki jesteś, przyznaj się.
    • Gość: zombie Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 09:39
      ... a firefox i tak potem skopiuje najlepsze rozwiazania jak zwykle
    • Gość: cwok Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.08, 09:56
      na stronie Opery www.opera.com jest juz do sciagniecia stabilna finalna wersja 9.5.
    • Gość: Jacek Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 12:18
      FireFox jest super,ale klasyfikuje się tuż za Operą,zresztą operę używa tylko max do 5% społeczności interenetowej,mało popularna. Dlatego kto używa operę ręka do góry.:)
    • Gość: Cube Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.06.08, 12:53
      "Funkcje wprost z Firefoksa 3?"
      Hmm, chyba odwrotnie. To Opera pierwsza wprowadziła wyszukiwanie w pasku, dopiero później wziął się za to Firefox. A wspomnianej w tym samym akapicie synchronizacji Firefox nie posiada. Więc jak to z tymi funkcjami?
    • Gość: Kantares Niesprawiedliwe traktowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 12:54
      Trochę to denerwujące, że piszecie o "funkcjach wprost z Firefoxa 3"... To tak jakby był on już dostępny w wersji finalnej a Opera skopiowała rozwiązanie. Jakby nie patrzeć mamy finalną wersję a do ostatecznej premiery nowego FF jeszcze trochę czasu.
      I niech mi ktoś powie że nie ma tu żadnego faworyzowania...
      • Gość: gogol Re: Niesprawiedliwe traktowanie IP: *.acn.waw.pl 12.06.08, 13:57
        Tym bardziej, że nawet biorąc pod uwagę wersje testowe, na przykład
        wspomniany inteligentny pasek adresu pojawił się w Operze wcześniej.
        Więc też nie rozumiem jak mozna pisać o "funkcjach wprost z Firefoxa 3".
    • Gość: KQ Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.06.08, 13:14
      Faworyzowanie Fx odbywa się na wszystkich portalach IT, tak polskich jak i zagranicznych. Co do "funkcji prosto z Fx3" to autor po prostu nie wie o czym pisze, ale i tak wiadomość o Operce na Gazeta.pl (pierwsza chyba w polskim internecie, nawet vortale IT zostały z tyłu) cieszy. Może gdy media będą w miarę uczciwie informować o alternatywnych browserach wobec IE, coś się zmieni na korzyść Opery.
      • Gość: x Re: Najgroźniejszy konkurent Firefoksa 3 IP: *.chello.pl 13.06.08, 00:56
        Firefox jest faworyzowany w najwiekszych portalach światowych bo jest amerykański.
    • Gość: and JavaScript dalej leży IP: 195.187.108.* 12.06.08, 16:36
      Zainstalowałem świeżynkę dzisiaj. jQuery dalej źle działa, JavaScript
      działa okrutnie wooooolno. Nie dzięki, zostanę przy Safari/Firefox.
      • Gość: PLANET Re: JavaScript dalej leży IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.08, 16:42
        PRZYKLADY, a nie bla bla bla, hmm ?
        • Gość: and Re: JavaScript dalej leży IP: 195.187.108.* 12.06.08, 16:48
          Pierwsze z brzegu:
          fancy.klade.lv/
          Zobacz jak działa ten skrypt pod Safari (najlepiej) pod Firefoxem
          (dobrze) i Operą 9.5 (źle). Wszystko jest na jQuery, to _jest_
          zgodne z DOM i standardami. Śle pozycjonuje, koszmarnie animuje.
          Implementacja JS jest "nowatorska", aby przyspieszyć działanie
          przeglądarki.

Co do przykładów z prędkością i optymalizacją innych JS Ci nie
          podeślę, bo właśnie to piszę, ale gwarantuję Ci, że to nie jest
          wynik mojego źle zoptymalizowanego kodu. Wszędzie, łącznie z IE, to
          działa poprawnie. Od zarania dziejów Opera nie potrafi sobie
          poradzić z JS. Rozumiem, że to najszybsza przeglądarka, kiedy pomija
          połowę operacji z funkcji.
          • Gość: x Re: JavaScript dalej leży IP: *.chello.pl 13.06.08, 00:54
            Strzelam na ślepo: może to dlatego, że jQuery nie identyfikuje nowej Opery jako Opera? No bo niby jak, skoro zmienił się user.agent, czy też pojawiła się obsługa document.all.
          • Gość: PLANET Re: JavaScript dalej leży IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.08, 03:48
            To blad kodu strony. Po wybraniu "Maskuj sie jako Firefox" _wszystko_ dziala PERFEKT.
            Z kolei ciekawostka, po wybraniu "Maskuj sie jako Internet Explorer" JS zostaje w ogole pominiety i grafika (badz obiekt - ale nie w kazdym przypadku) pokazuje sie bezposrednio jako link.

Przy standardowej identyfikacji skryty dzialaja albo zle, albo w ogole.

Ergo - to wina strony, zle 'odbierajacej' przegladarke. Troche stronniczo, ze tylko pod FF ma to dzialac prawidlowo, nie uwazasz ? :) I to takich skutow prowadzi wlasnie fanatyzm spod znaku nowej mozilli... niestety.
          • Gość: K Re: JavaScript dalej leży IP: *.chello.pl 14.06.08, 02:26
            Gość portalu: and napisał(a):

Dajesz jako przykład spieprzoną stronę!
            Zrobiłeś to z premetydacją, czy nie wiedziałeś?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka