Dodaj do ulubionych

Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynnej...

IP: *.chello.pl 28.04.09, 17:59
Swietna przeglądarka uzywam jakieś 3 lata.Ale ma jeden bardzo duży minus wiesza się.Poprostu czasem wywali ( u mnie przynajmniej 2-3 razy w miesiącu)"not responding brak odpowiedzi" i trezba ctr+alt+del i zamknąc przeglądarke.
Obserwuj wątek
    • Gość: XXX Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynnej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 17:59
      Zdecydowanie najlepsza przeglądarka:)
      • Gość: Filemon Re: Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 18:08
        Fajna ale do Chrome jej jeszcze brakuje, obudowa całkiem do niczego. :/
        • mageillusionist 15 lat i zero osiągnięć? 28.04.09, 18:22
          Firefox w ile, rok, czy 2 lata przebił Operę z kilkunastoletnim doświadczeniem.
          Dlaczego? Bo Opera nadal ma swoje jedyne słuszne rozwiązania. Wiele rzeczy ma
          fajnych, ale FF jest fajniejszy. Zresztą, wkrótce Opera będzie na 4 miejscu, bo
          Chrome ją szybko przeskoczy.
          • Gość: true Re: 15 lat i zero osiągnięć? IP: *.opera-mini.net 28.04.09, 19:06
            Tia... FF... :D

I Vista, prawda?

Spadaj, niedouczony trollu.
            • Gość: operomaniak Opera najlepsza IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.04.09, 08:00
              Każdy któremu zainstaluje Opere używa tylko tej przeglądarki. Moja żona nawet w pracy wierciła dziurę w brzuchu informatykowi żeby jej zainstalował Opere (nie można samodzielnie nic instalować). Chrome to marketingowa sztuczka Google'a ale nie wszystko złoto co się swieci (nawet jak ma chromowane klamki)
              Opera daja funkconalność której próżno szukać w innych przeglądarkach. NAwet kopiowanie sprawdzonych pomysłow niespecjalnie im idzie (czy w FF mozna ustawic wyswietlanie kart po lewej/prawej czy tylko "u góry"? Ile stron "udzwignie" FF na starym kompie? 10? 20? W Operze mam czesto otwarte po 150-200 stron i smiga bez zakłóceń! Bez reklam i flashowych pie...ików (poza Youtubem)
              • Gość: Bee Re: Opera najlepsza IP: *.ibd.gtsenergis.pl 29.04.09, 08:38
                > Każdy któremu zainstaluje Opere używa tylko tej przeglądarki.

Oczywiście wyjąwszy tych, którzy z niej zrezygnują :P

Parę dni temu zainstalowałem operę na nowo postawionym kubuntu i po 3 dniach
                wróciłem do firefoxa. Bloker reklam jest niewygodny, poza tym opera miała
                problemy z wyświetlaniem treści (błędy np. na youtube, klipy albo w ogóle się
                nie odtwarzały albo nie chciały wejść w tryb pełnoekranowy). Poza tym za dużo ma
                "naćkane" pasków na górze, w efekcie czego strona jest przeglądana na małej
                powierzchni (a wszędzie już są monitory szerokoekranowe które i tak "skracają"
                wyświetlany obraz).
              • Gość: jmk Re: Opera najlepsza IP: *.lodz.msk.pl 30.04.09, 12:08
                > czy w FF mozna ustawic wyswietlanie kart po lewej/prawej czy tylko "u góry"
                U góry, na dole, po bokach, jak kto woli.
          • Gość: zasx Re: 15 lat i zero osiągnięć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 19:50
            malutki nie zapominaj, że ff bazuje na kodzie udostępnionym przez
            Netscape. Gdyby nie udostępnienie jego w sieci dawno nikt by o
            takiej firmie nie słyszał, bo pod koniec lat 90 był potężny trend
            spadkowy. A w przeciwieństwie do tego popularność Opery stale rośnie
            (choć przyrost jest bardzo mały ;) ).

Ja przyłączę się do gratulacji dla twórców i polskiego zespołu
            Opery. Naprawdę warto tworzyć tego typu produkty dla MAS :)

A autor zdaje się zapomniał o mobilnej wersji. Prawdę mówiąc nie
            znam szybszej przeglądarki dla pocketów ;)
            • Gość: gość Re: 15 lat i zero osiągnięć? IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.09, 20:33
              Opera świetnie sprawuje się na słabszych kompach ( u mnie śmiga na laptopie z "niemobilnym" celeronem 2,0 pierwszej generacji i jest nie do pobicia. na innych kompach króluje ff , ale to się zmienia - nawet moja żona przeciwniczka wszelakich zmian powoli przesiada się na operę - też zaczęła na zabytkowym kompie w pracy. na początku opera dla mnie była zbyt innowacyjna - wplałem netscapa , potem ff, a ie używam - a jakże - jakoś trzeba ff lub opere ściągnąć z netu !
          • Gość: k Re: 15 lat i zero osiągnięć? IP: *.chello.pl 28.04.09, 21:40
            mageillusionist napisał:

A Netscape to ch...?
          • Gość: meg Re: 15 lat i zero osiągnięć? IP: *.b-ras3.mvw.galway.eircom.net 29.04.09, 01:04
            Chrome już dawno przeskoczył Operę ;)
      • Gość: s Re: Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 18:09
        hmm.. mi sie tam nic nie wiesza :P absolutne pierwsze wsrod przegladarek - nawet mimo, ze FF3 zaliczyl potezne dopakowanie - Operze nadal nie dorownuje :P
    • Gość: Gam Re: Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynn IP: 80.72.44.* 28.04.09, 18:10
      Używam w domu i pracy od 3 lat, łacznie na 4 kompach, nigdy mi się nie wieszała, jest szybka, ma wszystkie potrzebne funkcje, nie trzeba ściągać żadnych pluginów, jest w pełni konfigurowalna. Bardzo dobra przeglądarka. Opera i Firefox to zdecydowanie dwie najlepsze przeglądarki na rynku, o pierszeństwo można się spierać - ja wole Operę.
    • Gość: Za i przeciw Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynnej... IP: *.mikolow.net 28.04.09, 18:11
      Przeciw:
      - brak meta zakładek - tak, jak jest np. w epiphany
      - zamknięta architektura - uniemożliwia dodawanie bardzo przydatynch pluginów (jak np. ad block) - widgety to jakiś żart, podobnie jak funkcja blokuj zawartość
      - to , że coś było pierwsze w operze to żaden argument - jak można to znaleźć lepiej zainplementowane np. w ff
      - ukrywanie dziur przez producenta - serio (widget stay secure to żaden wyznaczik). Bezpieczeństwo opery polega na tym, że używa jej 2 % internautów (na świecie) i nie opłaca się szukać dziur.
      - brak sprawdzania pisowni w textboxach jak w ff (podkreślenie) - co jest powodem wielu błedów w tej wypowiedzi :D

Za:
      - czytanie tekstu
      - komendy głosowe (hehe, i co ?;-))
      - i wiele wiele innych funkcji, nie używanych przez zwykłego usera :D
      - moim zdaniem synchronizacja opery działa o wiele opymalniej niż w ff, bo jest wbudowana w przeglądrkę [...]

Podsumowując
      Używam opery, bo jestem do niej przyzwyczajony, ale obawiam się, że nie może konkurować z ff :)
      • Gość: oldskull Re: Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 20:10
        Powiedziałbym włąśnie, że w Operze wszelkie funkcje sa lepiej zaimplementowane - w przypadku FF to sa wszystko wtyczki, które spowalniają przeglądarkę.

Z zalet Opery (niewymienionych):
        -bardzo proste i wygodne dodawanie własnych wyszukiwarek (nawet do jakiegoś mało nzanego forum albo sklepu)
        -wyszukiwanie w pasku adresowym
        -przeszukiwanie przy wpisywaniu adresu historii stron (w FF to działa potwornie wolno - wystarczy miec w historii powyżej 200 stron i już muli, w Operze cały czas jest szybko)
        - (opcjonalne, nie każdy o tym wie) można za pomocą skrótu ukryć cały pasek menu -> więcej miejsca w oknie na przegladanie stron

Poza tym Opera ma:
        -wbudowaną pocztę - co jest o tyle wygodne, że pobiera mniej zasobów systemowych niz FF + TB lub FF + Outlook, oraz ogólnie jest o wiele wygodniejsze, bo wszystko jest pod ręką
        -wszelkie najwazniejsze rzeczy zainstalowane i łatwe w uruchomieniu, co jest istotne jeśli siadamy na jakimś stanowisku, gdzie mamy do wyboru kilka przeglądarek (np. często użytkownicy FF nie instalują gestów myszy)

Odnosnie korekcji błędów: zdaje się, że jest do zainstalowania jako moduł, ale osobiście nie testowałem.

Natomiast wielu dzieciakó może w niej draznić duzo mniejsza liczba różnych bzdurnych widżetów/wtyczek typu pływająca w rogu rybka, albo prognoza pogody dla całego świata.
        • Gość: za i przeciw Re: Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynn IP: *.mikolow.net 28.04.09, 20:29
          no tak, zapomniałem - i oczywiście duży plus:
          > -wyszukiwanie w pasku adresowym
          > -przeszukiwanie przy wpisywaniu adresu historii stron (w FF to działa potwornie
          > wolno - wystarczy miec w historii powyżej 200 stron i już muli, w Operze cały
          > czas jest szybko)

Ale co do reszty to:
          Poczta jest w Operze kompletenie beznadziejna (dla mnie) - bakuje podstawowej funkcjonalności: Np. podpisów PGP, filtrów antyspamowych etc. no i oczywiście tego sprawdzania.

Korekcja błędów jest, ale trzeba p-klik na polu txt i wybrać "sprawdź pisownie" -> a ja chce podkreślanie on line ;-)

Co do pluginów - to np. stworzenie własnego ciasteczka czy wspomniany ad block to podstawa, a operze do tego bardzo daleko ;-)

• Gość: Jay Re: Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynn IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.04.09, 21:50
            > Korekcja błędów jest, ale trzeba p-klik na polu txt i wybrać "sprawdź pisownie"
            > -> a ja chce podkreślanie on line ;-)

Korekcja inline jest w nowej Operce 10. Działa to fajnie (w sumie tak samo jak w FF), a sama Operka w nowej wersji dużo sprawniej działa.
          • Gość: qqryq Re: Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynn IP: 95.160.202.* 28.04.09, 21:51
            w wersji 10 zaimplementowano sprawdzanie błędów (oczywiście na razie język angielski). filtr antyspamowy istnieje od początku - trzeba go sobie jedynie wyuczyć (ja przekopiowuję pliki w trakcie reinstalacji systemu więc mam O wyuczoną dość dobrze (1 - 2 maile ze spamem na 3 skrzynki w miesiącu i tylko z jakiegoś nowego źródła). Zresztą sam moduł pocztowy był zawsze chwalony i to nawet przez największych przeciwników – to nie jest pakiet/organizator ale narzędzie do odbioru informacji. p.s. W wersji 10 możliwe jest pisanie maili w wersji HTML (mało przydatne ale dla tych co lubią rybki pływające w rogu ekrany się przyda).
            • Gość: Jay Re: Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynn IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.04.09, 21:57
              > w wersji 10 zaimplementowano sprawdzanie błędów (oczywiście
              > na razie język angielski).

Zapytaj google, zaraz po premierze się pojawiły nasze słowniki.
              • Gość: qqryq Re: Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynn IP: 95.160.202.* 28.04.09, 22:07
                jako możliwość doinstalowania - opera 10 jest we wersji angielskiej - google nie zawsze jest najlepszym wyjściem
              • Gość: Misza Re: Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynn IP: *.hbi.pl 29.04.09, 08:32
                jesli działa tak jak niesławny translator google w wersji ang-pol to
                współczuję. Wybacz, ale google coraz bardziej przypomina M$ - stary
                badziew w nowym opakowaniu.
            • Gość: kosmosiki Dopiero w 10? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.09, 01:04
              > p.s. W wersji 10 możliwe jest pisanie maili w wersji HTML

LoL. Serio. Nie wierzę... dopiero w wersji 10 (czyli całkiem niedawno i nadal
              nie jest to wersja stabilna) wprowadzono formatowanie tekstu w mailach (obsługa
              HTML)? Poważnie? Mocna sprawa... :)

> (mało przydatne ale dla tych co lubią rybki pływające
              > w rogu ekrany się przyda).

To, że Tobie nie jest przydatne nie oznacza, że każdy kto używa formatowania w
              mailach jest idiotą z pływającymi rybkami.

Ja np. dostaję drogą mailową dosyć skomplikowane raporty np. zawierające dane
              przedstawiane w tabeli, wykresy w formie plików graficznych itp. Oczywiście to
              pewnie są rybki... bo prawdziwy geek klepie maile w ASCII. :)
              • Gość: j. Re: Dopiero w 10? IP: *.acn.waw.pl 29.04.09, 02:12
                > Ja np. dostaję drogą mailową dosyć skomplikowane raporty np. zawierające dane
                > przedstawiane w tabeli, wykresy w formie plików graficznych itp. Oczywiście to
                > pewnie są rybki... bo prawdziwy geek klepie maile w ASCII. :)
                Prawdziwy geek umie używac zalacznikow...
        • Gość: kosmosiki Re: Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.09, 01:23
          > Powiedziałbym włąśnie, że w Operze wszelkie
          > funkcje sa lepiej zaimplementowane

Głupie stwierdzenie przebijające nieco fanatyzmem. :)

> - w przypadku FF to sa wszystko wtyczki, które
          > spowalniają przeglądarkę.

Primo - to są *dodatki*, nie wtyczki. Wtyczka to jest dynamicznie ładowana
          biblioteka np. do obsługi Flash czy Java, zależna od platformy systemowej i
          dołączana via obsługa API danego modelu wtyczek (Fx i Opera dzielą API
          Netscape6). Dodatki w Fx to są aplikacje wykonujące się w przeglądarce (napisane
          w językach wysokiego poziomu czyli JS/XUL) i z możliwością modyfikacji bebechów
          przeglądarki. Dodatki nie są zależne od platformy systemowej (to zaleta).

Secundo to niczego nie spowalniają. Nie mierzyłeś tego, nie robiłeś żadnych
          testów, nawet nie wiesz jak to prawidłowo nazwać. Ale wiesz, że spowalniają bo
          jesteś Głęboko o Tym Przekonany. :)))

Te źle napisane mogą spowolnić ale nie wynika to z modelu w jakim działają. I to
          jest naturalne, tak samo jak źle napisany program położy Ci system operacyjny.
          Po prostu tych złych się nie używa.

> Poza tym Opera ma:
          > -wbudowaną pocztę - co jest o tyle wygodne, że
          > pobiera mniej zasobów systemowych niz FF + TB
          > lub FF + Outlook,

Sorry te zasoby, które zajmuje Tb czy Outlook nie są jakieś gigantyczne. Jak
          masz powiedzmy 1GB RAM (a to raczej obecnie standard) to z czego 50% dostępne to
          jaką różnicę Ci robi czy program zajmuje 5MB czy 50MB?

> oraz ogólnie jest o wiele wygodniejsze, bo wszystko
          > jest pod ręką

Może wszystko jest pod ręką, ale ten klient w Operze jest totalnie ograniczony,
          nie ma bardzo wielu funkcji.

> Natomiast wielu dzieciakó może w niej draznić
          > duzo mniejsza liczba różnych bzdurnych widżetów/wtyczek
          > typu pływająca w rogu rybka, albo prognoza pogody
          > dla całego świata.

Może i tak. Dla mnie natomiast w Operze drażni dużo mniejsza (przyzerowa) liczba
          różnych sensownych dodatków, które są mi bardzo przydatne (np. coś do wygodnego
          zmieniania serwera proxy z paska narzędzi czy wedle wzorców).
    • sandino brakuje mi noscripta i adblock plusa. dlatego 28.04.09, 18:17
      używam firefoxa. z resztą trójka śmiga całkiem przyzwoicie.

nie mniej jednak - wyrazy uznania dla projektantów Opery i gratulacje.
      • Gość: rk Re: brakuje mi noscripta i adblock plusa. dlatego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 20:12
        Obydwie funkcje są dostepne w Operze.
        • Gość: jk Re: brakuje mi noscripta i adblock plusa. dlatego IP: *.spray.net.pl 28.04.09, 20:45
          rk - masz na mysli ktores rozwiazanie ze strony
          operawiki.info/BlokowanieReklam ? Sorry, ale zadne z nich nie jest tak
          wygodne jak adblock w firefoksie
          • Gość: moi Re: brakuje mi noscripta i adblock plusa. dlatego IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.09, 22:11
            Prawoklik --> zablokuj zawartość --> wybierasz reklamę --> zastosuj. Co w tym niewygodnego? Nawet jeśli adblock jest lepszy, musisz go najpierw zainstalować. W operze masz takiego adblocka od pierwszego uruchomienia.
            • Gość: MisMis Re: brakuje mi noscripta i adblock plusa. dlatego IP: *.multimo.gtsenergis.pl 28.04.09, 23:05
              Nie no proszę, co z tego że jest od razu. Będziesz klikał po wszystkich
              banerkach na stronie? Mnie wręcz wq...wiało błędne działanie z pbase.com. Opera
              nie radziła (nie wiem jak w obecnej wersji) sobie ze skryptami losującymi
              kolejne zdjęcia. Nie wspominając o apliakacji (gó...anie napisanej) do obsługi
              serwisu www klienta.
              • Gość: j. Re: brakuje mi noscripta i adblock plusa. dlatego IP: *.acn.waw.pl 29.04.09, 02:08
                Po jakich wszystkich? domyślnie blokowane są całe ścieżki, więc jest to czynnośc jednorazowa zaraz po zainstalowaniu aplikacji. Mnie osobiscie wersja operowa wydaje sie wygodniejsza niz z mozilli bo nie widzę tej ikonki 'block it' (czy jak się tam ona nazywa) nad każdym obrazkiem.
                • Gość: gosc noscript i adblock sa niepodpisane nic nie wiadom IP: *.pptp.iad.witopia.net 29.04.09, 02:24
                  o kto to robi uzywajcie uzywajcie a pozniej konto puste
    • pamejudd www.opera.com/download 28.04.09, 18:32
      Bo po co jeździć maluchem?
    • zaytzev Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynnej.. 28.04.09, 18:40
      Mam znajomego, który używa Opery głownie dlatego, że jest to jedyna
      przeglądarka, która pociągnie powyżej 50 kart! Mój sposób przeglądania internetu
      jest trochę inny, więc tego nie testowałem. ;)

Ja Opery używam kiedy mogę. Prosto z pudełka jest gotowa do pracy (tylko trzeba
      odlinkować pliki torrent od wbudowanego klienta - to jest akurat pomyłka).

Niestety odkąd przesiadłem się na 64 bitowego Linuxa, musiałem Operę porzucić.
      Stabilność nie ta, a o flashu lepiej nie wspominać.
      • Gość: kosmosiki Re: Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.09, 01:15
        > Mam znajomego, który używa Opery głownie dlatego,
        > że jest to jedyna przeglądarka, która pociągnie
        > powyżej 50 kart!

Nie jest to prawdą. Mój Fx bez problemu pociągnie 50 i więcej kart.
      • aarth Re: Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynn 29.04.09, 07:49
        > Mam znajomego, który używa Opery głownie dlatego, że jest to jedyna
        > przeglądarka, która pociągnie powyżej 50 kart!

O! Mam obecnie otwarte ponad 70 w Firefoksie, w tym kilka z Java/Flash... Jedyna?!
    • bling.bling Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynnej.. 28.04.09, 19:16
      Uzywam nieprzerwanie od wersji 3.6 czyli gdzies tak od 1999/2000
      Ani FF ani chrome ani tym bardziej IE nie pokonaly Opery w mojej ocenie. Jako zamiennika uzywam zreszta IE (teraz z IE7Pro) ktory jest IMO lepszy niz FF/chrome

Opera ma metazakladki, ma rowniez zakladki do tekstu na stronie, ma synchronizacje zakladek i notatek,

Niestety nie ma wbudowanego sprawdzania pisowni

• Gość: za i przeciw Re: Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynn IP: *.mikolow.net 28.04.09, 20:34
        Hej , gdzie opera ma metazakładki ???

Mnie chodzi o takie metazakładki jak np. w epiphany : masz blog z wpisami dot. OS, bezpieczeństwa i tworzenia stron.
        Teraz ja chce dodać do zakładek : w jakim folderze ???
        - blogi
        - bezpieczeństwo
        - programowanie
        - strony www
        etc.

A w epiphany mogę dodać do wszystkich na raz.
    • Gość: xxx Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynnej.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 19:24
      Opera to najlepsza przegladarka chociaz uzywam tez FF do wyswietlania zawartosci activex.
    • Gość: Franz_Kartoffel Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynnej.. IP: *.23.11.vie.surfer.at 28.04.09, 19:51
      Sprawdzanie pisowni?? A po co to komu? Uczyc sie - nieuki :P
      A kto naprawde nie moze bez tego zyc niech wyprobuje v10 alpha, ta funkcja jest juz w tej wersji wbudowana
    • Gość: Ux The Best IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 20:08
      Najlepsza przeglądarka!!! Pozdro z Opery 9.64!
    • Gość: (gość portalu) Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynnej.. IP: *.internet.szczecin.pl 28.04.09, 20:20
      Zapomnieliście o najważniejszej zmianie

OD WERSJI 7.5 BRAK PASKA REKLAMOWEGO.

Ja używam od wersji 6 - i uważam że jest najlepsza, czasami na niektórych stronkach muszę używać IE albo Firefox ale poza tym tylko Opera.
    • Gość: krece majonez Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynnej.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.09, 20:30
      Synchronizacja w Operze - super rzecz. Przykładowo: na swoim kompie mam w Operze wszystkie zakładki, hasła i inne tego typu rzeczy, a kiedy musze korzystac z kompa gdzie indziej np na infie w szkole^^, wystarczy kilka klikniec zeby czuc sie jak u siebie w domu
      • Gość: za i przeciw Re: Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynn IP: *.mikolow.net 28.04.09, 20:37
        To chyba FF ma synchronizację haseł (taki plugin :D) - a opera nie.
        • Gość: Jay Re: Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynn IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.04.09, 21:54
          > To chyba FF ma synchronizację haseł (taki plugin :D) - a opera nie.

Operka ma synchronizację out of the box, a FF ma wszystko przez pluginy. Od niesamowitej funkcjonalności, po czkawkę w postaci wycieków pamięci.

• Gość: kosmosiki Xmarks IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.09, 01:09
        > Synchronizacja w Operze - super rzecz. Przykładowo: na
        > swoim kompie mam w Operze wszystkie zakładki, hasła
        > i inne tego typu rzeczy, a kiedy musze korzystac z
        > kompa gdzie indziej np na infie w szkole^^, wystarczy
        > kilka klikniec zeby czuc sie jak u siebie w domu

W Fx od tego jest doskonały dodatek Xmarks synchronizuje zakładki z serwerem i
        ma kilka innych funkcji jak synchronizacja zapisanych haseł (nie używam z
        oczywistych względów) i funkcje społecznościowe tzn. np. sugeruje tagi przy
        wprowadzaniu zakładek i takie tam (również nie używam).
    • Gość: LOLuś Z Operą od lat... IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.04.09, 20:45
      Jakoś nigdy nie potrafiłem się przerzucić na FF a ostatnio nowego IE. Zwycięża siła przyzwyczajeń. Opera bez żadnych wtyczek ma wszystko co potrzeba...
      • Gość: kosmosiki Re: Z Operą od lat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.09, 01:12
        > Opera bez żadnych wtyczek ma wszystko co potrzeba...

No chyba, że właśnie nie ma. Dodatki (bo stricte to nie są pluginy) to jest
        super sprawa bo właśnie pozwala społeczności rozbudować przeglądarkę o funkcje,
        których nie przewidział producent albo przewidział ale stwierdził, że nie będzie
        popularna, więc jej nie zaimplementuje.

Nie chce mi się spierać co jest lepsze Opera czy Fx bo to bezpłodne, natomiast
        moim zdaniem model Fx z dodatkami tworzonymi przez społeczność był bardzo dobrym
        pomysłem.
    • polityk-a Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynnej... 28.04.09, 20:46
      Używałem opery. Ale cóż inne skróty klawiaturowe i jakoś wróciłem do Firefoxa.
      Ale Opera w wersji 3.0 to było coś jak na tamte czasy.

A liderem wśród przeglądarek na komórki jest OPERA MINI :D
      • Gość: qqryq Re: Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynn IP: 95.160.202.* 28.04.09, 21:58

Skróty można sobie ustawić w opcjach – do wyboru standard (nowe i całkowicie nieudane) oraz 9.2 Compatible (stare ale bardzo udane)
      • Gość: mikalij Re: Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynn IP: *.telsten.com 28.04.09, 22:03
        A co za problem zmienić sobie skróty klawiaturowe według własnego uznania? Opera - Narzędia - Preferencje - Zaawansowanie - Mysz i klawiatura i jazda :)
    • Gość: michał Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynnej... IP: *.ds10.agh.edu.pl 28.04.09, 21:17
      Opera jest moją ulubioną przeglądarką. :) Sto lat!
    • Gość: Tomek Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynnej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 22:03
      Opera jest bardzo fajna ale.. bardzo wolno zwalnia zasoby i dosc czesto sie zawiesza. Jest wolniejsza w uruchamianiu od Chrome. Wydaje mi sie, ze rowniez wolniej laduje strony (chociaz nie mierzylem dokladnie). Jednym slowem - fajna przegladarka ale ostatnio chyba ze sporymi zaleglosciami..
    • Gość: bernwald Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynnej.. IP: 94.254.175.* 28.04.09, 22:06
      O, jest okazja, żeby zapytać. Czy Wam też opera wczytuje strony wolniej niż
      przeglądarki oparte o silnik Gecko? Nie mówię o starcie programu, tylko o
      wczytywaniu stron, szczególnie tych "ciężkich" jak gazeta.pl. Sprawdzałem na
      różnych łączach, różnych systemach (głównie linuxy), różnych kompach (od AMD 64
      do archaicznego Celerona Coppermine), grzebałem w opcjach wyświetlania stron i
      configu i nic - swiftfox, firefox, k-meleon i epiphany cały czas są szybsze. Co
      ciekawe, różnica w prędkości wczytywania jest tym bardziej zauważalna, im
      słabszy komp i wolniejsze łącze (zatem opowiadania, że opera jest dobra na stary
      sprzęt między bajki bym włożył). Czy ktoś też tak ma, czy to ja mam coś
      popieprzone?
    • Gość: 15 lat minelo i dalej problemy z niektorymi czcionkami... IP: 89.127.170.* 28.04.09, 22:06
      ech...
      • e-e Re: i dalej problemy z niektorymi czcionkami... 28.04.09, 22:09
        Przerzuciłbym się na Chrome, ale nie ma adblocka, noscripta i gestów - to są dla
        mnie podstawy.
        Siedzę na firefoxie na wszystkich trzech systemach, których używam.
        • Gość: do e-e Re: i dalej problemy z niektorymi czcionkami... IP: *.b-ras3.mvw.galway.eircom.net 29.04.09, 01:12
          Do blokowania reklam w Chrome służy Privoxy. Blokuje 90% bannerów. Privoxy
          blokuje też reklamy w Safari i IE.
          • Gość: Arek Privoxy strasznie spowalnia Google Chrome :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.09, 01:59
            Niestety ale używanie privoxy mija się z celem, trzeba czekać na
            natywny adblock do Chromka. :)
    • Gość: urocza Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynnej... IP: *.chello.pl 28.04.09, 22:42
      Najszybsza wyszukiwarka ze wszystkich dostępnych!! Firefox niech się schowa!! Brawo i gratulacje:)
      • Gość: Vann Re: Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynn IP: *.acn.waw.pl 28.04.09, 23:09
        Od kiedy Opera to wyszukiwarka?
        • Gość: Pytek Pytalski Re: Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynn IP: *.acn.waw.pl 28.04.09, 23:55
          Miał na myśli przeglądarkę, to chyba oczywiste... więc po co te pytania?

Co do samej Opery używałem jej od paru lat na zmianę z FF. Byłaby u mnie numerem
          1 na desktopie, nieważne czy pod Linuxem czy Windows.

Byłaby.. gdyby nie nie mega wtopa z Opera Mail, który był u mnie podstawowym
          czytnikiem news i poczty. Pewnego razu wywaliło się tak, że nie dało się go
          uratować. Wszelkie wskazówki z forum Opery odnośnie problemów z czytnikiem nie
          zadziałały. Szkoda, bo funkcjonalnie czytnik Opery jest znacznie wygodniejszy od
          Thunderbirda. Cóż, trochę z przymusu i (przede wszystkim) straty zaufania do
          Opery używam FF i Thunderbirda.

To na desktopach. Natomiast na PDA czy komórce Opera w wersji Mobile lub Mini
          jest bezkonkurencyjna. Używam od dawna i nie wyobrażam sobie przesiadki na
          wynalazki od Mozilli czyli Minimo i Fannec.
      • Gość: meg Re: Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynn IP: *.b-ras3.mvw.galway.eircom.net 29.04.09, 01:09
        Opera najszybsza? Czyżby? Urocza, a Google Chrome próbowałaś?
        • Gość: j. Re: Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynn IP: *.acn.waw.pl 29.04.09, 02:19
          > Opera najszybsza? Czyżby? Urocza, a Google Chrome próbowałaś?
          Ja próbowałem. Szybko się odinstalowuje :)
          • Gość: es Re: Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynn IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.04.09, 08:15
            ;-)))))))))))
    • Gość: noise213 Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynnej... IP: *.cable.ubr14.haye.blueyonder.co.uk 29.04.09, 00:26
      opera rulezzzz:)))
      • Gość: w opozycji? Re: Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.09, 00:51
        a ja - powiecie ze ciulem jestem - lubię IE i Chrome
        i nie ma żadnych problemów.

FF się wlecze jak kisiel. Opera nieładna.
        • Gość: meg Re: Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynn IP: *.b-ras3.mvw.galway.eircom.net 29.04.09, 01:15
          IE8 wcale nie jest takie złe, zwłaszcza z dodatkiem IE7 Pro, który
          znacznie przyspiesza tą przeglądarkę i dodaje jej wiele nowych funkcji:
          blokowanie reklam, gesty myszy, usuwanie wybranych danych i historii po
          zamknięciu przeglądarki.
    • czwarty.wymiar Re: Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynn 29.04.09, 07:56
      Gość portalu: erwin napisał(a):
      Swietna przeglądarka uzywam jakieś 3 lata.Ale ma jeden bardzo duży minus wiesza się.Poprostu czasem wywali ( u mnie przynajmniej 2-3 razy w miesiącu)"not responding brak odpowiedzi" i trezba ctr+alt+del i zamknąc przeglądarke.

Również używam Opery od lat, ale takich zwisów nie doświadczam.
    • Gość: hh Opera: Właśnie mija 15 lat od powstania słynnej.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.09, 12:05
      Opisy gg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka