14.04.10, 07:51
Widziałem wczoraj późnym wieczorem post w tej sprawie, późno było myślałem się
wpisać rana, a tu zniknął ...
Widać w naszym Płocku cenzura działa - na innych forach można normalnie
dyskutować na ten temat ...
No to założę wątek ja - jak i ten zniknie - trudno.
Krypty Wawelskie są miejscem dla narodu szczególnym - ludzie tam chowani w
sposób niezaprzeczalny wpisali się na wieki w historię Polski. Przykro
bardzo że na fali ogólnonarodowej żałoby miejsce te wykorzystuje się do celów
politycznych. Mimo wielu głosów by takiej decyzji nie podejmować pochopnie -
by stało się to zgodnie z wolą narodu, a nie z powodu czyiś chorych ambicji -
podjęto tą fatalną decyzję która jak z góry można było przypuszczać wywoła
falę protestów.
tak oto chore ambicje niszczą cisze która powinna była trwać po tak wielkiej
tragedii - ale nie sposób milczeć gdy ktoś wyciąga ręce po narodowe świętości.
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Wawel IP: *.xdsl.centertel.pl 14.04.10, 08:16
      Prezydent Ryszard Kaczorowski:
      "Przed wojną instruktor harcerski w Białymstoku. Po zajęciu miasta
      przez Armię Czerwoną tworzył Szare Szeregi, gdzie pełnił funkcję
      komendanta okręgu białostockiego. Aresztowany w 1940 przez NKWD,
      skazany na karę śmierci, zamienioną na dziesięć lat łagrów.
      Wywieziony na Kołymę, odzyskał wolność po podpisaniu układu Sikorski-
      Majski. Wstąpił do Armii Polskiej w ZSRR formowanej przez generała
      Andersa. Przeszedł szlak bojowy 2 Korpusu, walcząc m.in. pod Monte
      Cassino."
      śmiem przypuszczać że gdyby zaproponowano Jego rodzinie by pochować
      Go na Wawelu nie podjęli by takiej decyzji , oddając ją woli narodu
      ...
    • Gość: Teodor Re: Wawel IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.10, 08:27
      to wola Narodu jak widać w TV te miliony,wy jatrzyciele nawet podczas żałoby,
      wraki ludzkie, współczuje wam
      • Gość: ja Re: Wawel IP: *.plock.mm.pl 14.04.10, 08:31
        Jaka wola narodu ??? O miejscu pochówku zadecydowała rodzina. Pytano Ciebie albo
        kogoś z Twoich znajomych o to ? NIE! Więc nie pisz, że to wola narodu.
        • Gość: zew Re: Wawel IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.10, 08:37
          kłamco, dobrze wiesz ze jarek zwlekał, nie bardzo chciał, ale było
          tyle wniosków róznych organizacji, ludzi, miliony czczących patriotę
          i uległ ale nie niechetnie
          • rromero Re: Wawel 14.04.10, 08:49
            a może przyszło by ci do głowy że te miliony (?) wyrażają szacunek należny
            tragicznie zmarłym ? chyba że słowo szacunek w stosunku do osoby o innych
            poglądach nie potrafi Ci przyjść do głowy ...
            niestety tak właśnie wykorzystuje się łatwowierność wmawiając że to nagły wybuch
            miłości.
            A pochówek na Wawelu został zorganizowany na życzenie rodziny a nie żadnych
            "innych" organizacji (chyba że PiS i wiadome radyjko)
            • Gość: wp. Re: Wawel IP: *.092.c94.petrotel.pl 14.04.10, 09:33
              Moim skromnym zdaniem,pomimo,że nie byłem zwolennikiem Pana Prezydenta,był on
              także moim Prezydentem.W tej szczególnej sytuacji wola najbliższej rodziny
              /córki/jest wolą zmarłych.Wola zmarłego jest ostateczna z którą się nie
              dyskutuje i należy ją uszanować.
              • Gość: pytek Re: Wawel IP: *.plock.mm.pl 14.04.10, 09:59
                A skąd ty znasz wolę zmarłego?. Po drugie czy jeżeli wolą zmarłego jest pochowanie na Wawelu to wszystkich chować tam należy? ktokolwiek sobie tak zażyczy?
                • Gość: wp. Re: Wawel IP: *.107.c90.petrotel.pl 14.04.10, 23:31
                  Do gość Pytek.Zmarły swej woli nie przekazał,ponieważ nie przewidział swej
                  nagłej śmierci.Napisałem,że wola córki jest w tej chwili wolą zmarłego,który
                  jednak jest jeszcze naszym Prezydentem.
          • Gość: wola narodu Re: Wawel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.10, 09:05
            zew mówi prawdę. brat jarosław długo zwlekał z decyzją, ale te
            ciągnące się po granice horyzontu milionowe tłumy przed trumną
            prezydenta oraz namowy ze strony wielu organizacji i dostojników
            kościelnych przekonały go do zgody na taką decyzję.

Naród swoją postawą zdecydował. Nie znaczą przy tym nic próby
            zakłócania nastroju skupienia modlitwy i żałoby przez marginalne
            grupki ateistyczno-anarchistyczne pod oknami kardynała Dziwisza.
            Nawet 10000 pyskaczy w internecie (z tego wielu pozakładało po wiele
            kont specjalnie w tym celu) nie zmieni woli 38 milionowego Narodu.
            Brudne zagrywki gazety michnika i stwarzanie przez nią sztucznego
            fermentu podczas żałoby jest godne potępienia.
            • Gość: ja Re: Wawel IP: *.plock.mm.pl 14.04.10, 09:18
              Cenzura działa jak widzę, szkoda że wybiórczo.
            • Gość: maja Re: Wawel IP: *.163.c67.petrotel.pl 14.04.10, 09:19
              Wielki szacunek dla zmarłych.Ale szkoda ,że ta atmosfera zakłócona
              została przez pychę i megalomanię żywych.
              Zamiast nazywać ludzi pyskaczami , lepiej po prostu wymień wielkie
              dokonania zmarłego Prezydenta, dzięki którym zasługuje, aby spocząć
              obok Kościuszki czy Mickiewicza.
              • Gość: wola narodu Re: Wawel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.10, 09:29
                Atmosfera to została zakłócona wczoraj przez marginalne grupki pod
                oknami kardynała Dziwisza, które buntowała "nieśmiałymi"
                napomknięciami od rana wyborcza na swoich łamach.

"Ostatecznie decyzja zapadła, że tym miejscem najbardziej godnym jest
                Wawel, żeby tam spoczął razem z tymi, którzy się zasłużyli dla dobra
                naszej ojczyzny: od królów, po bohaterów, wodzów" - powiedział
                Dziwisz, podkreślając, że prezydent "zmarł w warunkach wyjątkowych,
                po bohatersku można by powiedzieć, bo leciał do Katynia, by oddać w
                imieniu całego społeczeństwa hołd męczennikom".
                • Gość: maja Re: Wawel IP: *.163.c67.petrotel.pl 14.04.10, 09:33
                  Proponuję po prostu wymienić osiągnięcia zmarłego Prezydenta.
                • rromero Re: Wawel 14.04.10, 09:39
                  Żal mi tych którzy nie rozumieją że mogą być ludzie myślący inaczej.
                  Dla nich każdy kto się z nimi nie zgadza jest lewakiem, anarchistą,
                  ateistą, liberałem - używają tych pojęć często nie znając ich znaczeń.
                  "Śmierć bohaterska" ludzie na Boga nie ubliżajcie tym którzy swą
                  postawą prawdziwie zasłużyli na to określenie. Śmierć tragiczna - tak,
                  ale bohaterstwo to coś więcej.
                  • Gość: wola narodu Re: Wawel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.10, 09:56
                    Żal mi tej marginalnej garstki myślącej w tej konkretnej kwestii
                    inaczej. Żal mi ich, bo nie rozumieją, że myśleć inaczej każdy może,
                    ale ryć perfidnie pod pamięcią o zmarłym tragicznie na służbie
                    prezydencie nikt nie powinien. Nie mówiąc już o tych, którzy w obliczu
                    takiej tragedii narodowej wpisują się z takimi sygnaturkami. Ich
                    zadania są jasne. Nie można otwarcie w telewizji, więc trzeba ryć
                    powoli na boku.
                    • rromero Re: Wawel 14.04.10, 10:13
                      Może i należę do marginalnej garstki - mogę być nawet "zaplutym karłem" nie
                      dotykają mnie twoje epitety.
                      Sygnaturki swojej nie zmieniam bo nie wstydzę się swoich poglądów - dotyka ona
                      konkretnej partii a nie ludzi (tym bardziej że Prezydent był "podobno" ponad
                      partyjny)
                      Szanuję pamięć o zmarłym tragicznie Prezydencie RP. A wyrażam swoje zdanie bo
                      uważam że ta śmierć nie powinna być wykorzystywana do siania zamętu. A decyzja o
                      pochówku na Wawelu taki zamęt tworzy.
                      Według mnie Prezydent Lech Kaczyński powinien być pochowany w Świątyni
                      Opatrzności Bożej - to godne miejsce, w jego rodzinnym mieście, świątynia o
                      której budowę bardzo zabiegał.
                      • Gość: wola narodu Re: Wawel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.10, 10:31
                        "A decyzja o pochówku na Wawelu taki zamęt tworzy."

Nie. Ten zamęt tworzy od wczoraj wyborcza nawołując "nieśmiało" do
                        protestów.

Epitet nie powinien cię dotknąć, bo nie był to epitet z zamiarem
                        obrażenia tylko epitet przedstawiający rzeczywiste proporcje. Opinie
                        dosłownie kilku "znanych ludzi" w wyborczej, setka pod oknami
                        Dziwisza, 10000 wielonikowców w internecie. W porównaniu do całego
                        Narodu, to nic innego niż marginalna garstka.

A według mnie Prezydent Lech Kaczyński powinien być pochowany na
                        Wawelu.
                        • Gość: Wola Narodu Re: Wawel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.10, 20:34
                          Ja myslę,że Świątynia Opatrzności (w budowie) jest wystarczajaca.

Skandalem jest pomysł z Wawelem,Skandalem jest,że nie można znaleźć
                          i ujawnić "pomysłodawcę",który pierwszy,żekomo bez wiedzy rodziny
                          L.Kaczyńskiego i napewno bez wiedzy Państwa wyżebrał pozwolenie ks
                          Dziwisza.
                        • Gość: Gregor Re: Wawel IP: *.plock.mm.pl 20.04.10, 15:02
                          Gość portalu: wola narodu napisał(a):

A według mnie Prezydent Lech Kaczyński powinien być pochowany na
                          > Wawelu.

Według mnie też, ale razem z Kaczorowskim, a później z Wałęsa i Kwaśniewski. też byli prezydentami i wcale nie uważam że Kaczyński jakoś specjalnie się wyróżniał spośród tej czwórki. Powiem więcej, uważam że można go postawić na końcu.

Okazuje się że największą zasługą Lecha Kaczyńskiego była sama jego tragiczna śmierć, bo gdyby zmarł śmiercią naturalną to nikt by nie zabiegał o pochówek na Wawelu. Ci którzy to poparli sami zrobili z niego pośmiewisko i to oni są winni tym protestom w czasie żałoby narodowej. Wielki czyn: Uwolnienie Polaków od jednego z braci Kaczyńskich, szkoda że akurat tego.
                  • Gość: Ech Re: Wawel IP: *.253.c65.petrotel.pl 15.04.10, 13:08
                    Ech, ja rozumiem, że są ludzie myślący inaczej, tak jak kochający
                    inaczej i normalni inaczej... samo życue ;PPP
              • Gość: bat Re: Wawel IP: 151.88.22.* 14.04.10, 09:36
                Gość portalu: maja napisał(a):

>lepiej po prostu wymień wielkie
                > dokonania zmarłego Prezydenta, dzięki którym zasługuje, aby
                spocząć
                > obok Kościuszki czy Mickiewicza.

Dokładnie. Mówiąc najprościej: nie ta liga...
                • Gość: ja Re: Wawel IP: *.plock.mm.pl 14.04.10, 09:57
                  Wycięto mój pierwszy wpis na ten temat - przykre.
                  Moze teraz ten ostanie bo przytoczę słowa profesora Nałęcza : "Odpowiedzialność
                  przed historią za decyzję o pochówku prezydenta na Wawelu bierze na siebie
                  rodzina, bo nawet nie Kościół krakowski."

