aamg 15.06.05, 13:02 (powinnam właściwie napisać 'kontroling', ale nie napiszę) Czy można te słowa stosować zamiennie? Mam wątpliwości... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacklosi Re: monitoring - audyt - kontrola 15.06.05, 15:22 aamg napisała: > (powinnam właściwie napisać 'kontroling', ale nie napiszę) > > Czy można te słowa stosować zamiennie? Mam wątpliwości... Teoretycznie nie. Ale konsekwencji stosowania zamiennego tych słów bym nie wyolbrzymiał. To tak jakby zamiast chiromancji zastosować wróżenie z fusów. Chociaż z drugiej strony kontroling i kontrola to nie jest wbrew pozorom to samo Odpowiedz Link Zgłoś
aamg Re: monitoring - audyt - kontrola 15.06.05, 15:40 Zapomnij o kontrolingu - dla mnie to słowo jeszcze nie istnieje. Chodzi mi o te trzy słówka w temacie. Chyba potrzebuję zdroworozsądkowych definicji, bo słowniki mi nie pomogły. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: monitoring - audyt - kontrola 15.06.05, 16:46 No to może ja spróbuję. Monitoring - to ciągły nadzór, połączony z jakims mechanizmem wykrywania nieregularności... Audyt - zjawisko nieciągłe, może być regularne, mające określony scenariusz i procedury, sprawdzające z góry założone punkty... Kontrola - zjawisko nieciągłe, może być regularne, uwaga - może być niespodziewane, poza tym, mniej formalne niz audyt; w toku kontroli może wyjśc coś nieprzewidzianego... Co forumowicze na to ? Odpowiedz Link Zgłoś
aamg Re: monitoring - audyt - kontrola 16.06.05, 11:40 W audycie także może wyjść coś niespodziewanego, nie jestem pewna, czy jest bardziej formalny niż kontrola. A co myślicie o takim rozróżnieniu: audyt zleca się na własne życzenie, a kontrola jest zlecana przez inną, nadrzędną jednostkę? Odpowiedz Link Zgłoś
gatta13 Re: monitoring - audyt - kontrola 18.06.05, 22:45 To chyba zależy od nazewnictwa przyjętego w konretnej firmie. U mnie na przykład kontrole, zwane na dodatek funkcjonalnymi, przeprowadzane są przez pracowników firmy, danego oddziału, czyli kierownicy kontrolują swoich pracowników. A audytorzy są osobami zatrudnionymi przez centralę, przchodzą z zewnątrz (ale z tej samej firmy) i czepiają się niemiłosiernie. :)) Inna sprawa, czy wszystkich tych określeń moja firma używa prawidłowo... Odpowiedz Link Zgłoś
gatta13 Re: monitoring - audyt - kontrola 18.06.05, 22:46 mika_p napisała: > Co forumowicze na to ? Mogę się podpisać pod tym podziałem, dla mnie też tak właśnie to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: monitoring - audyt - kontrola 16.06.05, 11:00 Kontrolingu zapomnieć się nie da. Jeżeli w jednym szeregu ustawiamy monitoring - audyt - kontr.. to to trzecie musi być KONTROLINGiem, a nie kontrolą. Co to jest kontrola, to każdy widzi. A co to kontroling - też, tyle że każdy co innego. Jest to jedno z licznych, modnych, anglojęzycznych słówek-wytrychów, jak lizing, hedżing. Słowa te służą szanującemu się ekonomiście do błyszczenia w rozmowie i wystąpieniach do załogi. I na tym ich rola się kończy. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: monitoring - audyt - kontrola 17.06.05, 22:08 Kontroling (własc. kontrolling), jak sama końcówka wskazuje, to trwająca ciągle kontrol. Kontrol jest specyficznym przypadkiem kontroli i obejmuje czynnośi wykonywane przez tzw. kanarów, a czasem i zespół wykonujący w/wym czynności. Odpowiedz Link Zgłoś
gatta13 Re: monitoring - audyt - kontrola 18.06.05, 22:47 I jeszcze jest Kontrol Jerzy znad Wisły. Odpowiedz Link Zgłoś
otreb Re: monitoring - audyt - kontrola 19.06.05, 16:46 To byl raczej Gondol Jerzy. Odpowiedz Link Zgłoś
gatta13 Re: monitoring - audyt - kontrola 19.06.05, 20:39 Był Gondol, ale zawsze mi się jakoś słowo "kontrol" kojarzy z tą piosenką. ;) Odpowiedz Link Zgłoś