Dodaj do ulubionych

monitoring - audyt - kontrola

15.06.05, 13:02
(powinnam właściwie napisać 'kontroling', ale nie napiszę)

Czy można te słowa stosować zamiennie? Mam wątpliwości...
Obserwuj wątek
    • jacklosi Re: monitoring - audyt - kontrola 15.06.05, 15:22
      aamg napisała:

> (powinnam właściwie napisać 'kontroling', ale nie napiszę)
      >
      > Czy można te słowa stosować zamiennie? Mam wątpliwości...

Teoretycznie nie. Ale konsekwencji stosowania zamiennego tych słów bym nie
      wyolbrzymiał. To tak jakby zamiast chiromancji zastosować wróżenie z fusów.
      Chociaż z drugiej strony kontroling i kontrola to nie jest wbrew pozorom to samo
      • aamg Re: monitoring - audyt - kontrola 15.06.05, 15:40
        Zapomnij o kontrolingu - dla mnie to słowo jeszcze nie istnieje. Chodzi mi o te
        trzy słówka w temacie. Chyba potrzebuję zdroworozsądkowych definicji, bo
        słowniki mi nie pomogły.
        • mika_p Re: monitoring - audyt - kontrola 15.06.05, 16:46
          No to może ja spróbuję.

Monitoring - to ciągły nadzór, połączony z jakims mechanizmem wykrywania
          nieregularności...

Audyt - zjawisko nieciągłe, może być regularne, mające określony scenariusz i
          procedury, sprawdzające z góry założone punkty...

Kontrola - zjawisko nieciągłe, może być regularne, uwaga - może być
          niespodziewane, poza tym, mniej formalne niz audyt; w toku kontroli może wyjśc
          coś nieprzewidzianego...

Co forumowicze na to ?
          • aamg Re: monitoring - audyt - kontrola 16.06.05, 11:40
            W audycie także może wyjść coś niespodziewanego, nie jestem pewna, czy jest
            bardziej formalny niż kontrola.

A co myślicie o takim rozróżnieniu: audyt zleca się na własne życzenie, a
            kontrola jest zlecana przez inną, nadrzędną jednostkę?
            • gatta13 Re: monitoring - audyt - kontrola 18.06.05, 22:45
              To chyba zależy od nazewnictwa przyjętego w konretnej firmie. U mnie na przykład kontrole, zwane na dodatek funkcjonalnymi, przeprowadzane są przez pracowników firmy, danego oddziału, czyli kierownicy kontrolują swoich pracowników. A audytorzy są osobami zatrudnionymi przez centralę, przchodzą z zewnątrz (ale z tej samej firmy) i czepiają się niemiłosiernie. :))

Inna sprawa, czy wszystkich tych określeń moja firma używa prawidłowo...
          • gatta13 Re: monitoring - audyt - kontrola 18.06.05, 22:46
            mika_p napisała:

> Co forumowicze na to ?

Mogę się podpisać pod tym podziałem, dla mnie też tak właśnie to wygląda.
        • jacklosi Re: monitoring - audyt - kontrola 16.06.05, 11:00
          Kontrolingu zapomnieć się nie da. Jeżeli w jednym szeregu ustawiamy monitoring -
          audyt - kontr.. to to trzecie musi być KONTROLINGiem, a nie kontrolą. Co to
          jest kontrola, to każdy widzi. A co to kontroling - też, tyle że każdy co
          innego. Jest to jedno z licznych, modnych, anglojęzycznych słówek-wytrychów,
          jak lizing, hedżing. Słowa te służą szanującemu się ekonomiście do błyszczenia
          w rozmowie i wystąpieniach do załogi. I na tym ich rola się kończy.
          • mika_p Re: monitoring - audyt - kontrola 17.06.05, 22:08
            Kontroling (własc. kontrolling), jak sama końcówka wskazuje, to trwająca ciągle
            kontrol. Kontrol jest specyficznym przypadkiem kontroli i obejmuje czynnośi
            wykonywane przez tzw. kanarów, a czasem i zespół wykonujący w/wym czynności.
            • gatta13 Re: monitoring - audyt - kontrola 18.06.05, 22:47
              I jeszcze jest Kontrol Jerzy znad Wisły.
              • otreb Re: monitoring - audyt - kontrola 19.06.05, 16:46
                To byl raczej Gondol Jerzy.
                • gatta13 Re: monitoring - audyt - kontrola 19.06.05, 20:39
                  Był Gondol, ale zawsze mi się jakoś słowo "kontrol" kojarzy z tą piosenką. ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka