Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

rower uniwersalny za nieduze pieniadze

IP: *.olsztyn.mm.pl 05.05.05, 19:09
    byc moze chcialbym cos nierealnego ale mam nadzieje ze jest cos takiego czego szukam :) Rowerek dla osoby dosyc wysokiej, ok 190cm wzrostu, najlepiej zeby nadawal sie zarowno do jazdy po szosie jak i lesie, zarowno prostym jak i bardzo nierownym terenie :)

najlepiej zeby zmiescic sie w kwocie 1200zł, im mniej tym lepiej :) z gory dzieki za pomoc
    Obserwuj wątek
      • Gość: Methos Re: rower uniwersalny za nieduze pieniadze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 21:18
        Polecam Tobie rower górski Wheelera 600 ZX 899zł
        www.wheeler.pl/mtb_wl600zx.html
        lub Wheelera 800 ZX 1149 zł
        www.wheeler.pl/mtb_wl800zx.html
        Polecam także rower crossowy 1600 ZX 1199zł
        www.wheeler.pl/cross_1600zx.html
        Ogólna zasada jest następująca: jeśli więcej chcesz jeździć po nierównym
        terenie kup rower górski, jeśli więcej po płaskim crossowy, jeśli chcesz
        zarówno jeżdzić po płaskim i scieżkach w lesie kup crossowy
        • Gość: oxide Re: rower uniwersalny za nieduze pieniadze IP: *.olsztyn.mm.pl 05.05.05, 23:40
          a co sadzisz o kellysie ?
          www.kellys-bicycles.com/index.php?module=display&cat=1&class=3&prod=33
          albo cross

www.kellys-bicycles.com/index.php?module=display&cat=1&class=4&prod=42
          propunajac mi te modele sugerowales sie wzrostem? czy w tym przypadku jest to bez znaczenia?
          • Gość: Methos Re: rower uniwersalny za nieduze pieniadze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 01:48
            Ja na Twoim miejscu wybrałbym Wheelera. Ja jeżdzę rowerem crossowym Wheelera i
            wspaniale spisuje się. W każdym modelu spokojnie uda się Tobie dobrać ramę do
            wzrostu. Przy Twoim wzroście wygodniejszy byłby cross
            • Gość: oxide Re: rower uniwersalny za nieduze pieniadze IP: *.olsztyn.mm.pl 06.05.05, 10:26
              a dla 17stolatka o wzroscie 182, kory jezdzi rownie czesto po drodze jak i nierownosciach w tym samym przedziale cenowym, czyli do 1200 co bys doradzil :) bo czeka mnie zakup 2 rowerów.
              • Gość: Methos Re: rower uniwersalny za nieduze pieniadze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 12:33
                Co rozumiesz pod pojęciem "nierówności"? Jazda po ścieżkach w lesie? Jazda po
                skarpie w lesie omijając ścieżki? Jeśli to pierwsze to lepszy cross, jeśli
                drugie to góral.
                • Gość: oxide Re: rower uniwersalny za nieduze pieniadze IP: *.olsztyn.mm.pl 06.05.05, 13:48
                  a mozesz zaproponowac jakiegos gorala i jakiegos crossa?
                  • Gość: Methos Re: rower uniwersalny za nieduze pieniadze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 14:04
                    Polecam Tobie i Twojemu synowi rowery górskie Wheeler 600 ZX 899zł,Wheeler 800
                    ZX 1149 zł lub rower crossowy Wheeler 1600 ZX 1199zł
                  • Gość: Methos Re: rower uniwersalny za nieduze pieniadze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 14:08
                    Myślę, że kupując za jednym razem dwa rowery powinienieś dostać jakiś upust w
                    cenie. Domyślam się, że jesteś z Olsztyna więć podaję numery telefonów do
                    dystrybutora Wheelera w Olsztynie: 534 36 89, 543 29 38,
        • Gość: Methos Re: rower uniwersalny za nieduze pieniadze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 14:16
          Jesli szukasz roweru uniwersalnego (szosa, las) to lepiej wybrać rower
          crossowy. Rower górski nie jest uniwersalny, jest to typowy rower na
          nierówności, zjazdy po skarpie, piachu. Po szosie i lesie lepiej jeżdzić
          crossowym, posiada uniwersalną oponę (nie tak wąska jak w rowerze szosowym, a
          nie tak szeroka jak w góralu), większe koła (28 zamiast 26 jak w góralu), a co
          się z tymwiążę szybsza jazda (z powodu większym kół i mniejszego oporu opon.
          • Gość: oxide Re: rower uniwersalny za nieduze pieniadze IP: *.olsztyn.mm.pl 06.05.05, 15:17
            a znasz moze adresy sklepow z olsztyna ktore sprzedaja wheelera ? mam naddzieje ze moge liczyc na to ze te rowerki beda mi sluzyc dlugie lata :) a jesli nie bedzie mi odpowiadal wheeler to czego szukac? chyba zdecydowalem sie na 2 crossy
            • Gość: Methos Re: rower uniwersalny za nieduze pieniadze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 15:54
              Zadzwoń pod te dwa nr tel. w Olsztynie i będziesz wiedział gdzie są sklepy z
              rowerami Wheelera. Rowery Wheelera to bardzo dobry sprzęt, moim zdaniem lepsze
              od Geant, Meridy, Authora, Kellys. Ja na Twoim miejscu też bym wybrał crossa.
              Ja mam rower crossowy Wheelera i jeździe się wspaniale.
            • Gość: marcelino moje 3 grosze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.05, 16:57
              Jeżeli już zdecydowałeś się na crossa to może wart skonfrontować polecanego
              wheelera z np. unibikiem model crossfire. Za 1199 dostaniesz rower na osprzęcie
              nie gorszym niż wheeler. Adresy sklepów znajdziesz na stronie:
              www.unibike.pl
              opis poszczególnych modeli też bardziej pełny.
              Jeszcze pytanie. Czy rozważasz podróżowanie z rowerm, np. samochodem albo
              pociągiem? Jeżeli tak to wydaje mi się że rower na kołach 26" byłby lepszym
              rozwiązaniem. Taki rower jest "mniejszy" i bardziej poręczny niż typowy cross.
              Wiem co mówię bo sam jeżdżę na crossie a syn i żona na mtb (unibike zresztą).

Pzdr
              P
              • Gość: Methos Re: moje 3 grosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 17:26
                rower crossowy Wheeler 1600 ZX kosztuje też 1199zł. Poza tym Unibike to nie
                poziom i klasa Wheelera
              • Gość: Marecin Re: moje 3 grosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 17:30
                Porównujesz rower polskiej firmy Unibike z rowerami słynnej firmy Wheeler, na
                rowerach którego jeżdzą sportowcy? Przecież to zupełnie inna klasa! Unibike
                kosztujący 1199zł to przesada. Co tu dużo mówić nie warto!
                • Gość: marcelin Re: moje 3 grosze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.05, 18:05
                  Myślę że "słynna firma" Wheeler nie obrazi się za to porównanie.
                  Rowery z podobny osprzętem jak w U. crossfire czy W. 1600 kosztują podobnie.

Pozdrawiam i życzę więcej dystansu do nazw
                  P
                  • Gość: Paweł Re: moje 3 grosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 18:18
                    Marecin pisał o marce a nie o nazwach. W Wheelerze jest m.in. zdecydowanie
                    lepsza rama, a rama to podstawa w rowerze. Jeśli nie widzisz różnicy między
                    Wheelerem a Unibikiem to napewno nie widzisz także różnicy między Polonezem a
                    Volkswagenem. Cóż tak bywa.
                    • Gość: marcelino Re: moje 3 grosze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.05, 18:52
                      Gość portalu: Paweł napisał(a):

> Marecin pisał o marce a nie o nazwach.
                      Fakt, W. jest zapewne bardziej znaną marką.

>W Wheelerze jest m.in. zdecydowanie
                      > lepsza rama, a rama to podstawa w rowerze.

Z tym, że rama to podstawa to się zgodzę, ale na jakiej podstawie twierdzisz że
                      ta w W. jest zdecydowanie lepsza?

>Jeśli nie widzisz różnicy między
                      > Wheelerem a Unibikiem to napewno nie widzisz także różnicy między Polonezem a
                      > Volkswagenem. Cóż tak bywa.

A tego argumentu to już nie bardzo rozumiem.

Pozdrawiam i mimo wszystko życzę więcej dystansu do nazw, marek, etykietek itp.
                      P
              • Gość: ewa Re: moje 3 grosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 17:38
                Dlaczego ten Unibike nie ma amortyzatora? I to jest dobry rower?
                • Gość: marcelino Re: moje 3 grosze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.05, 17:57
                  Gość portalu: ewa napisała:

> Dlaczego ten Unibike nie ma amortyzatora?

Ten unibike za 1199,- ma amortyzator. Wersja bez amora kosztuje 999,-.

>I to jest dobry rower?

Z autopsji znam unibika pamir i uważam że jest to b. dobry rower.

Pzdr
                  P
                  • Gość: Ewa Re: moje 3 grosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 18:21
                    Jeśli tak jest jak ty mówisz to strona internetowa firmy Unibike jest
                    nieaktualna. I to jest solidna firma?
                    • Gość: marcelino Re: moje 3 grosze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.05, 18:34
                      Informacje co do cen i wyposażenia podałem ze strony internetowej

P
                      • Gość: s Re: moje 3 grosze IP: *.jmdi.pl 06.05.05, 21:58
                        Czesc

Wkurzają mnie ludzie ktorzy twierdzą że ta rama lepsza od tej,
                        ten rower lepszy od tego itp... Nabierzcie trochę dystansu do siebie i poczytajcie jakie użyte w rowerach są korby, piasty, łańcuchy itp. Okazuje sie że różne firmy używają tych samych komponentów a i często ramy kupuja z tej samej fabryki. Np w tamtym roku podobnej klasy rowery Trek i Moongose miały te same korby, przerzutki, manetki i inne podstawowe komponenty. Ramy były robione w Chinach... Zgadnijcie czy ceny były te same? Wnioski wyciągnijcie sami. Np. skąd wiecie gdzie Unibike kupuje ramy, moze z tej samej fabryki co Wheeler?

pozdrawiam

s
                        • Gość: seVen Re: moje 3 grosze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.05, 22:40
                          Witam,miałem podobny roblem.Zanim kupiłem rower,byłem w kilkunastu
                          sklepach,rozmawiałem ze sprzedawcami,przymierzałem się do wielu rowerów różnych
                          firm.Na końcu stanołem przed wyborem WHEELER--UNIBIKE.Cena ta sama.
                          Kupiłem WHEELER-a CROSS 2600 za 1250pln.Dlaczego?
                          Wheeler miał kasete,regulowany amortyzator,mocniejsze obręcze,no i
                          najważniejsze miał jak dla mnie wygodniejszą ramę(pozycja).

• Gość: oxide rower IP: *.olsztyn.mm.pl 07.05.05, 21:56
                            pochodzilem po sklepach i znowu mam dylemat, moze kupie jednego crossa i jednego mtb ? do gustu mi przypadl

www.kellys-bicycles.com/index.php?module=display&cat=1&class=3&prod=32
                            ale nie znam sie na tyle zeby miec wlasna utwarodzona opinie, co sadzicie o tym rowerku?
                            • Gość: marcelino Re: rower IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.05, 13:46
                              Witaj,
                              podzrzucam link z uwagami użtkowników niektórych modeli kellysów, jest też
                              scarpe, nt. problemów z łańcuchem kmc.
                              niusy.onet.pl/niusy.html?t=artykul&group=pl.rec.rowery&aid=35839693
                              Nie robię tego żeby Cię zniechęcać do tego rowerka ale żebyś mógł dopytać się w
                              sklepie czy ewentualnie wymienią łańcuch w ramach gwarancji? W kellysie quarzu
                              z 2003 roku taki łańcuch wspólpracuje z kasetą 7-rzędową bez żadnych problemów

P
                              • Gość: oxide Re: rower IP: *.olsztyn.mm.pl 08.05.05, 14:47
                                hmmm... a moze jakis inny mtb za podobna cene ?
                                • Gość: marcelino Re: rower IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.05, 16:11
                                  Spróbowałbym wybrać coś z poniższej trójki:
                                  Unibike Evolution
                                  www.unibike.pl/?1&
                                  za 1299,-
                                  albo wheeler 900zx
                                  www.wheeler.pl/mtb_wl900zx.html
                                  też 1299,-
                                  albo author solution sx
                                  www.velo.com.pl/www_rowery2005/www_mtb2005/www_mtb13.htm
                                  za 1229,-
                                  Ze wskazaniem na tego perwszego.
                                  Oczywiście pod warunkiem że każdego mógłbym wypróbować - wygodne siodło,
                                  kierownica ew. podatność sprzedawcy na rabat, itp.
                                  Nie rezygnowałbym jednak z tego kellysa - ma najładniej wymalowaną ramę :).
                                  Spróbowałbym jednak wymusić na sprzedawcy wymianę tego łańcucha, może nawet za
                                  dopłatą, która nie powinna być wielka.

Pzdr
                                  P
                                  • Gość: oxide kellys czy author? IP: *.olsztyn.mm.pl 09.05.05, 14:58
                                    ogladalem te 2 rowerki i mysle ze jeden z tych dwoch by mi pasowal najbardziej jesli chodzi o mtb,
                                    tylko pozostaje mi wybór author solution sx , czy kellys scarpe.
                                    • Gość: marcelino Re: kellys czy author? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 17:40
                                      Jeżeli dobrze widzę (na zdjęciu ze strony velo.com.pl) to rama authora solution
                                      nie ma wymiennego haka przerzutki. Taki hak w ramach aluminiowych jest ważnym
                                      elementem bo może się zdarzyć że zaczepisz albo uderzysz przerzutką o jakąś
                                      przeszkodę wtedy wykrzywiasz albo łamiesz hak, który łatwo wymienić. Rama
                                      kellysa jest pod tym względem ok.
                                      Pzdr
                                      P
                                      • Gość: adam Re: kellys czy author? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 18:36
                                        A ramy Wheelera mają wymienny hak?
                                        • Gość: marcelino Re: kellys czy author? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 19:05
                                          Oceń sam
                                          www.wheelerworldwide.com/pro-69.htm
                                          Zdjęcia w większości bardziej czytelne niż na polskiej stronie firmy.

P
                                          • Gość: oxide Re: kellys czy author? IP: *.olsztyn.mm.pl 09.05.05, 20:47
                                            jesli macie jeszcze jakies sugestie albo watpliwosci, szczegolnie interesuja mnie te dot. kellysa to bylbym wdzieczny gdybyscie mi je przekazali, zalezy mi zeby ten rowerek posluzyl dobrych pare lat :)
      • Gość: oxide mały problem IP: *.olsztyn.mm.pl 11.05.05, 15:55
        dzwonilem do salonu rowerowego w olsztynie, jedynego w ktorym maja wheelera, no i wynikl maly problem :/ mowia ze trzeba go sprowadzac bo w tej chwili nawet go w polsce nie ma, a jesli sprowadzac to trzeba przyjechac, spisac cos tam, zaplacic zaliczke i rower musze brac jak przyjedzie i nawet nie bede go mogl zobaczyc przed :( moze jest inny rower crossowy warty uwagi, tak zebym mogl go zobaczyc przed zakupem ...
        • Gość: oxide Re: mały problem IP: *.olsztyn.mm.pl 11.05.05, 16:04
          ostatecznie cena nie moze przekroczyc 1300-1400
          • Gość: ema Re: mały problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 16:57
            a moze trek 7000 FXS za 1399 zl; ja mam 7100 FXS i jestem bardzo zadowolona :)
            pozdr
            • Gość: oxide Re: mały problem IP: *.olsztyn.mm.pl 11.05.05, 17:01
              mysle z treka tez bedzie ciezko kupic olsztynie.. a kota w worku wole nie kupywac bo jeszcze sie okaze ze to jakis zonk albo rama calkiem mi nie pasuje ;( moze jestem wybredny ale nie lubie wyrzucac kasy w bloto :)
              • Gość: ema Re: mały problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 17:10
                zobacz tu www.ssc.pl/detal/detal.html
                i tu www.ssc.pl/
                :)
              • Gość: marcelino Re: mały problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 19:40
                A z czego możesz wybrać?

P
                • Gość: oxide Re: mały problem IP: *.olsztyn.mm.pl 11.05.05, 20:25
                  www.velo.com.pl/www_rowery2005/www_cross2005/www_cross10.htm
                  www.kellys-bicycles.com/index.php?module=display&cat=1&class=4&prod=42
                  z tego co pamietam bylo troche giantow, unibike :)
                  • Gość: marcelino Re: mały problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 21:38
                    Przyjrzałem się temu saphixowi i unibikowi voyager, oba mają aluminiowe ramy
                    bez przednich amortyzatorów. Muszę powiedzieć że kellys prezentuje się w tym
                    porównaniu całkiem nieźle: cena o 200 zł niższa, nie ma co prawda osprzętu -
                    bagażnika, błotników czy oświetlenia za to elementy napędu z grupy wyższej niż
                    w unibiku. No i to malowanie ramy, szczególnie wersja pigeon - miód.
                    Nie mam natomiast pewności co do piast w kellysie, czy Altusy RM30 są
                    uszczelniane - lepiej mieć uszczelniane.

Pzdr.
                    P
                    • Gość: roy Re: mały problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 22:24
                      Piasty w kellys nie są uszczelniane
                      • Gość: oxide Re: mały problem IP: *.olsztyn.mm.pl 11.05.05, 22:32
                        w takim razie jesli nie wheeler, za ta cene pozostanie mi chyba kupienie mtb, jakos wole nie kupywac roweru bez amortyzatora z przodu :(
                        • Gość: brand Re: mały problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 00:39
                          Kup wheelera warto!
                      • Gość: oxide Re: mały problem IP: *.olsztyn.mm.pl 11.05.05, 22:34
                        chyba ze author horizon sx, ale czy warto?
                        • Gość: tdk Re: mały problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 00:41
                          nie warto, kiepskie ramy - poczytaj na forum
                          • Gość: mobile5 Re: mały problem IP: *.gl.digi.pl 12.05.05, 14:59
                            Gość portalu: tdk napisał(a):

> nie warto, kiepskie ramy - poczytaj na forum

Mam 4 lata Authora, waże 86. Żadnych problemów.
                        • Gość: marcelino Re: mały problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 15:47
                          Unibike zaprezentował na swojej stronie nowy model - Crossfire FS, alu rama,
                          amortyzator, osprzęt b. przyzwoity, cena również.
                          Bym kupił i wreszcie zaczął jeździć:)

P.
      • j-jupi Re: rower uniwersalny za nieduze pieniadze 12.05.05, 10:41
        Za tyle kasy kupisz dobrego Authora (chociaz tu sa zdania podzielone)
        ja jednak uwazam ze to swietne rowerki, mnie jeszcze nigdy niezawiodl
        moze popatrz w sklepie na solution chyba ze szukasz czegos crossowego.....
        a moze sprobuj tego horizona tylko ze SX

pa pozdrawiam
        • oxide2 Re: rower uniwersalny za nieduze pieniadze 12.05.05, 16:59
          jak narazie jestem w dolku, kazdy proponuje cos innego, jak do tej pory najbardziej przypasowal mi kellys scarpe, planuje zakup w sobote, ale co kupie to jeszcze nie wiem :>
          • Gość: oxide kupilem IP: *.olsztyn.mm.pl 13.05.05, 16:17
            kupilem authora basic sx za 1469, jak tylko go zobaczylem wiedzialem ze bedzie moj :) jak narazie przejechalem ok 1,5km zaraz ide obczaic :)
            • Gość: marcelino Re: kupilem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 18:42
              No nareszcie:).
              Startowałeś do crosa za 1200 a skończyło się na mtb za blisko 1500.
              Jaki rozmiar ramy dopasowałeś do swojego wzrostu? Aha, a 17 latek czym jeździ?

Pzdr.
              P
              • Gość: oxide Re: kupilem IP: *.olsztyn.mm.pl 13.05.05, 21:35
                to dla 17 latka :) wzrost 182, waga 65, rozmiar ramy dopasowany do 19.. jakos najbardziej odpowiadal :) dla starszego jeszcze nic, starszy i cierpliwszy to poczekam :) moze wheelera tego gdzies znajde zeby go zobaczyc, a pozniej zamowie:)
                • Gość: oxide Re: kupilem IP: *.olsztyn.mm.pl 13.05.05, 22:17
                  prodj.pl/rower.jpg :)
            • Gość: James Last Jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 23:59
              wystarczyłby Tobie solution sx za 220 zł mniej. W jeździe nie zauważyłbyś
              różnicy między alivio a acera.
              • Gość: oxide Re: Jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać:) IP: *.olsztyn.mm.pl 14.05.05, 08:05
                a) ma hak na przezutke a nie ma go soltion, b) jest lzejszy o ok pol kilo :)
                c)ladniejsza rama ;d d) lepsze hamulce e) opony wydawaly mi sie lepsze
                • mobile5 Re: Jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać:) 14.05.05, 09:31
                  Dobrze zrobiłeś. Mój szwagier kupił Basica w zeszłym roku i nie może się go
                  nachwalić.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka