myszmusia 11.05.10, 12:17 warszawa.edu.com.pl/Kandydat/kseon.php Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania Re: wystartował kseon IP: 85.222.87.* 11.05.10, 14:20 czy ta zakładka "progi punktowe" zadziała dopiero po pełnej rekrutacji? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wystartował kseon 11.05.10, 17:52 Obawiam się, że tak. Szkoda, że nie ma progów z poprzednich lat. p.s. miła niespodzianka - Witkacy otwiera dodatkową klasę. Ciekawe czy tylko w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: wystartował kseon IP: 85.222.87.* 11.05.10, 21:37 mam pytanie czyli będzie widać ile dzieci do jakiej klasy startuje....a czy będzie widać z jaką punktacją?, bo to by znacznie ułatwiło oszacowanie szans:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: wystartował kseon IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.10, 22:09 mam pytanie czyli będzie widać ile dzieci do jakiej klasy startuje....a czy będzie widać z jaką punktacją?, bo to by znacznie ułatwiło oszacowanie szans:) " Bedzie widac liczbe wszystkich zgloszen do danej klasy i liczbe zgloszen z pierwszego wyboru. Punktow dzieci niestety nie:) Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wystartował kseon 11.05.10, 22:17 Chyba jeszcze nie wiadomo ile kto ma punktów? A w czasie kiedy będzie można nanosić poprawki, stopnie nie będą chyba jeszcze zatwierdzone? W takiej sytuacji lepiej krótko zaanalizowac poprzednie lata , np. na www.egzaminy.edu.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azile.oli Re: wystartował kseon IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.05.10, 11:59 Zmiany będzie można nanosić, gdy już będa wyniki testów i oceny wystawione. 18 czerwca musza być znane wyniki , myślę, że w tym czasie stopnie będą już pewne, bo tydzień później jest zakończenie roku. Nie doczytałam wprawdzie, czy można dokonywać zmian wcześniej, ale właściwie byłoby to bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azile.oli Re: wystartował kseon IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.05.10, 12:05 A ja mam pytanie - w procedurze rekrutacyjnej uczniowie wpisują do systemu swoje osiągnięcia. Wiadomo, że liczą się te na świadectwie, tam nikt zbyt dużo nie wypisze, bo nie ma miejsca. Oczywiście liczba punktów jest ograniczona, więc czy ktoś ma jedno osiągnięcie, czy dwadzieścia nie ma wielkiego znaczenia. Ale wpisywać te inne, ktorych nie ma na śweiadectwie (z braku miejsca). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: wystartował kseon IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.10, 12:59 azile.oli napisał(a): > A ja mam pytanie - w procedurze rekrutacyjnej uczniowie wpisują do > systemu swoje osiągnięcia. Wiadomo, że liczą się te na świadectwie, > tam nikt zbyt dużo nie wypisze, bo nie ma miejsca. Oczywiście liczba > punktów jest ograniczona, więc czy ktoś ma jedno osiągnięcie, czy > dwadzieścia nie ma wielkiego znaczenia. > Ale wpisywać te inne, ktorych nie ma na śweiadectwie (z braku > miejsca)." Mowisz o sytuacji dziecka ze szkoly niepublicznej? Bo w publicznej i tak szkoly wpisuja osiagniecia aczkolwiek dzieci/rodzice musza pilnowac, aby dostarczyc na czas wszelkie dyplomy /zaswiadczenia o wynikach konkursow. Potem i tak liceum je weryfikuje - przy skladaniu kopii dokumentow, wiec ja bym wpisywala "ile sie da"... Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wystartował kseon 12.05.10, 12:15 A kto wpisuje stopnie do systemu, uczeń czy szkoła? Czy można to zrobić przed otrzymaniem świadectwa? I kolejne pytanie techniczne - stopnie z 4 kluczowych przedmiotów: czy sama szkoła docelowa wyłapuje je z systemu, a wprzypadku możliwości wyboru wybiera przedmiot z lepszym stopniem? Czy może robi to uczeń lub jego gimnazjum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joa66 Re: wystartował kseon IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.10, 12:38 joa66 napisała: > A kto wpisuje stopnie do systemu, uczeń czy szkoła? Czy można to > zrobić przed otrzymaniem świadectwa? W przypadku gimnazjow publicznych (prowadzonych przez miasto Warszawa) -szkoly wpisuja osiagniecia dzieci. Ale w przypadku Twojego dziecka (gim.spoleczne) instrukcja jest tu i na moj rozum samemu trzeba wszystko wpisywac. " target="_blank" rel="nofollow">warszawa.edu.com.pl/Kandydat/kseon.php> > I kolejne pytanie techniczne - stopnie z 4 kluczowych przedmiotów: > czy sama szkoła docelowa wyłapuje je z systemu, a wprzypadku > możliwości wyboru wybiera przedmiot z lepszym stopniem? Czy może > robi to uczeń lub jego gimnazjum? Szkola niczego nie wylapuje, to system wylapuje,bo system zna wszystkie stopnie dziecka i wybiera dla niego to,co najlepsze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: wystartował kseon IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.10, 12:42 Ojezu, wlasnie zrobilam to co mowilam ze kiedys zrozbilam. Sorry joa, odpowiadalam Ci na post rozmawiajac przez telefon i wpisalam Twoj nick zamiast swojego... Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wystartował kseon 12.05.10, 12:50 " i (system) wybiera dla niego to,co najlepsze:) " mam nadzieję! I osiągnięcia niewymierne typu praca na rzecz szkoły też uczeń sam sobie wpisuje? A jeżeli w instrukcji jest napisane "maksymalnie 2 pkt", kto decyduje ile tych punktów wpisać jeżeli uczeń sam wpisuje informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: wystartował kseon IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.10, 13:18 "> I osiągnięcia niewymierne typu praca na rzecz szkoły też uczeń sam > sobie wpisuje? A jeżeli w instrukcji jest napisane "maksymalnie 2 > pkt", kto decyduje ile tych punktów wpisać jeżeli uczeń sam wpisuje > informacje?" Nie wiem na pewno. Ale na zdrowy rozum - na wszystko co wpiszesz musisz miec "papier". W przypadku "pracy na rzecz szkoly" cos powinno miec pokrycie we wpisie na swiadectwie. Moja corka miala na swiadectwie durnowato sformulowany wpis -cytuje z pamieci -"aktywny udzial w przygotowywaniu uroczystosci szkolnych". Pani z licealnej komisji rekrutacyjnej popatrzyla na to i mowi - a co to w ogole jest; ze niby co to dziecko wlasciwie robilo????? Nie ze miala zla wole, po prostu szukala jakiegos konkretu. (a corka naprawde zrobila wazne rzeczy i poswiecila na to mnostwo czasu chociaz nie chce mi sie tego opisywac). ... Po prostu szkola powinna precyzyjnie okreslic za co wyroznia dziecko. Na szczescie zerknela na inne "konkretne" pozycje, dyplomy i mowi -ok, bo te osiagniecia i tak sie nie sumuja... Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wystartował kseon 12.05.10, 13:55 Szkoła wpisuje na świadectwo "zasługę" ale kto decyduje czy to jeden punkt czy dwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: wystartował kseon IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.10, 14:18 joa66 napisała: > Szkoła wpisuje na świadectwo "zasługę" ale kto decyduje czy to jeden > punkt czy dwa?" W zarzadzeniu kuratora jest napisane co sie komu za co nalezy. Dwa punkty mozna dostac za cos tam cos tam, w tym aktywny udzial na rzecz spolecznosci szkolnej. (Byla juz o tym dyskusja na forum - np. czy wolontariat w schronisku dla psow to jest wolontariat.) W kazdym razie - wszystko co jest wpisane do systemu jest weryfikowane przez szkole pierwszego wyboru. Ale to odbywa na zasadzie - czy wszystko sie zgadza z tym co "w papierach". Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: wystartował kseon 12.05.10, 14:27 a tak realnie (juz niezaleznie od kseona) jak sie zanosi papiery do szkoły pierwszego wyboru to trzeba sie liczyc z baaardzo długim czekaniem? bo przeciez tych dzieciaków jest mnóstwo chcacych złozyc dokumenty - ktos to przyjmuje - pewnie sekretarka, musi kazdy papierek przełozyc sprawdzic w systemie , z tego co piszesz tak wynika, czyli mnóstwo czasu to trwa. BO chyba weryfikacja odbywa sie od razu w momencie skłądania - inaczej nie ma mozliwosci zadawania ewentualnych pytan i rozstrzygania watpliwosci jak cos sie nie zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: wystartował kseon IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.10, 14:59 Kiedy sie zanosi kopie papierow (jeszcze przed wynikami rekrutacji) przyjmuje je komisja rekrutacyjna - kilka osob; pewnie w zaleznosci od liczby kandydatow. I w szkole mojego dziecka to jakos sprawnie szlo. A nawet byla pani (potem sie dowiedzialam ze to kultowa nauczycielka tej szkoly) - ktora kolejkowiczom wstepnie ogladala te papiery - bo np. niektorzy stawili sie bez stempla na kopii z formula "za zgodnosc z oryginalem" a szkola nie ma prawa przyjac papierow takiej osoby - po prostu odsylala do ich zeby nie musieli bez sensu czekac, i to bylo bardzo mile z jej strony:) Na pewno jednak nie warto tego odkladac na ostatnia chwile. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kanak Re: wystartował kseon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 17:33 Podania wydrukowane z Kseonu przyjmuje sekretariat w podanych na stronach szkół godzinach. Kolejek raczej nie ma. Weryfikacja podań następuje trochę później zazwyczaj przez szkolnego nauczyciela informatyki, który zarządza wpisami do Kseonu ze strony szkoły. W razie jakiś wątpilowści dzwonią na podane numery kontaktowe do kandydata lub prawnych opiekunów. Dopiero w dniach składania oryginałów po ogłoszeniu wstepnych list przyjętych mogą tworzyć się nieduże kolejki, bo wtedy trzeba już sprawdzić dokładnie wszystkie dokumenty. W liceum, do którego składal papiery starszy syn było 6 stanowisk oznaczonych symbolem każdej klasy i dokumenty przyjmowali przyszli wychowawcy, którzy dokładnie sprawdzali przyniesione dokumenty i przy okazji mogli porozmawiać ze swoimi nowymi uczniami. A syn zapomniał donieść kartę zdrowia i biegał po nią z powrotem do domu [dobrze, że miał blisko a nie na drugi koniec Warszawy]. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: wystartował kseon IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.10, 18:07 Ale przeciez miedzy skladaniem podania z Kseonu a skladaniem oryginalu jest jeszcze skladanie kopii swiadectwa itd. i wtedy nastepuje weryfikacja punktow moim zdaniem, bo na tej podstawie dziecko zapada badz nie decyzja o przyjeciu kandydata i ja o tym spotkaniu pisalam. Na koniec rzeczywiscie jeszcze jedna wizyta - dla jednych dzieci w tej samej, dla innych - w innej juz szkole:) Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: wystartował kseon 12.05.10, 18:11 Ale przeciez miedzy skladaniem podania z Kseonu a skladaniem oryginalu jest > jeszcze skladanie kopii swiadectwa itd. prawde mówiac ja zrozumiałam,że podanie i kopie świadectwa składa sie jednoczesnie. Ze to jest - 1. wpisanie w systemie wybranych szkół /klas potem ewentualna mozliwosc po otrzymaniu wyników z egzaminu zmiany tych szkół 2. koniec roku - otrzymanie do reki świadectwa i wyników egzaminu i kopii 3. zaniesienie podania i kopii do szkoły pierwszego wyboru 4. wyniki rekrutacji 5. zaniesienie oryginałów myle sie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: wystartował kseon IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.10, 18:28 Nie, moim zdaniem tych wizyt bylo wiecej, ale ja juz mam Alzheimera chyba...Najlepiej znajdz gdziej w kseonie albo najlepiej na stronie szkoly 1 wyboru dziecka cos takiego "harmonogram dzialan gimnazjalisty". I tam jest wszystko po kolei co i jak. Zawsze tez mozesz zadzwonic do 1 szkoly,bo z nia na poczatku glownie sie ma do czynienia ( i oby dlugo i szczesliwie). Ja mialam jeszcze przyjemnosc kontaktu z dwiema innymi liceami - bo corka miala egzaminy. I wszedzie milo, przyjemnie, kompetentnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: wystartował kseon 12.05.10, 18:36 masz racje - zanosi sie samo podanie po wpisaniu w system, potem mozna zmianiac wybór i co? wtedy trzeba zabrac to podanie z pierwszej szkoły i zaniesc do nowej szkoły pierwszego wyboru? - to mi sie wydawało nielogiczne po prostu.jedno niepotrzebne ewentualne zamieszanie - gdyby to zanoszenie podania było PO wynikach i PO ewentualnych zmianach to by było dla mnie zrozumiałe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: wystartował kseon IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.10, 19:00 "wtedy trzeba zabrac to podanie z pierwszej szkoły i zaniesc do nowej szkoły pierwszego wyboru? - to mi sie wydawało nielogiczne po prostu" Tak, a po rekrutacji dowiesz sie do ktorej szkoly zawiezc oryginaly. Przy czym nawet jesli zmieniasz kolejnosc dalszych wyborow pozostajac w szkole 1 wyboru to tez musisz do niej jechac, zabrac podanie, a nastepnie naniesc poprawki -i wrocic z podaniem do tej szkoly. Tak wlasnie bylo z moim dzieckiem, bo zmienilo zdanie co dalszych preferencji. Stad pamietam, ze mialam duzo wizyt w tej szkole - a sama to zalatwialam, bo niby mi bylo po drodze:) Tak czy siak, tu nie ma co szukac logiki,robic co kaza i tyle:) Kseon kseonem, ale nachodzic sie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: wystartował kseon 12.05.10, 19:11 > Tak czy siak, tu nie ma co szukac logiki,robic co kaza i tyle:) Kseon kseonem, > ale nachodzic sie trzeba. > :-( niech juz kurcze bedzie po wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
kmir Re: wystartował kseon 12.05.10, 22:52 myszmusia napisała: > masz racje - zanosi sie samo podanie po wpisaniu w system, potem mozna zmianiac wybór i co? wtedy trzeba zabrac to podanie z pierwszej szkoły i zaniesc do nowej szkoły pierwszego wyboru? - to mi sie wydawało nielogiczne po prostu. Zwracam uwagę, że w przypadku wycofywania podania ze szkoły I wyboru konieczna jest obecność jednego z rodziców (opiekunów prawnych) - szkoła nie może anulować podania na wniosek niepełnoletniego kandydata. Jednocześnie informuję, że wycofywanie podań i następnie zmiana szkół jest zjawiskiem dotyczącym niewielkiej liczby kandydatów (szacuję, że w mojej szkole jest to mniej niż 10%) - widać zdecydowana większość kandydatów dobrze szacuje swój "dorobek punktowy" jeszcze przed oficjalnym ogłoszeniem wyników egzaminu i wystawieniem ocen końcowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kanak Re: wystartował kseon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 18:47 Ups, no tak. Najpierw krok 1: podanie i jego weryfikacja, następnie krok 2: kopia świadectwa i weryfikacja [oceny, punkty z egzaminu, osiągnięcia dodatkowe etc.] i na końcu krok 3: oryginał świadectwa + oryginał zaświadczenia o wynikach egzaminu + zdjęcia + karta zdrowia i co tam jeszcze szkoła wymaga w/g podanego regulaminu. Akurat starszy syn był na tyle obrotny, że wszystko sam załatwił. Musiał mi tylko pokazać w Kseonie informację, że zostal przyjęty tam, gdzie chciał i potem już w tajemnicy przed nim poszłam pod szkołę upewnić się, że jest na ostatecznej liście przyjętych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kanak Re: wystartował kseon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 18:53 Dla jasności jeszcze dodam, że tak prosto jest wtedy, gdy dziecko dostaje się do szkoły pierwszego wyboru i nic nie zmienia w liście swoich preferencji. Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: wystartował kseon 12.05.10, 19:26 a jak nie zmienia w liscie preferencji a nie dostaje sie do szkoły pierwszego wyboru to chyba różnica jest tylko taka ze dokumenty niesie do szkoły do której sie dostał bo juz z tym podaniem to chyba nic nie robi;-)czyli tylko ten 3 krok jest inny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: wystartował kseon IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.10, 19:43 Ja takiej wiedzy nigdy zdobywam w calosci,bo ona tylko niepotrzebnie mozg zasmieca...I tak nie udalo mi sie wszystkiego zapmniec:) Jak sie nie dostanie to Ci powiedza, co dalej, a na razie o tym nie mysl:) Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wystartował kseon 12.05.10, 14:44 " W zarzadzeniu kuratora jest napisane co sie komu za co nalezy" O ile się nie mylę, zarządzenie mówi "maksymalnie 2 pkt". Czyli jeden lub dwa..czyli..kto decyduje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: wystartował kseon IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.10, 15:05 "O ile się nie mylę, zarządzenie mówi "maksymalnie 2 pkt". Czyli jeden lub dwa..czyli..kto decyduje? " Maksymalnie 2 - w tym sensie, ze jak tych osiagniec masz duzo w obrebie tej samej kategorii (wolontariat, praca w samorzadzie, dzielnicowy konkurs wiedzy o dzielnicy itd)to punkty za te osiagniecia nie sumuja sie. A decyduje o wpisie gimnazjum a potem system to dolicza do reszty punktow a komisja w liceum sprawdza, czy wszystko sie zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azile.oli Re: wystartował kseon IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.05.10, 16:07 A co w przypadku, gdy dziecko ma osiagnięcie sportowe (poważne), ale nie ma dyplomu, bo organizator dawał tylko medale? Natomiast gimnazjum zostało poinformowane o tym osiągnięciu przez klub stosownym pismem, z pieczaztkami, podpisami? Gimnazjum osiagnięcie na świadectwo wpisze, ale czy liceum może potraktować takie pismo, jak dyplom? Czy może odrzucić? Bo w zasadzie informacja na świadectwie będzie jednoznaczna - nazwa zawodów, miejsce itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: wystartował kseon IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.10, 16:24 Wydaje mi sie, ze wszystko co na swiadectwie jest "swiete", zwlaszcza takie sprawy jak konktetne osiagniecia. Odpowiedz Link Zgłoś
kmir Re: wystartował kseon 12.05.10, 16:59 Gość portalu: azile.oli napisał(a): > A co w przypadku, gdy dziecko ma osiagnięcie sportowe (poważne), > ale nie ma dyplomu, bo organizator dawał tylko medale? > Natomiast gimnazjum zostało poinformowane o tym osiągnięciu przez > klub stosownym pismem, z pieczaztkami, podpisami? Gimnazjum powinno wydać kopię tego pisma z potwierdzeniem "za zgodność z oryginałem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: wystartował kseon IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.10, 17:20 kmir napisał: > Gość portalu: azile.oli napisał(a): > > > A co w przypadku, gdy dziecko ma osiagnięcie sportowe (poważne), > > ale nie ma dyplomu, bo organizator dawał tylko medale? > > Natomiast gimnazjum zostało poinformowane o tym osiągnięciu przez > > klub stosownym pismem, z pieczaztkami, podpisami? > > Gimnazjum powinno wydać kopię tego pisma z potwierdzeniem "za > zgodność z oryginałem" Hmm, wszytskie dyplomy dziecka przedstawilam w gimnazjum (oryginaly), na wszelki wypadek wzielam ze soba kopie, ale w liceum - uslyszalam "jesli dziecko ma to wpisane na swiadectwie" to nam to juz niepotrzebne. Pieczatki z wpisem za zgodnosc na tych kopiach nie mialam...Moze dlatego ze jeden z tych konkursow byl kuratoryjny a drugi organizowany przez inny podmiot oswiatowy? Albo mnie pamiec zawiodla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azile.oli Re: wystartował kseon IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.05.10, 19:40 Ja mam wszystkie oryginały w domu, gimnazjum zostawiło sobie kopie. Z tego , co wiem, nie wszystkie licea wogóle chcą ogladać dyplomy, wystarcza wpis na świadectwie. Ale , oczywiście lepiej mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
selerr Re: wystartował kseon 13.05.10, 08:08 Ja mam tylko takie pytanie, a nie znalazłem na nie odpowiedzi w "samouczku". Niektóre szkoły maja ustalony dolny próg, niektóre nie (wówczas jest napisane "brak"). Dotyczy to zresztą wszystkich miast. Czy w przypadku, gdy szkoła ustaliła dolny próg, zgłoszenia kandydatów o niższej punktacji będą po prostu automatycznie odrzucane w rekrutacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azile.oli Re: wystartował kseon IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.05.10, 08:55 Wydaje mi się, że nie będą odrzucane. W końcu szkoła nie jest w stanie przewidzieć jakie będą wyniki tegorocznych egzaminów. W więlkszości jednak dokonuje się pełnego naboru, więc może się zdarzyć, że dopstana się jakieś osoby o mniejszej ilości punktów , niż wymagana. Ja bym jednak odwodziła dziecko od wyboru szkoły, jeśli ma za mało punktów niż wymagane minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
selerr Re: wystartował kseon 13.05.10, 09:06 Nie no, jasne, chodzi mi tylko (pytam z czystej ciekawości) o sposób działania tego programu - czy ustawienie przez szkołę progu minimalnego blokuje kandydatów poniżej tego progu. Odpowiedz Link Zgłoś
kmir Re: wystartował kseon 13.05.10, 14:58 selerr napisał: > czy ustawienie przez szkołę progu minimalnego blokuje kandydatów poniżej tego progu. Radzę wyjaśnić ten problem w konkretnej szkole - powinno to być zapisane w zasadach rekrutacji obowiązujących w danej szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
selerr Re: wystartował kseon 13.05.10, 15:16 Bardziej chodziło mi o działanie PROGRAMU, nie zasadach rekrutacji w konkretnej szkole. Przecież system komputerowy działa jednakowo dla wszystkich. W każdym razie ktoś, kto rejestruje szkołę w systemie powinien chyba wiedzieć, czy jak wpisze dolny próg powiedzmy 100 punktów, to czy system zignoruje wszystkich uczniów ponizej tego poziomu czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: wystartował kseon IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.10, 16:13 Bardziej chodziło mi o działanie PROGRAMU, nie zasadach rekrutacji w konkretnej szkole. Przecież system komputerowy działa jednakowo dla wszystkich. W każdym razie ktoś, kto rejestruje szkołę w systemie powinien chyba wiedzieć, czy jak wpisze dolny próg powiedzmy 100 punktów, to czy system zignoruje wszystkich uczniów ponizej tego poziomu czy nie? " Tu byla dyskusja na ten temat. forum.gazeta.pl/forum/w,1129,109122072,109122072,liczba_kandydatow_na_miejsce.html Wiele zalezy od miasta , ktore masz na mysli - w niektorych radni ustalili dolne progi punktowe, ale dla WSZYSTKICH liceow na danym terenie i weszli w spor kompetencyjny z MEN. Nie wiem jak to zostalo rozstrzygniete. Niektore szkoly w Warszawie rowniez ustalaja sobie takie minima punktowe tzn. informuja o tym na stronach uzywajac formuly np."zapraszamy od 130 punktow" i sama bylam ciekawa jak to sie ma do kseonu. Moim zdaniem sa to tylko "dzialania wizerunkowe" - na zasadzie byloby nam milo gdyby tylko grzeczni i dobrzy uczniowie do nas trafili. A czy technicznie jest mozliwe, aby dzieciak nie zostal "wpuszczony" przez system do danej szkoly juz na poczatku rekrutacji? Bardzo watpie. Kiedy w zeszlym roku moje dziecko logowalo sie do systemu nie slyszalam, ze poza progami sa jeszcze podprogi. System dziala w oparciu o jednakowe zasady prawne obowiazujace wszystkich; wlasnie dlatego jest tak bolesnie sprawiedliwy:) Moze cos sie jednak zmienilo? Odpowiedz Link Zgłoś
selerr Re: wystartował kseon 13.05.10, 19:08 Ale mi nie chodzi o informacje na stronach w rodzaju "zapraszamy od 130 pkt", a o progi w systemie Kseon. Również w Warszawie niektóre szkoły maja taki próg ustawiony (np. Poniatowski i parę innych) i po prostu ciekawi mnie, czy system Kseon jako taki rozpoznaje te progi minimalne, czy jest to tylko dodatkowa informacja, niemająca wpływu na rekrutację kandydatów. Odpowiedz Link Zgłoś
selerr Re: wystartował kseon 13.05.10, 19:10 Chodzi o te progi, wpisane w ofercie konkretnych klas - są tam dwie pozycje próg minimalny i próg maksymalny (tu z definicji jest 200, oczywiście). I czy jeśli pole próg minimalny jest wypełnione, to czy SYSTEM bierze to pod uwagę przy selekcji kandydatów. Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: wystartował kseon 13.05.10, 19:15 to by chyba było niewykonalne , sadze,ze to jest orientacyjnie po prostu podane Odpowiedz Link Zgłoś
selerr Re: wystartował kseon 13.05.10, 19:18 A dlaczego niewykonalne? Skoro system potrafi znaleźć osoby z najwyższą punktacją i odrzucić resztę, dlaczego miałby nie potrafić znaleźć osób, nie spełniających jednego dodatkowego kryterium i je odrzucić? Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: wystartował kseon 13.05.10, 19:26 nie mam pojecia, informatyk ze mnie zaden;-) ale w sumie po co? a jak bedzie sytuacja ,że tych powyzej progu z jakis powodów bedzie za mało na pełna obsade klas - to co wtedy? miejsc aprzechodza do uzupełniajacej? Odpowiedz Link Zgłoś
selerr Re: wystartował kseon 13.05.10, 19:34 A dlaczego nie? Może to bardziej się szkole opłacać niż przyjęcie uczniów poniżej pewnego minimum, na przyjęcie których, jeśli wyboru dokonywałby automat, a nie szkolna komisja rekrutacyjna, szkoła nie miałaby żadnego wpływu. Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: wystartował kseon 13.05.10, 19:52 no nie wiem;-) szkoły ,na które patrzyłam np. własnie reytan, czacki czy jeziorański nie maja progów minimum;-) a to chyba jezeli juz to tym górnoprogowym powinno sie najbardziej "opłacac" Odpowiedz Link Zgłoś
selerr Re: wystartował kseon 13.05.10, 20:16 Ale ma np. Batory i Witkacy. A u mnie w mieście maja prawie wszystkie (z tym że tu bardziej rozsądne, równiez te najlepsze licea mają zaniżone do ok. 100-120 pkt, pewnie żeby nie zostać na lodzie) Odpowiedz Link Zgłoś
selerr Re: wystartował kseon 13.05.10, 20:28 I np. Kołłątaj i Władysław IV. Pytam, bo może jest tu ktoś, kto wie. Bo to jest różnica. Jesli to tylko luźna informacja, że np. próg minimalny wynosi 135 pkt, to dziecko mające np. 133 punkty może liczyć na np. słabszy poziom pozostałych kandydatów i na wszelki wypadek wybrać tę klasę. Natomiast jeśli to granica ustalona przez system, to nie ma co w ogóle startować, bo system go i tak odrzuci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Czy myśłisz o ... IP: *.escom.net.pl 17.05.10, 12:19 Na stronach szkół wpisano progi min i max należące do uczniów, którzy ostatecznie dostali się do tychże szkół i wymarzonych klas. To nie są wymogi szkoły. Osoby z min. il. pkt. mogły się dostać np. dopiero pod koniec sierpnia w ostatniej chwili. I to mogła być np. tylko jedna osoba np, ze 135 pkt. Podczas, gdy cała klasa ma powyżej 160 pkt. To są informacje zachęcające tych co nie tracą nadziei. :) A nie wymagania szkoły. Chyba, że piszesz o tym jak jest np. w LO Limanowskiego, tu napisano w Regulaminie Rekrutacji: "O przyjęcie do oddziału klasy pierwszej może ubiegać się absolwent gimnazjum, który uzyskał co najmniej 100 punktów zgodnie z decyzją Rady Pedagogicznej I LO." I nie jest to min. i max.I w tym przypadku nie mam pojęcia co zrobi system? Odpowiedz Link Zgłoś
selerr Re: Czy myśłisz o ... 17.05.10, 12:25 Nie, po raz n-ty mówię o progach wpisanych do oferty szkół w systemie Kseon PRZED zakończeniem rekrutacji. Progi te są widoczne w ofercie każdej klasy i albo jest tam wpisany "brak", albo jest tam konkretna liczna, np. 135, 140 czy 100. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: Czy myśłisz o ... IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.10, 12:49 selerr napisał: > Nie, po raz n-ty mówię o progach wpisanych do oferty szkół w systemie Kseon > PRZED zakończeniem rekrutacji. Progi te są widoczne w ofercie każdej klasy i > albo jest tam wpisany "brak", albo jest tam konkretna liczna, np. 135, 140 czy > 100." Ja nie pamietam aby rok temu podawane byly takie wymogi szkol, wiec byc moze jest to jakas "nowosc." Z tym, ze nie wiem - jaka moc sprawcza ma taki dolny limit. Czy np. po przeliczeniu punktow kandydata system wyrzuci go z systemu jeszcze PRZED terminem rekrutacji? Na zasadzie - twoje podanie nie bedzie rozpatrywane? Czy tez - to mi wydaje bardziej prawdopodobne - jest to dzialanie na psychologie kandydata, aby zniechecic go juz na starcie... Trzeba by zadzwonic do konkretnej szkoly albo do kuratorium. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Czy myśłisz o ... IP: *.escom.net.pl 17.05.10, 13:12 Nie denerwuj się Selerr. Wspomniałeś ..."oferta w programie kseon" i zajrzałam. Teraz widzę o czym piszesz. Wcześniej oglądałam strony internetowe szkół i nie było takich pozycji. Teraz to ja już sama nie wiem. Czy to jest szlaban? Czy tylko odpychanie? Co zrobi system/ Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czy myśłisz o ... 17.05.10, 17:13 "Osoby z min. il. pkt. mogły się dostać np. dopiero pod koniec sierpnia w ostatniej chwili. I to mogła być np. tylko jedna osoba np, ze 135 pkt. Podczas, gdy cała klasa ma powyżej 160 pkt." Czy to pewna informacja? Własnie to mnie interesowało - co tak naprawdę oznacza minimalna ilośc punktów. Czy to po pierwszej rekrutacji czy po dodatkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinia Re: wystartował kseon IP: 212.160.227.* 08.04.11, 12:37 Ważne pytanie dotyczące systemu KSEON: Czy jeżeli szkoła ma stronie info, że próg punktowy wynosi 110, to w Kseonie też jest to uwzględnione i jak uczeń będzie miał do szkoły I wyboru tylko 109, to system automatyczne przerzuci go do II-go wyboru? Czy jest szansa, że w przypadku braku pkt do limitu szkoły, ale wystarczającej liczbie miejsc w klasie (np. chętnych jest 25 na 30 miejsc) system zakwalifikuje też tych poniżej progu? Czy odrzuci wszystkich mających mniej niż 110 (powiedzmy 5 osób) i do klasy wejdzie tylko 20 uczniów? Wtedy będzie w oddziale 10 wolnych miejsc i jest szansa w rekrutacji uzupełniającej. Dobrze myślę? Proszę o podpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
kkokos Re: wystartował kseon 08.04.11, 20:28 > Ważne pytanie dotyczące systemu KSEON: > Czy jeżeli szkoła ma stronie info, że próg punktowy wynosi 110, to w Kseonie te > ż jest to uwzględnione i jak uczeń będzie miał do szkoły I wyboru tylko 109, to > system automatyczne przerzuci go do II-go wyboru? w zeszłym roku pytałam o to na forum kilka razy i nie udało mi się uzyskać jednoznacznej odpowiedzi. ALE dziś byłam na spotkaniu w szkole, w której dyrekcja powiedziała, że od tego roku nie wolno im wyznaczać progów minimalnych. trzeba to będzie jeszcze jakoś potwierdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinia Re: wystartował kseon IP: *.acn.waw.pl 08.04.11, 21:00 to bardzo ciekawa informacja, ALE na wielu stronach liceów jest wyraźnie zaznaczone, iż próg punktowy do takiej a takiej klasy wynosi tyle i tyle i wręcz jest to wytłuszczone lub z wykrzyknikami, aby przypadkiem nie umknęła kandydatom ta informacja (mowa o warszawskich liceach, patrz np. Słowacki); A czy to spotkanie było w warszawskim liceum? bo jeśli tak, to byłoby już dla mnie jakieś światełko w tunelu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropka_pierwsza Re: wystartował kseon IP: *.aster.pl 09.04.11, 23:36 też słyszalam, ze w tym roku licea nie mogą podawac progów Odpowiedz Link Zgłoś
kkokos Re: wystartował kseon 10.04.11, 16:13 > A czy to spotkanie było w warszawskim liceum? bo jeśli tak, to byłoby już dla m > nie jakieś światełko w tunelu tak, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: wystartował kseon 10.04.11, 18:48 iś byłam na spotkaniu w szkole, w której dyrekcja powiedziała, że od tego rok > u nie wolno im wyznaczać progów minimalnych. trzeba to będzie jeszcze jakoś pot > wierdzić. też to słyszałam- wczoraj, czyli chyba w innej szkole. Podobno kuratorium oprotestowało progi minimalne, więc prawdopodobnie kuratorium powinno móc to potwierdzić lub zaprzeczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wystartował kseon 10.04.11, 21:27 Mój syn też przyniósł taka informację ze szkoły (swojej, w Warszawie) Ale my nigdy tymi progami podawanym przez szkoły się nie przejmowaliśmy, bo byly zdecydowanie niższe niż prawdziwe progi z poprzedmich lat. Robiły tylko niepotrzebną nadzieję (np. Witkacy podawał minimalny próg 140 pkt, a do tej szkoly chyba nigdy się nie dostał ktoś kto miał mniej niż 156 punktów) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinia Re: wystartował kseon IP: 212.160.227.* 11.04.11, 10:37 z tymi minimalnymi progami, a raczej ich brakiem to może być prawda, albowiem ze stron kilku liceów zniknęła informacja o minimalnym progu w rekrutacji, a jedno zmieniło komunikat z: "minimalny próg punktowy do liceum wynosi X pkt" na: "w zeszłym roku przyjmowaliśmy uczniów od X pkt" Odpowiedz Link Zgłoś