Więcej...
                  wyborcza.pl/1,105766,7769087,Prezydent_Kaczynski_na_Wawelu.html#ixzz0l3jJXw1X
                  • kawka Mam juz dość tej żałoby tzw. narodowej 14.04.10, 10:33
                    Wydarzyła się ogromna tragedia i nie ma chyba człowieka, który po usłyszeniu o
                    niej nie jęknąłby z rozpaczą albo chociaż ze zgrozą. Te pierwsze reakcje: łzy,
                    podawanie sobie wiadomości, odwołane koncerty, przyciemnione strony wszystkich
                    portali internetowych, flagi z kirem itp., itd - to wszystko było szczere,
                    prawdziwe, ważne. Ale im dalej, tym bardziej zamienia się to w targowisko
                    próżności. Licytacje, kto bardziej żałobny, czy wieszać czarne wstążki na
                    antenach, czy nie, media, które odpytują każdego z żałoby: a jak dzieci, a jak
                    młodzi, a jak starzy przeżywają... To wszystko jest już beznadziejne, robi się
                    groteskowe. Ogłoszono tydzień żałoby narodowej, wstrzymano wszelkie rozrywki, są
                    informacje o różnych żałobnych uroczystościach - po co to całe zaglądanie
                    każdemu w zęby, czy dostatecznie cierpi? No i już się rozlega to całe polityczne
                    ujadanie. Przed Belwederem moherowe babcie wykrzykują, że Kaczyński żyje i
                    jeszcze będzie prezydentem, że zabił go Tusk, że Putin z Tuskiem się ściskali,
                    żeby sobie przekazać dalsze instrukcje, co i jak knuć dalej... I nikt ich nie
                    uciszył, nie wyprowadził, a to się rozlewa, ta cała nienawiść.
                    Niech każdy przeżywa żałobę jak chce, przyzwoity człowiek nie pójdzie pewnie
                    teraz na tańce. Niech rodziny ofiar same podejmują decyzję, gdzie zostaną
                    pochowani ich bliscy. Tłumaczenie, że uginają się przed wolą narodu, jest czystą
                    hipokryzją. I niech nikt nikomu nie każe nagle modlić się do zmarłych jak do
                    świętych. Każdego życia jest bardzo żal, ale to nie znaczy, że te osoby za życia
                    były ideałami. Pod Smoleńskiem zginęli ludzie, a nie święci!
                    Lech Kaczyński był prezydentem, którego nie lubiłam, bo dzielił, a nie jednoczył
                    naród. Ale też był głową Polski i teraz, kiedy zginął, czuję po nim żałobę. I
                    jestem zła za te Wawele, może ktoś jeszcze wymyśli egipskie piramidy, bo dzieją
                    się już piramidalne głupoty - jestem zła, że tak głupią decyzją odmawia się
                    Polakom prawa do własnego smutku i znów ich dzieli. I nikt nie myśli o zmarłych
                    - im już wszystko jedno. Żywi zbijają swój własny kapitał...
                    • andrzej_z_gor Re: Mam juz dość tej żałoby tzw. narodowej 14.04.10, 14:05
                      Z wypowiedzią Kawki zgadzać, ani nie zgadzać się trudno. Z jej postu najlepiej
                      się chyba...cieszyć. Bo jest to pogląd osoby, która demonstruje swoje ogromne
                      zaangażowanie w teraźniejszość naszej Ojczyzny. Dowodzi tego bardzo wysoki
                      poziom emocji, które nią powodują.
                      Oto przecież, kolejny raz, dzieją się w Polsce rzeczy, które dowodzą, że
                      ...jesteśmy, jacy jesteśmy!
                      Mam się za osobę, która ze stoickim spokojem obserwuje te wydarzenia. Kawka
                      napisała : „Żywi zbijają swój własny kapitał...” Czy może być inaczej?.. Koń,
                      czyli nasza społeczna rzeczywistość, jaka jest, każdy widzi...Nie jesteśmy
                      narodem aniołów. Jesteśmy na pewno specyficzną, ale chyba mieszczącą się w
                      jakiejś ogólnoświatowej „normie” (jeśli taka istnieje) zbiorowością. To dobrze,
                      że tak wielu z nas tak wiele obchodzi. Nie jesteśmy przynajmniej zgnuśniali, (
                      zbyt lekkie jeszcze mamy kieszenie;)). Spieramy się więc w bardzo wielu
                      sprawach, choć może w tych sporach zbyt wiele pustej agresji, ale za to czasami
                      umiemy się też uderzyć w piersi. Czy to brzemię naszej przeszłości? Pewnie w
                      dużej mierze tak, bo nasza historia, gdyby była nijaka, tak bardzo by nas nie
                      dotykała. Pochylilibyśmy głowy przed majestatem ludzkiej śmierci i wrócili do
                      swoich zajęć...A my stoimy w wielogodzinnych kolejkach, żeby przyklęknąć przed
                      trumnami przedstawicieli naszej Ojczyzny, ale także krzyczymy, że te trumny
                      sprofanują nasz Narodowy Panteon. Co prawda, media podają, że klękających dużo
                      więcej, niż protestujących pod Wawelem, ale czy tu idzie o statystyki, o
                      matematykę?..
                      Powoli ochłoniemy. Pozostaną w swoich maskach i ci, którzy tropią wokół masonów
                      i „cyklistów”, ci, którzy tę tragedię uznają za ingerencję „palca Bożego” i ci,
                      którzy „zbijają swój własny kapitał”... Tak było, tak jest i tak będzie...
                      Przy takich okazjach, tak naprawdę, wstrząsa nami doznanie nieuchronności
                      własnej śmierci, strach przed nią i strach przed tym, co poza nią...To wywołuje
                      takie skrajne emocje. Nie winię więc ani tych, którzy leją krokodyle łzy, bo
                      mimowolnie demonstrują szacunek dla niekontrowersyjnego przecież konwenansu -
                      „szacunek dla zmarłych”, ani tych, którzy protestują na Franciszkańskiej, bo i
                      jedni i drudzy mają jakieś własne „świętości”, mają PRZEKONANIA. Na czymś im
                      naprawdę zależy.
                      I teraz właśnie „jedno zdanie” do Kawki i innych, którzy twierdzą, ze nie
                      lubili Prezydenta Kaczyńskiego, bo dzielił, nie łączył. Czy w nasze współczesnej
                      ( i każdej innej zresztą) rzeczywistości, człowiek na eksponowanym stanowisku,
                      człowiek znany milionom, czy ten człowiek, jeśli ma wyraziste osobiste
                      przekonania i bez względu na okoliczności ich się nie wyrzeka, może w ogóle
                      „łączyć”?..

Spaceruję po cmentarzu...Zwykłym, żadnym panteonie. Pochylam głowę także przed
                      obcymi, nieznajomymi grobami...Pochylam głowę z szacunku dla ich wszystkich
                      najprawdziwszych opowieści, przed ich niewątpliwym a nieznanym mi
                      cierpieniem...Dlatego też, albowiem wierzę, że im zostało już wszystko wybaczone...
                      • Gość: pytajnik Re: Mam juz dość tej żałoby tzw. narodowej IP: *.opera-mini.net 15.04.10, 22:07
                        a jak się czujesz w roli byłego szpicla na rzecznik SM?
            • Gość: gość Re: Wawel IP: *.133.c92.petrotel.pl 14.04.10, 14:16
              NIE WYPOWIADAJ SIĘ ZA NARÓD!!!
              KIEDY WRESZCIE LUDZIE W POLSCE NAUCZĄ SIĘ, ŻE KAŻDY WYPOWIADA TYLKO SWOJE ZDANIE!!!
              SAM POMYSŁ NIE JEST NAJSZCZĘŚLIWSZY - KACZYŃSCY POMIĘDZY EKSPONATAMI W MUZEUM ...
            • Gość: lalla Re: Wawel IP: *.plock.mm.pl 17.04.10, 14:09
              CO TY BREDZISZ?
              • Gość: obserwator II Re: Wawel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.10, 21:50
                Dlaczego nikt nie wyraził słów kondolencji matce prezydenta?
        • Gość: Junior Re: Wawel IP: *.plock.mm.pl 14.04.10, 10:19
          Kolego a ty byś się pytał gdzie swojego brata pochować ?????????
          Ja uważam że to jest prywatna decyzja i skoro kuria krakowska się na to godzi to
          niech i tak będzie
          PS Nie lubiłem Lecha Kaczyńskiego
    • ortografik Re: Wawel 14.04.10, 10:14
      Ja też chętnie zapoznam się z zasługami Pana Prezydenta Lecha Kaczyńskiego, poza
      podziałem narodu i służeniu interesom jednego ugrupowania politycznego: "Panie
      prezesie, melduję wykonanie zadania".
      Chylę czoło nad wszystkimi ofiarami katastrofy lotniczej, bez względu na ich
      światopogląd, bo każda śmierć jest największym okrucieństwem, jakie może
      doświadczyć człowiek i jego bliscy. Nie zgadzam się jednak na zakłamanie i
      zbezczeszczenie największego symbolu narodowego - Wawelu, albowiem od pięciu dni
      nasz tragicznie zmarły prezydent przedstawiany jest wyłącznie jako kochany i
      kochający mąż, ojciec i dziadek, nigdzie natomiast nie mogę się doszukać jego
      wybitnych osiągnięć jako męża stanu, polityka, dyplomaty, głowy państwa, której
      zasługi są na tyle szczególne lub liczne, że z woli narodu powinna spocząć w
      miejscu dla wybitnie zasłużonych.
      W tej sytuacji, jeśli na Wawelu można złożyć czyjąś trumnę tylko za zasługi dla
      rodziny i rodzinne ciepło, które tak bardzo ujęło naszą słowiańska duszę, to
      powinna w tym miejscu być chowana co najmniej połowa polskiego społeczeństwa.
      • Gość: Junior Re: Wawel IP: *.plock.mm.pl 14.04.10, 10:32
        Po pierwsze to nie był ktoś tam pokątny to nie ja tam zginąłem ani żaden inny
        romerro czy jak się tam zwie tylko Prezydent w czasie pełnienia swoich
        obowiązków wobec narodu i nie ważne czy to by był Kaczyński czy Tusk czy
        Kwaśniewski jeżeli by zmarł będąc urzędującym prezydentem i do tego zmarł w
        czasie pełnienia swoich obowiązków "służbowych" a woal rodziny by była tak że
        chce go pochować na wawelu to wydaje mi się że jeśli kuria krakowska się godzi
        to powinno się spełnić takową wolę
        PS. Nie byłem nie jestem i nie będę zwolennikiem PISu ani Kaczyńskich
        • rromero Re: Wawel 14.04.10, 10:58
          Ja nie odmawiam godnego pochówku Prezydentowi RP.
          Czy Powązki, Archikatedra Warszawska, Bazylika Opatrzności Bożej - te miejsca są
          niegodne ?
          Po prostu - może się będę powtarzał - ale trudno, są miejsca szczególne,
          uświęcone tradycją. Miejsca które powinny łączyć naród a nie dzielić. Miejsca
          wolne od polityki, zgiełku naszej codzienności, zanurzone w historii. Takim
          miejscem są krypty Wawelskie. To czy i kto zostanie tam pochowany powinno nie
          zależeć od woli czyjekolwiek rodziny czy jakichkolwiek hierarchów. Nie wolno
          podejmować takich decyzji na podstawie potrzeby chwili, kierując się emocjami.
          Tak jak apelował biskup Pieronek - taką decyzje można było podjąć później i
          ciało uroczyście przenieś - jeśli taka by była wola narodu.
          A podjęto decyzję słusznie uznawaną za polityczna - dla potrzeby chwili, dla
          własnych ambicji. W ten sposób niszczy się magię tego miejsca ...
          • Gość: Junior Re: Wawel IP: *.plock.mm.pl 14.04.10, 11:10
            Ja się zapytam tylko czy ty byś się pytał gdzie masz pochować brata, siostrę,
            matkę, ojca narodu ???????????
            Ja uważam że jeżeli taką decyzje podjęła rodzina a kuria się zgodziła to Pan
            Lech Kaczyński jako Prezydent ma pełne prawo do spoczywania na wawelu. Zresztą
            tak jak napisałem wcześnie i Kaczyński i każdy inny Prezydent który by zmarł
            tragicznie w czasie pełnienia swoich obowiązków powinien mieć możliwość
            spoczywania na wawelu o ile taką wolę wykażą jego najbliżsi
            • Gość: kuzyn WJ Re: Wawel IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.10, 14:18
              Jak umrze Prezydent Wojciech Jaruzelski to będę chciał by został
              pochowany na Wawelu, ostatecznie jest to miejsce historyczne władzy
              świeckiej a nie podwórko KK.
        • Gość: menel RE: Mam już dość tej tzw żałoby narodowej IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.10, 11:02
          Jestem pogrążony w smutku i żalu po wszystkich tragicznie poległych.
          Mam też żal do Kawki - szkoda że tak rzadko się odzywasz, bo zawsze
          kiedy to czynisz, jest to mądre i z klasą, trochę mało takich
          wypowiedzi na tym forum.
    • Gość: wybrał naród Protesty oparte na kłamstwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.10, 10:46
      Najgorsze w tym wszystkim jest to, że na potrzeby działań
      politycznych za jakiś czas, już dziś kłamliwie próbuje się wmawiać,
      że to wyłącznie osobista decyzja Jarosława Kaczyńskiego i jego
      megalomania. Już w żałobie zaczyna się knuć na kłamstwie na przyszłe
      potrzeby politycznej walki.

Cytuję za waszą biblią wyborczą:

"Kto więc podjął decyzję o pochówku na Wawelu?

Kardynał Dziwisz za akceptacją Jarosława Kaczyńskiego. Prezes
      postawił tylko warunek, że na Wawelu powinno się znaleźć miejsce nie
      tylko dla brata, ale również dla jego bratowej Marii, Pierwszej Damy.
      I taką zgodę uzyskał."

i

"To była bardzo trudna decyzja. Prezes był zdecydowany na Powązki.
      Z naturalnych przyczyn wolałby Warszawę. Podjął już wstępną decyzję,
      żeby zrobić grób rodzinny, w którym jest ojciec, będzie matka, brat z
      żoną, być może kiedyś także córka prezydenta.
      Ale w tej sytuacji
      nie można abstrahować od okoliczności. Lech Kaczyński to nie tylko
      brat, ale przede wszystkim prezydent. Czy powinien leżeć na
      Powązkach, gdzie leży prezydent Bolesław Bierut?

W grę wchodziły więc dwa miejsca: Archikatedra w Warszawie, gdzie
      spoczywają prezydenci Gabriel Narutowicz, Stanisław Wojciechowski i
      Ignacy Mościcki. Ale w tej sytuacji bardziej na miejscu jest analogia
      z generałem Sikorskim, Naczelnym Wodzem, który podobnie jak Lech
      Kaczyński zginął w katastrofie lotniczej. On spoczął na Wawelu.

Tysiące osób obserwujących przejazd pani Marii Kaczyńskiej to
      odpowiedź na pytanie, czego chce naród.
      Część osób szuka
      pretekstu, żeby skończyć z atmosferą żałoby. Nie chcę oczywiście
      porównywać, ale kiedy zapadła decyzja o pochowaniu na Wawelu
      Józefa Piłsudskiego, też były protesty.
      Nawet prof. Tomasz
      Nałęcz, daleki przecież od Lecha Kaczyńskiego powiedział dziś, że
      obecna atmosfera przypomina żałobę po marszałku Piłsudskim. Jeśli
      ktoś widzi to, co się dzieje na ulicach, nie ma wątpliwości.
      Powtarzam jednak, Jarosław Kaczyński naprawdę chciałby, żeby to
      były Powązki.
      "
      • Gość: do kawki Re: Protesty oparte na kłamstwie IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.10, 10:57
        swoja wypowiedzią straciła Pani u mnie cały szacunek, zapytam wspólnych
        znajomych czy podzielaja Pani zdanie
      • rromero Re: Protesty oparte na kłamstwie 14.04.10, 11:06
        <ale kiedy zapadła decyzja o pochowaniu na Wawelu
        Józefa Piłsudskiego, też były protesty.>
        a wiesz kto protestował - czy może ci umknęło ?
        protestował metropolita Krakowski i inni hierarchowie kościelni.
        • rromero Re: Protesty oparte na kłamstwie 14.04.10, 11:13
          <Jarosław Kaczyński naprawdę chciałby, żeby to
          były Powązki." >
          "Kraków jest otwarty, ja, jako biskup i stróż katedry, jestem otwarty.
          Ostatecznie jest to decyzja rodziny - powiedział dziennikarzom" - kardynał Dziwisz.
          "Metropolita krakowski arcybiskup Stanisław Dziwisz potwierdza, że trwają
          rozmowy w sprawie pochowania Lecha i Marii Kaczyńskich na Wawelu. Takie jest
          życzenie rodziny pary prezydenckiej." - doniesienia dziennikarski (nie z Wyborczej)

jak zwykle wszyscy pewnie kłamią - tylko Jarosław mówi prawdę ...
          • Gość: Junior Re: Protesty oparte na kłamstwie IP: *.plock.mm.pl 14.04.10, 11:28
            Wiesz co ja też Kaczyniaków nie lubiłem i to nawet bardzo ale w obliczu śmierci
            zamilknij i daj Jarosławowi spokój, miej choć trochę godności i ludzkich odruchów
        • Gość: wola narodu Re: Protesty oparte na kłamstwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.10, 11:35
          To bez znaczenia kto protestował. Wtedy protesty metropolity nie mogły
          stanąć na drodze woli Narodu. Dzisiaj na drodze Jego woli nie stanie
          tym bardziej wyborcza. To co myśli Naród widać teraz, kiedy opadła
          kurtyna fałszu i okazało się, że opinie w tvn i wyborczej to nie opinia
          Narodu.
      • Gość: ciekawy Re: Protesty oparte na kłamstwie IP: 194.181.237.* 14.04.10, 11:16
        > żoną, być może kiedyś także córka prezydenta.[/b] Ale w tej sytuacji
        > nie można abstrahować od okoliczności. Lech Kaczyński to nie tylko
        > brat, ale przede wszystkim prezydent. Czy powinien leżeć na
        > Powązkach, gdzie leży prezydent Bolesław Bierut?

Czyli można z tej wypowiedzi wnioskować, że trupi jad truchła Bieruta skaził
        uświęconą ziemię Powązek na milion lat, a każdy pochowany w niej prawy obywatel
        wystrzeli na powierzchnię a dusza jego nieśmiertelna spokoju po wieki nie zazna?

Większych bzdur wypowiedzianych przez zaściankowego klechę nie czytałem dawno.
        • Gość: mel. Re: Protesty oparte na kłamstwie IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.10, 11:28
          dokładnie tak jest,IP: 194.181.237.*, zbrodniarz niesamowity a obok bohaterowie,
          dziki kraj, a ty jeszcze sobie poczytasz
        • Gość: jorge borgia bis knowania chorobliwie pazernego z przerostem ego IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.10, 11:55
          a ja ciągle kombinuję jak by tu jeszcze zaistnieć, zamieszać, dorwać
          się do konfitur i rządzić - w tym celu będę intrygował, animował,
          pociągnę za wszystkie dostępne mi sznurki, wykreuję dowolną
          potrzebną mi sytuację, nie przepuszczę żadnej nadarzającej się
          okazji, nawet pogrzebu, by osiągnąć mój ambitny cel: urządzenie na
          moją modłę świata albo przynajmniej Europy lub tylko jej części.
          • Gość: powiśle Re: Protesty oparte na kłamstwie IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.10, 12:03
            sprobuj to leczyć,może ci pomoc potrzebna to udzielimy
            • Gość: niezdecydowany Wszyscy na Wawel IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.10, 12:41
              Moja rodzina uważa, że mi się Wawel należy - mówią że w końcu mamy
              demokrację, to niby dlaczego nie, a co nie wolno.
              PS. Ja sam się jeszcze co prawda nie wybieram i jeszcze nie
              wyraziłem woli w tej sprawie, waham się.
              Ale tak w ogóle to zastanawiam się, czy nie przebadać tej rodziny.
              • Gość: abs. Re: Wszyscy na Wawel IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.10, 12:52
                lekarz konieczny
                • Gość: dobra rada na Wawel albo do poradni zp IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.10, 13:26
                  Gość portalu: abs. napisał(a):

> lekarz konieczny

Pełna zgoda - tej rodzinie potrzebna pomoc lekarzy i długa kuracja
                  lecząca wybujałe ego, kompleksy, fobie, szaleństwo
            • rromero Re: Protesty oparte na kłamstwie 14.04.10, 12:52
              Jak łatwo wam w usta wkładają słowa typu "wola narodu", "ojciec
              narodu", "wódz narodu".
              Gdyby ktoś to napisał tydzień temu opisując prezydenta byłby
              zbesztany do cna i wysłany do czubków. Ot taka teraz widać moda.
              Co do "woli narodu" w sprawie pochówku na wawelu - niech ktoś mi
              pokaże choć jeden głos, transparent, cokolwiek - w którym ten "naród"
              się tego domaga. Oczywiście wcześniejszy niż wczoraj. Nie znajdzie -
              nikt się na takie pomysły nie ważył.
              Teraz się okazuje że to naród tak wybrał - pewnie przekazał swoją
              wole telepatycznie.
              Po prostu brak słów jak się widzi jak z wielkiej tragedii robi się
              wielki kabaret.
              • Gość: wola narodu Re: Protesty oparte na kłamstwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.10, 13:01
                Żal patrzeć jak ty i tobie podobni zaczęli od wczoraj robić wielki
                kabaret pod Wawelem. Z Krakowa mam od wiarygodnych przyjaciół
                informacje, że po 20 zł było za obecność.
                • rromero Re: Protesty oparte na kłamstwie 14.04.10, 13:07
                  a myślałem żeś inteligentny ...
                  a kretyn jesteś i tyle.
                  (jeśli ktoś się podszywa to przepraszam)
                  Powtarzasz (lub tworzysz) bzdury w które może i wierzysz a może nawet
                  i nie - wtedy prócz kretyna jesteś kanalią.
                  Tak się składa że ja mam w Krakowie znajomych (studiują) - nie byli
                  pod kurią choć zgadzają się z tymi co tam byli. Także nie wciskaj
                  ciemnoty w która mało kto uwierzy.
                  • Gość: wola narodu Re: Protesty oparte na kłamstwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.10, 13:16
                    Jeśli twoi znajomi są tacy jak ty to bez cienia wątpliwości bardziej
                    wierzę informacjom od swoich. I czemu mnie nie dziwi twoja nerwowa
                    reakcja? Rzeczywistość niszczy tworzone na siłę wyobrażenie oddolnego
                    społecznego protestu? Może za chwile jeszcze powiesz, że głosów w
                    wyborach nikt nie kupuje?
                    • rromero Re: Protesty oparte na kłamstwie 14.04.10, 13:25
                      dziwi cie moja reakcja ?
                      jeśli rzucasz oskarżenie że te kilkaset (według policji) osób było
                      kupionych - czyli dopuścili się jak dla mnie strasznej podłości - to
                      ma prawo do nerwowej reakcji.
                      ale to znany chwyt i nie ty g wymyśliłeś - dawniej tech tych co
                      myśleli inaczej i mieli dość odwagi by swoje zdanie wyrazić oskarżano
                      ze byli finansowani prze obce siły.
                      co nie zmienia faktu że to co napisałeś było podłe.
                      • Gość: wola narodu Re: Protesty oparte na kłamstwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.10, 13:51
                        Wyraźnie napisałem, że nie dziwi. To co napisałem nie było podłe.
                        Było przekazaniem tych pogłosek, które dochodzą do mnie od przyjaciół
                        z Krakowa. Oczywiście to pogłoski, ale dlaczego mam im nie ufać? Bo
                        twoi znajomi mówią inaczej? Raczysz żartować. Znając polskie realia
                        jest to wręcz bardzo prawdopodobne. A może tylko informacje tobie
                        wygodne powinny być przekazywane? Podle to ty się zachowujesz od
                        wczoraj na tym forum i tobie podobni na innych w kraju. Profanujecie
                        od wczoraj żałobę narodową. "Prezydent zginął, służąc Polsce.
                        Wszyscy, którzy protestują przeciwko jego pochówkowi na Wawelu, nie
                        są prawdziwymi patriotami."
                        • rromero Re: Protesty oparte na kłamstwie 14.04.10, 14:00
                          Co do "kupowania głosów" z którym to widac masz duże doswiadczeni.
                          A więc oswiadczam że Nigdy nie kupowałem głosów ani nie
                          spotkałem się taka propozycja z czyjejkolwiek strony. nie spotkałem
                          sie tez nigdy z wiarygodną relacją z takiego procederu -
                          wszystkie takie pogłoski które i do mnie docierały na moje pytanie
                          "czy tobie ktoś to proponował" kończyły się oświadczeniem że nie ale
                          "ludzie gadają". dlatego nie wieże w podobne pogłoski, tak jak nie
                          wierzyłem w czarne wołgi, talibów w Klewkach i tym podobne brednie.
                          To w co Ty wierzysz to już twój problem i świadczy tylko o Tobie.

A tak na marginesie - ile według twoich informatorów zapłacono
                          Wajdzie za wydane oświadczenie?
                          • Gość: wola narodu Re: Protesty oparte na kłamstwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.10, 14:15
                            Więc właśnie. Komu wierzę to moja sprawa, ale na pewno nie Tobie. A Ty
                            sobie możesz też wierzyć komu Ci się podoba. Co nie oznacza, że Twoje
                            opinie są jedynymi obiektywnymi, jak cały czas próbujesz wmawiać.

Wajda wyraził swoje zdanie, przeciwne, jak i klika (zaledwie?) innych
                            znanych publicznie osób. I zauważ różnice. Wyraził je raz i nie szczuje
                            non stop po forach jak Ty od wczoraj.
                            • Gość: trop Re: Protesty oparte na kłamstwie IP: *.plock.mm.pl 14.04.10, 14:22
                              Gość portalu: wola narodu napisał(a):

> Wajda wyraził swoje zdanie, przeciwne, jak i klika (zaledwie?) innych
                              > znanych publicznie osób. I zauważ różnice. Wyraził je raz i nie szczuje
                              > non stop po forach jak Ty od wczoraj.
                              A Ty niby co robisz ? Ile jest Twoich wpisów w obronie jedynie słusznych
                              poglądów (wg Ciebie samego to tylko Ty masz rację) ? I nie podpisuj się "wola
                              narodu" bo robisz kpiny z narodu i jego woli.
                              • Gość: wola narodu Re: Protesty oparte na kłamstwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.10, 14:36
                                Podpisuje się w tej dyskusji tym samym nickiem przy wszystkich wpisach,
                                żeby było wiadomo, że to ta sama osoba pisze. Robiłbym inaczej to byś
                                pisał, że wielonickowiec. Poza tym w temacie Wawel zwrot "wola Narodu"
                                jest najbardziej oddającym rzeczywistość stwierdzeniem. Jeśli
                                protestujesz przed pochowaniem tam pary prezydenckiej, to po żałobie
                                powinieneś zacząć działać na rzecz usunięcia z Wawelu Sikorskiego,
                                ponieważ spoczął tam również za tragiczną śmierć w czasie wypełniania
                                służby dla Narodu.
                            • Gość: Wola Narodu Re: Protesty oparte na kłamstwie IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.10, 14:25
                              won od Wawelu popłuczynom okrągłego stołu,
                              mój żal i bezradność wobec tragedii nie oznacza jeszcze zanik rozumu
                              jak i oceny przez niego rzeczywistości, oceny udziału w okupacji i
                              mordach na innych narodach
              • Gość: Junior Re: Protesty oparte na kłamstwie IP: *.plock.mm.pl 14.04.10, 13:03
                Ludzie dajcie już spokój po co te ciągłe komentarze i wylewanie politycznych
                żalów nad zmarłym. To mnie w naszym narodzie najbardziej boli że zawsze się
                znajda ci którzy potrafią tylko pyskować i narzekać.
                • Gość: hi Re: Protesty oparte na kłamstwie IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.10, 13:16
                  a moze ty mi powiesz czemu to Wawelem podobnie jak innymi miejscami
                  chocby całym plockim Tumskim Wzgórzem - lacznie z zamkiem - dysponuje
                  KK, Moze czas zmadrzec, a nie patrzec jak biestia rosnie wysysajac
                  emocje
                • Gość: Mam swój pogląd. Re: Powązki - Kwatera Katyńska. IP: *.195.c78.petrotel.pl 14.04.10, 13:19
                  Ktoś po śmierci zrobił "niedżwiedzią" przysługę ś.p.Prezydentowi,
                  gdyż Jego miejsce jest w (obok) symbolicznej Kwaterze(-ry)
                  Katyńskiej na Powązkach. I to byłoby najlepszym uwieńczeniem Jego
                  polityki historycznej!
                  • Gość: Junior Re: Powązki - Kwatera Katyńska. IP: *.plock.mm.pl 14.04.10, 13:29
                    Zbigniew Kwiatkowski ( piłkarz ręczny płockiej Wisły ): - Szok, smutek i
                    niedowierzanie. Ciężko było w to uwierzyć, że wydarzyło się naprawdę. Przemknęło
                    mi przed oczami to spotkanie sprzed trzech lat. I to, że prezydent Lech
                    Kaczyński był takim skromnym człowiekiem. Co o nim teraz myślę? [i]Że dążył
                    do tego, by biednym ludziom nie było źle na tym świecie.
                    [/i]
                    • Gość: alek Wawel IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.10, 14:02
                      czy w kazdym Narodzie frafia sie takie żałosne s......ny, czy to
                      upośledzenie,zawodowstwo,
    • Gość: rozsądek Re: Wawel IP: 80.48.4.* 14.04.10, 16:10
      - Uczcijmy wszystkie ofiary Katynia i smoleńskiej katastrofy – apeluje prof.
      Franciszek Ziejka. Były rektor Uniwersytetu Jagiellońskiego proponuje, by przy
      miejscu wiecznego spoczynku Marii i Lecha Kaczyńskich umieszczone zostały
      tablice upamiętniające mord na polskich oficerach w 1940 roku i katastrofę
      prezydenckiego samolotu. Byłby to widomy znak tragedii, która wydarzyła się 10
      kwietnia.
      • Gość: menel Re: Wawel IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.10, 17:00
        Gość portalu: rozsądek napisał(a):
        > prof. Franciszek Ziejka. Były rektor Uniwersytetu Jagiellońskiego
        > proponuje, by przy miejscu wiecznego spoczynku Marii i Lecha
        > Kaczyńskich

Ale gdzie to miejsce spoczynku ma byc? Na Wawelu ?!?!?!
        Bo tak się ubzdurało i zawinszowało osobie, dla której zmarły
        Prezydent był najbliższym, osobie o olbrzyyyyymim EGO i jeszcze
        większych chorych ambicjach.
        Oczywiste przecież, że nie na Wawelu.

> umieszczone zostały tablice upamiętniające mord na polskich
        oficerach w 1940 roku

Jest już takie miejsce, Las Katyński, gdzie tablica z nazwiskami
        ofiar mordu katyńskiego jest czymś oczywistym, właściwym i na swoim
        miejscu. Taka tablica obok grobu Prezydenckej Pary to równie
        niestosowne jak pochówek Pary na Wawelu - trzeba umieć odróżnić
        ofiary zbrodni oraz wypadku komunikacyjnego, trzeba zachować umiar i
        zdrowy rozsądek.
        Tablica z nazwiskami Osób, które zginęły w tym samym co Prezydent
        wypadku komunikacyjnym - jak najbardziej tak.
      • Gość: glos lewicy Re: Wawel IP: *.jamespeel.net 14.04.10, 17:25
        - Demonstracja była bardzo niewielka. Wyszło tak jak wyszło. My, Polacy, zawsze mamy tendencję, aby jednoczyć się w chwilach ciężkich, ale po kilku dniach zaczynamy kłócić się tak jak zwykle - powiedział Jacek Majchrowski, prezydent Krakowa. W ten sposób skomentował w TVN24 wczorajszy protest przed krakowską kurią przeciwko pochowaniu pary prezydenckiej w katedrze na Wawelu.

- Mieliśmy niedawno do czynienia z identyczną sytuacją w sprawie pogrzebu Czesława Miłosza. Ja jednak liczę na rozsądek ludzi. Ci, którzy już protestowali, wypełnili już swój polityczny obowiązek i już tego robić nie będą - taką nadzieję wyraził prezydent Krakowa.

- Na dzień dzisiejszy Wawel jest idealny dla prezydenta - podkreślił prezydent Krakowa.
        • Gość: pol. Re: Wawel IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.10, 18:05
          Miłosz Polski nienawidził, pisał o niej haniebnie
          • lastszogun Re: Wawel 14.04.10, 18:53
            obłuda, obłuda, obłuda !!!!!!!!!!!

zastanawiam sie jak to jest mozliwe ze człowiek za zycie wysmiewany lgany,
            bardzo krytykowany

nagle wskutek swojej tragicznej smierci staje sie mężem stanu ?????

zawsze myslałem że mąż stanu to osoba zasłużoną dla kraju !!!!

ten wypadek to wielka tragedia , tragedia w wymiarze ludzkim!!!!
            nie znałem osobiście Lecha Kaczyńskiego , pewnie jak opisują go ludzie z jego
            otoczenia był miłym , uśmiechniętym i dobrym człowiekiem
            ale to nic szczególnego... takich miłych i dobrych ludzi jest mnóstwo wśród nas

Kaczyński natomiast w kraju piastował najwyższy urząd i powinno się go oceniać
            po tym co dla kraju zrobił, jeśli się czymś zasłużył to nie ma sprawy należy mu
            sie tytuł "męża stanu" , pozostaje pytanie co on jako prezydent zrobił dla nas
            aby nam się żyło lepiej??

niech kazdy sobie na to pytanie odpowie, zanim zacznie tytułować kogoś "mężem
            stanu" !!!!

PS

Dla mnie Lech Kaczyński kojarzy się z:

1. największą liczba zawetowanych ustaw
            2. swoistą rusofobią, jakimiś swoistymi tylko dla siebie kompleksami
            3. uporczywym tkwieniem w zaszłościach historycznych ( określanym mianem
            patriotyzmu hmmm..., jak dla mnie machanie szabelka przed mocniejszymi
            gospodarczo sąsiadami nie jest wymiarem patrityzmu a raczej domeną ludzi dziwnie
            zakompleksionych)
            4 prezydentem PIS-u
            5 powiedzeniem " spieprzaj dziadu"
            6 brakiem konsekwencji w działaniu ( Traktat Lizboński)

osobiście uważam go za najgorszego prezydenta Polski od 20 lat, i drzazni mnie
            tytułowanie go " mąz stanu"
            jak widzę to nie tylko mnie

dla jasnosci, nie jestem z PO, ani nawet nie jestem ich sympatykiem , lewica tez
            odpada, jestem zwykłym szarym Polakiem , ale oceniam ludzi przez pryzmat ich
            faktycznych dokonan , w szczególności ludzi będących na szczycie władzy, bo w
            sumie jacy by nie byli tro mnie reprezentuja.
            • Gość: romuald Re: Wawel IP: 80.48.4.* 14.04.10, 19:20
              Lech Kaczyński w swojej działalności publicznej zarówno jako prezydent Warszawy,
              jak i prezydent RP przywracał Polakom prawdę historyczną, umacniał polski
              patriotyzm. I dlatego tez zginął - w drodze na uroczystości upamiętniające 70.
              rocznicę zbrodni katyńskiej. Jednak najważniejsze w dokonaniach prezydenta
              Kaczyńskiego dzieje się teraz, po Jego śmierci. Oto mamy wielki wybuch
              patriotyzmu, narodową jedność, inne spojrzenie na Polskę i jej sprawy,
              poszukiwanie tego co nas łączy. Słyszymy też powszechne wołanie o inny kształt
              polskiej polityki. Bez agresji i wzajemnych napaści.

Przyjaciel oglądający szpaler tysięcy Polaków na trasie przejazdu konwoju
              wiozącego ciało prezydenta Kaczyńskiego powiedział - to przypomina pogrzeb
              marszałka Piłsudskiego w 1935 r. Rzeczywiście. Wtedy też tysiące wyległy na
              ulice Warszawy i Krakowa, gdy laweta z ciałem Marszałka zmierzała z warszawskiej
              katedry na krakowski Wawel.

Niech i teraz też tak będzie!
              • Gość: rozum Re: Wawel IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.10, 19:24
                mylisz się, to współczucie dla ofiar i ich rodzin, których zabił LK
              • Gość:   Re: Wawel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.10, 21:00
                i to cos ma lezec kolo Piłsudskiego ?

"Religia jest dla ludzi bez rozumu. " --
    • Gość: cytat Re: Wawel IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.10, 18:58
      " To co myśli Naród widać teraz, kiedy opadła kurtyna fałszu i okazało się, że
      opinie w tvn i wyborcza to nie opinia Narodu."
    • Gość: oraz Re: Wawel IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.10, 19:26
      zabił mówisz, jesli juz to DT
      • Gość: ruzum Re: Wawel IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.10, 19:32
        Zabił LK, zabił siebie, swój dwór i wielu przypadkowych ludzi.
        Ja nigdy nie wsiadłbym do samolotu z osobą która wydaje rozkazy pilotom
        jak LK w Gruzji, a za odmowę wykonania prześladuje, nazywa tchórzem i
        żąda od prokuratury ścigania za niewykonanie rozkazu.
        Dlatego tragedia ta musiała się wydarzyć, wczesniej czy później.
        • Gość: rozum Re: Wawel IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.10, 19:53
          Ten pilot z tego powodu odszedł z wojska, być może już wtedy uratował
          LK życie. Poprzez rozum tego pilota Bóg dał LK czas na poprawę, ale ten
          nie zrozumiał. Jego zachowanie było przyczyną specjalnego doboru
          pilotów, na takich którzy nie odmówią, no i mamy tego skutek.
          Miernota i pyszałek tak postępuje mając władzę, przykładów mamy dużo w
          Polsce, w Płocku też.
          • Gość: kultura. Re: Wawel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.10, 13:44
            rozum postradał rozum !!!!!!!!!!!!
        • Gość: z Nieba Re: Wawel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.10, 19:53
          Nasz Papież nie wybaczy Dziwiszowi, że znów Kościół dzieli ludzi z
          przyjacielem życiowym na czele
          • Gość: taki swiat Re: Wawel IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.10, 20:00
            Świat przyjedzie uczcic Bohatera i Patriotę
            wiadomosci.wp.pl/gid,12172237,title,Przyjada-na-pogrzeb,galeria.html
          • Gość: rgv Re: Wawel IP: *.207.c91.petrotel.pl 14.04.10, 20:07
            przyjda nastepni i ja tez jestem przeciwny pochowkowi na wawelu
            a ten ogolny wielki placz narodowy doprowadza mnie do szalu
            zeby wszyscy na codzien tak sie zachowywali to bylaby utopia
            i zgadzam sie z stwierdzeniem ze to ze spoczna na wawelu to jest megolomania i
            przerost ego
            hipokryzja i falsz
            • Gość: ja Re: Wawel IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 14.04.10, 20:15
              <Prezydent Ryszard Kaczorowski:
              "Przed wojną instruktor harcerski w Białymstoku. Po zajęciu miasta
              przez Armię Czerwoną tworzył Szare Szeregi, gdzie pełnił funkcję
              komendanta okręgu białostockiego. Aresztowany w 1940 przez NKWD,
              skazany na karę śmierci, zamienioną na dziesięć lat łagrów.
              Wywieziony na Kołymę, odzyskał wolność po podpisaniu układu Sikorski-
              Majski. Wstąpił do Armii Polskiej w ZSRR formowanej przez generała
              Andersa. Przeszedł szlak bojowy 2 Korpusu, walcząc m.in. pod Monte
              Cassino."
              śmiem przypuszczać że gdyby zaproponowano Jego rodzinie by pochować
              Go na Wawelu nie podjęli by takiej decyzji , oddając ją woli narodu
              >
              tak napisałem rano.
              z wiadomości wyczytałem że Jego rodzinie dziś zaproponowano także pochówek na
              Wawelu.
              Odmówili. Wybrali Świątynię Opatrzności Bożej.
              Wielki szacunek i podziękowanie dla nich za to że nie dali sie wciągnąć w ten cyrk.
              • Gość: menel Re: Wawel IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.10, 20:50
                przed chwilą widziałem wypowieź kard. Dziwisza - wyraźnie tłumacząc
                się powiedział jasno i dobitnie, że inicjatywa pochówku na Wawelu
                nie należała do niego a była to inicjatywa rodziny oraz że wczoraj
                13.04 J.Kaczynski kilkakrotnie rozmawiał z nim telefonicznie w tej
                sprawie.
                A.Bielan, który chwilę wcześniej kręcił i wiskał się jak piskorz, na
                te słowa kard. Dziwisza zapomniał języka w gębie. Dziennikarka
                rozmawiająca z A.Bielanem była niezmioernir zaskoczona i zdziwiona
                brakiem jego odpowiedzi, jej mina była bardzo wymowna.
                Rozdęte do granic groteski i śmieszności EGO i chora ambicja
                zakompleksionego człowieczka doprowadzą do profanacji Wawelu i
                pamięci ofiar zbrodni katyńskiej.
              • mat58 Re: Wawel 14.04.10, 21:18
                W Świątyni Opatrzności Bożej powinno być miejsce dla wszystkich prezydentów -
                przecież to wotum od Narodu!
    • Gość: ob. Re: Wawel IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.10, 20:43
      wielcy tego swiata czczą pamiec Wielkiego Prezydenta, dziekujemy
      fakty.interia.pl/raport/lech-kaczynski-nie-zyje/news/senat-usa-hold-dla-prezydenta-rp-aklamacja,1464975
    • Gość: janek Re: Wawel IP: 80.48.4.* 14.04.10, 21:09
      Tuż po katastrofie na niebie nad lotniskiem w Smoleńsku biały ślad
      prezydenckiego samolotu przeciął się z obłokiem, tworząc krzyż. Sarkofag pary
      prezydenckiej na Wawelu ma być podobny do sarkofagu Sikorskiego.
    • Gość:   proszę nie robić z Wawelu piwnicy na kartofle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.10, 21:36
      bardzo proszę
    • Gość: kolejarz Pojedzie pociągiem jak Piłsudski IP: 80.48.4.* 14.04.10, 22:01
      30 związków zawodowych na kolei proponuje by trumny Marii i Lecha Kaczyńskich
      pojechały do Krakowa pociągiem papieskim. Kolejarze go ufundowali, gdy zmarł Jan
      Paweł II. Stoi w Krakowie. Święcił go Benedykt XVI.
      Tekst linka
      • Gość: cztery Re: Pojedzie pociągiem jak Piłsudski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.10, 22:35
        A wierny Lud na każdej stacji kolejowej,na kolanach, będzie się
        modlił i żegnał Wielkiego Przywódcę Narodu (i Jego żonę).
    • sssukub Re: Wawel 14.04.10, 22:50
      A właśnie, że wpisali się w historię narodu i świata!
      Odważnie mówili o tym co inni woleli przemilczeć. Czy wcześniej
      którykolwiek z polityków zrobił tyle dla ofiar Katynia, a tym samym
      dla Polaków. Pan Prezydent jako jeden z niewielu czołowych polityków
      jasno i wyraźnie mówił o całej tej zbrodni. Dziwi mnie postawa
      przeciwników i pieniaczy, w tym pana Wajdy. Przykro to stwierdzić
      ale zaczyna to podchodzić pod prostactwo... Film "Katyń" wyświeltla
      teraz mnóstwo publicznych telewizji, łącznie z telewizją Rosyjską.
      Nawet swą tragiczną śmiercią Prezydent Kaczyński przyczynił się do
      tego, że ogromna ilość ludzi, którzy wcześniej nie mieli pojęcia o
      tamtych wydarzeniach teraz dowiaduje się o tym! Prezydent Rosji
      publicznie przyznał, że winę za zbrodnie na polskich oficerów
      ponoszą stalinowscy przywódcy!
      O tym jak bardzo była ceniona, lubiana i szanowana Para Prezydencka
      świadczą ogłoszone w wielu państwach żałoby narodowe, deklaracje
      przybycia na uroczystości pogrzebowie wielu światowych przywódców!
      Śmieszne jest to, że argumenty przytoczone w artykule wyborczej jako
      przmawiające przeciw pochówkowi na Wawelu jescze nie tak dawno miały
      według dziennikarzy tej samej gazetki przemawiać za pochówkiem innej
      znanej osobistości w tym miejscu... Żenada...
      Tak rzadko zdarzają się teraz prawdzwi patrioci, którzy kochają
      ponad wszystko swój kraj. Tak rzadko zdarza się teraz dobre
      małżeństwo, bez zdrad, kłótni, a za to przepełnione miłością, której
      pomimo wszelkich okoliczności nie wstdzili się sobie okazywać
      (piękne czułe gesty, poprawianie krawata, strzepywanie pyłku z
      garnituru, trzymanie się za ręce, przytulanie, czułe pocałunki, a
      nawet tak obśmiewana przez wyborczą i weile innych osó, reklamówka z
      kanapkami!). Tak rzadko zdarza się taraz prawdziwy dobry człowiek, a
      takim właśnie niewatpliwie byli Państwo Kaczyńscy!
      Czy to wszytsko za mało? Zło zawsze jest głośniejsze od dobra, ale
      może chociaż na ten moment powinno zamilknąć?...
      • Gość: menel Re: Wawel IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.10, 23:23
        sssukub napisała:
        > Czy wcześniej którykolwiek z polityków zrobił tyle dla ofiar
        > Katynia, a tym samym dla Polaków.

A cóż dla zmarłych można jeszcze zrobić? Życia im nie zwróci.
        Stalin zrobił najwięcej - kazał zamordować.

> Prezydent Rosji publicznie przyznał, że winę za zbrodnie na
        > polskich oficerów ponoszą stalinowscy przywódcy!

Tak, przyznał to już prezydent ZSRR Gorbaczow i przekazał kopię
        rozkazu Stalina a po nim prezydent Rosji Jelcyn przyznał i
        wypowiedział słowa "wybaczcie jeśli potraficie" i przekazał mnóstwo
        dokumentów dotyczących zbrodni katyńskiej.

> Tak rzadko zdarza się teraz dobre małżeństwo, bez zdrad, kłótni, a
        > za to przepełnione miłością, której pomimo wszelkich okoliczności
        > nie wstdzili się sobie okazywać (piękne czułe gesty, poprawianie
        > krawata, strzepywanie pyłku z garnituru, trzymanie się za ręce,
        > przytulanie, czułe pocałunki, a nawet tak obśmiewana przez
        > wyborczą i weile innych osó, reklamówka z kanapkami!).
        > Tak rzadko zdarza się taraz prawdziwy dobry człowiek, a
        > takim właśnie niewatpliwie byli Państwo Kaczyńscy!

I dlatego na Wawel? Nie osłabiaj mnie

> Czy to wszytsko za mało?

Zupełnie wystarczy, ale nie na Wawel, tam zupełnie coś innego się
        liczy. Ludowa mądrość ujmuje to trafnie choć dosadnie > niech żaba
        nie podstawia łapy gdy kują konie <

Ogarnij się człowieku, pozbieraj z rozumem i zacznij się nim
        posługiwać. Odruchy serca i dobroć są potrzebne w stosunku do kotka,
        w sprawach polityki i państwowych liczy się rozum.
        • sssukub Re: Wawel 14.04.10, 23:56
          Menelu, czy Twoje przezwisko mówi o Tobie?
          Uważasz, że dla zmarłych nic nie można zrobić? Współczuje Twoim
          bliskim... Ja mam inne zdanie i mam ten komfort, że mogę je wyrazić,
          i nie wstydzę się tego!
          Tak uważam, że w obecnym świecie pełnym szczekaczy, tak bardzo brak
          nam dobrych ludzi NIE WSTYDZĄCYCH się pokazać, swojej zwyczajności,
          dobroci, patriotyzmu, więc uważam, że jak dla mnie nie jest to za
          mało i jesli podjęto taką decyzję to nie bez przyczyny!
          :) I nie muszę sie ogarniać! Uważam, że wyglądam całkiem nieźle (a
          nawet więcej! ;P) :))) A moje osiągnięcia zawodowe świadczą o tym,
          że i rozumu mi nie brakuje, więc i na tym punkcie nie mam
          kompleksów, czego i Tobie życzę!
      • Gość: gosc Re: Wawel IP: *.002.c83.petrotel.pl 14.04.10, 23:24
        Te tlumy na ulicach Warszawy i te wielodniowe kolejki do trumny obalily mit o
        poparciu Komorowskiego ,Sikorskiego i innych do fotela prezydenckiego
        Te tlumy pokazaly tym wszyskim maluczkim kto ma poparcie i kto zostalby prezydentem.
        Te ich sondaze moga sobie schowac dla siebie i juz zaden Polak w ich sondaze nie
        uwierzy
        • Gość: mat Re: Wawel IP: *.133.c92.petrotel.pl 15.04.10, 11:11
          ciszej nad tymi trumnami !!!
          uszanujcie żałobę!!!
      • kwiatuszeki84 Re: Wawel 14.04.10, 23:26
        Wstydzę się za polski naród w tym momencie!Troszeczkę pokory-nie ważne czyja to
        była decyzja,po prostu należy ją uszanować.W takim momencie
        "pojednania"organizować demonstracje i protestować-tylko pogratulować
        kultury!Rodzi się pytanie i co to da!Przyniesie tylko dużo wstydu w Europie i na
        świecie.Ale niestety taka już Polaków natura:dwulicowość i chamstwo.Od
        tragicznej soboty zdążyłam pomyśleć,że nagle polski naród pokochał prezydenta
        Kaczyńskiego-tyle zewsząd słodzenia i szacunku, ale nie.... to była zwykła
        hipokryzja.PRZERAŻA MNIE TO ŻE NIE POTRAFIMY USZANOWAĆ NASZEGO PREZYDENTA NAWET
        PO ŚMIERCI!OPAMIĘTAJCIE SIĘ!
        • Gość: menel Re: Wawel IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.10, 23:50
          kwiatuszeki84 napisała:

>Od tragicznej soboty zdążyłam pomyśleć,że nagle polski naród
          >pokochał prezydenta Kaczyńskiego-tyle zewsząd słodzenia i szacunku,
          >ale nie.... to była zwykła hipokryzja.

Trzymając się tej logiki to chyba nie zaliczam się do narodu.
          Zarzut hipokryzji pod moim adresem wypraszam sobie - znajdź w jakimś
          moim wpisie słodzenie.

Kupy się nie trzyma ten twój wpis; widać wyraźnie, że w szkole
          cenili objętość wypracowań (tzw wypisanie się, czyli słowotok ) ale
          nikogo nie obchodziło, czy mają jakiś sens i tak zostało do dzisiaj.
          • Gość: DZIAD. Re: Wawel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 00:01
            To wszystko zależy od BOGA a nie od was jeśli będzie taka JEGO WOLA to i PREMIER
            TUSK może byc tam pochowany............................
            • Gość: PORADA. Re: Wawel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 00:07
              Jak chcecie zrobic coś dobrego dla tych OFIAR i POLSKI to odmówcie RÓŻANIEC i
              połóżcie się spac żeby ..........................
            • Gość: hi Re: Wawel IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.10, 06:41
              hihi, no to Dziwisz już ważniejszy od Wojtyły w zaświeciech? Koniec
              świata.
        • Gość: hi Re: Wawel IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.10, 06:31
          To nie był nasz prezydent tylko okrągłego stołu, to tam zydzi (siedzący
          po jednej i drugiej jego stronie" podzielili skórę Polski i Polaków. LK
          wypadło udawanie narodowca a miało tylko jeden cel, wyprowadzić w pole
          Polaków. Równie dobrze mógł mu przypaść udział udawania kogo innego.
          To nie tak wygląda przywódca, nie tak postępuje Przywódca Narodu,
          Przywódca nie wyprowadza ludzi w pole, nie ściąga obcych wojsk
          ukradkiem, bez Woli Narodu itd. itd. itd
      • Gość: ktosia. Re: Wawel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.10, 23:34
        A ja myślę że PREZYDENT LECH KACZYŃSKI Z ŻONĄ na Wawelu to TACY PRZEDSTAWICIELE
        KATYNIA i jeśli jest taka WOLA BOGA to nic na to nie poradzimy tylko się
        ośmieszamy przed CAŁYM ŚWIATEM.
        • Gość: zzz Re: Wawel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.10, 17:44
          z jakiej racji tyle kiecunów weszło do miejsca pochówku prezydenta
          żeby nie buło miejsca dla PRAWDZIWYCH żałobników?
        • Gość: f Re: Wawel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.10, 21:59
          to forum jest chore
          • Gość: ale odkrycie Re: Wawel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.10, 13:03
            jak każde pod patronatem gw
      • rromero Re: Wawel 14.04.10, 23:46
        >Czy wcześniej
        > którykolwiek z polityków zrobił tyle dla ofiar Katynia, a tym samym
        > dla Polaków.
        Człowieku jak nie wiesz o czym mówisz to lepiej zamilcz bo obrażasz pamięć ludzi
        którzy za głoszenie tej prawdy ginęli w sowieckich łagrach, SB-eckich
        więzieniach. Oni według ciebie zrobili mniej ?
        Od kilku dni robią ci wodę z mózgu - i jak widać skutecznie.
        Nikt nie zaprzecza że byli ludzie którzy lubili Lecha Kaczyńskiego, dużo więcej
        (np. ja) darzyło sympatią jego żonę.
        Ale to nie znaczy że z tego powodu ma byc ktoś chowany na Wawelu. Powtórzę
        jeszcze raz i będę powtarzał zawsze. To miejsce święte dla narodu i zaprawdę
        wielkie - wręcz ogromne powinny być zasługi człowieka który ma być tam
        pochowany. wzorowe małżeństwo, wierność swoim poglądom, choć godne szacunku i
        pochwały, to za mało.

Poza tym uważam że cała afera z tym związana jest grubymi nićmi szyta prze
        Jarosława i jego otoczenie.
        Wiadomym jest (potwierdził to kardynał Dziwisz) że to on wystąpił z taka prośbą.
        Nieprawdą jest że wyszła ona z kurii krakowskiej.
        Nieprawdą jest także że rząd przychylił się do tej prośby - decyzja należała
        tylko i wyłącznie do hierarchów kościelnych. a ci wyrazili zgodę bojąc się fali
        pieniackiej krytyki i ataków z wiadomych środowisk.
        Było jasne że ta decyzja podzieli naród. I taki był jej cel. Mit oblężonej
        twierdzy musi trwać dalej - na nim zawsze był budowany kapitał polityczny PiS. A
        że ceną było zakłócenie, wręcz zerwanie pięknego czasu narodowej żałoby - ci
        panowie mają to gdzieś - dla nich liczą się tylko polityczne profity.
        • Gość: do pis-ów Re: Wawel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.10, 23:59
          Opamiętajcie się i zrozumcie, jaką krzywdę zrobił Wujo swojej
          bratanicy w obliczu jej osobistej tragedii Partykularny interes
          maluczkiego ponad uczucia, o których zakompleksiony konus nie ma
          pojęcia
        • sssukub Re: Wawel 15.04.10, 00:12
          Rromerm, mam ten komfort, że nie musze słuchać nikogo w kwestii
          moich poglądów! ;P I nadal twierdzę, że jako jeden z niewielu
          POLITYKÓW miał odwagę głośno mówić co myśli w tym także o Katyniu!
          Naucz się czytać ze zrozumieniem, bo niestety widzę tu braki... Nie
          czuję, żeby moje komórki mózgowe pływały w basenie więc i z tą wodą
          przesadziłeś Wszystkowiedzący :P. Podziwiam Twoje teorie spiskowe,
          ale może lepiej pograj w pasjansa i nie nadwyrężaj się zbytnio...
          Dlaczego wypowiadasz się jako naród??? Masz kłopoty z rozdwojeniem
          jaźni? No przepraszam ale to ma swoją nazwe i to się leczy!
          Uważam, że cała afera związana z pochówkiem ośmiesza nasz kraj... A
          to jest bardzo przykre...
        • Gość: pax Re: Wawel IP: *.org.all.de 15.04.10, 00:41
          dla pogodzenia zwaśnionych stron i żeby nikt nie był stratny proponuję ciało pochować na wawelu a serce w warszawie lub odwrotnie.
          • Gość: hi Re: Wawel IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.10, 06:45
            a oderwana noge w kutnie, czemu nie
        • Gość: romek Re: Wawel IP: *.adsl.inetia.pl 18.04.10, 10:23
          Zło dobrem zwyciężaj
          www.tvn24.pl/-1,1652593,0,1,jaroslaw-kaczynski-czuwal-u-trumny-brata,wiadomosc.html
      • ortografik Re: Wawel 15.04.10, 09:56
        sssukub napisała:

> Czy wcześniej którykolwiek z polityków zrobił tyle dla ofiar Katynia, a tym samym dla Polaków.

A czy mówi Ci coś nazwisko Andrzej Przewoźnik? To tylko i wyłącznie dzięki temu człowiekowi i jego współpracownikom zrobiono cokolwiek w sprawie Katynia. To on wydeptywał ścieżki do wszelkich urzędów Federacji Rosyjskiej, by móc oddać należne honory miejscu wielkiej narodowej tragedii. Sam - bo pan prezydent wolał machać szabelką i psuć relacje polsko-rosyjskie, utrudniając przyspieszenie prac w Katyniu. To p. Andrzej znał każdy kamień i każdy pień katyńskiego lasu, nie tylko ludzi tam poległych i losy ich rodzin. Pan prezydent jedynie sygnował jego prace swoim nazwiskiem i funkcją. To oburzające, że trud i wysiłek tego człowieka przypisuje się osobie, o której wszyscy nagle zapomnieli, że wykorzystywała funkcjonariuszy BOR do wyprowadzania psów i robienia zakupów, a gdy protestowali, zamykała drogę awansu zawodowego.
        • Gość: karol Re: Wawel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 10:17
          tylko ludzie bez honoru i godności mogą w dobie żałoby narodowej
          wypisywać takie teksty. jeśli nawet są rzeczy za które mozna prezydenta
          krytykować to czlowiek normalny po prostu patriota bez wzgledu na opcje
          polityczna powstrzymalby sie z takim tekstami tydzien czy dwa. coz
          maluczcy tego nie rozumieją. p. Przewoźnik był urzędnikiem, który
          wykonywał polecenia prezydenta. trudno żeby prezydent Polski sam
          wycierał dywany przed rosyjskimi urzędnikami. po wpisie widac ze
          agentow sowieckich nadal w Polsce wielu.
          • ortografik Re: Wawel 15.04.10, 10:28
            Ja natomiast widzę, że nasz kraj to jedno wielkie skupisko licytujących się hipokrytów. Im większy hipokryta, tym większy "patriota".
    • Gość: senator Amerykański Senat oddał hołd prezydentowi IP: 80.48.4.* 15.04.10, 00:25
      Rezolucja: "Prezydent Kaczyński był wybitnym mężem stanu, który odgrywał
      kluczową rolę w ruchu "Solidarności" i był szeroko podziwiany w USA jako
      przywódca oddany sprawie promowania wolności i godności ludzkiej."
      • Gość: JA Re: Amerykański Senat oddał hołd prezydentowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 00:42
        PREZYDENCKA PARA GODNA WAWELU.
      • Gość: hi Re: Amerykański Senat oddał hołd prezydentowi IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.10, 06:51
        był po prostu agenciakiem ich interesów i nic więcej, a Obama musi być
        na pogrzebie tylko z jednego powodu, politycznego interesu. Jak
        Prezydent Rosji na 100% będzie i mogłoby nastąpić ocieplenie relacji
        Polaków z Rosjanami, to przedstawiciel dotychczasowych jątrzycieli i
        podpuszczaczy Polaków na Rosjan też musi być, aby ratować co się da.
    • sliwovica Re: Wawel 15.04.10, 08:39
      Jesteśmy w centrum hekatomby tragedii narodowej. Chcemy czy nie chcemy
      jesteśmy żywo włączeni w krwioobieg żałoby. I to się należy zabitym, i
      należy sie też, i żywym po to aby tym drugim okazać emocjonalną
      przynależność do narodu polskiego. Takie włączenie się w smutek okazują
      dalekie narody zamieszkałe w Brazylii, Kanadzie, USA Chinach , Indiach i
      innych, co wiecie.
      I nie ma od tego ucieczki. Pozostaje tylko wybór stylu. Jak się zachować.
      Wawel - tak czy nie?
      Wg mnie, szarego czlowieka, Prezydent z Małżonką mogli być pochowani w Światyni
      Opatrzności Bożej w Warszawie by dać poczatek Panteonu Narodowemu.
      Wawel? Niech będzie i Wawel skoro jest takie życzenie.
      Można się spierać czy tam leżą wielcy , zaslużeni dla Narodu czy tylko tacy z
      racji urodzenia czy emocji. Pamiętam różne opinie na temat Kościuszki,
      Marszałka, i innych. Nie miejsce i czas by o tych opiniach pisać.

Ale wstrętnym jest, żałosnym i podłym zasłaniać wykopany grób po to aby tam
      nie pochować człowieka.
      Piszecie, że nie byliście zwolennikami Lecha Kaczyńskiego. I ja na niego nie
      głosowałem. Sytuację dzisiejszą sobie wyjaśniłem w prosty sposób. Przecież to
      jest nasz wbraniec, prezydent.
      Przecież on pochodził w prostej linii z opozycji. Dodam jego zaslugi w
      utrwaleniu pamięci Powstania Waszawskiego, Katynia i innych ważnych zdarzeń i
      moje wątpliwości odpadły ode mnie. Mam szacunek dla Niego.
      I dlatego nie biorę udziału w tej hańbiącej przepychance " Wawel - tak czy
      nie. Po prostu, wybrano Wawel i niech tak sie stanie.
      Niech spoczywaja w spokoju!

Dziwi mnie też chwiejna postawa kardynała, który mota się odpowiadając czyja
      to była ta "wawelska" inicjatywa. Wstyd!

• firstkaktus Re: Wawel 15.04.10, 09:10
      Przykro mi jak na to patrzę . Mieliśmy w ciągu pierwszych dwóch dni od
      katastrofy niezaprzeczalną szansę aby ocieplić stosunki z Rosją ( sami się do
      tego garnęli ) , uspokoić polityczną rozróbę wśród polskich parlamentarzystów i
      działaczy wsiech partii wogóle . I co się takiego wydarza ? W imię interesów
      jednej opozycyjnej partii i jednego małego człowieka ( notabene lidera tej
      partii ) dochodzi do sytuacji , ww której Polak staje naprzeciw Polaka i obrzuca
      inwektywami . O co ? O zwłoki , którym wszystko jedno gdzie spoczną byle w
      spokoju . Działacze Platformy , PSL nawet SLD zaaangażowani są mocno w sprawy
      związane z godnym uczczeniem ofiar tej niespotykanej dotąd tragedii . Niestety .
      Ich jedyny realny przeciwnik polityczny (PiS) już w poniedziałek rozpoczął
      kampanię prezydencką , czego na razie wielu zdaje się nie dostrzegać . W śmierci
      swojego brata , wytrawny polityk jakim jest Jarosław Kaczyński dostrzegł jedyną
      i niepowtarzalną szansę na zaistnienie w tej kampanii , stąd pomysł tzw.
      "rodziny" o pochówku na Wawelu i wielokrotne telekonferencje z kard. Dziwiszem
      , który również swoimi decyzjami nie pozostawia wątpliwości komu udziela swej
      przychylności w nadchodzących wyborach . Jeśli do tej pory PiS nie wystawił
      kandydata , dam sobie wszystkie paznokcie obciąć , że Jarek zrobi skok na urząd
      Prezydenta RP , grając na uczuciach obywateli (a Polacy mają skłonność do
      empatii )śmiercią brata i bratowej w imię swoich partykularnych interesów . Od
      siebie dodam , że byłaby to zagrywka wybitnie perfidna . W prasie radio tv
      pojawiają się już opinie , jakoby cała Polska ( czytaj PO, PSL ,SLD) próbowało
      uwikłać prezesa w rozgrywki polityczne i podnosi się larum , że brzydko grają .
      Tyle tylko , że nie grają wogóle . Trochę przypomina mi to wrzaski
      propagandzistów niemieckich z lat trzydziestych , jak to oni byli prześladowani
      . Ładnie , a wręcz koncertowo Pani Monika Olejnik załatwiła eurodeputowanego PiS
      Bielana . Najpierw zadała serię pytań na które Bielan gładko i bez zająknięcia
      odpowiadał . M.in. pytanie o inicjatora pochówku na Wawelu . Odpowiedź brzmiała
      : oczywiście Dziwisz oraz rodzina Pana Prezydenta - autorytatywnie podpierając
      się tym że był świadkiem rozmowy . I Nagle strzał w kolano zadany z kamienną
      twarzą przez Panią Olejnik . Fakty są takie . Dziwisz w wywiadzie dla TVN mówi:
      Inicjatorem pomysłu i jego upierdliwym lobbystą ( kilkakrotne telefony do
      Dziwisza ) był Jarek Kaczyński . Bielan zbladł ale ściemnił że o to mu chodziło
      . Strzał drugi . Córka Lecha chce aby ojciec został pochowany w Warszawie .
      Hipokryzja i obłuda funkcjonariuszy PiS została pokazana w całej swojej krasie .
      Prezydent Kaczyński był jedynie odbiornikiem i wykonawcą woli brata i jego
      ugrupowania . Był Prezydentem RP i to byłoby wszystko . WAWEL to miejsce
      spoczynku osób wybitnych . Miejsce Lecha jest raczej w gronie osób zasłużonych (
      w taki czy inny sposób ale jednak ) . Temu gronu do Wawelu nie po drodze . Na
      myśl przychodzi mi apel do decydentów tego pochówku . Panowie , Bracia , Rodacy
      ! Nie deprecjonujmy znaczenia krypty na Wawelu . To jeden z największych
      polskich symboli . Jeśli zaczniemy rozmieniać się na drobne i każdego medialnego
      nieboszczyka grzebać właśnie tam , to ranga symbolu upadnie a sam Wawel
      przestanie być WAWELEM ! Panie Dziwisz , zdaję sobie sprawę jak trudno
      dostojnikowi kościelnemu przyznawać się do błędów ale już najwyższy czas to
      zrobić bo może być za późno . Jątrzenie społeczeństwa jest chyba ostatnią rzeczą
      na które miałby Pan ochotę . No chyba że podoba się Panu obrazek dwóch grup
      rozdzielanych kordonem policji aby sobie oczu nie wydrapały w imię własnych
      przekonań . Decyzja niefortunna i pociągnie za sobą daleko idące następstwa .
      • Gość: Kamerad Re: Wawel IP: 217.28.159.* 15.04.10, 09:41
        >Panie Dziwisz , zdaję sobie sprawę jak trudno
        dostojnikowi kościelnemu przyznawać się do błędów ale już najwyższy
        czas to zrobić bo może być za późno . Jątrzenie społeczeństwa jest
        chyba ostatnią rzeczą na które miałby Pan ochotę.<

Jawohl Herr Kamerad!
        • Gość: ośw. Re: Wawel IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.10, 09:51
          Kazdy kto jest tak wściekle przeciw napewno nie jest Polakiem
          kiedys to sie mówiło "polaczki" a teraz "polaczkopodobni", to wszystko
      • Gość: piotrek Re: Wawel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 09:52
        Nie zastanawiałem się w ogole nad tym, gdzie prezydent zostanie
        pochowany. Gdy ta informacja się pojawiła, Wawel, to ja przyjąłem.
        Nie widzę żadnego powodu na NIE. Skoro piszący w tak haniebny sposób
        o Polsce Miłosz tam spoczywa? Skoro spoczywa tam zamachowiec stanu,
        ten który przerwał ciągłość władzy II RP i naruszył konstytucję
        kwietniową?

Sens tej politycznej nagonki coraz bardziej skierowanej na Jarosława
        wbrew oczywistym faktom jest inny. Nie chodzi inspiratorom
        zamieszania o miejsce pochówku. Dla nich to bez znaczenia tak na
        prawdę. Chodzi o wielki strach który się zrodził przez obserwację
        reakcji Polaków, wielki strach przed miażdżącym zwycięstwem Jarosława
        Kaczyńskiego w pierwszej turze.
      • sliwovica Re: Wawel 15.04.10, 10:47
        Bardzo ciekawie i analitycznie wypowiedzieli się teraz i forstkaktus i
        Piotrek. I obaj mają wiele racji. Sytuacja jest bardzo czytelna.

Nie ma nic bardziej wulgarnego i bardziej obrzydliwego jak granie na
        emocjach tłumu żałobników przy pomocy zwłok. I to rodziny. Obrzydliwe i już!!!
        Czy ludzie to pojmą? Czy zrozumieją o co chodzi - czas pokaże.
        Jestem bardzo ciekawy co teraz powie ...brat? I nie jest to zwykła ciekawość.
        Dodam, że Świat na nas patrzy i znowu sie dziwi! Wstyd!
      • Gość: Skaut Re: Wawel IP: 213.76.179.* 15.04.10, 11:56
        Panie kaktus! We własnej sygnaturce składasz pan hołd wiedzy, zdaje się... To
        DOWIEDZ się pan choćby, co znaczy powiedzenie "strzelić sobie w stopę"...Ponadto
        DOWIEDZ się pan, że w Polsce zwyczajowo do duchownych katolickich zwraca się
        "proszę księdza, księże, ekscelencjo, eminencjo", a nie "panie"... Per "pan" do
        papieża mówił onegdaj jakiś stary rabin... Rodzina?...
        Tylko to sprawia, że pana "harcerskie pozdrowienia" są szyderstwem.Może zamierzonym.
        • Gość: firstkaktus Re: Wawel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.10, 12:26
          Pisałem o strzale w kolano - to bolesne i było widać to po minie Pana Bielana .
          Co do eminencjo itp. to nie piszę i nie zwracam się do urzędu , nie wymieniam
          zajmowanego stanowiska . Zwracam się do Pana Dziwisza jak do każdego innego
          obywatela tego kraju . Myślę , że taka osoba jak kard.abp Dziwisz nie miałby
          mi tego za złe . Wytykanie tego trąca trochę kościółkową zaściankowością . Co do
          pozdrowienia - jest szczere . Czuwaj ma swoje znaczenia i zamierzonym przeze
          mnie jest , by owo pozdrowienie również zmuszało do myślenia .

Czuwaj . K.
          • Gość: ZHR Re: Wawel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 12:45
            Harcerz? Chyba radziecki pionier.
            • Gość: Kaktus Re: Wawel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.10, 14:25
              Opluwaj i gardź każdym kto nie z nami - pierwszy punkt prawa harcerskiego wg.
              ZHR . Nieźle ci to wychodzi ! Idź słoneczko do kościółka i się gorąco
              wyspowiadaj , na tacę daj i poleż tytułem pokuty krzyżem pod kruchtą aż ci
              członki zesztywnieją . Na pewno wróci ci zadowolenie z siebie .
              Ps. Byłbym zapomniał. Prysznic weź . Zalatujesz wonią pisuaru .
    • Gość: awa Re: Wawel IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.10, 10:57
      Goście
      wiadomosci.wp.pl/gid,12172237,title,Przywodcy-ktorzy-przybeda-na-pogrzeb---zdjecia-,galeria.html?ticaid=19fe2
    • Gość: z blogu Niech Wawel Nas podzieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 12:52
      Świetny dzisiejszy wpis na blogu Aleksandra Ściosa.

Nim akcja dezinformacyjna, pod hasłem "bądźmy razem" dokonała
      nieodwracalnych spustoszeń wśród zagubionego społeczeństwa, stała się
      rzecz, którą wolno postrzegać jako dobre zrządzenie losu. Dla
      każdego, kto zna ludzką naturę, nie będzie tajemnicą, że fałsz i
      skrywana nienawiść nie potrafią długo zasłaniać twarzy i muszą
      zedrzeć maskę w konfrontacji z prawdą. Tym bardziej – gdy podstępna
      "jedność", sączona w codziennym przekazie medialnym wynika z intencji
      oszukania własnego społeczeństwa.

Od chwili, gdy poinformowano, że Rodziny Lecha i Marii Kaczyńskich
      zdecydowały, iż para prezydencka spocznie w Katedrze Wawelskiej -
      spadły ostatnie maski obłudy, ukrywanej dotąd umiejętnie za parawanem
      cynicznego nakazu. Spektakle sprzeciwu wobec tej decyzji, urządzane
      przez niektóre środowiska i media obnażyły faktyczny stan umysłów i
      serc, a tłumiona w okresie "żałobnej propagandy" nienawiść, ponownie
      stała się znakiem rozpoznawczym piewców "narodowego pojednania".
      Myślę, że stała się rzecz bardzo dobra, jak zawsze, gdy wyzwolone
      zostają prawdziwe intencje i zamiary – jeśli nawet ceną tego
      doświadczenia jest nasz wielki smutek. Nie ma też najmniejszego
      przypadku, że atak nastąpił właśnie w momencie ujawnienia miejsca
      pochówku Pary Prezydenckiej.

W polskiej tradycji pogrzebowej, nie było chyba tak spektakularnego
      sprzeciwu wobec woli rodzin osób zasłużonych, jak ten, którego
      jesteśmy świadkami. Na żadnym innym przykładzie nie widać dobitniej,
      jak obca polskiej kulturze i wielowiekowej tradycji jest grupa,
      ośmielająca się na aroganckie podważanie prawa do określenia miejsca
      spoczynku bliskich. To najmocniej rażący przykład upodlenia i
      zdziczenia ludzi, aspirujących do kręgu cywilizacji zachodniej, a
      nawet mieniących się elitą.

Nie ma nawet potrzeby wyjaśniania, że z decyzją Rodziny Prezydenta
      można się nie zgadzać, jednak elementarne zasady kultury oraz
      szacunek, jakim w polskiej tradycji obdarzamy osoby zmarłe nakazuje
      milczeć w kwestiach tak głęboko zależnych od woli najbliższej
      rodziny. Tymczasem - przykłady zachowań i publikacji, z jakimi mamy
      do czynienia świadczą, że ta kultura i tradycja są obce ludziom,
      którzy już zainicjowali i prowadzą kampanię sprzeciwu.

Tym wszystkim, którzy mówią dziś "Wawel nas podzieli" trzeba
      powiedzieć, że będzie to podział niezbędny i dla Polski potrzebny –
      jak zawsze, gdy oddziela się swoich od obcych, by ratować zagrożoną
      tradycję i kulturę. Jeśli czują się podzieleni, bo nie mogą znieść
      myśli o krypcie prezydenckiej na Wawelu – sami wykluczają się z kręgu
      wartości, jakie reprezentował Prezydent Kaczyński – a ponieważ są to
      te same wartości, których strażnikami byli królowie i poeci pochowani
      w wawelskiej katedrze, nie mają najmniejszego prawa podnosić głosu w
      sprawach, które ich nie dotyczą.

Stała się rzecz dobra, jeśli już dziś możemy dostrzec jak fałszywy
      jest nakaz wymyślony przez namiestnika Komorowskiego, z którego
      wystąpienia zaczerpnięto hasło "bądźmy razem". Przypomnę, że poseł
      Zbigniew Kozak zarzuca właśnie Komorowskiemu inspirowanie protestów
      przeciwko pochowaniu Pary Prezydenckiej na Wawelu. Wpisuje się to we
      wszystkie haniebne działania, jakie ten człowiek podejmuje po śmierci
      Głowy Państwa.

Nietrudno się domyśleć, że wściekłość wszelkiej maści hipokrytów,
      kryjących się dotąd za żałobą wywołuje fakt, że pochowanie Marii i
      Lecha Kaczyńskich w krypcie na Wawelu sprawi, iż na wieki zostanie
      zachowana pamięć o tych postaciach i nie da się jej nigdy wykreślić z
      historii Polski. W perspektywie życia ludzi, którzy dziś rządzącą
      Polską, a których pamięć zniknie na przestrzeni jednego pokolenia –
      ta świadomość musi budzić najniższe instynkty i wściekłe reakcje.
      Oni wiedzą, że krypta na Wawelu oznacza trwałość wszystkich idei, za
      które oddał życie Prezydent Kaczyński i choćby jutro już oddali nas
      we władanie "rosyjskich przyjaciół" - prezydencka krypta nie pozwoli
      zapomnieć o wolnej Polsce.

Myślę, że mądra decyzja Jarosława Kaczyńskiego i Rodziny Prezydenta,
      już dziś jest świadectwem zwycięstwa. To "podział" i decyzja dobre
      dla Polski.
      • Gość: firstkaktus Re: Niech Wawel Nas podzieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.10, 12:58
        Kim jest Aleksander Ścios na Boga ?
      • Gość: hi Re: Niech Wawel Nas podzieli IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.10, 13:47
        tylko rusz głową,
        Wawel to nie folwark rodziny Kaczyńskich, nie jest też folwarkiem
        Dziwisza, dlatego to nie oni są uprawnieni do decydowania że chcą
        akurat na Wawelu. Wiesz u siebie na własnym podwórku tak, ale akurat to
        podwórko ma swojego właściciela - należy do NARODU POLSKIEGO.
        • Gość: patriota Re: Niech Wawel Nas podzieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 14:08
          A naród ten prawdziwy nie mylić z fałszywym i zakłamanym chce aby para
          prezydencka była pochowana na wawelu i dajcie już sobie na luz....
          • Gość: hi Re: Niech Wawel Nas podzieli IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.10, 14:53
            jeżeli według ciebie ten prawdziwy naród to Jarosław K. i Dziwisz, no
            może i ty, to ja nie mam już nic więcej tobie do powiedzenia, czuwaj
            narodzie samozwańczy
            • rromero Re: Niech Wawel Nas podzieli 15.04.10, 15:41
              >Kazdy kto jest tak wściekle przeciw napewno nie jest Polakiem
              >kiedys to sie mówiło "polaczki" a teraz "polaczkopodobni", to >wszystko
              Ktoś kto tak pisze może i jest Polakiem (ja nikomu tego nie odbieram) ale na
              pewno jest też kretynem. Parę innych określeń by się jeszcze znalazło ale w czas
              żałoby nie przystoi ich przytaczać.

Trudno - stało się i się nie odstanie, a stało się źle. Wolą wąskiego grona (nie
              ważne czy jednej czy więcej osób) popsuto to co było piękne. Wywołano konflikt
              który będzie trwał jeszcze zapewne długo i jego temperatura raczej wzrośnie niż
              opadnie. Konflikt strasznie niepotrzebny.
              Oto znów wróciły epitety o prawdziwych polakach i fałszywych, o liberałach,
              komuchach i jedynych obrońcach jedynej prawdy ...
              • Gość: hi Re: Niech Wawel Nas podzieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 22:05
                Rromero, po pierwsze nie pisz z pracy, bo jak Cię z niej wywalą to
                też będzisz zwalał na Kaczyńskich...
                Po drugie, z wielu Twoich wypowiedzi wynika, ze jesteś jednym z tego
                wąskiego grona jątrzycieli na forum! Więc weź sobie słowa, które
                napisałeś do serca i zamilknij człowieku, bo w tej chwili Twoje
                larum jest nie na miejscu!
                • Gość: hi Re: Niech Wawel Nas podzieli IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.10, 23:16
                  nie podszywaj się pod innych ty prawdziwy, a czemu to ty miałbyś nie
                  zamilknąć tylko inni mają
                  • Gość: hi Re: Niech Wawel Nas podzieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.10, 00:22
                    hihihhh, ja jestem wszystkowiedzący, najmądrzejszy, the beściak, jak
                    większość na tym forum ;p! Więc idąc tym tropem, zgodnie z forumową
                    tradycją, mogę se tu pisać co zechcę!
    • Gość: v Re: Wawel IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.10, 15:35
      plock.gazeta.pl/plock/1,35681,7772919,Jan_Wackowski__Jak_to_wyglada__Naprawde_brak_mi_slow___.html
    • Gość: ave............... Re: Wawel IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.10, 17:27
      cały świat docenia Państwa Kaczyńskich....tylko nie swoi....
      kiedy my zmądrzejemy jako naród...Polacy i Patrioci oddali życie dla kraju a
      ludzie plują jadem!!!!
      • Gość: hi Re: Wawel IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.10, 23:41
        bzdury pleciesz, K. to prezydent jak Wałęsa i Kwaśniewski z układu
        okrągłego stołu, po oszukańczej, przestępczej eliminacji środowisk
        polskich patriotów (od lewicy po prawicę) z życia publicznego przez
        czerwono-różową mafię, która przywłaszczyła całą polską gospodarkę i
        na dodatek zadłużyła kraj (nas Polaków) na 200 miliardów dolarów.
        Wikłając nas do tego w przestępcze grabieżcze wojny i okupacje innych
        narodów czyniąc z nas współwinnych mordu na około 1 milionie
        Irakijczyków. Za każde oszustwo, za każdą kroplę przelanej krwi, za
        każde zaniechanie jest KARA. Myślę, SPRAWIEDLIWY Bóg tego nie wybaczy
        i sprawcy śmierci tylu niewinnych ludzi będą się smażyć w katolickim
        piekle i na nic zdadzą się zawierzenia Świętej Panience, krzyże na
        piersiach i "cuda" Wojtyły.
        Katastrofa jaka się wydarzyła dowodzi, że Bóg tak chciał. Zdaje się
        też krzyczeć do Nas: Polacy nie tędy droga, popatrzcie ile mają do
        powiedzenia wasi kapłani, wasi święci.
    • Gość: mesalka Re: Wawel IP: 77.222.245.* 15.04.10, 20:11
      ...........może jakiś pomnik na Tumskiej......oj przepraszam-na
      OddziałBank Street.....???
      • Gość: Franio Re: Wawel IP: *.plock.mm.pl 15.04.10, 21:52
        Czyli na ulicy Bankowej bo Tumskiej juz nie ma!
        • Gość: wola Re: Wawel IP: *.xdsl.centertel.pl 15.04.10, 23:26
          >chmura pyłu z islandzkiego wulkany może sparaliżować ruch lotniczy w >naszej
          części europu na najbliższe dwa dni. Może to spowodować że >niemożliwe stanie
          się przybycie dużej części gości na niedzielne >uroczystości pogrzebowe.

Czyżby dopust Boży za zarozumiałość i pyszałkowatość (żywych)?
          • Gość: bez obaw Re: Wawel IP: *.aof.su 15.04.10, 23:42
            Jeśli rozpatrywać to w tych kategoriach, to czarna chmura pyłu wulkanicznego bardziej pasuje do sprawki szatana, który chce przeszkodzić w realizacji Bożego planu. Ale bez obaw, wszystko będzie dobrze. Podczas niedzielnych uroczystości pogrzebowych w katedrze na Wawelu trumny z ciałami pary prezydenckiej będą umieszczone przed ołtarzem koronacyjnym królów polskich, a potem spoczną na Wawelu w sarkofagu z onyksu i żadna chmura temu nie przeszkodzi.
            • Gość: hi Re: Wawel IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.10, 23:57
              jestes małej wiary, a raczej w ogóle nie wierzysz w MOC BOGA, a
              popatrz Szmajdziński współwinny wysłania Polaków do mordowania i
              torturowania Irakijczyków już po tamtej stronie - wierzę, że na
              sprawiedliwym sądzie, a popatrz Szczygło co to parę dni temu nic
              złego nie widział strzelaniu z helikopterów do niewinnych ludzi, a
              popatrz P. Kaczyński pomagający bandytom zabijać innych, a popatrz na
              resztę co ponoszą grzech zaniechania sprzeciwienia się tym zbrodniom,
              popatrz kapelani, generałowie już widzą swoje czyny i zaniechania,
              już widzą spowodowaną krew i cierpienie.
          • Gość: hi Re: Wawel IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.10, 23:47
            ciekawe kogo teraz strąci,
            mam nadzieję, że kilku naszych winnych naszego udziału w zbrodni
            napaści na inny kraj, za krzywdę innych już odpowiada
            • Gość: hi Re: Wawel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.10, 00:17
              błahahaa! Jest wolność słowa i wyboru niezarejestrowanych ników!
              Jeśli tak Ci zależy na tym, żeby być odrębną jednostką i żeby nikt
              się pod Ciebie nie podszywał to się zlaoguj (to nie jest zbyt
              skomplikowany proces - dasz radę ;PPP), no chyba, że ze swoimi
              poglądmi wstydzisz się założyć konto. Na tym forum jest moda na
              anonimowe opluwanie innych.
    • Gość: Waldek Re: Wawel Pożegnanie IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.10, 04:20
      www.youtube.com/watch?v=zTaX1Je3fOE&feature=player_embedded
      • sliwovica Re: Wawel Pożegnanie 16.04.10, 09:42
        Piękny film.
        I proszę Was, skończmy juz tę plugawą dyskusję tutaj.
        Chociaż, my w Płocku dajmy spokoj temu co obrzydliwe, tej kłótni nad trumnami.
      • Gość: krytyk filmowy Pożegnanie -Oskary gwarantowane IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.10, 10:22
        Wszystkie przyszłoroczne Oskary pewne na bank - zgłaszać SUBITO!
        Dzieło tak wielkie, że można znieść tylko pierwsze 3 sekundy.
        Patos i egzaltacja poraża, może powalić.
        Dalej nie będę analizować z uwagi na żałobę.
        • Gość: M. Re: Pożegnanie -Oskary gwarantowane IP: *.118.c84.petrotel.pl 18.04.10, 12:32
          Mi się bardzo nie podoba opcja Wawelu... i szczerze mówiąc uważam, że były Pan
          Prezydent aż tak nie zasłużył się krajowi, jak osobistości na Wawelu
          spoczywające. Taka jest moja opinia.
          "A swoja drogą taki Gosiewski awansował do intelektualnej elity narodu... Jak
          mało potrzeba, wystarczy zginąć w wypadku..." - cytat z innego forum, bez
          prawicowych i moherowych oszołomów.
          Pozdrawiam, M.
      • Gość: hołd prezydentowi Re: Wawel Pożegnanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.10, 10:33
        www.youtube.com/watch?v=WZOIvtjmoaM
    • Gość: Junior Re: Wawel IP: *.plock.mm.pl 16.04.10, 09:50
      ludzie kochani dajta już se spokój to gdzie Kaczyńskiego pochowają to nie jest
      problem na miarę głodującej afryki żeby go tak roztrząsać
    • ortografik Re: Mam juz dość tej żałoby tzw. narodowej 16.04.10, 10:30
      andrzej_z_gor napisał:
      > Czy w nasze współczesnej
      > ( i każdej innej zresztą) rzeczywistości, człowiek na eksponowanym stanowisku,
      > człowiek znany milionom, czy ten człowiek, jeśli ma wyraziste osobiste
      > przekonania i bez względu na okoliczności ich się nie wyrzeka, może w ogóle
      > „łączyć”?

On nie tylko może, ale musi, proszę Pana, łączyć. To nie jest prezes jakiegoś banku, to nie jest prezes jakiegoś Orlenu, to nie jakiś biznesmen, to nie jakiś polityk reprezentujący interesy jakiejś partii czy jakiegoś okręgu wyborczego. To prezydent, proszę Pana. I jego jedyne zadanie do zrealizowania to jedność narodowa i wspólny interes społeczny, a nie pielęgnowanie własnych fobii i promowanie "przewodniej roli partii" - jego partii.
      Cześć i chwała ludziom, którzy nie wyrzekają się swoich przekonań. Muszą jednak wtedy pamiętać, by wyrzec się dążeń do piastowania funkcji publicznej, która z założenia czuwa nad przestrzeganiem konstytucji gwarantującej równość wszystkim obywatelom Rzeczypospolitej Polskiej, która "jest dobrem wspólnym wszystkich obywateli". Nie ma więc prawa być folwarkiem radykała i introwertyka, który nie potrafi uszanować światopoglądów i dążeń innych głup społecznych. To funkcja, która ma obowiązek podejmowania działań umożliwiających w maksymalnym stopniu osiągnięcie konsensusu społeczno-politycznego. A jeśli o tym zapomina lub świadomie dąży do zaprowadzenia "jedynie słusznego porządku", wówczas nie ma prawa mienić się mężem stanu i głową całego państwa.
      • henrykkreuz Re: Mam juz dość tej żałoby tzw. narodowej 16.04.10, 11:29
        Nie wnikając w szczegóły, czy ŚP Lech Kaczyński spełniał te kryteria
        czy nie, to przyznać muszę, że właśnie taka jest rola Prezydenta
        Państwa, a nie watażki z czarnego lądu. W Polsce dla tej prostej i
        oczywistej prawdy zrozumienia jeszcze nie ma, i ma nie być. Robi się
        wiele by nie było też w przyszłości zaprzęgając do tego celu siłę z
        ludzkich emocji wywołanych ogromną tragedią. Taka gra na naszej
        słowiańskiej duszy jak na skrzypcach.
        • Gość: menel Re: Mam juz dość tej żałoby tzw. narodowej IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.10, 12:36
          Megolomańska i groteskowa próba wykreowania mitu i oparcia na tym
          micie próby odwojowania. Mrzonki o wielkości i odbudowanie
          utraconego poparcia a z czasem może i pozycji.
          Przypominam sobie, że czegoś podobnego próbowano już wcześniej, ale
          z zupełnie innym zamysłem. W stanie wojennym SB podjęło próbę
          ośmieszenia internowanego L.Wałęsy. Rozpowszechniali, również przez
          pocztę, list zwierający zapis rzekomo podsłuchanej rozmowy L.Wałęsy
          z bratem, w której to rozmowie mówi do brata, że ich ród wywodzi się
          z Piastów, są z kólewskiego rodu i po spełnionym w służbie Ojczyzny
          życiu należy mu się miejsce na Wawelu, bo jest Piastem równy królom
          Polski. Miałem taki list w ręku.
          Nikt przytomny na umyśle nie dał wiary tym prymitywnym bredniom.
          Z kolei w wolnej już Polsce były rozsyłane przez środowisko
          Porozumienia Centrum (poprzedniczka PiS) listy wzywające do wsparcia
          ich, bo mają TAAAAAAAAKIE WIEEEEELKIE zasługi dla kraju, że tylko im
          się należy władza. Takie listy też miałem w rękach, wylądowały tam
          gdzie ich miejsce w koszu; mam nadzieję, że mimo to historycy
          natrafią na nie. Te listy dobrze byłoby pokazać dzisiaj, by
          uprzytomnić ludziom, że megalomania i obsesja władzy u tego
          środowiska to nie jest świeża przypadłość.
          W sumie razem wygląda to wręcz groteskowo.
      • Gość: szok Re: Mam juz dość tej żałoby tzw. narodowej IP: 80.48.4.* 16.04.10, 12:06
        "Cześć i chwała ludziom, którzy nie wyrzekają się swoich przekonań. Muszą jednak
        wtedy pamiętać, by wyrzec się dążeń do piastowania funkcji publicznej"

Ten jeden fragment dyskwalifikuje kompletnie Twój poziom moralny. Widać, że
        pierwszy nie TW na fotelu Prezydenta III RP doskwierał mocno.
        • ortografik Re: Mam juz dość tej żałoby tzw. narodowej 16.04.10, 14:19
          Wyjmowanie z kontekstu to jak widać specjalność dobrze opanowana przez Pana i Panu podobnych ludzi. A jak to się ma do Pańskiego poziomu moralnego tudzież etycznego? Ot, jak łatwo rzucić kamieniem...
    • Gość: shred Biorę teraz przykład z braci Kaczyńskich IP: *.203.c69.petrotel.pl 16.04.10, 12:06
      Jestem wdzięczny braciom Kaczyńskim za to, że nauczyli mnie jak odczytywać różne
      zdarzenia i ich sekwencję. Nauczyli mnie jak wyciągać z tego wnioski. A te
      wnioski pozwalają mi ocenić intencje ludzi, którzy stoją za tymi zdarzeniami.

Dlatego jestem wdzięczny braciom Kaczyńskim, że tego mogłem się od nich nauczyć
      - teraz pozostanie mi już tylko jeden z nich.... ;(((((((

Ale dosyć tego chlipania, do rzeczy. Jakom rzekł bracia Kaczyńscy nauczyli mnie
      odczytywać obraz z rozsypanych puzzli a zatem:

Zapadła decyzja o Wawelu > nikt się do niej nie przyznaje > nie przyznaje się,
      bo się wstydzi albo boi > boi się albo wstydzi bo wiedział, że taka będzie
      reakcja > jeżeli wiedział, że taka będzie reakcja to zrobił to specjalnie > kto
      mógł zrobić to specjalnie > przecież nie Dziwisz > jeśli nie dziwisz to znaczy,
      że Kaczyński.

Jest to oczywista oczywistość i nikt nam nie wmówi, że białe jest białe a czarne
      czarne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka