Dodaj do ulubionych

Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia

IP: 85.14.109.* 19.03.09, 17:29
Jak to, nie można przejść obojętnie? Nie używam IE, więc co mnie obchodzi
kolejna wersja tego badziewia?
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.09, 17:32
      Nie sądzę aby przekonał mnie ten artykuł. Firefox daje mi wszystko co w tej
      chwili potrzebne a jeśli czegoś brakuje to znaczy, że developerzy na pewno
      napisali już jakiś dodatek - choćby perfekcyjne blokowanie wyskakujących
      reklam. Ale jeśli chodzi o najnowszy Office to chylę czoła przed firmą
      Microsoft - w zamian za nowe funkcje potrafię się pogodzić nawet z usunięciem
      menu i zastąpieniem go "wiązkami".
      • Gość: kfakler IE8 - prawie jak przeglądarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 19:28
        IE się rozwija, podobno już niedługo będzie w nim licznik osób aktualnie przeglądających Twój komputer.
        • Gość: internetowy_zwierz Nie wiem co by musieli zrobić bym porzucił Operę IP: *.gprs.plus.pl 19.03.09, 22:55
          Czasami się zapominam, bo jestem internetowy zwierz, że ludzie korzystają jeszcze z IE albo Firefoxa. Właściwie tylko wtedy gdy musze sprawdzić jak działą moja strona pod tamtymi wyszukiwarkami. Funkcjonalność Unternet Explorera, ale również Firefoxa jest w epoce kamienia łupanego w stosunku do tego co oferuje mi Opera. Wiem wiem, można doinstalować cos tam do FF i bedzie jak Opera. Ale co z tego jesli nawet jak juz wszystki adblocki i inne doistaluje to bede mial nadal przegladarke 2-3 razy wolniejszą? Opera jest najszybsza. A webslice'y czy jak sie zwie. Po co to - mam kilka zapisanych sesji Opery.
          A "standardowa" teraz otwarte mam ok 80-100 stron www - równolegle. Masa artykułów "na pózniej", rózne sprawy, notowania, ciekawe strony, itd itp. Jakbym miał korzystac z IE czy FF i jednej kilku zakładek chyba bym sie pociął. A tak, człowiek może sobie zostawić dowolną ilośc zakładek stron do przeczytania - lepsze to niż kazdorazowe ich wpisywanie do menedzera zakładek czy tworzenie panelów "ulubione" itp.
          • Gość: miś Od 2 lat używam FF, ale chyba czas na zmianę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.09, 07:41
            irytujące jest wieszanie się aplikacji, szczególnie gdy otwierasz pdf w jednej z
            podstron. Ma też sporo błędów, które irytują. Nie mam czasu na zabawy i
            szukanie, ale z tego co słyszę opera ma dobre notowania, chyba z nią spróbuję.
          • Gość: m Re: Nie wiem co by musieli zrobić bym porzucił Op IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.09, 00:05
            Opera nie blokuje reklam i błędnie wyświetla niektóre strony, a także potrafi na
            chwilę zawisnąć - i to ją dyskwalifikuje
            • Gość: UL Re: Nie wiem co by musieli zrobić bym porzucił Op IP: *.chello.pl 24.03.09, 12:32
              To co wymieniłeś też, ale jeszcze jedna podstawowa rzecz też całkowicie
              dyskwalifikuje Operę. Fakt, że podczas przechodzenia z jednej strony na drugą
              brak jest automatycznego zapisywania zmian i odświeżania strony. Owszem, mogę
              sobie nastawić że mi się co ileś tam sekund czy minut odświeża automatycznie,
              ale np. gdy piszę akurat jakiegoś posta to takie odświeżenie go kasuje. Nie
              rozumiem w czym leży problem, aby ten najgorszy błąd Opery wyeliminować.
          • Gość: Czesiu Re: Nie wiem co by musieli zrobić bym porzucił Op IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.09, 19:47
            Mam podobny styl przeglądania netu. W firefoxie mam otwarte okolo 35-50 kart.
            Działa powoli ale da się wytrzymać. Kiedy usiłuję zrobić to samo w operze to
            jest lepiej (szybciej)... aż do momentu kiedy się zawiesi. Niestety opera przy
            dużej ilości otwartych stron lubi u mnie nie odpowiadać lub po prostu się
            zawiesić. Ale i tak używam opery bo ma fajnego klienta poczty i działające
            gestury, do których przyzwyczaiłem się po 10 minutach i już nie mogę się
            odzwyczaić. IE mnie kompletnie nie interesuje. To coś zawsze czegoś nIE robi ale
            nIE wyświetla poprawnie stron.
          • Gość: emce Re: Nie wiem co by musieli zrobić bym porzucił Op IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.09, 20:59
            Obstawiam ze kolega co od razu skresla inne przegladarki mowiac ze opera
            najlepsza reszta to era kamienia, nawet nie zna mozliwosci pozostalych
            przegladarek. Wyczytal jakiegos posta i na nim jedzie.

Im wiecej wbudowanych pie...tym przegladarka jest mniej bezpieczna, dlatego FF
            pozwala na wybranie najbardziej potrzebnych i uzytecznych dodatkow. Im ich mniej
            tym mniej luk do znalezienia w przegladarce.

Widocznie Ty recznie zapisywales kazda strone w zakladkach a wystarczy ja
            przeciagnac na pasek, nie za duzo roboty, mozna nawet miec foldery z zakladkami
            i mozna zawsze do nich powrocic kiedy sie chce. Poza tym, pierwszy raz slysze
            zeby ktos na raz otwieral 100 zakladaek na raz... ciekawe strony... pewnie nasza
            klasa xD

Wygoda w uzytkowaniu przegladarek jest rozna, chociazby scrolowanie stron
            zupelnie sie rozni, dla mnei wygodniejsze jest w FF ale to rzecz gustu. Co do
            stabilnosci mysle ze te dwie przegladarki sa porownywalne. Bezpieczenstwo, mysle
            ze tez. Natomiast FF wydaje mi sie poprawniej czyta kody stron niz Opera.

Takze prosze sobie darowac komentarze o erze kamienia, poniewaz wiekszosc ludzi
            pomysli ze to wlasnie wlasciciel komentarza z niej pochodzi :>
            • Gość: cwok Re: Nie wiem co by musieli zrobić bym porzucił Op IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.06.09, 12:59
              FireFox jest najmniej stabilna i bezpieczna przegladarka na rynku.
              Jest tak gdyz programisci Mozilli nie maja wplywu na to jakie pluginy instaluja sobie ludzie.
              Opera jest pisana od poczatku jako calosc, przemyslana i dokladnie przetestowana w wersji jaka bedzie sciagana i instalowana przez ludzi. Natomiast w Mozilli testowana jest tylko podstawowa wersja przegladarki i oficjalne pluginy. Reszta to setki tysiecy programikow pisanych przez rzesze zapalencow, lepszych i gorszych programistow. FireFox jest tak bezpieczny i stabilny jaki jest zainstalowany najslabiej napisany i przetestowany plugin.
              Nigdy bym sie nie odwazyl zalogowac do banku z FireFoxa z zainstalowanymi pluginami...
          • Gość: mag Re: Nie wiem co by musieli zrobić bym porzucił Op IP: *.net.perfekt.pl 26.03.09, 20:15
            zgadzam sie tylko opera...firefox to tylko reklama i troche szumu.. a ie nawet nie mam w kompie
          • dawid_kp Re: Nie wiem co by musieli zrobić bym porzucił Op 12.06.09, 23:47
            to pewnie masz 386sx skoro firefox tak muli? Za 300 PLN można kupić kompletny
            komputer, na którym www śmiga.
      • Gość: janusz Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.tkk.pl 22.03.09, 07:35
        microsoft wypuscil nastepna odslone gowna ktore do konca nie jest
        jeszcze dopracowane, zainstalowalem ie 8 i norton 360 caly czas ma
        problem z jego ochrona, co 5 min trzeba naprawiac blad wyskakujacy z
        antywirusa. w 7 ce tego nie bylo, ale oczywiscie microsoftowi tylko
        chodzi o kase, a w dupie ma urzytkownikow, po jakim czasie wypuszcza
        poprawke i bedzie git, a do tego czasu sie wkurw..... wypiepsze do
        badziewie z kompa!!!
        • Gość: bzdyk Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.ms.gov.pl 25.03.09, 13:15
          Po przejrzeniu wszystkich komentów odnoszę wrażenie, że na IE plują
          głównie osobnicy bezskutecznie zmagający sie nie tylko z tajnikami
          ortografii, ale i mający ogromne kłopoty z w miarę klarownym
          formułowaniem myśli. Wygląda na to, że niestety IE stawia pewne
          wymogi umysłowe, jakim krytykanci nie są w stanie podołać. Dla
          jasności: IE6 uważam za tandetę, a 7 była źródłem mojej nieustającej
          irytacji. Mozilla zachwytu też nie wzbudziła, aczkolwiek dużo
          bardziej funkcjonalna. Opera jakiś czas temu zaczęła marsz w dół i
          każda kolejna aktualizacja powoduje, że przeglądarka robi się coraz
          bardziej wołowata. Safari to klęska na całej linii. Na razie używam
          Chrome'a, aczkolwiek przeglądarka ta też ma kilka wad, które są
          przysłowiową łyżką dziegciu. Co do IE8 sprawuje się zaskakująco
          dobrze, trzeba tylko poświęcić chwilę na doprowadzenie wyroba do
          stanu rzeczywistej użyteczności. Podsumowując każdy kto nie jest
          wyznawcą a użytkownikiem powinien być zadowolony z 8. Chociaż
          zachwytu nie przewiduję.
          • Gość: Użytkownik IE8 Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.centertel.pl 07.04.09, 19:07
            Z ortografią w postach powyżej jest gorzej niż źle. Ale nie o tym.

Od jakiegoś czasu używam IE8 RC i widzę, że tym razem MS dogonił, a
            może nawet przegonił konkurencję, zwłaszcza FF...
            Jakieś 10 minut temu zainstalowała się wersja finalna IE8, wersja
            8.0.6001.18702. Te parę minut wystarczyło abym się przekonał, że
            jest lepiej i chyba nieco szybciej niż w wersji RC.

Trzeba być zatwardziałym przeciwnikiem MS żeby nie dostrzec, że tym
            razem dokonał się przeskok z epoki kamienia łupanego wprost do epoki
            podróży kosmicznych.

Kwestią tygodni pozostaje rozłożenie na łopatki linux'owego FF...
    • Gość: karol Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.09, 17:40
      te weblice'y widzialem w firefoksie z rok temu jako rozszerzenie, i nie wymagaly
      zmian po stronie kodu odwiedzanej strony - mozna bylo tak pocwiartkowac kazda
      strone www...

• Gość: A1 Ja przechodzę od 10 lat od IE, i reszty i jakoś IP: *.chello.pl 19.03.09, 17:41
      nie czuję się wykluczony...
    • Gość: Senonisław Buuuu! Reklama. IP: *.chello.pl 19.03.09, 17:42
      Ciekawe ile pieniędzy dostała Gazeta za reklamowanie tego @##%@!, bo w głupotę
      autora nie wierzę.

Ludzie nie instalujcie tego shitu, używajcie FF, Opery albo Chrome.
      • Gość: piyoter Re: Buuuu! Reklama. IP: *.pub.krusz-lan.pl 19.03.09, 17:57
        a tak sie składa że własnie używasz IE i to od dawna. A to że nie chcesz tego aktualizowac, to już tylko twoja strata. tylko potem nie pisz, ze władowały sie jakieś wirusy i nie wiesz czemu...

• prawdziwy_artur Re: Buuuu! Reklama. 19.03.09, 18:06
        Gość portalu: Senonisław napisał(a):

> Ciekawe ile pieniędzy dostała Gazeta za reklamowanie tego @##%@!, bo w głupotę
        > autora nie wierzę.
        >
        > Ludzie nie instalujcie tego shitu, używajcie FF, Opery albo Chrome.

A niby dlaczego? Jak na razie uzywam tylko IE i jakos nie zdarzylo sie zebym potrzebowal czegos wiecej do przegladania stron.
        • Gość: kfaker Re: Buuuu! Reklama. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 19:27
          To był ten jeden raz, kiedy film "przyrodniczy" był tak duży, że ściągnąłeś go przez p2p?
        • ffamousffatman Re: Buuuu! Reklama. 26.03.09, 14:14
          @prawdziwy_artur: A bo ty używasz przeglądarki do przeglądania stron? Tylko.
          Gdzieżeś ty się uchował.
      • ggofferr Re: Buuuu! Reklama. 19.03.09, 19:29
        taaaaa nie ma to jak artykuł sponsorowany hehehehe, zgadzam się w 100% IE był
        jest i będzie badziewiem, FF rules!!
      • Gość: kretek_bladzi Re: Buuuu! Reklama. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.09, 12:11
        Gość portalu: Senonisław napisał(a):

> Ciekawe ile pieniędzy dostała Gazeta za reklamowanie tego @##%@!,
        bo w głupotę
        > autora nie wierzę.
        >
        > Ludzie nie instalujcie tego shitu, używajcie FF

FF to całkiem dobra przeglądarka, wyraźnie szybsza od IE7, ale
        oasteteczna wersja IE8 w porównaniu z betami jest sporo szybsza. Jak
        FF dorzuci (nie chce mi się samemu szukać jakichś pluginów)
        samodzielne doadawanie dostawców wyszukiwania, bezproblemowe
        bezpośrednie otwieranie plików z poziomu
        przeglądarki, "strumieniowość" w otwieranych plikach, możliwość
        zapisywania całych stron do pojedynczych plików, tryb incognito,
        wyszukiwanie spod prawoklików to może calkiem zarzucę IE8, ale na
        razie się na to nie zanosi. Genialny jest Adblock - chylę czoła, ale
        nie zachłystujmy sie nim, bo IE również ma potężnego odpowiednika -
        IEPro.

> Opery

Od mniej więcej 2-3 lat nie używam Opery, więc nie wiem jak teraz
        sobie radzi - ale tamte wersje nie przekonały mnie do niej. Operę
        mam tylko w komórce - wymiata.

> albo Chrome.

Oj, Chrome to zabawka dla dziewczyn z różowymi torebkami a nie
        przeglądarka jak Opera, FF czy IE
      • Gość: szatan ciekawe ile kosztowało dostosowanie gazety do IE8 IP: 188.33.19.* 24.03.09, 23:19
        Jak poniosło się nakłady na dostosowanie i "dodatki" do IE8 to trzeba teraz
        promować żeby się zwracało :D
    • Gość: gzyms Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.brutele.be 19.03.09, 17:43
      E tam nie mozna przejsc obojetnie. Mnie sie jakos udalo, wiec to chyba nie sztuka;-)
    • Gość: roberto_tychy Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: 93.179.216.* 19.03.09, 17:56
      "Otwieram portal Gazeta.pl za pomocą Internet Explorera 8 i widzę możliwość
      dodania poszczególnych ramek do przeglądarki."

-chwileczkę; powinno być najpierw: "próbuję walczyć z wszechobecnymi bannerami i
      fleszami reklamowymi" !

za ie podziękuję.używam firefoxa.
    • Gość: Gość Ten hit to jest.. IP: 82.103.128.* 19.03.09, 18:00
      $hit
    • Gość: brrrbrr Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.multimo.gtsenergis.pl 19.03.09, 18:26
      Czy przy założeniu że "do internetu" używam wyłącznie FF / Iron (Chrome) jest
      jakiś sens instalować IE8? Czy ze względu na ścisłą integrację z systemem
      podniesie to bezpieczeństwo? Czy nie opłaca się i można zostać przy v7?
    • Gość: sir_leon MS zaczyna udawać, że Opara nie jest konkurencją IP: *.uz.zgora.pl 19.03.09, 18:27
      www.youtube.com/watch?v=Bqq7GbqA ࣾࣾ
      Jak zwykle MS musi udawać, że Opera nie istnieje, żeby wyjść z twarzą. Jeszcze parę lat temu sami wprowadzali zmiany na stronach, tak aby Opera nie mogła ich dobrze otwierać, żeby teraz udawać, że nie widzą w nij żadnej. Wystarczy spojrzeć na załączone "Video Response", żeby się przekonać, jak się ta cała rewolucyjna wydajność prezentuje. MS-owi zależy na ukazanie Firefoxa jako lidera konkurencji, bo dla nich to po prostu mniejsze zło. Bo choć Opera popularnaścią pozostaje wciąż w cieniu i niespecjalnie zagraża IE, to jednak w testach zdaje się wyprzedzać konkurencję, a samego IE po prostu miażdży.
      • Gość: sir_leon Re: MS zaczyna udawać, że Opara nie jest konkuren IP: *.uz.zgora.pl 19.03.09, 18:30
        poprawiony link:
        www.youtube.com/watch?v=Bqq7GbqAf88
      • bmc3i Re: MS zaczyna udawać, że Opara nie jest konkuren 19.03.09, 19:09
        Gość portalu: sir_leon napisał(a):

> ncji, bo dla nich to po prostu mniejsze zło. Bo choć Opera popularnaścią pozost
        > aje wciąż w cieniu i niespecjalnie zagraża IE, to jednak w testach zdaje się wy
        > przedzać konkurencję, a samego IE po prostu miażdży.

I pewno dlatego wlasnie, za pomocą Opery swobodnie i bezwidnie mozna wejsc na
        niebezpieczne strony, przed wejsciem na ktore ostrzega Firefox.
        • Gość: kfaker Re: MS zaczyna udawać, że Opara nie jest konkuren IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 19:31
          Masz problem z faktami. Fakty są takie, że Opera przed niebezpiecznymi stronami ostrzega standardowo, a FF pewnie wymaga ośmiu wtyczek i splunięcia przez lewe ramię.
      • Gość: do sir_leona Re: MS zaczyna udawać, że Opara nie jest konkuren IP: *.b-ras3.mvw.galway.eircom.net 19.03.09, 21:13
        "Bo choć Opera popularnaścią pozostaje wciąż w cieniu i niespecjalnie zagraża
        IE, to jednak w testach zdaje się wyprzedzać konkurencję, a samego IE po prostu
        miażdży."

Używam FF i Opery. Od czasu do czasu też Chroma i Safari. Niestety z przykrością
        stwierdzam, że Opera nie powala szybkością.
        Najszybszą przeglądarką jest Chrome. Niestety ma za mało funkcji i nie posiada
        (jak narazie) ad blockera.
        • Gość: sir_leon Re: MS zaczyna udawać, że Opara nie jest konkuren IP: *.uz.zgora.pl 19.03.09, 23:09
          Nie wnikając już w doznania subiektywne, testy zwykle pokazują co innego. Przykładem może tu np. być filmik z "video response" do linka jaki podałem wcześniej.
          Co nie znaczy, że np. krytykuję FireFoksa. Po prostu uważam operę za aktualnie lepszą. Wszystko się może jeszcze zmienić. Jednak pominięcie w teście "prawdopodobnie najlepszej preglądarki na świecie" choćby tak twierdziło tylko 10% ludzi wskazuje na to, że to właśnie niej MS się aktualnie najbardziej boi.
        • Gość: piyoter Re: MS zaczyna udawać, że Opara nie jest konkuren IP: *.pub.krusz-lan.pl 19.03.09, 23:56
          a jak nabierze funkcjonalności opery to wtedy zobaczymy co z szybkościa sie stanie
      • Gość: internetowy_zwierz Re: MS zaczyna udawać, że Opara nie jest konkuren IP: *.gprs.plus.pl 19.03.09, 23:05
        Prawo rzecze, dać mu piwa. Slowa sir leona to miód na moje oczy bo czasami aż mnie szlag trafia jak próbuje kogoś przekonać do Opery - bo on sie boi mowości, ma IE, albo od biedy FF. Ale z drugiej strony - NIE ZNAM ANI JEDNEJ OSOBY która poznawszy Operę wróciła do IE.
        Może Chrome bedzie lepszy ale szczerze mówiąc mam ideologiczną awersje do produktów kolejnego mołocha korporacyjnego pt Google- drugi Microsoft.
    • dzikowy Właśnie przeszedłem. 19.03.09, 18:31
      :D
    • Gość: kopor Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.is.net.pl 19.03.09, 18:39
      chyba za duzo informacji (aż trzy!) posiwecacie IE8. miłośnicy czy opłacani?
    • bnowy Najlepsze podsumowanie: 19.03.09, 19:01
      Chrome is the prettiest, Firefox is the most expandable, Safari is the fastest
      and Internet Explorer, er, exists.

Za jacek50.blox.pl/2009/03/Ktora-przegladarka-najlepsza.html
      • Gość: . Re: Najlepsze podsumowanie: IP: *.chello.pl 19.03.09, 19:06
        prawda (na razie) jest taka, ze "Explorer, er, is used...". korpy go lubia, i
        nic nie poradzisz.
    • Gość: mm Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.09, 19:21
      1 pytanie: jest wersja na Linuxa?
      • Gość: Albeut Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.opera-mini.net 21.03.09, 09:21
        Nie ma - bo wspanialego linuxa uzywa w Polsce az 0,4 % userow Na dodatek wbrew komunistycznej propagandzie brak w tej liczbie jakiejkolwiek tendencji wzrostowej :) [ polecam ranking.pl ]
    • magda-magda25 Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia 19.03.09, 20:37
      i tak wole firefoxa:) nawet nie wiem dlaczego ale jestem zwyklym uzytkownikiem
      i jako taki nie kieruje sie logika ale preferencjami wynikajacymi z
      doswiadczen, roznych opini i emocji:))) :P
    • krzynio_s Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia 19.03.09, 20:45
      IE jest dla jeleni ktorzy kupili kompa z softwarem w mediamarkcie i nie wiedza
      jak ściągnąć FF czy coś innego. Nie znam nikogo kto profesjonalnie używa
      komputera i jako przeglądarki używa IE.
      • Gość: srb Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.03.09, 21:04
        Normalnie *rence*

Po pierwsze wiekszosc 'profesjonalnie' uzywajacych komputera
        korzysta z IE (sekretarki, pracownicy biurowi etc. - chyba nie
        zaprzeczysz ze uzywaja ich profesjonalnie czyli do pracy). Ze juz
        nie wspomne o webdesignerach - strony musza wygladac dobrze pod
        kazda popularna przegladarka, a IE jest najpopularniejsza.

Po drugie ja uzywam IE z prostej przyczyny - odkad MS wprowadzil
        zakladki, spelnia wszystkie moje wymagania. A gwarantuje ci ze moja
        znajomosc komputerow jest duzo wyzsza niz srednia. I warto tez
        zaznaczyc ze jedyny problem z wirusem ktory mialem przez ostatni rok
        wynikal tylko i wylacznie z mojej winy (uzycie flasha w punkcie
        ksero)

Czy naprawde twoj e-penis rosnie od bycia pr0? Czy po prostu jestes
        takim konformista ze nie potrafisz wyrobic sobie wlasnej opini tylko
        powtarzac czyjes?

Ja nie twierdze ze IE jest najlepszy, nawet nie twierdze ze jest
        lepszy od FF albo Opery. Prawda jest taka ze w duzej mierze wynika
        to z osobistych potrzeb i przyzwyczajen. A tego typu bluzgi na
        forach sa raczej charakterystyczne dla niedowartosciowanych
        malolatow ktorzy lubia poszpanowac i pokazac jacy sa pr0 przez
        narzekanie na Windowsa, Office'a i IE. Tym bardziej ze nie sa one
        potwierdzone zadnymi sensownymi argumentami poza wyswiechtanymi
        sloganami powtarzanymi na zasadzie 'znam kogos, kto zna kogos, kto
        widzial kiedys kogos'.

Troche zdrowego rozsadku.
        • Gość: srb Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.03.09, 21:08
          A, jeszcze jedno - oprocz IE mam zainstalowanego Chrome'a. Pod IE
          ogladam wiekszosc stron, ale po zainstalowaniu IEPro mam bardzo
          restrykcyjne blokowanie reklam flashowych. Czasami sprawia to
          problemy wiec takie strony otwieram pod Chrome.

IE uzywam z prostej przyczyny - skoro mam w systemie zainstalowane
          cos co mi odpowiada, to po co mam instalowac cos innego (poza
          powodem podanym wczesniej)?
          • Gość: Sleeper Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 22:51
            Jezu, jak miło na tych forach gazety przeczytać tak przyjemnie mądrą wypowiedź.
            Myślałem że sztuka konstruktywnego kształtowania myśli zaginęła wraz z odkryciem
            internetu przez pierwszego Polaka, a tu jednak proszę :)

Jeżeli chodzi zaś o sam temat - do wyboru alternatywnej do IE8 przeglądarki może
            skłaniać moim zdaniem jeszcze jedna rzecz - wartość konkurencji. W internetowym
            światku aż roi się od monopoli, co ma całą tonę negatywnych konsekwencji i
            garstkę tylko pozytywnych. Wspieranie "drugiego" (ktokolwiek by nim nie był)
            zawsze ma ten sens, że i "pierwszy" musi pilnować swojego produktu. I, jak
            wynika z komentowanego artykułu, dlatego IE6 był przyczyną tak fatalnej sławy
            IE, jak również dlatego IE8 daje radę.

• kotek.filemon Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia 20.03.09, 11:51
          > Po pierwsze wiekszosc 'profesjonalnie' uzywajacych komputera
          > korzysta z IE (sekretarki, pracownicy biurowi etc. - chyba nie
          > zaprzeczysz ze uzywaja ich profesjonalnie czyli do pracy).

Używanie komputera jako nieco kosztownej maszyny do pisania to nie jest jeszcze oznaka "profesjonalizmu". Prawda taka, że większość sekretarek, pracowników biurowych, etc. korzysta z IE, bo nie zna się kompletnie na sprzęcie i oprogramowaniu. Ewentualnie mają leniwego dewelopera, któremu nie chce się uniezależnić aplikacji webowej od rodzaju klienta używanego do łączenia i tym samym są zmuszeni tkwić przy IE.
          • Gość: m Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.09, 00:13
            I dodajmy jeszcze: od działu IT i korporacyjnych wytycznych/procedur.

W większości firm to dział IT instaluje oprogramowanie, zaś użytkownik jest
            tylko "luzerem" z minimalnymi uprawnieniami.
      • Gość: Roland Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.as.kn.pl 19.03.09, 21:05
        No widzisz lamerze - ja znam takich ludzi. Wiem też, że jak IE, tak i FF ma
        wiele błędów (w tym takich dotyczących zgodności z W3C).
        • Gość: gość Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.limes.com.pl 23.03.09, 22:08
          Dlatego dziwię się, że tak mało popularna jest OPERA!!!! Co do kolegi, postu powyżjej, również nie znam żadnego profesjonalisty z branży IT, który na własny użytek (nie mówię tu o deweloperach serwisów internetowych, bo to oczywiste że muszą sprwadzić każdą przeglądarkę) używaliby IE !! dziwny traw, nieprawdaż? Sam polecam i rekomenduję Operę!
      • ekiwok Ech... ^^ 26.03.09, 20:21
        Na starszych PC firefox nie działa, lepszy jest IE 6. Na nowszym sprzęcie lepszy jest IE 8 i wszystkie sensowne testy niedługo to wykażą.
      • ekiwok Ech... ^^ 26.03.09, 20:21
        Na starszych PC firefox nie działa, lepszy jest IE 6. Na nowszym sprzęcie lepszy jest IE 8 i wszystkie sensowne testy niedługo to wykażą.
      • Gość: Gość Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.09, 10:28
        A czy ty wogóle znasz jakiegoś profesjonalistę?? Bo sposobie pisania
        tego nie widac!
    • Gość: hesar Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.chello.pl 19.03.09, 20:46
      a ja sie zapytowywuje skad Pan Autor (przez duze 'A') jest taki pewien ze IE8 jest super hiper the najbezpieczniejsza przegladarka na swiecie???
      moze dlatego ze 2 dni przed wydaniem jej jeszcze nie udalo sie hakerom zlamac zabezpieczen badz znalezc jakiej mega-giga dziury??
      albo po prostu jeszcze o tym nie wiemy

f....k thak kind of articles :/
      ble
    • Gość: /dev/lepper nie widzę wersji na linuksa... IP: *.jjs-isp.pl 19.03.09, 21:13
      źródeł też nie ma - tandeta jakaś!
      • Gość: Tal Re: nie widzę wersji na linuksa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 21:24
        Gość portalu: /dev/lepper napisał(a):
        > źródeł też nie ma - tandeta jakaś!

No to udaj się do /dev/null i nie śmieć tutaj.
    • roar Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia 19.03.09, 21:20
      Myślę, że większość internetu przejdzie obok tej przeglądarki obojętnie.

I, owszem, Microsoft może sobie pozwolić na dalszą utratę rynku. Nie ma na nim już nic do zyskania poza źle pojętym prestiżem. Oddział internetowy tej firmy przynosi spore straty (po wyjściu na prostą Entertainment & Devices - jako jedyny w całej korporacji), IE nigdy nie napędził prowadzonym przez nich serwisom wielu klientów. Walka o monopol na technologie WWW, uzasadniona ekonomicznie jako narzędzie do przymuszania ludzi do korzystania z Windows - dawno już przegrana.

No ale ich sprawa. Zarabiają miliardy dolarów, mogą sobie część wyrzucić w błoto.
    • Gość: JanMario Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 21:20
      No i wielka kupa...zainstalowne i od razu pop-up`y wyskakuja, wcale nie taka
      szybka male przyciski na pasku zadan - ogolnie firefox lepszy sorry MS
    • Gość: ? Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.mcon.pl 19.03.09, 21:37
      trzymam się od tego diabelstwa z daleka i nie tykam nawet kijem..
      • Gość: internetowy_zwierz :-)))))))))))) IP: *.gprs.plus.pl 19.03.09, 23:13
    • Gość: ziom zobacze jak wypada przy safari... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 22:24
      zobacze jak wypada przy safari...
    • emdzin Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia 19.03.09, 22:33
      Taa... Od czasu ukazania się FF, nie używam jej, ale zainstalowałem ze względów
      bezpieczeństwa... po zainstalowaniu na początek mi się zawiesiła, po restarcie
      komputera poszła, ale wywaliła mi pasek boczny i juz nie moge go przywrócić :-(
      Nie dotknę już tego cholerstwa... Z niecierpliwością czekam na FF 3.5 :-)
      • Gość: zdrw Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.adsl.inetia.pl 04.06.09, 12:01
        Naucz sie logicznie formułować myśli, a potem chronologicznie i z sensem przelac
        je na papier.O co ci chodzi?O IE, czy o FF???? Bo tak naprawdę nie wiadomo.Gada
        jak baba, przeskakując myślami kilometry.....
        Domyślam sie,ze chwalisz FF, ale trudno to wydedukować... ;)
    • Gość: screen Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.chello.pl 19.03.09, 22:41
      Od zawsze uzywalem Netscape'a a pozniej (jakby naturalna droga przesiadlem sie
      na) Firefoxa.

Nie powiem, ze nie mialem stycznosci z IE, czy to 5,6 czy w koncu 7. W koncu
      trzeba miec "program do sciagania instalki normalnej przegladarki".

Dzisiaj o 18.15 pociagnalem instalke IE 8.
      Na poczatku troche mnie zdziwilo przy instalacji tej przegladarki "wyszukiwanie
      zlosliwego oprogramowania" (chyba tak to sie nazywalo.
      Fakt ze w czasie instalacji zdazylem zrobic kawe, a po tym pozwolilem sobie
      samodzielnie skonfigurowac dodatki.

No i... opadla mi szczena ;] No nie jest to Fx z addonsami (ja mam zawsze
      kilkanascie poinstalowanych "na musowo"), bez ktorych goly Fx bylby zwyklym
      oknem na swiat zaslonietym pop-upami gazety ;]

... ale, ale IE 8 wyglada i smiga naprawde fajnie. Te dodatki wymienione w
      artykule sa calkiem, calkiem.... jesli zaczna ten dzial rozwijac IE8 bedzie
      naprawde spoko przegladarka.

Testowalem Chrome i Opere (zmuszalem sie zeby nie zamknac po 5 minutach) i nie
      bylem z nich zadowolony. IE8 - POZYTYWNE ROZCZAROWANIE. W koncu "druga
      niedomyslna" przegladarka w systemie ma kilka funkcji, ze od czasu do czasu, az
      odpale sobie :)

Jak bedzie wtyczka pod ogame do IE8 ^^ to sie moze przesiade :D
      • Gość: defetysta Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.chello.pl 20.03.09, 00:07
        stary, użyj tego swojego IE8 i sprawdź, czy aby na pewno pozytywnie się
        rozczarować się jest wykonalne ;) a już IE8 Ci odpowie, że nie to użyj FF lub
        Opery i zmień te krzyki na np. POZYTYWNE ZASKOCZENIE, buahaha, pozdrawiam
        • Gość: screen Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.chello.pl 20.03.09, 07:38
          Hmmm? Wydawało mi się, że napisałem, że IE8 przetestowałem co znaczy użyłem...

Napisałem nawet, że na codzień używam Fx (Panie defetysto czyżbyś nie wiedział
          taki skrót należy używać dla Firefoxa?). A nawet napisałem, że od zawsze
          używałem Netscape'a (jakbyś wiedział co to za przeglądarka, to pewnie uznałbyś,
          że od dawna nie należę do miłośników IE).

Wysiliłem się na odrobinę obiektywizmu ;] Choć świadomie zamiast poprzednich
          wersji IE używałem innych przeglądarek - stwierdzam, że IE8 wygląda i działa
          zgrabnie.

A Ty nie musisz stać na straży Fx i negować bez sprawdzenia :) Fx obroni się bez
          Twojej pomocy, bo to najlepsza przeglądarka...

PS Jakby Fx nie było i miałbym wybierać z pozostałych przeglądarek (Opera,
          Chrome, Safari - testowałem wszystkie) to wybrałbym IE :P
      • Gość: pieter Re: Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia IP: *.acn.waw.pl 20.03.09, 20:44
        A ja się bardzo rozczarowałem. Przeglądarka nie wnosi nic ponad to co ma konkurencja. Domyślne kolorowanie zakładek nie działa tak jakbym chciał (np. kolory wiążą strony z danej domeny). Narzędzia developera to niedorobiony plagiat "Firebuga" (nawet rozkład menu itp. zgapili!!) nie ma takich fajnych featur jak np. podgląd obrazków w CSS i kolorów, a okienko inaczej niż w FF na dzień dobry zasłania ci treść. Ściągneli też z FF wyszukiwanie w stronie, nie pokazuje się chamskie modalne okenko przesłaniające treść tylko elegancki pasek. Prędkość przedstawiana przez M$ w dosyć kontrowersyjnym teście okazała się ściemą. Obsługa standardów? Niestety nic się nie zmieniło w tej kwestii: przeglądarka ta jedynie powoduje zacofanie w technologiach webowych.

• mapiec Internet Explorer 8: pierwsze wrażenia 19.03.09, 23:16
      Uruchamia się bardzo szybko!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka