Gość: Menea. Welcome to Europe IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.12.03, 09:47 Jedna wypowiedz glupsza od drugiej.Hej Polaczki witamy w cywilizowanym swiecie.A to dopiero poczatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Panika na zlecenie Malego i Mientkiego IP: *.wielopole.sdi.tpnet.pl 03.12.03, 09:49 No bo policzmy - koszt takiej akcji propagandowej to powiedzmy 50 000 zl (oczywiscie w reklamach ;-). Jezeli w wyniku takiej kaczki dziennikarskiej 500 ludzi kupi Windoze po 400 zl, to maja 200 000 zl. Czysty zysk! Tak, ze ludziska, nie przejmujcie sie, bardzo grubymi nicmi to szyte. A z tym linuxem to prawda. Trzeba wlozyc troche wysilku, ale ma sie to mile uczucie, ze sie puszcza Billa w skarpetkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carg40 Re: Z@rzucają sieć na sieć IP: 217.153.64.* 03.12.03, 09:52 A może taki Linux lub Unix.A "malutki-delikatny" i softy do niego dać do "koszalina".Tylko w pracy mam wnide NT i na tym koniec z tym "czymś".Ciekawe czy BG wie ile ludzie tracą na odzyskiwanie danych na bazie jego platformy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linuch_rulez! Jak gazeta.pl wykończyła M$ - czyli KILL BILL ;) IP: *.com 03.12.03, 09:54 to dopiero początek jutro na pierwszej stronie ukaże się art. "Narodowa Przesiadka na LINUXa' i do GW zostanie dodane 12 CD z róznymi dystrybucjami. Ot jak dobrze pomyśleli !!!!!!!!! KILL BILL vol.2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giety Re: Jak gazeta.pl wykończyła M$ - czyli KILL BILL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.03, 10:07 ale fajnie już się cieszę!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tachion Re: Jak gazeta.pl wykończyła M$ - czyli KILL BILL IP: *.retsat1.com.pl 03.12.03, 11:11 z perspektywy rzecz biorąc, Bill ma jakis nieprawodopodobny dar przekonywania, ...nawet GW na 1 stronie. 8:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamona Re: Jak gazeta.pl wykończyła M$ - czyli KILL BILL IP: *.com 03.12.03, 11:25 MAMONA !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Policyjne obiboki. IP: *.wielopole.sdi.tpnet.pl 03.12.03, 09:58 To jest od jakiegos czasu typowe. Policja ustala sobie priorytety nie na podstawie szkodliwosci roznych przestepstw, ale na podstawie tego jak latwo zlapac winnych. No bo jak by chcieli zlapac jakiegos bandyte, to musza sie za nim nachodzic, wykombinowac jak to zrobic, a on moze miec kolegow... Nie, nie, nie, to zdecydowanie za trudne i moze (o zgrozo) obnizyc wykrywalnosc. No to wezmiemy sie za piratow komputerowych. Microsoft zafunduje pare szkolen w jakims milym osrodku, potem trzeba jedynie dorwac paru malolatow, ktorzy nie maja nic wspolnego z polswiatkiem (a wiec ich koledzy nie dadza nam w morde), no i oglosic wielki sukces. PKP - Pieknie, Kur.., Pieknie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogon Re: Z@rzucają sieć na sieć IP: *.bpsc.com.pl 03.12.03, 10:05 Ludzie naprawde chodza wczoraj sprawdzali osiedla w zabrzu.; wiec autorka ma racje. Ale nie wiem dlaczego odbierajom kompy z softem perzeciez skoro to nie karalne nie powinni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spider Re: Z@rzucają sieć na sieć IP: *.crowley.pl 03.12.03, 10:06 Policje pojebalo a tymbardziej komendantow zamiast sie wziasc za lapanie przestepcow to tepia internaltow ktorzy siedza na internecie wkoncu do tego on sluzy zaniedlugo to beda sprawdzac kazdego czy legalnie sie wysral !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skrentka Re: Z@rzucają sieć na sieć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.03, 10:11 byli u mojego sąsiada. zabrali go trzy dni temu. wczoraj rano wrócił jakiś poobijany ale nic nie chce mówić jego żona opowiadała że w nocy w łazience mamrotał do lustra "windows to matrix idź za biało-czerwonym pingwinem" boże muszę odłączyć się od sieci...........!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szlutek Re: Z@rzucają sieć na sieć 03.12.03, 10:16 to problem dla 90% posiadaczy pc .oprogramowanie jest stanowczo za drogie w stosunku do naszych skromnych na ogół możliwości finansowych . Dzieje się tak powszechnie , że pc kupujemy z pomocą całej rodziny , dziadkowie , wujkowie plus kredyt a często gęsto już program operacyjny pochodzi z nielegalnego żródla i wiedzą o tym wszyscy . PIERWSZY KROK KU POPRAWIE ,to poważne zejście z wysokiego pułapu cen oprogramowania .Jedna myśl mnie nutruje , czy jest to akcja stricte policyjna ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBBRDY Re: Z@rzucają sieć na sieć IP: *.hd.pl / 192.168.22.* 03.12.03, 10:29 W naszym kraju już od lat panuje pogląd, że kupuje się sprzęt, a oprogramowanie dostaje się od kumpla, babci, itp. Nie stać mnie na Photoshopa, więc stosuję tańszy i prostszy program graficzny. Nie stać mnie na samochód, to jeżdżę tramwajem. I jeszcze jedno, czy komuś nie zaświtało w główce, iż korzystanie z "piratów" jest po prostu złem, tak samo jak wykradanie cukierków czy coli ze sklepu, nawet jeśli wiemy, że właściciel sklepu to oszust jakich mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomocnik Re: Z@rzucają sieć na sieć IP: *.dip.t-dialin.net 03.12.03, 11:24 Przeciez mozna kupic PC w Niemczech. Dobry juz kosztuje do 500Euro z calym oprogramowaniem tj.Windows,Office itd. I to wszystko taniej niz w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozdrowienia_z_wysp_sama to dlatego Premier spotkał się z BILL'em ;) IP: *.com 03.12.03, 10:16 wszystko jasne - tylko po co ten dorabiający ideologię artykuł ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tachion Re: to dlatego Premier spotkał się z BILL'em ;) IP: *.retsat1.com.pl 03.12.03, 11:16 wlasnie, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest WINDOWS DO DUPY IP: *.workservice.local / 192.168.2.* 03.12.03, 10:19 I bardzo dobrze! Moze wreszcie skonczy sie ta glupia jazda z windowsami, ktore sa do bani! Linux jest duzo lepszy i za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slon DEMOKRACJA :))))))) LWOKRACJA !!!! IP: 217.97.129.* 03.12.03, 10:24 Gnębienie obywateli po domach w poszukiwaniu pirackiego oprogramowania? A kogo wybieraliście do samorządu i sejmu? Kto jest waszym przedstawicielem we władzach miasta, gminy i sejmu. Piszcie do nich masowo lub odwiedzajcie ich osobiście i pytajcie co o tym sądzą. I czy zamierzają was bronić przed nachodzeniem przez policję!!! Czy policja nachodzi kogoś w domu i pyta czy macie rachunek na kawę którą pijecie? A przecież wczoraj w okolicznym supermarkecie ktoś ukradł paczkę kawy, a są dowody że wczoraj płaciłeś kartą płatniczą w tym supermarkecie (ale nie za kawę:))! Może jesteś złodziejem? Czy policja przeprowadza masowe kontrole samochodów poruszających się po ulicach waszego miasta? Nie? A przecież części w waszym samochodzie mogą pochodzić z kradzieży. Tyle samochodów ginie codziennie!!! Kto stanowi władzę w tym kraju? Może jest to dobry sposób na sprawdzenie działania demokracji? A może nam szaraczkom możne dokopać zawsze i wszędzie? Slon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Z@rzucają sieć na sieć IP: 62.29.253.* 03.12.03, 10:30 To akcja Microsoftu, aby zwiekszyc sprzedaz przed swietami.... Nie dajcie sie zwariowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobo Re: Z@rzucają sieć na sieć IP: *.rzeszow-pilsudskiego.sdi.tpnet.pl 03.12.03, 10:31 jaki prokuratorski mają mieć sądowy i niech ścigają bandytów chociaż tam można oberwać - to jednak lepiej dzieci i młodzież Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToMi A co klientami TPSA ? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.12.03, 10:32 A czy ktos sie zastanowił dlaczego akurat policja zapukała tylko do klientów tych właśnie operatorów ? dlaczego nikt nie zapukał do klientow TPSA ? czy klienci tpsa , sa inni ? w środ nich nie ma piractwa? czyżby chodziło o przedgwiazdkowe przejęcie klientów? z tego co widac ,te wlasnie firmy , radza sobie całkiem nieżle , i maja sporo klientów. Ciekawe ilu klientow te firmy straca po ostatniej akcji policji ? TPSA - jak święta krowa - NIE DO RUSZENIA ! Pozdrowka ToMi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amfi24 Re: Z@rzucają sieć na sieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 10:35 Czyżby "Gazeta" też zaczęła bać się w końcu plotki??? A może sama używa nielegalnego oprogramowania i blady strach na nią padł??? Teraz grupa informatyków z "Wyborczej" skrzętnie usuwa pirackie Windows'y i zaczyna instalować Linux'a, co??? A tak szczerze czy ktoś zna kogoś, kto jest prywatnym użytkownikiem komputera i komu policja weszła do domu i zrobiła przeszukanie??? Bo w wielu miastach plotka krąży, ale ofiar tych nalotów nikt jak na razie nie widział. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAM RACJE Dobra oddam im piraty ale niech kupią mi ORYGINAŁY!!!! IP: *.lodz.dialog.net.pl 03.12.03, 10:44 Chyba wszyscy są za dlaczego w innich krajach jest mniejszcz piractwo bo np w USA za jakieś 3 no 4 godz.pracy można kupić orginalną gierke to jak ktos pracuje 12 godzin to kupi gre zje coś zapłaci za mieszkanie i jeszcze sie dobrze ubieże jak u nas tak będzie to i piractwa nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIRAT DONOS IP: gateway:* / 192.168.10.* 03.12.03, 10:49 Wiadomosc dla wszystkich funkcjonariuszy POLICJI i ich DONOSICIELI MAM NIELEGALNY PROGRAM NA SWOIM KOMPUTERZE I UZYWAM GO DO CELOW KOMERCYJNYCH - sam go sobie napisalem i nie udzielilem licencji - za drogi, nie stac mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adiunkcik Re: Z@rzucają sieć na sieć IP: *.albatros.gliwice.pl 03.12.03, 10:51 W tym wszystkim najbardziej martwi mię sposób postępwoania policji. Skoro przeszukano 300 komputerów i znaleziono 100 z piratami, tzn. że prokurator wydał nakazy bezpodstawnie. Wg polskiego prawa taki nalot powinien mieć miejsce kiedy prokuratura jest prawie pewna, że dowody znajdzie. Albo kiedy mieszkaniec jest postawiony w stan oskarżenia. Tu zrobiono tak na wszelki wypadek na zasadzie każdy ze stałym łączem od Elsatu to na pewno pirat. Kolejna sprawa to forma przeszukania. Policja by mieć dowód nie może se skopiować pirackiego oprogramowania z HD i podpisać u kogo znaleźli więc konfiskuje (sorry zabezpiecza) dyski. Domyślam się więc że skonfiskowali u tych 300. Gdyby mi tak zrobili to chyba oskarżyłbym organa śledcze o straty materialne. Niedość że jak ukradli mi kompa w pracy to gliny śledztwo umożli po 3 tygodniach (w przesłuchaniu głównym pytaniem było kogo podejrzewam - jakbym wiedział kto to bym odebrał sprzęt przez panów podejrzanej profesji słynących z bardzo skutecznej egzekucji długów i naszej szanownej policji bzdetami nie kłopotał), to pozbawiliby mnie na jakiś czas możliwości pracy na moim domowym komputerze, na który całą robotę se przeniosłem dopóki bzdurne procdury przetargowe zgodnie z równie tandetną ustawą o zamówieniach publicznych się nie skończą i nie dostanę w pracy nowego sprzętu. Mógłbym se zrobić kikutygodniowy urlop bezpłatny. O utracie gwarancji na sprzęt, którą mam do września przyszłego roku już nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Z@rzucają sieć na sieć IP: *.albatros.gliwice.pl 03.12.03, 11:42 Moim zdaniem akcja policji to typowy objaw zaściankowości Polaków jaki co chwilę spotykamy. Musimy być lepsi w rygorach od tych z Uni. I to nie koniecznie tam gdzie trzeba, tylko tam gdzie łatwiej (patrz niektóre nieżyciowe przepisy ruchu drogowego nie do wyegzekwowania tak czy siak). Nasze prawo jest zdziebko łagodniejsze od zaleceń unijnych. Ale w Uni i krajach zachodnich piractwo na prywatny uzytek ma się dobrze. Ok 50% waerzu (a może i więcej) z jakim się spotkałem została spreparowana na zachodzie i USA (w wypadku filmów nawet 90% w USA), ale tam nikt nie odważyłby się zrobić komuś rewizji nie mając 100% pewnościu że winien i bez postawienia pierwej w stan oskarżenia. Jedynie mogliby liczyć na obywatelską postawę społeczeństwa i zgłoszą się na świadków, że od delikwenta nabyli piracką wersję. Tak na marginesie mój pierwszy konatkt z masowym użyciem nagrywarki miał miejsce kilka lat temu we Francji i to nie tylko wśród Poloni. W USA by zdobyć dowody trzeba zinwigilować komuś kompa i to też trzeba uważać. Bo jak amerykańskie stowarzyszenie producentów zrobiło nalot na kilkunastu użytkowników KaZy udostępniających mp3 przez sieć, to KaZa ich oskarżyła o używanie KaZy Light, która jest przeca piratem i nielagalna. Dlatego sprawa ucichła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GeForce Uzywajcie LEGALNYCH DARMOWYCH programow OpenSource ! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.12.03, 10:54 CHWDP ? Nie ! CHWDM ! Po co Gates ma wzbogacac sie na biednym polskim spoleczenstwie. Jest cala gama dobrego spolszczonego orpogramowania za darmo i legalnie np. OpenOffice, 7-Zip, AbiWord czy tez PDFCreator :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tachion Re: Uzywajcie LEGALNYCH DARMOWYCH programow OpenS IP: *.retsat1.com.pl 03.12.03, 11:20 popierac takie stanowisko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bibop Re: Z@rzucają sieć na sieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 10:58 Nie znam ani jednej osoby która by miała całe oprogramowanie legalne...Jestem na 100% pewien że w zaciszu swojego domostwa p. Komendant napiernicza w pirackiego Małysza (e=mc2) a jego synek gra w pirackiego CS'a.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Z@rzucają sieć na sieć IP: *.chello.pl 03.12.03, 10:58 co to za jazda!!!!!!!!!!!!!!!!!!11 nie maja co robic i tak nic nikomu nieudowodnia tylko zmarnuja troche czasu i kasy;) zreszta jak za zwyczaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Demostenes DEMENTI!!!!!!! IP: 213.216.81.* 03.12.03, 14:38 przeczytać uważnie www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20031129/TEMATYDNIA/31128020 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pavv 2-3 miesiace bez komputera za legalne oprogramowianie IP: 82.177.113.* 03.12.03, 11:11 w przypadku podejrzenia o przestepstwo policja ma prawo wejsc do mieszkania w celu poszukiwania dowodow przestepstwa. tak wiec panowie wchodza, biora wszystko co przypomina czesci do komputera (niewazna data produkcji, np.kosci 360KB Ram, sieciowki na ISA, CDki, stacje 5,25), nastepnie dzwonia po "technicznego" techniczny pakuje wszystko do kartonow i sprzet jest wieziony na komisariat, razem z wlascicielem w celu przesluchania. Nastepnie komputer czeka na ekspertyze bieglego, przy malej liczbie kompow i przy wystarczajacej ilosci pieniedzy danego komisariatu (biegly kosztuje, paliwo na zawiezienie kompa do bieglego, oraz pensja policjantow ktorzy przewaza ten komputer) trwa to 2-3 miesiace. pomijajac dyskusje czy nielegalne posiadanie,uzywanie softu jest karalne, trzeba miec na uwadze, ze przez kwartal komputera nie zobaczymy, stosujac nawet LEGALNE OPROGRAMOWANIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romek948 Re: Z@rzucają sieć na sieć IP: 213.77.79.* 03.12.03, 11:14 Nalezy zarzucic siec na Mikrosoft, za paskarskie ceny bubli o nazwie windows, idiotyczna polityka cenowa monopolisty doprowadzila do tego, ze ludziom nie tylko w Polsce oplaca sie ryzykowac kupujac piraty niz przeplacac. Przy cenie OS w granicach 100zl kupiloby go napewno 10 razy wiecej ludzi a zysk i tak bylby 2 razy wiekszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niestety nie mój Wierszyk okolicznościowy IP: *.biaman.pl 03.12.03, 11:22 Kiedy przyjda przeszukac dom, Ten, w którym mieszkasz chlopie, Kiedy sprawdza twój CD-ROM, I na plytach nagrane kopie, Gdy pod drzwiami stana, i noca Nakazem w dloni w drzwi zalomoca - Wiesz o jaka im chodzi zbrodnie? Sciagales pliki Przez dwa tygodnie. Juz przed twym domem setki sa glin, Dokad uciekac? Chyba do Chin. A wszystko przez to, ze owe dane, Wprost z Ameryki byly pobrane Co czyni z ciebie kogos gorszego, Nizli morderce wielokrotnego... Kiedys przyjda napewno pogrzebac ci w kompie moze sie zlituja, w co szczerze watpie, jak GROM w nocy przez dach sie wkuja, plyty polamia, save'y skasuja, zniknie na zawsze w Fifie kariera, znów w nfs'a startujesz od zera, choc w call of duty wojne wygrales, choc wiele nocy przez to zarwales, brak u nich skrupułów, litosci nie maja, za dyskutowanie zarobisz pałą, nie pomoga płacze ,ani lamenty caly twój hardware w folii zapięty, juz biurko puste, juz wiatrak nie huczy moze mnie w koncu to cos nauczy, mijaja godziny, mijaja dni, chyba oszaleje, wciaz komp mi sie sni, dzwonie na paly, moze cos da sie zalatwic, jakis glina mówi: musze pana zmartwic, tutaj jest Polska, tu cuda sie dzieja, kompa pan oddal przebranym zlodziejom, jaki jest moral mojej definicji? profilaktycznie nie wpuszczaj policji... Odpowiedz Link Zgłoś