maciek.kuc 30.03.05, 11:13 Jaka forma jest poprawna? Pies, zwierzę, które zmieniło oblicze domu. Pies, zwierzę które zmieniło oblicze domu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacklosi Re: "Który" i przecinki 30.03.05, 11:42 Może być jeszcze: Pies - zwierzę, które zmieniło oblicze domu. Ale raczej koniecznie z przecinkiem przed "które" Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: "Który" i przecinki 30.03.05, 17:55 maciek.kuc napisał: > Pies, zwierzę, które zmieniło oblicze domu. Zawsze przy oddzielaniu zdań składowych zdania podrzędnie złożonego stawiamy przecinek:D Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: "Który" i przecinki 01.04.05, 00:15 Zakrencik ma rację: zdanie podrzędne (wprowadzane zwykle przez spójnik, zaimek czy partykułę, np. bo, który, że) zawsze oddzielamy przecinkiem od zdania nadrzędnego, a zdanie podrzędne wplecione w zdanie nadrzędne musi być wydzielone przecinkami z obu stron, np. Pies to zwierzę, które zmieniło oblicze domu. Powiedział, że nic nie rozumie, i wyszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: "Który" i przecinki 01.04.05, 08:57 teresa.kruszona napisała: > (...) zdanie podrzędne wplecione w zdanie nadrzędne musi być > wydzielone przecinkami z obu stron, np. Pies to zwierzę, które zmieniło oblicze > domu. Powiedział, że nic nie rozumie, i wyszedł. Ja bym napisał: Pies, to zwierzę, które zmieniło oblicze domu. Z przecinkiem przed "to"!! vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: "Który" i przecinki 01.04.05, 09:27 vatseq: > Ja bym napisał: > > Pies, to zwierzę, które zmieniło oblicze domu. > > Z przecinkiem przed "to"!! I konsekwentnie ,,Pies, jest zwierzęciem, które zmieniło oblicze domu.''? Ja bym jednak ten pierwszy przecinek usunął i w Twojej wersji i w mojej. W dodatku dla zbadania semantycznej sensowności tej wypowiedzi rozpatrzyłbym też wersję symetryczną: ,,Człowiek to zwierzę, które zmieniło mordę budy''. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: "Który" i przecinki 01.04.05, 11:31 stefan4 napisał: > vatseq: > > Ja bym napisał: > > > > Pies, to zwierzę, które zmieniło oblicze domu. > > > > Z przecinkiem przed "to"!! > > I konsekwentnie ,,Pies, jest zwierzęciem, które zmieniło oblicze domu.''? Oryginał brzmiał: "Pies, zwierzę, które zmieniło oblicze domu" Dalsze mutacje powinny, w mojej opinii, wyglądać: Pies, to zwierzę, które zmieniło obraz domu. Pies jest zwierzęciem, które zmienilo obraz domu. (Zdanie złożone podrzędnie: "Pies jest zwierzęciem" + "które zmieniło oblicze domu", więc po "pies" nie ma przecinka) > (..) dla zbadania semantycznej sensowności tej wypowiedzi rozpatrzyłbym też > wersję symetryczną: > > ,,Człowiek to zwierzę, które zmieniło mordę budy''. Tu koniecznie wstawiłbym przecinek: Człowiek, to zwierzę, które zmieniło mordę budy. lub Człowiek jest zwierzęciem, które zmieniło mordę budy. Idąc dalej można też napisać: Człowiek, w swym bezgranicznym zezwierzęceniu, zmienił mordę budy. ;-) vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: "Który" i przecinki 01.04.05, 16:06 vatseq napisał: > Pies, to zwierzę, które zmieniło obraz domu. NIE!!! 'Pies to zwierzę' - mamy tu elipsę, nic innego! Po co traktować przecinkiem? > Pies jest zwierzęciem, które zmienilo obraz domu. (Zdanie złożone podrzędnie: > "Pies jest zwierzęciem" + "które zmieniło oblicze domu", więc po "pies" nie ma > przecinka) Pierwsze zdanie także jest podrzędnie złożone... Więc to nie argument:P > Tu koniecznie wstawiłbym przecinek: > > Człowiek, to zwierzę, które zmieniło mordę budy. > > lub > > Człowiek jest zwierzęciem, które zmieniło mordę budy. Analogicznie do psa - NIEEEEEE!!!! > Człowiek, w swym bezgranicznym zezwierzęceniu, zmienił mordę budy. ;-) Po co tu przecinki? To jest współrzędnie złożone (fakt, w niektórych współrzędnie złożonych stawiamy przecinki, ale nie tu)!!! I wtrącenia przecie tu nie ma... eh... Ja cię nie rozumiem....:P Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: "Który" i przecinki 01.04.05, 18:20 zakrencik napisała: > > Człowiek, w swym bezgranicznym zezwierzęceniu, zmienił mordę budy. ;-) > > Po co tu przecinki? To jest współrzędnie złożone. (...) I wtrącenia przecie > tu nie ma... Zgadzam sie zupelnie. Przecinki tu niepotrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: "Który" i przecinki 01.04.05, 18:37 vatseq: > Człowiek, w swym bezgranicznym zezwierzęceniu, zmienił mordę budy. ;-) zakrencik: > Po co tu przecinki? Może Vatseqowi chodziło o efekt specjalny? żeby mówca się zatrzymał dla nabrzmienia nastroju? Tak jak w zdaniu ,,Jasiu, nie bujaj, [tu wymowna przerwa] taty, bo przetnę powróz'' Albo: ,,Małgosiu, nie obgryzaj paznokci, [tu przerwa] Jasia, bo zamknę wieko'' - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: "Który" i przecinki 01.04.05, 15:29 vatseq napisał: > Ja bym napisał: > Pies, to zwierzę, które zmieniło oblicze domu. > Z przecinkiem przed "to"!! Bez przecinka przed "to"!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: "Który" i przecinki 01.04.05, 19:04 efedra napisała: > vatseq napisał: > > > Ja bym napisał: > > Pies, to zwierzę, które zmieniło oblicze domu. > > Z przecinkiem przed "to"!! > > Bez przecinka przed "to"!!! Ależ Efedruniu... Tu 'to' jest zaimkiem wskazującym, przecinek zatem konieczny :) Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: "Który" i przecinki 01.04.05, 19:37 ardjuna napisał: > Ależ Efedruniu... Tu 'to' jest zaimkiem wskazującym, przecinek zatem konieczny > :) Alez redaktorze A.! Dobrze, ze zalaczasz "smile'a", bo to chyba dowcip. Cytuje ze 'Slownika jezyka polskiego' PWN: Znaczenie 4: wyraz wystepujacy w funkcji lacznika, zwykle w zdaniach, w ktorych podmiot i orzecznik sa wyrazone za pomoca rzeczownikow: Ziemia to planeta. Myszy to szkodniki. Pies to zwierze. (oczywiscie, tego ostatniego nie ma w slowniku, ale te dwa chyba wystarcza). pzdr, e. Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: "Który" i przecinki 01.04.05, 19:48 efedra napisała: > Cytuje ze 'Slownika jezyka polskiego' PWN: To może przy okazji zajrzyj też pod hasełko 'ten'... Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: "Który" i przecinki 01.04.05, 21:37 ardjuna napisał: > > To może przy okazji zajrzyj też pod hasełko 'ten'... Melduje, ze zajrzalam. Nie znalazlam nic, co by zachwialo moja pewnoscia w kwestii "pies to zwierze". e. Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: "Który" i przecinki 01.04.05, 21:48 efedra napisała: > Melduje, ze zajrzalam. Nie znalazlam nic, co by zachwialo moja pewnoscia w > kwestii "pies to zwierze". A ja potwierdzam jeszcze raz! W końcu kto musi pisać kupę notatek typu: 'polisomia to...'??? Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: "Który" i przecinki 01.04.05, 21:54 zakrencik napisała: > > A ja potwierdzam jeszcze raz! W końcu kto musi pisać kupę notatek > typu: 'polisomia to...'??? A polisomia to co, Zakrenciku? Czy to kuzynka polisemii? W kwestii psa - ciesze sie, ze sie zgadzamy. e. Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: "Który" i przecinki 01.04.05, 23:02 To już literówki zrobić nie można?? Eh... Za duże emocje mną targają tego wieczoru.... Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: "Który" i przecinki 02.04.05, 11:53 efedra napisała: > A polisomia to co, Zakrenciku? Czy to kuzynka polisemii? Nie. Polisomia, czyli wielocielstwo, to taka okresowa przypadłość objawiająca się nieodpartym wrażeniem, a nawet zgoła przekonaniem, iż jest się posiadaczem/czką kilku różnych ciał, z których korzysta się w zależności od potrzeb i okoliczności. (Abstarhuję tu od zawężonego pojęcia polisomii występującego w endokrynologii). Fakt, iż Zakrencik popełniła tę freudowską omyłkę, zdaje się świadczyć o tym, że jest ona (Zakrencik) bliska owego wielocielstwa, a rzeczona pomyłka jest zapewne podświadomym wołaniem o pomoc. Wobec którego nie możemy przejść obojętnie! Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: "Który" i przecinki 02.04.05, 13:49 ardjuna: > Fakt, iż Zakrencik popełniła tę freudowską omyłkę, zdaje się świadczyć o tym, > że jest ona (Zakrencik) bliska owego wielocielstwa Zaraz, to ile będzie Zakrencików? I czy wszystkie będą pisały na Forum? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: "Który" i przecinki 02.04.05, 14:30 stefan4 napisał: > ardjuna: > > Fakt, iż Zakrencik popełniła tę freudowską omyłkę, zdaje się świadczyć o > tym, że jest ona (Zakrencik) bliska owego wielocielstwa Ja jedynie mogę mieć rozdwojenie osobowości:P Hihi:P Więc moze coś w tym jest:P > Zaraz, to ile będzie Zakrencików? I czy wszystkie będą pisały na Forum? A cooo? Za dużo ci mnie??:P Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: "Który" i przecinki 02.04.05, 16:51 stefan4: > Zaraz, to ile będzie Zakrencików? I czy wszystkie będą pisały na Forum? zakrencik: > A cooo? Za dużo ci mnie??:P Ależ nie, chudzinko. Zresztą uprzedziłaś moje następne pytanie. Po ustaleniu bilansu Zakrencików chciałem jeszcze zapytać, czy Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: "Który" i przecinki 02.04.05, 18:36 Zakrencik jest jeden, z jednym zakrencikowym hasłem na zakrencikowy profilek:P I tyle:D Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: "Który" i przecinki 01.04.05, 22:17 efedra: > Melduje, ze zajrzalam. Spocznij! efedra: > Nie znalazlam nic, co by zachwialo moja pewnoscia w kwestii "pies to zwierze". A jak już spoczęłaś, to spróbuj teraz empatycznie wczuć się w dwuznaczność Ardjuny zaopatrzoną w smajla a zaraz przyuważysz różnicę między: ,,pies to agresywne bydlę przez plemiona jankesoidalne hodowane na futro'' bez przecinków; i dla naprzykładu: ,,pies, to agresywne bydlę, jest przez plemiona jankesoidalne hodowane na futro'' z przecinkami. Obrałem idiotyczną fabułę tego przykładu, nie? Coś mi się rzuciło. Ciekawe, czy już tak zostanie. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: "Który" i przecinki 01.04.05, 22:31 stefan4 napisał: > ,,pies, to agresywne bydlę, jest przez plemiona jankesoidalne hodowane na futro Oooooo! Pies, ten zwierzak, ktory zmienil oblicze domu... ? Dziekuje, Stefanie. Usunales mi zacme z rozumu. A Ardjuna pisal przecie, ze "to" jest zaimkiem wskazujacym... No tak, jak sobie czlek zalozy klapki na oczy, to na boki nie widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: "Który" i przecinki 01.04.05, 22:49 efedra napisała: > No tak, jak sobie czlek zalozy klapki na oczy, to na boki nie widzi. Ma to jednak ten niewątpliwy plus, że eliminuje niebezpieczeństwo nabawienia się zeza rozbieżnego $) Odpowiedz Link Zgłoś