Dodaj do ulubionych

Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Polsce

• Gość: gosc Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Polsce IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 11.06.09, 16:58
      Masz niskie wymagania i nie przeszkadza ci tandeta - Windows, nie masz
      kasy - Linux. Dla reszty - Mac OS. Proste i prawdziwe od lat. Nie ma
      sie czym podniecac.
      • Gość: alfa Re: Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Pols IP: *.143.lesio.net 11.06.09, 19:24
        W polskich warunkach używanie MacOS - a ma taki sam sens jak
        uzywanie iphona do którego aplikacje trzeba kupowac za oceanem.
        Nieco inne realia niz w USA nieco inne dochody. A na składaku MacOS-
        a legalnie nie zainstalujesz. Zreszta dostepnosc i powszechnośc
        aplikacji na aplla jest raczej niska w naszych warunkach. Ale jesli
        ktoś ma kase i chce sie bawic nie widze przeciwskazan.
        • tymon99 Re: Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Pols 11.06.09, 20:19
          a jakiej to aplikacji brakuje ci na apple?
          • Gość: Zenio Re: Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Pols IP: *.acn.waw.pl 11.06.09, 23:01
            > a jakiej to aplikacji brakuje ci na apple?

Płatnika, rozsądnego softu magazynowo-sprzedażowego oraz kadrowo-płacowego i LEX'a.
            • tymon99 Re: Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Pols 12.06.09, 09:59
              Gość portalu: Zenio napisał(a):

> Płatnika, rozsądnego softu magazynowo-sprzedażowego
              > oraz kadrowo-płacowego i LEX'a.

masz najnudniejsze zajęcie na świecie..
              • Gość: Zenio Re: Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Pols IP: *.acn.waw.pl 12.06.09, 11:39
                Brak argumentów merytorycznych zasłaniasz osobista wycieczka w kierunku "mojego
                zajęcia" :) muszę ci jednak rozczarować - wymieniony soft nie ma nic wspólnego z
                moim zajęciem.Natomiast jest podstawowym oprogramowaniem potrzebnym osobie
                prowadzącej działalność gospodarczą. ( z wyjątkiem może LEX'a). Zresztą jakiej
                byś branży nie ruszył (może z wyjątkiem grafiki i jakże pasjonującej podstawowej
                pracy biurowej) to profesjonaliści pod mac os'a mają biednie.

• tymon99 Re: Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Pols 12.06.09, 16:21
                  prowadzę działalność gospodarczą, ale szkoda mi czasu na osobiste zajmowanie
                  się rozliczeniami z zusem i urzędem skarbowym.
                  • Gość: Zenio Re: Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Pols IP: *.acn.waw.pl 12.06.09, 17:08
                    No jak się nie ma odpowiedniego softu to rzeczywiscie marnowanie czasu ;)
                    • tymon99 Re: Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Pols 12.06.09, 23:37
                      akurat do wniosku, że wolę zapłacić wykwalifikowanej księgowej niż się sam z tym
                      piętrolić doszedłem w czasach, gdy używałem jeszcze pc. faktora i płatnika
                      mógłbym zainstalować i dziś w maszynie wirtualnej (odpalam ją raz na kwartał w
                      celu uaktualnienia map garminowskich), tylko po co się męczyć?
                      • Gość: Zenio Re: Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Pols IP: *.acn.waw.pl 13.06.09, 08:37
                        Dla ciebie to "meczenie się" dla innych to sensowna oszczędność. Księgowa za
                        "ZUS'y" bierze do 100 zł. Samemu zajmuje ci to 10 minut. Zresztą to nie ważne.
                        Chodzi ze na MAC OS'a nie masz takiego softu. Nie masz tez softu do wielu
                        innych rzeczy. Możesz wypisywać ze to są nudne zajęcia, ze to meczenie się, ze
                        można zlecić to komuś innemu. Jednak nie zmienisz faktu ze Tego softu niema.
                        • tymon99 Re: Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Pols 13.06.09, 13:14
                          zgadza się: płatnika nie ma na żaden system poza windows. czy to świadczy o
                          apple? nie, to świadczy o polsce.
                          • Gość: michalng Re: Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Pols IP: *.acn.waw.pl 13.06.09, 14:34
                            > zgadza się: płatnika nie ma na żaden system poza windows. czy to świadczy o
                            > apple? nie, to świadczy o polsce.

Nie rozpatruj tego w kategorii świadczenia o czymś. Komputer to narzędzie. Albo
                            jesteś w stanie wykonać narzędziem jakaś prace albo nie. To ze nie możesz
                            młotkiem wkręcać śrub nie świadczy źle o młotku. Po prostu na Mac'a masz mniej
                            aplikacji niż pod Wind'e i możesz robić nim mniej rzeczy. Dla wielu osób nie ma
                            to znaczenia bo to co chcą robić mogą robić Mac'iem ale są takie które chciały
                            by używać takich aplikacji których na Mak'u niema.
                        • kretynofil Moze to Cie zdziwi... 13.06.09, 13:51
                          ...ale tu akurat bede bronil OSX. Do takich rzeczy wystarczy VMWare Fusion czy
                          VirtualBox.

To naprawde nie jest tak, ze zeby uzywac platnika trzeba miec windows na
                          pierwszej partycji, chociaz ja tez wolalem zlecic uzywanie tego gowna
                          zewnetrznej firmie, bo od uzerania sie z nim prawie osiwialem :)
                          • tymon99 Re: Moze to Cie zdziwi... 13.06.09, 13:59
                            używam akurat parallels - po to, żeby raz na kwartał skonwertować sobie mapę do
                            garmina..
                            • kretynofil A wlasnie, jest jeszcze parallels desktop :) 13.06.09, 14:01
                              Dzieki za sprostowanie, zapomnialem o tym - ale na swoje usprawiedliwienie: nie
                              uzywam macow, w ogole widzialem je moze kilka razy w zyciu :)
                          • Gość: michalng Re: Moze to Cie zdziwi... IP: *.acn.waw.pl 13.06.09, 14:48
                            > ...ale tu akurat bede bronil OSX. Do takich rzeczy wystarczy VMWare Fusion czy
                            > VirtualBox.

Da się. Wszystko (prawie) można obejść. Znam np firmę gdzie żeby wystawić
                            fakturę wchodzą z Mac'a klientem RDP na SBS'a 2003 :)
                            Tylko nie każdemu się chce kombinować. Czasem prościej mieć PC'eta z windą.

• tymon99 Re: Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Pols 14.06.09, 22:46
                  akurat w mojej branży standardem cad jest vectorworks, a nie autocad..
      • wymiatator1 Re: Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Pols 11.06.09, 19:54
        Czyli dla ludzi mających pieniądze i duże wymagania jest system, który na prawde
        nie ma sensownych zastosowań a jego popularność opiera się na błyszczących
        obudowach i modzie? Gratuluję znajomości tematyki.
        • Gość: alfa Re: Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Pols IP: *.143.lesio.net 11.06.09, 20:24
          Mac OS nie jest zły problem tylko w tym iż w warunkach polskich trudno o
          aplikacje na ten system a to co jest jest drogie - wobec tego sensowność zakupu
          Mac - a dla typowego użytkownika komputera jest żadna. Nie mniej w pewnych
          specyficznych zastosowaniach są to podobnie jak i Linux - y czy Unix - y
          niezastąpione. Co wcale nie oznacza iż są to systemy przyjazne i idealne dla
          każdego (zwłaszcza mało zaawansowanego) użytkownika komputera.
          • wymiatator1 Re: Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Pols 12.06.09, 11:24
            Ja jestem inżynierem, więc interesuje mnie pewien konkretny zakres zastosowań. W
            tym zakresie produkty Apple się nie sprawdzają po prostu.
      • Gość: Zenio Re: Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Pols IP: *.acn.waw.pl 11.06.09, 22:46
        > Masz niskie wymagania i nie przeszkadza ci tandeta - Windows, nie
        > masz
        > kasy - Linux. Dla reszty - Mac OS.

Strasznie mało tej reszty Mac OS'owej jest :)
        • tymon99 Re: Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Pols 12.06.09, 10:00
          spójrz na syf na ulicach polskich miast, a zobaczysz..
          • Gość: alfa Re: Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Pols IP: *.143.lesio.net 12.06.09, 13:46
            W Europie też jakoś Mac OS nie jest w czołówce. Mac - ki to
            komputery używane w ścisłe określonych sytuacjach. Po domach Mac to
            raczej ogromna rzadkość.
            • tymon99 Re: Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Pols 12.06.09, 16:23
              u mnie w domu są 3. i jeden pecet.
    • Gość: Wacuś Ale zawsze spróbować IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.06.09, 18:13
      Skoro tak trudno... .
    • polityk-a Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Polsce 11.06.09, 18:35
      Windows 98 wiecznie żywy !!
    • Gość: szalony kefir Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 19:46
      A do czego nadaje się Linux? Bo w ciągu półtora roku nie znalazłem dla
      niego realnego zastosowania.
      • wymiatator1 Re: Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Pols 11.06.09, 19:51
        Do:
        -korzystania z internetu
        -multimediów
        -budowy klastra do obliczeń równoległych (tylko linux)
        -serwerów
        -baz danych
        -wszystkich zastosowań, w których potrzebna jest niezawodność.
        Jest jeden warunek - trzeba znać się na obsłudze komputera.
        • Gość: piyoter Re: Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Pols IP: *.pub.krusz-lan.pl 12.06.09, 09:19
          Chyba sie przesiądę na linuksa... Wreszcie będę mogł sobie w domu, przy kawce z przyjemnoscią zbudowac klaster do obliczeń równoleglych... Jaki ja będę cool, jazzy i trendy... każda dziewczyna na to poleci, jak zobaczy co ja potrafię...

A do multimediów tak sie nadaje linuks, ze w czasie odtwarzania filmu klknięcie na cokolwiek innego powoduje przycinanie w płynnosci...
          • von.g Re: Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Pols 12.06.09, 10:06
            A może to zależy od Twojego procesora bo ja jakoś nie mam problemu z
            symultanicznym odtwarzaniem kilku multimediów na raz...
            • wymiatator1 Re: Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Pols 12.06.09, 11:22
              Ja nie mam problemu z oglądaniem filmów nawet podczas wspomnianych wyżej
              obliczeń równoległych (mam czterordzeniowy procesor) gdy wykorzystanie
              procesorów wynosi 100%. Piyoter jest po prostu jełopem, który zatrzymał się w
              rozwoju na 98 a na nowy komputer go nie stać, bo, jak już wcześniej napisałem,
              jest jełopem. Tak to bywa jak ktoś cały świat mierzy swoją własną miarą.
              • Gość: piyoter Re: Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Pols IP: *.pub.krusz-lan.pl 13.06.09, 00:15
                ty naprawde masz uraz nitki trzymającej uszy (żeby ne spadły) - bo mózgu to ty za bardzo nie masz wykształconego. Chłopie, przestan wreszcie obrazac na forum, bo kiedyś mozesz trafic, na kogos kto cie przypadkiem zna...i wyjasni ci ręcznie niepoprawnosc używania do kogos okreslenia "jełop"
                Ulzyłes sobie, opowiadajac o swoich 4 rdzeniach? mam nadzieje ze równiez po napisaniu tego komentarza wytarłes podlogę pod sobą.
      • kotek.filemon Re: Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Pols 11.06.09, 21:03
        Do wszystkiego. Pojedź sobie na dowolną uczelnię w cywilizowanym kraju - na całej uczelni znajdziesz może z trzy kompy z Win - takie u "pań Bożenek" z sekretariatów. Win nie nadaje się do żadnej poważnej numerycznej roboty...
    • Gość: a Re: Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Pols IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 11.06.09, 20:38
      Dla mnie to wygląda na ilość oryginalnych instalacji... Ale może to
      jest ilość sprzedanych sztuk łącznie :)
      Kto wie ...
    • a-lfa Re: Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Pols 11.06.09, 20:42
      Dla mnie sprawa jest prosta Visa nie wniosła ze sobą nic na tyle nowego aby
      warto było konieczne się na nią przesiadać. Jeśli XP odsługuje procesory
      wielordzeniowe obsługuje nowoczesne karty graficzne i nowoczesne urządzenia
      peryferyjne to przepraszam za co tu zapłacić kolejne 300 czy 400 zł? Za
      satysfakcje posiadania nowoczesnego systemu operacyjnego który stabiny będzie
      moze po 3 service paku i po wydaniu 3 tyś poprawek. Dokładnie tak samo było z
      Windows XP który tym czym jest stał się mniej więcej po 3 czy 4 latach od
      premiery - tyle czasu zajęło fachowcom z MS jego dopracowanie. Oczywiście w
      międzyczasie technika poszła na tyle do przodu iż win XP nie był już dla tych
      komputerów zbytnim obciążeniem. Dlatego na razie sensowność zmiany systemu
      operacyjnego jest żadna. A co będzie za 2 czy 3 lata zobaczymy przypominam iż XP
      popularność zdobył też dopiero po ładnych kilku latach od premiery rynkowej.
    • Gość: Mario Jak zwykle bzdury wypisują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 21:48
      Zapomniano dodać, że jedynym powodem, dla którego XP w Polsce ma tak
      wielką przewagę jest to, ze Polska to kraj piratów, którzy za
      oprogramoniwanie nie chcą płacić (sam mam 3 pirackie kopie XP i dwie
      KUPIONE Vista), a XP jest niezwykle łatwo zainstalowac bez licencji -
      nieporównywalnie łatwiej niż Vista. Generalnie więc za
      oprogramowanie nie płaci się dlatego, że jest się ideologiem i
      człowiekiem uczciwym tylko dlatego, że jest się do płacenia
      zmuszonym. XP mam pirackie, bo jest je bardzo łatwo spiratować a
      Vista kupiłem, bo zbyt dużo czasu trzeba poświęcić na to, aby
      piracka kopia prawidłowo działa. Bardzo prosta sprawa. Niech mi tu
      tylko Linuxowcy nie opowiadają o zaletach ich wspaniałego darmowego
      systemu. Linuxa nie mam bo go nie chcę nawet z darmo. Mogę się
      zgodzić na Linuxa, ale jak mi ktoś będzie płacić 500 zł miesięczne
      odszkodowania za moje cierpienie.
      • Gość: Zenio Re: Jak zwykle bzdury wypisują IP: *.acn.waw.pl 11.06.09, 23:19
        XP i Vistę tak samo łatwo zainstalować piracko. Nie ma różnicy.
    • Gość: aaa Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Polsce IP: *.icpnet.pl 11.06.09, 22:46
      no pojechali z tą tabelką XD miliardy xp'kow w polsce xddd

moze gdzies tam byl przecinek, ale jak kopiowali, wklejali to im zniklo.
      tradycyjnie, najwyzszy poziom dziennikarski i dbalosc o szczegoly.
    • Gość: chmielu Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 23:24
      Ciekawe na jakiej podstawie jest to wyliczane. Z tego co wiem bardzo dużo
      znajomych instaluje Ubuntu dystrybucję linuxa. Ja też przeszedłem na dwóch
      komputerach z xp na Ubuntu. Pewnie wyliczenia te to tylko w sprzedaży jak to
      jest zainstalowane na nowym komputerze. To te statystyki się nie zmieniają
      wcale. Pewnie ci co te statystyki robią to myślą że jak się kupi windowsa z
      komputerem to chodzi parę lat. Windows to monopol i tyle. Wolę linuxa.
    • Gość: PI Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 23:47
      Niech nam żyje jak najdłużej XP.... Vista do zsypu!!!
      Może Win7 będzie do zaakceptowania???
      Bajdełej - czy nie może sie okazac za jakis krótki, przewidywalny czas, że nagle pojawi się jakiś nowy, rewelacyjny OS, który wyprze lub zastapi dominatów - Win i Lin???
    • maciejkozlowski Windows XP dominuje a to niedobrze! 12.06.09, 02:50
      Sam mam XP, lecz wyznam, że microsoft złości mnie coraz bardziej tym swoim
      zarozumialstwem i metodami typowo monopolowymi. Już dawno przesiadł bym się na
      Linuksa gdyby nie.. podeszły wiek. Dlatego z cholernej konieczności pewnie
      zostaną gdzie jestem, ale młodych - nie rozumiem. Dymajcie ten Microsoft !
    • Gość: frog Zanim kupie Win7 to poczekam na SP3 do niego :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.09, 06:39
      A WinXP narazie dobrze mi służy ,ale boję się ,że MS wywali jakąś
      łatke ,która zepsuje ten system i w pewnym sensie to się stało ,bo
      zainstalowałem IE8 i zaczął dziwnie pracować ,a także zlikwidowano
      kilka funkcji np. możliwość zamknięcia IE ,ale z zastrzeżeniem ,że
      otworzy okna ,które były otwarte przy zamknięciu . Jest podobna
      funkcja ,ale to już nie to . Trochę pokręciłem ,ale puenta jest
      taka ,że dla mnie osobiście trochę popsuli IE7 .
    • Gość: leo222 Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Polsce IP: *.mobile.playmobile.pl 12.06.09, 06:57
      Moim zdaniem Win7 jest systemem doskonałym. Instaluje od dłuższego czasu na
      kilku komputerach i laptopach - nawet nie specjalnie wydajnych i jest naprawdę
      ok. Nie ma problemu ze sterownikami, szybkością i bezpieczeństwem. Na
      słabszych komputerach wyłączam bajery i jest ok. W wersji testowej już jest
      wersja pl. Naprawdę polecam, przynajmniej popróbować.
      • Gość: xxc Re: Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Pols IP: *.143.lesio.net 21.06.09, 09:03
        No cuż sprawa moim zdaniem wygląda tak iż na dobrą sprawę jesli ktoś
        ma windows XP to nprawdę powdów do zmiany na cokolwiek innego jesli
        nie jest się maniakiem gier niema. Po prostu niewiele się zyskuje
        przechodząc na VISTE czy VISTE SE (czyli WINDOWS 7). Nie tiwerdze iż
        Windows 7 jest zły ale na 100% jest wiekszy i ma wieksze wymaganie
        co do komputera na którym am pracować niż Windows XP ktorego mozna
        uzywać nawwet an czymś z zegarem w okolicach 1 Ghz i majcego 128 czy
        256 Mb RAM. Na czymś takim WINDOWS 7 na 100% nie ruszy a jesli nawet
        uda się go uruchomić to i tak się nie da nic robić.
        • Gość: xxc Re: Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Pols IP: *.143.lesio.net 21.06.09, 09:09
          Pamiętajmy iz nie każdy ma procesor 2 rdzeniowy lub bardzo silny 1
          rdzeniowy. W bardzo wielu mijsca funkcjonują komputery z przed kilku
          lat (cłakowicie wystarczajace dla potrzeb Worda czy Internetu) z
          zegarami w okolicja 1,5 - 2 Ghz na czymś takim praca z VISTA czy
          Windows 7 jest raczej mało komfortowa - zreszta jesli sie ma 40 GB
          dysk to trudno poświecić 30 czy 25 GB na partycje systemową a Vista
          czy WIN 7 potrafia sie rozrosnąc w błyskawicznym tempie.
          Podsumowójąc jak narazie sens przechodzenia na nsze wersje systemu
          jest podobny jak zmiana OFFCE 2003 na 2007 czy 2009 czyli w 90%
          przypadków żadnen. Bo nic się tak naprawdę nie zyska poza bajerami
          które sie zwą ładnym wyglądem.
    • Gość: lelek Re: Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Pols IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.09, 09:01
      nic dziwnego... od zawsze używam xpeka i trudno byłoby im sie przestawić - ja
      tam lubie win7 - fajnie gg tu wygląda :P
      • Gość: alfa Re: Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Pols IP: *.143.lesio.net 02.07.09, 13:15
        Problem w tym iż ładny wygląd to nie wszytko. WINDOWS XP jest już
        jesli tak to można okreslić bardzo dopracowane jak na system
        Windows. A w 95% przypadkó (jesli ktoś nie potrzebuje np. DX 10 czy
        11) mozłiwości oferujące przez XP alkowicie każdemu wystarcza.
        Pamietajmy na XP wystarczy partycja systemowa 8 GB i jest na niej
        spory zapas VISTA czy VISTA SE (czyli WINDOWS 7) potrzebuje koło 25 -
        30 GB i zbyt wiele miejsca sie tam nie ostanie. A nei każdy ma
        komputer z prockiem 2 rdzeniowym i dysk 250 GB. W Polsce pracuje
        sporo komputerow z procesorem w okolicach 2 GHz a na nich to wlasnie
        XP jest wlaściwym systemem.
    • Gość: shooo Windows XP - wciąż absolutna dominacja w Polsce IP: *.chello.pl 14.07.09, 02:20
      Ja siedzę na Linuxie od roku może dwóch, jest to Ubuntu i nie mam żadnych
      problemów, oczywiście z początku trudno było mi się przyzwyczaić ale jak
      patrzę na wirusy i problemy ludzi z jakimkolwiek produktem MS to zawsze się
      miło uśmiecham ...
    • Gość: dochodzenie ciekawi mnie ile IP: *.agh.edu.pl 25.07.09, 07:59
      tych odsłon pochodziło od legalnego oprogramowania microsoftu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka