mnatalka 08.05.02, 09:50 Chciałam się zapytać, czy istnieje liczba poj. od słowa draże. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ala100 Re: Draża 26.04.03, 14:17 Mogę przymknąć oko, ale mi się nie podoba, no bo jak toto wygląda i jak brzmi. Lubię bałkańskie brzmienia, ale to mi się nie podoba. Poza tym duża drażetka, to drażeta. I musiałabym akcentować: drażE! Ala Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Draża 27.04.03, 12:18 Owszem, pozornie drażeta, lecz nie należy zapominać, że jest to słowo pochodzenia francuskiego, gdzie przyrostek -et formuje zdrobnienia lub formy rodzaju żeńskiego. Nina - Ninette, Ala - Alouette. Także mówimy dyskietka, gryzetka i subretka, a formy dyskieta, gryzeta i subreta nie funkcjonują. Wobec tego zgrubieniem w szerszym sensie jest ta draża - albo ten draż. Nie 'to drażo', bo rodzaju nijakiego francuski nie ma. Natomiast dlaczego miałabyś akcentować draŻE, nie pojmuję. Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Draża 27.04.03, 17:20 ja22ek napisał: > Natomiast dlaczego miałabyś akcentować draŻE, nie pojmuję. A jak się draże akcentuje po francusku? Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: Draża 27.04.03, 17:30 Istnieje - ta draża, tę drażę, tych draż. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Draża 28.04.03, 11:35 I to jest dowód na to, że język wciąż się rozwija. Rok temu formy liczby pojedynczej jeszcze nie było: teresa.kruszona 16-05-2002 21:34 Nie spotkałam w żadnym dostępnym mi słowniku rzeczownika 'draże' w liczbie pojedynczej, choć potencjalnie można taką formę utworzyć. W liczbie pojedynczej występuje natomiast drażetka. Jednak powstawanie nowych słowników ma swoje dobre strony! Odpowiedz Link Zgłoś