IP: *.250.c69.petrotel.pl 06.08.09, 20:23
Proszę o kontakt osoby których dzieci dotyczy ten problem.Wczoraj dowiedziałam
się w poradni rehabilitacyjnej że moje dziecko ma skoliozę.Ma jedno ramię
wyżej od drugiego , bioderka krzywo i łopatki.Co robić jak pomóc dziecku, u
jakich lekarzy szukać pomocy.Dodam moja córcia ma lata.
Obserwuj wątek
    • Gość: koala Re: skolioza IP: *.250.c69.petrotel.pl 06.08.09, 20:29
      Chciałam dodać wyżej że dziecko ma 4 lata.
    • 1975mada Re: skolioza 07.08.09, 08:53
      Moja ma 6 lat. Na razie ćwiczenia, ćwiczenia i jeszcze raz ćwiczenia .Oczywiście
      super gdyby nauczyła się pływać.
      Starsza ma 16 lat i ona będzie miała gorset rehabilitacyjny.
      • Gość: koala Re: skolioza IP: *.250.c69.petrotel.pl 07.08.09, 09:08
        Czy jeszcze coś oprócz ćwiczeń mogę robić a może poszukać masażysty.Na ćwiczenia skierowała dr.Królikowska z Tysiąclecia ale to dopiero w październiku będą grupowe.Jak lepiej szukać indywidualnych czy grupowych.
        • Gość: Kobapa03 Re: skolioza IP: 213.76.179.* 07.08.09, 14:47
          Mój synek ma 6 lat i również zdiagnozowaną przez dr Królikowsą
          Skoliozę, jak pisała Pani powyżej, oprócz ćwiczeń i pływania nic
          lepszego nie da się zrobić. W/g mnie polecałabym Ci zdecydowanie
          ćwiczenia indywidualne, też przerabiałam ten temat, ale w zasadzie
          zależy to od dziecka. Poza tym dr. napewno na skierowaniu na
          ćwiczenia wybrała w jakiej formie mają przebiegać ćwiczenia czy
          grupowe czy indywidualne - pzdr
          • Gość: Pacjentka Re: skolioza IP: *.winn.cable.ntl.com 10.08.09, 09:13
            Witam,
            Ja jestem mama ale to ja mialam bardzo powazna skolioze jakies 17 lat temu jako
            nastolatka. Wtedy uratowal mnie od operacji dr Klatka. Niestety juz nie zyje.
            Moja skolioza byla juz wlasciwie w stadium kwalifikujacym do operacji. Doktor
            przepisal mi nieustajace bardzo ciezkie wysilkowe cwiczenia (na Tysiaclecia),
            dwa razy bylam na turnusie rehabilitacyjnym i mialam zwolnienie z WFu. Dlaczego?
            Bo majac skolioze powinno sie unikac wszelkich cwiczen zawierajacych element
            skoku, tzn: bieganie, skakanie, gra w siatkowke, koszykowke itp nie wchodza w
            gre. Poza tym ja mialam bole kregoslupa i na to mialam zabiegi. Z moich
            osobistych doswiadczen wynika tyle, ze najbardzej pomogly mi cwiczenia i
            plywanie zabka, bo wyciaga caly kregoslup. Najwazniejsze to wzmocnic miesnie
            podtrzymujace kregoslup i lopatki. Dodam, ze cwiczenia nalezy kontynuowac caaaly
            czas przez 7 dni w tygodniu latami, do zakonczenia procesu kostnienia, czyli do
            wieku okolo 20 lat. Powodzenia mamy. Wytrwalosc sie oplaca.
        • Gość: Mama Darii Re: skolioza IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.09.09, 17:41
          Nie wiem czy jeszcze zaglądasz tutaj ale jeżeli tak to koniecznie walcz o swoją
          córkę.Skolioza jest podstępną chorobą.Moja córka miała zdiagnozowaną skoliozę w
          wieku 7,5 roku.Gdybym wiedziała o skoliozie wtedy tyle co teraz to mojej córce
          nie groziłaby teraz operacja.Szukaj gabinetu rehabilitacyjnego gdzie będą z
          córką ćwiczyć ćwiczenia dobrane specjalnie dla niej.A przede wszystkim ustaw
          najpierw biodra.Zajrzyj tutaj www.yumeiho.pl/o_terapii_pl.html W jednym z takich
          gabinetów ustawiono mojej córce biodra.Niestety dopiero pół roku temu,szkoda że
          nie wcześniej.Daria teraz chodzi równo i prosto,niestety zło się już stało w
          postaci bardzo dużego skrzywienia kręgosłupa,a wystarczyło ustawić biodra dużo
          wcześniej,a nie twierdzić(lekarze)że dziecko ma krótszą nóżkę.Okazało się że
          nogi ma równe.Zapisz córkę jeżeli tylko masz taką możliwość na basen niech pływa
          nawet gdybyś musiała wynająć ratownika do nauki pływania.Wiem że to kosztuje bo
          też płaciłam za lekcje pływania,ale naprawdę warto.Walcz o córkę teraz bo potem
          będzie za późno.Potem tylko gorset ortopedyczny a na końcu operacja.Naprawdę Cię
          nie straszę przedstawiam rzeczywistość.Grupowe ćwiczenia to za mało.Pozdrawiam
          Cię koala i życzę wytrwałości.
        • rybackinerwus2 Re: skolioza 08.10.09, 19:08
          Również szukam rehabilitanta z okolic Katowic dla mojej córeczki 3 latka. Czy
          możecie mi polecić mi rehabilitanta ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka