Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ryksza na TRASĘ, koncert przed MASĘ!

30.05.09, 12:14
    Tym oto optymistycznie brzmiącym tytułem pozwolę sobie rozpocząć moje wypociny. A raczej wnioski z obserwacji wczorajszej Masy. :)

Sprawa tytułowej rykszy:

Skeler, powiedz mi i nam wszystkim: po co upierać się przy koncertach pomasowych? One i tak mało kogo interesują, a Masowicze po skończonej trasie jadą do domu, a nie siedzą pod "Zygmuntem" i słuchają grajków. Następnym razem weź tych "indian" spod Metra Centrum- zagrają za darmo, sprzedadzą trochę płyt... I przyjdą z własnym sprzętem! :D

Ryksza powinna być na trasie cały czas. Wczoraj dokąd ryksza jechała na czele, czuć było atmosferę MK, była muzyka i zabawa. Jak zjechaliście na Zamkowy, to zrobił się smętny peleton rowerzystów.

Olać koncerty (które po wczorajszym przykładzie nie zawsze wychodzą), przez które atmosfera MK zostaje w połowie trasy na asfalcie. Zapytaj Masowiczów- wolą całą drogę mieć rykszę i muzykę, czy koncercik przeciętnej kapeli, jakich jest w tym kraju setki? Ludzie przychodzą na słaby koncert (nie oszukujmy się), czy na przejazd rowerowy po Warszawie?

Czy przeciwnicy uciekania rykszy z trasy mają założyć "MK na rzecz muzyki na trasie"?

RYKSZA NA TRASĘ- KONCERT PRZED MASĘ!!!
    (albo w ogóle z niego zrezygnować...)

Druga sprawa- zabezpieczenie i osoby do pomocy w nim.

Po raz kolejny zwrócę uwagę na sposób "rekrutacji" pomocników. Powinien być aktywny a nie pasywny, jaki macie teraz- "my napisaliśmy i jak chcą to znajdą". A może najpierw trzeba sprawić, aby ludzie "chcieli"? Kilkukrotne pokrzykiwanie na Zamkowym to za mało. Ilu chętnych zgłosiło się przed Masą do zabezpieczenia? Za mało.

Musicie w jakiś sposób ludzi zachęcić, a nie zostawić "niech sami się zachęcą", bo to jest kompletny bezsens. Chcecie pomysłów jak to zrobić? Mogę podrzucić, jednak nie znam możliwości organizatorów MK- usilnie bronicie się przed kontaktem innym niż osobisty.

Sposób zabezpieczania skrzyżowań- teraz jest lista przejść dla pieszych, ludzie wybierają gdzie chcą stanąć. Ok, tylko dlaczego na przykład na Pl. Trzech Krzyży ja stałem sam, a na jakimś małym przejściu na Pradze (i nie tylko tam) stały po 2-3 osoby na raz?

Według mnie "stała" ekipa która podobno jest, powinna zabezpieczać skrzyżowania duże, z dużą ilością potencjalnych pieszych, a pozostali chętni mogą działać na zasadzie- widzisz nieobstawione skrzyżowanie? Zatrzymaj się i pilnuj. A tak, to wychodzą sytuacje, że w ruchliwym miejscu nie ma komu stać, a w jakimś zaułku stoją 3 osoby.

Tempo Masy:

W tym miejscu muszę stwierdzić, że wczoraj było bardzo dobrze. :) Średnio MK jechała 10-15 km/h. Było kilka odcinków wolniejszych dla zaczerpnięcia oddechu a także kilka szybszych- tam dało się jechać i 20 km/h. I jak widzć wszyscy się wyrabiali. Oby tak dalej.

Zastrzeżenie tylko do końcówki peletonu. Ostatni Masowicze byli poganiani przez zabezpieczenie. Dlaczego? Od mostu Świętokrzyskiego jechałem na samym końcu peletonu- prędkość około 15 km/h i co i raz słyszałem: "podganiamy, podganiamy!", "szybiciej", "przyspieszcie"... Ale po co? Żeby za 500 metrów na skrzyżowaniu nagle wpaść na resztę peletonu i zwalniać do 5 km/h? Coś mi się zdaje, że ktoś chciał "za bardzo" i z tym mu nie wyszło.

I ostatnia sprawa na dziś: forum.

Kto wpadł na pomysł utrzymywania forum na Gazeta.pl? Słyszałem, że to podobno w celach promocji? Że niby Gazeta i w ogóle... Tylko jak dla mnie, to forum promuje Gazetę, a nie Gazeta Masę. Czy lepiej brzmi adres "forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=13129" czy może przykładowy "forum.masa.waw.pl" albo "masa.waw.pl/forum"?

Tak nieintuicyjnego, ograniczonego w możliwościach, nieczytelnego i co tu ukrywać- brzydkiego forum nie spotkałem na żadnej szanującej się stronie internetowej. Możliwości moderacji i administrowania tym forum są praktycznie zerowe, wygoda użytkowania tak samo. Czytelność wątków jest taka, jakbyś pisał wodą po mokrym papierze. Żadna.

Forum, jest z zasady dla ludzi. A możliwości tego forum są jak najbardziej przeciwko ludziom i administratorom. Forum jest dla wielu ludzi miejscem spotkań wirtualnych- dlaczego tu nie może być tak samo?

Jakieś alternatywy? Proszę: phpBB albo SMF... Fora dobre i wygodne, z dużymi możliwościami konfiguracji i administrowania nimi. A co więcej- niezależne od jakiegokolwiek portalu.
    Obserwuj wątek
      • mackofff Re: Ryksza na TRASĘ, koncert przed MASĘ! 30.05.09, 12:34
        d_r_e_x napisał:
        > I ostatnia sprawa na dziś: forum.
        >
        > Kto wpadł na pomysł utrzymywania forum na Gazeta.pl? Słyszałem, że to podobno
        > w celach promocji? Że niby Gazeta i w ogóle... Tylko jak dla mnie, to forum pro
        > muje Gazetę, a nie Gazeta Masę. Czy lepiej brzmi adres "forum.gazeta.pl/forum/7
        > 1,1.html?f=13129" czy może przykładowy "forum.masa.waw.pl" albo "masa.waw.pl/fo
        > rum"?
        >
        > Tak nieintuicyjnego, ograniczonego w możliwościach, nieczytelnego i co tu ukryw
        > ać- brzydkiego forum nie spotkałem na żadnej szanującej się stronie internetowe
        > j. Możliwości moderacji i administrowania tym forum są praktycznie zerowe, wygo
        > da użytkowania tak samo. Czytelność wątków jest taka, jakbyś pisał wodą po mokr
        > ym papierze. Żadna.
        >
        > Forum, jest z zasady dla ludzi. A możliwości tego forum są jak najbardziej prze
        > ciwko ludziom i administratorom. Forum jest dla wielu ludzi miejscem spotkań wi
        > rtualnych- dlaczego tu nie może być tak samo?
        >
        > Jakieś alternatywy? Proszę: phpBB albo SMF... Fora dobre i wygodne, z dużymi mo
        > żliwościami konfiguracji i administrowania nimi. A co więcej- niezależne od jak
        > iegokolwiek portalu.

Były próby już nie raz. Jednak większość woli prostotę, kijową czytelność i
        reklamy (które można zablokować wtyczkami do przeglądarek - wiem , ale to nie to
        samo. nie powinno ich być wcale).
        • beno1 Re: Ryksza na TRASĘ, koncert przed MASĘ! 30.05.09, 12:46
          > Były próby już nie raz. Jednak większość woli prostotę, kijową czytelność i
          reklamy (które można zablokować

Bo ja wiem? Czytelność wcale nie jest taka kijowa. Powiedziałbym, że nawet
          lepsza niż na wielu innych - mało klikania i dużo widać w obrębie jednego
          ekranu. To forum nie jest takie złe. A prostota jest dzisiaj w cenie.

A co do adresu, to jak nie jestem na swoim kompie, to piszę w goglach "masa
          forum" i link jest na samym początku!

A riksza na trasę!

Beno
          • d_r_e_x Re: Ryksza na TRASĘ, koncert przed MASĘ! 30.05.09, 14:01
            beno1 napisał:

> Bo ja wiem? Czytelność wcale nie jest taka kijowa. Powiedziałbym, że nawet
            > lepsza niż na wielu innych - mało klikania i dużo widać w obrębie jednego
            > ekranu.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13129&w=94786776&a=94786776
            Przejrzyste i czytelne, nieprawdaż? :D
            • trawers01 Re: Forum 30.05.09, 14:22
              Ja przyzwyczaiłem się już do forum na GW i ono mi pasuje właśnie
              dlatego, że jest nieskomplikowane, czytelne i łatwo dostępne (dla
              wszystkich bez wyjątku). Rzygać mi się chce jak widzę kolejne forum
              oparte na typowym szablonie phpBB, z taką samą grafiką,
              piktogramami. Jeśli ktoś już chce koniecznie tworzyć nowe forum,
              niech popracuje również nad formą zewnętrzną, żeby to forum wyraźnie
              odróżniało się od tego co przeważa w sieci. Przecież to jest
              możliwe, nieprawdaż?
      • maciejplonski Re: Ryksza na TRASĘ, koncert przed MASĘ! 30.05.09, 12:54
        Co do koncertu - gdyby był przed masą, przychodziłoby na niego jeszcze mniej osób, dobrze jest jak jest. btw, dlaczego wczoraj uciekł zespół, który miał zagrać?

co do forum - jest ok
      • kabturek Re: Ryksza na TRASĘ, koncert przed MASĘ! 03.06.09, 13:54
        też jestem za tym żeby ryksza nie odjeżdzała - do tego samego wniosku doszliśmy z kumplem na tej masie. Bez musyki to nie ten sam przejazd :/

forum - plusem tego jest napewno mniej pracy przy nim i dlatego bym zostawił jak jest.

poganianie (i zatrzymywanie) jest po to, zeby masa była bardziej "zwarta" bo czasem/często sa prześwity.

tempo ostaniej masy rzeczywiście było świetne (jechałem po środku mniej więcej) w porównaniu do kwietniowej...

pozdrawiam,
        Marcin
      • d_r_e_x Re: Ryksza na TRASĘ, koncert przed MASĘ! 28.06.09, 18:44
        Pozwolę sobie zauważyć, że w końcu ryksza przejechala po trasie razem z Masą! Hurra! I oby tak już zostało!
        • dreadion Re: Ryksza na TRASĘ, koncert przed MASĘ! 28.06.09, 20:55
          I oby tak już zostało, nawet jak trzeba ostro pod górkę sprawniejsi służą
          pomocą, nawet jak muzyka nie do końca odpowiada naszym klimatom ;)
          • trawers01 Re: Ryksza na TRASĘ, koncert przed MASĘ! 28.06.09, 23:01
            Ja to już w piątek pozwoliłem sobie na złośliwą uwagę, że tylko Skeler
            wyjechał, od razu riksza przyjechała punktualnie i przejechała całą (długą
            przecież) trasę ;-)
            Ale tak naprawdę sukces zawdzięczać trzeba nowej ekipie, która zajęła się
            tematem rikszy i potrafiła zjednać sobie rzeszę pomocników. Tak trzymać! A
            Skeler i tak zrobił, robi i pewnie jeszcze zrobi dużo dobrego dla masy...
            • roweroraffi Re: Ryksza na TRASĘ, koncert przed MASĘ! 28.06.09, 23:05
              trawers01 napisał:

> Ale tak naprawdę sukces zawdzięczać trzeba nowej ekipie, która zajęła się
              > tematem rikszy i potrafiła zjednać sobie rzeszę pomocników. Tak trzymać!

Dokładnie. Wielkie gratulacje dla Ekipy. Potrafili przejąć jeden temat od A do
              Z, zająć się nim profesjonalnie po całości, od początku do końca. Wszystko robią
              sami, ja i Czajnik się palcem nie dotykamy, dzięki czemu mam czas na inne rzeczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka