brka 28.03.02, 12:58 dlaczego piszemy "dobry wieczor" - oddzielnie, a "dobranoc" razem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teresa.kruszona Re: pytanie 31.03.02, 22:56 Dzień dobry to zestawienie, a wszystkie zestawienia (czyli ściślejsze połączenie wyrazowe składające się z dwóch lub więcej wyrazów, a tworzące całość znaczeniową) w języku polskim piszemy rozdzielnie (np. konik polny, mniej więcej, dzień dobry, a także wielowyrazowe połączenia liczebników głównych, np. dziewięćset dwa). Dobranoc to zrost, taki np. jak Białystok, Krasnystaw, lwipyszczek). Zrosty piszemy łącznie. Dobra-noc - noc w tym zroście nie ma własnego akcentu, wyraz ten doczepił się w wymowie do pierwszej części zrostu. Zrosty tym m.in. różnią się od zestawień, że ich pierwsza część kończy się najczęściej samogłoską. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: pytanie 27.02.03, 17:50 Wspólny akcent to chyba pierwsze stadium zrostu. Przecież Białystok i Krasnystaw poza akcentem niczym się nie różnią od Złotego Stoku czy Czarnego Stawu, odmieniają się oba człony zrostu i to w taki sam sposób, jak zestawienie. Ale weźmy Wielkanoc: tu oprócz akcentu mamy zanik odmiany pierwszego członu (przynajmniej u znacznej części Polaków). Z drugiej strony, wspólny akcent nie wystarcza do powstania zrostu (w sensie pisownianym): mamy 'ode mnie' i 'przeze mnie' z jednym akcentem, a pisane rozdzielnie, a przy tym 'odeń' i 'przezeń' pisane łącznie. A jeszcze weźmy taki nibyzrost, jak 'cóżeś', czy 'cóżeś-no' :) Ciekawe w tym kontekście, że Rosjanie zdecydowali się na pisownię skróconych form 'ż' i 'b' oddzielnie (nu szto ż ty; ja b wam skazał), ale za to 'sia' razem. Odwrotnie niż my. Ot, każda ortografia ma swoje smaczki :) Odpowiedz Link Zgłoś