dawidoos 01.01.05, 21:14 1. w cudzysłowie czy w cudzysłowiu? 2. zatoka na Atlantyku czy zatoka nad Atlantykiem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wlodekbar Re: Pytanie: jak poprawnie: 01.01.05, 21:21 Pierwsze: moze byc i tak, i tak. Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: Pytanie: jak poprawnie: 01.01.05, 21:31 wlodekbar napisał: > Pierwsze: moze byc i tak, i tak. A nas w szkole ganią za używanie drugiej wersji... Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: Pytanie: jak poprawnie: 01.01.05, 21:30 dawidoos napisał: > 1. w cudzysłowie czy w cudzysłowiu? > 2. zatoka na Atlantyku czy zatoka nad Atlantykiem? 1. na 100% 'w cudzysłowie' 2. a tu to nie jestem pewna, ale jakoś bardziej po ludzku brzmi 'na Atlantyku'... Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Pytanie: jak poprawnie: 01.01.05, 21:33 dawidoos napisał: > 1. w cudzysłowie czy w cudzysłowiu? W cudzyslowie. "W cudzyslowiu" jest bledem. > 2. zatoka na Atlantyku czy zatoka nad Atlantykiem? Na pewno nie "nad", wiec chyba musi byc "na". Ale... hmmm - ona jest nie na Atlantyku, tylko na jego obrzezu. Lepiej poczekac na tych, co wiedza na pewno. Aluuuuuu! Co Ty o tym sadzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
al.a Re: Pytanie: jak poprawnie: 01.01.05, 21:57 efedra napisała: > dawidoos napisał: > > > 1. w cudzysłowie czy w cudzysłowiu? > > W cudzyslowie. "W cudzyslowiu" jest bledem. No, niby wiem, ale sięę nie zgadzam. > > > 2. zatoka na Atlantyku czy zatoka nad Atlantykiem? > > Na pewno nie "nad", wiec chyba musi byc "na". Ale... hmmm - ona jest nie na > Atlantyku, tylko na jego obrzezu. Lepiej poczekac na tych, co wiedza na pewno. > Aluuuuuu! Co Ty o tym sadzisz? A co to ja laryngolog jestem? Według mnie: ani to, ani tamto. Atlantycka chyba. Bo zatoka (z definicji: obszar wodny), to chyba na oceanie (no, jednak - obszar wodny) czy nad oceanem (było, nie było - obszarem wodnym, znaczy akwenem chyba) - niewidocznąą byłaby raczej. A może to chodzi o półwysep? Odpowiedz Link Zgłoś
ilmatar Re: Pytanie: jak poprawnie: 02.01.05, 01:26 "Zatoka - część oceanu, morza lub jeziora wcinająca się w głąb lądu." W morzu, w oceanie - chyyyba. Ale i tak brzmi dziwacznie. Na - to wyspa by była. Nad - to jakaś osada itp. Jakie jeszcze przyimki wchodzą w grę? Wot, zachwostka... Odpowiedz Link Zgłoś
ilmatar Acha 02.01.05, 01:29 ... może być bezprzyimkowo: zatoka morza X, oceanu Y, jeziora Z. Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Acha 02.01.05, 12:14 ilmatar napisała: > ... może być bezprzyimkowo: zatoka morza X, oceanu Y, jeziora Z. Co wy na to? 'Zatoka Atlantyku' z pewnością brzmi znacznie logiczniej niż 'zatoka nad', nie mówiąc już o 'zatoce na' :) Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Pytanie: jak poprawnie: 01.01.05, 21:43 Przepraszam - w cudzysłowie:)... zaglądnąłem do 'Słownika poprawnej polszczyzny'...:) Odpowiedz Link Zgłoś
skakanka Re: Pytanie: jak poprawnie: 04.01.05, 19:15 1. w cudzysłowie - według mnie łatwo zapamiętać przez analogię do słowa "słowo" :) (... a masło maślane ...): w słowie (a nie w słowiu), więc w cudzysłowie. 2. ja znad morza :) - chyba najlepiej tak, jak ktos mówił już: zatoka + dopełniacz bez przyimka: Zatoka Atlantyku, Bałtyku. A poza tym te zatoki i tak się inaczej nazywają :), np. u nas jest Gdańska i Pucka, nikt nie opisuje ich określeniem od nazwy morza. Dyg na pożegnanie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: Pytanie: jak poprawnie: 05.01.05, 00:35 Moim zdaniem zatoka Atlantyku (jak zatoka Morza Bałtyckiego). Poprawna jest tylko forma „w cudzysłowie” (nie: w cudzysłowiu). Odpowiedz Link Zgłoś