Gość: gość IP: 85.14.109.* 19.03.09, 17:29 Jak to, nie można przejść obojętnie? Nie używam IE, więc co mnie obchodzi kolejna wersja tego badziewia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marek Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.09, 17:32 Nie sądzę aby przekonał mnie ten artykuł. Firefox daje mi wszystko co w tej chwili potrzebne a jeśli czegoś brakuje to znaczy, że developerzy na pewno napisali już jakiś dodatek - choćby perfekcyjne blokowanie wyskakujących reklam. Ale jeśli chodzi o najnowszy Office to chylę czoła przed firmą Microsoft - w zamian za nowe funkcje potrafię się pogodzić nawet z usunięciem menu i zastąpieniem go "wiązkami". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kfakler IE8 - prawie jak przeglądarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 19:28 IE się rozwija, podobno już niedługo będzie w nim licznik osób aktualnie przeglądających Twój komputer. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: internetowy_zwierz Nie wiem co by musieli zrobić bym porzucił Operę IP: *.gprs.plus.pl 19.03.09, 22:55 Czasami się zapominam, bo jestem internetowy zwierz, że ludzie korzystają jeszcze z IE albo Firefoxa. Właściwie tylko wtedy gdy musze sprawdzić jak działą moja strona pod tamtymi wyszukiwarkami. Funkcjonalność Unternet Explorera, ale również Firefoxa jest w epoce kamienia łupanego w stosunku do tego co oferuje mi Opera. Wiem wiem, można doinstalować cos tam do FF i bedzie jak Opera. Ale co z tego jesli nawet jak juz wszystki adblocki i inne doistaluje to bede mial nadal przegladarke 2-3 razy wolniejszą? Opera jest najszybsza. A webslice'y czy jak sie zwie. Po co to - mam kilka zapisanych sesji Opery. A "standardowa" teraz otwarte mam ok 80-100 stron www - równolegle. Masa artykułów "na pózniej", rózne sprawy, notowania, ciekawe strony, itd itp. Jakbym miał korzystac z IE czy FF i jednej kilku zakładek chyba bym sie pociął. A tak, człowiek może sobie zostawić dowolną ilośc zakładek stron do przeczytania - lepsze to niż kazdorazowe ich wpisywanie do menedzera zakładek czy tworzenie panelów "ulubione" itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Od 2 lat używam FF, ale chyba czas na zmianę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.09, 07:41 irytujące jest wieszanie się aplikacji, szczególnie gdy otwierasz pdf w jednej z podstron. Ma też sporo błędów, które irytują. Nie mam czasu na zabawy i szukanie, ale z tego co słyszę opera ma dobre notowania, chyba z nią spróbuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Nie wiem co by musieli zrobić bym porzucił Op IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.09, 00:05 Opera nie blokuje reklam i błędnie wyświetla niektóre strony, a także potrafi na chwilę zawisnąć - i to ją dyskwalifikuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UL Re: Nie wiem co by musieli zrobić bym porzucił Op IP: *.chello.pl 24.03.09, 12:32 To co wymieniłeś też, ale jeszcze jedna podstawowa rzecz też całkowicie dyskwalifikuje Operę. Fakt, że podczas przechodzenia z jednej strony na drugą brak jest automatycznego zapisywania zmian i odświeżania strony. Owszem, mogę sobie nastawić że mi się co ileś tam sekund czy minut odświeża automatycznie, ale np. gdy piszę akurat jakiegoś posta to takie odświeżenie go kasuje. Nie rozumiem w czym leży problem, aby ten najgorszy błąd Opery wyeliminować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czesiu Re: Nie wiem co by musieli zrobić bym porzucił Op IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.09, 19:47 Mam podobny styl przeglądania netu. W firefoxie mam otwarte okolo 35-50 kart. Działa powoli ale da się wytrzymać. Kiedy usiłuję zrobić to samo w operze to jest lepiej (szybciej)... aż do momentu kiedy się zawiesi. Niestety opera przy dużej ilości otwartych stron lubi u mnie nie odpowiadać lub po prostu się zawiesić. Ale i tak używam opery bo ma fajnego klienta poczty i działające gestury, do których przyzwyczaiłem się po 10 minutach i już nie mogę się odzwyczaić. IE mnie kompletnie nie interesuje. To coś zawsze czegoś nIE robi ale nIE wyświetla poprawnie stron. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emce Re: Nie wiem co by musieli zrobić bym porzucił Op IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.09, 20:59 Obstawiam ze kolega co od razu skresla inne przegladarki mowiac ze opera najlepsza reszta to era kamienia, nawet nie zna mozliwosci pozostalych przegladarek. Wyczytal jakiegos posta i na nim jedzie. Im wiecej wbudowanych pie...tym przegladarka jest mniej bezpieczna, dlatego FF pozwala na wybranie najbardziej potrzebnych i uzytecznych dodatkow. Im ich mniej tym mniej luk do znalezienia w przegladarce. Widocznie Ty recznie zapisywales kazda strone w zakladkach a wystarczy ja przeciagnac na pasek, nie za duzo roboty, mozna nawet miec foldery z zakladkami i mozna zawsze do nich powrocic kiedy sie chce. Poza tym, pierwszy raz slysze zeby ktos na raz otwieral 100 zakladaek na raz... ciekawe strony... pewnie nasza klasa xD Wygoda w uzytkowaniu przegladarek jest rozna, chociazby scrolowanie stron zupelnie sie rozni, dla mnei wygodniejsze jest w FF ale to rzecz gustu. Co do stabilnosci mysle ze te dwie przegladarki sa porownywalne. Bezpieczenstwo, mysle ze tez. Natomiast FF wydaje mi sie poprawniej czyta kody stron niz Opera. Takze prosze sobie darowac komentarze o erze kamienia, poniewaz wiekszosc ludzi pomysli ze to wlasnie wlasciciel komentarza z niej pochodzi :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cwok Re: Nie wiem co by musieli zrobić bym porzucił Op IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.06.09, 12:59 FireFox jest najmniej stabilna i bezpieczna przegladarka na rynku. Jest tak gdyz programisci Mozilli nie maja wplywu na to jakie pluginy instaluja sobie ludzie. Opera jest pisana od poczatku jako calosc, przemyslana i dokladnie przetestowana w wersji jaka bedzie sciagana i instalowana przez ludzi. Natomiast w Mozilli testowana jest tylko podstawowa wersja przegladarki i oficjalne pluginy. Reszta to setki tysiecy programikow pisanych przez rzesze zapalencow, lepszych i gorszych programistow. FireFox jest tak bezpieczny i stabilny jaki jest zainstalowany najslabiej napisany i przetestowany plugin. Nigdy bym sie nie odwazyl zalogowac do banku z FireFoxa z zainstalowanymi pluginami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: Nie wiem co by musieli zrobić bym porzucił Op IP: *.net.perfekt.pl 26.03.09, 20:15 zgadzam sie tylko opera...firefox to tylko reklama i troche szumu.. a ie nawet nie mam w kompie Odpowiedz Link Zgłoś
dawid_kp Re: Nie wiem co by musieli zrobić bym porzucił Op 12.06.09, 23:47 to pewnie masz 386sx skoro firefox tak muli? Za 300 PLN można kupić kompletny komputer, na którym www śmiga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.tkk.pl 22.03.09, 07:35 microsoft wypuscil nastepna odslone gowna ktore do konca nie jest jeszcze dopracowane, zainstalowalem ie 8 i norton 360 caly czas ma problem z jego ochrona, co 5 min trzeba naprawiac blad wyskakujacy z antywirusa. w 7 ce tego nie bylo, ale oczywiscie microsoftowi tylko chodzi o kase, a w dupie ma urzytkownikow, po jakim czasie wypuszcza poprawke i bedzie git, a do tego czasu sie wkurw..... wypiepsze do badziewie z kompa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzdyk Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.ms.gov.pl 25.03.09, 13:15 Po przejrzeniu wszystkich komentów odnoszę wrażenie, że na IE plują głównie osobnicy bezskutecznie zmagający sie nie tylko z tajnikami ortografii, ale i mający ogromne kłopoty z w miarę klarownym formułowaniem myśli. Wygląda na to, że niestety IE stawia pewne wymogi umysłowe, jakim krytykanci nie są w stanie podołać. Dla jasności: IE6 uważam za tandetę, a 7 była źródłem mojej nieustającej irytacji. Mozilla zachwytu też nie wzbudziła, aczkolwiek dużo bardziej funkcjonalna. Opera jakiś czas temu zaczęła marsz w dół i każda kolejna aktualizacja powoduje, że przeglądarka robi się coraz bardziej wołowata. Safari to klęska na całej linii. Na razie używam Chrome'a, aczkolwiek przeglądarka ta też ma kilka wad, które są przysłowiową łyżką dziegciu. Co do IE8 sprawuje się zaskakująco dobrze, trzeba tylko poświęcić chwilę na doprowadzenie wyroba do stanu rzeczywistej użyteczności. Podsumowując każdy kto nie jest wyznawcą a użytkownikiem powinien być zadowolony z 8. Chociaż zachwytu nie przewiduję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Użytkownik IE8 Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.centertel.pl 07.04.09, 19:07 Z ortografią w postach powyżej jest gorzej niż źle. Ale nie o tym. Od jakiegoś czasu używam IE8 RC i widzę, że tym razem MS dogonił, a może nawet przegonił konkurencję, zwłaszcza FF... Jakieś 10 minut temu zainstalowała się wersja finalna IE8, wersja 8.0.6001.18702. Te parę minut wystarczyło abym się przekonał, że jest lepiej i chyba nieco szybciej niż w wersji RC. Trzeba być zatwardziałym przeciwnikiem MS żeby nie dostrzec, że tym razem dokonał się przeskok z epoki kamienia łupanego wprost do epoki podróży kosmicznych. Kwestią tygodni pozostaje rozłożenie na łopatki linux'owego FF... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.09, 17:40 te weblice'y widzialem w firefoksie z rok temu jako rozszerzenie, i nie wymagaly zmian po stronie kodu odwiedzanej strony - mozna bylo tak pocwiartkowac kazda strone www... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A1 Ja przechodzę od 10 lat od IE, i reszty i jakoś IP: *.chello.pl 19.03.09, 17:41 nie czuję się wykluczony... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Senonisław Buuuu! Reklama. IP: *.chello.pl 19.03.09, 17:42 Ciekawe ile pieniędzy dostała Gazeta za reklamowanie tego @##%@!, bo w głupotę autora nie wierzę. Ludzie nie instalujcie tego shitu, używajcie FF, Opery albo Chrome. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piyoter Re: Buuuu! Reklama. IP: *.pub.krusz-lan.pl 19.03.09, 17:57 a tak sie składa że własnie używasz IE i to od dawna. A to że nie chcesz tego aktualizowac, to już tylko twoja strata. tylko potem nie pisz, ze władowały sie jakieś wirusy i nie wiesz czemu... Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_artur Re: Buuuu! Reklama. 19.03.09, 18:06 Gość portalu: Senonisław napisał(a): > Ciekawe ile pieniędzy dostała Gazeta za reklamowanie tego @##%@!, bo w głupotę > autora nie wierzę. > > Ludzie nie instalujcie tego shitu, używajcie FF, Opery albo Chrome. A niby dlaczego? Jak na razie uzywam tylko IE i jakos nie zdarzylo sie zebym potrzebowal czegos wiecej do przegladania stron. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kfaker Re: Buuuu! Reklama. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 19:27 To był ten jeden raz, kiedy film "przyrodniczy" był tak duży, że ściągnąłeś go przez p2p? Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Buuuu! Reklama. 26.03.09, 14:14 @prawdziwy_artur: A bo ty używasz przeglądarki do przeglądania stron? Tylko. Gdzieżeś ty się uchował. Odpowiedz Link Zgłoś
ggofferr Re: Buuuu! Reklama. 19.03.09, 19:29 taaaaa nie ma to jak artykuł sponsorowany hehehehe, zgadzam się w 100% IE był jest i będzie badziewiem, FF rules!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kretek_bladzi Re: Buuuu! Reklama. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.09, 12:11 Gość portalu: Senonisław napisał(a): > Ciekawe ile pieniędzy dostała Gazeta za reklamowanie tego @##%@!, bo w głupotę > autora nie wierzę. > > Ludzie nie instalujcie tego shitu, używajcie FF FF to całkiem dobra przeglądarka, wyraźnie szybsza od IE7, ale oasteteczna wersja IE8 w porównaniu z betami jest sporo szybsza. Jak FF dorzuci (nie chce mi się samemu szukać jakichś pluginów) samodzielne doadawanie dostawców wyszukiwania, bezproblemowe bezpośrednie otwieranie plików z poziomu przeglądarki, "strumieniowość" w otwieranych plikach, możliwość zapisywania całych stron do pojedynczych plików, tryb incognito, wyszukiwanie spod prawoklików to może calkiem zarzucę IE8, ale na razie się na to nie zanosi. Genialny jest Adblock - chylę czoła, ale nie zachłystujmy sie nim, bo IE również ma potężnego odpowiednika - IEPro. > Opery Od mniej więcej 2-3 lat nie używam Opery, więc nie wiem jak teraz sobie radzi - ale tamte wersje nie przekonały mnie do niej. Operę mam tylko w komórce - wymiata. > albo Chrome. Oj, Chrome to zabawka dla dziewczyn z różowymi torebkami a nie przeglądarka jak Opera, FF czy IE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szatan ciekawe ile kosztowało dostosowanie gazety do IE8 IP: 188.33.19.* 24.03.09, 23:19 Jak poniosło się nakłady na dostosowanie i "dodatki" do IE8 to trzeba teraz promować żeby się zwracało :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gzyms Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.brutele.be 19.03.09, 17:43 E tam nie mozna przejsc obojetnie. Mnie sie jakos udalo, wiec to chyba nie sztuka;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roberto_tychy Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: 93.179.216.* 19.03.09, 17:56 "Otwieram portal Gazeta.pl za pomocą Internet Explorera 8 i widzę możliwość dodania poszczególnych ramek do przeglądarki." -chwileczkę; powinno być najpierw: "próbuję walczyć z wszechobecnymi bannerami i fleszami reklamowymi" ! za ie podziękuję.używam firefoxa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brrrbrr Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.multimo.gtsenergis.pl 19.03.09, 18:26 Czy przy założeniu że "do internetu" używam wyłącznie FF / Iron (Chrome) jest jakiś sens instalować IE8? Czy ze względu na ścisłą integrację z systemem podniesie to bezpieczeństwo? Czy nie opłaca się i można zostać przy v7? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sir_leon MS zaczyna udawać, że Opara nie jest konkurencją IP: *.uz.zgora.pl 19.03.09, 18:27 www.youtube.com/watch?v=Bqq7GbqA ࣾࣾ Jak zwykle MS musi udawać, że Opera nie istnieje, żeby wyjść z twarzą. Jeszcze parę lat temu sami wprowadzali zmiany na stronach, tak aby Opera nie mogła ich dobrze otwierać, żeby teraz udawać, że nie widzą w nij żadnej. Wystarczy spojrzeć na załączone "Video Response", żeby się przekonać, jak się ta cała rewolucyjna wydajność prezentuje. MS-owi zależy na ukazanie Firefoxa jako lidera konkurencji, bo dla nich to po prostu mniejsze zło. Bo choć Opera popularnaścią pozostaje wciąż w cieniu i niespecjalnie zagraża IE, to jednak w testach zdaje się wyprzedzać konkurencję, a samego IE po prostu miażdży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sir_leon Re: MS zaczyna udawać, że Opara nie jest konkuren IP: *.uz.zgora.pl 19.03.09, 18:30 poprawiony link: www.youtube.com/watch?v=Bqq7GbqAf88 Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: MS zaczyna udawać, że Opara nie jest konkuren 19.03.09, 19:09 Gość portalu: sir_leon napisał(a): > ncji, bo dla nich to po prostu mniejsze zło. Bo choć Opera popularnaścią pozost > aje wciąż w cieniu i niespecjalnie zagraża IE, to jednak w testach zdaje się wy > przedzać konkurencję, a samego IE po prostu miażdży. I pewno dlatego wlasnie, za pomocą Opery swobodnie i bezwidnie mozna wejsc na niebezpieczne strony, przed wejsciem na ktore ostrzega Firefox. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kfaker Re: MS zaczyna udawać, że Opara nie jest konkuren IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 19:31 Masz problem z faktami. Fakty są takie, że Opera przed niebezpiecznymi stronami ostrzega standardowo, a FF pewnie wymaga ośmiu wtyczek i splunięcia przez lewe ramię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do sir_leona Re: MS zaczyna udawać, że Opara nie jest konkuren IP: *.b-ras3.mvw.galway.eircom.net 19.03.09, 21:13 "Bo choć Opera popularnaścią pozostaje wciąż w cieniu i niespecjalnie zagraża IE, to jednak w testach zdaje się wyprzedzać konkurencję, a samego IE po prostu miażdży." Używam FF i Opery. Od czasu do czasu też Chroma i Safari. Niestety z przykrością stwierdzam, że Opera nie powala szybkością. Najszybszą przeglądarką jest Chrome. Niestety ma za mało funkcji i nie posiada (jak narazie) ad blockera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sir_leon Re: MS zaczyna udawać, że Opara nie jest konkuren IP: *.uz.zgora.pl 19.03.09, 23:09 Nie wnikając już w doznania subiektywne, testy zwykle pokazują co innego. Przykładem może tu np. być filmik z "video response" do linka jaki podałem wcześniej. Co nie znaczy, że np. krytykuję FireFoksa. Po prostu uważam operę za aktualnie lepszą. Wszystko się może jeszcze zmienić. Jednak pominięcie w teście "prawdopodobnie najlepszej preglądarki na świecie" choćby tak twierdziło tylko 10% ludzi wskazuje na to, że to właśnie niej MS się aktualnie najbardziej boi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piyoter Re: MS zaczyna udawać, że Opara nie jest konkuren IP: *.pub.krusz-lan.pl 19.03.09, 23:56 a jak nabierze funkcjonalności opery to wtedy zobaczymy co z szybkościa sie stanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: internetowy_zwierz Re: MS zaczyna udawać, że Opara nie jest konkuren IP: *.gprs.plus.pl 19.03.09, 23:05 Prawo rzecze, dać mu piwa. Slowa sir leona to miód na moje oczy bo czasami aż mnie szlag trafia jak próbuje kogoś przekonać do Opery - bo on sie boi mowości, ma IE, albo od biedy FF. Ale z drugiej strony - NIE ZNAM ANI JEDNEJ OSOBY która poznawszy Operę wróciła do IE. Może Chrome bedzie lepszy ale szczerze mówiąc mam ideologiczną awersje do produktów kolejnego mołocha korporacyjnego pt Google- drugi Microsoft. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kopor Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.is.net.pl 19.03.09, 18:39 chyba za duzo informacji (aż trzy!) posiwecacie IE8. miłośnicy czy opłacani? Odpowiedz Link Zgłoś
bnowy Najlepsze podsumowanie: 19.03.09, 19:01 Chrome is the prettiest, Firefox is the most expandable, Safari is the fastest and Internet Explorer, er, exists. Za jacek50.blox.pl/2009/03/Ktora-przegladarka-najlepsza.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Najlepsze podsumowanie: IP: *.chello.pl 19.03.09, 19:06 prawda (na razie) jest taka, ze "Explorer, er, is used...". korpy go lubia, i nic nie poradzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.09, 19:21 1 pytanie: jest wersja na Linuxa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albeut Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.opera-mini.net 21.03.09, 09:21 Nie ma - bo wspanialego linuxa uzywa w Polsce az 0,4 % userow Na dodatek wbrew komunistycznej propagandzie brak w tej liczbie jakiejkolwiek tendencji wzrostowej :) [ polecam ranking.pl ] Odpowiedz Link Zgłoś
magda-magda25 Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia 19.03.09, 20:37 i tak wole firefoxa:) nawet nie wiem dlaczego ale jestem zwyklym uzytkownikiem i jako taki nie kieruje sie logika ale preferencjami wynikajacymi z doswiadczen, roznych opini i emocji:))) :P Odpowiedz Link Zgłoś
krzynio_s Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia 19.03.09, 20:45 IE jest dla jeleni ktorzy kupili kompa z softwarem w mediamarkcie i nie wiedza jak ściągnąć FF czy coś innego. Nie znam nikogo kto profesjonalnie używa komputera i jako przeglądarki używa IE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: srb Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.03.09, 21:04 Normalnie *rence* Po pierwsze wiekszosc 'profesjonalnie' uzywajacych komputera korzysta z IE (sekretarki, pracownicy biurowi etc. - chyba nie zaprzeczysz ze uzywaja ich profesjonalnie czyli do pracy). Ze juz nie wspomne o webdesignerach - strony musza wygladac dobrze pod kazda popularna przegladarka, a IE jest najpopularniejsza. Po drugie ja uzywam IE z prostej przyczyny - odkad MS wprowadzil zakladki, spelnia wszystkie moje wymagania. A gwarantuje ci ze moja znajomosc komputerow jest duzo wyzsza niz srednia. I warto tez zaznaczyc ze jedyny problem z wirusem ktory mialem przez ostatni rok wynikal tylko i wylacznie z mojej winy (uzycie flasha w punkcie ksero) Czy naprawde twoj e-penis rosnie od bycia pr0? Czy po prostu jestes takim konformista ze nie potrafisz wyrobic sobie wlasnej opini tylko powtarzac czyjes? Ja nie twierdze ze IE jest najlepszy, nawet nie twierdze ze jest lepszy od FF albo Opery. Prawda jest taka ze w duzej mierze wynika to z osobistych potrzeb i przyzwyczajen. A tego typu bluzgi na forach sa raczej charakterystyczne dla niedowartosciowanych malolatow ktorzy lubia poszpanowac i pokazac jacy sa pr0 przez narzekanie na Windowsa, Office'a i IE. Tym bardziej ze nie sa one potwierdzone zadnymi sensownymi argumentami poza wyswiechtanymi sloganami powtarzanymi na zasadzie 'znam kogos, kto zna kogos, kto widzial kiedys kogos'. Troche zdrowego rozsadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: srb Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.03.09, 21:08 A, jeszcze jedno - oprocz IE mam zainstalowanego Chrome'a. Pod IE ogladam wiekszosc stron, ale po zainstalowaniu IEPro mam bardzo restrykcyjne blokowanie reklam flashowych. Czasami sprawia to problemy wiec takie strony otwieram pod Chrome. IE uzywam z prostej przyczyny - skoro mam w systemie zainstalowane cos co mi odpowiada, to po co mam instalowac cos innego (poza powodem podanym wczesniej)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sleeper Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 22:51 Jezu, jak miło na tych forach gazety przeczytać tak przyjemnie mądrą wypowiedź. Myślałem że sztuka konstruktywnego kształtowania myśli zaginęła wraz z odkryciem internetu przez pierwszego Polaka, a tu jednak proszę :) Jeżeli chodzi zaś o sam temat - do wyboru alternatywnej do IE8 przeglądarki może skłaniać moim zdaniem jeszcze jedna rzecz - wartość konkurencji. W internetowym światku aż roi się od monopoli, co ma całą tonę negatywnych konsekwencji i garstkę tylko pozytywnych. Wspieranie "drugiego" (ktokolwiek by nim nie był) zawsze ma ten sens, że i "pierwszy" musi pilnować swojego produktu. I, jak wynika z komentowanego artykułu, dlatego IE6 był przyczyną tak fatalnej sławy IE, jak również dlatego IE8 daje radę. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia 20.03.09, 11:51 > Po pierwsze wiekszosc 'profesjonalnie' uzywajacych komputera > korzysta z IE (sekretarki, pracownicy biurowi etc. - chyba nie > zaprzeczysz ze uzywaja ich profesjonalnie czyli do pracy). Używanie komputera jako nieco kosztownej maszyny do pisania to nie jest jeszcze oznaka "profesjonalizmu". Prawda taka, że większość sekretarek, pracowników biurowych, etc. korzysta z IE, bo nie zna się kompletnie na sprzęcie i oprogramowaniu. Ewentualnie mają leniwego dewelopera, któremu nie chce się uniezależnić aplikacji webowej od rodzaju klienta używanego do łączenia i tym samym są zmuszeni tkwić przy IE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.09, 00:13 I dodajmy jeszcze: od działu IT i korporacyjnych wytycznych/procedur. W większości firm to dział IT instaluje oprogramowanie, zaś użytkownik jest tylko "luzerem" z minimalnymi uprawnieniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roland Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.as.kn.pl 19.03.09, 21:05 No widzisz lamerze - ja znam takich ludzi. Wiem też, że jak IE, tak i FF ma wiele błędów (w tym takich dotyczących zgodności z W3C). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.limes.com.pl 23.03.09, 22:08 Dlatego dziwię się, że tak mało popularna jest OPERA!!!! Co do kolegi, postu powyżjej, również nie znam żadnego profesjonalisty z branży IT, który na własny użytek (nie mówię tu o deweloperach serwisów internetowych, bo to oczywiste że muszą sprwadzić każdą przeglądarkę) używaliby IE !! dziwny traw, nieprawdaż? Sam polecam i rekomenduję Operę! Odpowiedz Link Zgłoś
ekiwok Ech... ^^ 26.03.09, 20:21 Na starszych PC firefox nie działa, lepszy jest IE 6. Na nowszym sprzęcie lepszy jest IE 8 i wszystkie sensowne testy niedługo to wykażą. Odpowiedz Link Zgłoś
ekiwok Ech... ^^ 26.03.09, 20:21 Na starszych PC firefox nie działa, lepszy jest IE 6. Na nowszym sprzęcie lepszy jest IE 8 i wszystkie sensowne testy niedługo to wykażą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.09, 10:28 A czy ty wogóle znasz jakiegoś profesjonalistę?? Bo sposobie pisania tego nie widac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hesar Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.chello.pl 19.03.09, 20:46 a ja sie zapytowywuje skad Pan Autor (przez duze 'A') jest taki pewien ze IE8 jest super hiper the najbezpieczniejsza przegladarka na swiecie??? moze dlatego ze 2 dni przed wydaniem jej jeszcze nie udalo sie hakerom zlamac zabezpieczen badz znalezc jakiej mega-giga dziury?? albo po prostu jeszcze o tym nie wiemy f....k thak kind of articles :/ ble Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: /dev/lepper nie widzę wersji na linuksa... IP: *.jjs-isp.pl 19.03.09, 21:13 źródeł też nie ma - tandeta jakaś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tal Re: nie widzę wersji na linuksa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 21:24 Gość portalu: /dev/lepper napisał(a): > źródeł też nie ma - tandeta jakaś! No to udaj się do /dev/null i nie śmieć tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
roar Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia 19.03.09, 21:20 Myślę, że większość internetu przejdzie obok tej przeglądarki obojętnie. I, owszem, Microsoft może sobie pozwolić na dalszą utratę rynku. Nie ma na nim już nic do zyskania poza źle pojętym prestiżem. Oddział internetowy tej firmy przynosi spore straty (po wyjściu na prostą Entertainment & Devices - jako jedyny w całej korporacji), IE nigdy nie napędził prowadzonym przez nich serwisom wielu klientów. Walka o monopol na technologie WWW, uzasadniona ekonomicznie jako narzędzie do przymuszania ludzi do korzystania z Windows - dawno już przegrana. No ale ich sprawa. Zarabiają miliardy dolarów, mogą sobie część wyrzucić w błoto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JanMario Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 21:20 No i wielka kupa...zainstalowne i od razu pop-up`y wyskakuja, wcale nie taka szybka male przyciski na pasku zadan - ogolnie firefox lepszy sorry MS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.mcon.pl 19.03.09, 21:37 trzymam się od tego diabelstwa z daleka i nie tykam nawet kijem.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziom zobacze jak wypada przy safari... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 22:24 zobacze jak wypada przy safari... Odpowiedz Link Zgłoś
emdzin Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia 19.03.09, 22:33 Taa... Od czasu ukazania się FF, nie używam jej, ale zainstalowałem ze względów bezpieczeństwa... po zainstalowaniu na początek mi się zawiesiła, po restarcie komputera poszła, ale wywaliła mi pasek boczny i juz nie moge go przywrócić :-( Nie dotknę już tego cholerstwa... Z niecierpliwością czekam na FF 3.5 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdrw Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.adsl.inetia.pl 04.06.09, 12:01 Naucz sie logicznie formułować myśli, a potem chronologicznie i z sensem przelac je na papier.O co ci chodzi?O IE, czy o FF???? Bo tak naprawdę nie wiadomo.Gada jak baba, przeskakując myślami kilometry..... Domyślam sie,ze chwalisz FF, ale trudno to wydedukować... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: screen Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.chello.pl 19.03.09, 22:41 Od zawsze uzywalem Netscape'a a pozniej (jakby naturalna droga przesiadlem sie na) Firefoxa. Nie powiem, ze nie mialem stycznosci z IE, czy to 5,6 czy w koncu 7. W koncu trzeba miec "program do sciagania instalki normalnej przegladarki". Dzisiaj o 18.15 pociagnalem instalke IE 8. Na poczatku troche mnie zdziwilo przy instalacji tej przegladarki "wyszukiwanie zlosliwego oprogramowania" (chyba tak to sie nazywalo. Fakt ze w czasie instalacji zdazylem zrobic kawe, a po tym pozwolilem sobie samodzielnie skonfigurowac dodatki. No i... opadla mi szczena ;] No nie jest to Fx z addonsami (ja mam zawsze kilkanascie poinstalowanych "na musowo"), bez ktorych goly Fx bylby zwyklym oknem na swiat zaslonietym pop-upami gazety ;] ... ale, ale IE 8 wyglada i smiga naprawde fajnie. Te dodatki wymienione w artykule sa calkiem, calkiem.... jesli zaczna ten dzial rozwijac IE8 bedzie naprawde spoko przegladarka. Testowalem Chrome i Opere (zmuszalem sie zeby nie zamknac po 5 minutach) i nie bylem z nich zadowolony. IE8 - POZYTYWNE ROZCZAROWANIE. W koncu "druga niedomyslna" przegladarka w systemie ma kilka funkcji, ze od czasu do czasu, az odpale sobie :) Jak bedzie wtyczka pod ogame do IE8 ^^ to sie moze przesiade :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: defetysta Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.chello.pl 20.03.09, 00:07 stary, użyj tego swojego IE8 i sprawdź, czy aby na pewno pozytywnie się rozczarować się jest wykonalne ;) a już IE8 Ci odpowie, że nie to użyj FF lub Opery i zmień te krzyki na np. POZYTYWNE ZASKOCZENIE, buahaha, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: screen Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.chello.pl 20.03.09, 07:38 Hmmm? Wydawało mi się, że napisałem, że IE8 przetestowałem co znaczy użyłem... Napisałem nawet, że na codzień używam Fx (Panie defetysto czyżbyś nie wiedział taki skrót należy używać dla Firefoxa?). A nawet napisałem, że od zawsze używałem Netscape'a (jakbyś wiedział co to za przeglądarka, to pewnie uznałbyś, że od dawna nie należę do miłośników IE). Wysiliłem się na odrobinę obiektywizmu ;] Choć świadomie zamiast poprzednich wersji IE używałem innych przeglądarek - stwierdzam, że IE8 wygląda i działa zgrabnie. A Ty nie musisz stać na straży Fx i negować bez sprawdzenia :) Fx obroni się bez Twojej pomocy, bo to najlepsza przeglądarka... PS Jakby Fx nie było i miałbym wybierać z pozostałych przeglądarek (Opera, Chrome, Safari - testowałem wszystkie) to wybrałbym IE :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieter Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.acn.waw.pl 20.03.09, 20:44 A ja się bardzo rozczarowałem. Przeglądarka nie wnosi nic ponad to co ma konkurencja. Domyślne kolorowanie zakładek nie działa tak jakbym chciał (np. kolory wiążą strony z danej domeny). Narzędzia developera to niedorobiony plagiat "Firebuga" (nawet rozkład menu itp. zgapili!!) nie ma takich fajnych featur jak np. podgląd obrazków w CSS i kolorów, a okienko inaczej niż w FF na dzień dobry zasłania ci treść. Ściągneli też z FF wyszukiwanie w stronie, nie pokazuje się chamskie modalne okenko przesłaniające treść tylko elegancki pasek. Prędkość przedstawiana przez M$ w dosyć kontrowersyjnym teście okazała się ściemą. Obsługa standardów? Niestety nic się nie zmieniło w tej kwestii: przeglądarka ta jedynie powoduje zacofanie w technologiach webowych. Odpowiedz Link Zgłoś
mapiec Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia 19.03.09, 23:16 Uruchamia się bardzo szybko! Odpowiedz Link Zgłoś