ryba215 04.09.06, 10:53 czesc bardzo prosze o rady co robic przy kolce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a.na Re: kolka!co robic? 04.09.06, 11:11 Na kolkę niewiele pomaga niestety- ja mam synka 6 miesięcznego i u nas kolka wystepowała sporadycznie. Pomagało noszenie na rękach przytulanie no i spokój choć serce się dosłownie kroiło od płaczu bobasa. Nosiliśmy jak na odbicie oraz jak lotnika tzn. dziecko leży na rękach głowką do dołu a ręce twoje sa pod jego klatką piersiową i na brzuszku między nogami-to pomagało a leki np infacol trochę mniej. Trzeba to przejść.. Odpowiedz Link Zgłoś
gosikka Re: kolka!co robic? 04.09.06, 12:33 a.na. ma rację - nie ma tak naprawdę lekarstwa. Nas na szczęście kolki ominęły (mały ma 2 miesiące, więc raczej już ich nie dostanie :) ), a bardzo się ich bałam i przygotowywalam się (teoretycznie). Są różne szkoły postępowania, jak mozna ulżyć dziecku (jeśli nawet ze 100% bólu na 90%, to myślę, że warto).Pierwsza,o ktorej pisała a.na-pozycje przy noszeniu tak , aby masować brzuszek. Druga, że lepiej dziecka nie ruszać, bo to tylko wzmaga ból :-( Podobno trochę pomagają ciepłe okłady na brzuszek (termoforek, ogrzany ręcznik, niektórzy stosują nawet suszarkę (uwaga na poparzenia! choć z 2giej strony niektóre dzieci podobno uspokaja jej dźwięk ;D ). Dobre jest też, także z wyżej wymienionego powodu leżenie dziecka brzuszkiem na brzuchu rodzica (ciepło+ masaż+ kontakt). Z tego co wiem, to żadne twoje żywieniowe błędy i wypaczenia na kolkę nie mają wpływu (jedynie na "normalne" wzdęcia i gaziki), więc nie przesadzaj z dietą, bo to i tak nie ma większego znaczenia. Poza tym musisz mieć siłę, żeby lulać płaczącego malca ;) Tej siły, a przedewszystkim szybkiego zakończenia kolek życzę wam obojgu.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gosikka Re: kolka!co robic? 04.09.06, 12:40 Aha, nie ma lekarstwa, które leczy, w różnym stopniu ( bardzo niewielkim podobno)mogą tylko łagodzić. Z innego forum wiem, że wielu zdesperowanych rodziców szuka leku o nazwie Sab Simplex - jeśli się nie mylę. Podobno jest najskuteczniejszy. Jedyny problem, to ten, że lek jest niemiecki i nie jest sprzedawany w Polsce.Ale jeśli masz kogoś w Niemczech, lub tam jedzie...., może warto spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamikolaja7 Re: kolka!co robic? 04.09.06, 13:21 Mój Mikolaj miał kolkę i przez cały ten czas tj 3 miesiące dawaliśmy mu kropelki Espumisan, nie pamiętam dawkowania, ale wiem że na poczatku prawie przy każdym karmieniu chyba 3 kropelki ( 5 razy na dobę)a potem stopniowo coraz mniej, to prawda że one nie poamagają w 100 %, ale na ile moga pomóc to na Mikołaja działały. Poza tym noszenie tak jak pisały dziewczyny, a na mojego syna działała pozycja jak na odbicie tylko trochę wyżej tak że brzuszek był na moim ramieniu, masaże " jedzie rowerek na spcerek", a przede wszystkim twój spokój. Wiem że płacz dziecka jest trudny do znisienia, ale jeśli ty bedziesz spokojna to na pewno bardzo pomożesz małemu, bo dzieci są jak barometry emocjonalne przejmują od nas wszelkie nastroje. Powodzenia i pamiętaj jak skończy trzy miesiące to naprawdę to wszystko zniknie jak reką odjął:) Odpowiedz Link Zgłoś
jankocha1 Re: kolka!co robic? 04.09.06, 15:18 koperek wloski i rumianek. Ja dodawalam herbatki z rumianku (bezkofeinowej oczywiscie) do kazdej butelki. Odpowiedz Link Zgłoś
mp1203 Re: kolka!co robic? 04.09.06, 19:13 oj,my probowalismy roznych "swietnych" srodkow z apteki i tych tanszych i drozszych, no i masazyk brzuszka ale kolka zniknela dopiero gdy pojechalismy do zielarza po ziolka, naprawde pomoglo w ciagu 2 dni, jesli chcesz podam namiary,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aniabj Re: kolka!co robic? 05.09.06, 20:54 > kolka zniknela dopiero gdy pojechalismy do > zielarza po ziolka Podobnie u nas. Można jechać bez dziecka, u nas pojechał tylko ojciec (zima, brak auta) parę km za Płock. Pomogło w ciągu 2-3 dni. pzdr. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
janka741 Re: kolka!co robic? 04.09.06, 19:24 Hej! Moja Michalinka miała kolkę do 4 tygodnia. Podawałam jej Gripe Water i Infakol. Wiem że jest jescze lek o nazwie debridat - na receptę. U nas pomagało noszenie - brzuch do brzucha, na "samolocik", ciepła pielucha do brzuszka,a nawet tańczenie - mój mąż był w tym niezastąpiony. Misia miała kolki od 19 do 23, można było na nią zegarek nastawić. Akurat któregoś wieczora wracaliśmy po 19, Misia się obudziła ale nie płakała, więc często później spacerowaliśmy z nią po dworzu nawet do 22. A tak na pocieszenie - kolka minie i szybko o niej zapomnicie, szczególnie jak maluszek w uśmiechu pokaże bezzębne dziąsła. Pozdrawiam serdecznie. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
rybka62 Re: kolka!co robic? 05.09.06, 09:06 My dostaliśmy od pediatry na receptę Debridat. Młodemu pomógł rewelacyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ququ4 Re: kolka!co robic? 27.09.06, 13:45 hej;) my mieliśmy kolkę gigant! przeszła jak mały skończył 7 miechów!!!! co sie nameczył i my razem z nim to nasze;) a przerobiliśmy prawie wszyetko;) debridat, espumisan esputicon infacol herbatki rumiankowe bobotic masaże ciepłe okłady.... wszystko pomagało ale slabiutko;( nawet pana R ze słynnych Radotek;))) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
bawik Re: kolka!co robic? 27.09.06, 21:08 hej, moja córka miała kolkę i oczywiście żaden lek zapisany przez pediatrę nie pomógł. Pojechaliśmy do zielarza do Radotek i kolka minęła po kilku dniach. Polecam wyjazd do Radotek. Odpowiedz Link Zgłoś
mp1203 Re: kolka!co robic? 27.09.06, 21:27 o wlasnie to byl pan zielarz z Radotek, to on pomogl nam zlikwidowac kolke u mlodego (w ciagu 3 dni),polecam, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś