Gość: Jarek IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.04.09, 12:17 Nie ma czaegoś takiego jak Adobe Graphic Suite - jest Adobe Creative Suite. A karol ssie po same kule. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: R2D2 Jak wyposażyć studio graficzne IP: *.adsl.inetia.pl 10.04.09, 08:35 Jeżeli Autor uważa, że budując studio graficzne (czy też przygotowując jakąkolwiek inna działalność) należy zacząć od wyboru platformy sprzętowej, to już dalej czytać nie warto. Dla Grafika nie jest ważne, czy będzie to Windows, czy MAC OS - ważne jest natomiast jak będzie wykonywał swoja pracę i jakie możliwości ma oferować Mu narzędzie pracy - jeżeli będzie rysował "rysikiem" (czytaj używał tabletu) to musi wybrać program, który dobrze współpracuje z tabletem, a w szczególności radzi sobie z dynamiką ruchu i ma dużą czułość na nacisk - to da najlepsze odwzorowanie pracy z ołówkiem czy pędzlem. Oczywiście program musi mieć też wszystkie (jak najwięcej) wymagane funkcje - czy to do tworzenia czy obrabiania grafiki. A jak już Grafik wybierze sobie program, to dopiero może myśleć o platformie - nie wszystkie aplikacje działają na każdej platformie systemowej (równie dobrze). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Jak wyposażyć studio graficzne IP: *.adsl.inetia.pl 10.04.09, 12:07 > Jeżeli Autor uważa, że budując studio graficzne (czy też > przygotowując jakąkolwiek inna działalność) należy zacząć od > wyboru platformy sprzętowej, to już dalej czytać nie warto. To jest nadzwyczaj oczywiste. Profesjonalnego studia graficznego nie bedzie budowal laik, bo jak samo okreslenie wskazuje, profesjonalista to zawodowiec. Zawodowiec dobrze wie, czego potrzebuje do pracy. Jeden zainstaluje Shopa, Illka i Indyka CS4 i wszystko to postawi na rozbudowanym PowerMacu z dwoma EIZO Color Edge 30", a inny kupi sobie komputerek biurowy z marketu, przypnie do niego 22" za 800 zl i bedzie pracowal na tym samym narzedziu, ktorego uzywa od lat, czyli CorelDRAW 8. :) I temu drugiemu to wystarczy, bo tworzy plakaty jakich raczej w multipleksach sie nie wiesza, logotypy, ikonki, etc. Mozna? Oczywiscie ze tak. Sam pracuje zawodowo w tym fachu od nastu lat, i o ile niegdys skanera uzywalem przynajmniej co drugi dzien, tak teraz potrzebowalem go ostatni raz chyba 2 lata temu, a i tak sprawe zalatwil aparat cyfrowy. To samo z drukarka. Czesciej tusze zasychaja, niz jest mi ona potrzebna. Tak wiec caly ten artykul jest zbyt ogolnikowy i kompletnie nie uwzglednia specyfiki zawodu i poszczegolnych specjalnosci. Mowiac prosciej, jest do bani! Odpowiedz Link Zgłoś
ksionc_proborzdz Re: Jak wyposażyć studio graficzne 10.04.09, 08:38 LOL Pierwszy kwietnia był w zeszłym tygodniu. Chipie, nie idź tą drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o2 Re: Jak wyposażyć studio graficzne IP: *.acn.waw.pl 10.04.09, 08:48 Nie ma to jak pseudo fachowa opinia, zawierająca co najmniej "lol", "buhaha" albo "rotfl". Odpowiedz Link Zgłoś
ksionc_proborzdz Re: Jak wyposażyć studio graficzne 10.04.09, 09:06 Bo co tu komentować? Chip to gazeta bardzo ogólna, a porywanie się na "studio graficzne z prawdziwego zdarzenia" zakrawa na kpinę wobec rozważań "Adobe czy Corel". Lepiej zostać przy tym co robi się dobrze, niż porywać się na tematy profesjonalne i traktować je tak ogólnikowo. Odpowiedz Link Zgłoś
hal_gravity bzdury jakieś.... 10.04.09, 08:50 >> Jeśli wydaje nam się, że komputer do przygotowywania wielostronicowych kolorowych publikacji powinien być supermaszyną, to jesteśmy w błędzie no , na tą chwilę mile widziane są dwa procesory , czterordzeniowe i tyle ramu ile da się wsadzić . Jak mamy billboard , powiedzmy w 72 DPI to pliczek jest baardzo duży. 1.5 GB ? ` Jakiś idiota to pisał... >> Matryce typu S-PVA oferują lepsze odwzorowanie kolorów Ja zawsze sądziłem że rządził IPS . ale co tam. Odpowiedz Link Zgłoś
hal_gravity Oprogramowanie: Adobe czy Corel 10.04.09, 08:52 Pardą , jakieś duże agencje jeszcze pracują na sofcie Corela ?! Adołbi to taki jakby "standard przemysłowy" , korela widuje na wsiach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vv Re: bzdury jakieś.... IP: 217.147.104.* 10.04.09, 10:32 > no , na tą chwilę mile widziane są dwa procesory , czterordzeniowe i tyle ramu > ile da się wsadzić . Jak mamy billboard , powiedzmy w 72 DPI to pliczek jest > baardzo duży. 1.5 GB ? ` Nie widziałem jeszcze billboardu w 72 dpi. Z reguły piksele są wielkości cegły. Przyjżyj się dowolnemu, wiszącemu gdzieś na mieście ale z odległości tak z pół metra. Niejeden ma milimetrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rogus Re: bzdury jakieś.... IP: 193.201.19.* 10.04.09, 11:10 DPI, a rozdzielczosc obrazow uzytych to dwie inne sprawy. DPI mowi o "rozdzielczosci" / gestosci kropel tuszu.... Rozdzielczosc - piksele natomiast to najmniejsza niepodzielna czesc obrazu ktorej mozemy przypisac kolor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rogus Re: bzdury jakieś.... IP: 193.201.19.* 10.04.09, 11:10 DPI, a rozdzielczosc obrazow uzytych to dwie inne sprawy. DPI mowi o "rozdzielczosci" / gestosci kropel tuszu.... Rozdzielczosc - piksele natomiast to najmniejsza niepodzielna czesc obrazu ktorej mozemy przypisac kolor. Prawda jest gdzies po srodku. DPI do billboardow to z reguly w oklicach 20-70. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ość Re: bzdury jakieś.... IP: *.centertel.pl 10.04.09, 13:40 To mało widziałeś jeszcze. 72 dpi (1:1) dla billboardu jest ok, 60 też wystarczy. Jak robisz 40 m kw siatkę, to dajesz 24 dpi i też jest dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Jak wyposażyć studio graficzne IP: *.cable.ubr11.shef.blueyonder.co.uk 10.04.09, 09:00 Do obrobki 2d wystarczy jednordzeniowy procesor, jesli nie stosujemy przeladowanych kolosow typu adobe cs. Corel radzi sobie ze skladem tak samo jak darmowy scribus, choc indesign adobe jest wygodniejszy. Ostatecznie mozna do broszur i kalendarzy stosowac ktorys pakiet biurowy - od tego sa... powiedzmy openoffice - darmoszka. Problem z 3D: raczej darmowy blender czy inne paskudztwo, niz drogutkie kombajny.., no i ten album zdjec: toz to glupota wydawac kase na album z balangi, skoro radza sobie z tym nawet webowe aplikacje! Nie chce mi sie wiecej pisac, wiec tylko jedna wskazowka: dystrybucje Linuxa sa na tyle user-friendy, ze czemu nie odciazyc maszyny, skoro natywnie wspieraja architektore 64bit, a wiekrzosc sensownych aplikacji jest darmowa pod tego typu systemem? - jeszcze zostanie kasa na prawsziwy monitorek i tablecik :) Odpowiedz Link Zgłoś
hal_gravity Re: Jak wyposażyć studio graficzne 10.04.09, 09:01 > Do obrobki 2d wystarczy jednordzeniowy procesor, jesli nie stosujemy > przeladowanych kolosow typu adobe cs. czy kolega kiedyś pracował nad np... billboardem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Re: Jak wyposażyć studio graficzne IP: *.cable.ubr11.shef.blueyonder.co.uk 10.04.09, 09:07 tia, ale tekst jest adresowany do detalistow, czyli bzdurny. U pracodawcy trzymamy sie zastanych standartow, o ktorych redaktorowie chipa nie maja pojecia. Wkurrza to przeklejanie glupot przez GW. Ech! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiz Jak wyposażyć studio graficzne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.09, 09:26 Pardąsik, ale ja robie w DTP 10 lat, offsetu i flexo i 90% prac które dostaje od klientów to Corel, więc niech kolega nie pieprzy. Sam robię na CSie, ale kto ma racje... 10% cwaniaczków jak my którzy robią na Makach i Illustratorze czy reszta Polski ze wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Jak wyposażyć studio graficzne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.09, 09:46 Taaa... jak widze takie artykuly to mi sie cisnienie podnosi. Po takich wypocinach, byle palant z kasa przekonany o swoim talencie (a niestety nie jego braku) postanawia otworzyc stdio graficzne, a potem mamy zanizanie cen i uslug. Grafika to nie praca dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
havokkk Re: Jak wyposażyć studio graficzne 10.04.09, 09:50 a ja myśle ze dobra jakość sama się obroni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heliogabal Re: Jak wyposażyć studio graficzne IP: *.dolsat.pl 10.04.09, 09:59 tez tak mysle. To są dwa zupelnie rozne swiaty - studenci co za 50 PLN zrobią stronkę i ludzie pracujący dla os3, k2, amg i temu podobnych, biorący 50 PLN za godzinę pracy. W pewnym momencie kwestia konkurencji z kims kto zrobi "to samo" za 800 PLN a nie za 20k przestaje w ogole istniec, bo rynek jest rozwarstwiony dosc wyraznie i kazdy wykonawca ma klientow... jakby to powiedziec.. adekwatnych do swojej pozycji na rynku. PS. Ze swej strony polecam della 30", moze to nie NEC czy eizo, ale o dziwo dal sie skalibrowac bez wiekszego problemu, a rozdzielczosc 2650 x 1600 px jest nie do pogardzenia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Jak wyposażyć studio graficzne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.09, 10:16 to trackballi się ju nie używa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd Jak wyposażyć studio graficzne IP: 217.147.104.* 10.04.09, 10:28 I to wszystko po to, żeby udźwignąć nowego windowsa... Pamiętam podobne artykuły w chipie (i innych) sprzed 5 lat - wtedy wystarczało 128MB RAMu, dysk kilkadziesiąt GB. Jeszcze z 5 lat wześniej - zaawansowane studio wymagało 32MB pamięci RAM. Powiecie, toż to inna epoka, przez te lata wszystko poszło do przodu, wszystko się zmieniło. Pytanie CO KONKRETNIE? Ostatecznie nadal pracujemy tak samo wydajnie, mamy w zasadzie te same możliwości (no, może kilka - naśie -dziesiąt nowych wtyczek w programie graficznym, któych zastosowania i tak nie znamy). I nadal pracujemy nad TYM SAMYM zdjęciem, które docelowo ma osiągnąć TĄ SAMĄ jakość. Pytanie - po cholerę nam 100 razy wydajniejsze narzędzie, wnoszące dodatkowy koszt, skoro cel, efekt końcowy pracy pozostał niezmienny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w spoko - tylko że wszystko zawyżone IP: 77.252.71.* 10.04.09, 10:44 dwa rdzenie owszem mam - ale mnie potrzebne do montażu filmów i póki co jest ok być może także przydadzą się gdy zajmiemy się grafiką 3d - im większa szybkość tym szybsze renderowanie -więc przydatne do przyspieszenia pracy ale artykuł spoko - zawsze pole do dyskusji co do Mac czy PC - zgadzam się - dyskusja kiedyś miała sens - teraz (z punktu widzenia grafika) różnice pewnie niewielkie z punktu widzenia użytkownika-w-ogóle - Mac jest ciekawie projektowany, ciekawe pomysły konstrukcyjne (np "antywłamaniowe" itp) ale do grafiki jakikolwiek PC wystarczy (na początek) - reszta przyjdzie z doświadczeniem i niejako następne potrzeby wyłonią się "automatycznie" - moja rada - na początek (a rozumiem że artykuł przeznaczony dla początkujących), na początek nie przesadzać - naprawdę - większość tego co można wyczarować, można zrobić na przeciętnym PC i darmowym oprogramowaniu typu GIMP czy Inkscape miłej zabawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bux a do składu to QuarkXpress IP: *.gl.digi.pl 10.04.09, 10:59 Do skłądu tekstu to się używa QuarkXpress, ostatnio był w sprzedaży po 999 zł, normalnie ok 3 000, i Indesign do piet mu nie sięga. A i tak najważniejszy jest pomysł, aby możliwości programu wykorzystać, bo w zwykłej pracy to i Photoshop 7 wystarczy. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Genialne wnioski. 10.04.09, 11:23 Ale z du.py wyjęte. Bo wy, zamiast kupić sprzęt i pracować (zarabiać), siedzicie i składacie sprzęt z części. (i jeszcze brandzlujecie się na forach przechwalkami ile moogłaby wasza karta/dysk/procesor/obudowa, gdybyście tylko mieli sterowniki/pieniądze/czas/pomysł. A ja w tym czasie pracuję...) A ja mam w d. tę wiedzę. Płacą mi za produkt (efekt pracy w programach), a nie za to, że tworzę komputer od zera... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawy Re: Genialne wnioski. IP: *.acn.waw.pl 10.04.09, 16:37 No i co w związku z tym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konkret Do kogo ten artyku ł??? IP: 94.254.140.* 10.04.09, 11:33 Dla laika - nieprzydatny. Raczej go nie zainteresują dywagacje, czy kupować monitor EIZO za ponad 4000. Dla profesjonalisty - śmieszny swoją ogólnością. Co to znaczy "grafik"? Tyle, co "inżynier". Wszystko i nic. Absolutną koniecznością jest doprecyzowanie, czym się opisywany hardware ma zajmować - DTP czy renderingiem 3D czy webdesignem czy może compositingiem i montażem. Bo to wszystko to "grafika". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Jak wyposażyć studio graficzne IP: *.acn.waw.pl 10.04.09, 12:27 Od kilku lat pracuję jako freelancer w oglnopolskiej agenji reklamowej i korzystam z 4 letniego laptopa. Nie mam tabletu, nie mam monitora za 20 tysięcy, ani designerskiego MacOSX. Wszystko robie na XP i PS7. Jakoś ogarnąłem słabe kolory wyswietlacza (tak, mam tylko ten w laptopie) i brak 4 rdzeni. W wiekszości robię billboardy i reklamy do gazet. Słyszałem o grafikach pracujących na Macach G4 i jeszcze bardziej wiekowym sprzęcie. Wszystko zależy od tego co się potrafi , a nie jak bardzo wypasiony spzęt dostaliśmy od redakcji. Można się nauczyć jak kolory wyswietlane na beznadziejnym LCD wyjdą w druku, tylko trzeba chcieć. Oczywiście wolałbym Maca z wacomem i eizo, ale szkoda mi kasy, bo komputer to tylko narzędzie i tylko od nas zalezy jak z niego skorzystamy. nie chodzi o to, że mnie na to nie stac, ale o fakt, że zamiast tego superkomputera pojadę sobię do Ameryki Południowej na miesiąc. Pozdrawiam lansiarzy oczekujących od firmy sprzętu w cenie mieszkania na starówce i obiecujących cuda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qozop Re: Jak wyposażyć studio graficzne IP: 193.109.225.* 10.04.09, 12:57 zgadzam się 105% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ość Re: Jak wyposażyć studio graficzne IP: *.centertel.pl 10.04.09, 13:46 > Od kilku lat pracuję jako freelancer w oglnopolskiej agenji > reklamowej i korzystam z 4 letniego laptopa. Nie mam tabletu, nie > mam monitora za 20 tysięcy, ani designerskiego MacOSX. Wszystko > robie na XP i PS7. Jakoś ogarnąłem słabe kolory wyswietlacza (tak, > mam tylko ten w laptopie) i brak 4 rdzeni. No to jesteś idiotą. Odpowiedz Link Zgłoś