14.04.02, 18:08
Bardzo intryguje mnie pewna sprawa. Otóż w Gdańsku jedna z dzielnic nazywa
się "Osowa". Zauważyłem, że większość osób na pytanie "gdzie?" odpowiada - "w
Osowej". Spotkałem się też z takim określeniem w jednym z artykułów Gazety
Morskiej. Czy jest to forma poprawna? Dla mnie logiczną formą jest "w Osowie",
tak jak np. "Oliwa" - "w Oliwie", ale być może się mylę.
Obserwuj wątek
    • zbigniew_ Re: Dzielnica 15.04.02, 08:20
      Gdyby odmiana nazw geograficznych była całkowicie zgodna z logiką to Twoja
      uwaga byłaby sluszna. Niestety, o tym jak odmienia sie dana nazwa najczęściej
      decyduje jej źródłosłów oraz tzw. uzus miejscowy. Nie pamiętam dokładnie
      dlaczego, ale poprawną formą jest Osowej. Sam kiedyś-jako mieszkaniec Gdańska,
      uzywałem formy Osowy. Byłbym wdzięczny za przypomnienie dlaczego właśnie Osowej.
      Ciekawe przypadki regionlnej odmiany podaje prof. Miodek, np.
      Rzeka Biała. Okoliczni mieszkańcy mowią - Kąpałem się w Biale, tak jak w Wiśle.
      Przykład miejscowego regionalizmu znajdziesz niedaleko nas. Nieopodal Wiela gm
      Karsin jest miejscowość Górki. MIszkańcy mówią, że są z Górk.
      • antares777 Re: Dzielnica 16.04.02, 02:00
        Chciałbym dorzucić moje trzy przykłady:

1/ Suwałki - Suwałk. Mówimy zgodnie z uzusem miejscowym. Na Suwalszczyźnie jest
        regułą "zjadanie" e na końcu nazw miejscowości w dopełniaczu, np.: Nieszki -
        Nieszk, a nie Nieszek.

2/ Dzielnica Jaworzna: Szczakowa. Oficjalnie (prasa, PKP) przyjęło się
        używać "w Szczakowej, o Szczakowej", podczas gdy ludność miejscowa mówi: "w
        Szczakowie".

3/ Dzielnica Dąbrowy Górniczej: Łosień. Ludność miejscowa mówi: "w Łośniu" i
        wręcz nie wyobraża sobie innej formy (szczególnie starsze pokolenie), natomiast
        w prasie, od czasów budowy Huty Katowice, obowiązuje forma "w Łosieniu".

Czyżby zasada decydującego znaczenia uzusu miejscowego nie zawsze miała
        zastosowanie?

Pozdrawiam!
        • geronimo28 Re: Dzielnica 16.04.02, 22:03
          Wydaje mi się, ze zasada uzusu (odmiennego od innych zasad) ma przewaznie
          wyjątkowe zastosowanie. Regułą jest odmiana rzeczownikowa : Miłosna - w
          Miłośnie, Radosna- w Radośnie. Wyjątki - sa potwierdzeniem tej reguły.
      • anka9009 Re: Dzielnica 21.04.02, 22:51
        o odmianie nazw geograficznych decyduje zwyczaj ludności

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka