Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kiedy nie pedałuję coś trzeszczy w okolicy tylnego

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.13, 21:29
    Witam,
    Kupiłam nowy rower typy Swan (rama aluminiowa, 3 biegi w piaście). Rower chodzi super, ale kiedy nie pedałuję, to wydaje strasznie głośny trzask (ja wiem, że rowery taki lekki trzask zazwyczaj wydają, ale ten jest za głosny - wszyscy nawet patrzą jak przejeżdżam obok. Dzwięk rozdaje się gdzieś w okolicach tylnego koła (korba?)
    Czy taki trzask w rowerze nowym jest normalny? Kiedy pedałuję, to znika, ale tylko przestanę - O Matko!
    Obserwuj wątek
      • gom1 Re: Kiedy nie pedałuję coś trzeszczy w okolicy ty 20.06.13, 21:44
        Jeśli okolice tylnego koła to nie korba, a raczej tylna piasta. Trzask jest na każdym biegu?
        • bimota Re: Kiedy nie pedałuję coś trzeszczy w okolicy ty 21.06.13, 11:50
          PRZECIE "PIASTY WIELOBIEGOWE SA NIEZNISZCZALNE"... HA HA...

KOBITO, SLUCHASZ MEDRCOW FORUMOWYCH, TO TERAZ SZYKUJ Z 2 PACZKI...
        • Gość: LisaLisa Re: Kiedy nie pedałuję coś trzeszczy w okolicy ty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.13, 13:03
          Tak, trzask jest na każdym biegu.
          • gom1 Re: Kiedy nie pedałuję coś trzeszczy w okolicy ty 21.06.13, 13:19
            A czy przy zmianie biegu zmienia się częstotliwość trzasku? Może zwyczajnie ten typ tak ma, nowe piasty potrafią być głośne. Zresztą i tak najlepiej będzie, jeśli oddasz rower do serwisu. Niech oni się wypowiedzą.
      • dar61 pedałując na wznak 20.06.13, 22:17
        Schylanie się w czas jazdy i wsłuchiwanie jednak nie jest tak łatwe, jak u mnie ;-)
        Zachwalam położenie roweru na wznak, ręczne popedałowanie na stojaka - a wsłuchiwanie się wtedy stanie się b. łatwe.

Z Jeremiego P.:

- [...] Ach, cóż to/ tak trzeszczy?/ Hrabino, czy to pani?
        - Ani, ani/ ani, ani!
        - Hrabino, więc nie pani?
        - Ani, ani mi się śni!
        [...]
        - Bo myśmy wtedy nie zbadali/
        że to już w swych posadach/
        drży i trzeszczy
        /
        bicyklizm ...
      • stefan4 Re: Kiedy nie pedałuję coś trzeszczy w okolicy ty 21.06.13, 09:03
        LisaLisa:
        > Dzwięk rozdaje się gdzieś w okolicach tylnego koła (korba?)
        > Czy taki trzask w rowerze nowym jest normalny?

Chyba nie jest normalny. Czy chcesz z nim walczyć sama? Możesz zaprowadzić rower do mechanika rowerowego, zademonstrować mu trzask i spokojnie pójść do domu, niech on się męczy.

Ale znacznie bardziej honorowo jest postawić diagnozę samemu, nawet jeśli terapia będzie poza Twoimi możliwościami. Przede wszystkim musisz ustalic źródło tego trzasku
      • uniwersalny_login Re: Kiedy nie pedałuję coś trzeszczy w okolicy ty 21.06.13, 09:50
        skoro to jest nowy rower to idź do sklepu niech się zajmą usterką na gwarancji.
      • Gość: zalogowany ter[r]kot generowany IP: *.ztpnet.pl 21.06.13, 14:01
        Warto przypomnieć obu Lizom dziecięcą ongi zabawę - wtrynianie sztywnego kartonika w koło, by terrrrrrrrrkotało w czas jazdy. Barrrrdzo popularrrrrną.
        Większość berbeci z tej zabawy wyrasta.
        Wyrosły z etapu figli aby dzieci [w otoczeniu] obu Liz?
        • gom1 Re: ter[r]kot generowany 21.06.13, 14:05
          Musi inteligentne te dzieci, skoro terkocze tylko podczas przerw w pedałowaniu.
      • spector1 Re: Kiedy nie pedałuję coś trzeszczy w okolicy ty 21.06.13, 15:41
        Gość portalu: LisaLisa napisał(a):

> Witam,
        > Kupiłam nowy rower typy Swan (rama aluminiowa, 3 biegi w piaście). Rower chodzi
        > super, ale kiedy nie pedałuję, to wydaje strasznie głośny trzask (ja wiem, że
        > rowery taki lekki trzask zazwyczaj wydają, ale ten jest za głosny - wszyscy naw
        > et patrzą jak przejeżdżam obok. Dzwięk rozdaje się gdzieś w okolicach tylnego k
        > oła (korba?)
        > Czy taki trzask w rowerze nowym jest normalny? Kiedy pedałuję, to znika, ale ty
        > lko przestanę - O Matko!

Takie przerzutki tak latwo nie psuja sie. Wystarczy wyregulowac przerzutke.
        Przykladowa regulacja nexusa 3 w ponizszym linku:
        Linki do innych typow tez sa w sieci dostepne.

www.youtube.com/watch?v=Nx0I-4JdQ2k
        Dokladna instrukcja w j.polskim :Regulacja dzwigni katowej

techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/Nexus/ShiftLever/SL3S41E_SMBC06/SI-6NL0A-001-POL_v1_m56577569830673153.pdf

Regulacje zawsze nalezy przeprowadzic po demontazu i montazu kola.
        Warto przeczytac cala instrukcje.

Spector
        • Gość: LisaLisa Re: Kiedy nie pedałuję coś trzeszczy w okolicy ty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.13, 18:12
          Dziękuję za wideo. ten dzwięk akurat przypomina taki, jakby przerzutki nie były wyregulowane (w niektórych rowerach tak brzeczy kiedy trzeba zmienić przerzutkę). Poproszę męża, albo sama podreguluję. Angielski rozumiem ;-)
          Jeśli nie pomoże, będę musiała wieźć rower do serwisu (daleko ) :-((
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka