Dodaj do ulubionych

Router DLink, konfiguracja bez płytki

01.01.09, 20:44
Mam router Dlink di-524. Postanowiłam od nowa ustawić wszytsko, i teraz mi nic
nie działa. Nie wiem, jak zabrać się do konfiguracji, nie mam też płytki ani
żadnych instrukcji. Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • swojadroga Re: Router DLink, konfiguracja bez płytki 01.01.09, 21:32
      Na stronie D-Link jest instrukcja.
    • Gość: abcxyz Re: Router DLink, konfiguracja bez płytki IP: *.gizycko.mm.pl 01.01.09, 23:16
      192.168.0.1 chce wlaczyc to w przegladarce, i wyskakuje mi :
      " Program Internet Explorer nie może wyświetlić witryny sieci Web

Najbardziej prawdopodobne przyczyny:
      Nie masz połączenia z Internetem.
      Witryna sieci Web napotyka problemy.
      W adresie może być błąd w pisowni.
      "
      • Gość: zaradny Re: Router DLink, konfiguracja bez płytki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 07:07
        Gość portalu: abcxyz napisał(a):

> 192.168.0.1 chce wlaczyc to w przegladarce, i wyskakuje mi :
        > " Program Internet Explorer nie może wyświetlić witryny sieci Web
        >
        > Najbardziej prawdopodobne przyczyny:

Nie masz zainstalowanych STEROWNIKÓW do tego routera ! :)

A sterowniki do najlepiej...ze strony producenta tego routera.

Wiesz jak znaleźć internetowy adres firmy D-LINK czy mamy ci go
        podać ?

Znajdziesz sobie samemu na ich stronie sterowniki czy mamy ci podac
        kolejnego linka ?

PORADZISZ SOBIE ???

• Gość: zaradny Re: Router DLink, konfiguracja bez płytki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 07:09
          Gość portalu: zaradny napisał(a):

> Nie masz zainstalowanych STEROWNIKÓW do tego routera ! :)

Albo STEROWNIKÓW do karty sieciowej przez którą odbierasz internet z
          tego routera !
        • swojadroga Re: Router DLink, konfiguracja bez płytki 02.01.09, 08:45
          Jakie sterowniki do routera?! Co to niby jest?
          • Gość: Bonk Towarzyski Re: Router DLink, konfiguracja bez płytki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 16:25
            swojadroga napisał:

> Jakie sterowniki do routera?! Co to niby jest?

A jak konfigurujesz za pierwszym razem router ?

Puszczasz dym czy bąki d.u.p.o. do routera ???

A może sikasz ciepłym moczem na router i on sam się skonfiguruje do
            twojego dostawcy internetu ???

• swojadroga Re: Router DLink, konfiguracja bez płytki 02.01.09, 17:26
              Używam programu konfiguracyjnego załączonego na płytce (nie ma tam żadnych
              sterowników do routera) lub używam przeglądarki internetowej poprzez którą można
              skonfigurować router.
              Router nie jest żadnym urządzeniem sterowanym przez komputer tylko jest
              samodzielnym w pewnym sensie komputerem, którego pracę nadzoruje zazwyczaj linux.
              Router jest urządzeniem sieciowym, które może pracować samodzielnie bez
              komputera! Komputer służy jako przyjazne medium do konfiguracji routera. Taką
              konfigurację można również wykonać za pomocą telefonu komórkowego z wbudowanym
              WIFI. Proponuję to raz na zawsze zapamiętać a nie wciskać ludziom kit o
              sterownikach do routera.
              Do routera można podłączyć kamerę internetową, rejestrator monitoringu TV
              przemysłowej, drukarkę, dysk twardy i wcale nie musi w tym wszystkim być
              podłączony komputer.
              Na przyszłość zalecam odrobinę kultury.
              • Gość: Bonk Towarzyski Re: Router DLink, konfiguracja bez płytki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 08:23
                swojadroga napisał:

> Używam programu konfiguracyjnego załączonego na płytce...

A ja to nazywam STEROWNIKI - wolno mi tak to nazywać.

Łatwiejsza, krótsza nazwa i każdy wie o co chodzi.
                • Gość: takisobiektoś Re: Router DLink, konfiguracja bez płytki IP: *.stk.vectranet.pl 03.01.09, 19:46
                  Nie, nie każdy wie o co chodzi. Dowodem tego są takie tematy. Możesz nazywać jak chcesz, wolno Ci, ale co najwyżej na prywatny użytek. Udzielając się na forum, takimi przemyśleniami dajesz dowód swojej ignorancji.
          • jaka.to.melodiaa Re: Router DLink, konfiguracja bez płytki 04.01.09, 09:29
            swojadroga napisał:

> Jakie sterowniki do routera?! Co to niby jest?

Takie sterowniki o jakich piszą producenci routerów lub kart
            sieciowych.

Jak coś nazywają DRIVERS w komputerach to dla mnie to są STEROWNIKI.
            A takiego właśnie słowa:

DRIVERS

używają producenci routerów i kart sieciowych w instrukcjach obsługi
            lub na swoich stronach internetowych przy okazji prostego pytania:

jak zainstalować router czy kartę sieciową ?

DRIVERS - to słowo a nie inne.

A jak dla ciebie słowo DRIVERS znaczy coś innego to jest to tylko
            twoja prywatna sprawa - tzw. "tajemnica lekarska".

Zmień leki na mocniejsze lub zmień prowadzącego ciebie lekarza - nie
            poznał się wcale na twojej chorobie.

• Gość: takisobiektoś Re: Router DLink, konfiguracja bez płytki IP: *.stk.vectranet.pl 04.01.09, 11:41
              Miałem D-Linka, a teraz Linksysa, i ciekawa sprawa, bo do żadnego z tych routerków nie dostałem ŻADNYCH sterowników. Na CD dołączonych do tych urządzeń były jedynie łopatologiczne obrazkowe wskazówki jak, co i do czego podłączyć. I ŻADNYCH DRIVERÓW na tych płytach nie ma, ba, nawet takie słowo nie występuje. Dostałem natomiast sterowniki do karty sieciowej i te należało zainstalować. A routery? wystarczyło podpiąć kable, uruchomić przeglądarkę i wbić adres należny danemu routerowi. I tyle.
              Może zamiast uwag na temat leczenia zaczerpnąć nieco wiedzy, a potem zacząć zwracać uwagę, w sposób bardziej stonowany, innym forumowiczom?
            • swojadroga Re: Router DLink, konfiguracja bez płytki 04.01.09, 19:34
              Proponuję jeszcze raz poczytać instrukcję obsługi ze zrozumieniem.
              Jesli raz nie wystarczy to tak długo aż będzie zrozumiałe.
              Należy zainstalować sterowniki (DRIVERS) do karty sieciowej.

A teraz druga sprawa. Proszę wskazać mi router, który wymaga
              instalacji sterowników.

Przez moje ręce przeszło już wiele modeli routerów D-Link, Linksys,
              Edimax, Planet i wiele innych. Nie mówię już o Liveboxach TPSA i
              żaden ale to ŻADEN nie wymaga instalacji sterowników przeznaczonych
              do routera.

Ojca dzieci "robić" nie trzeba.

Obrażanie jest złą metodą. Życzę powodzenia z takim rozumowaniem i
              podejściem w reklamacjach.
      • swojadroga Re: Router DLink, konfiguracja bez płytki 02.01.09, 08:47
        Wykonaj RESET ustawień routera do ustawień fabrycznych długopisem lub
        wykałaczką. Potem wpisz adres routera i rozpocznij konfigurację poprzez kabel.
        • Gość: abcxyz Re: Router DLink, konfiguracja bez płytki IP: *.gizycko.mm.pl 02.01.09, 12:46
          Już mam sieć, widać ją na laptopach, widać że jest podlączona ale nie działa
          internet.
          Jak podlączam modem bezpośrednio do komputera to internet działa :|
          Nie wiem co zrobić teraz.
          • Gość: abcxyz Re: Router DLink, konfiguracja bez płytki IP: *.gizycko.mm.pl 02.01.09, 12:49
            dodam, ze internet mam kablowy w multimedii, i wszystkie ustawienia karty robie
            tak jak były podane w instrukcji konfiguracji
            • swojadroga Re: Router DLink, konfiguracja bez płytki 02.01.09, 17:36
              Należy sklonować MAC adres karty sieciowej komputera (kablowej) poprzez którą
              był wcześniej modem Multimedii podłączony.
              Podłączyć router do komputera kablem sieciowym w dowolny port 1-4. Na stronie
              konfiguracji routera odnośnie portu WAN użyć przycisku Clone MAC Adres.
              Szczegółowo opisana procedura jest w instrukcji obsługi z głowy nie pamiętam, w
              którym konkretnie miejscu to jest w tym konkretnym modelu.
              • swojadroga Re: Router DLink, konfiguracja bez płytki 02.01.09, 17:38
                http://www.dlink.pl/cs/Satellite?c=TechSupport_C&childpagename=DLinkEurope-PL%2FDLTechFAQ&cid=1197331367155&p=1197318912933&packedargs=locale%3D1195806723073%26packedargs%3DproductId%253D1197319373531&pagename=DLinkEurope-PL%2FDLWrapper

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka