Gość: Jola IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 28.10.01, 01:36 No właśnie:"ge" czy "gie"? Mnie uczono,że "ge".Więc mówię:EKaGe,UesGe i Genia.Czy popełniam błąd? Jeśli tak,to proszę o szczegółowe wyjaśnienie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teresa.kruszona Re: Głoska 30.10.01, 21:39 Genia, USG, EKG - tak piszemy, ale mówimy Gienia uesgie, ekagie. Siódma litera polskiego alfabetu to gie, a nie ge. W języku polskim jest ono miękkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: Głoska IP: *.ewndsr1.nj.home.com 01.11.01, 17:51 teresa.kruszona napisał(a): > Genia, USG, EKG - tak piszemy, ale mówimy Gienia uesgie, ekagie. Siódma litera > polskiego alfabetu > to gie, a nie ge. W języku polskim jest ono miękkie. Ciag dalszy wyjasnienia: MOWIMY "Gienia", ale PISZEMY "Genia", "Genowefa" i "Eugenia". (przepraszam, ale moj komputer nie ma znakow diakrytycznych; pisze z USA) Odpowiedz Link Zgłoś
intra Doroszewski podaje inaczej 03.11.01, 19:06 Mam przed soba "Slownik poprawnej polszczyzny pod red. Doroszewskiego" (PWN, Warszawa 1977), ktory uznal, ze miekka wymowa "g" w slowach zaczynajacych sie na "g" z nastepujacym po nim "e" jak np."geografia", "general", "Genewa", "genetyczny" itd. jest wymowa przestarzala (str.179 i nastepne). Czekam na opinie p. ekspert. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Głoska IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 03.11.01, 16:34 Nie mogę, niestety, zgodzić się z twierdzeniem,że siódma litera w alfabecie to "gie",ta litera nazywa się "ge"-patrz podręcznik do j.polskiego dla kl.IV Hanny Dobrowolskiej"Jutro pójdę w świat" s.50. Jeśli rzeczywiście głoskę tę trzeba wymawiać miękko,to proszę jeszcze raz o szczegółowe wyjaśnienie: kiedy i dlaczego właśnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Głoska IP: *.fiber.net.pl 06.11.01, 16:58 w jezyku polskim nie ma zadnej gloski ge czy gie ,to jakies nieporozumienie, mowimy g krotko, gloska sluzy do wymawiania i sluchania, nie + mylcie gloski z litera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Głoska IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 06.11.01, 17:55 Olu, napisałam o swojej pomyłce w wątku: Ge - sprzeciw, ale i tak za uwagę dziękuję. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś