tervaniemi 31.12.04, 11:44 Przepraszam, że ja tak ciągle o tych narodowościach, ale jestem ciekaw, jak poprawnie nazwać kobiety i mężczyzn z tej wyspy. I jeszcze jedno: w Nowej Zelandii mieszkają Nowozelandczycy czy NowozelandYJczycy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
efedra Re: Mieszkańcy Sri Lanki 31.12.04, 13:03 tervaniemi napisał: > Przepraszam, że ja tak ciągle o tych narodowościach, ale jestem ciekaw, jak > poprawnie nazwać kobiety i mężczyzn z tej wyspy. > > I jeszcze jedno: w Nowej Zelandii mieszkają Nowozelandczycy czy > NowozelandYJczycy? ...dczycy, ale co Ty sie uparles z tymi mieszkancami? Piszesz slownik mieszkancow wszystkich krajow swiata? A co do Sri Lanki - Pani Teresa pewnie powiee, ze nie tworzymy takiego slowa. Wykrec sie sianem i napisz Cejlonczycy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Mieszkańcy Sri Lanki 31.12.04, 13:37 efedra napisała: > A co do Sri Lanki - Pani Teresa pewnie powiee, ze nie tworzymy takiego slowa. Nie. Ona powie, że Lankijczyk, Lankijka (bo dysponuje "Słownikiem nazw własnych" Jaśnie Oświeconego J. Grzeni). :) Odpowiedz Link Zgłoś
piotrpanek Re: Mieszkańcy Sri Lanki 03.01.05, 11:02 > Nie. Ona powie, że Lankijczyk, Lankijka (bo dysponuje "Słownikiem nazw > własnych" Jaśnie Oświeconego J. Grzeni). A może ty też nim dysponujesz? Czy coś tam piszą na temat Banglijczyków? Nie trzeba pisać słownika narodów świata, wystarczy lubić znać ciekawostki... Przy okazji, przypuszczam, że do Sri Lanki należy przynjamniej jedna wyspa inna niż Cejlon, i co z jej mieszkańcami - nie-Cejlończykami? Dlatego nazwa Lankijczyk jest potrzebna nie tylko teoretycznie... Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Mieszkańcy Sri Lanki 03.01.05, 11:11 piotrpanek napisał: > A może ty też nim dysponujesz? Dysponuję. Toż to jedno z moich narzędzi pracy, może nie tak ważne, jak młotek dla szewca, ale zawsze :) > Czy coś tam piszą na temat Banglijczyków? Piszą: "Bangladesz <państwo w Azji> DMs. -szu, oficj. Ludowa Republika Bangladeszu - Banglijczyk N. -ykiem lm M. -ycy - Banglijka CMs. -jce, B. -jkę, lm D. -jek - bangladeski a. banglijski". Odpowiedz Link Zgłoś
piotrpanek Re: Mieszkańcy Sri Lanki 03.01.05, 11:24 ardjuna napisał: > piotrpanek napisał: > > > A może ty też nim dysponujesz? > > Dysponuję. Toż to jedno z moich narzędzi pracy, może nie tak ważne, jak młotek > dla szewca, ale zawsze :) OK. Nie wiem, czym się zajmujesz IRL... Wiedza ta nie była mi potrzebna do podejmowania dyskusji z tobą ;-) > > > Czy coś tam piszą na temat Banglijczyków? > > Piszą: "Bangladesz <państwo w Azji> DMs. -szu, oficj. Ludowa Republika > Bangladeszu - Banglijczyk N. -ykiem lm M. -ycy - Banglijka CMs. -jce, B. -jkę, > lm D. -jek - bangladeski a. banglijski". Dzięki. Tak więc wreszcie wiem, że naprawdę istnieje autorytatywne źródło podające to słowo. Taki np. sjp.pwn.pl Banglijczyków nie zna, więc nie mogłem się na niego powoływać... Odpowiedz Link Zgłoś
eles Mieszkanki prowincji Ladakh. 04.01.05, 16:22 ardjuna, to może jeszcze ja wykorzystam Twą uprzejmość: jak powinniśmy nazywać mieszkanki prowincji Ladakh w Indiach północnych? Nazywaliśmy je Ladacznicami, ale coś mi mówi że to mogło być niezgodne z regułami zamieszczonymi w Twojej Księdze. pzdr ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pyckal To lubię 09.01.05, 01:17 eles napisał: > ardjuna, > to może jeszcze ja wykorzystam Twą uprzejmość: > jak powinniśmy nazywać mieszkanki prowincji Ladakh w Indiach północnych? > Nazywaliśmy je Ladacznicami, ale coś mi mówi że to mogło być niezgodne z > regułami zamieszczonymi w Twojej Księdze. To lubie, rzekłem, to lubię Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Mieszkanki prowincji Ladakh. 10.01.05, 09:18 eles napisał: > ardjuna, > to może jeszcze ja wykorzystam Twą uprzejmość: > jak powinniśmy nazywać mieszkanki prowincji Ladakh w Indiach północnych? > Nazywaliśmy je Ladacznicami, ale coś mi mówi że to mogło być niezgodne z > regułami zamieszczonymi w Twojej Księdze. Sadzę, że mieszkanki prowincji Ladakh to mieszkanki prowincji Ladakh, a jeśli nazywaliście je Ladacznicami, to pewnie na podstawie własnych doświadczeń, związanych co najwyżej z regułami pomieszczonymi w Kamasutrze :) Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: Mieszkańcy Sri Lanki 05.01.05, 12:33 Nie mogę dociec jakimi kryteriami kierują się członkowie szacownej komisji ds. nazewnictwa czy jak jej tam. Mamy bowiem: Portoryko i Portorykańczyków (Puerto Rico) Kostarykę i Kostarykańczyków (Costa Rica) Bagladesz i Banglijczyków (Bangla Desh) - swoją droga dlaczego nie Bangladezyjczyków? Zwłaszcza te dwa pierwsze już zakorzeniły sie mocnow polszczyźnie i raczej nie rażą. Z drugiej strony mamy np. Burkina Faso - czort wie jak nazwac ich mieszkańców Sri Lankę i Lankijczyków Będąc konsekwentnym powinno być: Burkinafaso i np. Burkinafasyjczycy Srilanka i Srilankijczycy Odpowiedz Link Zgłoś
piotrpanek Re: Mieszkańcy Sri Lanki 05.01.05, 13:19 zbigniew_ napisał: > Nie mogę dociec jakimi kryteriami kierują się członkowie szacownej komisji ds. > nazewnictwa czy jak jej tam. > Mamy bowiem: > Portoryko i Portorykańczyków (Puerto Rico) Ja na swój prywatny użytek zrobiłem rozróżnienie - Puerto Rico - wyspa, Portoryko - państwo Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: Mieszkańcy Sri Lanki 05.01.05, 13:55 Będąc małym chłopcem powstało (poprzz oderwanie sie od Pakistanu) państwo Bangladesz. I już wtedy mnie denerwowało, że Bangladesz, a nie Bengal, bo, nie iwedzieć czemu, kojarzyłem nazwę nowego państwa z sąsiednim stanem Indii i nazwie Bengal Zachodni. Czy kojarzyłem dobrze? A co znaczy Desz? Czemu zatem Banglijczycy, a nie Bengalczycy? Czy mieszkańcy Bengalu Zachodniego to Bengalczycy czy też Banglijczycy? A może Bengalu zachodniego już nie ma? A czemu Mołdowa? Czy nie powinniśmy wymusić na Amerykanach, żeby przestali wreszcie nazywać nasz kraj Polandem? Odpowiedz Link Zgłoś
piotrpanek Re: Mieszkańcy Sri Lanki 05.01.05, 15:54 jacklosi napisał: > Bangladesz. I już wtedy mnie denerwowało, że Bangladesz, a nie Bengal, bo, nie > iwedzieć czemu, kojarzyłem nazwę nowego państwa z sąsiednim stanem Indii i > nazwie Bengal Zachodni. Czy kojarzyłem dobrze? Może właśnie dlatego, że Bangladesz to tylko kawałek Bengalu jako takiego, państwo (po polsku) nie nazywa się Bengal. Może wolałbyś "Bengal Środkowo-Wschodni"? ;-) Tak naprawdę, to mi wszystko jedno. Dla mnie Bangladesz istniał "od zawsze". Dopiero z czasem przyszła wiedza, że jest to pokaźny fragment krainy historycznej zwanej Bengalem... Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Mieszkańcy Sri Lanki 05.01.05, 14:32 zbigniew_ napisał: > Bagladesz i Banglijczyków (Bangla Desh) - swoją droga dlaczego nie > Bangladezyjczyków? A ja podtrzymuje swoja propozycje - Bangladeszczykow. Odpowiedz Link Zgłoś
pyckal komisja ds. nazewnictwa czy jak jej tam 09.01.05, 01:22 zbigniew_ napisał: > Nie mogę dociec jakimi kryteriami kierują się członkowie szacownej komisji > ds. nazewnictwa czy jak jej tam. A nie przychodzi ci do głowy, że to banda zarozumiałych kretynów, karmiących się z naszych podatków? Tego ostatniego nie przewalczysz. Ale możesz ich olać. Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: komisja ds. nazewnictwa czy jak jej tam 10.01.05, 09:22 pyckal napisał: > A nie przychodzi ci do głowy, że to banda zarozumiałych kretynów, karmiących > się z naszych podatków? Ciekawe, pyckal, z czego ty się karmisz. I skąd ta twoja trauma językowa... Czyżby cię kiedyś oblali na wstępnych na polonistykę??? heh Odpowiedz Link Zgłoś