Gość: lmr IP: *.net.inotel.pl 25.04.09, 16:40 no rewelacyjny pomysł... jak M$ coś wymyśli to tylko kłaść się i śmiać...:-))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sanchez Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP IP: *.data.3.dk 25.04.09, 16:49 Wirualizajca? nie macie "sprawdzacza" pisowni? A dla microsoftu +, nie będzie przynajmniej takiej wtopy jak vista Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyDziennikarzyna Dlaczego Bill Gates nie interesował się czy DOS IP: *.gdynia.mm.pl 26.04.09, 12:32 będzie kompatybilny z Vistą ??? Przecież powinien rozwiązać ten problem ! Trochę pomyślunku panie 'dziennikarzu'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurgi Hm IP: 80.54.22.* 25.04.09, 17:15 Wg mnie lepsze jest po prosty zachowywanie kompatybilności, ale cóż… Widać dla MS taka droga jest łatwiejsza. ___________ Wyśmiewisko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyDziennikarzyna LOL :) Wiesz co jest najwięlszym ograniczeniem IP: *.gdynia.mm.pl 26.04.09, 12:36 w wydajności ? Zachowywanie kompatybilności z x86 (od 20 lat). Dzięki VM system będzie mógł w 100% wykorzystać moc proca. I to jest prawdziwa przyczyna umieszczenia XP na VM a nie obawy o kompatybilność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: LOL :) Wiesz co jest najwięlszym ograniczenie IP: 79.175.253.* 26.04.09, 13:24 Dziwne, bo zarówno XP jak i 7 będą działać na dokładnie tej samej architekturze, więc o jakiej przyczynie mówisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do M. Re: LOL :) Wiesz co jest najwięlszym ograniczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.09, 13:45 niestety M. architektura się zmienia ;) pozostaje tylko linia produktów NT. Niestety wiedzę należy zdobywać a nie ignorować ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: /////// nowe --screeny emulacji w windows seven build 7100 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.09, 02:28 wujekp.xt.pl/index.php?&topic=872.msg11679#new Nowe screeny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurgi Re: LOL :) Wiesz co jest najwięlszym ograniczenie IP: 80.54.22.* 26.04.09, 17:25 > w wydajności ? Zachowywanie kompatybilności z x86 (od 20 lat). Dzięki VM system > będzie mógł w 100% wykorzystać moc proca. I to jest prawdziwa przyczyna > umieszczenia XP na VM a nie obawy o kompatybilność. Tak, mister, tylko że "zachowywanie kompatybilności z x86" to obciążenie na poziomie sprzętowym, procesora, a nie na poziomie systemu. Nie doczytałeś pewnie dokładnie. ;) Można wprawdzie per analogiam odnieść to do kompatybilności systemów, ale to jest analogia, a w swojej wypowiedzi te dwie kwestie mylisz. __________ Wyśmiewisko… i wszystko jest śmieszne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.09, 20:47 Jak dla mnie to jest śmieszne. Jak ukaże się Windows 7 to zainstaluje sobię bezpłatny programik do wirtualizacji np. virtualbox i sobie od biedy Windows XP można też zainstalować. No ale cóż... Dodatkowo ta funkcja która umożliwy uruchomienie Win xp na siódemce będzie dostępna tylko w wersji biznes. Brawo Microsft. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rp Re: Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.09, 10:40 Technicznie to pewnie, że nie ma problemu. Ale jest problem z licencją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP part 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.09, 20:51 Dodam jeszcze, że mając nie lubianego przez "zwykłych" użytkowników (a uwielbianego przez administratorów) Linuxa, można sobie wirtualnie zainstalować Windowsa XP ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wymiatator1 Re: Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP part 2 26.04.09, 11:21 A przy parametrach technicznych dzisiejszych komputerów (w tym konkretnych przystosowaniach hadrware'u do obsługi maszyn wirtualnych, np. w płytach Gigabyte) taki XP będzie chodzić tak samo płynnie jak gdyby był zainstalowany bezpośrednio na dysku. Linux rules! (jak się umie obslugiwać:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP part 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.09, 11:40 I czemu się dziwić. Windy nie da się tak zamotać, żeby nie dało się przejąc systemu po innym adminie. Linszajs jest polisą dla adminów pryszczersów, gdyż nie ma takiej siły na niebie i ziemi (oprócz całkowitej reinstalacji) by inny admin przejął lub nawet skontrolował to co namotał do tej pory poprzednik. A to czyni z admina Lin-boga niemożliwego do usunięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP part 2 IP: *.chello.pl 26.04.09, 12:17 Gość portalu: Macho napisał(a): Jeden debil mówi, że drugi nie da rady jak sobie ktoś namiesza, do tego uważa, że jak namiesza gó... w windzie to już każdy na pewno będzie się tam pchał. W windzie można najwyżej sobie pojeździć góra, dół tylko, że do tego musi być podczepiony na porządnej linie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP part 2 IP: *.icpnet.pl 26.04.09, 13:37 A linuksa i jego użytkowników nienawidzę bo jestem kryptohomoseksualistą, którego nie chcieli zatrudnić jako admina bo znałem tylko Windowsa XP. A przeciez skończyłem informatykę na Wyższej Szkole Zarządzania i Ynformatyki (WSZY) w Piździbączkach pod Lublinem (ważny ośrodek akademicki). A gdy byłem mały przebierałem się w ciuszki mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP 26.04.09, 00:03 "Możliwość wirtualizacji XP rozwiąże istotny problem nad jakim głowili się specjaliści z microsoftu. Obawiano się, że popularny w firmach system XP nie będzie kompatybilny z najnowszym windowsem." ************************* To raczej najnowszy Windows nie będzie kompatybilny z istniejącymi sieciami. Nie łatwiej przedłużyć sprzedaż XP? Po porażce z Vistą użytkownicy do nowych produktów MS podchodzą jak pies do jeża. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright niech sobie µ$oft to żuwno w buty wsadzi 26.04.09, 09:26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aq No moim zdaniem właśnie rewelacyjny! IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 26.04.09, 09:26 "Zwykłemu" użytkownikowi nie chciało by się szukać narzędzi do wirtualizacji i bawić w takie rzeczy, a tu mogą to mieć podane na tacy. Nareszcie ktoś w Redmond pomyślał co zrobić z tą kulą u nogi jaką jest dla nich przywiązanie ludzi do XP! Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright dobry pomysł to jest usunąć 26.04.09, 09:29 z XP niepotrzebne rzeczy+ IE, firewall, AV, i resztę funkcji, które są o kant dvpy potłuc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slepiec prawie jak wine IP: 82.146.248.* 26.04.09, 10:10 niech się przyznają ze windows 7 to w dużej mierze linux, a to narzędzie to tylko pewien fork wine Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak jak holender Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP IP: 193.151.50.* 26.04.09, 10:35 innymi słowy, nie chcesz inwestować w win 7 bo wystarcza Ci XP ale musisz by dalej pracować na XP, sic! Jak ja lubię kapitalistów, a zwłaszcza monopolistów :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Re: Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP IP: *.toya.net.pl 26.04.09, 12:03 dodatkowo będzie działać dwa razy wolniej na dwa razy lepszym sprzęcie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szatan dla mnie bomba ;) IP: *.chello.pl 26.04.09, 11:25 to po co kupować 7 i nową maszynę która pociągnie dwa systemy? Odpowiedz Link Zgłoś
treblig Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP 26.04.09, 11:33 Wirualny XP - czyli jak rozumiem coś w rodzaju nakładki sprawiającej że 7 będzie wyglądała jak XP. Czyli de facto będzie to potrzebne różnym paniom Jadziom z sekretariatów urzędów gminnych, żeby potrafiły znaleźć w nowym systemie przycisk start. Bo z każdego innego punktu widzenia będzie to nadal 7, ze stabilnością 7, sterownikami 7 jadrem 7 i wszystkim innym z 7 tylko obrazek będzie wyglądał na XP. Jeśli tak, to jest to pomysł godny kretyna. Ale biorąc pod uwagę fakt, że większość klientów kupujących Windowsy w wersjach "profesjonalnych" (ponury żart) to tego typu urzędy, w których komputer to jedynie maszyna do pisania i przegądania sieci, myślę że ta "innowacja" będzie wychwalana pod niebiosa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP IP: *.toya.net.pl 26.04.09, 11:53 obawiam się, że nie zrozumiałeś artykułu Odpowiedz Link Zgłoś
treblig Re: Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP 26.04.09, 12:02 "...funkcja o nazwie "Windows XP mode", która umożliwi uruchomienie XP na zainstalowanej siódemce. "Windows XP mode" będzie wyglądał i działał jak zwykły program. Po uruchomieniu wyświetli się okno z Windowsem XP, które będzie można zminimalizować lub zamknąć i szybko przejść na siódemkę." Jeśli będzie to po prostu drugi samodzielny system operacyjny, to rzeczywiście ma to sens. Zastanowiło mnie to wyrażenia "zminimalizować lub zamknąć i szybko przejść na siódemkę" - to "szybkie przejście" to musiałoby być po prostu ponowne uruchomienie systemu? Czy tak? Odpowiedz Link Zgłoś
treblig Re: Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP 26.04.09, 12:06 Jeśli ktoś chce pracować na XP, to po prostu zostaje przy XP, zamiast za ciężką kasę kupować wersję "pro" 7 i korzystać z tego że można "na niej " uruchomić XP. Gdzie tu sens? Odpowiedz Link Zgłoś
marcinzet86 Re: Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP 26.04.09, 13:52 Totalnie nie zrozumiałeś. To taki program w którym możesz tak jak Nero, Photoshop itp. tyle że w ma przeznaczenie takie że symuluje [wprowadza w błąd aktualny i instalowany system] udając osobną stacje roboczą [komputer] i po uruchomieniu pewnych opcji mozna postawic na okreslonej przestrzeni dyskowej i RAMie oddzielny system prawie każdą wersje Linuxa, Maca, Winde itp. i obecnie tak można pracować na np. Vmware. Oczywiście da to o wiele gorszą wydajność systemu i uniemozliwi uruchomienie gier lub mocniejszych programow. Ale z tego co widze po screenie aplikacje beda sie uruchamiały w ZINTEGROWANEJ z systemem wirtualnej maszynie, co napewno posłuży jedynie na kożyść wydajności i prostoty obsługi. I jak domniemam nie będzie trzeba instalowac XP-ka? Odpowiedz Link Zgłoś
em_obywatel Nie wiesz co to wirtualizacja. 26.04.09, 12:59 Nie wiesz co to wirtualizacja. Po prostu Windows 7 będzie w wersjach biznesowych miał MS-owy odpowiednik programów takich jak VMWare czy Virtual Box czy Parallels. Na Windows 7 będziesz mógł odpalić maszyną wirtualną (tj. taki wirtualny komputer w komputerze) na którym będzie zainstalowany Windows XP. Więcej o wirtualizacji możesz znaleźć tu: pl.wikipedia.org/wiki/Wirtualizacja Odpowiedz Link Zgłoś
go_bsh Re: Nie wiesz co to wirtualizacja. 26.04.09, 13:55 Misiu, to jest tak nie dokońca. Ten XP będzie wirtualizowany. Ale to nie będzie taka klasyczna wirtualizacja - nie będzie osobnego okienka pulpitu itp. Sama aplikacja będzie wirtualizowana do środiwska XP. Cała otoczka pozostanie bez zmian - nie będzie innego (dodatkowego) dysku, pamięci, procesora itp. Zwirtualizowana aplikacja będzie widziała fizyczne podzespoły, dyski, foldery, ścieżki, itp. Wirtualizowane będzie tylko ta część XP, która jest odpowiedzialna za WinAPI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezradny Re: Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP IP: *.nawojka.ds.uj.edu.pl 26.04.09, 11:59 treblig... ale z ciebie kretyn. widać, że nie miałeś kontaktu z tym co jest opisane. Zalatujesz linuxem Odpowiedz Link Zgłoś
treblig Re: Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP 26.04.09, 12:07 Linuxem powiadasz? A nie zdrowym rozsądkiem po prostu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP IP: 79.175.253.* 26.04.09, 13:26 Tylko i wyłącznie niedouczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.09, 12:15 Od razu wiadomo że nigdy na oczy wirtualnej maszyny nie widziałeś. Wyguglaj sobie Virtual PC albo VMware Workstation. W skrócie możesz sobie postawić dowolny system operacyjny na emulowanym programowo komputerze wewnątrz innego systemu operacyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
treblig Re: Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP 26.04.09, 12:21 To rozumiem, może niezbyt jasno się wyraziłem: nie rozumiem po jaką cholerę mając XP kupować sobie 7 w jednej z droższych wersji tylko po to, żeby móc dalej używać XP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aq Re: Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 26.04.09, 13:00 Nikt nie będzie sobie kupował 7, żeby korzystać z XP jeśli ma już ten system. To opcja dla tych, którzy kupując nowy komputer chcieli mieć koniecznie XP - teraz będą to mieli w siódemce, więc nie powinni z takim zapałem unikać nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogon Re: Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP IP: *.171.19.130.static.crowley.pl 26.04.09, 15:30 to opcja dla firm ktore kupujac nowy sprzet z preinstalowanym systemem beda mogly uruchamiac programy nie dzialajace pod Win7. Dlatego wirtualny XP jest dostepny tylko w wersja Pro i Ultimate. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk I taki wlasnie jest sens wirtualizacji XP 26.04.09, 19:15 w Windowsie 7, szczegolnie w sytuacji w ktorej nowe PC sa sprzedawane juz tylko z Vista i conajwyzej opcja downgrede XP, ktora jest z reguly jak w przypadku Lenowo, jest niebywale czasochlonna. Cala reszta postow jest glownie smiesznym i tanim wychwalaniem wlasnych kompetencji. Re: Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: im niekoniecznie chodzi o panie Jadzie IP: 91.192.144.* 26.04.09, 12:41 akurat mam nadzieję, że to nie tylko o kosmetykę chodzi, jeśli jest to takie VirtualPC. Do mojej sieciówki nie mam sterowników pod WinXP, a masa oprogramowania nie działa pod nowszymi systemami, jak np. RS Emulate. Takie rozwiązanie to byłoby coś, bo mógłbym w jednym komputerze mieć dostęp do sieci i działałoby mi oprogramowanie typu RS Emulate, starsza wersja Matlaba i takie tam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as35rtqw Re: Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP IP: 82.160.135.* 26.04.09, 13:22 chyba nie bardzo. ściągnij sobie virtul pc 2004 chyba jest za free i zobacz jak to wygląda :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogon Re: Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP IP: *.171.19.130.static.crowley.pl 26.04.09, 15:28 poczytaj o wirtualizacji to nie bedziesz smiesznych rzeczy wypisywac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gajoss Re: Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP IP: *.chello.pl 26.04.09, 17:22 tak, weź pod uwagę, że właśnie te Panie Jadzie są lwią częścią klientów Microsoftu. A Windoza, niezależnie od wersji, jest produktem na sprzedaż. A Ty z pewnością jesteś Wywyższającym Się Użytkownikiem Jedynie Słusznego Linuxa..... a może nawet porozumiewasz się ze światem zewnętrznym za pomocą asemblera..... cóż, dla MS nie jesteś targetem..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.09, 11:36 I z czego ryjesz. Pryszczersi na Linszajsie od dawna małpują Windę za pomocą Wine. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EDI Re: Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.04.09, 12:23 żałosny jesteś gościu i spójrz prawdzie w oczy jakby nie to że M$ jest monopolistą i wszystkie programy są robione pod ten system to dawno by zaliczył padaczkę.Używam Linux i M$ Vista i wszystko to co do codziennego użytku (zwykłego użytkownika) jest potrzebne masz na jednym i drugim systemie jeden mankament w Linux to producenci gier i programów którzy ustawiają produkty na system monopolu.Używając Linux mogę powiedzieć że jest to bardzo dobry i stabilny system.Jak zaczynałem przygodę z Linux to na początku też psioczyłem.Teraz mogą śmiało powiedzieć że jest on nawet bardziej funkcjonalny od M$. Odpowiedz Link Zgłoś
em_obywatel Re: Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP 26.04.09, 13:10 Nic nie wiesz chłopcze. Za Linuxem nie stoją pryszczaci. Za Linuxem stoi Red Hat, Novell, IBM, HP. Kupowanie Windowsa to tak jak kupowanie samochodu, który prawnie wolno ci serwisować tyko w ASO i wolno ci prawnie stosować tylko części producenta samochodu. Co więcej, nie wolno ci tego samochodu modyfikować ani w ogóle zaglądać pod maskę. Wyobraź sobie, że np. kupując np. Mercedesa Sprintera podpisujesz licencje która zakazuje ci modyfikacji samochodu. Zobacz ile firm przerabia samochody dostawcze które kupuje, ile Sprinterów jeździ np. z chłodniami nie wyprodukowanymi przez Damilera, ile Sprinterów jest przerobionych na karetki pogotowia, ile jest przerobionych na tysiące innych sposobów. Linux jest jak taki Mercedes Sprinter. Możesz z nim zrobić co chcesz. Windows - to tylko licencja na użytkowanie, nic więcej. Dla niektórych firm, to jest nie do zaakceptowania. Bardzo wiele firm z branży embedded (Tomtom, Axis Communications) używa Linuxa, dlatego, że mogą go przerobić jak chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
go_bsh Re: Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP 26.04.09, 14:03 em_obywatel: Po raz kolejny pokazujesz, że znasz jedynie pół prawdy o Windows i Microsoftcie. Niestety zasmucę Cię - Microsoft oferuję Windwos, z którym możesz robić co chcesz i jak chcesz. Zarówno do celów akademickich (za free ma się rozumieć) jak i komercyjnych. Takie "dostosowanie" daje linia Embedded (nawet by mieć Windows RTOS). Ale niestety zawsze można winić Microsoft zamaist trochę poczytać. Nikt nikomu nie nakazuje uczyć się, można pozostać ignorantem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha Re: Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP IP: *.b-ras2.srl.dublin.eircom.net 26.04.09, 14:36 Windows nie jest i nigdy nie był RTOS-em. Microsoft bardzo chciał aby był, dlatego ukuli termin Soft-RTOS. Niestety, każdy kto choć liznął tematyki Real Time wie, że Soft-RTOS kompletnie nie nadaje się do zastosowań, do których wybiera się RTOS. W tym obszarze nieodmiennie królują systemy takie jak VxWorks i QNX. Pierwsze kroki w tym kierunku robi również RT-Linux. Odpowiedz Link Zgłoś
go_bsh Re: Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP 26.04.09, 16:55 Kolejeny ignorant, ale cóż wzorem wodza zawsze można twierdzić iż białe jest czarne a czarne jest białe ;) www.microsoft.com/windowsembedded/en-us/products/windowsce/default.mspx www.microsoft.com/windowsembedded/en-us/products/windowsce/default.mspx Windows w każdej chwili może być RTOSem - wystarczą dedykowane nakładki na jądro ;) dodatkowo jest możlwiość zobaczenia kodu tego szatana!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mautor Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP IP: *.range81-155.btcentralplus.com 26.04.09, 12:21 a ja mysle ze Microsoft sam sobie zaklada petle na szyje. Virtual PC to ja moge sobie za darmo uruchomic i dzisiaj na viscie. Pytanie po co mam kupowac szybki komputer, wrzucac viste/7 a na to xp? W momencie gdy MS oglosi koniec wsparcia dla XP pewnie jakas firma odkupi ten produkt i bedzie go wspierac samodzielnie za dodatkowa oplata robiac kokosy. A moze apple sie znow podejmie walki ms? Szczerze mowiac jak wszystkiego mam sie uczyc od nowa to rownie dobrze moge to zrobic z alternatywnym produktem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.04.09, 12:31 Panowie słabość Porównujecie SYSTEMY M$ i Linux M$ to Monopolista karzący słono sobie płacić za swoje niedorobione produkty ,Linux wolne oprogramowanie dla każdego.Producenci wszelkiego oprogramowani nastawiają się na M$ jednak gdyby robili swe programy pod wszystkie systemy dostępne na rynku to CO BYŚCIE WYBRALI???? Odpowiedź jest chyba jasna... Brak konkurencji = MONOPOL... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aq Po co komu taki czy inny system operacyjny? IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 26.04.09, 13:08 Nieistotne jest czy na kompie ktoś ma Windowsa takiego czy innego, jabłko czy innego pingwina. Grunt, żeby działały pod tym niezbędne programy. Szansa na zerwanie z systemami MS to cloud computing, ale np. gier czy konwersji plików wideo w ten sposób sobie nie wyobrażam, bo internet padnie. Dla mnie system operacyjny to wyłącznie środowisko, w którym odpalam inne programy i jedyne wymagania jakie mam wobec niego to stabilność i bezpieczeństwo. Linux rzekomo to zapewnia, ale nie mam w nim czego odpalać, bo zamienniki dla softu z którego korzystam są mierne. Ale co z tego, Sekta Pingwina i tak przy każdym artykule o Windows będzie próbowała sprzedać swoje racje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: admin Re: Po co komu taki czy inny system operacyjny? IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.09, 14:16 I dokładnie tak samo jest przy artykułach o Linukise. "Sekta Szklarzy" wciąż się wymądrza:) Ja też uważam, że system operacyjny to wyłacznie środowisko. Dlatego nie używam Windows, bo "zamienniki dla softu z którego korzystam są mierne" w tym systemie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: admin Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.09, 14:05 Mam wrazęnie, zę te wszystkie artykuły o Windows 7 na gazeta.pl to jest akcja marketingowa mająca na celu sztucznie pobudzić/podtrzymać zainteresowanie tym systemem i zatrzeć niesmak po Windows Vista. Wciąż jakieś gdybania co będzie, czego nie będzie, kiedy wyjdzie, kiedy nie wyjdzie... Ja jestem przekonany o jednym: jeśli z Windows 7 Microsoft znów "da ciała" to następny rok po jego wydaniu będzie rokiem Linuksa. I każdy kolejny rok również:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacuś A na Gazecie Wyborczej zjesz markelę wędzoną IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.04.09, 15:54 Tytuł informacji godny żałosnej treści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bee MS implementuje Wine do 7 :D Lol roku :D IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.09, 18:21 Nie no, to przecież są jakieś jaja :) Dwa systemy na tej samej architekturze (i które, według zapewnień producenta pochodzą jeden od drugiego) są ze sobą niekompatybilne :D Użytkownikom proponowane jest natomiast rozwiązanie w postaci windowsowej (!) wersji Wine, dotychczas obśmiewanej przez fanbojów MS ;D MS próbuje naśladować KDE, teraz włącza wine... Czekam na ogłoszenie, że 7 to zapomniane distro linuksa ;D LOL Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Czytalem komentarze i odnosze wrazenie ze forum 26.04.09, 18:41 stalo sie miejscem nie tyle opini co zalosnych przechwalek swoimi kompetencjami tych, ktorym sie zdaje ze wszystko wiedza a ktorych doswiadczenie najczesciej ogranicza sie do XP w pracy i w domu. Jesli masz no powiedzmy pare setek PC-etow, nie mowiac o paru tysiacach, z conajmniej kilkoma, a nierzadko kilkudziesiecioma newralgicznymi z punktu widzenia produkcji aplikacjami wirtualizacja XP pozwala na plynne przejscie z XP na platforme Windows7. Pomysl jak kazdy inny wynikajacy pewnie z doswiadczenia z Vista ktora takiej ewentualnosci nie brala w ogole pod uwage. Stad zreszta jej handlowa porazka. Duzo zalezy od tego jaka bedzie praktyczna latwosc w uzytkowaniu tej wirtualizacji windowsa XP, ktory po 2000 jest pierwszym niezlym i niezawodnym OS graficznym Microsoftu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bee Tyle, że MS się złapał we własne sidła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.09, 23:25 Myślę, że raczej chodzi o to, że MS zapomniał co sam opowiadał w ramach marketingu. Przez ostatnie lata słychać było jakim poronionym pomysłem jest wine na linuksie, bo to przecież nie to samo co system sam w sobie, bo chodzi dużo wolniej itp itd. Aż tu nagle MS nieoficjalnie przyznaje się, że nie jednak, wbrew deklaracjom, nie tworzy systemu wstecznie kompatybilnego i serwuje najnormalniejszego w świecie wine, tyle że pod windowsa :D Jak się jeszcze okaże, że w najnowszym windowsie zobaczymy M Desktop Environment z funkcją kilkunasu pulpitów na kostce / sferze / walcu, system repozytoriów administrowany przez MS, skąd programy z brakującymi bibliotekami będzie się pobierało z poziomu "add/remove programs", a wszystko to będzie okraszone rewolucyjnym systemem plików Microsoft Ext, w którym katalog główny będzie się zaczynał od "/" to rzeczywiście linuks padnie, bo wszyscy jego twórcy umrą ze śmiechu ;D Odpowiedz Link Zgłoś
przechrztaimason Re: Tyle, że MS się złapał we własne sidła 27.04.09, 10:43 Już wiem co jest charaketrystyczną cechą linuksiarza: brak umiejętności czytania ze zrozumieniem i ignorowanie wyjaśnień mogacych zburzyć jego światek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bee nie umiesz dyskutować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.09, 21:02 No i czego miało to dotyczyć? Jeżeli twierdzisz, że się mylę to napisz w którym miejscu. Znaczy się: o co Ci chodzi?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brutha Windows XP z wirtualnym Windowsem 7 IP: *.acn.waw.pl 26.04.09, 19:12 Ja tam poczekam na takie cudo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymo Też mi nowość IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.09, 19:48 Na Linuxa od lat dostępne jest pełno emulatorów prawie każdego sytemu... Odpowiedz Link Zgłoś
ekiwok Virtual PC z Win Xp... gigant znalazł receptę? 26.04.09, 21:15 :-/ Boże, co za bzdury. W czym to niby ułatwi migrację? Tak samo można w Virtual Machine odpalić Win Xp, tylko tak to będzie zintegrowane z droższą wersją systemy. Bomba po prostu. Info na pierwszą stronę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: Virtual PC z Win Xp... gigant znalazł receptę IP: *.dsl.bell.ca 27.04.09, 03:22 JESLI dobrze rozumiem, to to rozwiazanie nie jest typowa VM. W tym wypadku wystepuje integracja hosta z gosciem, czyli funkcjonalnosc "drug and drop" moze byc zachowana, czego w sposob bezposredni nie da sie zrobic w innych rozwiazaniach. Niemniej dalej jest to latanie dziury tasma klejaca a nie prawdziwa wsteczna kompatybilnosc. Zobaczymy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mazur33x Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP IP: *.acn.waw.pl 26.04.09, 23:37 Tia... czyli ilość desktopów (wraz z całym administracyjnym problemem)x 2? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Windows 7 z wirtualnym Windowsem XP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.09, 02:24 Tekst linka nowe screeny Odpowiedz Link Zgłoś