Dodaj do ulubionych

Zobacz, który z antywirusów jest najszybszy

IP: 193.27.6.* 24.11.08, 15:14
co za nierzetelny artykuł - wystarczy wejść na stronę AV-Comparatives i
zobaczyć, że ostatnimi czasy ESET NOD32 spadł z kategorii Advanced+ do
Advanced i nawet w szybkości przeszukiwania nie jest na pierwszym miejscu.
Jedynym antywirem, który trzyma najwyższy poziom jest darmowa (dla domu) AVIRA
- choć niestety ma sporo fałszywych alarmów.
Obserwuj wątek
    • Gość: masuma Eset NOD32 najlepszy! IP: *.acn.waw.pl 24.11.08, 16:08
      I słusznie.
      Korzystam z niego od 3. lat i mam jedynie dobre wrażenia.
      Wiadomo, za co się płaci: jest niezauważalny dla kompa :-)
      • krycha_z_gazowni Re: Eset NOD32 najlepszy! 24.11.08, 16:18
        A ja polecam darmowy, w pelni funkcjonalny
        AVG - do pobrania ze strony free.grisoft.com
        Szybki, skuteczny i darmowy.
        • Gość: han hebron Re: Eset NOD32 najlepszy! IP: *.icpnet.pl 24.11.08, 18:26
          potwierdzam- avg jest w przyslowiowa pyte
          • critic Re: Eset NOD32 najlepszy! 24.11.08, 21:16
            Używałem AVG przez jakiś czas, ale strasznie mnie denerwowało, że w wersji
            darmowej nie można było ustawić wyjątków dla skanera antywirusowego (czyli jak
            miało się plik generujący fałszywe alarmy to wyskakiwały one co chwila; AVG
            wersja 7.5).

Ponadto firma zaliczyła ostatnio niezłą wpadkę - szczegóły na:

tech.wp.pl/kat,1009785,wid,10572362,wiadomosc.html
            (aczkolwiek wypada przyznać że firma zachowała się wobec poszkodowanych w
            porządku). Niemniej jednak po takiej przygodzie na pewno bym się z danym
            antywirusem pożegnał.
            • Gość: szmatan Re: Eset NOD32 najlepszy! IP: 91.198.246.* 25.11.08, 07:59
              jaki by nie był najszybszy, to "fsecure" jest najwolniejszy
      • Gość: robal Re: Eset NOD32 najlepszy! IP: *.adsl.inetia.pl 24.11.08, 18:49
        Mam darmową Avirę od prawie 2 lat i bardzo sobie chwalę.
        Zero problemów.
    • Gość: B4rT Zobacz, który z antywirusów jest najszybszy IP: 213.249.229.* 24.11.08, 16:18

Bzdura, najlepszy antyvirus roku 2008 to AVIRA.

AVIRA przez cały ostatni rok jest w kategorii Advanced+, gdzie ESET w ostatnim tegorocznym teście spadł z
      Advanced+ do Advanced.

Żeby to sprawdzić wystarczy wejść na wposmnianą stronę pod adresem
      av-comparatives.org
      Dla leniwych zrobiłem szybkie porównanie:

Paź07-Lip08, Highest settings: | AVIRA | ESET
      ----------------------------------------------------------------
      Windows viruses 42,845 | 42,700 (100%) | 42,137 (98%)
      Macro viruses 2,571 | 2,558 (99%) | 2,558 (99%)
      Script malware 10,405 | 10,029 (96%) | 8,893 (85%)
      Worms 63,115 | 62,730 (99%) | 59,918 (95%)
      Backdoors/Bots 256,749 | 255,066 (99%) | 243,280 (95%)
      Trojans 707,230 | 701,627 (99%) | 652,205 (92%)
      other malware 13,287 | 12,784 (96%) | 10,472 (79%)
      ----------------------------------------------------------------
      TOTAL 1,096,202 | 1,087,494 (99,2%) | 1,019,463 (93%)

Pozdrawiam.

P.S.
      Podejrzewam że był to artykuł sponsorowany przez ESET, a jeśli nie, to jest to bardzo nierzetelny artykuł.

• Gość: patinito Re: Zobacz, który z antywirusów jest najszybszy IP: *.wi.tuniv.szczecin.pl 24.11.08, 17:14
        do B4rT.
        Artykuł skupiał się na szybkość działania a Ty przytaczasz dane o skutecznosci
        wykrywania wirów. Nie zmienia faktu ze art. jest nierzetelny gdyż wg
        av-comparatives istnieją programy szybsze od noda.
        W ostatnim opublikowanym na stronie raporcie najszybszym jest Symantec a nod32
        jest 4, nie wiem wiec w jaki sposob redaktor gazety doszedł do wniosku, że jest
        on obecnie najszybszym programem antywirusowym
        • Gość: burumburum Re: Zobacz, który z antywirusów jest najszybszy IP: *.chello.pl 24.11.08, 21:09
          Ja tu widzę że jednak ESET jest pierwszy ;p tak jak stoi napisane w artykule: av-comparatives.org/seiten/ergebnisse/performance2008a.pdf
    • ingegjerd Zobacz, który z antywirusów jest najszybszy 24.11.08, 16:25
      Ja tam jestem zadowolona z avasta :)
      • Gość: banani Re: Zobacz, który z antywirusów jest najszybszy IP: *.zdnet.com.pl 24.11.08, 16:37
        zawsze miałem avasta i nigdy nie zmieniłem, bo i po co???:)))

dopnij swego
        • Gość: barto Re: Zobacz, który z antywirusów jest najszybszy IP: *.klc.vectranet.pl 24.11.08, 16:58
          z własnego doświadczenia wiem, że avast niestety jest dziurawy. przepuścił sporo
          syfu, mimo że bazy wirusów były aktualne. teraz używam kaspersky internet
          security, który niestety trochę kosztuje, ale spełnia moje oczekiwania. mam
          nadzieję, że dobrze chroni komputer - jeszcze nie miałem jakichś niemiłych przygód.
      • Gość: romanb Re: Zobacz, który z antywirusów jest najszybszy IP: *.171.228.66.dsl.crowley.pl 24.11.08, 17:12
        Jak ktoś nigdy nie jadł szynki to kaszanka zdaje się być najlepsza
      • lena142 Re: Zobacz, który z antywirusów jest najszybszy 24.11.08, 18:08
        Taa... Też miałam avasta, dopóki pewnego dnia po ściągnięciu nowej bazy wirusów
        mi nie sfiksował i nie zaczął kasować wszystkich plików .exe w systemie. W końcu
        skasował jakiś plik systemowy i komp się całkiem posypał. Teraz już od dłuższego
        czasu używam NODa i nie mam powodów do zastrzeżeń.
      • Gość: :] Re: Zobacz, który z antywirusów jest najszybszy IP: *.przyrow2.gre.pl 24.11.08, 22:53
        Ja takze Avast, spełnia moje oczekiwania :)
    • Gość: noe88e Zobacz, który z antywirusów jest najszybszy IP: *.pz.unibas.ch 24.11.08, 16:43
      Parę lat temu przesiadłem się z avasta na NOD32
      • Gość: NOE883 Re: Zobacz, który z antywirusów jest najszybszy IP: *.pz.unibas.ch 24.11.08, 16:45
        Parę lat temu przesiadłem się z avasta na NOD32 i jestem bardzo zadowolony.
        Koniec końców program kupiłem, choć dało się spiracić...
        (aviry nie znam)
    • Gość: LiliMarlene Zobacz, który z antywirusów jest najszybszy IP: *.acn.waw.pl 24.11.08, 17:04
      przez lata miałam symatec ale strasznie pożerał zasoby komputera. Potem avast, który niesteyt okazał się dziurawy jak sito. Teraz zaś avira od dłuższego czasu. Najlepszy antywirus jaki miałam - szybki, lekki (nie obciąża za bardzo ramu), darmowy :)
    • piesek.leszek "baza wirusów została zaktualizowana !" 24.11.08, 17:18
      Właśnie za ten cudowny komunikat kocham Avasta :)
      • Gość: ryzykant Re: "baza wirusów została zaktualizowana !" IP: *.toya.net.pl 24.11.08, 17:36
        a probowaliscie kiedys bez antyiwirusa?
        • Gość: han solo Re: "baza wirusów została zaktualizowana !" IP: *.sds.uw.edu.pl 24.11.08, 18:02
          A próbowaliśmy. I nie dzień czy dwa a tak przez pół rok i okazało się XP
          regularnie się updateujący, z włączonym firewallem jest całkiem bezpieczny -
          wirus żaden nie napadł, spyware też się nie rozpleniło a jedyną awarię
          zaliczyłem gdy próbowałem zainstalować noda i w połowie się rozmyśliłem :D
          • Gość: Ojezu wystarczy gołych bab nie oglądać IP: 217.98.64.* 24.11.08, 18:18
            • Gość: hahahha a co? golych chlopow? hahahah! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 20:56
              wez sie...
    • Gość: Ajm Nod 32 jest dobry IP: *.opera-mini.net 24.11.08, 17:37
      Polecam ten antyvir wszystkim ktòrzy maja do 512 mb ramu. Nie ze jest jakis super, tylko ze jest niezauwazalny w dzialaniu. Ale polecam tylko wersje z lat 2005 - 2006. Testowalem najnowszego triala i niestety obciaza znaczaco pamiec. Jezeli ktos ma slabego kompa to szczerze doradzam.
    • Gość: sph3r Zobacz, który z antywirusów jest najszybszy IP: *.hsd1.ca.comcast.net 24.11.08, 18:33
      Nod32 rulez!!
    • Gość: aa Zobacz, który z antywirusów jest najszybszy IP: 62.172.234.* 24.11.08, 18:47
      NIS 2009 ten dopiero wymiata - zero obciazenia i nie ma szans ze syf sie
      przebije, aktualizowany doslownie co chwile, jedny minus to koszt, ale cos za
      cos :) a co do noda i avasta - jak to mowia - tanie mieso psy jedza!
      • Gość: -- Re: Zobacz, który z antywirusów jest najszybszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 20:20
        tylko kiepskie wsparcie klienta, brak kontaktu mailowego z producentem, straszne skomplikowana strona internetowa, milion roznych procedur, ogolnie: machina korporacyjna

i moim zdaniem nieudany interfejs
        i wersja trialowa wykryla false positive w moim przypadku
    • Gość: dr inż. Wirusy, powinni tego zabronić :) IP: *.lanet.net.pl 24.11.08, 18:58
      A co to jest wirus komputerowy? Od kiedy pracuję na OpenSuse nie pamiętam co to
      jest wirus :) Miłej zabawy z systemami M$.
      • Gość: -- Re: Wirusy, powinni tego zabronić :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 20:21
        cieszymy sie Twoim szczesciem, zyczymy wiecej
    • Gość: Junkers Różne moje doświadczenia IP: *.c201.msk.pl 24.11.08, 19:01
      Ja mam różne doświadczenia z różnymi z tymi programami. Obecnie
      używam produktu F-SECURE INTERNET SECURITY 8. To doskonały program,
      który ma możliwość takiego ustawienia, że permanentnie usuwa
      wszelkie napotkanie wirusy, robaki i konie trojańskie. Wyłapuje też
      oprogramowanie szpiegowskie a także zabezpiecza przed przeglądaniem
      niepożądanych treści na komputerze. Jedynie uruchomienie
      aktualizacji zajmuje ponad minutę. Posiada też rewelacyjną zaporę
      antywłamaniową. Nortona i Avasta także używałem. Norton nie jest aż
      tak zautomatyzowany i też nie zawsze daje radę wirusom. Natomiast
      produkt Alvil Avast Antivirus jest jeszcze inny. Ma fajną grafikę,
      ciekawy interfejs komunikacyjny, zwłaszcza tego gadającego faceta,
      syrenę alarmową w wypadku niebezpieczeństwa. Natomiast co do
      skuteczności, nie zauwałbym mu ponownie. Miałem ten program
      dwukrotnie i za każdym razem w pewnym momencie program poległ.
      Ostatnio wpuścił mi nawet takiego wirusa, że musiałem wymienić
      komputer, bo w starym spaliła mi się dodatkowo i od pioruna i od
      wirusa jednocześnie, karta sieciowa.
      • Gość: -- Re: Różne moje doświadczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 20:12
        1. oh oh, jaki to zbieg okolicznosci, wirus wyczekal momentu... chyba zeby bardziej pompatycznie bylo

2. ta rewelacyjna zapora jest dziurawa jak sito:
        www.matousec.com/projects/firewall-challenge/results.php
        3. fajnie, ze jestes zadowolony
      • Gość: hygropsja Re: Różne moje doświadczenia IP: *.chello.pl 25.11.08, 23:27
        Gość portalu: Junkers napisał(a):

> produkt Alvil Avast Antivirus jest jeszcze inny [...]
        > Ostatnio wpuścił mi nawet takiego wirusa, że musiałem wymienić
        > komputer, bo w starym spaliła mi się dodatkowo i od pioruna i od
        > wirusa jednocześnie, karta sieciowa.

Jeśli ten program nie uchronił ci kompa od pioruna, wyrzuć go w cholerę. Moduł chroniący przed wyładowaniami atmosferycznymi to obecnie standard w tego typu programach.
    • Gość: wojtek76 Zobacz, który z antywirusów jest najszybszy IP: *.btsnet.pl 24.11.08, 19:11
      fakt, nod jest szybki, ale powoli przereklamowany. obecnie przesiadlem
      sie na nortona - po latach chudych doczekalem sie ze dziala i to tak
      ze moj kumpel ktory psy wiesza na symanteku powiedzial ze jest calkiem
      najs. A jego opinia jest wazniejsza :D.
      pozdro
      wojtek
    • Gość: radar A mnie NOD32 zawiódł niestety... IP: *.spray.net.pl 24.11.08, 19:22
      Przepuścił mimo włączonej ochrony rezydentnej wirusa z pendriva -
      Win32/Pacex.gen i nie był w stanie go usunąć. Wykrywał jedynie generowane przez
      wirusa pliki autorun.inf i te usuwał (w sumie kilkadziesiąt razy!). Po czym
      zaproponował wysłanie pliku do analizy. Wirusa usunąłem z laptopa w końcu
      combofixem, zaufanie do NODa straciłem...
      • Gość: 39andi Re: A mnie NOD32 zawiódł niestety... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 21:35
        miałem to samo, ta sama sytuacja, choć wir inny. Zraziłem się do nooda i
        powróciłem, do avasta
    • Gość: Romano AVIRA PSS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 19:52
      Potwierdzam, że jakość produktów AVIRy jest wysoka. Ja używam Avira Premium Security Suit i jeszcze nigdy nic złego mi się nie przytrafiło!!! AVIRA jest wg mnie najlepsza, ale to moje subiektywne zdanie. Pozdrawiam
      • Gość: 0 Re: AVIRA PSS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 20:34
        a ja sie kocham bez prezerwatywy i nie mam hiv!!!! to jakas bujda z tym hiv!!! ale to tylko moje subiektywne zdanie!!!
    • Gość: pisaczek Zobacz, który z antywirusów jest najszybszy IP: *.chello.pl 24.11.08, 20:03
      A j mam Macintosha.
    • Gość: K Zobacz, który z antywirusów jest najszybszy IP: *.chello.pl 24.11.08, 20:08
      Jakiś czas temu czytałem jak pewna firma zajmująca się testowaniem zabezpieczeń przeprowadziła test programów antywirusowych. Zostały do tego celu użyte np. napisane nowe wirusy.
      Wynik był dość porażający, bo żaden z flagowych programów antywirusowych nie dał sobie rady, a skuteczność można uznać jako błąd statystyczny około 5%. Jedynie program Symanteca się obronił, bo jego skuteczność wyniosła około 20%, co i tak jest śmieszne. Nie chwalę tej firmy, bo na własnej skórze doświadczyłem braku należytej ochrony, przyczyną jego najlepszej skuteczności było pisanie wirusów w pewnym względzie dopasowane do możliwości tego programu.

Wniosek jest taki, że żaden komputer z Windowsem na pokładzie nie jest bezpieczny, a wszystkie programy antywirusowe wraz z systemem operacyjnym
      można potraktować jak papier toaletowy, albo zupełnie zignorować bezpieczeństwo, odłączyć od Internetu lub zmienić system na inny bardziej bezpieczny, co często nie jest łatwą decyzją.
      • Gość: -- Re: Zobacz, który z antywirusów jest najszybszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 20:16
        o ile ja pamietam to chodzilo o exploity a nie wirusy

testy ochrony heurystycznej i podobnej sa przeprowadzane przez rozne laboratoria co jakis czas i najlepsi dobijaja do okolo 60%
    • Gość: bo Zobacz, który z antywirusów jest najszybszy IP: *.icpnet.pl 24.11.08, 20:17
      bo jesteś kobietą
      • Gość: Człowiek - Re: Zobacz, który z antywirusów jest najszybszy IP: *.dip.t-dialin.net 24.11.08, 21:24
        to najwiekszy wirus.............
        "W ciągu ostatnich dwóch lat ESET NOD32 zdobywał tytuły Najlepszego Programu
        Antywirusowego dzięki rezultatom osiąganym w wykrywaniu złośliwych programów"
        Cos dziwny ten artykul ?
        Zle tlumaczenie albo celowe.
        Szkoda ze jest coraz gorzej w Gazecie z tlumaczeniami
        albo wszystko to jest podyktowane brakiem srodkow i wzieli sie za reklame w
        bardzo dziwny sposob.
    • Gość: alex #### A ja jestem zadowolony z Ubuntu Linux ##### IP: *.radom.vectranet.pl 24.11.08, 21:13
      A ja jestem bardzo zadowolony z Ubuntu Linux, bo nawet nie musi skanowac
      plikow, zeby sie pozbyc wirusow.

;-))
    • Gość: deep Zobacz, który z antywirusów jest najszybszy IP: 195.117.221.* 24.11.08, 21:15
      Ja używam Aviry która jest równie lekka za to wykrywalnością bije Noda :)
    • Gość: ralan Zobacz, który z antywirusów jest najszybszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 21:18
      Według tego raportu jest trochę inaczej
      www.av-comparatives.org/seiten/ergebnisse/report19.pdf
    • Gość: NOD32 za darmo Zobacz, który z antywirusów jest najszybszy IP: *.tpnet.pl 24.11.08, 23:07
      NOD za darmo i legalnie na 3
      www.raymond.cc/blog/archives/2008/11/19/free-3-months-eset-nod32-antivirus-genuine-username-and-password-for-everyone/
      lub jeśli komuś chińskie krzaczki nie przeszkadzają - 6 miesięcy
      www.raymond.cc/blog/archives/2008/11/24/free-eset-nod32-antivirus-v273040-username-and-password-with-6-months-subscription-for-everyone/
      :)
    • Gość: shock Zobacz, który z antywirusów jest najszybszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 00:02
      moze i szybki jest bo nic nie robi. Antyvir musi byc skuteczny a nod albo avast
      są dobe dla tych co netu uzywaja do dwoch portali i pocztyy od cioci. Choc wtedy
      lepiej miec samego XPka bedzie jeszcze szybciej
    • Gość: jjust Szybszy byl tylko DOS tak samo chronil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 00:05
      niech ktos mi powie co to za kryterium szybkosc????? Ma byc skutecznyTo tak
      jakby kazdy do przewozu rodziny kupowal LAMBO
    • Gość: bavool Zobacz, który z antywirusów jest najszybszy IP: *.nat0.sta.nsm.pl 25.11.08, 03:02
      kolejny artykuł sponsorowany... masakra...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka