06.11.04, 19:59
Witam !

Dlaczego pisze sie wielka litere w srodku wyrazu? Nie widze zadnego
rozsadnego uzasadnienia. W jezyku polskim to jakas nowosc. Prof. Andrzej
Markowski mowil o tym niedawno w TV, nie podawal jednak uzasadnienia dla
takiej pisowni.

Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • ardjuna Re: InterCity 06.11.04, 22:44
      otryt napisał:

> Dlaczego pisze sie wielka litere w srodku wyrazu?

Może dlatego, że ładnie wygląda. Ja tam nie mam nic przeciwko.
      • ilmatar Re: InterCity 07.11.04, 00:05
        Także SJP nie stawia przeszkód:
        <<8.39. Wyjątkowo akceptuje się wielką literę także wewnątrz wyrazów będących nazwą własną lub
        wchodzących w skład nazwy własnej:
        EuroCity, InterCity, EquiLibre, WordPerfect, PageMaker, InterChristiana.

Spotyka się też małą literę na początku nazwy własnej, np. dBASE (program komputerowy), bruLion
        (czasopismo literackie). Zjawisko, o którym tu mowa, dotyczy przede wszystkim obcych nazw własnych,
        ale dostrzega się je ostatnio i w języku polskim. Tego zwyczaju nie należy upowszechniać.>>
        • ardjuna Re: InterCity 07.11.04, 00:14
          ilmatar napisała:

> <<[...] Tego zwyczaju nie należy upowszechniać.>>

Pewnie, że nie należy. W przeciwnym razie znacząco zmniejszyłaby sie liczba
          spacji w tekstach, co niewątpliwie wpłynęłoby także na zmniejszenie się
          zaróbków np. tłumaczy (a także redaktorów wydawniczych).
          • ilmatar Re: InterCity 07.11.04, 00:24
            ;-)))))))
        • otryt Re: InterCity 08.11.04, 09:29
          ilmatar napisała:

>EuroCity, InterCity, EquiLibre, WordPerfect, PageMaker, InterChristiana.

Nazwy te wymyślone zostały przez działy marketingu lub reklamy, aby firma się
          lepiej kojarzyła a produkt lepiej sprzedawał. Mamy również pewną modę. Kiedyś
          był program komputerowy Corel Draw, który dziś musimy nazywać CorelDraw.
          Przecież nie wszyscy są komputerowcami. Jeśli dodać do tego pisownię "Coca-
          Cola" lub "Procter&Gamble" można dostać kociokwiku, trudno dopatrzyć się
          jakichkolwiek reguł.

Ślę ukłony:)

• ardjuna Re: InterCity 08.11.04, 09:56
            otryt napisał:

> Jeśli dodać do tego pisownię "Coca-
            > Cola" lub "Procter&Gamble" można dostać kociokwiku, trudno dopatrzyć się
            > jakichkolwiek reguł.

Ależ to jest powrót do źródeł!
            WszakstarożytniRzymianiewogólespacjiwzdaniachniestosowali :)
            No i nie: kociokwiku, lecz: kocioKwiku.
            • otryt Re: InterCity 08.11.04, 10:51
              ardjuna napisał:

>No i nie: kociokwiku, lecz: kocioKwiku.

Proponuję, aby w TPSA wprowadzili Rozmowy MiędzyMiastowe. Od razu poczujemy
              luksus, jak w pociągu InterCity. Oczywiście za takie rozmowy klienci więcej
              zapłacą, niż za zwykłe międzymiastowe.:)
      • otryt Re: InterCity 08.11.04, 09:12
        ardjuna napisał:

>Może dlatego, że ładnie wygląda. Ja tam nie mam nic przeciwko.

To prawda, niektóre zestawienia wielkich i małych liter bywają interesujące pod
        względem estetycznym. Co jednak zrobić, gdy jednemu podoba się to, a drugiemu
        tamto? Gdzie tu miejsce na jakieś reguły? Nie chciałbym pamięci obciążać
        zapamiętywaniem pisowni poszczególnych nazw firm lub produktów. Czasami można
        wyczytać dodatkowe treści nie tylko między wierszami, ale również między
        literami, np. w tytułach prasowych, ale są to zdarzenia jednorazowe, nie
        roszczące sobie prawa do stałego miejsca w słowniku. Galeria Sztuki "odNOWA"
        tym się różni od Galerii Sztuki "Odnowa", że ta pierwsza jest z Poznania a ta
        druga z Kraśnika. Mogą o tym wiedzieć plastycy, ale dlaczego mamy to wszyscy
        pamiętać?

Pozdrawiam
        • ardjuna Re: InterCity 08.11.04, 09:51
          otryt napisał:

> Gdzie tu miejsce na jakieś reguły?

A czy wszystko w reguły zakuć trzeba niby w kajdany?

> Galeria Sztuki "odNOWA"
          > tym się różni od Galerii Sztuki "Odnowa", że ta pierwsza jest z Poznania a ta
          > druga z Kraśnika.

Myślę, że różnica polega nie tylko na oddaleniu geograficznym, gdyż
          zapis 'odNOWA' znacznie bogatsze zawiera treści niż zapis 'Odnowa'. Kwestia
          tzw. imponderabiliów :)

• otryt Re: InterCity 08.11.04, 11:13
            ardjuna napisał:

>A czy wszystko w reguły zakuć trzeba niby w kajdany?

Dlaczego kajdany? Będąc dziecięciem cieszyłem się, że wyjątków w języku polskim
            tak mało: skuwki i zasuwki do tej pory na oczy swoje nie widziałem, nie mówiąc
            o gżegżółce i kszyku.
            Po co więc była ta nauka? A reguły są cenne, bo zasoby mózgowe, mogące się
            przydać gdzie indziej niepotrzebnie się zajmuje.

>Myślę, że różnica polega nie tylko na oddaleniu geograficznym, gdyż
            >zapis 'odNOWA' znacznie bogatsze zawiera treści niż zapis 'Odnowa'. Kwestia
            >tzw. imponderabiliów :)

Oczywiście, masz rację, ale przeciętny zjadacz chleba prędzej odróżni galerię w
            Poznaniu i Kraśniku niż zauważy, że ta pierwsza była bardziej obrazoburcza niż
            ta druga. Słowo odNOWA ma również swoją polityczną historię, tyle kolejnych dat
            i przełomów, o których jedni mowili, że to odnowa a inni, że odNOWA.:)

• ja22ek Re: InterCity 08.11.04, 11:53
              otryt napisał:

>Będąc dziecięciem cieszyłem się, że wyjątków w języku polskim
              >tak mało: skuwki i zasuwki

A ja będąc staręciem martwię się, że skuwka i zasuwka są traktowane jako
              wyjątki, chociaż nimi nie są. Tylko reguła jest dla sancta simplicitas :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka