Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Rozmiar roweru dla dziecka

IP: *.radioalfa.com.pl / *.radioalfa.pl 16.05.05, 13:04
    Jakie są zasady doboru rozmiaru roweru (średnica kół) do wzrostu dziecka.
    Moja córka (4 lata) ma najmniejszy rozmiar a jej rówieśnica dwa razy większy.
    Czy najważniejsza jest postawa: proste plecy i noga wyprostowana w kolanie
    czy na coś jeszcze zwrócić uwagę?
    Nie bardzo mam ochotę kupować nowy rowerek ale jeśli za mały ma jej
    zaszkodzić to będę musiała.
    Z góry dziękuję za porady.
    Obserwuj wątek
      • spector1 Re: Rozmiar roweru dla dziecka 17.05.05, 17:17
        Gość portalu: ja-nowa napisał(a):

> Jakie są zasady doboru rozmiaru roweru (średnica kół) do wzrostu dziecka.
        > Moja córka (4 lata) ma najmniejszy rozmiar a jej rówieśnica dwa razy większy.
        > Czy najważniejsza jest postawa: proste plecy i noga wyprostowana w kolanie
        > czy na coś jeszcze zwrócić uwagę?
        > Nie bardzo mam ochotę kupować nowy rowerek ale jeśli za mały ma jej
        > zaszkodzić to będę musiała.
        > Z góry dziękuję za porady.

aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=50590389
        Przyklad jakiego roweru nie nalezy kupowac.
        Powyzszy link pokazuje rower,ktory z uwagi na geometrie ramy nie nadaje sie dla
        dzieci.
        Rura podsiodlowa jest zbyt stroma.Prosty widelec,ktorego os nie jest nawet
        rownolegla do osi rury podsiodlowej gwarantuje niestabilna jazde.Podczas
        naglych skretow narazac bedzie dziecko na wywrotki.
        Zbyt wysoko umieszczony suport naraza dziecko na nadmierne
        obciazenie kolan.Czasami dzieciak nie chce jezdzic na takim rowerze
        bo jazda powoduje bol kolan.
        "Nowoczesna" rama sprawia, ze rower jest ciezszy i dzieciak moze latwiej
        o nia uderzyc z uwagi na wysokosc rur ramy.
        Jest to swego rodzaju rower triathlonowy dla 5 latka.
        Wada tego roweru jest tez jego waga.
        Dodatkowe kolka sa zbedne.
        Jezeli przyjmiemy,ze zawodowcy maja pojecie o jezdzie na rowerze to mozna
        nasladowac ich pomysly.
        Wlasne dzieci ucza jazdy bez dodatkowych kolek.
        Obnizaja siodelko tak nisko aby dzieciak siedzac na nim dotykal stopami ziemi.
        Odkrecaja pedaly.Dzieciak odpychajac sie stopami od ziemi jedzie do przodu.
        Szybko zlapie rownowage i opanuje kierowanie.

Ponizszy link pokazuje rower bez wad wczesniej opisanego roweru.
        Nie jest to rekalma tego roweru bo przed zakupem osobiscie trzeba rower
        sprawdzic.

aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=50659586
        Rozmiar roweru powinien gwarantowac dziecku siedzacemu na siodelku dosiegniecie
        ziemi przynajmniej palcami stopy.
        Czasami 5 latek jezdzi na rowerze z kolami 20" lub jezdzi skulony na 12".
        Prawdopodobnie dla twojego dziecka rowerem w sam raz bedzie z kolami 16"
        Pozycja plecow nie jest istotna.Wazne jest bezpieczenstwo dziecka,ktore
        gwarantuje rower z odpowiednia geometria ramy i wielkosc roweru.
        Temat doboru rowerow dla dzieci jest ignorowany nawet w literaturze angielskiej.
        Gdyby producenci powazniej potraktowali malych rowerzystow to moznaby kupic
        za rozsadna cene rower z kolami 20" wazacy nie wiecej niz 6 kg.

Spector
      • Gość: ja-nowa Re: Rozmiar roweru dla dziecka IP: *.radioalfa.com.pl / *.radioalfa.pl 21.05.05, 21:48
        Sami bezdzietni rowerzyści tu zaglądają?
      • iberka ja też szukam pilnie już :-) 22.05.05, 21:54
        dla mojego 3,5 rocznego synka, wzrost około 105 cm. Rok temu próbował jeździć
        na takim 3 kołowym turbo ale zupełenie mu nie szło i rwer był za mały. Teraz
        nie wiem czy kupić 12" czy 16". Aha rozpatruje Giant'a animatora w tych 2
        rozmiarach.
        iza
        • Gość: ja-nowa Re: ja też szukam pilnie już :-) IP: *.radioalfa.com.pl / *.radioalfa.pl 24.05.05, 11:25
          My kupiliśmy 12" jak córka skończyła 2,5 roku, nigdy nie była na etapie
          trójkołowca i dobrze sobie radziła na zwykłym z bocznymi kołami. Ale teraz się
          zastanawiam czy nie jest za mały dla 4-letniej dziewczynki.

PS
          Cześć Iberko! To ja jafima tylko mi się logować nie chciało!
      • Gość: Roberto Re: Rozmiar roweru dla dziecka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.05, 14:46
        Gość portalu: ja-nowa napisał(a):

> Jakie są zasady doboru rozmiaru roweru (średnica kół) do wzrostu dziecka.

Generalnie dobiera rower w calosci do wzrostu dziecka. Oczywiscie im mniejsze
        wzrostem tym mniejsze kola. Podstawa doboru jest aby :
        - dziecko moglo swobodnie dosiasc roweru ( rama nie moze byc zbyt wysoka) i aby
        przy zsiadaniu rama byla ponizej kroku dziecka
        - Siodelko nie moze byc za wysoko ( czyli nogi w kolanach nie moga sie
        prostowac) gdyz w ten sposob niszcza sie kolana
        - rama nie byla za duza, czyli dziecko nie moze byc wyciagniete na rowerze.
        - oczywiscie rama nie moze byc takze za mala gdyz wowczas dziecko bedzie
        dotykalo kolanami kierownicy co uniemozliwi mu kpedalowanie oraz skrecanie.

Jak widzisz ciezko jest dobrac rower poslugujac sie tylko wskazowkami
        teoretycznymi. Najlepsza metoda jest po prostu pojsc z dzieckiem do sklepu
        rowerowego ( nie marketu!) i niech dziecko sprubuje pojezdzic na kilku
        rowerkach. Wowczas zapewne samo zdecyduje, ktory dla niej jest najbardziej
        odpowiedni.
        • Gość: ja-nowa Re: Rozmiar roweru dla dziecka IP: *.radioalfa.com.pl / *.radioalfa.pl 25.05.05, 21:26
          A właśnie, że bardzo cenne rady! Ja np. zawsze myślałam, że kolana mają się
          prostować i podwyższałam siedzenie na maksa ;-) Dziękuję.
          • Gość: iza Re: Rozmiar roweru dla dziecka IP: w3cache.* / *.2-0.pl 26.05.05, 19:02
            ja tak robiłam dla siebie ;-) to a propos prostowania kolan,haha.
            iza

p.s. jafima.....jeśli dobrze kojarze to emama z braci koala?czy byliście w
            niedzielę? :-)
            • Gość: ja-nowa Re: Rozmiar roweru dla dziecka IP: *.radioalfa.com.pl / *.radioalfa.pl 27.05.05, 10:57
              Zgadza się! Byliśmy! Ja z córeczką (z kręconymi włoskami) się trochę
              spóźniłyśmy. Nie wiem jak będzie z tą niedzielą ale chciałabym bo nam się
              bardzo podobało ;-)
              • Gość: iza do jafimy :-) IP: w3cache.* / *.2-0.pl 27.05.05, 21:00
                w te niedziele czytamy Kubusia Puchatka i serdecznie zapraszam :-)
                iza

p.s.nie kojarze Was ale ja tak działałam na dziale +coś z pracy:-)
                • Gość: ja-nowa Re: do jafimy :-) IP: *.radioalfa.com.pl / *.radioalfa.pl 28.05.05, 11:04
                  W tą niedzielę nie będzie nas :-( - sprawy rodzinne.
                  Ja potem czytałam sobie Garfielda i co chwila wybuchałam tłumionym śmiechem.
                  Daj znać co będzie za tydzień - może na Książkach dla dzieci, żeby być w
                  temacie to postaramy się przyjść bo jest naprawdę super!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka