Dodaj do ulubionych

Galeria: 40 lat myszy komputerowej

IP: *.os3.kn.pl 11.12.08, 21:39
Pierwowzorem Griffin PowerMate były paddels zwane u nas wiosełkami. W czasach
8 bitów było o nich trochę słychać.
Obserwuj wątek
    • gronostaj8 Myszki od apple mają dwa przyciski 12.12.08, 09:19
      o co im chodzi z tym jednym przyciskiem?
      • naprawdetrzezwy Przez baaaaaaaardzo długi czas miały jeden. 12.12.08, 10:30
        I wystarczał.
        (jest takie stolarskie powiedzenie: hebluj synku, hebluj, przyjdzie ojciec z
        siekierą i poprawi po tobie - siła Apple'a tkwi w czym innym, niż ilość guzików,
        jak się pececiarzom wydaje)

Jedyne, co IMHO jest naprawdę użyteczne, poza jednym przyciskiem, to kulka.

Teraz applowskie myszki mają 5 przycisków.
        I co?
        Ano nic - jeśli nie potrafisz używać programow, to te guziki w niczym nie pomogą....
        • Gość: Wiz Re: Przez baaaaaaaardzo długi czas miały jeden. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.08, 11:19
          Glupoty... myszka z jednym przyciskiem byla zrobiona na Macu do Mac byla
          przeznaczony dla amerykanina a wlasciwie dla farmera amerykanskiego zeby sie mu
          palce nie mylily. Ja pracuje i na Macu i na PC jako grafik i najglupszym
          patentem bylo w Macach myszka z jednym przyciskiem, skoro i tak trzeba bylo
          wywolywac niektore funkcje LPM z klawiatury "jablkiem". Teraz praktycznie nie ma
          szans na powrot i dobrze.
          • Gość: gosc Re: Przez baaaaaaaardzo długi czas miały jeden. IP: *.171.108.178.static.crowley.pl 12.12.08, 14:40
            chyba z raczej z CTRL? Pierwsze slysze ze "applekey" + LPM zastepowal
            prawy przycisk.
      • Gość: luki Re: Myszki od apple mają dwa przyciski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.08, 10:37
        młody jestes widze, albo pamięc cie zawodzi. Jak do władzy doszli
        bliźniacy, nastała moda na wszystko podwójne ;D
      • Gość: goscinnie Re: Myszki od apple mają dwa przyciski IP: *.osumc.edu 12.12.08, 14:40
        myszki od Appla maja dwa przyciski od niedawna
    • Gość: Dexter Manipulator stołokulotoczny IP: *.unilever.com 12.12.08, 09:19
      pamiętacie, dawno temu było forsowane takie określenie: Manipulator
      stołokulotoczny
      • Gość: akuku Re: Manipulator stołokulotoczny IP: *.chello.pl 12.12.08, 09:38
        Albo "dwumlaśnięcie" w odniesieniu do podwójnego kliknięcia. Mam jeszcze książkę
        (z wczesnych '90), gdzie figuruje takie określenie obok "drajwera" i
        "międzymordzia". Wierzyć się nie chce, że wymyślano tak idiotyczne tłumaczenia.
        • Gość: vtss Re: Manipulator stołokulotoczny IP: 195.114.160.* 12.12.08, 09:56
          Oj obawiam sie, ze slowo "forsowane" zostalo uzyce mooocno na wyrost. Z teco, co
          pamietam (a pamietam dosc dobrze), to w jednym z czasopism byl konkurs na
          polskie nazwy. Nie do konca powazny, nie do konca na serio. W tym to konkursie
          wygral "dmumlask".

No, a "manipulator stolokulotoczny" to byla faktycznie oficjalna nazwa. Jest to
          nazwa techniczna i w tym zakresie poprawna, chociaz niewygodna. Nikt tego jednak
          nie forsowal bynajmniej.

PS: Dla porownania w samochodach mamy skrzynie przekladniowe mechaniczne i
          hydrokinetyczne, nie do konca dokladnie w potocznym jezyku nazywane recznymi i
          automatycznymi.
    • Gość: Do. Re: Galeria: 40 lat myszy komputerowej IP: *.dsl.sndg02.sbcglobal.net 12.12.08, 09:20
      I jeszcze mozna dodac o kursorach sterowanych ruchem galek ocznych. Osobiscie
      testowalam - mozna calkiem niezle grac :-)
      Pozdr.
      Do.
    • Gość: wesoły grabarz Galeria: 40 lat myszy komputerowej IP: 213.134.179.* 12.12.08, 09:43
      ciciorek cię pozdrawia i życzy następnych 40 lat
    • nierzucekamieniem mysz do G3 jest super... 12.12.08, 10:24
      ...maleńka, zgrabniutka, nigdy nie miałem z nią problemów, może dlatego że mam
      małe dłonie, dla mnie jeda z najlepszych jakie miałem :)
      • Gość: dadaista Re: mysz do G3 jest super... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.08, 10:50
        Potwierdzam - używałem jej wiele lat bez najmniejszych problemów.
        Bardzo wygodna i fantastycznie wyglądająca mysz.
    • Gość: marc Galeria: 40 lat myszy komputerowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.08, 10:38
      "mysz" dla CAD/MCAD:
      www.3dconnexion.com/
    • mam.4 Galeria: 40 lat myszy komputerowej 12.12.08, 12:42
      o co im chodzi z tym jednym przyciskiem?

Nie chodzi tylko chodzilo.
    • Gość: Azurro Galeria: 40 lat myszy komputerowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.08, 13:46
      Zapomnieliście o LightPen. Atari miało coś takiego. Pisało się tym
      po ekranie :)
    • Gość: Yeti Galeria: 40 lat myszy komputerowej IP: *.ostrowmaz.mm.pl 04.01.09, 19:02
      A ja mam od półtora roku a4tech evolution z 4 przyciskami, rolką, a co najważniejsze wygodnie rusza się w mojej łapie. Lubię ją - szybko popyla po ekranie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka