Dodaj do ulubionych

Karp -> Karpia

24.09.04, 11:50
W dzisiejszej Gazecie jest notka nt. śmierci pana M. Karpia. Nie wydaje się
Wam, że lepiej by brzmiało "Karpa"? Mam jakieś mieszane odczucia co do odmiany
nazwiska Karp jak rzeczownika pospolitego.

vatseq
Obserwuj wątek
    • vatseq Re: Karp -> Karpia 24.09.04, 13:03
      Wątpliwości mnie nachodzą szczególnie, gdy porównam z: Polikarp -> Polikarpa

vatseq
      • ardjuna Re: Karp -> Karpia 24.09.04, 20:42
        vatseq napisał:

> Wątpliwości mnie nachodzą szczególnie, gdy porównam z: Polikarp -> Polikarp
        > a

A co ma Polikarp do karpia?
        Nazwisko Karp zapewne pochodzi od ryby o tej samej nazwie, wiec nie widze
        powodu, zeby je odmienic inaczej tylko dlatego ze to nazwisko. Jesli ktos sie
        zwie Wrobel, to nie mowimy: zabili Wrobela, tylko Wrobla. Bez przesady z tym
        udziwnianiem, naywiska to tez rzeczowniki (no, czasem tez przymiotniki).
        • gorzatax Re: Karp -> Karpia 26.09.04, 18:18
          a jednak ... Gołąb - Gołąba; Karpia dość dziwnie tutaj brzmi, zresztą
          nekrologi dawane do GW przez, jak mniemam, znajomych zmarłego, odmieniają w ten
          sposób: Karpa, chyba wiedzą, jak się odmieniał za życia
          • ardjuna Re: Karp -> Karpia 27.09.04, 20:55
            gorzatax napisała:

> a jednak ... Gołąb - Gołąba; Karpia dość dziwnie tutaj brzmi, zresztą
            > nekrologi dawane do GW przez, jak mniemam, znajomych zmarłego, odmieniają w
            ten sposób: Karpa, chyba wiedzą, jak się odmieniał za życia
          • ardjuna Re: Karp -> Karpia 27.09.04, 21:05
            gorzatax napisała:

> a jednak ... Gołąb - Gołąba; Karpia dość dziwnie tutaj brzmi, zresztą
            > nekrologi dawane do GW przez, jak mniemam, znajomych zmarłego, odmieniają w
            ten sposób: Karpa, chyba wiedzą, jak się odmieniał za życia

Przekonalas mnie tym Golabem, a jeszcze bardziej nekrologami. Nie upieram sie
            zatem przy Karpiu, skoro znajomi pisza o Karpie. Rzeczywiscie, chyba lepiej
            wiedza, jak sie odmienial.
    • ja22ek Re: Karp -> Karpia 24.09.04, 14:26
      Również gdyby zwał się Karpf, byłoby Karpfa, nie Karpfia.
      Trzeba by samego Karpa zapytać (niestety nie żyje).
      • vatseq Re: Karp -> Karpia 24.09.04, 16:03
        I chyba tylko z powodu śmierci pana Karpa Gazeta nie dociekła jak odmieniać jego
        nazwisko i napisała "Karpia" :-(

vatseq
        • ala100 Re: Karp -> Karpia 25.09.04, 23:13
          vatseq napisał:

> I chyba tylko z powodu śmierci pana Karpa Gazeta nie dociekła jak odmieniać
          jeg
          > o
          > nazwisko i napisała "Karpia" :-(
          >
          > vatseq

Myślę, że dociekła i pewnie tak się właśnie odmienia. I ja zwróciłam uwagę na
          tę odmianę, bo miałam w rodzinie dziadka Karpa. Ala
          • empeka Re: Karp -> Karpia 26.09.04, 18:37
            ala100 napisała:

> Myślę, że dociekła i pewnie tak się właśnie odmienia. I ja zwróciłam uwagę na
            > tę odmianę, bo miałam w rodzinie dziadka Karpa.

No to przeczysz sobie, GW dociekła, że Karpia, ale Twój dziadek był Karpem, a nie Karpiem?
            Zresztą w GW nie robią korekty drobnych ogłoszeń, widuje się niezłe dziwactwa.
            :-)
            • ala100 Re: Karp -> Karpia 26.09.04, 23:19
              empeka napisała:

> ala100 napisała:
              >
              > > Myślę, że dociekła i pewnie tak się właśnie odmienia. I ja zwróciłam uwa
              > gę na
              > > tę odmianę, bo miałam w rodzinie dziadka Karpa.
              >
              > No to przeczysz sobie, GW dociekła, że Karpia, ale Twój dziadek był Karpem, a
              n
              > ie Karpiem?
              > Zresztą w GW nie robią korekty drobnych ogłoszeń, widuje się niezłe dziwactwa.
              > :-)

Nie przeczę. Dziadka Karpa odmienialismy tak właśnie. Sądziłam jednak, że jeśli
              na pierwszej stronie GW przez kilka dni jest inna odmiana to znaczy, że jest to
              odmiana zatwierdzona przez rodzinę. Gorztax zachwiała jednak moją wiarą. Uznaję
              jej argument. A

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka