Dodaj do ulubionych

Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest limit..

15.10.03, 01:28
Zapraszam do udziału w ankiecie:
www.barometr.pl/sonda.php/O_SONDA/2053406
Ankieta skierowana jest do użytkowników chello i osób które są zdecydowane
na podłączenie tej usługi lub w trakcie podłączania.

Pozdrawiam
Antuan
Obserwuj wątek
    • Gość: Antuan Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li IP: *.chello.pl 18.10.03, 11:49
      No oczywiscie nagle ta strona przestała sieotwierać z chello - a jak jest z
      innych sieci?

Pozdrawiam
      Antuan
      • Gość: Marcin Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.03, 13:18
        normalnie sie otwiera.
        • Gość: Antuan Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li IP: *.chello.pl 18.10.03, 15:18
          A z jakiej sieci?
          U mnie i innych w chello od wczoraj circa 80% prób kończy sie info o jakimś
          błędzie php.

Pozdrawiam
          Antuan
          • Gość: Marcin Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.03, 18:48
            zobacz z boku moje Ip - z neo+ .
            • Gość: Antuan Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li IP: *.chello.pl 18.10.03, 18:59
              No faktycznie - teraz to widać :)

Pozdrawiam
              Antuan
              • Gość: Marcin Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.03, 20:24
                Kiedyś tepsa w "starej" neo (256kb) próbowała też wprowadzić te limity, ale
                dali sobie spokój, bo cos im się chyba pierniczyło z oprogramowaniem.

A chello od kiedy to wprowadziło ?

pozdrawiam
                • Gość: Antuan Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li IP: *.chello.pl 19.10.03, 08:15
                  Mają to od zawsze - ale wg. ankiety wychodzi, że przed podpisaniem umowy
                  wiedziało o tym ok 1/3 użytkowników - pozostaje tylko kwestia - ilu z nich
                  dowiedziało się od chello.
                  Skubańcy skrzętnie ten limit ukrywają.

Pozdrawiam
                  Antuan
                  • franzmaurer Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li 19.10.03, 10:13
                    Dowiedziałem się od razu kiedy czytałem umowę w której zaznaczono że jej
                    integralną częścią jest znacznie dłuższy załącznik...
                    Grzecznie podziękowałem i stwierdziłem że nie dam się robić w bambuko.
                    • Gość: Antuan Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li IP: 5.2.* / *.chello.pl 19.10.03, 15:05
                      No właśnie, mnie z lekka poirytowały te ich kombinacje z umową, regulaminem i
                      załącznikiem - z którego w kwestii limitu okazuje sie najważniejszy załącznik -
                      dostarczony w formie pomietego ksero - żeby pomniejszyc jego znaczenie i
                      zniechęcić do czytania.

Niestety łąpią na to ponad 60% ludzi (
                      www.barometr.pl/sonda.php/O_SONDA/2053406 ).

Pozdrawiam
                      Antuan
      • Gość: sis Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li IP: *.chello.pl 16.11.03, 10:06
        U mnie w chello otworzyła się za pierwszym razem. Wyjątek potwierdzający regułę?
        A jeśli chodzi o limit to dopiero teraz się dowiedziałem. Widać do tej pory go
        nie przekroczyłem choć sporo serfują u mnie dwie osoby. Co prawda mało ściągam.
    • Gość: Rosa Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li IP: *.acn.waw.pl 19.10.03, 14:39
      Miałem szczęście, że u mnie w bloku tydzień przed Chello pojwiło się Aster.
      Szczerze mówiąc gdyby było odwrotnie to zainstalowałbym UPC (ten co reklamował
      mówił tylko o tym jakie to szybkie) i byłbym na rok ugotowany.
    • s.o.a.d Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li 19.10.03, 20:48
      O shit!!! A to sucze syny!!!
      Właśnie sie od Was dowiedziałem o tym limicie...Na razie to mam jeszce jakies
      14,7 GB do wykorzystania, a może mi ktoś powiedzieć co się stanie jesli ten
      limit 15GB przekrocze? Nie bede mógł wtedy na HD nawet stronki żadnej zapisac?
      A co z wrzucaniem plików na serwer FTP?Czy w to 15GB wlicza sie upload? I nie
      wiecie czy można to jakoś obejść????
    • s.o.a.d Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li 19.10.03, 21:26
      Poszperałem roche o tym limicie na stronie Chello i dopiero teraz sie
      dowaiedzialem więcej szczegółów na tentemat...Ale nadal nie wiem
      wszystkiego...Te 15GB jest przeznaczone na okres na jaki podpisalem umowę czy
      limit wynosi 15GB na miesiąc???
      Może mi to ktoś wyjaśnic...
      • Gość: Rosa Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li IP: *.acn.waw.pl 19.10.03, 23:15
        Tak dokładnie to jest 15G na miesiąc a jeszcze dokładniej to można ten limit
        nieco przekroczyć (byle nie więcej niż o 1G) a jeszcze dokładniej to ten limit
        jest na 28 dni od początku miesiąca więc fakty są takie:
        Możesz w ciągu 28 dni wykorzystać jakieś 15.7 G natomiast od 29 do końca
        miesiąca masz pełen luz i możesz korzystać już do woli (byle do 28 nie
        przekroczyć limitu)
        • s.o.a.d Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li 20.10.03, 00:50
          Gość portalu: Rosa napisał(a):

> Tak dokładnie to jest 15G na miesiąc a jeszcze dokładniej to można ten limit
          > nieco przekroczyć (byle nie więcej niż o 1G) a jeszcze dokładniej to ten
          limit
          > jest na 28 dni od początku miesiąca więc fakty są takie:
          > Możesz w ciągu 28 dni wykorzystać jakieś 15.7 G natomiast od 29 do końca
          > miesiąca masz pełen luz i możesz korzystać już do woli (byle do 28 nie
          > przekroczyć limitu)

Dzięki za informacje, masz u mnie browara, ...15GB na miesiąc, a gdy
          przychodzili zakładać to nawet słówkiem o tym nie pisnęli...chamskie
          zagranie...a oto co znalazlem na stronie chello, to rozwiewa wszystkie
          wątpliwości:

Limit 15 GB
          W trosce o utrzymanie wysokiej jakości usługi szerokopasmowego dostępu do
          Internetu, prowadzone jest przez nas monitorowanie sieci chello pod kątem
          ilości danych pobieranych przez poszczególnych jej użytkowników. Działania te
          podyktowane są chęcią zapewnienia wszystkim naszym Użytkownikom takiej samej
          jakości świadczonych usług. Pragniemy Państwu przypomnieć, że zgodnie z
          Warunkami Właściwego Użytkowania Klient usługi chello może pobrać maksymalnie
          15 GB danych w ciągu miesiąca (licząc od początku miesiąca). W celu
          umożliwienia Państwu kontrolowania ilości pobieranych danych został
          przygotowany specjalny serwis, dostępny na tej stronie w sekcji „ilość
          pobranych danych”. W przypadku przekroczenia wspomnianego limitu, Operator może
          wprowadzić ograniczenia w korzystaniu z usługi. Od dnia 01 marca 2002 roku
          prędkość usługi chello dla Klientów przekraczających ustalony limit, zostanie
          ograniczona do wartości 32 kb/s. Powyższe ograniczenie będzie stosowane od dnia
          przekroczenia limitu 15 GB do ostatniego dnia danego miesiąca. Nałożone
          ograniczenia zostaną cofnięte pierwszego dnia następnego miesiąca.

Mam jeszce jedno pytanko, nie wiecie czy w tych 15GB zaliczają sie wysłane dane?
          • Gość: Antuan Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li IP: *.chello.pl 21.10.03, 04:21
            Wysyłanych nie liczą - ale i tak nie jesteś w stanie wysłać duzo więcej niż
            15GB (na UL ma 128jbps czyli jakieś 16kB/s).

Co do tych 28 dni - to chyba już nieaktualne, mnie przycinali i po 28.

Pozdrawiam
            Antuan
            • Gość: kell Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.10.03, 06:22
              Tak szczerze, to jest to taki dzieciecy placz. Fakt, nikt nie lubi limitow, ale
              ile trzeba sciagac by przez miesiac poszlo 15GB! Z pewnoscia nie jest to
              normalne uzywanie, bo watpie by np ogladajac www, sluchajac radia, czytajac
              newsy, czy grajac uda sie tobie zblizyc chociaz troche do tych 15GB (gdy nie
              slucham radia, sciagam programy to rzadko kiedy przekrocze 100-150MB dziennie,
              by dobrnac do 500MB musze miec wolny dzien i zmnarnowac go caly przy
              komputerze,najczesciej waha sie to miedzy 30-50MB). Rozumiem, ze czasami mozna
              sciagnac jakies iso, ale 15GB na miesiac to jest szczerze mowiac p2p 24h/7.
              Policz, sciagajac 200MB dziennie (a to juz jest sporo) to wychodzi ci jakies
              6GB/mc, nawet sciagasz jakies demo gry (~100MB) to dochodzi kolejne 3GB, daleko
              do tych 15!
              Sadzisz, ze to jest tak calkiem fair dla innych uzytkownikow sieci? Bo niestety
              net przez kablowke ma ograniczone pasmo i jezeli kilku podobnych osobnikow
              dzieliloby ze mna lacze to bym sie wcale nie byl szczesliwy, ze nie moge
              normalnie uzywac sieci... Szczerze? Chcesz sciagac przez caly czas? Wykup sobie
              komercyjne lacze, nie takie przeznaczone dla domowego uzytkownika, ale cos
              powazniejszego, plac uczciwie za kazdy MB ktory przeslales, wtedy zobaczymy czy
              bedzie taki skory do tych 15GB. Bo niestety transfer danych kosztuje, firmy nie
              placa hurtowo tylko od przeslanych danych i wcale sie nie dziwie, ze wiele osob
              woli miec limit i placic za siec mniejsze pieniadze, niz utrzymywac osoby, ktore
              sciagaja bez opamietania filmy i pirackie oprogramowanie.
              • Gość: Marcin Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 19:05
                Tu chodzi tylko o "oszukańczą" reklamę, a nie o inne rzeczy.

W neo+ i dsl.neo nie ma żadnych limitów.
                • Gość: kell Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li IP: *.cs.yorku.ca 21.10.03, 21:00
                  to akurat rozumiem, ale ciesz sie, ze i tak konczy sie to tak, a nie tak, ze
                  dostajesz rachunek za kazdy GB ponad limit, albo tracisz "za kare" polaczenie z
                  netem.
                  moj dostawca mimo, ze nie ma oficjalnego limitu na przesylanie danych, to jednak
                  stosuje kare pozbawienia sieci na tydzien. i co sie okazlo (to juz z grupy
                  dyskusyjnej), ze pewnie podobna reklama w sensie nieograniczony dostep sugeruje
                  nieograniczenie czasowe (bo przeciez oni zawsze porownuja do polaczenia
                  modemowego i oplaty za impulsy), a nie transferu danych. w miedzyczasie
                  zmodyfikowali umowe (tak jak tpsa teraz), a jako, ze w umowie ktora kazdy
                  podpisuje jest klauzula, ze dostawca moze umowe zmieniac (nie zgadzasz sie =
                  rezygnujesz z uslugi). jezeli chodzi o chello to o limicie bylo juz wiadomo od
                  samego poczatku istnienia, moze w umowie to jest, a normalny czlowiek
                  najczesciej umowy nie czyta. jakkolwiek bys nie walczyc to i tak sie jest na
                  przegranej pozycji.
                  co do limitu transferu, to moze ktos sie przestanie dziwic, dlaczego komercyjne
                  lacze o podobnej szerokosci potrafi kosztowac kilka razy wiecej? no wlasnie
                  dlatego, ze nie masz najczesciej limitu na dane i masz zagwarantowana predkosc
                  minimalna. zobacz w umowie, jak bedzie ci dzialac 2x wolniej niz powinno to
                  pewnie tez nic to dostawcy nie bedzie obchodzic, z jakichs tam przyczyn
                  technicznych.
                  • Gość: Antuan Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li IP: *.chello.pl 21.10.03, 23:27
                    Chłopie - chodzi o uczciowość a nie limit - jak by otwarcie informowlai o
                    limicie - nie byłoby tej dyskusji (i wielu innych - polecam
                    pl.regionalne.warszawa - kosmicznie długi wątek "Kiedy dowiedziałeś się...).

Zresztą wyniki ankiety mówia same za siebie - ponad 65% klientów dowiedziało
                    się o limicie po podpisaniu umowy.

To, że Ty zakladasz niepowodzenie w rozmowach ze swoim ISP nie znaczy, że takie
                    cheloo nie zmięknie - jak im zaczną klienci uciekać.

Chesz wiedzieć więcej - wejdź na news pl.regionalne.warszawa

Pozdrawiam
                    Antuan
                    • Gość: kell Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.10.03, 00:18
                      widac nie czytales umowy ktora podpisujesz (a to twoj obowiazek). dlaczego ja
                      nie uzywam chello, a o limicie wiedzialem od bardzo dawna? bylo o tym wiele razy
                      na grupach dyskuzyjnych:) po to ma sie dostep do netu by byc dobrze poinformowanym.
                      jest troche racji, nie ma na ich www przynajmniej informacji o limicie, ale
                      wszedzie jest napisane tak: <cut>
                      Możliwość przebywania
                      w sieci przez cały czas. Koniec z połączeniami telefonicznymi
                      i nerwowym patrzeniem na zegarek. Nadszedł czas chello - superszybki,
                      szerokopasmowy Internet za stałą, miesięczną opłatą <cut>
                      Jest napisane, ze jest nielimitowany czasowo.. no coz, takie juz sa reklamy,
                      czas przestac w nie wierzyc, albo jak cos brzmi zbyt pieknie trzeba pomyslec,
                      jaki tam jest duzy hak:>
                      Poza tym gdzie uciekna klienci chello? Do zapchanych wiecznie sieci osiedlowych,
                      ktore tpsa planuje wykosic (zakaz dzielenia i odsprzedawania), czy do samej tpsa
                      ktora nie grzeszy uczciwoscia..
                      • Gość: Antuan Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.03, 08:12
                        Mylisz się, nie chce mi sie wszystkiego wykładać bo o sprawie chello bardzo
                        dużo zostało opisane na pl.regionalne.warszawa - wątek o tym samym tytule.

Polecam lekturze - zwłaszcza kwestie prawne odnośnie reklam.
                        Poza tym sprawa zastrzeżeń UOKiK wobec Aster - śmiało to można odnieść do
                        Chello.

Pozdrawiam
                        Antuan
                        PS. teraz już chromolę chello z jego drobnymi oszustwami i limitami - mam
                        neostradę :)
                        • Gość: kell Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li IP: *.cs.yorku.ca 23.10.03, 18:43
                          .. masz, ale tpsa tez limity wprowadzi:) wspomnisz moje slowa:)
                          • Gość: Antuan Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.03, 02:49
                            Zakład o "krzynkę" piwa (którego zreszta nie piję) że nie wprowadzi?

Pozdrawiam
                            Antuan
                          • Gość: Marcin Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.03, 06:04
                            Gdyby mogli, to już zrobiliby - kiedys próbowali i goowno im wyszło :)

p.s.: mam nawet kopię pisma vixe-prezesa tepsy, że rezygnują.

pozdrawiam

Gość portalu: kell napisał(a):

> .. masz, ale tpsa tez limity wprowadzi:) wspomnisz moje slowa:)
                            • Gość: kell Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.10.03, 06:14
                              rozumiem, mam nadzieje, ze do tego nie dojdzie, ale ufac tpsa to troche
                              nierozsadne. malo juz bylo obietnic o tanim dostepie do sieci? jedyne co
                              motywowalo ich posuniecia to wykonczenie wszelkiej konkurencji, a polaczenia jak
                              byly diabelnie drogie tak sa. za taka neostrade w panstwie w ktorym panuje
                              konkurencja zaplacilbys co najmniej o 1/2 mniej.. ostatnie poczynania tpsa nie
                              napawaja mnie optymizmem, chociazby zmiana umowy (zakaz rozdzielania sdi poza
                              wlasne mieszkanie i wysokie kary dla lamiacych).. hmm, szkoda, ze tak kazdy bez
                              myslenia leci na te ochlapy rzucone przez tpsa (neostrada) zamiast wspierac
                              normalnych dostawcow sieci (oczywiscie tam gdzie to mozliwe).. takie ogomne
                              firmy to wg mnie jedno z najgorszych rozwiazan, bo w takiej wielkiej
                              biurokratycznej machinie pojedynczy klient sie nigdy liczyc nie bedzie, a dostep
                              do pomocy technicznej sprowadza sie na stwierdzenie "u ciebie jest cos nie tak z
                              komputerem..." ale nie o tpsa mialo byc.. jedno jest pewne, limity pod kazda
                              postacia to okropna rzecz, po to sie ma net by z niego korzystac...
                              • Gość: Marcin Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.03, 19:10
                                Wiem, że tepsa olewa klientów równiez w temacie neo+ - wiem coś o tym, jestem
                                weteranem neo :)

Ale nie miałem innego wyjścia.

pozdrawiam
                        • Gość: Marcin Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.03, 06:03
                          He, he - widzę, że poszedłes po rozum do głowy :)

pozdrawiam

Gość portalu: Antuan napisał(a):

> Mylisz się, nie chce mi sie wszystkiego wykładać bo o sprawie chello bardzo
                          > dużo zostało opisane na pl.regionalne.warszawa - wątek o tym samym tytule.
                          >
                          > Polecam lekturze - zwłaszcza kwestie prawne odnośnie reklam.
                          > Poza tym sprawa zastrzeżeń UOKiK wobec Aster - śmiało to można odnieść do
                          > Chello.
                          >
                          > Pozdrawiam
                          > Antuan
                          > PS. teraz już chromolę chello z jego drobnymi oszustwami i limitami - mam
                          > neostradę :)
                    • Gość: *** Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li IP: *.chello.pl 23.10.03, 19:52
                      • Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li IP: 5.2.* / *.chello.pl
                      Gość: Antuan 19.10.2003 15:05 odpowiedz na list

?????????>>>>>>>IP: 5.2.* / *.chello.pl<<<<<<

Gość portalu: Antuan napisał(a):

Antuan? Tobie najlepiej w rozporku !
                      • Gość: Antuan Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.03, 02:46
                        Źle cytujesz, piszesz nie na temat - chyba nawet na te swoje biedne trzy
                        gwiazdki nie zasługujesz.

Pozdrawiam
                        Antuan
              • Gość: Format C Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li IP: *.chello.pl 21.10.03, 19:16
                Kell ma racje to jest dużo te 15GB na miesiac i trzeba cały czas coś ssać z
                neta żeby to osiągnąć, ja najpierw myślałem, gdy dowiedziałem sie o tym limicie
                (oczywiście nie od przedstawicieli chello tylko znajomego ) że te 15 GB jest na
                okres na jaki popisałem z nimi umowe a to byłoby naprawdę mało a takw
                zupełności wystarcza :-)

Pozdrawiam
                • Gość: Antuan Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.03, 08:06
                  pl.regionalne.warszawa - tam wszystko zostało powiedziane na ten temat - w
                  wątku o tym samym tytule co tu.

Pozdrawiam
                  Antuan
              • Gość: mario Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li IP: *.crowley.pl 16.11.03, 12:00
                no co ty opowiadasz, 200 MB dziennie to duzo? czasem potrafie zassac 2GB na
                dobe:) na szczescie moim dostawca internetu jest aster (dawniej aster city)
                pozdro.
    • Gość: Rosa Re: Kiedy dowiedziałeś/aś się że w Chello jest li IP: *.acn.waw.pl 20.10.03, 16:38
      Właśnie pod drzwi podrzucili mi nową ofertę. Cena z kablówką 159, cena bez
      kablówki 129 i reklama wygląda tak :
      1 najszybszy internet ściągasz 9 razy szybciej niż przez telefon
      2 stałe łącze -masz dostęp do internetu 24h na dobę. Zawsze jestes online
      3 stała opłata co miesiąc taka sama niezależnie od ilości spędzonego czasu w
      sieci
      Jak widać, żadnych informacji o limitach w folderach reklamowych nie ma.
    • Gość: XXX J***c Chello!!! IP: *.chello.pl 29.10.03, 15:32
      A to niemyte parchy te chello!!!! Nie dość że zachwalali że super szybki
      Internet, nic nie mówili o żadnych limitach, pierwszy miesiąc miał byc za 1zł
      plus w ramach promocji można było wybrać jeden z 3 prezentów...
      I oto czego dowiaduje sie po 3 tyg użytkowania chello jest limit 15GB na miesiac
      (to co prawda duzo ale zawsze jakies ograniecznie), pierwszy miesiac nie jest
      za
      1zł tylko za 130zł!!! A Prezentu jeszce do dzis nie otrzymałem chociaż
      zgłosiłem sie po 2 dniach od podłączenia...
      Lipa to chello, jak mi sie skończy z nimi umowa na pewno jej nie pzedłuże, a
      poszukam jakiegos mniejszego a uczciwego dostawce Internetu, miejmy nadzieje ze
      za rok sytuacja na rynku sie poprawi...
      • Gość: dyzurna a na wsi jak zalozyc internet? IP: *.anteny.biz / *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.03, 21:40
        mieszkam na wsi w wojewodztwie malopolskim, mam lacze radiowe ale strasznie
        wolno chodzi,czy wiecie co by nalezalo zrobic by miec lacze szybkie i nie za
        drogie --

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka