Dodaj do ulubionych

problem z explorer.exe

IP: *.intermedia.com.pl 04.01.04, 18:04
Witam mam windowsa XP wersja 5.1.2600 kompilacja 2600.Internet explorer 6
działał mi dość dobrze dopóki nie zainstalowałem dodatku z wp.pl Q329390
który miał rzekomo chronić przed złym wpływem Winampa na internet
explorer.Co jakiś czas (dość często) wychodzi mi ta frajerska tabela
microsoftu : Wystąpił problem z aplikacją explorer.exe i zostanie ona
zamknięta ....wysyłaj .....nie wysyłaj raportu o błędach.Co mam zrobić żeby
usunąć ten problem????Poradżcie mi cos .Z góry wielka dziękówka za
poradę.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: problem z explorer.exe 04.01.04, 18:20
      tradycyjnie 2 wyjscia: proste - odinstalowac patcha, skuteczne - zainstalowac
      mozille ;)
      • e.111 Re: problem z explorer.exe 04.01.04, 18:42
        ...znam jeszcze 3 wyjscie,zarowno proste jak i skuteczne...
        format C: i instalacja Linuksa ;)))
        • Gość: kell Re: problem z explorer.exe IP: 24.42.160.* 04.01.04, 19:18
          nie popadajmy w skrajnosci. mozna przeprowadzic terapie odwykowa po malu. pierw
          mozilla i open office. potem gimp i masa programow osource dostepnych pod
          windows. az ktoregos dnia linuks, ktory wtedy bedzie przyjazny (bo i programy te
          same).
          zreszta, kilka juz badan pokazalo (link na google, leniwosc poswiateczna dalej
          obowiazuje), ze dla osoby ktora ma po raz pierwszy ma kontakt z komputerem (nie
          miala stycznosci z windows), linuks jest bardziej przyjazny niz windows. wiec
          caly krzyk o "skomplikowanie" linuksa, to krzyk osob uzaleznionych od windows!
          moze czas zalozyc osrodki odwykowe pod patronatem pingwina?:) na poczatek
          proponuje wyslac politykow:)

to jest cale windows, zainstaluje sie 1 rzecz, 2 inne sie zepsuja. zainstaluje
          sie jakis program, ktory pozmienia np skojarzenia plikow, potem uruchomi sie
          inny, zmieni na poprzednie. oczywiscie bez pytania:)
          czyzby microsoft chcial zmusic uzytkownikow do uzywania wmp zamiast winampa
          (widac prawdziwy cel tego patcha)? brrr straszne, sluchac muzyki w wmp. chyba za
          stary jestem na takie dewiacje:)
          • Gość: Miś Re: problem z explorer.exe IP: *.intermedia.com.pl 04.01.04, 19:58
            Dzięki za pomoc chłopaki ale czy nie da się przeinstalować samego
            intenet.explorer ????.Co do patcha to juz dawno go usunąłem a problem nie
            zniknął.Chyba diabeł mnie podkusił do instalacji tego jebanego patcha
            wrrrrr.Ja jestem w sieci blokowej.Czy moge w takim układzie zainstalowac
            mozille?Pozdrawiam.
            • Gość: Miś Re: problem z explorer.exe IP: *.intermedia.com.pl 04.01.04, 20:02
              Tak ten patch nic nie wniósł tylko zjebał mi neta.A miał mi pomóc wrrr.Dajcje
              mi jeszcze jaką ś porade.
              • Gość: kell Re: problem z explorer.exe IP: 24.42.160.* 04.01.04, 22:01
                zapytaj jedna z tych osob, ktorym windows nigdy sie nie psuje:)
                a tak na powaznie, to hmm.. jakis program diagnostyczny, a i tak pewnie skonczy
                sie reinstalacja niestety
                albo instaluj mozille (firebirda z mozillapl.org), nie bedziesz zalowal
                • Gość: Miś Re: problem z explorer.exe IP: *.intermedia.com.pl 04.01.04, 22:13
                  Witam.Dzieki Kell.A co to jest ta mozilla????.Przeglądarka czy jakiś system
                  operacyjny???????.Pytam poważnie bo mam komp dopiero 3 miechy.Dzieki za
                  odpowiedż.Pozdrawiam.
                  • Gość: kell Re: problem z explorer.exe IP: 24.42.160.* 04.01.04, 22:23
                    przegladarka. sproboj mozille. latwiej bedzie dla ciebie sprobowac inna
                    przegladarke, niz grzebac i probowac naprawic system, czy reinstalowac go.
                    zostaw tamte rzeczy jako ostatecznosc.
      • Gość: Erwin Re: problem z explorer.exe IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 05.01.04, 07:46
        Instalacja Mozilli nic tutuaj nie da. Explorer.exe to osobny proces (niemylic z
        Interenet Explorer - IE.EXE ) :)
    • Gość: JP Re: problem z explorer.exe IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 05.01.04, 08:19
      Wyglada na to ze lata o ktorej piszesz uszkodzila ktores z plikow systemowych
      Windows.
      Mozna oczywiscie szukac i dociekac w jakim module jest blad i ktore pliki
      trzeba odnowic.
      Mozna jednak naprawic to w szybki i banalny sposob uzywajac System Restore
      (odnowienie systemu). Innaczej powrot z plikami sytemowymi i rejestrami na
      dzien przed instalacja tej laty.
      Ten zabieg zajmie tylko pare minut i wszystko wroci do normy.

Jezeli jednak z jakis powodow nie mozesz tego zrobic, proponuje inna droge,
      tez stosunkowo szybka i latwa. Mam na mysli naprawa systemu uzywajac dysku
      instalacyjnego. W ten sposob nie tracisz zainstalowanych programow i swoich
      ustawien a naprawiasz system.
      Napisz czy potrzebujesz wiec szczegolow jak to zrobic.

Oczywiscie te dywagacje i "rady" - zainstaluj Mozzile sa zupelnym
      niezrozumieniem tematu. Troche na zasadzie, nie doradze bo nie umiem ale
      namieszac moge.
      • Gość: Miś Re: problem z explorer.exe IP: *.intermedia.com.pl 05.01.04, 21:44
        Wielkie dzieki dla wszystkich a w szczególności dla "JP". Moje gg to
        1931130.Jakbys znalazł chwileczke wolnego czasu to bardzo prosze wejdz do mnie
        na gg to pogadamy i poradzisz mi który sposób jest lepszy.Serdecznie
        pozdrawiam.
        • Gość: JP Re: problem z explorer.exe IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 06.01.04, 10:09
          Niestety nie uzywam gg. Nie dam sie na to namowic :))

System Restore - znajdziesz w Start menu - Programy - Akcesoria - Narzedzia
          Systemowe. Nie wiem jak przetumaczono to na jezyk polski. Moze Odnowienie
          Systemu.
          Wybierz z kalendarza ktory ci sie ukaze, dzien w ktorym komputer funkcjonowal
          poprawnie. Tylko dni zaznaczone tlustym drukiem masz zapamietane. To sa tzw
          restore points.
          • Gość: Miś Re: problem z explorer.exe IP: *.intermedia.com.pl 06.01.04, 18:54
            Dzieki JP.Wszystko cacy tylko jest mały problem.Najwcześniejszy dzień do
            jakiego można przywrócic system do 6 grudzień .....2003.Wziąłem na ten dzień i
            mi wyszło że komputer nie może przywrócic systemu do tego dnia ponieważ na
            komputerze nie dokonano żadnych zmian od tego dnia.Jak mam zrobić żeby
            przywrócić komputer do stanu np z dnia 17.11.2003r??????
            Pozdrawiam.
            • Gość: JP Re: problem z explorer.exe IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 07.01.04, 07:13
              Widze ze sie troche niecierpliwisz a ja tu nie siedze nonstop :)).
              Roznica czasu miedzy nami jest rowne 12godz tzn ze jak ty siedzisz na necie to
              ja spie albo pracuje i odwrotnie.

Jezeli niemasz mozliwosci skorzystania z System Restore to pojdziemy inna
              droga.
              Sprobuj reinstalowac IE instrukcja "sfc /scannow". Wpisz ta komende w Start
              menu - Uruchom. Nie zapomnij o zachowaniu odstepu. Najlepiej skopiuj i wklej
              ten fragment (bez cudzyslowia).
              Jezeli Windows zanajdzie uszkodzony plik systemowy bedzie chcial go odnowic i
              moze poprosic cie o dysk instalacyjny.

I jeszcze jedno nie mozesz skasowac pliku explorer.exe. Po pierwsze dlatego ze
              jest to wazny plik sysytemowy a po drugie on od momentu uruchomienia komputera
              jest aktywny. Musialbys zamknac wpierw jego proces w task menagerze ale poco.
              Jezeli zamkniesz ten proces i donownie go uruchomil to tak jakbys zrobil
              restart komputera.

Jezeli nie zadziala powyzsza rada, prawdopodobnie bedziesz musial skorzystac z
              wczesniejszej tzn naprawa systemu z dysku instalacyjnego.
              To jest bardzo proste i nie musisz sie martwic o twoje sterowniki, programy
              czy dokumenty. Nic nie bedziesz musial ponownie instalowac czy ustawiac.
              W nastepnym poscie powiem ci jak to zrobic.
              • Gość: Miś Re: problem z explorer.exe IP: *.intermedia.com.pl 08.01.04, 22:21
                Faktycznie nie przeczytałem jednego postu ( niedopatrzyłem go) ale mam
                nadzieje że mi wybaczysz ( po prostu zamysle sie czasem albo zagapie :-) taki
                już jestem że czasem sie zagapie.
              • Gość: Miś Re: problem z explorer.exe IP: *.intermedia.com.pl 08.01.04, 22:28
                To znowu ja.Narazie w tym całym rozgardiaszu nie moge znależć płyty z
                windowsem.Jak tylko ją znajde to zrobie to co mi poradziłeś ( bez płyty troche
                sie boje) i natychmiast dam ci znac jakie są efekty.Jeszcze raz przepraszam i
                pozdrawiam.
    • Gość: Miś Re: problem z explorer.exe IP: *.intermedia.com.pl 06.01.04, 19:56
      Zdecudowanie cos jest nie tak bo łate dałem chyba 7 grudnia a wyszło że nie
      było zadnych zmian.
    • Gość: Miś Re: problem z explorer.exe IP: *.intermedia.com.pl 06.01.04, 21:07
      Czy mam teraz ponownie zainstalowac windowsa????????????.Jeśli tak to musze
      chyba wraz z nim zainstalować sterowniki do dukarek itp.Wszystko od nowa:-
      (.Pomocy!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Miś Re: problem z explorer.exe IP: *.intermedia.com.pl 06.01.04, 21:09
      A nie moge usunąć samej aplikacji explorer.exe??? zajmuje ona raptem 81 kb.
    • Gość: Miś Re: problem z explorer.exe IP: *.intermedia.com.pl 06.01.04, 21:12
      A nie moge usunąć samej aplikacji explorer.exe??? zajmuje ona raptem 81
      kb.Może ktoś mi podesle poprawną i sobie zamienie.Bardzo prosze o
      odpoiedz .Wiem w jakim mijescu na kompie mam ta aplikacje więc moge ja po
      prostu usunąć skoro jest wadliwa.
      • Gość: Miś Re: problem z explorer.exe IP: *.intermedia.com.pl 06.01.04, 22:30
        Ważne!!!!!!!!Mam dwa explorery?????????Jeden w c/windows/ tam znajduje sie
        plik explorer i jeden w c/windows/prefetch/ tam znajduje sie plik explorer.exe
        Czy moge któryś usunąć???????????
        • e.111 Re: problem z explorer.exe 06.01.04, 23:42
          Gość portalu: Miś napisał(a):

> Ważne!!!!!!!!Mam dwa explorery?????????Jeden w c/windows/ tam znajduje sie
          > plik explorer i jeden w c/windows/prefetch/ tam znajduje sie plik explorer.exe
          > Czy moge któryś usunąć???????????
          zdaje sie ze problem przerosl "experta" JP,wiec moze ja Ci odpowiem jako MCP;),
          w c/windows/prefetch znajduja sie sciezki dostepu plikow .exe do najczesciej
          uzywanych programow,aby Windows mogl je szybciej znalezc i wystartowac,
          stwarzajac bledne wrazenie ze jest strasznie szybki-takze jesli skasujesz .exe w
          tym katalogu explorer bedzie Ci sie jeszcze wolniej otwieral...
          • Gość: Miś Re: problem z explorer.exe IP: *.intermedia.com.pl 07.01.04, 19:12
            Dziekówka MCP.To co mam zrobić żeby przywrócić komputer do stanu np .z dnia
            16.11.2003r?????Mam przeinstalować windowsa???????Czy jest może inny
            sposób??????.Pozdrawiam
            • Gość: Miś Re: problem z explorer.exe IP: *.intermedia.com.pl 07.01.04, 21:50
              Czy ktos mi pomoże????????????????????????????????????????????
          • Gość: Miś Re: problem z explorer.exe IP: *.intermedia.com.pl 13.01.04, 16:02
            Uszkodzony jest plik unknown.Czy moge go usunąć , jest chyba w 8 miejscach na
            kompie.Jego adres to 0.0.0.0
    • Gość: Miś Re: problem z explorer.exe IP: *.intermedia.com.pl 08.01.04, 11:13
      Nikt w polsce nie zna sie na komputerach????????
      • e.111 Re: problem z explorer.exe 08.01.04, 11:47
        wpisz sobie na konsoli:
        rundll32.exe setupapi,InstallHinfSection DefaultInstall 132 %windir%\inf\ie.inf
        i wrzuc potem xp-cd,zainstaluje Ci wtedy explorera od nowa.Jesli masz juz
        zainstalowany SP1 to zrob tak jak Ci JP radzi :)
        • Gość: Miś Re: problem z explorer.exe IP: *.intermedia.com.pl 08.01.04, 20:29
          Dziękówka e111. Tylko co to jest to SP1????
          • Gość: JP Re: problem z explorer.exe IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 08.01.04, 20:58
            Juz w piewszym poscie napisales ze masz zainstalowany Service Pack 1.

Odpowiedz mi na jedno zasadnicze pytanie, prosze.

Ja ci doradzam co nalezy zrobic a ty na to nie reagujesz. Tzn nie odpisujesz
            na moj post i nie dajesz zadnych informacji czy te kroki jakie ci
            zaproponowalem, zrobiles i jaki jest ich rezultat.

Jedyna twoja odpowiedz, to pytanie "Nikt w polsce nie zna sie na
            komputerach????????"
            Moze powinienes dodac "na swiecie".
            Jezeli juz jestes takim laikiem komputerowym (do czego masz prawo) to
            przynajmniej nie ignoruj osob ktore staraja ci sie pomoc.
            • Gość: Miś Re: problem z explorer.exe IP: *.intermedia.com.pl 08.01.04, 22:17
              Witam.Z góry przepraszam jeżeli kogoś uraziłem.Ale nie pisałem o żadnym
              service packu 1.Napisałem tylko że zainstalowałem patcha Q 329 390.NA to co mi
              napisałes odpowiedziałem.NIe działa ponieważ dzień do którego moge sie
              najwcześniej cofnąć poprzez system restory to 6.12.2003. Zresztą jak chciałem
              cofnąć kompa do tego dnia to mi wyszło że nie da sie go cofnąć bo : "nie było
              żadnych zmian na komputerze" .Zaraz po tym zapytałem sie co mam zrobić żeby
              cofnąć kompa do stanu z dnia np 17.11.2003 na co nikt mi nie odpowiedział :-(
              Czyli przez system restory rezultatu nie ma o czym juz pisałem Czy mam service
              pack???? Jeśli jest to patch q329390 to nie mam go.Wywaliłem go wieki temu.Na
              twój post odpowiedziałem chyba aż 6-oma.Ale mimo wszystko przepraszam jeśli
              coś co napisałem uraziło ciebie JP i jednocześnie informuje że nie miałem tego
              na celu ponieważ to chyba oczywiste nie moge sie obrazić na kogoś kto chce mi
              pomóc.Jeszcze raz przepraszam i jeśli masz chęć mi pomóc to prosze napisz czy
              mam zrobić tak jak napisał e111 i czy ta konsola to "uruchom" jeśli nie masz
              chęci to to i tak jesteś spoko gość i bardzo ci dziękuje za tyle ile już mi
              pomogłeś( po tym co napisałeś dużo sie nauczyłem a i dzieki e111 duzo wiem :-
              )).Pozdrawiam i jednocześnie mam nadzieje że nic co napisałem nie znięcheci
              cie do pomocy innym ludziom którzy tak jak ja maja podobne problemy
              komputerowe.Mam nadzieje że za 2 lata ja też będe niezłym fachowcem i będe
              mógł pomagac innym tak jak teraz inni pomagają mnie.
              • Gość: JP Re: problem z explorer.exe IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 08.01.04, 23:52
                Napisales ze masz Windows ver 5.1.2600 a to jest Windows po zainstalowaniu SP1.

I nie musisz tyle razy przepraszac. Nie o to mi chodzilo.

Sprobuj zrobic ta reinstalacje IE bez CD Windowsa, moze nie bedzie potrzebny.
                Niczym nie ryzykujesz. Zawsze mozesz nacisnac Cancel.
                Jak to zrobic pisalem wczesniej.
                • Gość: JP Re: problem z explorer.exe IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 09.01.04, 06:10
                  Zdaje sie ze sie zagalopowalem z tym reinstalowaniem IE. Pomieszaly mi sie
                  watki :))
                  Poprawiamm sie. Do naprawy WindowsXP potrzebujesz oczywiscie dysk instalacyjny.
                  Tym razem ja przepraszam.
    • Gość: Miś Re: problem z explorer.exe IP: *.intermedia.com.pl 08.01.04, 22:30
      Mam nadziej że znjade płyte z windowsem ( jak nie to wezme od kolegi :) i
      szybciutko odpisze jak mi poszło
      • Gość: Miś Re: problem z explorer.exe IP: *.intermedia.com.pl 08.01.04, 22:32
        Faktycznie nie dopatrzyłem jednego postu.Ale taki juz jestem że czsami sie
        zagapie.Jeszcze raz przepraszam i lece szukać płyty z windom.
        • Gość: e.111 Re: problem z explorer.exe IP: *.arcor-ip.net 08.01.04, 22:48
          ...bez przesady nie musisz sie az tak kajac ;)
          JP czuje sie poprostu z natury niedowartosciowany,nerwy ma zzarte przez ciagle
          padajace Windows-pewno dlatego sie tak rozzalil :)))
          Zwroc sie lepiej do piecyka...
          • Gość: JP Re: problem z explorer.exe IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 08.01.04, 23:47
            Gość portalu: e.111 napisał(a):

> ...bez przesady nie musisz sie az tak kajac ;)
            > JP czuje sie poprostu z natury niedowartosciowany,nerwy ma zzarte przez
            ciagle
            > padajace Windows-pewno dlatego sie tak rozzalil :)))
            > Zwroc sie lepiej do piecyka...

Rzeczywiscie nie musi. Tym bardziej ze jeszcze mu nie pomoglem.
            Nie martw sie e.111 o moje zdrowie, jest w nalezytym porzadku, podobnie jak
            windows. Oh, moze troche przeziebiony. Temperatura spadla do +20stC.
            Anyway thank you.

Piecyk tu zaglada. Jak uzna za stosowne, sam tu napisze.
            • Gość: e.111 Re: problem z explorer.exe IP: *.uke.uni-hamburg.de 09.01.04, 12:39
              Gość portalu: JP napisał(a):
              <cut>
              >Temperatura spadla do +20stC.
              ...musze szczerze przyznac,ze tego to Ci troche zazdroszcze(zwlaszcza o tej
              porze roku)
              ;)

rgds::E111

• Gość: Miś Re: problem z explorer.exe IP: *.intermedia.com.pl 09.01.04, 17:29
                Ok mam płyte z windom , poszukam jeszcze kodu do niego bo chyba bedzie
                potrzebny.Który to przycisk cancel????
    • Gość: Miś Re: problem z explorer.exe IP: *.intermedia.com.pl 09.01.04, 22:12
      Jeszcze nie sprawdziłem tego co mi mówiłeś bo póki co problemy zninęły :-).O
      dziwo zniknęły gdy zainstalowałem gre icytower. Czy to możliwe aby to pomogło
      bo umnie to pomogło chyba :-) zobaczymy za 2 dni jak będzie :-).Pozdrawiam JP
      i e.111 mam nadziej że problem zninkie a jak nie to zastosuje sie do porady
      JP.Życze wam wielu pomyślnych dni :).
      • jp.hi Re: problem z explorer.exe 10.01.04, 08:37
        Nie wierze aby zainstalowanie malej darmowej gry naprawilo system.
        Podejzewam ze po ktoryms restarcie windows naprawil swoj error samoistnie.
        Windows XP jest taki zdolny.
        • Gość: Krzychu Re: problem z explorer.exe IP: *.bis.czestochowa.pl 10.01.04, 10:26
          Nie ma w tym nic dziwnego. Gra mogła zainstalować jakiś współdzielony plik systemowy, który wcześniej mógł być skasowany lub uszkodzony.
          • Gość: Miś Re: problem z explorer.exe IP: *.intermedia.com.pl 10.01.04, 16:33
            Tak naprawiło sie :-) ale mam wasze wszystkie porady zapisane jakby sie
            problem nawrócił żeby nie truć wam głowy.A może kiedyś ktoś będzie miał taki
            sam problem to mu pomogę.Dziękuje wam za wszelką pomoc w szczegolności wielkie
            dziekówki dla JP i dla e.111. Pozdrawiam i życze wielu sukcesu w sprawach
            komputerowych jak i w zyciu osobistym.
            • orzels Re: problem z explorer.exe 11.01.04, 11:46
              Jest jeszcze jeden sposob - odinstalowanie explorer.exe :)
              Co prawda nie jest to sposob polecany (ani prosty do wykonania) ale da sie.
              W celach edukacyjnych dokonalem takiego zabiegu, zamiast powloki explorera
              zainstalowalem EVWM - i dziala! Zasoby swiezo odpalonego Windows - zajetosc
              pamieci - ok 60 MB. Ilosc uruchomionych (potrzebnych do zycia) procesow - 11.
              Wielkosc katalogu Windows - ok 500 MB.
              O szybkosci dzialania Windows nie wspomne...
              Wiec da sie.

P.S. Windows XP Home Edition + TweakXp + EVWM + Mozilla Firebird.
    • Gość: Miś Re: problem z explorer.exe IP: *.intermedia.com.pl 11.01.04, 18:49
      Problem niestety sie powtórzył.Zastosowałem sie do wskazówki JP tzn
      sfc /scannow i poczekałem pare minut aż wszystko sie zrobi.Narazie problemu
      nie ma ;]
    • Gość: acek Re: problem z explorer.exe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.04, 19:20
      A mi za kazdym razem jesli uruchomie explorera pojawia sie
      smartsearch.ws/Sportsbooks.html
      Nie moge tego skasowac z ustawien internetowych - strona startowa.
      Jezeli wpisze jakis adres www.cos... w uruchamia sie to co wyzej, a wpisany
      adres na koncu i sie nie otwiera. Co czynic z tym dalej?
      • Gość: JP Re: problem z explorer.exe IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 14.01.04, 19:32
        Uzyj tego programu.
        www.spychecker.com/program/coolwebshredder.html
        PO instalacji, nie zapomnij zrobic update.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka