Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jaki licznik ?

29.10.10, 08:56
    Mam bardzo prosty licznik Sigma BC500 był zupełnie wystarczający (zresztą to prezent ;))
    Ale teraz na zmianę jeżdżę na dwóch rowerach i zastanawiam się, co zrobić.
    Kupić drugi prosty licznik, np. taki sam?
    Kupić drugi minimalnie lepszy (z kadencją, kadencję może i chciałbym mieć)?
    Kupić jakiś nowy licznik do dwóch rowerów, przekładany?
    Obecny licznik służy mi zaledwie do paru rzeczy:
    - przejechanych km podczas dnia;
    - bardzo rzadko prędkości (jako ciekawostka, nie jeżdżę szosą);
    - sumy kilometrów (dla serwisowania)
    Co radzicie?
    Obserwuj wątek
      • bimota Re: Jaki licznik ? 29.10.10, 12:40
        Z kadencja to chyba nie jest minimalnie lepszy...

Polecam ten:

rowerowe.otwarte24.pl/152,Licznik-9-funkcyjny-Echowell-BRI-3
        https://e1.otwarte24.pl/otw406/2851d262001071524c31ee30
      • Gość: Silver Re: Jaki licznik ? IP: *.limes.com.pl 30.10.10, 23:14
        Pytanie ile chcesz wydać, jeśli koło 100zł to polecam to:
        www.sigmasport.com/en/produkte/bikecomputer/topline_2009_wired/bc1609/demo/
        www.centrumrowerowe.pl/005541/Sigma-BC_1609/Produkt.aspx
        do tego potrzebowałbyś podstawke na drugi rower: www.centrumrowerowe.pl/10501057003/Sigma-Gniazdo_licznika_na_2_rower_do_BC1606L_na_przednie_kolo/Produkt.aspx
        i jesli koniecznie potrzebujesz kadencje to : www.centrumrowerowe.pl/10501057021/Sigma-zestaw_z_czujnikiem_kadencji_do_BC1606L/Produkt.aspx

Zaletą jest to, ze masz wszystkie dane w jednym budziku i to nie byle jakim (Pozatym wymieniasz baterie tylko w jednym liczniku). Sam mam takie cos i sprawuje się bardzo dobrze. (licznik wykrywa sam podstawke pod drugi rower nie musisz nic ustawiac)

Pozdrawiam
        • Gość: .JaC Re: Jaki licznik ? IP: *.net-serwis.pl 04.11.10, 11:21
          Dziekuję, to dobre rady, szczególnie podoba mi się termometr w liczniku, nie żartuję, jeżdżę często zimą podczas mrozu.
          I dodatkowo podświetlenie, w BC500 nie mam podświetlenia, a często jeżdżę późnym wieczorem.
          Raczej skłaniam się ku przewodowemu, jakoś nie widzę potrzeby bezprzewodówki.
      • djcargo Re: Jaki licznik ? 01.11.10, 17:29
        Po co Ci kadencja w liczniku skoro nie jeździsz szosą. Lepiej o pulsometrze pomyśl.
        Gdybyś chciał licznik ustawić to zerknij tutaj.
        • j666 Re: Jaki licznik ? 01.11.10, 20:59
          Jak będą pulsometry na nadgarstek, bez opasywania tułowia w pół, to może pomyślę.

Co do ustawiania jeżdżę na różnych oponach 27'' (cienkie, szerokie, zimowe), ale różnice w obwodzie nie są aż takie wielkie, żeby chciało mi się zmieniać pomiędzy 1,80 1,90 i 2,00.

-----
          > Lepiej o pulsometrze pomyśl.
        • jan-w Re: Jaki licznik ? 01.11.10, 21:25
          Licznik powinien nie tylko być praktyczny, ale też piękny. Dlatego uzywam tylko Blackburn:

https://www.domenasportowa.pl/data/gfx/pictures/medium/5/2/5125_1.jpg
          • Gość: Sławek Rz. Re: Jaki licznik ? IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.11.10, 07:06
            To jest piękne???

Raczysz żartować...
            • jan-w Re: Jaki licznik ? 02.11.10, 17:18
              De gustibus.... musiałbyś zobaczyć w naturze . W porównaniu z tymi pudełkamni sigmy... jeżeli masz czarny rower z czerwonymi wypustkami.
        • igor.x Re: Jaki licznik ? 03.11.10, 22:11
          Jeśli nie jeździsz po szosach, to wnioskuję, że jazda terenowa bardziej... a jeśli tak, to faktycznie licznik z kadencją jest zbędny - będzie taką samą ciekawostką, jak pomiar prędkości w Twoim starym.

Pozdrawiam,
          • j666 Re: Jaki licznik ? 04.11.10, 11:17
            A dlaczego przy jeździe terenowej licznik kadencji jest zbędny ?

-----
            > a jeśli tak, to faktycznie licznik z kadencją jest zbędny
            • bimota Re: Jaki licznik ? 04.11.10, 13:16
              A po grzyba ta kadencja ? Bez tego nie potrafisz optymalnie dobrac przelozenia ? Poza tym odnosze wrazenie, ze wlasnie dla szosowcow mniej istotna ta kadencja, oni biegi rzadko chyba zmieniaja.
              • j666 Re: Jaki licznik ? 06.11.10, 22:25
                A po grzyba pulsometr ?

-----
                > A po grzyba ta kadencja ?
                • Gość: Roberto Re: Jaki licznik ? IP: 217.17.37.* 07.11.10, 10:01
                  Pulsometr jest istotny aby utrzymać stałą wydolność. W przypadku przekroczenia max pulsu natychmiast spada wydolność organizmu i jazda staje się mniej efektywna.
                  • Gość: Bimota Re: Jaki licznik ? IP: *.icpnet.pl 08.11.10, 15:03
                    A ile wynosi ten "max puls" ? Te cale kadencje i pulsometry sa wazne chyba tylko dla marketingu...

Jezdzilem niedawno szosowka i miala wieksze skoki biegow niz w goralu. Nie zauwazylem by czesto kolaze zmieniali biegi...
                    • jan-w Re: Jaki licznik ? 01.12.10, 15:04
                      Gość portalu: Bimota napisał(a):

> A ile wynosi ten "max puls" ? Te cale kadencje i pulsometry sa wazne chyba tylk
                      > o dla marketingu..

Tu bym zdecydowanie polemizował. Wymieniłem raz licznik, gdyż popsuł sie wskażnik kadencji.
                      Pisz lepiej że ty nie odczuwasz potrzeby ich posiadania.
              • Gość: Roberto Re: Jaki licznik ? IP: 217.17.37.* 07.11.10, 09:58
                No to chłopie masz bardzo małe wyobrażenie o jeżdzie szosowej. Właśnie stała kadencja dla szosowców jest bardzo ważna i dlatego właśnie mają najbardziej ciasne biegi więc przerzucają najczęściej.

Ja sam nie jestem miłośnikiem szosówki ale jak dosiadam jej to doświadczam najmniejszej rożnicy w liczbie zębów w kasecie.
      • moja_przerwa Re: Jaki licznik ? 01.12.10, 11:39
        ja polecam liczniki bezprzewodowe, naprawdę wielka wygoda.
        • j666 Re: Jaki licznik ? 01.12.10, 18:12
          Na czym polega ta wygoda?

-----
          > polecam liczniki bezprzewodowe, naprawdę wielka wygoda.
        • jan-w Re: Jaki licznik ? 01.12.10, 19:54
          Moja_przerwa napisała:

> ja polecam liczniki bezprzewodowe, naprawdę wielka wygoda.

O ile się orientuję, licznik bezprzewodowy trzeba ręcznie włączyć przed każdą jazdą?
          To wielka niewygoda. Prościej raz przeciągnąć kabelek.
      • Gość: Marcin Licznik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.13, 15:11
        LICZNIK CICLO SPORT4.1 BEZPRZEWODOWY
        wspanialy sprzet
        PREDKOSC JAZDY
        SREDNIA PREDKOSC
        DYSTANS CALKOWITY
        DYSTANS DZIENNY

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka