von.g 07.07.09, 07:06 >>Według najnowszych danych od marca bieżącego roku Przydaloby sie podac jeszcze wedlug czyich danych ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: redhat12 Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.09, 07:17 Ani jednego słowa w artykule o Operze. Może warto by napisać IE, FF, Safari, Opera, Chrome, inne przeglądarki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.09, 08:05 ciiii, ani słowa o operze - może inni się nie dowiedzą i będzie nadal najbezpieczniejszą , najfunkcjonalniejszą przeglądarką, dodatkowo najszybszą na zabytkowych komputerach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku IP: *.bagu.cable.ntl.com 07.07.09, 11:40 Opera najszybsza? Daj sobie na wstrzymanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku 07.07.09, 14:58 Używam Firefoksa ale prawdą jest, że najszybszą przeglądarką, i to nie w jscriptowych testach a w realu (dobry cache i proxy też się liczy), jest Opera i jest też najbezpieczniejszą (gdyby liczyła się popularność to dlaczego jest tyle sposobów na jeszcze mniej popularną Safari?). Używam Firefoksa, bo tak jakoś wyszło i ciężko mi wrócić teraz na Operę. Poza tym nie używa się NAJLEPSZEJ przeglądarki a tej, która w danych zastosowaniach ma najmniej fq... sumę upier...sci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipek Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.09, 11:46 tak, Opera wg fachowców jest najbezpieczniejszą przeglądarką internetową. Firefox był ze 2-3 lata temu też w miarę bezpieczną przeglądarką ale wyraźnie ustępował Operze. Z rok temu gdzieś czytałem, że bezpieczeństwo Firefoxa znacznie podupadło w relacji do Opery. Tym niemniej Firefox ma swoje zalety w postaci wtyczek. W razie problemów warto zainstalować bezpłatny dodatek SpywareBlaster i go co tydzień ręcznie aktualizować, który w przypadku Firefoxa i IE podnosi bezpieczeństwo użytkowania obu przeglądarek. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku 07.07.09, 15:00 To żle czytałeś. Powaźnie: Ff z NoScriptem niewiele ustępuje Oprze a reszta tym dwóm ustępuje wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hombre Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku IP: *.elopole.bot.pl 07.07.09, 07:22 Rewelacja! Autor artykułu udaje, że nic nie wie o Operze - pogratulować kompetencji redaktora, który tak nieobiektywny tekst tu umieścił. Proszę Państwa - nie ośmieszajcie sie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uchat Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku IP: *.gl.digi.pl 07.07.09, 07:30 Jasne.Opery nie ma.To mi wyglada na artykul sponsorowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.09, 08:08 sprawa jest prostrza niż wam się wydaje - ten artukuł pisał dziennikarek , który jeszcze się nie goli - za to regularnie wyciska pryszcze. jakiś oszołom - małolat. tak to jest w dzisiejszych czasach , że większość dziennikarzyto niedouczeni i nieznający życia małolaty. jak zobaczyłem kto pisze teksty w takim " dzienniku" to ogarnął mnie smiech - o gospodarce , finansach piszą dwudziestolatkowie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.09, 08:28 Możliwe, że dane były wzięte z zagranicznych serwisów i wyszło, że Opera ma dość niski udział. U mnie na stronie przeznaczonej dla USA (około 30tys unikalnych / mc): FF 55%, IE 27%, Chrome 7%, O 3% Na stronach dla Polski (każda ok 60tys /mc) IE i FF po około 45%, Opera 7%, Chrome 1,5% Dane z Google Analytics Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku IP: 194.9.67.* 07.07.09, 10:06 Hmm, strona raczej dla "nietechnicznych", oglądalność rozłożona mniej więcej równomiernie w całej Polsce, wyniki z 2 miesięcy: Internet Explorer 24 855 49,47% Firefox 20 808 41,42% Opera 3 371 6,71% Chrome 743 1,48% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heh Onet jest partnerem Opery w Polsce IP: *.acn.waw.pl 07.07.09, 10:31 Czy potrzeba czegoś więcej w tym pseudoserwisie? :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr_ Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku IP: *.pg.com 07.07.09, 16:37 Zależy od tematyki strony i docelowej "publiki", zerknąłem w logi serwera i Opera to średnio jakieś 2-3% odwiedzających. Odpowiedz Link Zgłoś
kriss.s Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku 07.07.09, 10:43 TE DANE SĄ DLA USA!!! ZOBACZCIE WYKRES OBOK ARTYKUŁU na stronie, na którą powołuje się autor opera z niewielkim, kilku procentowym udziałem w rynku zajmuje 6 miejsce (w USA rzeczywiście ma tylko 0.6%rynku) 1.IE6 2.FF3.0 3.IE7 4.FF2.0 5.IE8 6. Opera9.6 dopiero dalej jest safari, chrome. autor pewnie przedrukował z jakiejś niewiadomego pochodzenia strony i nawet nie zajżał na stronę na którą się powołuje. tam są najnewsze dane: gs.statcounter.com/#browser_version-ww-daily-20080701-20090707 Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku 07.07.09, 15:06 Na Ff 3.5 gs.statcounter.com mnie nie renderuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Opera i pryszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.09, 08:51 > sprawa jest prostrza niż wam się wydaje - ten artukuł pisał dziennikarek , któr > y jeszcze się nie goli - za to regularnie wyciska pryszcze. Pryszcze nie mają nic wspólnego z goleniem, a raczej z mentalnością. I owszem, użytkownicy Opery (i Linuksa) są najbardziej pryszczaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha Re: Opera i pryszcze IP: *.irishbroadband.ie 07.07.09, 10:54 > Pryszcze nie mają nic wspólnego z goleniem, a raczej z mentalnością. Oczywiście zdajesz sobie sprawę, że można mieć wątpliwości co do stanu twojego umysłu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Opera i pryszcze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.09, 12:13 > użytkownicy Opery (i Linuksa) są najbardziej pryszczaci 1. Opera to przeglądarka Windowsowa i na Linuksie kiepsko działa, więc raczej wątpię, by linuksiarze jej powszechnie używali. Wolą Firefoxa. 2. "Przyszczaty" jest Twój sposób myślenia i wypowiadania się, nistety... Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Opera i pryszcze 07.07.09, 15:14 Opera to nie NIE JEST I NIGDY NIE BYŁA przeglądarka "Windowsowa". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Też autor Re: Opera i pryszcze IP: *.multimo.pl 07.07.09, 18:09 Aczkowliek warto byłoby napomknąć, że jest dostępna także na Windowsa. Co mniej kumaci mogli by bowiem z Twojego posta wywnioskować, że tak nie jest ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Opera i pryszcze 07.07.09, 15:09 "Pryszcze nie mają nic wspólnego z goleniem, a raczej z mentalnością. I owszem, użytkownicy Opery (i Linuksa) są najbardziej pryszczaci." Walenie takich textów świadczy o podobieństwie twojej kory mózgowej do pupy noworodka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku IP: *.89.110.130.static.crowley.pl 07.07.09, 08:08 to jest pewnie przedruk z jakiegoś debilnego amerykańskiego czasopisma. te półgłówy nie słyszały nigdy o operze. Bo nie jest Made in USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.09, 08:56 Jak tępym trzeba być, żeby nie rozumieć że ten artykuł jest o udziałach przeglądarek na rynku, a na świecie udział Opery jest śladowy. Na Polsce świat się nie kończy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś tam Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.09, 09:13 Tak od tępaków wyzywasz, a nawet danych nie sprawdziłeś: dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=11779&Internet+Explorer+ponizej+60%+Firefox+powyzej+30% Przynajmniej z tego badania wynika, że udział Opery w światowym rynku przeglądarek owszem nie imponuje, ale i tak jest wyższy od tego jaki ma Chrome, czy Safari. Inaczej to może jest w USA (czy tez w niektórych krajach). Dane jednak z artykułu i spod tego linka nieco się różnią. Być może więc tu był wynik nieco inny. Pytanie tylko, czy aż tak znaczny. Jedyne co może tłumaczyć autora, to ... sporządzający badanie. Może po prostu Opery nie raczył w badaniu uwzględnić. Choćby nie wiem jak chciał, to nieby jak miał to zrobić? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kriss.s Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku 07.07.09, 10:47 Gość portalu: gari napisał(a): > Jak tępym trzeba być, żeby nie rozumieć że ten artykuł jest o udziałach > przeglądarek na rynku, a na świecie udział Opery jest śladowy. Na Polsce świat > się nie kończy. to bardziej tępym trzeba być, żeby umieścić safari i chrome, które mają jeszcze mniejszy rynek (wg serwisu, na który powołuje się autor) Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku 07.07.09, 15:16 artykuł jest o udziałach przeglądarek na rynku amerykańskim czyli we wszechświecie Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku 07.07.09, 15:17 taki artykuł łatwo poznać po udziałach Safari Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku 07.07.09, 15:03 Artykuł tłumaczy materiały amerykańskie a na tamtym rynku Opra jest praktycznie nieznana poza elitą netową. Ciekawe, że im b. hakierski kraj, np. Pl czy Ukraina, tym bardziej nauci polegają na Oprze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kretek Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku IP: 89.174.38.* 07.07.09, 07:34 jesli zrodla sa tak wiarygodne jak kontrolcekontrolfał tego artykułu kompetentny, to pogratulowac agorze. Uzywam liska i IE, ale nigdy by mi nie przyszło do głowy nie zauważyć Opery ;) jak to się zdarzyło biobotowi redagującemu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
cooba75 Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku 07.07.09, 07:38 Pani Joanno specjalnie dla pani: Opera pod windows. Najnowsza beta opery 10. A także coś więcej po polsku Odpowiedz Link Zgłoś
cooba75 Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku 07.07.09, 07:42 Drobna pomyłka, najnowsza beta opery 10 jest: Tutaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Semion Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku IP: *.chello.pl 07.07.09, 08:01 Nie 11%, tylko 11 punktów procentowych. Odpowiedz Link Zgłoś
cooba75 Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku 07.07.09, 11:28 pl.wikipedia.org/wiki/Punkt_procentowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MKS Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku IP: *.abb.pl 07.07.09, 08:04 Z całym szacunkiem dla dowolnej przeglądarki ale... jak można liczyc ilość użytkowników którejkolwiek z nich na odstawie ilości ściągnięć. Ściągałem w celach testowych różne przeglądarki ale to wcale nie decyduje którą z nich wybrałem i z niej korzystam. Statystycznie więc paru z nich podbiłem odrobinke wynik ale to nie jest miarodajne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku IP: *.chello.pl 07.07.09, 09:45 Ano można. Podobnie jak można liczyć liczbę użytkowników sieci komórkowej na podstawie liczby sprzedanych kart sim, z których pewnie niemała część wylądowała niedługo po zakupie w koszu. Ale kto by się takimi głupotami przejmował? Dla gawiedzi istotne jest, że produkt pobrano/kupiono x milionów razy, to i gawiedź pobrać/kupić musi, bo im wyższą liczbę się prezentuje, tym pewnie produkt jest lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roland Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku IP: *.otp.pl 07.07.09, 08:43 Wbrew pozorom IE8 nie jest taki zły. Natomiast FF 3.5 to porażka. Jeśli szybko nie poprawią to zaczną lawinowo traci rynek. Ja w 5 minut wróciłem do poprzedniej wersji. Uruchomienie FF 3.5 zabiera 10x więcej czasu i zużywa przez cały ten czas cały jeden rdzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kretek Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku IP: 89.174.38.* 07.07.09, 11:19 Gość portalu: Roland napisał(a): > Wbrew pozorom IE8 nie jest taki zły. Natomiast FF 3.5 to porażka. Jeśli szybko > nie poprawią to zaczną lawinowo traci rynek. Ja w 5 minut wróciłem do > poprzedniej wersji. Uruchomienie FF 3.5 zabiera 10x więcej czasu i zużywa przez > cały ten czas cały jeden rdzeń. O widzę, że nie ja jeden mam te same odczucia. FF3 w porównaniu do IE7, że nie wspomnę mulastej i zwiechliwej bety IE8 to była bardzo dobra i szybka przeglądarka. Po wyjściu ostatecznego IE8 lisek stracił dystans - ba - IE mi chyba nawet bardziej podszedł. Jeśli wtedy miałem tylko wątpliwości, to teraz już wiem, że najnowszy FF odepchnął mnie od Mozilli. Przy FF trzyma mnie tylko darmowy adblock, bo dobre narzędzia pod IE, które znam, sa płatne. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku 07.07.09, 15:22 Wbrew pozorom IE8 nie jest taki zły. Tylko że Jeżeli Opra 10 jest pierwszą przeglądarką Web 3.0 Opra 9 warbirdem z końca II wś z linii produkcyjnej na złomowisko to IE8 repliką albatrosa Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku 07.07.09, 15:25 drajdekera przecież ma strony jako izolowane procesy http://pl.wikipedia.org/wiki/Ma%C5%82y_Modelarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ED Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku IP: *.icpnet.pl 07.07.09, 08:55 Uwielbiam artykuły podające dane statystyczne wyssane z palca. Są takie wiarygodne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piszczyk^3 To nie szkoła! IP: 94.254.186.* 07.07.09, 09:47 Tu nie podadzą ci wszystkiego na talerzu. Informacja była wartością wczoraj. Dziś wartością jest umiejętność jej wyszukiwania! --- Powiedz mi, jak organizujesz informację, a powiem ci, kim jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc a ja sie zastanawiam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.09, 09:57 jak jest to liczone,bo ja na co dzień używam mozilli , ale przecież wraz z aktualizacją Windowsa kazałem zainstalować IE8 którego w życiu nie używałem...WIEC MYŚLĘ ŻE IE MA JESZCZE MNIEJSZY UDZIAŁ W RYNKU NIŻ PODAJĄ TO W STATYSTYKACH Odpowiedz Link Zgłoś
pitland.pl Re: a ja sie zastanawiam 07.07.09, 10:05 na co dzień używam firefoxa, ale coraz więcej moich przyjaciół zastanawia się nad Operą. IE nie jest przez nich brany pod uwagę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roland Re: a ja sie zastanawiam IP: *.otp.pl 07.07.09, 10:49 A ja zaczynam zauważa degradację FF. Jest to chyba cecha charakterystyczna wszystkich produktów, które osiągają pewną masę krytyczną. To już nie jest lekka przeglądarka. P.S. A statyki zbiera się pewnie z logów serwerów lub portali (które muszą współpracowac w tym celu). Każda przeglądarka domyślnie przedstawia się kim jest. W 99% przypadków użytkownicy nie wyłączają tego ani też nie zmieniają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heh Opera ftw IP: *.acn.waw.pl 07.07.09, 10:27 Wszystkie te przeglądarki są śmieszne. Opera ftw! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo Mi to kompletnie lata kalafiorem jakiej IP: *.mobile.playmobile.pl 07.07.09, 10:31 przeglądarki używam. Mam akurat Firefoxa, Chrome i Safari i nie robi mi to żadnej różnicy jak sobie przeglądam strony GW :) Trochę nie rozumiem tych podniet udziałami w rynku różnych przeglądarek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Re: Mi to kompletnie lata kalafiorem jakiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.09, 12:27 > Trochę nie rozumiem > tych podniet udziałami w rynku różnych przeglądarek. Bo masz za dużo lat. ;) (żeby zrozumieć, musiałbyś mieć *-naście) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piszczał Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.09, 10:35 Korzystam z Opery10, nie jestem natomiast zainteresowany znacznym wzrostem popularności tej świetnej przeglądarki. Wydaje mi się że nie jest nią równiez zainteresowana populacja cyberprzestępców w takiej mierze co FF i IE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Opera Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku IP: *.b-ras3.mvw.galway.eircom.net 07.07.09, 10:43 Wydaje mi się że nie jest nią równiez zainteresowana populacja cyberprzestępców w takiej mierze co FF i IE A ile stron ci nie działa na twojej cudownej, bezpiecznej Operze? Uzywałam wszystkich przegladarek i tylko ta ma problemy, choc podobno jest najbardziej innowacyjna. Wbudowana poczta, protokuł BitTorrent jest wrecz niezbedny lol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: On Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku IP: *.acn.waw.pl 07.07.09, 10:49 > Wbudowana poczta, protokuł BitTorrent jest wrecz > niezbedny lol Przecież nie trzeba ich używać. Do tego Opera razem z tymi wszystkimi dodatkami zajmuje 2 razy mniej niż "goły" Fx. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pancwynar Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku 07.07.09, 12:27 podajcie jakieś przykłady stron nie działających w Operze; chetnie zerknę... ponowię pyt.: na FF wszystko działa? Wbudowana poczta, protokuł BitTorrent jest wrecz niezbedny trudno nazwac Operę kombajnem (np w porównaniu z Nero7+), a na szukanie, instalowanie i testowanie wtyczek nie wszyscy mają czas, zapał i ochotę... używam programu, który znam, lubie i sprawdził się u mnie przez wszystkie lata mojej przygody z netem; a że nie jestem już nastolatkiem i cenię swój czas podwójnie po krótkiej konfiguracji mam wszystko co chcę pod ręką... Ty lubisz grzebać i obudowywać gołego FF; ja już nie mam tego luksusu, aby testowac każdą nowość... aha, a poczta w Operze działa lepiej niż nie jeden program pocztowy lol no tak - nie mogłeś się powstrzymać? ps. spr. pisowni w FF szwankuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piszczał Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.09, 16:25 kilka zawodowo używanych httpsów nie działa, bo są tylko pod IE napisane np csou.benefia.pl/csoustart/default.asp ale wtedy można się przesiąść na IE lub FF. Niemniej klient poczty, waga przeglądarki i kilka innych np: gesty myszy są niezastąpione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Też autor Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku IP: *.multimo.pl 07.07.09, 18:31 >A ile stron ci nie działa na twojej cudownej, bezpiecznej Operze? No działają mi wszystkie. Na jakie strony na boga Ty wchodzisz? >Wbudowana poczta, protokuł BitTorrent jest wrecz >niezbedny lol No oczywiście niezbędne nie są. Za to bardzo ułatwiają życie. Szczególnie klient poczty (bittorrent mnie nie interesuje). Po pierwsze bardziej poręczne niz samodzielne logowanie się na stronach internetowych poczty, a po drugie bardziej ekonomiczne (dla zasobów systemowych) niż korzystanie z "oddzielnego" klienta poczty. Ten drugi (klient poczty) co prawda będzie miał (przynajmniej co do zasady) większe możliwośći niz klient pocztowy wbudowany w przeglądarkę, ale do codziennego korzystania z poczty są one całkowicie zbędne. To jest idealne, ale do profesjonalnych zastosowań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Opera Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku IP: *.b-ras3.mvw.galway.eircom.net 07.07.09, 10:38 "W ciągu trzech miesięcy Internet Eksplorer stracił 11.4 proc udziału w rynku. Gdzie się to więc podziało? Oczywiście przeszło na rzecz Firefox'a, Safari i Chrome." Przecież nie na Operę! Trzeba być fanatykiem, zeby lubić przegladarke, która ma problemy z otwieraniem wielu stron. Ale co tu sie dziwić: fanatycy Opery to zwykle linuksiarze ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takinieinny Bełkot pseudokodu IP: *.acn.waw.pl 07.07.09, 10:47 > Przecież nie na Operę! Trzeba być fanatykiem, zeby lubić > przegladarke, która ma problemy z otwieraniem wielu stron. Ale co tu > sie dziwić: fanatycy Opery to zwykle linuksiarze ;D Jakich stron? Mam zainstalowane 4 przeglądarki, ale używam głównie Opery i dawno nie trafiłem na stronę, która by była źle wyświetlana. Chyba, że chodzi ci o jakieś produkcje w stylu "zapisz jako html" z MS Word lub inne potworki. Niestety, dopóki nie wymusi się stosowania standardów CSS/HTML/etc. to ZAWSZE jakaś przeglądarka będzie miała z czymś problem. Pomyśl też ile można by zaoszczędzić pamięci, miejsca na dysku (i pewnie szybkości działania) gdyby przeglądarki obsługiwały tylko standardy, a nie musiały zawierać setek "uwstecznień" żeby być w zgodzie ze stronami w pseudokodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roland Re: Bełkot pseudokodu IP: *.otp.pl 07.07.09, 10:53 Opera ma na przykład problemy z Ajaxem. AJAX Control Toolkit jest błędnie wyświetlany, ale podejrzewam, że skoro tak, to problemy mogą wystąpic przy innych implementacjach, czy z JS w ogóle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Bełkot pseudokodu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.09, 12:20 Może i ma, nie przeczę temu, ale jeśli chodzi o moje doswiadczenia to naprawdę nie natrafiłem na problemy przy stronach, które przeglądam. Jeżeli natrafię, to przeniosę się np. na IE, (wg mnie jest lepszy niż Firefox) ale na razie wolę Operę. :) Odpowiedz Link Zgłoś
pancwynar Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku 07.07.09, 12:14 Trzeba być fanatykiem, zeby lubić przegladarke, która ma problemy z otwieraniem wielu stron. Ale co tu sie dziwić: fanatycy Opery to zwykle linuksiarze ;D nie jestem linuksiarzem i nie mam większych problemów z otwieraniem tych stron, których używam... i jakoś dziwnym trafem 'strony z problemami' (jednostkowe przypadki) to były zwykle kobyły z jakich urzędów/korporacji (np. Pioneer); zresztą pamiętam strone Opery, gdzie można było dodawać listę stron niekompatybilnych w celu monitowania u adminów, ale to czasy zamierzchłe z kompilacji 5.0 i 6.0 - nawet nie wiem czy jeszcze takowa strona istnieje:) ps. na FF wszystko otwiera się bezbłędnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.09, 12:18 > fanatycy Opery to zwykle linuksiarze Fanatycy czegokolwiek (i anty-czegokolwiek) to zwykle frustraci. A linuksiarze powszechnie używają Firefoxa, Opera to przeglądarka raczej dla Windows. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku 07.07.09, 15:48 Opera nie jest i nigdy nie była przeglądarką "raczej dla Windows". ftp://ftp.opera.com/pub/opera/ Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku 07.07.09, 15:49 ftp://ftp.opera.com/pub/opera/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pogromca_pismaków Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku IP: *.microsoft.com 07.07.09, 10:47 Dla Pani Joanny polecam lekturę z referencjami: blogs.msdn.com/danieb/archive/2009/07/07/pl-ie-wcale-nie-straci-11-niekompetentna-gazeto-pl.aspx Rynek faktycznie układa się nie po myśli Redmond, co nie zmienia faktu, że powyższy artykuł jest kompletnie niekompetentny i odklejony od rzeczywistości. pozdrawiam, Pogromca niekompetentnych pismaków. Odpowiedz Link Zgłoś
dzynks Jakie są kryteria zatrudniania dziennikarzy w "G"? 07.07.09, 10:51 Najnowsze dane statystyczne można mieć np. z logów serwera gazeta.pl. Ale takie dane są niewiarygodne. Nie da się czytać gazety bez adblocka, więc trzeba używać Firefoxa. Z kolei Opera ma świetną obsługę ściągania plików, ale na gazeta.pl nie ma co ściągać. Tak więc polityka reklamowa "gazety.pl" wymusza stosowanie Firefoxa. Sformułowanie "zażarta walka" też pochodzi z reklam, ale nie ma sensu w przypadku darmowych programów. Sam używam IE, FF i Opery w zależności od potrzeb. Odpowiedz Link Zgłoś
pancwynar Re: Jakie są kryteria zatrudniania dziennikarzy w 07.07.09, 12:09 Nie da się czytać gazety bez adblocka, więc trzeba używać Firefoxa. Z kolei Opera ma świetną obsługę ściągania plików, ale na gazeta.pl nie ma co ściągać. hmm.. skoro używasz Opery, a chwalisz FF za adblocka... to odp. czego brakuje w 'block content' wbudowanym w Operę w porównaniu z adblockiem? Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Jakie są kryteria zatrudniania dziennikarzy w 07.07.09, 15:54 Opera świetnie blokuje reklamy tylko robi to inaczej niż Ff. Różnica jest jak miedzy Yes a NoScriptem. Wszyskim, którzy "wiedzą", czego Opra nie ma, mam do powiedzenia tylko: "RTFM!!!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tycho Ad Muncher IP: 94.254.202.* 07.07.09, 15:56 'Blokowanie zawartości' po pierwsze nie jest automatycznie, po drugie aby coś zablokować, musi to zostać najpierw pobrane (zżeranie pasma, dłuższe wczytywanie). *O niebo* lepszym rozwiązaniem jest 'Ad Muncher'. Blokuje automatycznie reklamy we *wszystkich* przeglądarkach i przyśpiesza ich działanie, bo nie są one nawet pobierane. Opera + Ad Muncher to idealnie rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.09, 10:55 uh , a z ankiety po lewej wynika, że przeglądarek z serii IE używa "aż" 8% czytelników LOL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr@snoludek I tak trzymać !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.07.09, 10:56 Dobra robota panowie i panie z Małymiętki ! IE zmierza w dobrym kierunku he, he... :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleju Problem z Outlookami Express 6 w firmie IP: *.kk.opole.pl 07.07.09, 11:01 Mam problem z Outlookami w firmie. Czasami ( nie za każdym razem) podczas wysyłania wiadomości Outlook wywala błąd :"Wystąpily bledy podczas przetwarzania zadanych zadan . obejrzyj liste bledow ponizej, aby uzyskac wiecej szczegolow" Ponizej na liscie nie ma zadnych błędów. Maile są wysyłane ale dalej są w skrzynce nadawczej. Dodam że serwer pocztowy jest "na mieście" a maile skanuje antywirus NOD. Jak rozwiązać ten problem aby nie wyskakiwał ten błąd przy wysyłaniu.Po wyłączeniu modułu skanowania poczty problem dalej występuje. Dodam że po włączeniu outlooka przy kilku pierwszych wysłanych mailach jest wszystko w porządku, dopiero przy kolejnych wyskakuje ten błąd, chociaż też nie przy każdym. Dałem to też tutaj gdyż na specjalistyczne fora mało kto zagląda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adomas Re: Problem z Outlookami Express 6 w firmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.09, 12:10 Zmień program pocztowy na lepszy, np Thunderbird Adam Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Problem z Outlookami Express 6 w firmie 07.07.09, 16:03 Program Outlook podający się za klienta poczty miał wiele ficzerów, za które go ceniono i żaden nie dotyczył samej obsługi mejli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku IP: 80.50.239.* 07.07.09, 11:18 a co z Operą, chyba autor pomylił Safari z Operą, bo Safari jest i owszem popularna (głównie w Macach), ale Opera jest kilkukrotnie popularniejsza. Poza tym nie wiem skąd te dane liczbowe, bo FF już ma więcej niż łącznie wszystkie odmiany IE. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku 07.07.09, 16:15 Nie w Sranach, w Stanach przewagę FF zdobędzie dopiero za 3 lata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku IP: 195.93.250.* 07.07.09, 11:23 'Według najnowszych danych' Wg jakich danych?? na czym oparty jest ten artykuł?? Przecież to stek bzdur!!(gemius podaje zupełnie inne dane!!) Safari trzecią siłą?? Autorka tego arta robiła badania w środowisku intranetowym swojego biura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ely Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku IP: 188.33.19.* 07.07.09, 11:29 www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp ranking.pl W miarę zbliżone jeżeli chodzi o IE i FF. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania A ja mam Nortona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.09, 12:00 i też jestem zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Internet Explorer traci 11% udziałów w rynku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.09, 12:03 Dla mnie najlepsza i najwygodniejsza jest Opera. :) Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś