Dodaj do ulubionych

Wielki test netbooków - Aspire One, Eee PC, Min...

IP: *.mofnet.gov.pl 24.12.08, 14:47
Nierzetelny test. Nawet bardzo. Nie wspomniano np. o odmianach
wyposażeniowych Aspire One. Ja mam tę z literkami Bb i... bateria
5200 mAh (działa do 6 h pracy biurowej i sieci - sprawdzałem
osobiście). Każda z wersji Acera ma inne parametry techniczne - z
tego co zauważyłem, to każdej "podwersji" netbooka odpowiada inny
kolor obudowy.
Obserwuj wątek
    • Gość: TeDeK Wielki test netbooków - Aspire One, Eee PC, Min.. IP: 82.160.202.* 28.12.08, 19:25
      Widac autor nigdy nie pracowal na przenosnym sprzecie.
      PODSTAWOWA WADA TYCH WSZYSTKICH KOMPUTERKOW O KTOREJ NIE WSPOMNIANO JEST
      BLYSZCZACA OBUDOWA w STYLU LAKIEROWANEGO FORTEPIANU.FATALNIE SIE BRUDZI - WIDAC
      KAZDY PALEC!!!

Po drugie - Mam ACERA ASPIRE ONE.Wczesniej mialem "pelne" notebooki ASUSA i w
      tej chwili rowniez sluzbowego 17 calowego notebooka f-my DELL za ok.7 tys.zł.
      W kazdym z tych komputerow I-ym zakupem bylo dokupienie normalnej ale
      bezprzewodowej myszki. W ACERZE ekrani jego podswietlenie jest super. Rowne
      DELL-owi,ktory kosztowal 7 tysiecy,a nie 700 zł jak ACER (promocja w Carrefour).
      A mam baterie 6-cio komorowa i sprzet dziala ok.5 godzin z wlaczonym Wi-Fi.
      Jedyne co brakuje to bluetooth i modemu 3g w standardzie-reszta wystarcza do
      normalnej biurowej pracy.
      SPRZET bajka!
      • kpaxxx Też kupiłem Acera Aspire One w promocji 19.01.09, 16:55
        Też kupiłem Acera Aspire One w promocji w Carrefourze za 700 PLN

Kupiłem go bo znudziło mi się taskanie z pracy do domu notebooka. Do niego
        zakupiłem też w promocji za 270 PLN monitor Asusa 16 cali, klawiaturę i mysz i
        mam teraz zaj...ty sprzęt do zastosowań typu internet/email/word, który jest
        cichy, ciągnie mało prądu i zajmuje mało miejsca na biurku.

Tak więc netbook może z powodzeniem zastąpić komputer domowy (o ile ktoś nie
        chce bawić się w gry) a i w podróży jest przydatny bo bateria trzyma ponad 6
        godzin.
      • Gość: nie Re: Wielki test netbooków - Aspire One, Eee PC, M IP: *.chello.pl 20.01.09, 00:17
        nie widać paluchów, jeśli miałbyś biały.
      • Gość: ... Testy zamieszczane w GW sa niemiarodajne IP: *.superkabel.de 05.08.09, 19:08
        697952.w.interia.pl
      • Gość: anchor Re: Wielki test netbooków - Aspire One, Eee PC, M IP: *.zone4.bethere.co.uk 05.08.09, 22:42
        re: Widac autor nigdy nie pracowal na przenosnym sprzecie.
        ja pierXXXe!!! co z tego ze masz odciski palcow? to ma sluzyc do pracy
        paranoiku! kuna, ale sie zdenerwowalem, no co za ........... dziwny czlowiek!
    • Gość: ciekawsski Gdzie znajduje sie pełna wersja tego artykułu? IP: *.adsl.inetia.pl 31.12.08, 10:25
      uzyskano interesujące wyniki czasu pracy na bateriach, odmienne niż w innych
      testach. Chętnie zapoznam się z artykułem oryginalnym i pełnym.
    • Gość: Godon Freeman Wielki test netbooków - Aspire One, Eee PC, Min.. IP: 94.251.137.* 03.01.09, 18:23
      Test mało konkretny i wiele w nim niewyjaśnień.
      Jak Asus Eee 1000H może być przeciętny? omg? Skoro MSI Wind U100 jest taki sam i
      wygląda bardziej pod zabawkę i ma gorszej jakości obudowę. I jest bardziej
      chwalony widocznie autor artykułu widział Netbooki tylko na zdjęciach i nie
      korzystał z nich na żywo.
      • Gość: Gordon Freeman Re: Wielki test netbooków - Aspire One, Eee PC, M IP: 94.251.137.* 03.01.09, 18:29
        Zapomniałem dopisać następne nieporozumienie w MSI Wind touchpad wygrywa Co? To
        następna głupota touchpad jest mały i niewygodny, po drugie się wyciera po
        trzecie w nowszych modelach jest okropny i źle działa. Zdecydowanie lepszy jest
        w Asusie większy no i jest multimedialny tzn. coś ala ekran dotykowy IPhonie.
        • Gość: Yorg Re: Wielki test netbooków - Aspire One, Eee PC, M IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 19.01.09, 17:42
          wszystkie tego typu artykuły mozna o kant potłuc. Czytałem
          identyczny prawie artykuł w angielskiej prasie komputerowej
          (zgodność modeli niemalże taka sama) i zdecydowanym zwycięzcą jest
          Asus 1000h. I z tym werdyktem niestey się zgadzam (a powodem
          zwycięstwa, zaznaczono wyraźnie, była przede wszystkim jakość
          sprzętu jako całości). Osobiście mam własnie 1000h z podwojonym
          RAMem i kompik chodzi jak marzenie. Kopiowanie plików w tempie
          expresowym. Żadnych problemów z uruchomieniem kilku programów
          jednocześnie. Klawiaturka, touchpad bez zastrzeżeń (rzeczony shift
          po kilku dniach nie sprawia problemów). Ekran, kamerka, szybkie
          przełączanie rozdzielczości ekranu czy wydajności procesora, dźwiek
          HD, bluetooth: wszystko idealnie wpasowane w temat. Jedyne ale jakie
          można zgłosić to błyszcząca obudowa, ale mi akurta to nie
          przeszkadza. Mam przynajmniej powód, żeby czasem przeczyszcić ją
          trochę i przy okazji odkurzyć resztę zakamarków. Pozostałe modele
          miałem okazje popodziwiać w sklepie komputerowym i jakoś ani razu
          nie zwątpiłem w to , że dobrze przemyślałem swój zakup. Moja, tylko
          osobista opinia na temat najgorszego z tych modeli (bo jakis musi
          byc) krąży najbliżej Acery. To ryle. Pozdrawiam netbookowców....
          • Gość: kkinga Re: Wielki test netbooków - Aspire One, Eee PC, M IP: *.punkt.pl 20.01.09, 20:48
            No mnie ten shift sprawiał problem, ale przemapowałam klawiaturę i jest OK :)
    • Gość: Asdf Wielki test netbooków, czyli komputer z Linuksem IP: *.adsl.inetia.pl 19.01.09, 17:33
      "Netbooki to prawdziwe pecety. Chociaż często dostarcza się je z linuksem, na
      każdym z nich można bez problemu zainstalować Windows XP."

po pierwsze, Linux to nazwa i należy ją pisać z dużej litery... Po drugie, takie
      sformułowanie sugeruje, że komputer z Linuksem, to nie jest komputer...
      Komputerem można nazwać tylko maszynę z Windowsem... Brak logiczności wypowiedzi
      i nieznajomość tematu się kłania + dyskryminacja z jawną reklamą systemu pewnej
      znanej firmy. Trochę to żenujące, zważywszy na fakt, iż Linux na takim sprzęcie
      daje rade, w przeciwieństwie do zamulonego XP (po paru tyg. użytkowania), nie
      wspominając o Windows Vista. Ponoć dopiero Windows 7 ma coś w tej kwestii
      zmienić... Pożyjemy, zobaczymy.
      • Gość: bigsow Re: Wielki test netbooków, czyli komputer z Linuk IP: 83.230.14.* 24.01.09, 16:32
        jeżeli się czepiasz nazwy to nie linux tylko GNU/Linux
        • Gość: Asdf Re: Wielki test netbooków, czyli komputer z Linuk IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.09, 23:09
          się czepiam w sam raz, za to ty przesadzasz, bo taka wiedzą, to dziewczynie nie
          zaimponujesz, co najwyżej dzieciom w piaskownicy ...
    • Gość: znafca Wielki test netbooków - Aspire One, Eee PC, Min.. IP: 88.156.161.* 19.01.09, 17:42
      Czy autor testu jest półinteligentem?

Mały dysk - 160GB - jak z mp3
      Na co komu większy w komputerze który jest:
      - nie do grafiki
      - nie do gier
      - 10GB muzyki to ok 2500 utworów, czyli ok 160 płyt cd - trzeba więcej?

Wolny procesor? 1.6GHz demonem szybkości nie jest, ale tu chodzi przecież o czas
      pracy na baterii, im szybszy procesor tym z reguły bardziej prądożerny.

Słaba karta graficzna... na co komu silniejsza w takim pudełeczku? Zacznijmy
      narzekać, że mamy słabe karty grafiki w komórkach i najnowszy quake nie chodzi
      na full detalach

Nie ma cd-roma - a gdzie go upchać, w monitorze może?

10 cali i 1024x600px to mało... to sobie panie kup 19 calowego giganta i włóż do
      teczki.

Taki test netbooków to można o kant ... rozbić. Wiem, że płacą wam od ilości
      tekstu nie jakości, ale poniżej pewnego poziomu nie powinno się schodzić.
      Zero konkretów, zero porównania, wydajności.

Czy autor pisał ten artykuł chodząc między półkami w MM?
    • Gość: tragikomix Wielki test netbooków - Aspire One, Eee PC, Min.. IP: *.toya.net.pl 19.01.09, 18:09
      Chętnie przetestowałbym panienkę ze zdjęcia.
      Nie wiem jak u niej z pamięcią ale niezła obudowa i w grach się nie tnie.
      • Gość: anchor Re: Wielki test netbooków - Aspire One, Eee PC, M IP: *.zone4.bethere.co.uk 05.08.09, 22:48
        hieheeeeeeheeeee, to je ladny komentarz :)
    • Gość: yorshire Wielki test netbooków - Aspire One, Eee PC, Min.. IP: *.spray.net.pl 19.01.09, 18:39
      najpierw autor pisze:
      Ale nie dajmy się zwieść. Netbooki to prawdziwe pecety

a później:
      Szczerze odradzamy kupowanie któregokolwiek z testowanych urządzeń z myślą, że
      zastąpi ono pełnowymiarowego peceta albo laptopa.

zatem:
      są to prawdziwe, pełnowymiarowe pecety, czy nie.
      dalej:
      asus 1000 H z atomem zastępuje mi wszystkie pecety i komputery, jakie mam w
      domu. pracuję wyłącznie na nim. i co? i jest super.
      potwierdzam opinię przedmówcy - klawisz shift jest do oswojenia w krótkim
      czasie, bateria - działa naprawdę długo. rozdzielczość ekranu wystarczająca. kąt
      pochylenia również (odpada przy nim testowany hp, który można odchylić maks. do
      130 stopni).
      można się przyczepić w asusie do - moim zdanie - zbyt głośnej pracy, ale to
      osobnicze upodobanie.

• Gość: :) osobnicze upodobanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.09, 13:28
        > ale to osobnicze upodobanie.

Ładnie wyszło. Tak trochę z biologii...
    • Gość: yorshire Wielki test netbooków - Aspire One, Eee PC, Min.. IP: *.spray.net.pl 19.01.09, 18:40
      najpierw autor pisze:
      Ale nie dajmy się zwieść. Netbooki to prawdziwe pecety

a później:
      Szczerze odradzamy kupowanie któregokolwiek z testowanych urządzeń z myślą, że
      zastąpi ono pełnowymiarowego peceta albo laptopa.

zatem:
      są to prawdziwe, pełnowymiarowe pecety, czy nie.
      dalej:
      asus 1000 H z atomem zastępuje mi wszystkie pecety i komputery, jakie mam w
      domu. pracuję wyłącznie na nim. i co? i jest super.
      potwierdzam opinię przedmówcy - klawisz shift jest do oswojenia w krótkim
      czasie, bateria - działa naprawdę długo. rozdzielczość ekranu wystarczająca. kąt
      pochylenia również (odpada przy nim testowany hp, który można odchylić maks. do
      130 stopni).
      można się przyczepić w asusie do - moim zdanie - zbyt głośnej pracy, ale to
      osobnicze upodobanie.
      a co do blyszczącej obudowy: od czego są naelcedki :)

• Gość: gosc Wielki test netbooków - Aspire One, Eee PC, Min.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.09, 18:56
      test robiony tak jakby netbooki mialy spełniac funkcje notebookow...
      po co ogladac filmy hd na ekranie z taka rozdzielczoscia i przekatna?
      co przez lupe?
      bezsens
    • Gość: Krzysiek Wielki test netbooków - Aspire One, Eee PC, Min... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.09, 18:57
      Nie polecam szczególnie Mini-note 2133.
      Zepsół sie po 3 tygodniach.
      Poza tym czekam na naprawę od grudnia.
      Serwis HP w Szczecinie poinformował mnie, że naprawa zostanie
      wykonana w lutym.....
      Mają w dupie klientów jednym słowem.

Nie kupujcie tego g...a.

Aha, kupiłem to coś w Vobisie... Sprzedawcy - kretyni jednym słowem.
      Dzwonili do mnie i nie potrafili wyjaśnić co się stało z komputerem.

• Gość: DawidN20 Tragedia.... IP: *.icpnet.pl 19.01.09, 18:59
      Niestety, ale muszę podzielić opinię przedmówców,artykuł nie nadaje się do
      czegokolwiek. Jest nierzetelny, testu w nim praktycznie żadnego, widać
      faworyzowanie systemu od M$, mało tego to co jest zaletą w takich komputerach
      autor uznaje za wady.. Acer jak dla mnie wygrywa, ceną, czasem pracy na baterii,
      ergonomicznym rozwiązaniem klawiatury, a także jakością wykonania matrycy. Na
      komputerze który miał by mi służyć wyłącznie czy w zdecydowanej większości jako
      komputer przenośny w pełni tego słowa znaczeniu, na pewno nie instalował bym
      Windows, jest ociężały, wolno się włącza i zamyka, RAM bierze dla siebie zamiast
      dla aplikacji, na PC w 50% używam Linuksa, a na netbooku Windows nie instalował
      bym w ogóle.
    • Gość: ja Msi wind u90 różowy rulez ! IP: *.134.148.193.static.crowley.pl 19.01.09, 19:10
      Mam Winda j.w. i jest super.
      Wygląda bardzo ładnie, jest różowo-biały.
      Wyświetlecz mocny. Wazy kilo, nawet niecałe.
      Polecam, moim zdaniem super! Podobnow Stanach własnie te Windy się najlepiej
      sprzedają a różowy jest najbardziej popularny.
    • Gość: fan msi Wielki test netbooków - Aspire One, Eee PC, Min.. IP: 193.170.63.* 19.01.09, 19:24
      co koniecznie trzeba powiedziec o msi - bateria wcale nie wytrzymuje
      5 godzin, nawet 4. Na poczatku owszem - po 3 miesiacach uzytkowania
      tylko 1 godz 50 min. .. niestety. no i wiatraczek zaczyna coraz
      glosniej chodzic- ale to podobno normalne - serwis naprawia to w
      ciagu 3, 4 dni. Poza tym jest super ;)Polecam!
      • buka.buka.buka Rzeczywiście artykuł na poziomie Fucktu niemal 19.01.09, 19:56
        Jak można w ogóle nie uwzględnić w porównaniu żadnego komputerka z pamięciami SSD zamiast dyskami twardymi? W szczególności dać taki niewypał-ni-pies-ni-wydrę jak Asus 904HD zamiast 901, o wiele doskonalszego w swoim zakresie zastosowań i wszędzie wyżej ocenianego?! Gdzie tu porównanie wydajności i ergonomii w typowych zastosowaniach, w szczególności czytelności ekranu? Uznanie touchpada MSI Wind za najlepszy to chyba jakiś dziki żart, albo autor ręki nie miał na Asusach. Skąd są wyssane wyniki długotrwałości działania na bateriach i w jakich warunkach?
        Itd. itp. Wiem, że to artykuł w popularnym medium, ale już bez jaj - czy kierownik działu naprawdę nie potrafi znaleźć bardziej utalentowanych zawodowo osób?
      • Gość: greg5 Re: Wielki test netbooków - Aspire One, Eee PC, M IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.09, 01:45
        Też mam MSI Winda i u mnie wiatraczek chodzi cicho. Nie mogę się jednak pogodzić
        z jakością dźwięku, to co wydobywa się z głośników Winda to tragedia. I moim
        zdaniem nie są tu winne głośniki, ale raczej karta dźwiękowa. To chyba jedyna
        wada w tym jednak udanym modelu notebooka.
    • Gość: Kisiel K-ce skromnym zdaniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.09, 20:19
      Moim skromnym zdaniem to tylko chwilowy etap przejściowy w dążeniu do komputera osobistego jakim stanie się wkrótce pocketPC. Taki potworek, już nie normalny komputer (którego pewnie długo nic nie zastąpi) - jeszcze nie pocketPC
    • coo-baa Wielki test netbooków - Aspire One, Eee PC, Min.. 19.01.09, 20:31
      Nie mogę słuchać tego człowieka i jego wymowy "r", czy nie ma tam w redakcji
      kogoś kto mówi wyraźniej żeby nagrać te 1,5 minuty?
      • Gość: <lol2> Re: Wielki test netbooków - Aspire One, Eee PC, M IP: 89.25.232.* 07.07.09, 21:53
        jesteś żałosny i mało wyrozumiały...
        jak nie umiesz słuchać to wyłącz go i tyle ;)
    • Gość: dzeku Dell Mini 9 IP: 78.147.147.* 19.01.09, 21:23
      Ja mam Della i bardzo sobie chwale, bateria wystarcza spokojnie na 6 godzin
      pracy, mam na nim Win XP ktory chodzi bez zarzutu. Ma 3 usb wiec moge pracowac
      na pen drivach. po zainstalowaniu wszystkiego co mi potrzebne w tym dzieki
      uprzejmosci mojej Pani, takze office 2007 w pelnej wersji, NOD32 jako antywir i
      sporo innych programow. Zostaje do uzytku 8 giga ktore uwazam za spokojnie
      wystarczajace, Dell pracuje jak burza bezproblemowo i szybciutko, jest cichy i
      leciutki. po prostu wspaniala zabawka ktora uzywam do powaznej pracy.
    • Gość: Wojciech Drozd Wielki test netbooków - Aspire One, Eee PC, Min.. IP: *.cable.ubr08.newt.blueyonder.co.uk 19.01.09, 21:30
      Ten test jest calkowicie bezsensu i doniczego si enie nadaje. Autor proboje
      porownac netbooka do standardowego PC, a ntebook nie ma byc malym PC. netbook to
      taka sprzetowa przegladarka internetowa z mozliwoscia pracowania z aplikacajmi
      biurowymi. To nie ma sluzyc do gier anie zwlaszcza do ogladania filmow w HD - od
      tego sa 40" teleziwory a nie netbook. autor tekstu chyba urwal sie z choinki.
      Moja zona wlasnie szukala netbooka z linuxem - bo jest wygodniejszy - ten asusa
      jest skrojony pod eeePC- nie trzeba instalowac jeszcze jakis natywirusow i
      wiekszosc programow jest zainstalowanych i skonfigurowanych odrazu - jak skype
      czy OpenOffice.org jedynie doinstalowalem jej Kadu. Ten test to wierutna bzdura
      i autor niema pojecia o czym pisze. ZALOSNE i w dodatku w "gazecie"
      ZEGNAM OZIEBLE
    • Gość: piotrut Jak to od roku? IP: *.aster.pl 19.01.09, 21:42
      Jak to od roku są na rynku, przecież juz 7 lat temu byl dostepny na rynku
      malutki laptopik z pelnym windowsem, nie pamietam nazwy ale byl bo sam uzywalem!
      • Gość: pandziak Re: Jak to od roku? IP: *.chello.pl 26.01.09, 11:25
        Mają wprowadzić 12-calowe? Ja od wielu lat używam armada m300 - bez baterii, z
        zasilaczem waży 1,2 kg, z baterią pięciogodzinną, bez zasilacza trochę więcej.
        Filmy i biuro śmiga wyśmienicie. Aha, to notebook sprzed około ośmiu lat...
        Te potworki mniejsze i równie ciężkie - nie wiem po co komu...
    • Gość: Yorg Wielki test netbooków - Aspire One, Eee PC, Min.. IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 19.01.09, 21:47
      Zwróćcie uwagę na ten temat: WIELKI test netbooków.. Haha
      • Gość: El rumo Re: Wielki test netbooków - Aspire One, Eee PC, M IP: 94.251.141.* 19.01.09, 22:13
        Gościu zamyka tymi laptopami jak nie wiem. To nie komórka na klapkę.
        "MSI Touchpad najwygodniejszy" - buhaha omg mały i się wyciera najlepszy według
        mnie jest w 1000H chociaż róg się odkleja,ale to szczegół.
        "ościędziono na wieju rzieciach CD-Rom, większej klawiaturze" - omg to ma być
        mały lekki poręczny laptop więc po co te rzeczy no i gdzie mogli je umieścić w du..?
        "Asius 1000h jest przeciętny i wygląda jak ziabawka" lol MSI Wind wygląda jak
        laptop zabawka 1000H jest solidniejszy i mocniejszy.

Taki test to o d...e psu potrzaskać. Poczytajcie sobie gdzie indziej test. w
        PC-Format wygrał 1000H.
    • the_elviz Ja mam HP 2133 i jestem zadowolony.... 19.01.09, 23:05
      ten test jakiś dziwny. Szkoda, że nie podali że wadą tych kompów
      jest brak blue-ray i kina domowego:) Używam mini-note jako podręczny
      przy wyjazdach. Wystarcza w zupełności, ma wytrzymałą obudowę,
      wygodną klawiaturę i zero kłopotów z komunikacją via wifi, bluetooth
      itp. Co chcieć więcej od mininotebooków?
    • Gość: BAH Wielki test netbooków - Aspire One, Eee PC, Min.. IP: *.chello.pl 19.01.09, 23:11
      Taki sprzęt ma sens tylko w podróży.

Ja czekam na "netbooka" bez ekranu i klawiatury.

Praca w domu na netbooku,
      to jak siedzenie w kinie na taborecie.
    • Gość: one MSI Wind U100 super się sprawdza IP: *.mlyniec.gda.pl 19.01.09, 23:49
      MSI Wind U100 super się sprawdza jako tani komputer redakcyjny. W moim wypadku
      zwrócił się już kilka razy mam go od września, nosze go zawsze przy sobie,
      zarobił już na siebie.
      poza tym całkiem dobrze radzi sobie z mediami, Photoshop CS śmiga ładnie,
      montaż dźwięku w Auditon również nieźle.
      Polecam

ps. No może bateria mogła by być bardziej wydajna ja pracuje na 3 ogniwowej i
      starcza na około 2 godziny.
    • Gość: norbercik Wielki test netbooków - Aspire One, Eee PC, Min.. IP: 79.191.119.* 20.01.09, 00:21
      Jestem posiadaczem Asusa 904HD ale z XP
      Używam tego kompa i trzyma na baterii spokojnie 5h, nie wiem skad ten facet wziął 3,5h....
      Filmy spokojnie chodzą wszelkiego rodzaju....
      Youtube tez;]
      Ogólnie art kompletnie amatorski
    • Gość: cura "ale polega na drobiazgach" ????!!! IP: *.wroclaw.mm.pl 20.01.09, 00:43
      Ratunku! Niech ktoś wytłumaczy autorowi, dlaczego znajomość j. polskiego jest
      przydatna, gdy się chce publikować testy...
      • Gość: uthilihin Re: "ale polega na drobiazgach" ????!!! IP: *.spray.net.pl 20.01.09, 12:09
        wielki test notebooków?
        ani wielki. ani notebooków.
        cały ten mizerny tekst jest o subnotebookach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka