Dodaj do ulubionych

akcentowanie na trzecia sylabe od konca

IP: *.stacje.agora.pl 29.10.01, 15:17
co sie dzieje z tym akcentowaniem w jezyku polskim?!! Dlaczego ludzie akcentuja
juz w tej chwili wszystkie wyrazy, nie tylko wyjatki obcego pochodzenia, na
trzecia sylabę od konca???? To jest nie do zniesienia nawet spikerzy w
telewizji, w radiu, ludzie, których praca polega na poprawnym czytaniu. Juz nic
innego nie musza umieć, tylko to!!!
Obserwuj wątek
    • newer Re: akcentowanie na trzecia sylabe od konca 29.10.01, 16:11
      Gość portalu: hybryda napisał(a):

> co sie dzieje z tym akcentowaniem w jezyku polskim?!! Dlaczego ludzie akcentuja
      > juz w tej chwili wszystkie wyrazy, nie tylko wyjatki obcego pochodzenia, na
      > trzecia sylabę od konca????

na trzecią ??? może jestem głuchy, ale nie słyszę tego. Mnie się cały czas
      wydaje, że na przedostatnią. A w ogóle to precz z wyjątkami :-))) Nie cierpię
      akcentowania na 3 od końca, również wyrazów typu "muzyka", "Ameryka" i inne tam
      takie...

pzdr ;-)
    • Gość: Dorota Re: akcentowanie na trzecia sylabe od konca IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 29.10.01, 17:18
      A może przyczyna leży w tym, iż zaczęliśmy używać zbyt wielu wyrazów
      pochodzenia zagranicznego i stąd ten akcent( zresztą w przypadku wyrazów
      zagranicznych prawidłowo akcentowany na trzecią sylabę od końca). Po prostu
      trzeba dbać o naszą polszczyznę.
      • Gość: Bartosz Re: akcentowanie na trzecia sylabe od konca IP: *.STTNWAHO.covad.net 01.11.01, 21:07
        Gość portalu: Dorota napisał(a):

> A może przyczyna leży w tym, iż zaczęliśmy używać zbyt wielu wyrazów
        > pochodzenia zagranicznego i stąd ten akcent( zresztą w przypadku wyrazów
        > zagranicznych prawidłowo akcentowany na trzecią sylabę od końca). Po prostu
        > trzeba dbać o naszą polszczyznę.

A co z takimi wyrazami jak "zrobilismy"? Albo jeszcze dziwniej "zrobilibysmy".
        Trzecia i czwarta od konca! To jest czysta polszczyzna, a nie zadne zapozyczenia.
        • Gość: Dorota Re: akcentowanie na trzecia sylabe od konca IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 02.11.01, 13:13
          Świetnie, że poruszyłeś ten temat.
          Uważam, że język polski nie jest jak np. łacina językim martwym, lecz żywym
          tworem. Posługujemy sie nim na codzień. Znajomość reguł gramatyki ma nam to
          ułatwić a nie przeszkadzać. Wracam do wyrazów zapożyczonych takich jak
          matematyka ,
          fizyka,
          muzyka,
          Zauważ, że nie jest istotna końcówka i to ile sylab ta końcówka zawiera lecz
          sam "przedrostek", który akcentujemy.
          Dlatego też ja posługuję się zasadą akcentowania, tego co jest istotne. Przy
          okazji jest to równiż zasada, iż akcent wtedy pada na trzecią sylabę od końca.
          Dobrym przykładem jest słowo "muzyka", które składa się z dwóch sylab; trudno
          więc powiedzieć, iż akcent pada na trzecią sylabę od końca.
          Jeśli Twoje "zrobilibyśmy" użyjemy w całym zdaniu "może byśmy to zrobili"
          pozwoli nam to zakcentować albo "byśmy" jeżeli chcesz to wykonać w kilka osób
          lub "zrobili" jeżeli bardziej Ci zależy na tym by zostało to wykonane.
          Ale oczywiście to tylko moje "widzimisię"
          • Gość: Dorota Re: akcentowanie na trzecia sylabe od konca IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 02.11.01, 13:31
            Cały ten temat skojarzył mi w tej chwili dwa fakty z mojego życia odległe od
            siebie kilkadziesiąt lat. Będąc w 4-tej klasie szkoły podstawowej dostałam na
            Gwiazdkę dwie książki "Ortografię na wesoło" i "Gramatykę na wesoło"
            W "Gramatyce na wesoło" było takie krótkie opowiadanie, którego całej treści
            nie pamiętam lecz co istotniejsze zacytuję. Rozmawia ojciec z dziećmi ( wiek
            nieistotny)
            -Dzieci jak wy jecie!
            -Tatusiu nikt nie wył!
            Drugi :
            -Tomek jak ty jesz !
            -Tatusiu ja nie tyję! ( dalszych wątków nie pamiętam )
            Dopiero przed chwilą (po tylu latach !!) zrozumiałam sens tego opowiadania i
            powagę właściwego akcentowania słów, tak byśmy byli w pełni zrozumiani.
          • civic_vtec Re: liczymy sylaby 02.11.01, 14:13
            Gość portalu: Dorota napisał(a):

> Dobrym przykładem jest słowo "muzyka", które składa się z dwóch sylab; trudno
            > więc powiedzieć, iż akcent pada na trzecią sylabę od końca.

Doroto, policz raz jeszcze :-) Ładnie liczysz ;-)

Te dwie "wesołe" książki, o których pisałaś tez miałem i czytałem. Sporo jeszcze
            z nich pamiętam, przede wszystkim, że zasad naszego języka można się nauczyć w
            bardzo przyjemny sposób. Ot, chociażby jak podczas naszych dyskusji z Panią
            Teresą.

Pozdrawiam
            Vtec
          • Gość: Robert Re: akcentowanie na DRUGĄ sylabę od konca IP: *.matrix.pl 08.11.01, 15:39
            Nie do końca to jest prawda że w wyrazach takich jak "muzyka", "fizyka"
            akcent zawsze pada na sylabę trzecią od końca. Np. weźmy słowo "muzyk".
            Dopełniacz i biernik tego wyrazu brzmi "muzyka" (np Potrzebuję muzyka do
            okiestry).
            I co wtedy - na trzecią od końca czy raczej na drugą. Jesli ktoś twierdzi
            że nadal na trzecią to niech wyjaśni jak akcentować inne przypadki:
            muzykami (4 sylaby !!!) i poda jakąś regułę.

Pozdrawiam

Robert
            • jhbsk Re: akcentowanie na DRUGĄ sylabę od konca 28.08.02, 12:36
              MUzyka jest mianownikiem liczby pojedynczej, a muZYka dopełniaczem. I akcent pomaga to rozróżnić.
      • Gość: AN Re: akcentowanie na trzecia sylabe od konca IP: *.umirm.gov.pl 08.11.01, 15:57
        Proszę zwrócić uwagę, jak akcentowane są nazwiska np. sportowców lub piosenkarzy
        itp. Przykład: Bracia Żewłakow - piłarze, reprezentanci Polski. Raz nazywani są
        ŻewłaKOW, za raz ŻeWŁAkow. Jeżeli ktoś nie zna ich narodowości, to ma kłopot,
        może to Rosjanie?
        • Gość: Zbigniew Re: akcentowanie na trzecia sylabe od konca IP: *.awek.com.pl 08.11.01, 16:03
          Gość portalu: AN napisał(a):

> Proszę zwrócić uwagę, jak akcentowane są nazwiska np. sportowców lub piosenkarz
          > y
          > itp. Przykład: Bracia Żewłakow - piłarze, reprezentanci Polski. Raz nazywani są
          >
          > ŻewłaKOW, za raz ŻeWŁAkow. Jeżeli ktoś nie zna ich narodowości, to ma kłopot,
          > może to Rosjanie?
          Trzeba uzyć formy bracia ŻewłakoWOwie, a nie Żewłakow.

• jazzek62 Re: akcentowanie na trzecia sylabe od konca 27.08.02, 13:40
      Myślę, że ta - śmiało można powiedzieć - mania akcentowania na
      przedprzedostatniej sylabie bierze się z psychologicznego odczucia dostojności
      takiej wymowy. Szczególnie uderza to w języku kościelnym. Z drugiej strony mamy
      wspierające działania polonistów wszelkiej maści narzucających obce
      narodowościowo akcentowanie wyrazów zapożyczonych (tych na -yka), nawet tych
      które ich własnym regułom nie podlegają. Nawet prof. Miodek przyznał się, że
      błędnie w swoim czasie akcentował bibliOteka. W swoim czasie piszę, bo obecnie
      ta nieprawidłowa wymowa została uznana za dopuszczalną (sic!).

Dobrze by było zdać sobie sprawę, że w języku polskim AKCENT NIE PEŁNI ŻADNEJ
      FUNKCJI RÓŻNICUJĄCEJ ZNACZENIA WYRAZÓW. Prosty wniosek z tego faktu jest taki,
      że akcent powinniśmy stawiać po polsku na sylabie przedostatniej. Walka o inny
      stan rzeczy jest skazana na porażkę, czego dowodzi przykład "a propos", które
      niebronione przez poprawnościowców tak jak -yki jest już powszechnie wymawiane
      po swojsku aprOpo.

Z kwiatków trzeciej sylaby z ostatnich czasów wymienię:
      JerozOlima i JerUzalem, które nie mogą być jednocześnie poprawne. (kościelne)
      BijAtyka (F.Łobodziński)
      KostAryka (transmisje meczów na piłkarskich MŚ)
      EgzAminy (pani z UniWarsz.)
      • sze Re: akcentowanie na trzecia sylabe od konca 27.08.02, 18:00
        > Z kwiatków trzeciej sylaby z ostatnich czasów wymienię:
        > JerozOlima i JerUzalem, które nie mogą być jednocześnie poprawne. (kościelne)
        > BijAtyka (F.Łobodziński)
        > KostAryka (transmisje meczów na piłkarskich MŚ)
        > EgzAminy (pani z UniWarsz.)

Dorzucę inne powszechne śmiotki:

okOlica
        szczEgóły

oraz

hydraUlik (nie na trzecią od końca, ale potworek koszmarny)

Co do Twojego rozumowania: masz wiele racji.

Pozdrawiam
        • zbigniew_ Re: akcentowanie na trzecia sylabe od konca 28.08.02, 10:24
          Ostatnio w radiu słyszę coraz częściej jak wymawia się Ukraina jak UkrAJna. Ja
          zawsze wymawiałem UkraIna. Czy to jakaś nowa moda?
          • bperczak Re: zrobiliśmy 02.09.02, 10:27
            Akcentowanie na trzecią sylabę od końca czasowników polskiego pochodzenia w
            czasie przeszłym w pierwszej i drugiej osobie liczby mnogiej to nie jest
            wyjątek, ale pozostałość procesu historycznego. Ongiś bywało, że wyraz ten
            brzmiał: "zrobili jśmy". To był czas złożony. Po pewnym czasie człony zrosły
            się, a w l. mn. w 1 i 2 os. tak specyficznie, że pozostały na niezmienionej
            pozycji akcent wypada na 3 sylabę.
            • jazzek62 Re: zrobiliśmy 02.09.02, 11:11
              Warto przy tym zauważyć, że podobnego argumentu historycznego nie stosuje się
              wobec form liczby pojedynczej rodzaju męskiego: 'zrobiłem' to zrost dwu
              wyrazów 'zrobił' + 'jeśm'. Moglibyśmy oczekiwać, że w zroście akcent pozostanie
              na swojej pozycji i będziemy mówić 'zrObiłem', tym bardziej, że ciągle
              spotykamy rozłączną wymowę i pisownię obu części zrostu (jażem zrobił ;). Nie
              mówimy 'zrObiłem' dlatego, że w formie żeńskiej akcent padał na 'i' ('zrobIła
              jeśm' => 'zrobIłam'), więc dla świętego spokoju i mężczyźni zaczęli akcentować
              na 'i'. W liczbie mnogiej natomiast imiesłowy obu rodzajów (zrobili/zrobiły)
              miały tyle samo sylab, więc nie było zachęty do zmiany miejsca akcentu w
              zroście. Dokonuje się ta zmiana dopiero w naszych czasach.

Dla miłośników języka polskiego jeszcze ćwiczenie: zaakcentuj na trzeciej
              sylabie od końca formę 'szliśmy'.
          • stefan4 Re: akcentowanie na trzecia sylabe od konca 02.09.02, 12:03
            zbigniew_:
            > Ostatnio w radiu słyszę coraz częściej jak wymawia się Ukraina jak UkrAJna. Ja
            > zawsze wymawiałem UkraIna. Czy to jakaś nowa moda?

Bo to chyba tak jest w oryginale:
            ,,Skażi mnie, UkraJna, nie w etoj li rżi
            Tarasa Szewczenko papacha lieżit?''

Zmień na ,,UkraIna'' i nie będzie rytmu.

- Stefan

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka