kasiabus 14.04.06, 14:44 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
allerune Re: Co sądzicie o moim sklepie? 14.04.06, 19:46 wygląd strony przyjemny, pasuje do tematyki, dobra kolorystyka. Nieco za duży jest pasek z górnym logiem, mam dosyć wysoką rozdzielczość 1280x1024 a mimo to zajmuje 1/4 ekranu. Po zaglądnięciu w kod, no cóż, tabelki, trochę przestarzała technologia, brak arkuszy stylów CSS, powiedzmy 3 lata w plecy. Co do mechanizmów, nie wgłębiałem się, ale wydaję mi się że powinno być w koszyku napisane ile jeszcze muszę zamówić aby dostać kolejny stopień rabatu. To bardzo napędza kupujących :) Odpowiedz Link
kasiabus Re: Co sądzicie o moim sklepie? 14.04.06, 23:07 allerune napisał: > Po zaglądnięciu w kod, no cóż, tabelki, trochę przestarzała > technologia, brak arkuszy stylów CSS, powiedzmy 3 lata w plecy. Niewiele z tego rozumiem, niestety :(( Wiedziałam, że tabelki są niedobre, ale nie wiedziałam, że je mam na stronie ;) Czy to wszystko, co wymieniłeś, ma wpływ na pozycję mojej strony w wyszukiwarkach?? > Co do mechanizmów, nie wgłębiałem się, ale wydaję mi się że powinno być w > koszyku napisane ile jeszcze muszę zamówić aby dostać kolejny stopień rabatu. > To bardzo napędza kupujących :) Racja! Pomyślę nad tym. Jeśli możesz jeszcze coś doradzić, to będę wdzięczna. Masz dobre "oko". Odpowiedz Link
allerune Re: Co sądzicie o moim sklepie? 14.04.06, 23:34 Poświęciłem parę lat na pisanie (od 0, bez pomocy żadnych dodatkowych skryptów) i rozwój sklepu internetowego (oraz innych stron www) i wiem, że jeszcze dużo przede mną, ale cieszę się że zdobyłem trochę wiedzy, którą mogę podzielić się z innymi. Tabelki mają znaczenie gdy chcemy mieć możliwość szybkiej zmiany layoutu strony. Dodają też stronie "wagi". Twoja mogłaby być "lżejsza" o jakieś 75%. Pamiętaj że w hostingu płacisz za transfer. Klient musi ściągnąć kilkadziesiąt KB więcej żeby dostać treść. Co do pozycjonowania, nie mają wielkiego wpływu, ale za to mają wpływ na utrudnienie korzystania ze strony osobom niewidomym i innym korzystającym z "czytających przeglądarek". Zauważyłem też, że używane przez Ciebie kodowanie to windowsowa strona kodowa 1250 (wszyscy z innymi systemami operacyjnymi mogą mieć problem z polskimi znakami) i ogólnie strona ma brzydkie "wnętrze". Hmmm, wydaje mi się że powinienem napisać osobnego posta nt. "dlaczego sklep internetowy powinien zatrudniać na stałe webmastera i dlaczego nie powinno się wszystkiego próbować ogarnąć samemu". Znam to bardzo dobrze z doświadczenia i wiem, że się nie da, jeśli oczywiście chce się z tego żyć, a nie traktować tego jako hobby ;). Odpowiedz Link
kasiabus allerune! 17.04.06, 01:01 Bartek! Dzięki za cenne rady. Mam nadzieję, że twój protest :D nie potrwa długo... A'propos wielkości transferu - mam limit 6GB miesięcznie, to chyba wystarczająco? Czy dużo byłoby roboty z pozbyciem się tych nieszczęsnych tabelek? I ze zmianą kodowania? Chciałabym, żeby mój sklep przynosił taki dochód, aby było mnie stać na zatrudnienie webmastera... Oby tak się stało... Odpowiedz Link
redchili Re: allerune! 17.04.06, 02:00 akurat css to jest - inaczej by nie można było (a przynajmniej byłoby dość kłopotliwe) np. zastosować czcionki comic sans ms :) Co prawda nie do końca konsekwentnie... co do wielkości transferu - na początek starczy, ale... Nie należy zapominać, że nie tylko klienci "nabijają" licznik, ale też np. roboty wyszukiwarek. A u Ciebie jest ustawiona częstotliwość odwiedzin co 2 dni. Jeżeli nie zmieniasz zbyt często strony (asortyment itp.) myślę, że można rzadziej. Co do tabelek, a szczególnie kodowania - to najlepiej porozumieć się z wykonawcą strony, bo za coś wziął pieniądze ;D, a prawdą jest, że standardem jest ISO. Poza tym strona nie ma DOCTYPE (wykonawca będzie wiedział co to jest, a przynajmniej powinien), a to spory błąd. Może mieć np. wpływ na wyniki w wyszukiwarkach... Sam layout nie budzi większych zastrzeżeń. Być może przydałby się bardziej pastelowy, jak dla mnie zieleń w nagłówkach jest zbyt ostra, ale to moje prywatne wrażenie. Podobnie zresztą nie przepadam za zbyt ozdobną czcionką, ale to też rzecz gustu. Na pewno nie można odmówić konsekwencji i spójności :) Odpowiedz Link
atramakswodop Re: Co sądzicie o moim sklepie? 17.04.06, 17:04 Bardzo ladna i przejrzysta strona. Obecnie nie jestem zainteresowana zakupami ale moze wkrotce. Pozdrawiam i zycze sukcesow Odpowiedz Link