a2030401 21.09.05, 08:34 Witam, jak odmienić nazwę firmy "Archimedes" w dopełniaczu? Teren Archimedesa czy Archimedesu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1oo Re: Archimedes w dopełniaczu 21.09.05, 09:28 Zapytałam kilka osób i wszystkie powiedziały - teren Archimedesa. Ja jednak zostanę przy swoim i powiem - teren Archimedesu. Gdybym miała do czynienia z człowiekiem o takim imieniu, powiem - idę do Archimedesa. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Archimedes w dopełniaczu 21.09.05, 13:56 Zakład pracy we Wrocławiu, z jeszcze niemiecką tradycją. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra A Karp? 21.09.05, 15:03 Przeczytalam w Wyborczej: "Tajemnica smierci Marka Karpia". Przeciez chyba powinno byc "Karpa". Co o tym myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: A Karp? 21.09.05, 15:19 efedra napisała: > Przeczytalam w Wyborczej: "Tajemnica smierci Marka Karpia". > Przeciez chyba powinno byc "Karpa". > Co o tym myslicie? Tu nie ma co mysleć, bo jest na to regułka, że Karpa. Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: A Karp? 22.09.05, 13:41 Że Karpa, chyba że się mylę. Ale a propos zjawiska nieodmieniania IKEA, Honda i Toyota, to i tak wkrótce zwycięży forma "Markowi Karp". Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: A Karp? 06.10.05, 22:14 Niezupełni tak. Nazwiska męskie zakończone spółgłoską odmienija się jak rzeczowniki pospolite wzorca deklinacyjnego im odpowiadającego. Krótko mówiąc nazwiska identyczne z rzeczownikami pospolitymi zachowują się w odmianie jak one. A więc Karpia. Tylko nieliczne, m.in. Gołąb, Kozioł i właśnie Karp MOGĄ odmieniać się dwojako. Czyli Gołąba, Karpa, Kozioła. Odpowiedz Link Zgłoś
gorzatax Re: A Karp? 09.10.05, 09:00 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=374&w=16074169&a=16074169 Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain Re: Archimedes w dopełniaczu 21.09.05, 19:11 Jak nie wiesz, uzyj omownie: teren zakladu "Archimedes" P.S.Ja nie wiem, mowilbym Archimedesa, to -u mnie nie pasuje:^? Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Archimedes w dopełniaczu 22.09.05, 15:30 randybvain napisał: > P.S.Ja nie wiem, mowilbym Archimedesa, to -u mnie nie pasuje:^? Ja tez. "Archimedesu" po prostu zgrzyta mi w uchu. Sytuacja jest tu odwrotna niz z mercedesem. e. Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: Archimedes w dopełniaczu 06.10.05, 22:16 Ja bym powiedział Archimedesu, tak jak Pekaesu, Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Archimedes w dopełniaczu 07.10.05, 00:37 zbigniew_ napisał: > Ja bym powiedział Archimedesu, tak jak Pekaesu, Ciekawe, jak dalece jestes konsekwentny. Sa w Toruniu zaklady Kopernik. Jak powiesz: piernik produkcji Koperniku? Czy Kopernika? Ale tak z reka na sercu. e Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: Archimedes w dopełniaczu 08.10.05, 23:15 efedra napisała: > Ciekawe, jak dalece jestes konsekwentny. > Sa w Toruniu zaklady Kopernik. > Jak powiesz: piernik produkcji Koperniku? Czy Kopernika? Ale tak z reka na > sercu. bez takiej dramaturgii mogę powiedziec , ze powiedziałbym Kopernika, tak jak Kasprzaka czy Próchnika, ale Peweksu, SPECU, KRUSU. To zupełnie inna para kaloszy. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Archimedes w dopełniaczu 09.10.05, 04:12 zbigniew_ napisał: > > Jak powiesz: piernik produkcji Koperniku? Czy Kopernika? Ale tak z reka na sercu. > bez takiej dramaturgii mogę powiedziec , ze powiedziałbym Kopernika, tak jak > Kasprzaka czy Próchnika, ale Peweksu, SPECU, KRUSU. > To zupełnie inna para kaloszy. A jaka widzisz roznice miedzy Kopernikiem a Archimedesem? Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Archimedes w dopełniaczu 10.10.05, 01:07 efedra napisała: > A jaka widzisz roznice miedzy Kopernikiem a Archimedesem? Jak wiadomo od jakiegoś czasu, Kopernik była kobietą. A Archimedes udawał Greka. Odpowiedz Link Zgłoś