Dodaj do ulubionych

TomTom XL - test

• Gość: pandor Przejechałem na Tomie 10-15tys. km IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.09, 13:36
      TomTom One XL kupiony w maju rok temu za 600zł.
      Jestem bardzo zadowolony.
      Solidna konstrukcja, dobry uchwyt.
      Mapy są dobre i w 99,9% się zgadza. Zdarza się że jak jest jakaś nowa trasa to na mapie nie ma, ale przecież to nie samolot i nie jeżdżę wg. przyrządów ;-)
      Posiadanie nawigacji nie zwalnia od myślenia.
      Byłem w Chorwacji i Bośni. Nie pobłądziłem. Jak ktoś chce co miesiąc jeździć do np. Macedonii to niech kupi inną nawigację, ale przecież 99%. tras robimy w krajach bardziej cywilizowanych.

Oprogramowanie jest super. Jak zgubię trasę to mi szybko wytycza nową. Planowanie podróży rewelacyjne.
      Największą zaletą jest ilość informacji na ekranie, większość nawigacji podaje o wiele mniej!!!

Poważną wadą są drogie mapy bez możliwości darmowej aktualizacji.
      • des4 na Bałkany tylko iGO 01.09.09, 14:15
        mapy TT czy Garmina jeśli chodzi o BG, RO czy Serbię i Czarnogorę
        pozaostają daleko w tyle jeśli chodzi o aktualizacje i
        szczegółowość...

a Automapie nawet nie wspominam, bo ją powinno się wyłączać po
        przekroczeniu granicy węgierskiej...
    • Gość: radeczko TomTom XL - test IP: 193.193.82.* 02.09.09, 11:20
      Dość dziwnym pomysłem jest używanie GPS na Hvarze. Stary Grad z Hvarem łączy jedna bardzo dobra droga, ale z tego co czytam wasz TomTom poprowadził was "starą" górską trasą, która faktycznie jest wąska i niebezpieczna, szczególnie dla osób z lękiem wysokości. Tylko pytanie dlaczego właśnie nią!!
    • Gość: pingwin TomTom XL - test IP: *.hostmonster.com 12.09.09, 14:09
      Dostałem go do służbowego auta w okresie wakacyjnym robiłem inspekcje w
      filiach firmy w całej polsce. Były wbite jako zaplanowana trasa i urządzenie
      doskonale dawało radę. W czasie trasy nie zauważyłem aby były "białe plamy"
      dosłownie jechało się od drzwi do drzwi. Sam teraz planuję zakup prywatnie i
      chyba wybiorę tomtoma, aktualnie jest akcja gdzie zwracają pieniądze za wydane
      urządzenie (www.tomtomrace.pl), jeszcze się nie wgłębiałam w temat. Aktulanie
      szukam testów innych urządzeń jak ktoś ma jakieś proszę o info fora przy
      sklepowe są raczej mało rzetelne.
    • Gość: lkriss TomTom XL - test IP: *.ups.com 14.09.09, 14:43
      uzywam TT od kilku lat i niestety ale mamy pozostawiaja wiele do zyczenia.. dla przykladu w najnowszych mapach (edycja sierpien 2009) nie ma nadal nowego mostu w Plocku ktory byl oddany do uzytku 13paz 2007!!! - ale ogilnie jako nawigacja spoko, soft i funkcjonalnosc OK!
    • Gość: Kazimir TomTom XL - test IP: *.static.espol.com.pl 14.09.09, 20:33
      Pozyczony XL uzywalem w tym roku na wakacje podczas podrozy do Francji i nie
      moge powiedziec zlego slowa na temat nawigacji TT XL. Moze dlatego ze mieszkam
      blisko granicy z Niemcami to do zachodu mialem ledwie 50km. Nie zgubilem sie
      ani razu, takze polecam. Jak bede kupowal dla siebie to raczej tez TT, ale
      moze wyzszy model.
    • Gość: as TomTom XL - test IP: *.u.pppool.de 27.09.09, 00:19
      tom tom to szajs
      • romcio1977 Re: TomTom XL - test 29.09.09, 19:27
        Gość portalu: as napisał(a):

> tom tom to szajs

Może coś więcej? Jak dla mnie nie ma lepszej nawigacji, kilku już próbowałem
        pożyczając od znajomych. Używam tomtoma od kiedy pokrycie w polsce wynosiło 33%
        i mogę poświadczyć, że z roku na rok jest coraz lepiej. Aktualnie mapy w polsce
        sprawują się bez zarzutu, a EU jest bezkonkurencyjne.
      • Gość: wacek Re: TomTom XL - test IP: *.adsl.inetia.pl 29.09.09, 20:27
        Sam jestes szajs - nie stac cie zeby kupic to sie nie odzywaj. Ja uzywam od lat
        i jestem zadowolony, na nic nie zmienie
      • Gość: witek Re: TomTom XL - test IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 22:21
        Jak takich słyszę... ehh. Ja kiedyś też kręciłem nosem na TomToma, ale to było
        dopóki nie wypróbowałem go po przejechaniu się kilka razy z innymi. Szczerze
        mówiąc najbardziej przypadł mi do gustu i jestem mu od tamtej pory wierny. Nie
        mam jakiegoś wypasionego modelu bo potrzebuję po prostu dobrej, poręcznej
        nawigacji i seria One dla mnie jest idealna.
    • Gość: witcher TomTom XL - test IP: 80.94.19.* 18.10.09, 11:31
      ze świeczką szukać podobnych testów ja osobiście poradziłem się znajomych
      którzy używają nawigacji. Ci używający tomtoma mieli najmniej zastrzeżeń moją
      barierą była cena ale w media można kupić już za 550 złotych xl z 26 państwami.
    • aan_naa TomTom XL - test 09.12.09, 17:04
      Nie wiem, jak dla mnie TomTom jest zdecydowanie najlepszy. Ja co prawda
      posiadam bardzo prostą nawigację TomTom START IQ Routes Europe, ale za to nie
      za drogą ;). Mi taka w zupełności wystarcza. Wcześniej korzystałam z nawigacji
      fabrycznej w jednej z marek samochodów innej firmy i muszę przyznać - niebo a
      ziemia (oczywiście na korzyść TomToma).
    • krzysiek.chudy TomTom XL - test 16.03.10, 01:49
      Mam XL'a od roku i jestem zadowolony. To co zauwazylem w tym czasie
      to fakt ze znacznej poprawie ulegla jakosc map. To co ludzie mowia ze
      TomTom ma kiepskie mapy to po prostu wiadomosci sprzed 2-3 lat, ktore
      powtarzaja nic wczesniej sami nie sprawdzajac. Rowniez na uwage
      zasluguje fakt uslug dostepnych przez oprogramowanie TT. Widac
      profesjonalne podejscie. I sam fakt rozwieniecia pewnych uslug to
      znak ze firma powaznie podchodzi do nas, uzytkownikow a nie tylko oby
      sprzedac nam tanie urzadzenie ze stara mapa bez zadnego wsparcia ani
      dodatkow i zostawic ludzi samych sobie.
      Wracajac do TomToma, jestem bardzo zadowolony z wyznaczania trasy i
      nawigowania przez moja nawigacje. Szczerze polecam jesli ktos ce
      zainwestowac pare zlotych w solidne urzadzenie na dluzszy czas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka